mimar ne / Nasıl Mimar Olunur? Mimar Ne İş Yapar?

Mimar Ne

mimar ne

kaynağı değiştir]

Mimar sözcüğü Arapçaˁmr kökünden gelen miˁmār معمار “imar eden, bina yapım ustası” sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu kelime Arapça ˁamara عَمَرَ “canlandırdı, mamur ve bayındır etti” fiilinin mifˁāl veznine dayanır. Öztürkçesi "örekmen"dir.[3]

Tarihçe[değiştir

Mimar nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Mimar olma şartları, maaşları ve iş imkanları

Haberin Devamı

Mimar Nasıl Olunur?

 Mimar olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Mimarlık bölümünden lisans derecesinde mezun olmak gerekmektedir. Mimar olan kişiler devlet kurumlarında çalışmak isterler ise Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeleri gerekir. Bunların yanında kamu haklarından mahrum olmamak ve devlet güvenliğine karşı suç işlememek de mimar olmanın şartları arasındadır.

Mimar Olma Şartları Nelerdir?

 Mimar olma şartlarının başında 4 yıllık Mimarlık bölümünü okumak gelmektedir. Bunun yanında mimar olabilmek için pek çok niteliğin de kişilerde bulunması gerekir. Aranan b nitelikler şunlardır:

 - Üç boyutlu düşünebilme ve yaratma yeteneği

 - Mekanik sistemleri ile bu sistemlerin bina operasyonlarına etkilerini anlayabilecek analitik düşünce yapısına sahip olmak

 - İş zekasına sahip olabilmek

 - Pek çok bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanabilmek

 - Yönetmelik ve kalite standartlarına hakim olmak

 - Yazılı ve sözlü iletişim kurabilmek

 - Detaylara dikkat edebilmek ve görsel farkındalık sahibi olmak

Mimarın Görevleri Nelerdir?

 Devlet kurumları veya özel kurumlarda çalışan imarların belirli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görevler şunlardır:

Haberin Devamı

 - Bina tasarımında önerileri hazırlayıp müşterilere sunmak

 - Elle ve bilgisayar destekli tasarım uygulamaları kullanarak bina tasarımlarını çizmek

 - Bina ve kullanıcıların ihtiyaçlarını değerlendirmek

 - Gereken tüm malzemelerin kalitesini belirlemek

 - projeyi baştan sona kadar kontrol etmek

 - Projelerin çevresel uygunluğunu kontrol etmek

 - Projelerin bütçe doğrultusunda ve zamanında teslim etmek

 - Düzenli saha çalışmalarını kontrol etmek

 - Mühendis, inşaat yöneticisi ve mimari teknoloji uzmanları ve diğer tüm profesyonel ekip ile iş birliği içinde bulunmak

Mimarların Maaşları Ne Kadar?

 Mimarlık mesleği ile ilgili merak edilen konulardan birisi de mimarlık maaşlarıdır. Devlet sektörü ile özel sektörlerde mimarlık maaşları değişmektedir. Ayrıca kişilerin çalışma yıllarına ve deneyimlerine göre de mimarlık maaşları değişkenlik gösterir. Devlet kurumunda çalışan mimarların yaklaşık olarak maaşları TL ile TL arasında değişmektedir.

Haberin Devamı

 Özel sektörde çalışan yeni başlayan mimarlar TL ile TL arasında maaş almaktadır. Deneyimli başarılı mimarların maaşları ise yaklaşık TL'yi bulabilmektedir.

Mimarlar İçin İş İmkanları Nelerdir?

 Mimarlık bölümü okuyan ve mezun olan kişiler kamu ve özel sektörün projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarımcı, kontrolör ve uygulamacı olarak görev alabilirler. Ayrıca mimarlar kendi iş yerlerini kurarak kamu ve özel sektördeki pek çok projede görev alabilirler. Mimarlar için diğer bir iş olanakları ise mimarlık ofisleri olmaktadır.

Mimar Ne Demek?

Mimar kelimesi Türkçe'de "imar eden, bina inşa eden" anlamına gelir.

Arapça ˁmr kökünden gelen miˁmār معمار z "imar eden, bina inşa eden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁamara عمر z "mamur ve bayındır etti, inşa etti" fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için umran maddesine bakınız.

Mimar kelimesi tarihte bilinen ilk kez Aşık Paşa, Garib-name () eserinde yer almıştır.

Mimar kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir.

Mimar kelimesi Türkçe'de "Yapıların planını hazırlayıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kimse." anlamına gelir.

Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Mimar kelime kökenini göstermek için tıklayın.

Dip Notlar

Aramice/Fenikece harfin orijinal biçimi su dalgaları şeklindedir. ● Mim koymak deyimi Osmanlıca bürokratik yazışmalarda kullanılan mühim sözcüğünün ilk harfinden.

Benzer Aramalar

Bu kelimeye benzer bazı kelimelere göz atın; mimar, mimarbaşı, mimari, mimari, mimari, mimarisiz, mimarlık, mimarlık

Veya Mimar kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.

Rastgele kelime göster

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir