gece uyanıp su içmek zararlı mıdır / Su İçmek İle İlgili Merak Ettikleriniz - Waternet

Gece Uyanıp Su Içmek Zararlı Mıdır

gece uyanıp su içmek zararlı mıdır

Gece uyanıp su i&#;mek yağ yapar mı?

Haberin Devamı

Ben yazmaya başlarken çalıştığım merkezdeki asistan gelip “Gece uyanıp su içmek yağ yapıyormuş. Ben bazen uyanıyorum susadığım için su içip tekrar yatıyorum. Bu yüzden mi kilo veremiyorum?” diye sordu mesela.. Su, dünyanın ve vücudumuzun büyük yüzdesini oluşturmuşken, kalorisi olmayan en faydalı içecek iken kimbilir kimler ilgi çekmek için böyle bir şeyi uydurdu bilemiyorum.

Sosyal yaşamda genellikle diyetisyen olduğumu mecbur kalmadıkça söylemek istemiyorum. Neyse ki ünlü bir diyetisyen de değilim, kimse tanımıyor :)

Ne zaman yeni tanıştığım insanlara diyetisyen olduğumu söylesem “yaaa ben nasıl kilo vereceğim, ne yaparsam yapayım bi türlü kilo veremiyorum. Halbuki doğru düzgün bir şey de yemiyorum” deyip başlıyorlar ben sormadığım halde kahvaltıda ne yediklerini anlatmaya O kadar ezberledim ki yıllar içinde aynı cümleleri

Neden çoğunluk bedeninden memnun olmadığında kilo vermek istediği halde ve bunun çok basit bir formülü varken işi yokuşa sürmek ister? Formülü uzaklarda aramaya gerek yok. Çok basit; aldığınız kalori yaktığınız kaloriden fazlaysa kilo alırsınız. Kilo vermek için de tam tersi olmalı.

Gece uyanıp su içmek yağ yapar mı

KALORİYİ NEREDEN ALIYORUZ?

Yediklerimizden ve içtiklerimizden.. Nasıl yakıyoruz? Metabolizma hızı, termik enerji (yediklerimizi yakmak için vücudun yaktığı ) ve fiziksel aktivite ile.. Formül bu kadar aslında.. Aldığımız kalori ve fiziksel aktivite tamamiyle bize bağlı.. Metabolizma hızı da genetiğe, cinsiyete (erkeklerin yakma hızı daha hızlı bu yüzden bayanlar, kendinizi eşinizle kıyaslamaktan lütfen vazgeçin), hormonlara (dengesizlik var ise doktora giderek tedavi olun, olabildiğince düzenleyin), vücuttaki kas miktarına (sporla arttırılabilir) bağlı olarak değişebilmektedir. Termik enerji de en çok protein tüketiminde arttığı için hayvansal protein diyetleri hızlı kilo vermede daha etkilidir. Ama sürekli yapılması önerilmez. Çünkü vücudumuzun bitkisel proteinlere, kompleks karbonhidratlara ve sağlıklı olan yağlara da (zeytinyağı, ceviz vs) ihtiyacı var. Tek tip beslenme şeklini hiçbir zaman onaylamıyoruz.

Haberin Devamı

Yani amacınız sadece zayıflamak olmamalı. Hızlı kilo vermek isteyen insanlar genelde uzun süre başarılı olamıyor ve hayatları sayısını unuttukları diyet denemeleri ile geçiyor. Ya da sağlıksız bir şekilde zayıf kalarak bozuk bir beden algısı ile ruhuna ve ileriki yaşlarına ihanet ediyor. Şişman insan nasıl sağlıksız ise, her zayıf insan da sağlıklıdır anlamına gelmiyor. Bunu bir takıntıya dönüştürmektense hayatımızdaki herşey gibi, beslenme alışkanlıklarını da belli bir dengede sürdürmemiz gerekiyor. Hayat sürekli türlü türlü diyetleri deneyerek geçmez. Ya da bütün diyetisyenleri, doktorları dolaşarak.. Bakış açınızı değiştirmediğiniz sürece bu çemberin içinde dönüp dolaşmaya mahkum olursunuz. Nerede ne var diye sosyal medyada gezinip kendini uzman ilan edenlerin peşinden gidip katıldığınız workshoplar ile kendinizi geçici bir iyilik haline sokarsınız; fakat sorunun kaynağına ulaşamazsınız.

Haberin Devamı

Günümüzde organik beslenme, içinde katkı maddesi varsa uzak durma, pestisit kalıntısı var diye sebze meyvelerden kaçma, glütensiz beslenme, vegan beslenmeye yönelme oldukça popüler oldu. Sosyal medyada birçok takipçisi olan kişileri tanıdık bu sayede. Peki ne için? Sağlık için değil mi? Bakıyorum beslenme konusunda inanılmaz iddialılar ama kilo sorunları var. Ya da biliyorum ki görünen kısmında sağlıklı beslendiklerini iddia ediyorlar ama Instagram’da görünen bu. Aslında hayat tarzları bu değil. Bazısı ciddi takıntılı evet ama onlar da ruhlarına eziyet edercesine sağlıklı beslenmeye takmış durumdalar. Bu kadar baskı, arkasından mutsuzluk getirir. Stres bence hayattaki en büyük tehlike. Beslenme konusunda da gereğinden fazla takıntı hali kişilerde başarı algısını bozup, sonradan oluşabilecek ataklara sebebiyet verebiliyor. Bir anda kendini kaybedip önüne geleni yeme isteği ya da beraberinde başka türlü takıntıları da edinip birlikte yaşadığı yakın çevresi ile arasında sorunlar oluşmaya başlıyor. Çünkü bu kişiler etrafındakilere de baskı oluşturmaya başlıyor. Her yerde yemek yemeyip, her yemekte kusur arayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Özetle demem o ki; ben bir diyetisyen olarak size şunu tavsiye ederim. Bazı temel konuları hayat tarzı edinin. Örneğin akşam erken yemek, gece atıştırmamak, uyku düzeni, su içmek, şekerli besin ve zararlı içeceklerden uzak durmak gibi.

Haftada en az 3 gün, mümkünse 6 gün 1 saat kadar yürüyüş veya egzersiz yapın ve stresten olabildiğince kaçın. Etrafınızda sizi olumsuz etkileyen ve sizi sürekli eleştiren insanlar var ise onlardan da kaçarak uzaklaşın :)

Hayvanları sevin, koruyun, kolayın..

Sevgiyle kalın..

#Su İ&#;mek Kilo Aldırır Mı#Diyet#Kilo Almak

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Büyük bir problemin habercisi olabilir! Geceleri uyanıp su içiyorsanız

Sa&#;l&#;kl&#; bir beden için günde en az litre su tüketmek gerekiyor. Ancak tüketece&#;imiz su kadar bu suyu ne zaman içti&#;imiz de çok önemli. Yataktan kalkar kalkmaz içmeye ba&#;lad&#;&#;&#;m&#;z suyu uyku saatine kadar ki zaman dilimine yaymal&#;y&#;z. Peki, gece uyand&#;&#;&#;m&#;zda su içmek do&#;ru bir davran&#;&#; m&#;?

GECELER&#; SUSAMANIN MANTIKLI B&#;R AÇIKLAMASI VAR

Gecenin ortas&#;nda uyanmak, bir bardak su içmek ve sonra tekrar uykuya dalmak zorunda kalmak can s&#;k&#;c&#; bir durum. Gecenin ortas&#;nda susaman&#;n hidrasyon eksikli&#;iyle ilgili olmas&#; bir sürpriz olmaz. Yine de susad&#;&#;&#;n&#;za dair birkaç farkl&#; neden olabilir.

YÜKSEK KAFE&#;N TÜKET&#;M&#;

Muhtemelen gün boyunca sekiz bardak içmi&#;sindir, ama bu bardaklar&#;n hepsi su mu? Bahse girerim &#;ekerli gazoz, kahve ve çay da sayars&#;n&#;z. Ama bu içecekler, vücudu yeterince nemlendirmeyen bile&#;enler. Bunun yan&#; s&#;ra, kahvenin içindeki kafein daha s&#;k tuvalet yapman&#;za neden olur. Banyoya daha s&#;k giderseniz, daha h&#;zl&#; ve daha fazla nem kaybedersiniz. Peki, gün boyunca çok kahve içer misin? Öyleyse gecenin ortas&#;nda susuz kalma ihtimalin daha büyük.

iStock

TUZLU VE BAHARATLI YEMEKLER

Geceleri susuzlu&#;unuzu etkileyen, gün boyunca içti&#;iniz &#;ey de&#;ildir; Ne yedi&#;iniz de çok etkili olabilir. Mesela baharatl&#; ya da çok tuzlu bir yemek yediniz mi? Sonra vücudunuz gece boyunca bu yeme&#;i yakmakla me&#;gul olacak, bu da baz&#; durumlarda mide yanmas&#;na neden olabilir. Gece boyunca daha s&#;k mide ek&#;imesi varsa bu, gribe yakaland&#;&#;&#;n&#;z&#;n bir i&#;areti olabilir veya en kötü durumda, bir &#;eker hastal&#;&#;&#; belirtisi olabilir. Mide ek&#;imesi devam ediyor ve geceleri düzenli olarak susayarak uyan&#;yorsan&#;z doktora gitmek en do&#;ru hareket olur.

ÇÖZÜMLER

Her gece susuzluk için iyi bir çözüm, gündüz yeteri kadar içmek ve olabildi&#;ince tuzlu yiyeceklerden kaç&#;nmakt&#;r. Birkaç büyük bardak su ya da kafeinsiz çay, gecenizi rahatlaman&#;z için harikalar yaratabilir. Ayr&#;ca yatmadan önce komidin üzerine büyük bir bardak su koyarak kendinizi haz&#;rlay&#;n. Bu, bir barda&#;&#; doldurmak için mutfa&#;a gitmek zorunda kalmaz, suyu içtikten sonra daha h&#;zl&#; bir &#;ekilde uykuya dalabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Geceleri baş ucunuzda duran suyu sakın içmeyin! Tehlike saçıyor

Geceleri uyanıp su içmek için mutfağa gitmek yerine baş ucuza bardakla su koyarız. Geceleri oldukça kolaylık sağlayan bu durum aslında sağlığımız için oldukça tehlikeli. İşte uzun süre ağzı açık duran suyun sağlığa olan zararları.

Abone ol

Geceleri özellikle sık sık uyanıp su içmek isteyenler, mutfakla yatak odası arasında adeta trafik oluşturuyor. Bu durumu uykulu halde yapmak istemeyenler yatmadan önce baş ucuna bir bardak su koyarak gece uyandığında bunu tüketiyor. Ancak ağzı açık uzun süre duran su, sağlığımız için oldukça zararlı içerikler üretiyor.

Aslında bu “başucu suyu” denilen suyu gün içinde içtiğinizde tadının farklı olduğunu hemen fark edersiniz. Fakat gece uyku haliyle tadındaki değişiklikleri bir çoğumuz anlamıyoruz ve bir dikişte suyu mideye indirebiliyoruz.

Ağzı açık olan suyu içmeyin!

Ağzı açık bir şekilde bir süre duran su hava ile direkt temasta bulunur ve ortamda yoğun olarak bulunan karbondioksitin emilmesine sebep olur. Bu emilim sonrası kimyasal bir tepkimeye girerek karbonik asit meydana gelir.

Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden sağlığa bir hayli zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması tavsiye edilir.

Suyun sağlığınıza faydaları

Vücudumuzun ayakta kalabilmesi ve günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için en önemli şeylerin başında su gelir. Peki yaşamımız için bu kadar değerli olan suyu ne sıklıkta tüketiyorsunuz? Cevabınız “susadıkça” ise hata yapıyorsunuz demektir. Özellikle yaz aylarında günde en az 8 bardak su içmeniz sağlığınız için oldukça önemli.

İşte kalorisiz ve hayati öneme sahip olan suyun sağlığımız için olan faydaları:

Su içmek zayıflatır mı? 

Kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri bu. Egzersiz programlarına dâhil edilen ve diyet listelerinde yer alan su gerçekten zayıflatıyor mu? Yazımızda çok su içmenin zararlarından bahsetmiştik. Zayıflamak için çok su içmenin hiçbir yararı yoktur. Rejimlerde uygulanan bitkisel çaylar ve haricinde su takviyeleri su ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca su açlık hissini azaltarak bu yönde sizi zayıflamanıza yardımcı olabilir. Suyun içerisindeki mineraller vücudun bazı ihtiyaçlarını karşılayarak daha az yemek yemeye sebep olacaktır.

BU FOTO GALERİYE BAKIN

Foto GaleriZihinsel engelli dendi üstün zekalı çıktı! TÜBİTAK&#;ın dahi çocuğu Turgay Karakaş&#;ın ibretlik hikayesi Galeriye Gözat

su

Su İ&#;mek ile İlgili Merak Ettikleriniz

Su yaşamın kaynağı olduğundan su içmek hakkında merak edilen birçok soru ile karşılaşılması mümkün. “Günde kaç litre su içilmeli?” sorusu başta olmak üzere yemek yerken su içmek, soğuk su içmenin faydaları ve suyun ideal içimi gibi konular hakkında bilgi sahibi olunması sağlıkla ilgili doğru adım atılması anlamına gelebiliyor. En nihayetinde vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşuyor. Bu gerçeklik dahi kaliteli ve temiz su tüketiminin sürekliliğini sağlamanın önemini ortaya koymaya yetiyor. Dahası da var, bu yazımızda su tüketimi hakkında farkındalığı yükseltecek önemli noktalara değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Günde Ne Kadar Su İçilmeli?

Daha sağlıklı bir yaşama adım atmak, detoks yapmaya karar vermek, kilo vermeyi istemek gibi spesifik kararların alındığı süreçlerde “Günde ne kadar su içilmeli?” gündemdeki bir soruya dönüşüyor.

“Günde kaç litre su içilmeli?” sorusuna herkes için aynı yanıtları vermek doğru bir yaklaşım olarak kabul edilemiyor. Kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, genel sağlık durumu, günlük aktivite seviyesi ve beslenme seçimleri günde ne kadar su içileceği özelindeki yanıtları değiştirebiliyor. Yine de ortalama olarak bazı verilerin paylaşılması mümkün. Yetişkin kadınların günde 2,7 litre, yetişkin erkeklerin ise 3,7 litre sıvı almaları öneriliyor. Sıvı ihtiyacını karşılamak için su içmek, çay ve kahve gibi su yerine geçen sıvıları tüketmek ya da su ihtiva eden yiyecekleri tercih etmek gerekiyor.

Su İçmek Kilo Aldırır mı?

“Su içmek kilo verdirir mi?” sorusu üzerinde sıklıkla konuşulan bir konuyken “Su içmek kilo aldırır mı?” sorusunun öne çıkmasıyla da karşılaşılabiliyor.

Su içmenin kilo vermeye destek olduğu, sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirdiği ve zararlı atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olduğu bilinen bir gerçek. Yine de su tüketimi ile geçici olarak ağırlığın artması mümkün. Tek seferde fazla miktarda su tüketildiğinde böbrekler suyun atılmasını sağlayamadığı için geçici olarak ağırlık artışı ile karşılaşılabiliyor. Neyse ki su içmek kiloda kalıcı bir artışa neden olmuyor. Üstelik kilo verme sürecini ya da kas yapımını olumsuz olarak etkilemiyor. 

Kan Tahlilinden Önce Su İçilir mi?

Kan tahlilinden önce su içmek genellikle mümkündür. Bu noktada su ve sıvı ayrımının doğru yapılması gerekir. Açlık kan testleri yapılacağında testten önceki saatlerde yemek yenmemesi ve su haricinde sıvı tüketilmemesi ile ilgili uzmanlar uyarıda bulunurlar. Kan tahlilinden önce su içmek mümkün olsa da bazı testlerde su tüketiminin de bir bardak ile sınırlı tutulması gerekliliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının önerilerinin takip edilmesi en doğrusu olacaktır.

Su İçmek Ateş Düşürür mü?

Genel kanının aksine bir ölçüye kadar olan ateş, sağlıklı bir vücut reaksiyonudur. Vücudun enfeksiyonlarla savaşması hâlinde ısısının yükselmesi ile karakterize ateşin düşürülmesi için farklı yöntemler denenebilir. Su, bu noktada her zaman olduğu gibi çoklu faydaları ile öne çıkar. Ateş, vücudun dehidrasyona uğramasına neden olabilir. Terleme, ishal ve kusma gibi sonuçlar meydana geldiğinde vücuttaki sıvı kaybı artar. Bu nedenle ateşlenen kişilerin su içmesi kritik derecede önemlidir. Dehidrasyona bağlı problemlerin engellenmesi adına su tüketiminin aksatılmaması gerekir.

Su Nasıl İçilir?

Günde kaç litre su içilmeli?” kadar popüler olan bir diğer soru ile karşınızdayız: “Su nasıl içilir?” Günlük ihtiyaç duyulan oranda su içmek de suyu en doğru şekilde içmek de önemlidir. “Su en doğru nasıl içilir?” özelinde önerilenleri şu şekilde maddeleyebiliriz:

- Sabahları güne bir bardak su ile başlamak, gece boyunca susuz kalan vücudun güne hazırlanmasını sağlayacaktır.

- Su içerken mümkünse oturmak gerekir. Su ayaktayken içildiğinde mideden idealden hızlı geçer.

- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir.

- Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir.

- Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir. Genel tercih sabahları ılık su tüketimi, gün içerisinde ise soğuk su tüketimi yönündedir.

- Günlük su tüketimi güne yayılmalıdır. Yarım saat gibi bir sürede litrelerce su içmek yerine dengeli bir tüketim tavsiye edilir.

“Su en doğru nasıl içilir?” sorusuna verilen yanıtlar önemli olmakla birlikte içilen suyun kalitesinin en kritik unsurların başında geldiği bilinmektedir. Temiz, kaliteli ve lezzetli suya erişimi mümkün kılan sağlıklı su arıtma cihazları günün her anı güvenle su tüketme deneyiminin yaşanmasını sağlar.

Su İçmek İshale İyi Gelir mi?

İshal olan kişiler için su tüketimi çok önemlidir. İshal, vücutta su kaybına neden olan bir sağlık sorunu olduğundan hastalar su içmedikleri takdirde dehidrasyona uğrayabilirler. İshal ile birlikte meydana gelen sıvı kaybı vücudun elektrolit dengesini de bozabileceğinden su tüketiminin ihmal edilmemesine özen gösterilmelidir.

Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi?

Reflü hastalarının içecek seçiminde dikkatli olması gerekir. Kahve, soda ve asitli meyve suları reflü semptomlarının ağırlaşmasına neden olabilir. Su, sindirim sürecini rahatlattığından reflüye iyi gelebilen içeceklerdendir. Reflü hastalarının su içerken aşırıya kaçmaması önemlidir. Çok fazla su tükettiklerinde nadir de olsa vücuttaki mineral dengesinde değişim meydana gelebilir. Ek olarak yemek esnasında su tüketilmemesi tavsiye edilir.

Su İçmezsek Ne Olur?

Yeterince ya da hiç su içilmemesi sağlık üzerinde ciddi etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Vücudumuz suya hücresel bazda ihtiyaç duyduğundan vücut susuz kaldığında temel metabolik süreçler ideal şekilde devam ettirilemez. Enerji düşer, zihin karmaşıklığı meydana gelir, felç riski artar, metabolizma yavaşlar, bağ ağrısı oluşur, verimlilik düşer, vücuttaki toksinler atılamaz. Su içilmediğinde cilt sağlığının da bozulduğu bilinir. Cildimiz, vücudumuzu koruyan bir bariyerdir. Bu bariyerin güçlü kalması vücudun savunma hattının devamlılığı bakımından önemlidir. Suyun cilde faydaları çok çeşitli olduğundan, su içilmediğinde cilt sağlığının da tehlikeye düşeceği ifade edilebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır