plaka yenileme işlemleri / Plaka Yenileme ve Değiştirme 2023 - Hesapkurdu.com

Plaka Yenileme Işlemleri

plaka yenileme işlemleri

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

Plaka Değiştirme ve Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka değişimi ve yenilenmesi hakkında merak edilen sorulara içeriğimizde ulaşabilirsiniz!

Plaka yenileme nedir?

Plakanın okunmaması, çeşitli şekillerde zarar görmesi veya kullanılamaması, kaybolması, çalınması gibi durumlarda plakanın bilgilerinin aynı kalacak şekilde yenilenmesi işlemidir.

Plaka değişikliği nedir?

Farklı şehirden yeni bir araç alındığında veya farklı bir şehre taşınıldığında aracın plaka numaralarının değişecek şekilde yenilenmesidir. Plaka değişikliği isteğe bağlı bir uygulamadır. Değiştirme zorunluluğu yoktur.

Hangi durumda plaka yenileme gerekir?

Sizlerin de bildiği gibi, periyodik olarak muayeneden geçmelidir. Araç plakaları da buna bağlı olarak TUVTÜRK’ün kriterlerine göre hazırlanmaktadır. Aşağıdaki araçların plakaları ise muayeneden geçemiyor. Eğe yakın zamanda bir araç muayeneniz varsa, plakanızı gözden geçirmenizde yarar var:

  • Aracın özel ölçüleler yapılması
  • Plakanın üzerinde vida ve çivinin olması. Ancak bu sebeplerle plakanın harfleri ve rakamlarının okunmaması sorun yaratır. Onun dışında sorun olmayacaktır.
  • Lakanın yanlarında bulunan çizgilerin şekillerinin ve renginin değiştirilmesi
  • Plakaların okunmayacak şekilde çökük, kırık ya da lekeli olması

Belirtilen bu kriterlerdeki araçların plakaları muayeneden geçemeyecektir.

Plaka Yenileme için gerekli evraklar nelerdir?

Plaka yenilemede istenilen evraklar şu şekildedir:

  1. Zorunu yaptırılan trafik sigortasına ait poliçeler
  2. Zorunlu olarak ödenen MTV borcunun ödendiğine dair bilir belge
  3. Noterde yapılan satış işleminin fotokopisi ve aslı
  4. Aracın trafik belgeleri ve plakası
  5. Kimlik

Belirtilen bu belgeler ile Plaka değiştirme işlemi yapabilirsiniz. Bu belgeleriniz tamam olarak başvurduğunuzda, Şoförler Odası’nda plaka basımınızı yaptırabilirsiniz.

Plaka Değişimi Hakkında Merak Edilenler

Plaka değiştirme işlemi noterlerde gerçekleştirilmektedir.

Araç satın aldığınız zaman plaka değişikliği yaptırmak istiyorsanız, noterin plakada değişiklik ister misiniz sorusuna evet cevabı vermelisiniz. Eğer bu işlemi yapacağınızı söylemediyseniz, bu esnada plaka değişimi yapılamayacaktır.

Plaka Değişikliği Zorunlu Bir İşlem Mi?

Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

2023 Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

İkinci el araç satış işlemleri sırasında yapılan devir işlemlerinde plaka değişiminde ilave ücret alınmaz.

Belirlenen süre içinde değiştirilmeyip sonradan plaka değiştirilmek istenen durumda noter ücreti ve plaka basım ücreti olmak üzere iki ayrı ücret vardır.

Plaka değiştirme noter ücreti 290TL, plaka basım ücreti 80x2 = 160 TL’dir.

Özel Plaka Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle belirtelim, özel plakayı nerden almak istiyorsanız, orada yaşayıp yaşamadığınıza bakılıyor. Yani plakanızın 06 ile başlamasını istiyorsanız, Ankara’da yaşayıp, yaşamadığınıza bakılacaktır.

Özel plaka almak için Emniyet Müdürlüğü’ne doğrudan giderek veya web sitesi üzerinden plaka sorgulaması yaparak istediğiniz plakanın uygun olup olmadığı sorgulanmalıdır. İstediğiniz plaka boşta ise rezerve edebilirsiniz.

Son aşamada belirlenen bağış tutarı ödenerek plaka değiştirme süreci takip edilir.

Özel plaka ile ilgili detaylı bilgi için şu yazımızı okuyun!

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

Ä°kinci el araba almak isteyenler arasında en çok araÅŸtırılan konulardan biri, plaka deÄŸiÅŸtirme konusudur. Kullanılmış arabaların alım satım süreçlerinden sonra uygulanan prosedürlerden biri de plaka deÄŸiÅŸimidir. Plaka yenilenmesi ile karıştırılan plaka deÄŸiÅŸimi, farklı bir süreçtir. Kullanılmış bir araba satın aldığınızda ya da baÅŸka bir ÅŸehre taşındığınızda aracınızın plakasını deÄŸiÅŸtirmek isteyebilirsiniz. Bunun yanında plakanız hasar almış ya da okunamıyorsa deÄŸiÅŸtirme deÄŸil, plaka yenileme iÅŸlemi yapmanız gerekir. Plaka yenileme iÅŸlemleri, hasarlı plaka yenileme delik plaka deÄŸiÅŸtirme veya silik plaka yenileme gibi iÅŸlemleri kapsar.

 

Araç Plaka DeÄŸiÅŸimi Ä°ÅŸlemi Nasıl Yapılır?

 

Araç satın alımında en sık sorulan sorulardan biri de araç plaka deÄŸiÅŸimi sorusudur. Bir aracın plakası deÄŸiÅŸtirilmek isteniyorsa satış aÅŸamasında plaka deÄŸiÅŸtirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu ÅŸart belirtilmezse plaka deÄŸiÅŸimi yapılmaz. Ä°stenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel MüdürlüÄŸü Trafik Sicil Dairesine baÅŸvurulur. Ünite, ikamet adresinizle aynı yerde olmalıdır.

Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri için gerekli belgeler ÅŸöyle sıralanır:

  • Üzerinde T.C. Kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı,
  • Zorunlu sigortaya ait poliçe,
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakası,
  • Şoförler odasından alınan nakil dosyası,
  • Geçici tescil belgesi ya da noter satışı ile ilgili belgenin aslı ve fotokopisi,
  • MTV borcunun ödenmiÅŸ olduÄŸuna dair evrak.

Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra araç plakası Şoförler Odası Plaka Baskı Merkezinde basılarak teslim edilir. Plaka fiyatı her yıl deÄŸiÅŸir, bu nedenle sabit fiyattan söz etmek mümkün deÄŸildir. Bunun yanında plaka deÄŸiÅŸimi için de ayrıca bir ücret ödenir. Bunların dışında trafik siciline ayrıca bir ödeme yapılma zorunluluÄŸu yoktur ve tüm iÅŸlemler noter üzerinden yapıldığı için eskisi gibi randevu alma iÅŸlemine de gerek yoktur. Böylece iÅŸlemler çok daha hızlı ÅŸekilde yapılabilir. Plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemlerinin tamamlanması için gereken resmi süre 1 aydır. Ä°ÅŸlemlerin bu süre boyunca tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir.

 

Araç Plakaları Neye Göre Hazırlanır?

 

Yapılan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸine göre yeni pano, 10x10 mm'yi barındıracak ÅŸekilde sırasıyla 100 mm ve 50 mm yatay ve dikey aralıklarla kare bir kutu içinde hilal, yıldız iÅŸareti ve TR güvenlik iÅŸaretleri içeren folyo ile kaplanmıştır. Bunun yapılmasındaki amaç, güvenlik iÅŸaretlerini kaldırmak için kimyasal veya fiziksel araçlar kullanmamaktır. Hırsızlıkların önüne geçilebilmesi için orijinal plakalar kullanmak oldukça önemli olduÄŸu için bu ÅŸekilde yapıldığında baskı kalıbının kopyasını çıkarmak imkânsız olmaktadır. Kurallara göre hazırlanan plakaları kullanmak, yasal sınırlarda kalmak için önemlidir.

 

Araç Plaka DeÄŸiÅŸimi Zorunlu Mudur?

 

Bir aracın plakasını deÄŸiÅŸtirmek için yasal bir zorunluluk mevcut deÄŸildir. Yeni taşındığınız ÅŸehirde diÄŸer ÅŸehirlerdeki araçların plakalarını kullanarak aracınızı sürmeye devam edebilirsiniz. Kanunen zorunlu olmadığı için birçok sürücünün araba satın aldıktan sonra plakasını deÄŸiÅŸtirmesine gerek yoktur fakat araba hırsızlığı veya resmi iÅŸlem durumunda ikamet adresine göre plakanın deÄŸiÅŸtirilmesi önem taşır. Araç plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri oldukça basit adımları içerdiÄŸi için çoÄŸu sürücü zorunlu olmamasına raÄŸmen bu iÅŸlemi kolayca yapar.

 

Araçlar Ä°çin Özel Plaka Nasıl Alınır?

 

Özel plaka alım sürecinde plakayı nerden almak istiyorsanız, orada yaÅŸayıp yaÅŸamadığınıza bakılıyor. Yani plakanızın 06 ile baÅŸlamasını istiyorsanız, Ankara’da yaÅŸayıp, yaÅŸamadığınız kontrol ediliyor. Bunun yanında kulüp, isim, siyasi parti vb. kısaltmalar için ücret de deÄŸiÅŸiyor. Sıradan bir plaka alacaksanız normal deÄŸiÅŸiklik ücretini ödemeniz yeterli olacaktır

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

İkinci el araç alımlarında ya da araç kullanıcısının ikamet adresi farklı bir şehre taşındığında plaka değişiminin yapılması gerekir. Yasal bir zorunluluk olan plaka değişimi süreci, plaka yenileme işleminden farklıdır. Hasar görmüş, okunmasını engelleyecek derecede yıpranmış plakalar, yenilenme işlemine tabi tutulurken, plaka değişimini zorunlu kılan unsur, bilgi değişimleridir. 2019 yılının güncel verilerine göre süreç, satış işlemi sırasında noterde plaka değişimi talebinde bulunulmasını, ardından gerekli evrakların tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne başvuru yapılmasını içerir. Değişim işlemleri sırasında araç sahibine verilen yasal sürede ise aracın muayenelerinin yapılması ve borç ödeme işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekir. Tüm bu işlemler için başvuracağınız birimlerin online olarak birbirine bağlanması, veri akışını hızlandırdığı için günümüzde plaka değişimi işlemlerini kısa sürede yapmanız mümkün.

Araç satışı nedeniyle plaka değişimi nasıl yapılır, plaka değişikliği randevusu nereden alınır?

İkinci el bir araç satın alma nedeniyle plaka değişimi işlemi yaptırıyorsanız, noterde yapılan satış ve devir işlemleri sırasında bildirimde bulunmanız ve plaka değişikliği talebinizi iletmeniz gerekir. Bu başvuru için gereken ödemeyi yaptıktan sonra ikinci başvurunuzu yapmanız gereken yer ise Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. Bu birime başvuruda bulunmak için araç sahiplerine tanınan süre 1 aydır. Satış işlemleriniz ve başvuru talebiniz tamamlandığında artık gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte gerekiyorsa, aracınızın muayenesini ve zorunlu trafik sigortası işlemlerini yapmanız gerekir. Tüm belgelerinizi hazırlayıp aracınızın muayene ve ödemelerini yaptığınızda bir sonraki aşama için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalısınız. Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü’nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir. Büyük şehirlerde genellikle bu birim randevu sistemiyle çalışır ancak bazı illerde randevu almanıza gerek olmadan aynı gün içinde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Online platformda sürdürülen plaka değişimi işlemleri, Emniyet Müdürlüğü’nün adınıza gönderdiği bir onay kağıdı ile devam eder. Onay kağıdınız size ulaştığında, bulunduğunuz bölgenin Şoförler Odası’na giderek plakanızı çıkarabilirsiniz.

İkamet değişikliği nedeniyle plaka değişimi için nereye başvuru yapılması gerekir?

Tıpkı araç satış ve devir işlemlerinde olduğu gibi ikamet değişikliği nedeniyle yapılan plaka değişimi başvurusunu da araç sahibinin şahsen yapması gerekir. Bu durumda ihtiyacınız olan ilk belge ikamet belgesidir. Bulunduğunuz şehirdeki Nüfus Müdürlüğü’nden ikamet belgenizi aldıktan sonra aracınızın vergi borcu olmadığına dair belgeyi Vergi Dairesi’nden alabilirsiniz. Şoförler Odası sizin için plaka değişimi talebinizi içeren bir dosya hazırlayacaktır. Bu dosyayı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ne şahsen götürerek başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde bu işlem için randevu almanız zorunludur. Randevu almak için Trafik Tescil İşlemleri Online Randevu sayfasını kullanabilirsiniz. İstenilen evrakları tamamladıktan sonra Trafik Tescil Şubesi’nde verilen plaka talep fişiniz ile plakanızı teslim alabilirsiniz.

Plaka değiştirme işlemleri nelerdir?

Araç satışı ya da ikamet değişikliği nedeniyle plaka değişimi işlemi yaptırmanız gerekiyorsa tüm başvuru sıralamalarını doğru takip etmeniz ve gereken evrakları eksiksiz tamamlamanız gerekir. Böylece değişim sürecinin sorunsuz geçmesini sağlayabilir, yeni plakanızı kısa sürede alabilirsiniz. Plaka değişimi için araç sahiplerinin hazırlaması gereken belgeler:

  • Araç sahibine ait kimlik belgesi
  • Zorunlu trafik sigortasının ödendiğini gösteren poliçe
  • Aracınızın geçmiş trafik belgeleri ile eski plakası
  • Noter satışı belgeleri ile geçici tescil belgesi
  • Şoförler Odası’ndan alınan nakil dosyası
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunmadığına dair belgedir.

aşvurunuzu yapmadan önce aracınızın muayenesinin yapılmış olması da zorunludur. İstenen evrakların eksiksiz olarak sunulmaması durumunda sizden belgelerinizi yenilemeniz istenir. Başvuru için gereken 1 aylık süreyi doğru kullanmanız, zaman aşımından dolayı başvurunuzun geçersiz sayılmaması için önemlidir.

Plaka Yenileme, Gerekli Evraklar ve Ücretler 2023

plaka yenileme

Araç sahiplerinin keyfi isteklerine göre veya son yapılan değişiklikle birlikte ağır kusurlu sayılabilecek plakalar için yenileme işleminin nasıl yapıldığına dair tüm bilgileri sizlerle bu yazımızda paylaştık.

Aracınızda bulunan plakanın çeşitli sebeplere bağlı olarak yıpranması, hasar görmesi ve ağır kusurlu sayılabilecek hallerden dolayı plaka yenileme işlemlerini başlatabilirsiniz.

Plaka yenileme işlemi ile plaka değiştirme işlemleri birbirleriyle karıştırmamalıdır. Her iki işlemin statüsü farklıdır. Kaybolma, çalınma, okunamayacak şekilde zarar görme durumlarında plaka yenileme işlemi yapılır ve plaka üzerindeki rakam ve harfler değişmez yenisi verilir. Fakat plaka değiştirme işleminde plaka numaraları değişir. Plaka değiştirme işlemi daha çok ikinci el araç alımlarında sürücünün mevcut plakayı beğenmeyip yeni bir plaka satın almak istemesiyle yapılabileceği gibi, adres değişikliği neticesinde de sürücüler tarafından tercih edilebiliyor.

Araç Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Aracındaki plakayı yenilemek isteyen vatandaşlarımızın izlemesi gereken üç adım bulunmaktadır.

  • Plaka yenileme gerekli evraklarının hazırlanması, 
  • Noter işlemleri,
  • Şoförler Odası Plaka Basım Merkezinden plakanın basımının yapılıp alınması aşamalarıdır.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Araç sahibinin nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi
  • Araç ruhsatının aslı ve fotokopisi
  • Araçta takılı bulunan eski plakalar
  • Plaka yenileme ücretinin yatırılması

Motorlu taşıt plakaları için(2 Plaka): Noter ücreti 36 TL, 75 TL plaka basım ücreti olmak üzere toplam 111 TL

Plaka değiştirme ücreti ise 290 TL Notere, 75 TL plaka basım ücreti olmak üzere toplam 365 TL

Not: Araç alım satımlarında plaka değişmeyecekse ekstra ücret ödenmez. Araç alım satım yapan şahıslar eğer isterlerse üste belirtildiği gibi plaka değişikliği yapmak isterlerse plaka değiştirme ücretini(365 TL) öderler. Aracınızdaki plaka kusurundan ötürü muayeneden geçemezseniz verilen belge ile direk şoförler odasına başvuru yapabilirsiniz. Noter başvurusu gerekmemektedir.

Plaka Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Plaka yenileme amacıyla herhangi bir randevu bulunmuyor. Randevu sistemi eskiden vardı Trafik tescil şubelerinden alınırdı. Şimdi plaka yenileme ve plaka değiştirme işlemleri noterler aracılığıyla yapılıyor. Noterdeki iş ve işlemler bittikten sonra Şoförler Odası Plaka Basım Merkezlerinde plaka basım işlemi yapılıp ardından sürücülere yeni plakalar veriliyor. 

Plakanın Basımını Nasıl Yapılır?

Plaka basımı için bağlı bulunduğunuz Şoförler Odası Plaka Basım Merkezlerinden herhangi birine gitmeniz gerekiyor. Yaptırmış olduğunuz evrakları ilgili birime verdikten sonra plakanız merkezin yoğunluğuna göre 30-45 dk. arasında tarafınıza verilmektedir.

Plakalarda Ağır Kusur Halleri Nelerdir?

Son yapılan değişiklikle birlikte araçların muayeneleri sırasında bazı plakaların ağır kusurlu sayılacağı yönünde genelge yayınlandı. Yapılan düzenlemeye göre araç plakalarında aşağıdaki unsurlardan birinin bulunması durumunda ağır kusurlu sayılacaklar;

  • Yasal olmayan yollarla basılan plakalar (App plakalar)
  • Plaka üzerinde vidaların bulunması
  • Deforme olmuş plakalar
  • Plaka üzerinde resmi damganın bulunmaması

Aracınıza Özel Plaka Alabilir Misiniz?

Birçok sürücü özenerek almış oldukları araçlarının plakalarının da kendilerine özel olmasını istemektedirler. Peki kendi araçlarına özel harflerden oluşan plaka takabilirler mi? Evet, herkes kendi aracına özel olarak adının ve soyadının baş harflerinden, tuttuğu takımı temsil eden harflerden veya araç sahipleri için herhangi bir şeyi temsil eden harflerden oluşan plaka takabilirler. Özel plaka alabilmek için birtakım hususlar bulunmaktadır. İlk olarak talep edilecek olan plakanın başka biri tarafından kullanılmadığının araştırılması. İlçe Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde yapılacak işlemler sırasında özel plaka istenildiğinin belirtilmesi. Şube müdürlükleri özel plaka isteyen vatandaşlardan Trafik Vakfına bir miktar bağış yapılmasını istemektedirler. Talep edilecek özel plakanın arz talep oranına göre bağış miktarı değişiklik gösterebilmektedir.

Bunu da okuyunuz:

Özel Plaka Nasıl Alınır? Fiyatları Ne kadar?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır