diş fırçalama faydaları / Doğru Diş Fırçalama Tekniği Ve Yararları | BioBellinda

Diş Fırçalama Faydaları

diş fırçalama faydaları

Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış

Diş sağlığını korumak için farkında olmadan yapılan yanlışların ağız ve diş sağlığı üzerinde etkisi büyük. Dişlerin, dişleri destekleyen diş etlerinin ve kemiğin de aynı düzeyde sağlıklı olması gerekir. Ancak özellikle ağız ve diş bakımında öyle çok hata yapılıyor ki! Üstelik “Doğru Bilinen Yanlışlar” hem vakit kaybettiriyor hem de sağlıktan ediyor. Liv Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanı Dt. Alper Çıldır ağız ve diş bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.



Dişleri 5 dakika boyunca fırçalayın (YANLIŞ)

Süre artıkça diş etlerindeki baskı ve dişler üzerindeki aşınma direnci düşer. Bu nedenle uzun fırçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir. Son zamanlarda bu süre artırılıp 3 dakika gibi lensi edilse de edilse de bile bu ağız hijyeni iyi olanlar için geçerli değildir.

Diş macunu reklamdaki gibi tüm fırçayı kaplamalıdır (YANLIŞ)

Diş macunu leblebi büyüklüğünden daha fazla sürülmemelidir. Özellikle çocuklar için çok önemlidir. İçindeki flour gibi bazı materyallerin yutulmaması ve ferahlatıcı özelliğinin fazlaca alınmaması gerekir. Diş macunu leblebi boyutunda olmalıdır.

Diş fırçalamaya başlamadan önce fırçanızı musluk altında suyla ıslatın (YANLIŞ)

Diş fırçalamadan önce fırçanın kılları mümkün olduğunca kuru olmalıdır. Yeterli temizlik diğer türlü olamaz. 

Çocuklar yetişkinlerle aynı diş macununu kullanmalıdır (YANLIŞ)

Çocuklar yetişkinlerle aynı macunu kesinlikle kullanmamalıdır, çocuk macunları erişkinlerden farklıdır. İçinde flour kullanılmaz. Çünkü çocuklar yutabilirler. Bu da onlar için zararlı olur.

Diş ipi kullanmak zararladır, dişlerini kanatır (YANLIŞ) 

Diş ipi kullanımı dişlerin ve diş etlerinin temizliği için çok ama çok önemlidir. Dişlerin temizliği için diş ipi kullanımı mutlaka gerekir. Diş fırçalamak diş yüzeylerini temizlerken, diş aralarında kalan plaklara sebep olur. Dişlerde var olan hafif çapraşıklıklar bu durumu arttırır. Diş fırçasının giremediği ara yüzleri temizlemenin tek yolu diş ipi kullanmaktır.

Dişlerini bir kere temizleten sürekli yaptırmalıdır (YANLIŞ)

Diş temizliği yapılırken tüm bakteri plakları temizlenir. Sağlıklı diş ve dişeti oluşur. Ama ağızda diş taşları varken üzerine biriken yeni taşlar fark edilemez. Uzun süre kalan diş taşları da dişetinin altına doğru ilerleyip dişeti hastalıkları oluşturur. Diş temizliği mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.

Mide sorunları yüzündün ağız kokusu olur (YANLIŞ)

Ağız kokusunun yüzde 99’u diş ve dişetlerindeki problemlerden kaynaklanır. Bu nedenle bu tür problemlerde gastroenterologlardan önce bir diş hekimine görünmek gerekir. 

Diş implantları kanser oluşumuna neden olur (YANLIŞ)

’lı yıllardan itibaren diş implantları uygulanıyor. Dünyada dental implantlar milyarlarca sayıda yapılmış durumdadır. Diş implantlarının kanser yaptığını destekleyen bilimsel bir çalışma yoktur.

Süt dişleri çürürse çekilir (YANLIŞ)

Süt dişlerinin bir görevi de altından gelecek olan dişe yol göstermektir. Bu nedenle çürük sebebiyle erken süt dişi çekimi yapılmamalıdır. Mutlaka tedavi edilip ağızda zamanı gelene kadar tutulmaya çalışılmalıdır. Süt dişleri çocuk diş hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

Dişleri günde 5 defa fırçalayın (YANLIŞ)

Dişlerin gereğinden fazla fırçalanması diş yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Özellikle dişlerin boyun bölgelerinde aşınma sonucu kırıklar oluşabilir. Bu kırıklar ise ciddi şekilde hassasiyet problemi yaşatır. Özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere diş fırçalamayı atlamamak gerekiyor. Dişleri günde 2 defa mümkünse 3 defa fırçalayın.
 

Sabahları kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mı diş fırçalamak daha iyi?

Diş sağlığı uzmanları genelde sabah ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez diş firçalamanın ideal olduğunu belirtir. Ancak sabahları kahvaltıdan önce mi fırçalamak daha iyi yoksa sonra mı? Bu konuda bilim dünyasında da görüş birliği yok.

Kahvaltı öncesi ya da sonrası diş fırçalama konusunda görüş birliği olmasa da her ikisinin de artıları ve eksileri olduğu belirtiliyor.

North Carolina Üniversitesi'nde pediatrik diş hekimi ve mikrobiyolog Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, bu konuyu irdeleyen az sayıda çalışma olduğunu ve sonuçların da net bir tablo ortaya koymadığını söylüyor.

Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır?

Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor.

Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.

Dr. de Aguiar Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bir başka faydasının, diş için koruyucu faktörlerden biri olan tükürük üretimini hızlandırmak olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre tükürük, ağızdaki mineralleri biriktirerek dişleri güçlendirmeye yardımcı olduğu gibi ağızdaki asiti nötralize eden bikarbonat içerir. 

North Carolina Üniversitesi'nde pediatrik diş hekimliği profesörü olan Dr. Rocio Quinonez ise özellikle çocuklu ailelerde, anne babanın kahvaltıdan sonra evden çıkmadan önce genelde unuttuğu ya da üşendiği bir eylem olduğu için kahvaltıdan önce fırçalamanın iyi olduğunu ifade ediyor.

Dr. Gonzalez-Cabezas'in, kahvaltıyı evde yapmayanlara da bir mesajı var: "Evden çıkmadan önce dişlerinizi fırçalayın, aksi takdirde hiç fırçalamayacaksınız."

Kahvaltıdan sonra neden diş fırçalanmalı?

Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, kahvaltıda birçok insanın şekerli karbonhidratlar tükettiğini söylüyor. Cabezas tüketilen tahıl, ekmek, kek ve krep gibi gıdaların bakterilerin beslenmeyi sevdiği fermente edilebilir karbonhidratlar içerdiğini söylüyor.

Gonzalez-Cabezas, sabahları diş fırçalamak için kahvaltı sonrasını beklemek gerektiğini düşenen uzmanlardan.

"Çoğu insan dişlerini çok iyi fırçalamıyor," ifadelerini kullanan Cabezas, "Bu nedenle kahvaltıdan hemen önce fırçalasanız bile, muhtemelen kahvaltı sırasında ve günün geri kalanında çoğalabilecek ve asit üretebilecek bakteriler ağzınızda kalacaktır, bu nedenle kalan yiyecekleri en aza indirmek için kahvaltıdan sonra fırçalayabilirsiniz." diyor.

Bazı uzmanlar yemekten hemen sonra diş fırçalamanın özellikle de kahve veya portakal suyu gibi asitli içecekler tüketildiyse, diş minesine zarar vereceğini savunuyor. 

Dr. Gonzalez-Cabezas bu görüşe katıldığını ancak oluşabilecek hasarın diş sağlığını etkilemeyecek kadar az olduğunu ve kahvaltı sonrası fırçalamanın faydalarının daha ağır bastığını belirtiyor.

Sonuç olarak hem Aguiar Ribeiro hem de Dr. Quinonez kararın kişiye göre değişebileceğini, bu konuda bir fikir birliği olmadığını ve tüm argümanların çoğunlukla teorik olduğunu düşünüyor.

Kişinin sabahları kahvaltı öncesi ya da sonrası olsun diş fırçalamayı bir şekilde rutine dahil etmenin önemini belirten uzmanlar, mevcut aşamada sabahları diş fırçalamayı 'alışkanlık haline getirmenin' en uygun yol olduğu görüşünde.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır