mimar bilirkişi ne yapar / Mimarlar Odası Ankara Şubesi - Yılı Bilirkişilik Başvuruları Başladı

Mimar Bilirkişi Ne Yapar

mimar bilirkişi ne yapar

Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacak Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Nitelikleri, Belgelendirilmesi ve Çalışma Koşullarına İlişkin Usul ve Esaslar

Bu yönetmelik tarihli TMMOB Yönetim Kurulu Toplantısında No ‘lu kararla yürürlüğe girmişdir.

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1- (1)
Bu düzenlemenin amacı, sayılı Kamulaştırma Kanunun 15‘maddesine dayanılarak 24/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına ilişkin Yönetmeliğin 11‘inci maddesi gereğince meslek içi eğitim kursları, bilirkişi yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi, iptali ve sicillerin tutulmasında uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2-
(1)
Bu düzenleme, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Odalara kayıtlı mühendis, mimar ve şehir plancılarının kamulaştırma işlemlerinde gerekli olan genel ve kendi meslek alanlarına yönelik almaları gereken eğitim, belgelendirme, belge yenilemesi, iptali ve sicillerin tutulması esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3-
(1)
sayılı Kamulaştırma Kanunun 15 inci maddesi ve sayılı TMMOB Yasası‘nın maddesi ile 5/5/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan TMMOB Bilirkişi Yönetmeliği ve 24/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-
(1)
Bu düzenlemede geçen; TMMOB: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini, Oda: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı meslek odasını, Kamulaştırma Bilirkişisi: 24/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkralarındaki niteliklere haiz, Odasınca verilen eğitim sonucu Kamulaştırma Bilirkişi Yetki Belgesine sahip meslek mensubu üyeyi,
Yetki Belgesi: TMMOB ve Odasınca belirlenen ve Odasınca verilen eğitimleri başarıyla geçmiş oda üyesine verilen ve süresi içinde yenilenen belgeyi, Meslek İçi Eğitim Merkezi: Odaların bünyesinde kurulu olan meslek içi eğitim ve belgelendirme işlerini yürüten birimleri,
Liste: Kamulaştırma Bilirkişi Listelerini,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Bilirkişilerin nitelikleri, meslek içi eğitimler ve belgelendirme koşulları

Bilirkişilerin nitelikleri

MADDE 5- (1) Bilirkişilerin 24/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamulaştırma Davalarında Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkralarındaki niteliklere sahip olması gerekir.
(2) Bilirkişiler, bu özellikleri taşıyan mühendis, mimar ve şehir plâncıları arasından seçilir.
Bilirkişilik yapamayacak olanlar
MADDE 6- (1) Dava konusu yer veya kaynak için, kamulaştırmayı yapan idarede görevli olanlar, kamulaştırılan malın sahipleri ile bunların usul ve füru‘u, eşi, üçüncü derece dahil kan ve sıhrî hısımları ve mal sahipleri ile menfaat ortaklığı olanlar, kendisinin veya usul ve füru‘unun, eşinin, üçüncü derece dahil kan ve sıhrî hısımlarının aynı kamulaştırma plânı içerisinde gayrimenkulü bulunanlar, gayrimenkulün sahibi gerçek veya tüzel kişi ile herhangi bir ücret ilişkisi ve her türlü danışmanlık, müşavirlik, teknik sorumluluk, kontrollük ve benzeri ilişkiler içinde bulunanlar bilirkişilik görevi üstlenemezler.
(2) Bilirkişilik yapamayacak durumda olanlar, herhangi bir şekilde bilirkişi kuruluna seçildiklerini veya bu durumlarını öğrendikleri tarihten itibaren en geç bir hafta içinde durumu seçimi yapan mahkemeye bildirmek ve bilirkişilikten çekilmek zorundadır.
Meslek içi eğitimler
MADDE 7-
(1) Meslek içi eğitimler, TMMOB Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği gereğince Odaların Meslek İçi Eğitim Merkezleri tarafından verilir.
(2) Bilirkişilik görevini üstlenecek meslek mensuplarının alması gereken temel eğitim başlıkları ve içerikleri Ek-1 de belirtilen programa uygun olarak verilir. Uzmanlık alanını oluşturan bölümleri ise Odalarca belirlenir. (3) Odalar, şubelerinde ya da uygun gördükleri başka bir yerde yılda en az bir kere olmak üzere eğitim düzenler.
(4) Bilirkişi meslek içi eğitimlerine başvurularda, meslekî deneyimin belgelendirilmesi zorunludur. Başvurularda; belgelendirilmesi zorunlu mesleki deneyim belgeleri ile 5 inci maddede belirtilen belgeler yanında ilgilinin beyanı esas alınır.
Eğitimlerin süresi
MADDE 8-
(1) Kamulaştırma bilirkişilik eğitimi süresi 16 saatten az olamaz.
Başarı ölçme
MADDE 9-
(1) Kamulaştırma Bilirkişilik eğitiminin teorik ve uygulama derslerine eksiksiz katılanlara eğitim sonunda uygulama ağırlıklı yazılı sınav uygulanır.
(2) Üyenin sınavda başarılı sayılması için üzerinden en az 70 puan almalıdır.
(3) Sınavda başarısız sayılan üyenin, Odasınca açılacak sınavlara en fazla 2 kez katılma hakkı vardır.
Sınav değerlendirme kurulu
MADDE
(1) Uzmanlık konuları ile ilgili verilecek meslek içi eğitimler ve sınavlar Odaca oluşturulacak Meslek İçi Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilir.
Belgelendirme
MADDE
(1) Kamulaştırma Bilirkişilik eğitimini başarıyla geçenlere yetki belgesi verilir. Belgenin süresi beş yıl olup her yıl kasım ayında belge sahibi belgesini Odasına vize ettirir.
(2) Süresi içinde vizelendirilmiş belge sahipleri, beş yılın sonunda kamulaştırma bilirkişisi olarak görev almak istedikleri takdirde yeniden meslek içi eğitime tabi tutulup, yeni belge almak zorundadırlar.
Ücret
MADDE
(1) Kamulaştırma Bilirkişiliği meslek içi eğitim semineri, yetki belgesi, yenileme, vizeleme, sicil belgesi gibi işlemler ücret karşılığı yerine getirilir.
(2) Ücrete ilişkin esaslar her yılın başında TMMOB Yönetim Kurulunca belirlenir ve Odalara duyurulur.
Listelerin hazırlanması
MADDE
(1) Odalar tarafından üyelerinin oturdukları yer göz önüne alınarak her il için seçilecek on beş ilâ yirmi beş kişiden oluşacak listeleri, her yılın Aralık ayının ikinci haftasında hazırlanarak TMMOB‘ye gönderilir. TMMOB, gelen listeleri Ocak ayının ilk haftasında Valiliklere sunar. (2) Listelerde; meslek mensuplarının adı soyadı, vatandaşlık kimlik numarası, ikametgâhı, Oda sicil numarası, unvanı, öğrenimleri, mesleki faaliyette bulundukları alan ve mesleki tecrübeleri, yetki belgesi tarihi ve numarası bilgileri açıkça yazılmalıdır.
Belge iptali ve Listeden Çıkarılma
MADDE
(1) Bilirkişiler,
a) sayılı Kamulaştırma Kanunu, ilgili yönetmelikler ve bu düzenleme gereğince bilirkişilerde aranan niteliklerin bulunmadığının veya sonradan kaybedildiğinin tespiti hâlinde,
b) İlgili Yönetmelik hükümlerine ve bu uygulama esaslarına aykırı davranışlarda bulunulduğunun tespiti hâlinde,
Odasınca listeden çıkarılırlar. Listeden çıkarılanların yetki belgeleri iptal edilir ve durum mahkemeye bildirilir. Belgesi iptal edilenler almış olduğu belgeyi Oda‘ya iade etmekle yükümlüdürler.
(2) Bilirkişiler, kendilerinin listeden çıkarılmalarını talep etmeleri hâlinde listeden çıkarılırlar. Bu durumda yetki belgesi iptal edilmez. (3) Belgesi iptal edilen ve yılı içinde vizelenmeyen kamulaştırma bilirkişilerinin, Bilirkişilik listesinden çıkarılmaları için ilgili Valiliklere bildirilir. Bu kişiler, bilirkişi kurullarında görev alamazlar.
Sicillerin tutulması
MADDE
(1) Kamulaştırma konusunda belge sahiplerinin sicilleri Odasınca tutulur.
(2) Kamulaştırma bilirkişisinin bilirkişilikle ilgili aldığı eğitimler, düzenlediği raporlar ve gelen şikayetler sicil dosyasına işlenir. Belge yenileme ve vize uygulamasında bu sicil notları dikkate alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yetki Belgesi Almış Meslek Mensuplarının Sorumlulukları

Çalışma ilkeleri

MADDE (1) Kamulaştırma bilirkişi, bilim ve tekniğin gereklerine, yürürlükte mevzuata, meslektaş ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlük ve güveni hâkim kılmak için mesleki davranış kurallarına ve meslek etiğine uymakla yükümlüdür.
Tarafsızlık
MADDE 17
- (1)
Kamulaştırma bilirkişi, görevini ifa ederken tarafsızlığını tartıştıracak tüm etken ve etkilerden kendini uzak tutmaya özen göstermelidir.
(2) Kamulaştırma bilirkişi, Kanunun yasakladığı akrabalık, menfaat ortaklığı gibi durumlar dışında tarafsız olamayacağı bir durumun ortaya çıkması halinde bilirkişilik görevinden kendiliğinden çekilir.
Bilgi verme
MADDE
(1)
Kamulaştırma Bilirkişi görev üstlendiğinde, üyesi oldukları Odaya bilgi vermekle yükümlüdürler. Bilirkişiler, istenildiğinde hazırladıkları raporun bir kopyasını üyesi oldukları Odaya verir. Raporunu maddi ve hukuki gerekçeye dayanmaksızın Odaya vermeyen üyenin yetki belgesi iptal edilir. (2) Odalar bilirkişilerden aldıkları raporlar hakkında üçüncü kişilere bilgi aktaramazlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Geçici ve Diğer Hükümler

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce 5/5/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan TMMOB Bilirkişi Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak Odalarca yapılan eğitimler sonucu kamulaştırma bilirkişiliği yetki belgesi almış olan üyenin hakları saklıdır. (2) Anılan yönetmelik hükümleri dışında verilen eğitimleri alan kamulaştırma bilirkişileri bir kereye mahsus olmak üzere ücretsiz olarak belge denkliğini sağlamak için uyum eğitimine tabi tutulur.
Yürürlük
MADDE
(1)
Bu düzenleme, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu‘nun onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE
(1)
Bu düzenleme hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Yürütür.

Ek 1: KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ KONULARI

1. TMMOB ve Oda Mevzuatı ile Bilirkişilik İlkeleri

2. Bilirkişilik Mevzuatı (Bilirkişilik Tanımı, Kamulaştırma Bilirkişiliği, Mülk Bilirkişiliği, Bilirkişilerin Seçimi, Görevlendirildikleri Mahkemeler, Bilirkişi Yetki ve Sorumlulukları, Bilirkişilikten Çekilme, Bilirkişiye İtirazları, Bilirkişilik Alanları vb)

3. Taşınmaz Değerlemesi ve Esasları (Değer kavramı ve gelişimi, Değerleme Esasları, Finans Matematiği, Keşif ve Değerlendirme, Değerleme Yöntemleri -Gelir Yöntemi, Piyasa Değeri Yöntemi, Maliyet Yöntemi, Diğer Yöntemler- vb.)

4. Hukuksal Çerçeve (Kamulaştırma Kanunu - Kamulaştırma İlkeleri, Değer Tespit Esasları, Bilirkişilerin Seçimi, Tam ve Kısmi Kamulaştırma, İrtifak Kamulaştırması, Acele Kamulaştırma, Kamulaştırmasız Elatma-, Diğer Yasal Mevzuat ve İlgili Hükümleri, Yargıtay İçtihatları, Danıştay Kararları vb.)

5. ODALARA ÖZEL EĞİTİM PROGRAMLARI

6. Bilirkişi Raporlarının Hazırlanması (Dikkat Edilecek Konular, Rapor Formatı, Örnek Raporlar, Farklı Bilirkişi Raporlarının Değerlendirilmesi, Kullanılan kaynaklar, Endeks ve cetveller, vb.)

7. Kamulaştırmanın Sosyal ve Ekonomik Etkileri

Bilirkişi nasıl olunur? Mahkemeden adli, bankacı, mimar, gayrimenkul bilirkişisi olma yolu

Bilirki&#;i, bilirki&#;i e&#;itimini tamamlam&#;&#; ve uzmanl&#;k alan&#;nda en az 3 y&#;l görev yapm&#;&#; her ki&#;inin yapabilece&#;i bir meslektir. Bilirki&#;iler, uzman oldu&#;u alanda görü&#;ünü yaz&#;l&#; ya da sözlü olarak belirtmesi için mahkemede görevlendirilir. Ki&#;i hem uzmanl&#;k alan&#;nda çal&#;&#;maya devam ederken hem de o alanda bilirki&#;i olma hakk&#;na sahip olabildi&#;i için son y&#;llarda bilirki&#;ilik oldukça ara&#;t&#;r&#;lan bir meslek haline geldi. "Avukat bilirki&#;i nas&#;l olunur?" gibi tüm sorular&#;n&#;z&#;n cevaplar&#;n&#; bu yaz&#;da bulabilirsiniz.

Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Bilirki&#;i nas&#;l olunur y&#;l&#;n&#;n en çok ara&#;t&#;r&#;lan sorular&#;ndan biri. Bilirki&#;i, uzmanl&#;k alan&#;na ba&#;l&#; kalarak mahkemelerde bilgilerini sunan ve hakim ya da savc&#;n&#;n talebi üzerine çal&#;&#;an ki&#;ilere denir. Bilirki&#;i olmak için gerekli olan &#;artlar&#; &#;öyle s&#;ralayabiliriz;

Gerçek ki&#;iler için:

  • Türk vatanda&#;&#; olmak
  • 25 ya&#;&#;nda ya da daha büyük olmak
  • Bilirki&#;ilik yap&#;lacak alanda en az 3 y&#;l uzman olarak çal&#;&#;m&#;&#; olmak
  • Hüküm giymemi&#; olmak
  • Mesleki yönden disiplin suçu almam&#;&#; olmak
  • Bilirki&#;i e&#;itimini tamamlam&#;&#; olmak
  • Terör örgütleriyle ba&#;lant&#; ta&#;&#;mamak
  • Ba&#;ka bir komisyon listesinde olmamak

Tüzel ki&#;iler için:

  • Faaliyetin hala devam ediyor olmas&#;
  • &#;ncelemeyi yapacak olan gerçek ki&#;inin &#;artlar&#;n tümünü ta&#;&#;yor olmas&#;

Ba&#;vuru Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

"Bilirki&#;ilik nas&#;l olunur?" cevaplar&#; ise &#;öyle;

Bilirki&#;ilik ba&#;vurular&#; her y&#;l Ekim ay&#;nda ba&#;lar. Ba&#;vuru yapacak olan ki&#;ilerin ba&#;vuru dilekçesini doldurmas&#; ve &#;artlar&#;n tümüne uyuyor olmas&#; gerekir. Ba&#;vurular Adli Yarg&#; Adalet Komisyonu'na &#;ahsen elden teslim edilir. Ba&#;vuru esnas&#;nda ba&#;vuru dilekçesiyle birlikte evraklar&#;n eksiksiz olarak götürülmesi gerekir. Ba&#;vuru sürecinde gerekli olan evraklar&#; &#;öyle s&#;ralayabiliriz;

  • Nüfus cüzdan&#; örne&#;i
  • Sab&#;ka kayd&#; örne&#;i
  • Uzmanl&#;k alan&#;na ve bu alanda en az 3 y&#;l çal&#;&#;&#;ld&#;&#;&#;na dair belge
  • 2 adet vesikal&#;k foto&#;raf

Adli Bili&#;im Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Bili&#;im bilirki&#;i nas&#;l olunur sorusu son y&#;llarda en çok merak edilen sorulardan biri. Adli bili&#;im bilirki&#;ili&#;i yapanlar, bilimsel bilgi ihtiyac&#; duyuldu&#;unda bilgisini beyan etmesine ihtiyaç duyulan ki&#;ilerdir. Bilirki&#;iler, görevlendirildi&#;i davalarda tamamen tarafs&#;z olmak zorundad&#;r. Y&#;l içinde toplam kere görev alma haklar&#; vard&#;r. Adli bili&#;im bilirki&#;ili&#;i yapmak için bilirki&#;i olmak isteyen ki&#;iler, her y&#;l Ekim ay&#;nda gerekli &#;artlar sa&#;land&#;&#;&#; takdirde ba&#;vuru hakk&#; tan&#;n&#;r.

Mahkemede Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Mahkemede bilirki&#;ilik yapmak isteyen ki&#;iler her Ekim ay&#;nda Adli Yarg&#; Adalet Komisyonu'na ba&#;vuru yapma hakk&#;na sahiptir. Ba&#;vuru yapabilmek için gerekli &#;artlar&#;n sa&#;lanmas&#; gerekir. &#;artlar yerine getirildi&#;i takdirde ba&#;vuru dilekçesi ve gerekli evraklar ile ba&#;vuru yap&#;labilir.

Mimar Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Mimarl&#;k mesle&#;ini icra ederken bilirki&#;i olmak isteyen ki&#;iler, ba&#;l&#; oldu&#;u Mimarl&#;k Odas&#; üzerinden bilirki&#;i ba&#;vurusunda bulunabilir. Ba&#;vuruda bulunacak ki&#;i, e&#;er bilirki&#;i e&#;itimini almam&#;&#; ise Mimarl&#;k Odas&#; özelinde aç&#;lacak olan e&#;itime kat&#;laca&#;&#;na dair taahhütname verdi&#;i takdirde ba&#;vuruda bulunabilir.

Bankac&#; Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Bankac&#; bilirki&#;i olmak isteyen ki&#;ilerin, bilirki&#;i ba&#;vurusunda bulunmak için gerekli &#;artlar&#; yerine getirdi&#;inden emin olmas&#; gerekir. Y&#;l içinde yaln&#;zca Ekim ay&#;nda aç&#;lan ba&#;vurulara, ba&#;vuru dilekçesiyle ve evraklar&#;n eksiksiz oldu&#;undan emin olarak ba&#;vuru yap&#;labilir.

Mühendis Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Mühendis ya da in&#;aat mühendisi bilirki&#;i nas&#;l olunur sorusuna cevap arayanlar&#;n bilirki&#;i ba&#;vurusunda bulunabilmek için üniversitelerin in&#;aat mühendisli&#;i bölümünden mezun olmu&#; olmalar&#; ve bu alanda 5 y&#;l tecrübe kazanm&#;&#; olmalar&#; gerekir. Bu ve di&#;er gerekli &#;artlar sa&#;land&#;&#;&#; takdirde ki&#;i ba&#;vuru yapabilir.

Gayrimenkul Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Gayrimenkul bilirki&#;i olmak isteyen ki&#;ilerin, bilirki&#;i ba&#;vurusunda bulunmak için gerekli olan &#;artlar&#; ta&#;&#;yor olmas&#; gerekir. Ayr&#;ca di&#;er meslek gruplar&#;ndan ayr&#; olarak Sermaye Piyasas&#; Kurulu'ndan lisans al&#;nm&#;&#; olmas&#; gerekir.

Trafik Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Trafik bilirki&#;i olmak için adli trafik alanlar&#;nda hizmet veren kurumlar&#;nda en az 5 y&#;l çal&#;&#;m&#;&#; olmak ve bu süre içinde uzman olarak yetkilendirilmi&#; olmak gerekir. Bunun haricinde Emniyet Genel Müdürlü&#;ü, Jandarma Genel Komutanl&#;&#;&#; ya da Karayollar&#; Genel Müdürlü&#;ü'nün ilgili birimlerinde en az 5 y&#;l çal&#;&#;mak olmak ve uzman olarak yetkilendirildi&#;ine dair belge sahibi olmak gerekir. Bu ve di&#;er gerekli &#;artlar sa&#;land&#;&#;&#; takdirde ba&#;vuru yap&#;labilir.

Psikolog Bilirki&#;i Nas&#;l Olunur?

Psikolog bilirki&#;i olmak isteyen ki&#;iler, üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olmu&#; olmalar&#; ve bu alanda en az 3 y&#;l tecrübe kazanm&#;&#; olmalar&#; gerekir. Bu ve di&#;er &#;artlar sa&#;land&#;&#;&#; takdirde ki&#;i ba&#;vuru yapabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Üye Bilgileri.

Yılı Bilirkişilik Başvuruları Başladı

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, yılı Bilirkişilik Başvuruları 31 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında Bilirkişilik Bölge Kurullarına yapılacaktır.

Hâlihazırda Bilirkişilik Bölge Kurullarının bilirkişi listesinde yer alan üyelerimiz ile Bilirkişilik Temel Eğitiminden Muaf Tutulacaklara Dair Usul ve Esaslar kapsamında yer alan üyelerimizin yeniden başvuru yapması gerekmektedir.

Ayrıca daha önce Bilirkişilik Temel Eğitim Katılım Belgesi almış bulunan ve duyurudaki diğer koşulları sağlayan tüm üyelerimiz Bilirkişilik Bölge Kurullarına başvuru yapabilecektir.

Duyuru ve eklerini bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Şubesi 

Bakanlığın duyurusunun pdf hali için tıklayınız

YILI BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU USUL VE ESASLARI İLE BİLİRKİŞİLİĞE KABULE İLİŞKİN DUYURU


    sayılı Bilirkişilik Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri uyarınca,     EK-1 de yer alan temel ve alt uzmanlık alanlarında, EK-2 de aranan nitelikleri taşıyanlar arasından aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre bilirkişilik bölge kurulları tarafından bilirkişilik başvuruları alınacaktır.


    BAŞVURU ŞARTLARI:


   1- Bilirkişilik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:
   a) 26/9/ tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.

   b) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.

   c) Daha önce kendi isteği dışında sicilden ve listeden çıkarılmamış veya bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak.

   ç) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.

   d) Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak.

   e) Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak.

   f) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak.

   g) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için ilgili mevzuat gereği aranan şartları haiz olmak ve mesleğini yapabilmek için gerekli olan uzmanlık alanını gösteren diploma, meslekî yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.

   h) Daire Başkanlığının temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlediği EK-2de yer alan nitelikleri taşımak.
   2-  sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre yetkilendirilen gayrimenkul değerleme uzmanları bakımından, sadece “Kamulaştırma” uzmanlık alanında bilirkişilik başvurusunda bulunmaları şartıyla, bilirkişiliğe kabul için aranan bilirkişilik temel eğitimi alma ve fiilen beş yıl görev yapma şartları aranmaz. Ancak, diğer uzmanlık alanlarında bilirkişiliğe başvuru yapmaları halinde gayrimenkul değerleme uzmanları bakımından da, bilirkişilik temel eğitimi ile fiilen beş yıl çalışma şartları aranır.
   3- Taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış uzmanlar bakımından, sadece 05 kodlu Kamulaştırma temel uzmanlık alanında bilirkişilik başvurusunda bulunmaları ve bilirkişilik temel eğitimini almış olmaları şartıyla, fiilen beş yıl görev yapma şartı aranmaz. Ancak, diğer uzmanlık alanlarında bilirkişiliğe başvuru yapmaları halinde taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış uzmanlar bakımından da, fiilen beş yıl çalışma şartı aranır.
   4- Yaptığı başvurusu, meslekî olarak (fiili çalışma süresi, uzmanlık alanlarına göre aranan nitelikler vb.) yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.

        5- Meslek öncesi eğitimde ve stajda geçen süreler fiili çalışmadan sayılmaz.


BAŞVURU USULÜ:

1- Bilirkişiliğe başvuru, ilgilinin yerleşim yerinin veya mesleki faaliyetlerini yürüttüğü yerin bağlı olduğu bilirkişilik bölge kuruluna EK-3’deki başvuru kılavuzu dikkate alınarak e-Devlet üzerinden UYAP Bilirkişi Portal Bilgi Sistemi’nde yer alan adımlar izlenmek suretiyle yapılır.

2- UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak başvuru sırasında Sistem tarafından girilen bilgilere göre otomatik olarak oluşturulacak Başvuru Formunun elektronik imza (e-imza) veya mobil imza (m-imza) ile imzalanması gerekmekte olup bilirkişilik başvurusunda bulunmak isteyenlerin başvurudan önce gerekli imzalardan birine sahip olmaları zorunludur.

3- Yazılı olarak, posta yoluyla veya vekaleten başvuru yapılamaz. Bu şekilde yapılan başvurular incelenmeksizin reddedilir.

   4- Birden fazla bölge kurulu listesine kaydedilmek üzere başvuruda bulunulamaz.

         5- Başvuru sırasında en fazla üç temel uzmanlık alanı ve seçilen her bir temel uzmanlık alanında en fazla üç alt uzmanlık alanına kayıt olmak için başvuru yapılabilir. İlk kez başvuru yapacak olan veya listelerde kayıtlı olup yenileme talebinde bulunacak olan bilirkişi adaylarının, başvuruda bulunacakları uzmanlık alanlarında, uzmanlıklarını ve fiili çalışmalarını doğru bir şekilde ispat etmeleri gerekmekte olup seçim yapılırken bu hususa özellikle dikkat edilmelidir.

    
   BAŞVURUYA EKLENECEK BELGELER:


   1- Bilirkişilik başvurusu yapacak gerçek kişiler UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi  üzerinden oluşturulacak  başvuru dilekçesi ile birlikte aşağıdaki bilgi ve belgeleri eklemek zorundadır:
   a) Yabancılar için pasaport veya yabancı kimlik numarası ve çalışma iznini gösteren belge.
   b) Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (jpeg, png formatında, en fazla 5 Mb boyutunda).
   c) Bölge kurulunun yetki çevresinde oturduğu ya da meslekî faaliyetini yürüttüğüne dair yazılı beyan.
   ç) Daire Başkanlığı tarafından ilan edilen temel ve alt uzmanlıklarına göre sahip olunan yeterlilikleri gösteren diploma, meslekî yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgelerin aslı veya onaylı sureti.

   d) Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, meslek kuruluşuna üye olduğuna dair son altı ay içinde alınmış oda faaliyet belgesi veya oda kayıt belgesi.
            e) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalıştığını gösterir bilgi ve belgeler (SGK kaydı, oda belgesi, ruhsat, vergi kaydı, uzmanlık belgesi, görev belgesi, hizmet belgesi, meslekte veya sanatta yeterlilik belgesi, mesleki birliklerden alınacak kayıt belgeleri, saha çalışmaları, yürütülen projeler, uzmanlık alanına ilişkin mesleki ve akademik çalışmalar vb.)

   f) Bilirkişilik temel eğitimi katılım belgesi.

   g) Banka hesap (IBAN) numarası.

         2- Bilirkişilik temel eğitimi Kanun gereği bir defaya mahsus alınan bir eğitimdir. Bu sebeple, iş bu başvuru dönemi öncesi alınan temel eğitim belgeleri geçerli olup başvuruların değerlendirilmesinde esas alınacaktır. Dolayısıyla temel eğitim katılım belgesi bulunan adayların yeniden temel eğitim almalarına gerek bulunmamaktadır.

         3- Hali hazırda bölge bilirkişi listelerine Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince üç yıllığına kaydedilmiş olup süresi dolduğundan yenileme talebinde bulunacaklarda temel ve alt uzmanlık alanı sınırlaması nedeniyle mesleki tecrübe ve fiili çalışma şartı yeniden değerlendirileceğinden yenileme talebine başvurulan uzmanlık alanında mesleki tecrübe ve fiili çalışma şartının ispatına yarar bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde eklenmesine dikkat edilmelidir.
        4- Başvuruya (e) bendi uyarınca bilgi ve belgelerin eklenmesi sırasında sadece diploma, SGK kaydı, oda belgesi, vergi kaydı veya ruhsat ve benzeri belgelerin sunulmasının, başvuruda bulunulan uzmanlık alanındaki fiili çalışma ve mesleki tecrübeyle örtüşmediği sürece tek başına bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalıştığını ispat etmek için yeterli olmayacağı hususuna özellikle dikkat edilmelidir.

             5- Bilirkişi adayının çalıştığı kurum ya da kuruluştan alacağı ve başvuruya ekleyeceği görev belgesinde mutlaka görev tanımına, hangi pozisyon ve unvanlarda çalıştığına ve hakkında disiplin yaptırımı ya da mesleki yönden geçici ya da sürekli yasaklılık halinin bulunmadığına ilişkin bilgilerin yer alması gerekmektedir.

          6- Mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, başvuruya ekleyecekleri oda faaliyet belgesi veya oda kayıt belgesinde mutlaka mesleki faaliyetten veya sanat icrasından geçici veya sürekli olarak yasaklanmamış olduğuna dair bilgilerin yer alması gerekmektedir.
            7- İş bu başvuru döneminde yenileme talebinde bulunacaklarda, yenileme eğitimi almış olma şartı geçici olarak aranmayacaktır. Bu durumdaki bilirkişilerin bölge kurulu tarafından başvurularının kabul edilerek listeye yeniden kaydedilmeleri halinde yenileme eğitimlerini Daire Başkanlığımız tarafından belirlenecek takvim içerisinde almaları gerekmektedir.

         8- 31 Mayıs tarihli Bilirkişilik Temel Eğitiminden Muaf Tutulacaklara Dair Usul ve Esaslar Hakkında Duyuru (EK-4) gereğince bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarında profesör veya doçent unvanına sahip olanlar, Bilirkişilik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinde belirtilen bilirkişilik temel eğitiminden muaf tutulduklarından bu kapsamdaki kişilerin anılan duyuruda belirtilen diğer şartları sağlamaları halinde bilirkişilik temel eğitimi şartı aranmaksızın başvuruları alınacaktır.
        9- Başvuru dilekçesine eklenmesi zorunlu belgeleri eksik olanların listesi, bölge kurullarının internet sitelerinde yayımlanmak suretiyle duyurulur. Bu duyuru tebliğ yerine geçer ve başvuru sahibine bu duyuruyla birlikte eksik belgeleri UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi üzerinden tamamlaması için on beş gün kesin süre verilir. Bu süreye rağmen eksikliklerin tamamlanmaması halinde ilgilinin başvurusu başkaca bir inceleme yapılmaksızın reddedilir.

       UYAP Bilirkişi Portal Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak başvurularda, evrakların eklenmesi işlemi bir kez yapılabileceğinden başvuru işlemi sırasında Sistem tarafından yapılan yönlendirmelere dikkat edilmesi ve evrakların tam ve eksiksiz olarak Sisteme eklenmesi gerekmektedir.
Evrakların eklenmesi sırasında hata yapılması veya eklenen belgelerin yetersiz ya da  eksik olduğunun tespit edilmesi halinde ilgili bilirkişilik bölge kurulu tarafından bu bölümün 9 uncu maddesine göre yapılacak eksiklik ilanını takiben başvuruda bulunanlar tarafından bu eksiklikler sistem üzerinden tamamlanabilecektir.

          BAŞVURU TAKVİMİ:


Bilirkişilik başvuruları 31 Ocak – 28 Şubat tarihleri arasında alınacaktır.


   BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE İTİRAZ HAKKI:


  1- Başvurular, bölge kurullarınca tutulacak kayda başvuran kişinin adı ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya yabancı ise pasaport ya da yabancı kimlik numarası, yerleşim yeri, iletişim bilgileri, mesleği varsa unvanı, temel ve alt uzmanlık alanı, çalıştığı kurum veya kuruluşun adı, başvuru sonucu ve düşünceler bilgilerinin girilmesi suretiyle işlenir.
        2- Bölge kurulunca, öncelikle başvuranın “Başvuru şartları” bölümünde sayılan şartları taşıyıp taşımadığı değerlendirilir. Bu şartları taşıyanlar arasından Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince en liyakatli olanlar seçilir. Liyakatin değerlendirilmesinde, başvuranın mesleki tecrübesi, alanında yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlilik eğitimleri ve varsa başkaca uzmanlık eğitimleri, katıldığı meslek içi eğitimler veya uzmanlığı gösteren diğer belgeler ile EK-2’de yer alan temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan niteliklerde liyakatli olanların belirlenmesine ilişkin diğer kriterler dikkate alınır.

   3- Bilirkişiliğe kabul edilenlere bölge kurulu tarafından üç yıl süreyle geçerli olmak üzere bilirkişilik yetki belgesi verilir.

   4- Başvurunun reddine ilişkin karar bölge kurullarının internet sitelerinde yayımlanmak suretiyle duyurulur. Bu duyuru tebliğ yerine geçer.

   5- Bilirkişiliğe başvuruya ilişkin verilen kararlara karşı, kararın tebliğ veya ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde kararı veren bölge kuruluna itiraz edilebilir. Bölge kurulunun itiraz üzerine verdiği kararlara karşı yetkili idare mahkemesine dava açılabilir.


            YEMİN:


          Bilirkişilik Yönetmeliğinin 44 üncü maddesinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak bölge kurulu başkanlıklarınca, bölge kurulu bulunmayan yerlerde ise ilk derece mahkemesi adli yargı adalet komisyonlarınca bilirkişiliğe kabul edilenlere  sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 64 üncü maddesinin beşinci fıkrası ve sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usule göre yemin ettirilecektir. Yemin tarihi, saati ve yeri ilgili bölge kurulu tarafından ayrıca duyurulacaktır.


           BİLİRKİŞİLİK SİCİLİNİN OLUŞTURULMASI:


   Bölge kurulları tarafından sicile ve listeye kaydedilmesine karar verilenlere Sistem üzerinden sicil numarası verilerek Daire Başkanlığımız tarafından Bilirkişilik Yönetmeliğinin 45 inci maddesine uygun olarak bilirkişilik sicili oluşturulur.


   LİSTELERİN İLANI:


   Bölge kurulları tarafından oluşturulan bilirkişi listeleri, bilirkişinin sicil numarası, adı soyadı, temel ve alt uzmanlık alanı, mesleği, varsa unvanı, bağlı bulunduğu bölge kurulu ve yerleşim yeri belirtilmek sureti ile Daire Başkanlığımız ve bilirkişilik bölge kurulları internet sayfalarında ilan edilir.

   DİĞER HUSUSLAR:


   1- Bilirkişi olarak hizmet verecek özel hukuk tüzel kişilerinin ve bu tüzel kişilik bünyesinde çalışacak kişilerin taşıması gereken nitelikleri ile faaliyet gösterecekleri temel ve alt uzmanlık alanları ile yetki çevrelerinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişiliğe kabulüne ilişkin usul ve esaslar ayrıca ilan edilecektir.

   2- 31 Mayıs tarihinde yapılan Bilirkişilik Temel Eğitiminden Muaf Tutulacaklara Dair Usul ve Esaslar Hakkında Duyuru kapsamında başvuru yaparak bilirkişilik sicili ve listelerine kabul edilenler 3 yıl süre ile listelere kaydedilmiş olup bu kişilerin tekrar bilirkişilik başvurusu yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak, muafiyet kapsamında başvuru yaparak yılı içinde listelere kaydedilen profesör ve doçent unvanlı bilirkişilerden, iş bu duyurunun “Başvuru Usulü” bölümünün 5 inci maddesinde belirtilen sayılardan fazla uzmanlık alanında kayıtlı olanların, uzmanlık alanlarını en fazla üç temel uzmanlık alanı ve seçilen her bir temel uzmanlık alanında en fazla üç alt uzmanlık alanı olacak şekilde yenileme talebi ekranından güncellemeleri gerekmektedir.

            3- Muafiyet kapsamında başvuru yaparak yılı içinde listelere kaydedilen profesör ve doçent unvanlı bilirkişilerden kayıtlı oldukları uzmanlık alanlarına yeni uzmanlık alanı eklemek isteyen veya mevcut uzmanlık alanlarını güncellemek isteyen bilirkişiler de yine yenileme talebi ekranından bu başvurularını yapabileceklerdir.

            4- Halihazırda bilirkişi listelerinde kayıtlı olup yenileme talebi kabul edilmeyen bilirkişiler, yılı bilirkişi listelerinin ilanı öncesinde görevlendirildikleri mevcut dosyalardaki görevlerini (asıl veya ek rapor hazırlama) tamamlayacaklardır.

            5- Bilirkişiliğe ilk başvuru ve yenileme taleplerinde Ek-1’de yer alan güncel temel ve alt uzmanlık alanları esas alınacak olup, Sistemde (*) işareti bulunan temel ve alt uzmanlık alanları yeni dönemde kaldırılacağından ve başvuruların değerlendirilmesi sırasında dikkate alınmayacağından başvuru yaparken Sistemde (*) işareti bulunan uzmanlık alanlarının seçilmemesine dikkat ve özen gösterilmesi gerekmektedir.

   Bilirkişilik Yönetmeliğinin 41 inci maddesi uyarınca ilanen duyurulur.


EK-1 Temel ve alt uzmanlık alanları

EK-2 Temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan nitelikler

EK-3 Başvuru Kılavuzu

EK-4 Bilirkişilik Temel Eğitiminden Muaf Tutulacaklara Dair Usul ve Esaslar Hakkında Duyuru

Mimarlık mesleği mensubu olan kişiler en az 5 yıllık mesleki kıdem kazanmaları halinde mimar bilirkişi eğitimi alarak bilirkişilik yapabilmektedirler. Yazımızda, kimler bilirkişi olabilir, mimar bilirkişi ücretleri, sorumlulukları gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.

Mimar Bilirkişi Kimdir?

Mimar Bilirkişi inşaat alanını hakkındaki mahkemelerde hâkim ve savcıların dava konusu hakkında bilgisi olmadığı taktirde başvurduğu kişidir. Mimar bilirkişiler inşaat hakkında süren davalara bakar. Davada hakim veya savcının öğrenmek istediği alanda bilgi verir.

 

mimar bilirkişi nasıl olunur

Mimar Kimdir?

Mimar bina projesi tasarlamadan, mevcut binayı restore etmeden ve binanın içinde yapılacak düzenlemeden sorumlu olan kişidir. Mimar olmak için 4 yıl eğitim veren bir Mimarlık Fakültesinden Lisans Kademesinde mezun olmak gerekir.

Bilirkişi Kimdir?

Bilirkişi mahkemelerde hâkim ve savcıların bilgisi olmadığı konularda, hâkim ve savcılara bilgi veren tarafsız kişidir. Bilirkişiler davanın yönetim sürecinde davaya yön verir.

MimarNasılBilirkişiOlur?

Mimarlar Bilirkişi olmak için Bilirkişilik Bölge Kuruluna başvuru yaparak bilirkişi başvurusu yapabilir. Bunun için mimarlardan istenen bazı şartlar ve belgeler vardır. Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan şartlar;

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak,
  • En az 25 yaş veya üstünde bulunmak,
  • Mimarlık alanında en az 5 yıllık bir deneyim sahibi olmak,
  • Güvenlik soruşturmasında bilirkişi olmak için herhangi bir engel bulunmaması,
  • Sabıka kaydında herhangi bir suç kaydı bulunmaması,
  • Herhangi bir terör örgütü ile geçmişi bulunmamak,
  • Başka bir adli komisyona kayıtlı olmamak mimarlardan bilirkişi olmak için istenen şartlardır.
  • Bu şartları sağlayan bütün bilirkişi adayları belgelerini hazırlar ve komisyona verir. Bilirkişi başvurusu için verilmesi gereken belgeler arasında;
  • Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını gösteren belge,
  • Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Uzmanlık Belgesi,
  • Kişinin en az 5 yıllık fiili çalışma süresini tamamlaması ve bunu bulunduğu bölgedeki bağlı olduğu odaya başvurarak belgelemesi,
  • Disiplin sebebiyle meslekten veya memuriyetten ihraç almadığını gösteren belge,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,
  • Banka hesap numarası, bulunur.

mimar bilirkişi olma şartları

Bu aşamadan sonra komisyon tarafından bilirkişi olmak için verilen belgeler kontrol edilir. Komisyon üyeleri istediği taktirde başvuruyu yapan bilirkişi adayı sözlü ve yazılı mülakata girebilir. Bu tamamen komisyona bağlıdır. Herhangi bir sorun olmadığı taktirde aday, zorunlu olan bilirkişilik temel eğitimini alır ve Mimar Bilirkişi ilan edilir.

Mimar Bilirkişi Eğitimi

Türkiye&#;de TMMOB Mimarlar Odası Şubeleri tarafından verilen mimarlık bilirkişilik eğitimleri, yılın belirli dönemlerinde kayıt alarak bilirkişilik eğitimi vermektedir. Mimarlık mesleği yapan bireylerin sağlaması gereken şartları yukarı da belirttiğimiz üzere, bu kriterleri karşılayan kişiler, bulundukları illerin mimarlar odalarına başvurabilmektedirler.

Mimar Bilirkişi Ücretleri

Mimar bilirkişi ücretleri

Mimar Bilirkişiler aylık olarak herhangi bir maaş almazlar. Baktıkları dava sayısına göre, her davanın koşuluna bağlı olarak değişik miktarlarda ücret alırlar. Bu rakamlar Bilirkişi Daire Başkanlığı tarafından yılı fiyat tarifesi olarak TL ile TL arasında belirlenmiştir.

Yazıyı Değerlendir

[Toplam: 76 Ortalama: ]

Etiketler:mimar bilirkişi eğitimimimar bilirkişi nasıl olunurmimar bilirkişi ne yaparmimar bilirkişi olma şartlarımimar bilirkişilik şartlarımimar nasıl bilirkişi olurmimari bilirkişilik eğitimi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası