sol gögüs yanması neden olur / Memede - Göğüste Ağrı | Türkiye Meme Vakfı

Sol Gögüs Yanması Neden Olur

sol gögüs yanması neden olur

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardLinki Kopyala

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Saide Aytekin; sigara, hipertansiyon, kolesterol

Göğüs yanması ihmale gelmez
başta olmak üzere, şeker hastalığı, obezite, beslenme bozuklukları, insülin direnci, spor yapmama gibi nedenlerin kalp hastalıklarına davetiye çıkardığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Aytekin, “Ülkemizde her 100 kişiden 55’ini kalp damar hastalığından kaybediyoruz veya insanlarımız sakat kalıyor” diyor.
Haberin Devamı

- Kalp ameliyatlarının sayısı neden Türkiye’de yüksek oranda?

Sigara tüketimi, yüksek tuz kullanımı ve buna bağlı hipertansiyon oranlarında artışlar, kolesterol yüksekliğinin tedavi edilmemesi, kilo artışı, insülin direncinin tetiklenerek giderek artması kalbimizi hasta ediyor. Kanserden değil en çok kalp damar hastalığından ölüyoruz. Hastalık artınca ameliyat oranı da artıyor.

- Türkiye’nin kalp fotoğrafını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye’deki kalp hasta sayısı giderek artıyor. Coğrafi bölgelere hastalık dağılımı değişiyor. Örneğin kıyı Ege’de zeytinyağının fazla tüketilmesi, sebze-meyve beslenme oranının yüksek olması bu bölgedeki kalp damar hastalıklarının daha az görülmesini sağlıyor. Özellikle yağlı et ve katı yağ tüketiminin yüksek olduğu doğu bölgelerde ise hasta sayısı artış gösteriyor.

Haberin Devamı

- Gençler arasında kalp krizi oranlarında artış var mı?

Anne ve babasında genç yaşta kalp damar hastalığı görülen grup diğer insanlara göre risk altında. Erken yaşta kalp krizi erkeklerde 45, kadınlarda 55 kabul ediliyor. Sigara kalp hastalığı riskini 3 kat artırıyor. Sigara tüketimine bir de şeker hastalığı eklenirse bu risk 7.5 kat artıyor. Sigara, şeker hastalığı artı tansiyon durumunda risk 15 kat artıyor.

- Stres faktörü önemli mi?

Stresin tek başına risk faktörü olduğunu söylemek hata olur. Ancak kalp hastalığı riski yüksek kişiler ile damar darlığı yaşayanlarda stres ile tetiklenecek kalp kriz riski yüksek.

- Sağlıklı kalp için önerileriniz neler?

Sebze ağırlıklı, zeytinyağının fazlaca kullanıldığı, balık tüketim oranının artırıldığı ve sağlıklı karbonhidratların tüketildiği diyet öneriyoruz. Önceliğimiz Omega-3 dengesini korumak olmalı. Kilo almamak için düzenli tartılmak, doktorunuzun tavsiye ettiği kiloyu korumak, ilaç kullanıyorsanız düzenli almak önemli. Zaman zaman kalp kontrollerini yaptırmak, doktor tavsiyesine uymak, en önemlisi sigarayı kesmek, fazla tuz tüketmemek, sporu yaş ve durumunuza uygun şekilde hayatınıza sokmak sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenlerdir.

Bu şikâyetlere dikkat edin!

Haberin Devamı

“Kalp hastalıkları ilk yakınma, yorulma, göğüs, omuz, sol kol ve sırtta ağrı, sıkıştırma nefes darlığı şeklinde ortaya çıkar. Genellikle durup dinlenince şikayetler geçer. Bu aşamada doktora gelen hastalara erken müdahale şansı yakalar. Eğer hasta bir şekilde yakınmalarını anlamaz veya değerlendirmezse bu yakınmaların istirahat halinde gelmesi de ciddi bir uyarıdır. Kalp krizinin öncüsüdür denebilir. Ancak şeker hastalarında hiç yakınma olmadan da kalp krizi riski vardır. yüksek risk grubunda olanlar kontrol olmalı. Şayet istirahat halindeyken, aniden göğüste sıkıntı, yanma, baskı, ağrı gibi bir yakınma ortaya çıkarsa, bu belirtiye bulantı, terleme, çarpıntı gibi yakınmalar eşlik etmişse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun terleme ve bulantı olması şart değildir. Göğüste yaygın olan yakınma da uzman yardımı almak için yeterlidir.”

OECD ÜLKELERİNE GÖRE VAHİM DURUMDAYIZ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karpuz, Türkiye’nin kalp karnesi değerlendirirken, yeni tedavi yöntemleri ile yapılması gereken egzersizlerin neler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Karpuz’un tespitleri şöyle:

“2015 yılında yayınlanan OECD istatistiklerine göre OECD ülkelerinde 15 yaş üzeri kişilerde obezite oranlarının ortalaması yüzde 19 olarak ölçülürken, Türkiye’de bu oran yüzde 22.3 tespit edildi. 15 yaş üzeri sigara içme oranı OECD ülkelerinde yüzde 20, Türkiye’de yüzde 24. Hem obezite, hem de sigara kullanımında halen OECD ortalamasının çok üstündeyiz. Bu kalp hastalıklarını kaçınılmaz kılıyor.”

Deri altı enjeksiyon dönemi

“Özellikle ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte kalpten vücuda kan taşıyan ana atardamarlar ile kalbin birleşim yerinde bulunan aort kapağının darlığı, eskiden sadece cerrahi yöntemlerle protez kapak takılarak tedavi ediliyordu. Günümüzde cerrahiye elverişli olmayan yüksek riskli hastalarda kasıkta bulunan atardamar yoluyla bir kateter göndererek hastanın kalbine ulaşıp cerrahi olmayan yöntemlerle yeni kapak yerleştirebiliyoruz. Ayrıca kandaki kolesterol düzeyleri yüksek olan ve bu hastalıkta kullanılan en güçlü ilaç olan statin tedavisine yanıt vermeyen veya statini tolere edemeyen hastalarda, 2-4 haftada bir deri altına enjekte edilen yeni ilaçlar sayesinde kan kolesterol düzeyini güvenli aralıkta tutarak hastanın kalp krizi başta olmak üzere diğer ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabiliyoruz.”

6 gram tuzdan fazlası olmaz

“Biz koşmak, yüzmek, bisiklete binmek gibi egzersizleri tavsiye ediyoruz. Ağırlık kaldırmak, halter gibi aktiviteleri ise çok fazla önermiyoruz. Egzersiz mümkünse her gün, olmuyorsa haftada en az 5 gün, 30 ile 45 dakika arasında, orta yoğunlukta yürüyüş. Tempodan kasıt, kalp hızınızı yaşınıza göre belirli bir seviyede tutmaktır. Beslenme konusunda da özellikle tuz, şeker ve yağ tüketimi konusunda dikkatli olmalıyız. Ülkemizde tuz tüketimi oldukça fazla, sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz 6 gram. Ülkemizin ortalaması ise 18 gram.”

Her göğüs ağrısı kalp krizi değildir

Haberin Devamı

*** Anksiyete ve stres
Bu iki durum panik atağa, bu ataklar da genellikle göğüs ağrısına neden olur. Kişinin panik atağı varsa hiperventilasyon (nefes alıp vermede hızlanma) yaşanır. Bu durum göğüs duvarını oluşturan kaslarda kasılma ve spazmlara neden olabilir. Bu ağrı ve baskı da genellikle kardiyak kökenli göğüs ağrısıyla karıştırılır. Araştırmalara göre göğüs ağrısı şikâyeti olan kişilerin yüzde 30’unun anksiyetesi var. Anksiyete bozukluğu olan tahmini 40 milyon yetişkinin üçte ikisiniyse kadınlar oluşturuyor.

*** Enflamasyon (iltihaplanma)
Göğüs zarının iki katmanı arasında bir sıvı bulunur. Bu katmanlar sıvıyla beraber akciğerleri, kaburgalar ve göğüs kafesiyle sürtünmekten korur. Bazen, zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle bu göğüs zarı iltihaplanır ve bu bölgede bir rahatsızlık hissi yaşayabilirsiniz. Bu tip ağrı genellikle keskindir; nefes alıp verdikçe veya öksürürken kötüleşir. Paniğe kapılmadan önce bu ağrının sebebi olabilecek bir mevsimsel hastalıkla savaşıp savaşmadığınızı düşünün.

*** Kas gerginliği (kasılma)
Bazen kaburgalara bağlı kaslar zorlanır ve nefes alıp verme esnasında keskin bir acıya sebep olur. Yakın zamanda aktif olarak bu kaslarınızı zorlayabilecek göğüs ya da omuz egzersizi yapıp yapmadığınızı veya ağır kaldırıp kaldırmadığınızı düşünün. Soğuk ve sıcak kompresle ağrıyı hafifletmeyi deneyebilirsiniz.
Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?
* Rahatsızlık verici bir baskı, sıkışma, doluluk, yanma, daralma veya göğsün tam ortasında ağrı
* Tek kolunuzda veya her ikisinde, sırtınızda, boynunuzda, çenenizde veya midenizde (göbek üzerinde kalan bölüm) rahatsızlık hissi veren ağrı, uyuşma, sıkışma veya karıncalanma
* Kesik nefes alıp verme
* Ani mide bulantısı veya kusma
* Denge kaybı veya baş dönmesi
* Normal olmayan bitkinlik hissi
* Sıcak veya soğuk terleme

Haberin Devamı

Bu belirtileri yaşıyor ve göğüs ağrınızın kalp krizi olduğundan şüpheleniyorsanız hastaneye gitmek için bir dakika bile beklemeyin. Pişman olmaktansa güvende olmak her zaman daha iyidir. Türkiye’de ölümlerin başlıca sebebi kalp krizidir ve bu nedenle göğüs ağrınızı ciddiye almanız gerekir.

#İltihaplanma#Kalp Krizi#Reflü

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır