çamaşır suyu ve kireç çözücü karışırsa / "Temizlik yaparken bu maddeleri karıştırmak ölümcül olabilir"

Çamaşır Suyu Ve Kireç Çözücü Karışırsa

çamaşır suyu ve kireç çözücü karışırsa

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Günlük hayatta en çok kullandığımız belli başlı ürünlerin bizlere olan zararlarını bilmek bu ürünleri daha bilinçli ve dozunda kullanmaya teşvik edecektir. Tuvalet ve lavaboların temizliğinde kullanılan dezenfektanlar; solunduğunda tehlikeli olabilecek, kresol, formaldehit, etanol ve klor içermektedir. Bu kimyasallar karaciğer, akciğer ve böbreklerde zarara neden olabileceği gibi merkezi sinir sistemini de olumsuz yönde etkilediğinden bireyde sinirlilik ve depresyona sebep olmaktadır.

Yeşilimsi sarı bir renkte olan keskin kokulu klor, tahriş edici ve zehirleyici bir gazdır. Dezenfektan olarak kullanılan çamaşır suyunun yapısındaki sodyum hipokloritin bileşenlerinden biri olup insan vücudundaki sıvıların uygun dağılımını, sinir ve kasların fonksiyonunu sağlıklı olarak gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Ancak uzun vadede kullanıldığında kanserojen riski taşımaktadır. Gözü ve karaciğeri tahriş edebileceği gibi solunum güçlüğüne, boğazda ve göğüste daralmaya, akciğer ödemine, şiddetli baş ağrılarına, öksürme, kusma ve bayılmaya sebep olabilmektedir. Vücutta klorun temas ettiği bölgelerde kaşıntı, iğnelenme hissi ve doku ölümü gibi problemlerde görülebilmektedir. 1 litre de mg klor içeren hava birkaç dakikadan fazla solunduğun da ölüme neden olabilmektedir. Klor, aynı zamanda bulaşık deterjanlarının da çoğunda bulunmaktadır.

Çamaşır deterjanları ise genellikle fosfat, fenol, amonyak ve naftalin gibi zararlı kimyasalları içinde barındırmaktadır. Deniz Temiz Derneği (TURMEPA); ABD ve Avrupa’da kullanımı yasaklanan fosfat ve formaldehit içeren temizlik ürünlerinin atık sular vasıtasıyla deniz sularına bırakılması halinde,gübre etkisi yaparak yosunlaşmaya neden olduğunu ve bu durumun denizde yaşayan tüm canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğunu, özellikle balıkların neslinin tükenmesini hızlandırdığını açıklamıştır.

Yapısında fosfat bulunduran bulaşık deterjanlarının kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğinden bu tür deterjanlar kullanıldığında bulaşıkların çok iyi durulanması gerekmektedir. Bu nedenle mümkünse fosfat içermeyen deterjanlar tercih edilmelidir.

Amonyak birçok ev temizlik ürünlerinde, çeşitli ev yüzey temizleyicilerinde kullanılmaktadır. Ayrıca yağ ve şarap lekelerinin çıkarılmasında oldukça etkili olup, hızlı bir şekilde buharlaşabildiği için cam temizleme solüsyonlarında da yaygın olarak bulunmaktadır. Amonyak teması halinde cildi, gözleri ve akciğerleri tahriş edebilir funduszeue.info ürünleri yutmak ağız, boğaz ve mideyi yakabilmektedir. Etkisini şiddetli karın ağrısıyla göstermektedir.

Koku gidericilerin yani günlük hayatta sıkça kullandığımız oda spreyleri; yapısında çoğunlukla naftalin, fenol, kresol ve formaldehit taşımaktadır. Bunların çoğu havadaki kötü kokuları yok edememektedir. Ancak rahatsız edici kokuları örtmekte veya burun yollarını yağlı bir tabakayla kaplayıp koku alma duyumuzu engelleyen bir kimyasal yaymaktadır. En büyük etki ise tek başına zaten büyük tehlike yaratan bu kimyasalların birbirine karıştırılması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığında buhar şeklinde ortaya çıkan gazın solunması halinde ilk olarak öksürük, göğüste yanma hissi, çabuk yorulma gibi belirtiler görülmektedir. İleriki dönemlerde ise bunun yerini solunum yetersizliği ve sürekli oksijen kullanımı getirecek kronik solunum hastalıkları almaktadır. Solunum yolu zehirlenmelerinde yoğurt yemek ya da kusturma fayda etmeyeceği gibi bu zararın artmasına da yol açabilmektedir. Böyle bir durumda kişiyi temiz havaya çıkartmak ve en yakın sağlık kuruluşuna götürmek gerekmektedir. Ayrıca klor amin denilen zararlı gazlar ürettiğinden amonyak, klorlu ağartıcılar ile karıştırılmamalıdır. Aksi taktirde bu durum akciğerlerde pnömoni, sıvı toplanmasına neden olmaktadır.

Çamaşır suyu ve alkolün birlikte kullanılması sonucu hidroklorik asit ortaya çıkmaktadır. Bu ise sinir sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer, gözler ve ciltte hasara neden olabilmektedir. Cam temizleyicileri, tuvalet temizleyicileri ve bulaşık makinesi deterjanlarının çamaşır suyu ile kombinasyonu halinde klor gazı üretilmekte olup bu ciddi zararlara sebebiyet vermektedir.

Karbonat ve sirke karışımı çözeltiyi yararsız hale getirecek ve ani patlamalara neden olabilecek niteliktedir. Farklı markaların deterjanları karıştırıldığında ise tehlikeli bir kimyasal reaksiyon gerçekleşebilmektedir. Sirkenin, çamaşır suyunun pH’ını düşürerek onu daha iyi bir dezenfektan haline getirdiği doğrudur ancak ölümlere neden olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Tüm bu etkilerden korunabilmek için herhangi bir kimyasal ürünü kullanmadan önce mutlaka etiketi okunmalıdır. Ürünün doğru kullanımı ve taşıdığı tehlikeler öğrenilmelidir. Makinede kullanmaya uygun olan deterjanlar elde yıkamada kullanılmamalıdır. Gereğinden fazla temizlik malzemesi tüketilmemelidir. Kuvvetli alkali ve kuvvetli asidik maddeleri kullanırken beraberinde mutlaka eldiven ve maske de kullanılmalıdır. Çünkü bu maddeler yakıcı, yanıcı ve tahriş edici özellik taşımaktadır.

Temizlik maddesi daima temiz suya konulmalıdır. Birçok kişinin elinin değdiği yüzeyler önce mümkünse sıcak su ile temizlenmelidir. Çünkü mikroplar sıcak su ile ortamdan daha kolay uzaklaştırılmaktadır. Daha sonra ise bir dezenfektan yardımı ile temizleme işlemi tamamlanmadır.

Temizlik malzemeleri önerilen yerler haricinde kullanılmamalıdır. Silinen döşemeler en sonunda kuru bir bezle kurulanmalıdır. Bütün bu kurallar dikkate alındığında temizlik maddeleri hayatımızı tehdit edici bir unsur olmaktan çıkarak hayatımızı kolaylaştıran ürünler olarak kullanılabilecektir.

Aslı AYDOĞAN

Yüksek Kimya Öğretmeni

KMO

 ÇAMAŞIR SUYU, TUZ RUHU, KİREÇ SÖKÜCÜLER ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

Bu ürünlerin sağlığımızı önemli  derecede olumsuz olarak etkileyebileceğini  belirten Pilgir, "

Bu ürünlerin etiketlerini okuyarak ve bunları kullanırken biraz dikkatli olarak sağlığımızı koruyabiliriz.

Unutmayın! kullanacağınız kimyasal ürünün en büyük tehlikeleri, etiketindeki en küçük yazılarda bulunur!

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilmektedirler. Bu gazlara maruz kaldığında bayılanlar, baygın halde aynı gazı solumaya devam ederek ölüme kadar zehirlenebilir! " dedi.

HER ZARARLI MADDE YUTANI KUSTURMAYIN!

İki farklı lavabo açıcının  bile, birlikte ya da art arda kullanılmaması gerektiğini ifade eden Osman Nuri Pilgir, " Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilmekte ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılmaktadır.  Köpüğün fazla olması, daha iyi temizlik demek değildir! bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır!

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın. Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın. Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır. Yutulduğunda yakarak mideye iner kusturulursa ikinci kez zarar verir. Evlerimizde karbonat bulunursa bu türlü durumlarda karbonatlı su içirerek ondan sonra hastaneye gitmek gerekir." Diye konuştu.

EVDE KİMYASAL KULLANIRKEN NELERE  DİKKAT EDELİM?

Bir üründe tehlike işareti bulunmamasının, güvenli olduğu anlamına gelmeyeceğini açıklayan Pilgir, evde kullanılan kimyasallar konusunda şu uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu:  , "  Kimyasal madde içeren tüm ürünleri dikkatli kullanın!Bazı kimyasallara karşı alerjik olmanız halinde, bu maddelerden, beklenenden çok daha çabuk ve şiddetli bir şekilde zehirlenebilir veya zarar görebilirsiniz!

DİKKAT: Çamaşır suyunu ASLA diğer temizleyiciler ile karıştırmayınız. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetmiştir.

Deodorant, saç spreyi gibi aerosollerin içindeki kimyasallar çok kolay alevlenebilir!  Yüzey Temizliyicileri içerisinde Amonyak bulunmaktadır, amonyak gazı göz ve deride yanmaya, akciğerde tahrişe sebep olabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı (ağartıcı) ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalıdır.

DİKKAT: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile ASLA TEMAS ETTİRMEYİNİZ. Çünkü yüzey temizleyicideki "amonyak" ile çamaşır suyundaki "klor" birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır

Oda kokuları içerisinde çok sayıda tehlikeli kimyasal madde bulunmaktadır. Formaldehit kansere yol açabilir. Petrolyum distilatları yanıcı özellikte olup göze, cilde ve akciğerlere zarar verir ve hassas bireylerde ölümcül akciğer ödemlerine neden olabilir. Bazı oda spreyleri zehirli bir tahriş edici olan p-diklorobenzen içerir. Bazıları da aerosol propelanları içerir ve solunması sinir sistemi hasarlarına neden olabilir.

Fare zehirleri (rodentisitler) geçmişte olduğu kadar zehirli olmasalar da hala insanlar ve hayvanlar için zehirli özelliktedir. Rodentisitlerin çoğu yenmesi halinde iç kanamaya neden olabilecek warfarin maddesi içerir.

Naftalin p-diklorobenzen veya naftalen kimyasallarını içerir. Her iki kimyasal da zehirlidir ve baş dönmesi, baş ağrısı, gözde, ciltte ve solunum sisteminde tahrip edici etkiye sahiptir. Uzun süre solunması da katarakt oluşumuna veya karaciğer hasarına neden olabilir.

Ocak temizleyicilerin içinde bulunan sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit aşındırıcı kuvvetli bazlardır. Aynı zamanda yutulması durumunda da ölümcül etki gösterebilir. Buharının solunması halinde veya cilt ile teması halinde de kimyasal yanıklar ve ciğerlerde tahribat yaratır.

ÖNEMLİ: Zehirli olmayan, sudkostik çözeltisi içermeyen fırın temizleyiciler mevcuttur. Alırken etiketine bakınız.

ANTİBAKTERİYEL TEMİZLEYİCİLER; İçerisinde bulunan Krezol,Fenol,çam yağı gibi kimyasalların sağlığa ciddi anlamda zararları vardır, bilhassa fenol içeren antibakteriyal ürünler az miktarda kullanılmalıdır ve kullandıktan sonra bol su ile uzaklaştırılmalıdıfunduszeue.info cilt için kanserojendir.

CAM TEMİZLEYİCİLER,TUVALET TEMİZLEYİCİLER,KÜF GİDERİCİLER,LAVABO AÇICI,PAS VE KİREÇ SÖKÜCÜLER, KİLİM, HALI TEMİZLEYİCİLER,MOBİLYA CİLASI, BÖCEK İLACI,YAPIŞTIRICILAR  da  evimizde kullandığımız kimyasallar içerisinde bulunmaktadır. Hepsinin üretimindede kullanılan ve sağlığımıza olumsuz etki verebilecek kimyasallar vardır.                              

NE YAPMALIYIZ?

Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun!

Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın!

Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın!

Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin!

Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin!

Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın!

Merdiven altı üretilmiş ürünleri almayın kullanmayın.

çamaşır suyu ile tuz ruhu karışımı kadar tehlikelidir. çünkü her iki karışımda da ortaya, zamanında savaş silahlarında da kullanılmış olan klor gazı açığa çıkar. bu karışım havaya klor gazını yayar. bu gazın solunması tehlikelidir. çünkü bu gaza uzun süre maruz kalınırsa, nefes alıp verme işlevini üstlenen organ olan akciğeri kurutup, delebilir bu gaz.

intihar etmek için bir başka yöntem. Oğlum karıştırmayın şu kimyasalları geberip gideceniz ya

kimyasalli intihar yontemi.

karıştırmayın, sırayla kullanın, önce porçöz sonra iyice durulama en son çamaşır suyu .

Bilmeden harakiri, ötenazi adına ne dersen de bunlardan birini yaptığınız olaydır.

yakar geçer boğazınızı. nefes almakta güçlük çekersiniz ve bir süre ses tonunuz travestimsi olur. çok korkunçlu bir şeydir ve ev temizliği yapanların çoğu bunu yaşamıştır. yasayacaktır.

bu ikisinin karisimi zehirli olan klor gazını aciga cikarir ve bu gaz solunduğu takdirde kisa bir surede once insanin akcigerlerini sondurur sonra insan ölür.

lutfen dikkat edelim ve temizlik yapacagiz diye zehirlenmeyelim. cogu kisi camasir suyu doktugu zemine ayni anda porçöz dokuyor ve zehirlenmeye davet cikariyor. bu islem sonucu hastanelere gelmis cok sayida zehirlenme vakasi var.

karistiginda klor gazı aciga cikaran ve bu karisimdan daha siddetli ve tehlikeli bir baska karisim daha var. o da; tuz ruhu ve çamaşır suyu karışımı. bu karisimin cikardigi zehirli gaz az oncekiyle ayni fakat ondan daha tehlikeli. daha kisa surede zehirliyor. resmen akcigeri imha ediyor. bu karisimla ölüm vakalari var.

içine çekilen soluğun hastanede verilmesini sağlayacak en etkili karışım.

annemin zaman zaman evde babamı öldürmek için kullandığı karışım. sanırım kaza süsü vermeye çalışıyor

Temizlik hastasi annemin aslınin hatasini yaptigi karisim, mikroplari öldürecem diye kendini zehirledi. Denemeyiniz

hoş geldin hidrolik asit.

Az önce yaptığım bir hatadır. Üst üste dökdükten sonra birden nefesim kesilir gibi oldu hemen cama attım kendimi. Boğazımda hala bir yanma var, göğüşümde bi ağırlık. Sanırım kısa süreli bi zehirlenme geçirdim.

Daha önce bu tecrübeleri yaşamış arkadaşlar ölür müyüm diye bilgilendirirse sevinirim.

Evde deterjan daha çok köpürsün, daha iyi temizlesin, tüm kirler yok olsun diye giriştiğimiz mücadele ölümle sonuçlanacak kazalara neden olabiliyor.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi “Evimizdeki Tehlikeli Kimyasallar” ismiyle hazırladığı bilgilendirme broşüründe evdeki kimyasallarda nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Kimyasalları karıştırmayın

Broşüre göre, Türkiye’de birçok ölüme sebep olan ve çok sık yapılan hatalardan biri kimyasalları birbiriyle karıştırmak.

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.

Dikkat: İki farklı lavabo açıcıyı bile, birlikte ya da art arda Kullanmayın. Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilir ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılabilir.

Daha çok köpük daha çok kalıntı demek

Daha fazla köpük, daha fazla temizlik demek değil. Otomatik makinalar için kullanılan ve en üstün kir çözme yeteneğine sahip deterjanların köpük oluşturma özellikleri oldukça düşük.

Bulaşık deterjanının su içerisinde yüzde 1 gibi küçük bir miktarının bile yıkanan bir nesneden tamamen uzaklaştırılması için litrelerce su harcamak gerekir.

Bu nedenlerle bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır.

Zehirlenince kimi arayacaksınız?

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın.  Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın.  Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak  geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır.

İtfaiyenin numarasını herkes bilir , ama zehirlenirseniz numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni aramalısınız.

Etiketlerdeki tehlike sembolleri ne demek?

***

Çok tehlikeli

* Kimyasal madde içeren ürünleri, kesinlikle diğer ürünler ile karıştırmayın.

* Gereğinden fazla ürün kullanmayın. Bol miktarda ürün kullanmak belki daha çok bakteri öldürebilir ama aynı zamanda zararlı maddelere çok daha fazla maruz kalmamıza sebep olur.

* Ürünleri iyi havalandırılmayan odalarda kullanmayın, buharlarını doğrudan solumayın.

* Ürünleri orijinal kaplarından başka kaplara aktararak kullanmayın, muhafaza etmeyin.

* Farklı tehlike sembollerine sahip olan veya birbiri ile tehlikeli reaksiyonlara girme riski taşıyan ürünler, aynı alanda saklanmamalı.

* Ürünlerin boş şişeleri saklanmamalı, içerisine başka bir şey konulmamalı.

Ne yapmalı?

* Kimyasal madde içeren ürünleri satın alırken mümkün olduğunca daha az zehirli, daha az tehlikeli malzemeleri tercih edin.

* İhtiyaç duyduğunuz kadar malzeme alın ki, evinizde tehlikeli kimyasallardan oluşan bir koleksiyon birikmesin.

* Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.

* Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın.

* Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

* Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.

* Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin.

* Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın.

Broşürde yer alan bazı ürünlerin içerikleri ve zararları şöyle:

Lavabo açıcı

Tehlikeli içerik: Sudkostik çözeltisi veya asidik çözelti

Zararları: Deride yanmaya sebep olur, göze sıçraması durumunda körlüğe sebep olabilir.

Yüzey temizleyici

Tehlikeli içerik: Amonyak

Zararları: Dumanı, göz ve deride yanmaya, akciğerde tahrişe sebep olabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı (ağartıcı) ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalı.

Dikkat: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile asla temas ettirmeyiniz. Çünkü yüzey temizleyicideki “amonyak” ile çamaşır suyundaki “klor” birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır.

Çamaşır suyu

Tehlikeli içerik: Sodyum hipoklorit

Zararları: Deri ve göze temas ederse şiddetli yanmaya sebep olur. Dumanı gözde yanmaya, solunum yollarında tahrişe sebep olabilir.

Dikkat: Çamaşır suyunu asla diğer temizleyiciler ile karıştırmayın. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetti.

Antibakteriyel temizleyciler

Tehlikeli içerik ve zararları:

Krezol: Dokular için aşındırıcı olabilir: böbrek, akciğer, pankreas, dalağa zarar verir.

Fenol: Merkezi sinir sisteminde hasara, depresyona sebep olabilir. Nadiren dolaşım sistemini etkileyebilir. Cilt için aşındırıcıdır. Kanserojendir. Bu nedenle fenol içeren bu tür antibakteriyel ürünleri mümkün olduğunca az miktarlarda kullanınız. Kullandıktan sonra, suyla uyguladığınız yerden tamamen uzaklaştırınız.

Çam yağı: Gözleri ve burun, ağız, boğaz çevresini tahriş eder. (NV)

Daha ayrıntılı bilgi için broşüre bakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası