perianal apse kansere dönüşür mü / Anal fistül tedavi edilmezse ne olur? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Perianal Apse Kansere Dönüşür Mü

perianal apse kansere dönüşür mü

Makat fistülü (funduszeue.info) hastalığı çok uzun yıllar (yaklaşık yıldan fazla) devam ederse, fistül (funduszeue.info) olan bölgede oluşan tahribat sonucu nadiren makat kanseri gelişebilir. Bu olgularda % 44 oranında kolloid kanser, % 34 oranında skuamöz kanser ve % 22 oranında adenokanser gelişir. Bundan dolayı oluşan şikayetler, öncelikle bir Genel Cerrahi Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Doktor kontrolü dışında, dost tavsiyesi ile gelişi güzel kullanılan ilaçlar, hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Makat fistülü (funduszeue.info) sorunu olan nerede ise tüm hastaların ortak inancı ve mutsuzluğu, ‘’ameliyata rağmen nasıl olsa tekrarlıyor’’ şeklindedir. Merak ettiğiniz ‘’makat fistülü tedavi edilmezse ne sorunlar yaratır?’’ sorusuna gelince burada ana sorun, makat bölgesinde sürekli devam eden bir enfeksiyonun olmasıdır. Makat bölgesinde komplike olan makat fistüllerinin (funduszeue.info) seyrinde; makat apsesi ve Fournier gangreni (funduszeue.info) gelişmesinden endişe edilir. Ayrıca, kalın bağırsak içinde yer alan oksijensiz ortamda yaşayan (anaerob) ve oksijenli ortamda yaşayan (aerob) bakteriler (mikrop) sürekli vücutta barınıp, sağlıklı organlara damarlar yolu ile yayılabilirler. Bu nedenle makat fistüllerinin kendi haline bırakılması yerine çözüm sağlanması tercih edilir. Ancak, burada bilinmesi gereken gerçek, basit makat fistüllerinde % olan nüks oranının, komplike makat fistüllerinde % 20’ye dek çıkabilmesidir. Yalnız kolorektal cerrahi ve proktoloji (funduszeue.info) veya bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi hizmet veren ve bu alandaki tüm ameliyatsız tedaviler ile ameliyatları gerçekleştiren ekibimizden yardım almak istemeniz durumunda randevu hattımızı (funduszeue.info) arayabilirsiniz. Acil şifa dileğimizle.

Saygılar,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Taviloğlu Proktoloji
Bağırsak ve makat hastalıkları tedavisi

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Perianal fistül nedir?

Perianal fistül nedir?

Perianal fistül anal bölgenin kronik bir enfeksiyonudur. Öncelikle anal apse olarak ortaya çıkar ve sonra fistül haline gelir. Tedavi edilmediğinde ömür boyu devam edebilen bir hastalıktır. Perianal fistül çeşitli sebeplerden dolayı makatta oluşan iltihaplanmanın vücuttan atılması için anormal bir bağlantı yolu oluşturmasıdır. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun veya cildin bağlantısı şeklinde olabilir. Kendi kendine iyileşebilen bir Hastalıkları değildir. Çoğu zaman cerrahi müdahale gerekmektedir. Yerleşim yeri iki bağırsak bölümü arasında da olabilir.

Perianal fistül belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir?

Belirtiler anormal yapının nerede olduğuna bağlı olarak değişir. Süregelen bir ağrı ve şişlik gözlenir. Bağırsağındaki iki bölümü arasında gerçekleşen fistüller herhangi bir belirti göstermeyebilirler. Ağrı, ateş, hassasiyet, kaşıntı, kötü koku ve irin perianal fistül belirtileridir. Anüsün etrafındaki ciltte tahriş, hareket sırasında oluşan zonklama biçiminde ağrı, makatta kötü koku oluşumu, dışkılama sırasında irin ve kan görülmesi, apse varsa makat etrafında şişlik ve bazı durumlarda bağırsak hareketlerini kontrol edememe diğer belirtileri arasındadır. Fistül genellikle hastaların şikâyetleri sonucu teşhis edilir. Gerekli görüldüğünde bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi, sigmoidoskopi ve fistulogram gibi görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.

Perianal fistül için hangi doktora gidilmeli?

Anal fistül tedavisi için en sık olarak genel cerrahi bölümüne başvurulur. Ayrıca proktoloji uzmanları da makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenmektedir.

Perianal fistül tedavisi nasıl yapılır?

Perianal fistül kendiliğinden iyileşebilen bir rahatsızlık değildir. Mutlaka cerrahi tedavinin uygulanması gerekir. Cerrahi tedavide fistül traktı denilen kanal açılır ve kazınır. Bu işlem ile anal sfinkterler de etkilenmektedir. Ameliyat anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem öncesi hastanın makatı ekartör ile açılır. Ardından fistülün deriye yakın ağzından oksijenli su verilerek iç ağzının yeri belirlenir. Stile adı verilen bir tel yardımı ile fistül traktının seyri gözlemlenerek ameliyat yapılır. Bir diğer tedavi yöntemi lazerle yapılan tedavi yöntemidir. Lazer yöntemi ile gaz ve dışkı kaçırma riski en aza düşer ve oluşacak ağrı ve iyileşme oranı azalır. Lazerle anal fistül tedavisi gören hastalar ertesi gün normal yaşantılarına dönebilmektedirler.

Perianal fistül tekrarlar mı?

Perianal fistül tedavi edildikten sonra tekrarlama ihtimali yüksektir. Yetersiz tedavi fistülün tekrarlamasına sebebiyet verir. Bu sorunu yaşayan hastalar tekrar karşılaşmaktadırlar.

Perianal fistül kendiliğinden kapanır mı?

Perianal fistüllerin kendiliğinden kapanma ve iyileşme oranı oldukça düşüktür. Uzun süre devamı sonrası kanseri de beraberinde getirebilmektedir.

Perianal fistül tedavi edilmezse ne olur?

Anal fistül adı ile de bilinen perianal fistül; anal kanal ve makat dışındaki ciltte anormal bir kanal oluşmasıdır. Anal fistüllerin çoğu makat bölgesinde gelişen apselerden kaynaklanır. Anal apselerin boşaltılması sonucunda enfeksiyonun hala devam etmesi anal fistülün oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Anal fistüller mutlaka cerrahi tedavi gerektiren bir hastalık olup kendiliğinden iyileşmesi beklenmez. Perianal fistüller çoğunlukla; doğumda gelişen vajinal yırtıklar, sindirim sistemi ameliyatları sonrası bağırsaklarda, radyoterapi sonrası, kanser doku tahribatı ve crohn hastalıkları sonucu ortaya çıkmaktadır. Anal fistül şikâyeti çeken kişiler; ağrı, hassasiyet, kaşıntı ve kötü kokulu akıntı gibi belirtilerle karşılaşır. Perianal fistüller lazer yöntemi ve cerrahi yöntem olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Perianal fistül tedavisinde amaç; iltihap ve fistül traktını ortadan kaldırmak, en kısa sürede iyileşmeyi sağlamak, fistülün tekrarlamasını önlemek ve gaz, gaita kaçırılmasının önüne geçmektir. Günümüzde anal fistül tedavisinde kullanılan yöntemler artmış ve hastalara tedavi sonrası başarılı sonuçlar sunulmuştur. Bir diğer adı ile perianal fistül şikayetlerini yaşayanlar bitkisel tedavi yöntemlerinin olup olmadığını aramakta ve çareyi bitkisel tedavilerde bulmayı amaçlamaktadır. Fistül hastalığının tedavisi ancak cerrahi yollarla yapılmaktadır. Perianal fistül tedavi edilmez ise zaman geçtikçe bulunduğu alandan başka alanlara doğru yayılır ve tedavi sürecinde geç kalınması hastanın iyileşmesine de olumsuz yönde etki eder.

Perianal fistülün bitkisel tedavisi mümkün mü?

Perianal fistül şikayetlerini yaşayan çoğu hasta tedavi sürecini bitkisel yollarda ararlar. Hastalık sebebi ile utanç duygusu yaşarlar ve tedavi olmakta geç kalırlar. Perianal fistülün bitkisel tedavisi yoktur ancak cerrahi yöntemlerle tedavinin uygulanması gerekir.

Perianal fistül iyileşme süreci ne kadar sürer?

Perianal fistül tedavisi lazer ve cerrahi yöntem olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Lazerle anal fistül tedavisi sonrası hastaların normal yaşamlarına dönmeleri cerrahi yöntemde olduğu gibi uzun ve ağrılı bir süreç değildir. Cerrahi yöntemle anal fistül tedavisi sonrası iyileşme süreci içerisinde hastada bazı komplike olaylar meydana gelebilir fakat bu korkulacak bir durum değildir, iyileşme süreci sonunda ortadan kalkacaktır. Perianal fistül iyileşme süreci hafta aralığındadır.

Perianal fistül ameliyatı sonrası hasta bakımı nasıl olmalı?

Perianal fistül tedavisi sonrası hastalar bakımlarına mutlaka dikkat etmeli ve özenli olarak önerilen programlara uymalıdırlar. Perianal fistül ameliyatı sonrası hasta bakımı şu şekilde olmalıdır:

  • Hasta kontrollerini aksatmamalıdır.
  • Makat bölgesi hijyen ve temizliğinde son derece dikkatli olmalıdır.
  • Hasta operasyon sonrası beslenmesine dikkat etmelidir.
  • Bol bol sıvı tüketmelidirler.
  • Hastalar doktor tavsiyesi ile belirli aralıklarla oturma banyoları uygulamalıdır.
  • Dışkılama sırasında temizlik için sert tuvalet kağıtları kullanılmamalıdır.
  • Hastaların çabuk iyileşme görmeleri için verilen ilaçları düzenli kullanmaları gerekir.

Perianal fistül tedavisi sonrası beslenme nasıl olmalı?

Perianal fistül tedavisi sonrası operasyon bölgesinin temizliğine dikkat edildiği kadar beslenmeye de bir o kadar dikkat edilmelidir. Anal fistülün gelişmesine kabızlık sorunu da yol açtığı için hastanın kabız yapabilecek yiyeceklerden uzak durması gereklidir. Boşaltım ve sindirime oldukça faydası bulunan suyun tedavi sonrası bolca tüketilmesi gerekir. Hastanın kendi beslenmesine dikkat etmesi, hastalığının bir daha ortaya çıkmasının ve bundan sonraki yaşamında hastalığı yönünden sıkıntı çekmesinin önüne geçecektir.

İstanbul Bağcılar’daki hastanemizde alanında uzman doktorlar ile hijyenik hastane ortamında perianal fistül tedavisi imkanı sunmaktayız. Perinanal fistül, perianal fistül tedavisi, anal fistül tedavisi ve anal fistül ameliyatı fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz genel cerrahi servisinde bulabilirsiniz. Perianal fistül hakkında sorularınızı telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan bize ulaşarak sorabilirsiniz.

Dışkıda kan ve makattan kanama hangi hastalıkların belirtisidir?

Rektal kanama yani halk arasında bilinen şekli ile rektal kanama hayatının bir döneminde neredeyse her insanın başına gelmiş bir sorundur. Makat bölgesinden kan gelmesi sorunu gastrointestinal sistemin yani sindirim sisteminin herhangi bir aşamasında ortaya çıkan bir sorunla alakalı olabilmektedir.

Örneğin midede oluşan bir kanama sorunu dışkılama esnasında fark edilebilir. Ancak kan mideden bağırsaklara gelip dışkılama ile atılana kadar kırmızı görüntüsünü kaybederek daha farklı bir renk alabilir. Bu nedenle mide kanaması sorunlarında kanlı dışkının yanı sıra siyah veya koyu yeşilimsi dışkı da bulgular arasında değerlendirilmektedir Ancak hemoroid gibi sindirim sisteminin son kısmında oluşan bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan kanamalar daha belirgindir. Bu tür kanamalar dışkıda kolaylıkla fark edilebilir ya da tuvalette damlama şeklinde görülebilir.

Bu yazıda makattan kan gelmesine neden olan durumlar ve hastalıklar ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Kanamaya neden olan durumların ve belirtilerinin bilinmesi sayesinde kişiler doktora başvurana kadar kendi kendilerine önlem alabileceklerdir. Makatta kanama basit bir sağlık sorununun habercisi olabildiği gibi kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle makatta kanama şikayeti görülmesi halinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Makatta Kanama Neden Olur?

Sindirim sisteminin herhangi bir aşamasında ortaya çıkan hastalıkların kanama bulgusu makattan kan gelmesi olarak kendini göstermektedir. Kanamaların büyük çoğunluğu anüs ve rektum kaynaklı olan kanamalardır.

Makattan kan gelmesi durumu 3 ana başlık altında toplanarak incelenebilir. Sindirim sisteminin üst kısmından yani mideden kaynaklı kanamalar, bağırsakta ortaya çıkan hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ve makat hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kanamalardır. 

Makatta Kanama Hangi Sıklıkta Görülür?

Makatta kanama şikayeti için hastaların büyük çoğunluğu kanamaya ek olarak hayat kalitesini düşüren ciddi şikayetler görmedikçe doktora başvurmamaktadır. Bu nedenle sorunun görülme sıklığı net olarak bilinememektedir. Ancak buna rağmen yapılan toplum temelli birçok çalışma, rektal kanama prevalansının (görülme sıklığının) % 13 ila% 34 arasında olduğunu göstermiştir. Tüm bu verilere ek olarak hastaların yalnızca %40 ının makatta kanama şikayeti için doktora başvurduğu kaydedilmiştir.[1]

Eslick ve arkadaşlarınayaptığı araştırma da; erkekler ve kadınlar arasında rektal kanama görülme sıklığında önemli bir fark bulunmamıştır. Kadınlarda 18 ila 39 yaş gruplarında ve 60 yaşın üzerinde daha yüksek rektal kanama görülürken, erkeklerde 40 ila 49 yaş grubunda daha yüksek kanama görülmüştür.[2]

Makatta Kanamaya Neden Olan Anal Bölge Hastalıkları

  • İç Hemoroid (Basur)
  • Makat Çatlağı
  • Anal Fistül
  • Kondilom (Makat Siğili)
  • Makat Kanseri
  • Soliter Rektal Ülser
  • Poliplerler
  • Kolon Kanseri

Makatta kanama şikayetinin görülmesinde en sık karşılaşılan nedenler anal bölge hastalıklarıdır. Bu  nedenle yazı da ilk olarak anal bölgede ortaya çıkan ve kanamaya neden olan hastalıklar ele alınacaktır.

Hemoroid ( Basur)

Hemoroid toplumda sıklıkla görülen bir makat hastalığıdır. Halk arasında daha çok basur ismi ile bilinmektedir. Basur, anal kanalda bulunan damarsal yapıların ıkınma ve basınca bağlı olarak genişleyerek makat dışına sarkmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Oluşan bu yapılarak hemoroid (basur) memeciği ismi verilmektedir.

Hemoroid (Basur) Türleri

Basur hastalığı memeciklerin oluşma konumuna göre 2 sınıfa ayrılmaktadır. Memecikler makatın kenarında oluşmuş ise bunlara dış basur olarak sınıflandırılmaktadır. Memecikler anal kanalın içinde oluşup dışarı sarkıyorsa ise iç hemoroid olarak sınıflandırılmaktadır.

Dış hemoroidler kanamata neden olmazlar. Ancak iç hemoroidler genel olarak kanama şikayetine neden olurlar.Dışkılama esnasında dışkının genişleyen damarlara teması kanama şikayetinin oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca ileri düzeyde olan tromboze hemoroidlerde genişleyen damar yapıları patlayarak kanamaya neden olmaktadır.

Basur Kansere Dönüşür Mü?

Hemoroidler ne kadar ilerlerse ilerlesin kanserleşme görülmez. Ancak yaşanan kanama şikayeti en başından beri kanser belirtisi olup, hemoroid ile karıştırılabilir. Bu nedenle hemoroid teşhisinin mutlaka uzman bir doktor tarafından konulması ve  45 yaşın üzerindeki kişilerde kolorektal polipler veya kanser gibi diğer kanama nedenlerini ortadan kaldırmak için esnek sigmoidoskopi veya kolonoskopi yapılması önerilmektedir.[3]

Hemoroid Belirti ve Şikayetleri

Hemoroidler iç ve dış olmak üzere 2 türe ayrılmaktadır. Dış hemoroidler makat çevresinde oluşan hemoroidlerdir. Makat kenarında oluşan memecik dışında bir şikayete neden olmazlar. Bu memecik hastada hem estetik hem de fiziksel olarak rahatsızlığa neden olabilmektedir.

İç hemoroidler ise hastalığın ilerleme düzeyine göre farklı belirti ve şikayetlere neden olmaktadır. İlk evre hemoroidlerde kanama şikayeti görülmektedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte makattan sarkan memecikler görülür. Memeciklerin makattan sarkması ile birlikte hastalarda kaşıntı, dolgunluk hissi, ağrı gibi şikayetlerde görülmeye başlamaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde ise sürekli olarak makattan sarkmış halde bulunan memecikler görülür. Bu memeciklerin makat kasları tarafından sıkıştırılması hastalarda şiddetli ağrıya  neden olmaktadır.

Bu nedenle hemoroid hastalığının yaşam kalitesini düşürmeden kolaylıkla tedavi edilebilmesi için erken dönemde doktora başvurulması önerilmektedir. Erken dönemde tespit edilen basurlar ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Anal Fissür ( Makat Çatlağı)

Makatta kanamanın en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi de anal fissür yani bilinen adı ile makat çatlağı/yırtığıdır. Makat çatlağı kendisi küçük, risksiz ancak hayat kalitesini etkileyecek düzeyde ağrı ve acıya neden olan bir hastalıktır.

Makat çatlağının oluşmasında en temel neden kabızlıktır. Kabızlık dışkının sertleşmesine neden olur. Sertleşen dışkı ise anal kanaldan geçişi esnasında anüs derisinde deformasyona neden olarak yara ve yırtık oluşmasına neden olmaktadır. Anüs bölgesinde çok fazla sinir ucu bulunmasından dolayı makat bölgesinde ortaya çıkan küçük bir yara bile şiddetli ağrıya neden olmaktadır.

Dışkılama esnasında dışkının makattan geçişi esnasında yara ve yırtığa temas etmesi kanama ve cam çiziyormuş gibi bir ağrıya neden olmaktadır. Tıpkı basur hastalığında olduğu gibi anal fissür hastalığında görülen kanda taze kandır. Yani parlak kırmızı renktedir. Ya dışkılama sonrası peçetede görülür. Ya da tuvalete damlama şeklinde görülür.

Makat Çatlağı Türleri

Anal fissür yaranın yerleşim düzeyine göre akut ve kronik olmak üzere 2 sınıfa ayrılarak incelenmektedir. Yara yüzeysel ise akut anal fissür olarak sınıflandırılır. Bu aşamadan görülen şikayetler şiddetli olmasına karşın birkaç dakika içerisinde geçmektedir. Yaranın derin yerleşimli olduğu kronik fissürlerde ise şikayetler hem şiddetlidir hem de şikayetler uzun süre devam etmektedir.

Makat Çatlağı Belirti ve Şikayetleri

Akut ve kronik makat çatlağı şikayetlerinde görülen belirti ve şikayetler aynıdır. Yalnızca kronik dönemde şikayetler daha uzun süreli görülmektedir. Hastaların büyük çoğunluğunda görülen makat çatlağı belirtileri şunlardır; makatta ağrı, acı (hastaların neredeyse tamamı yaşanan acıyı cam kesiyormuş gibi şeklinde tarif etmektedir), kanama, kaşıntı ve kronikleşen vakılarda hemoroid memeciğine benzer memecik oluşmasıdır.[4]

Perianal Fistül ( Makatta Akıntı)

Makatta kanamaya neden olan hastalıkların başında basur ve makat çatlağı gelmektedir. Ancak onlar kadar sık olmasa da perianal fistül hastalığında makattan kan gelmesine neden olabilmektedir.

Perianal fistül vakıalarının bir çoğun anal bölgede oluşan apselerin kendi kendine patlamasına bağlı olarak oluşmaktadır. Fistül en temel olarak şu şekilde tarif edilebilir; anal bölgede oluşan apselerin kendi kendine patlaması sonucu bağırsak ve cilt arasında oluşan iki ucu açık kanallardır.

Yapılan araştırmalarda perianal fistül teşhisi konulan hastaların yaklaşık olarak %70 inde perianal apse olduğu tespit edilmiştir. [5]

Apsenin patlaması ile birlikte apsenin içindeki sıvı cilt dışına çıkmak ister ve buna bağlı olarak fistül kanalını oluşturur. Makat bölgesi hastalıkları arasında en zorlu olan hastalıktır.

Oluşan kanaldan devamlı olarak akıntı gelir. Bu durumda hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Akıntıya bağlı olarak sürekli ıslaklık hissi, kaşıntı ve kötü koku şikayetleri görülür.

Her hastada olmasa da bazı hastalarda fistül kanalının anüse yakın kısmına dışkı temas etmesine bağlı olarak kanama şikayeti görülebilir. Anal fistül kaynaklı kanamalarda tıpkı hemoroid ve anal fissür hastalığında olduğu gibi açık kırmızı renklidir.

Perianal Fistü Belirtileri Nelerdir?

Makat çevresinde hissedilen ağrı, şişlik, yanma, iltihabi akıntı ve şiddetli kaşıntı, iltihaplanmaya bağlı olarak kötü koku ve ateş gibi belirtiler anal fistül hastalığının habercisi olabilir.

Anal Fistül Kansere Dönüşür Mü?

Anal fistül hastalığı eğer uzun yıllar tedavi edilmez ise düşük bir ihtimalde olsa kanserleşme riski bulunmaktadır. [6]

Kondilom (Anal ve Genital Siğil)

Kondilomlar aslında toplumda herkesin bildiği siğillerden farksızdır. Ancak bu siğiller vücudumuzun diğer alanlarında çıkan siğillere göre daha tehlikeli ve can sıkıcıdır.

Siğiller HPV ismi verilen bir virüse bağlı olarak ciltte oluşan lezyonlardır. HPV nin den fazla türü bulunmaktadır. HPV nin türü siğilin vücudun neresinde konumlanacağı ve özellikleri ile doğrudan alakalıdır.

Kondilom Kansere Dönüşür Mü?

Bahsi geçen tip HPV den yaklaşık olarak 40 tanesi anal ve genital bölge siğilleri ile ilişkilendirilmektedir. Herhangi bir siğilin kanserleşme riski bulunmaz. Ancak anal ve genital bölgede bulunan siğilleri tipine bağlı olarak kanserleşme eğilimi bulunmaktadır.

Bazı tip HPV lerin kanserleşme eğilimi yüksektir. HPV türleri ve kanser ilişkisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Makat kanseri ve HPV arasındaki ilişkinin incelendiği bir çalışmadan hastaların %88 inden HPV virüsüne rastlanmıştır. [7] Makat kanseri gibi rahim ağzı kanseri vakıalarının da büyük çoğunluğunda HPV virüsüne rastlanmaktadır.

Her kondilom kansere neden olur denemez. Ancak makat ve rahim ağzı kanseri vakıalarının büyük çoğunluğundan HPV virüsüne rastlanmaktadır. Anal bölgede bulunan siğiller makat çevresinde ya da anal kanalın içerisinde bulunabilir. Makat çevresinde bulunanlar hastanın kendisi tarafından kolaylıkla teşhis edilebilir. Ancak makat içerisinde bulunan siğilleri hasta kendisi teşhis edemeyebilir.

Makat içerisinde bulunan siğiller sert dışkının geçişine bağlı olarak kanama şikayeti yaşanmasına neden olabilir. Onun dışında kendiliğinden kanama eğiliminde değillerdir.

Makat Kanseri

Sindirim sisteminin son kısmında oluşan kanserlere makat kanseri ya da anal kanser ismi verilmektedir. Makat kanseri genellikle kolon kanseri ile karıştırılabilmektedir. Ancak ikisi çok farklıdır. Ve makat kanseri çok daha nadir görülmektedir.

Nadir görülen bir kanser türü olmasına karşın HPV bulaşanlarda ve fistül hastalarında kanserleşme riski daha fazladır. Bu kişiler arasında daha sık görülmektedir. Araştırmalar bu kişiler makat kanseri riskinin %15 daha fazla olduğunu tespit etmiştir. [8]

Makatta kanama şikayeti birçok farklı hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Ancak bunlar arasında en riski olanı makat kanseridir. Özellikle bir haftadan uzun süren makatta kanama şikayetleri kanser açısından düşündürücüdür. Bu nedenle başta uzun süren kanamalar olmak üzere her türlü kanama şikayeti için uzman bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Makatta Kanamaya Neden Olan Bağırsak Hastalıkları

Makatta kanamanın başlıca nedeni makat bölgesinde ortaya çıkan hastalıklardır. Ancak bağırsaklarda ortaya çıkan hastalıklarda makattan kan gelmesine neden olabilmektedir. Bu hastalıklardan başlıcaları şunlardır; soliter rektal ülser, polipler, kolon kanseri, crohn hastalığı, ülseratif kolit, ve amipli dizanteridir.

Soliter Rektal Ülser

Soliter rektal ülser nadir görülen ve tedavisi zorlu bir hastalıktır. Tuvalet alışkanlıklarında düzensizlik, makatta kanama, ağrı, mukuslu akıntı gibi şikayetlerle kendini göstermektedir. Hastalık temel olarak rektumda oluşan ülser olarak tanımlanabilir. Neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir ancak pelvik taban kaslarının bilinçsiz olaral kasılmasının makatta sarkmaya ve kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. [9]

Polipler

Makattan kan gelmesine neden olan bir diğer sorunda bağırsaklarda ortaya çıkan poliplerdir. Polipler organların iç yüzeyine doğru büyüyen lezyonlardır. Makattan kan gelmesine ise kalınbağırsak polipleri neden olmaktadır. Poliplerin büyük çoğunluğu hastalarda hayatın boyunca herhangi bir şikayete neden olmazlar. Yalnızca büyüyen ve makata yakın konumlu olan polipler dışkı da musku gibi şikayetlere neden olmaktadır. Yine bu polipler nadiren de olsa makatta kanama şikayetine neden olabilmektedirler. [10]

Bağırsak kanseri hastaları arasında yapılan araştırmalarda hastaların %90 adenomatöz tipte kalın bağırsak poliplerine rastlanmıştır. [11]

Kolon Kanseri

Kolon kanseri oluşumunda bağırsakta ortaya çıkan poliplerin de etkisi bulunmaktadır. Zaman içerisinde büyüyen polipler yayılarak tümör halini almaktadır.

Kolonda kanser oluşması zamanla kolonon çapının daralmasına neden olmaktadır. Bu durumda hasta da kronik kabızlığa neden olmaktadır. Ayrıca ek olarak dışkının kalınlığının incelmesi, dışkılama sonrasında kanama, karın ağrısı ve iştahsızlık da kolon kanseri belirtileri arasındadır. [12]

Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit

Crohn hastalığı ve ülseratif kolit bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklardır. Her ikisi de inflamatuar bağırsak hastalıkları olarak sınıflandırılır. Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar olan sindirim kanalının herhangi bir bölümünde oluşan iltihaplardır. Ülseratif kolit ise kalınbağırsağın mukozasında ortaya çıkan iltihaplanmalar olarak tanımlanabilir.

Her iki hastalıkta da ortak belirti olarak makattan kan gelmesi şikayeti görülebilmektedir. Ek olarak karın ağrısı, kanlı dışkılama, kasılma, kronik kabızlık, ateş, istahsızlık, kilo kaybı ve kadınlarda düzensiz adet döngüsü gibi şikayetler görülebilmektedir.

Ülseratif kolit ve crohn hastalığı sıklıkla birbirine karıştırılabilmektedir. İki hastalığı benzerlikleri ve farklılıkları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Amebiyazis (Amipli Dizanteri)

Amipli dizanteri hastalığının en belirgin bulgusu kanlı ishaldir. Bulaşıcı bir hastalıktır. Yetişkinlerde kısa sürede kolaylıkla tedavi edilebilir. Ancak çocuklarda ve bebekler için riskli bir hastalıktır.

Entomoeba histolytica ismi verilen bir amip yüzünden bağırsaklardan oluşan bir hastalıktır. Kanlı ishale ek olarak İştah azlığı, kilo kaybı, kusma şikayetleri de görülmektedir.

Amipli dizanteri hastalığında görülen kanamalar hastalığın oluşum yerine göre hem açık renkli kanama şeklinde, hem de mide kanamasında olduğu gibi koyu renkte görülebilir.

Makatta Kanamaya Neden Olan Mide Hastalıkları

Makatta kanamaya neden olan bir diğer durum ise mide kanamasıdır. Mide kanamasından kaynaklanan durumlardaki kanama hemoroid ya da makat çatlağı gibi açık renkli kan değildir. Çünkü mideden gelen kan bağırsakları da geçerek makata ulaşır. Bu aşamada kan artık açık kırmızı rengini kaybeder. Dışkıda parlak siyah renkte kendisini gösterir.

Gastrointestinal kanama iki geniş kategoriye ayrılabilir: üst ve alt kısımdan kaynaklanan kanamalar. Üç ana başlık altında incelenebilir. Hematemez (kanlı kusma), melena (kanlı dışkı) ve hematokezya dediğimiz (parlak kırmızı kan) şeklinde ayrılmaktadır.[13]

Midede oluşan bir kanama makatta ulaşana kadar koyu renkli bir hal alır. Makattan başlayan bir kanama ise parlak ve kırmızı renklidir.

Makatta Kanamaya Neden Olan Diğer Durumlar

Makat hastalıkları ve bağırsak hastalıkları dışında anal bölgede ortaya çıkan travmalarda makattan kan gelmesine neden olmaktadır. Anal ilişki ve anüse yabancı cisim sokulması da makattan kan gelmesine neden olmaktadır. Hatta anal ilişki makat çatlağı oluşmasına da neden olabilmektedir.

Makatta Kanama İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makattan kan gelmesi çoğunlukla anal bölgede ortaya çıkan hastalıklarla alakalıdır. Bu nedenle anal bölge hastalıklarında uzman bir doktora gidilmesi faydalı olacaktır.

Anal bölge hastalıkları genel cerrahi ana bilim dalı içerisinde incelenmektedir. Ancak genel cerrahi çok geniş bir alan olmasından dolayı anal bölge hastalıkları proktoloji alt branşında incelenmektedir. Bu nedenle proktoloji alanında uzman bir genel cerrahın tercih edilmesi önerilir.


Kaynakça

[1] Sabry, A. O., & Sood, T. (). Rectal Bleeding. StatPearls [Internet].

funduszeue.info

[2] Eslick, G. D., Kalantar, J. S., & Talley, N. J. (). Rectal bleeding: epidemiology, associated risk factors, and health care seeking behaviour: a population‐based study. Colorectal Disease11(9),

funduszeue.info

[3] funduszeue.info

[4] Schlichtemeier, S., & Engel, A. (). Anal fissure. Australian prescriber39(1),

funduszeue.info#:~:text=An%20anal%20fissure%20is%20a,the%20posterior%20or%20anterior%20position.

[5] Carr, S., & Velasco, A. L. (). Fistula In Ano. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

funduszeue.info

[6] Takahashi, R., Ichikawa, R., Ito, S., Mizukoshi, K., Ishiyama, S., Sgimoto, K., &#; & Sakamoto, K. (). A case of metastatic carcinoma of anal fistula caused by implantation from rectal cancer. Surgical case reports1(1),

funduszeue.info

[7]funduszeue.info#:~:text=Among%20HPV%2Drelated%20cancers%2C%20anal,HPV%20type%20identified1%2C

[8] funduszeue.info?option=com_content&view=article&id=anues-kanseri&catid=kanser-tuerleri&Itemid=

[9]AYGÜN, C., & BAHÇECİOĞLU, İ. H. Soliter Rektal Ülser Sendromu.

funduszeue.info

[10] Eminler, A. T., SAKALLI, M., Kader, I. R. A. K., AYYILDIZ, T., KESKİN, M., GÜLTEN, İ. Y. M., … & NAK, S. G. (). Gastroenteroloji ünitemizdeki kolonoskopik polipektomi sonuçlarımız. akademik gastroenteroloji dergisi, 10(3),

funduszeue.info

[11] Recio-Boiles, A., Waheed, A., & Cagir, B. (). Cancer, colon. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

funduszeue.info

[12] Ellidokuz, E., Kundak, I., AKPINAR, H., Abdullah, O. K. A. N., BEKTASER, C., FUZUN, M., &#; & GONEN, O. (). KOLOREKTAL POLİP VE KANSER LOKALiZASYONU ARASINDAKi iLiSKi. Kocatepe Tıp dergisi4(1).

funduszeue.info

[13] DiGregorio, A. M., & Alvey, H. (). Gastrointestinal Bleeding.

funduszeue.info

[14] Kaya, A. (, 11 Aralık). Makattan Kan Gelmesi funduszeue.info
Adil Altınsoy Profil Resmi

Op. Dr. Adil Altınsoy

Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Doktor Adil Altınsoy Ankara&#;da proktoloji ve medikal estetik alanında hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 75 47 numaralı telefonu arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.

ANAL FİSSÜR NEDİR?

ana fissür oluşum şeması Anal fissür; anüs çıkışındaki mukozanın ; genellikle arka kenardan çatlaması veya yırtılmasıdır. İlk bir aylık dönemdeki yırtıklara akut anal fissür, daha uzun süreli ve meme yapmış yırtıklara da kronil anal fissür denir. Anal fissürün başlıca sebepleri kabızlık, doğum eylemi veya doğumdan sonraki ilk bir iki günde tuvalete çıkışın tehiri veya ihmalidir. Diğer sebepler arasında; proktit , regional enterit veya ülseratif kolit gibi enflamatuar barsak hastalıkları da sayılabilir . Ağrıya karşı son derece duyarlı olan anal bölgedeki herhangi bir minicik çatlak, az çok ağrıya o da anal kaslarda spazma, yorulma ağrısına, kan dolaşımında bozulmaya yani iskemiye yol açar. İskemi halinde ağrı daha da artar ve yara beslenmesi bozulur, iyileşme gecikir, hatta kötüleşir. Medikal olarak iyileştirilmiş pek çok fissür nükseder. Bunun nedeni anal kanalı saran ve destek veren eksternal kas demetlerinin kuyruk sokumu tarafında sık olarak doğuştan zayıf yaratılmış olmasıdır.

ANAL FİSSÜRÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anal fissürün başlıca belirtileri, dışkılama anında ve özellikle sonrasında oluşan şiddetli anal ağrı ve ve özellikle akut fissürlerde tuvalet kağıdına bulaşan kan ve bazen de anal kaşıntı olur. Olay gün devam ederse, yara önünde hemoroide benzer , hipertrofik papilla veya web denilen bekçi bir meme oluşur ; yara daha da derinleşir, ağrı ve kaşıntı artar ; yani artık KRONİK ANAL FİSSÜR GELİŞİR. Ağrılar özellikle dışkılamadan sonra artar ve saatlerce, hatta gün boyu sürer , dayanılmaz olur . Kanama nadirdir ve kağıda bulaşır tarzdadır hemoroidlerdeki gibi püskürür tarzda değildir. İyice kronikleşmiş fissürlerde bazen iltihabi veya pis kokulu sarı akıntı da olabilir. Bunun sebebi fissür yarasının derinleşmesi veya bekçi memeyi alttan delerek bir perianal fistül oluşturmasıdır.

ANAL FİSSÜRÜN MEDİKAL TEDAVİSİ VE TEDBİRLER NELERDİR?

En iyi tedbir kabızlıktan korunmaktır. Bunun için kabızlıkla ilgili bahse bakınız. Kadınlardaki anal fissür, genellikle doğum travması veya doğumdan sonraki ilk günlerde oluşan kabızlıkla ilgili olduğuna göre, bu kişilere doğum eylemi başlar başlamaz hijyenik lavman yapılmalı, bebeğin çıkışında perine ve özellikle anüs korunmalı, doğumdan sonraki ilk 3 gün yumuşatıcı krem ve Libalax veya Gliserin benzeri fitillerle fissür oluşumu önlenmelidir. Anal fissür bir şekilde oluşmuşsa krem ve fitillere gün devam edilmeli, ılık su oturma banyosu yapılmalı,ağrı varsa ağrı kesiciler verilmeli ve bol meyve,sebze tüketimi ile kabızlık önlenmeli. Akut fissürlerde medikal tedavinin başarı şansı, sıkı bir uygulama ile % 80 'dir. Ancak fissür kronikleşmiş ise , yani yara derin ve zemini çok sert ve bekçi meme gelişmiş ise ve fissür memenin altına ilerleyerek cilt yönünde delmiş ve fistül yapmışsa , bu tür tıbbi tedavi % 50 başarısız kalacaktır. Tıbbi tedavilerde başarısızlığın bir başka sebebi de yanlış ilaçlar ve yanlış diyettir. Kronikleşmiş anal fissürde tedavi ; tıbbi veya cerrahi yolla anal spazmın giderilmesi esasına dayanır. Tıbbi tedavi ile geçici rahatlama sağlansa da, kalıcı ve kesin tedavi cerrahi müdahale ile sağlanır. Ancak akut dönemde önce tıbbi tedavi denenmelidir.

KRONİK ANAL FİSSÜRDE CERRAHİ TEDAVİ

Hekimlikte kişisel bilgi, beceri ve tecrübenin çok gerekli olduğu konulardan biride anal fissür , fistül ve hemoroidlerdir. Çünkü anüs anatomisi ve anal fonksiyonlar son derece hassas mekanizmalar üzerine kurulur. Örneğin cerrahi girişimlerde anal mukozadan ve mukozal örtünün damarsal yastık ve valv görevi yapan dokudan biraz fazla alındığı takdirde İnkontinens , yani kaçaklar ve iyileşme sorunları olabilir . Hastaların en çok korktuğu husus , operasyon yüzündan olabilecek gaita kaçağı ve ağrıdır. İdealize edilmiş enstruman ve tecrübeli hekim eli ile , ağrısız veya minimal bir ağrı ile , hem de lokal anestezi ile , gayet etkili ve başarılı" LİS yani Subkütan Lateral İnternal Sfinkterotomi" yapılabilir, dış, yani eksternal sfinktere asla dokunulmaz. Gerekirse büyük bekçi memeler de alınır . Küçük memeleri almamalı , yoksa girişim sonrası ağrı olabilir . Bekçi memeler yerinde kalırsa zamanla küçük, yumuşak deri sarkıntılarına dönüşür, hiç bir sorun teşkil etmezler. Büyük bekçi memeler ise hijyenik sorunlara yol açacağı için alınmaları daha uygun funduszeue.infoyon için herhangi bir ön hazırlık veya sonrası dönemde 1 saatten daha fazla istirahati gerektirmez ; yeme içmeye ara verilmez.

Poliklinik şartlarında yani hastane yatışı ve narkoz gerekmeden yapılabilen bu küçük fakat modern tedavi yöntemi ile hasta hemen rahatlar ve fissür yarası da 1 hafta içinde sessizce kaybolur gider. Dikiş gerekmez, kanama olmaz, kaçak, nedbe veya çekinti olmaz. Ancak acemi ellerde nadir de olsa, eksternal sfinkterin de kesilmesine bağlı olarak gaz veya gaita kaçağı gelişebilir.

KRONİK ANAL FİSSÜRLER NÜKS EDER Mİ?

Tecrübeli ellerde, cerrahi tedaviden sonra ve kurallara uyulura nüks sadece % 2'dir.

KRONİK ANAL FİSSÜRLERİN CERRAHİ TEDAVİSİNDEN SONRA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KURALLAR

1-Anal fissür, hemoroid, spastik kolon veya anal apse tanısı konmuşsa ameliyat olsanız da olmasanız da, bir hafta süre ile ılık su içine günde 3 kez dk oturun. Sudan kalkarken ve ayrıca tuvalete girip çıkarken, parmağınızı bolca kremledikten sonra en az 2 boğum içeriye itin; kasları sağ sola çekiştirerek genişletin. Bu işlem için sn yeterlidir, hem de hiçbir riski yoktur. Böylece eğer var ise, hem anal spazm ve ağrılarınız hafifler, hem kan dolaşımı düzelir, hem de hastalığınız çok daha çabuk iyileşir ve dışkılamanız kolaylaşır.

2-İlerde olabilecek her bir yeni anal kanama, ağrı-yanma için, 3 gün süre ile, günde 3 kez ılık su ve krem uygulamasını tekrarlayın. Değilse fissür yineleyebilir.

3-Her öğünde gr yeşil veya kuru sebze lifli gıdalar, gr meyve; 2 litreye yakın su veya hoşaf tüketin. Çorbalar başta olmak üzere bütün yemekleriniz posalı, yani sebzeli veya kepekli, yani lifli olsun.

4-Çay, kahve, kola, alkol, muz, beyaz un mamülleri, pasta, sade pirinç, sade makarna ,sade kaşar, sade un çorbası, sade kırmızı et gibi posasız ürünleri iyice kısın ki sert dışkı ve kabızlık oluşmasın.

5-Her sabah aynı saatte kalkın, bol sebzeli ve meyveli kahvaltı yapın; her kahvaltı ve diğer öğünlerde Melisa ile birlikte Form çay için ve mutlaka hep aynı saatte tuvalet ihtiyacınızı giderin ki, bağırsağınız bioritmik bir düzene girsin.

6-Tuvalette 4 dk’dan fazla kalmayın. Sert dışkı var ve çıkmakta zorlanıyor ise Gliserin fitil veya hijyenik bir lavman uygulayın. Değilse, fissür değilse bile zamanla hemoroid hastalığı gelişebilir.

7-Ağrıya izi vermeyin, geçer mi diye beklemeyin. Ağrı kesicilerinizi düzenli alın. Yoksa, ağrı geometrik olarak artar ve fissür iyileşmesi gecikebilir, veya yineleyebilir.

8-Her ağrı olduğunda tekraren ılık su içine veya sıcak su lastiği üzerine oturun veya poponuzun önüne veya apış aranıza sıcak su şişesi koyun. Yine de ağrı geçmezse iğnenizi yaptırın. Buna rağmen ağrınız geçmiyor veya yineliyorsa bize başvurun.

9-Ağrınız, fissürünüz veya hemoroidiniz iyileştiğinde, günde kez birer talı kaşığı pul biber veya adet süs biber veya adet normal biber yiyebilirsiniz. Böylece fazla gaz üretimi ve şişkinlik önlenebilir. Ayrıca biber antikanserojendir ve gastritin de ilacıdır. Bu pratik , ama modern tedavi yöntemi ile ağrılarınız çok büyük olasılıkla aynı gün geçer, fissürünüz de bir haftada iyileşir. Kurallara uymazsanız iyileşme gecikebilir veya başarı biraz düşük olur.

FİSSÜRLERDE KANSERE DÖNÜŞÜM OLUR MU?

Olmaz. Anüs ve rektum kanserleri baştan, kanser olarak başlar, hemoroid veya fissürler kansere dönüşmez. Ancak kanser ve diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bazen asıl hastalık kanserdir ; ancak kanser ve diğer hastalık belirtileri hemoroid veya fissüre benzediği için hasta veya doktor ihmalkar davranır, teşhiste gecikme ve yanılmalara neden olur. Bu arada, teorik olarak uzun yıllar boyu akan yaraların habisleşebileceğini de tamamen göz ardı etmemek gerekir.

HEMOROİD VE ANAL FİSSÜR HANGİ HASTALIKLAR İLE KARIŞIR?

Anal bölgedeki her hastalık, hemoroid veya fissür ile karışabilir. Başlıca karışan hastalıklar şunlardır :

1) Anüs ve rektum Kanseri7) Condyloma Accuminatum
2) Condylomata Lata 8) Proktit
3) Rektal Polip9) Ülseratif Kolit
4) Perianal Apse ve Fistül10) Crohn Hastalığı
5) Anal Prolapsus, Perine sarkması, Soliter ülser11) Mantar Enfeksiyonu
6) Anal Tüberküloz12) Rektosel

Bu hastalıkların her biri hemoroid ve fissürlerden daha riskli hastalıklardır . Örneğin uzun yıllar devam eden fistül ve kolitler irritasyon yaparak dallanıp budaklanabilir, hatta kanserleşebilirler. Bu durumda hastanın hemoroid veya fissüre benzer sıkıntıları varsa derhal muayene olması gerekir. Çünkü bu şikayetlerin sebebi çok daha ciddi hastalıklar olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası