kısıtlamalar ne zaman kalkacak / Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasakları Bitecek mi? Kısıtlamalar Ne Zaman Kalkacak? – Koronavirus

Kısıtlamalar Ne Zaman Kalkacak

kısıtlamalar ne zaman kalkacak

1 Temmuz normalleşme: Türkiye'de bugünden itibaren hangi kısıtlamalar kalktı?

Covid

Kaynak, Getty Images

Türkiye dün gece son kez uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte, bugün normalleşme dönemine adım attı.

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında akşam saat 22.00 ile 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması dün gece son kez geçerli oldu.

İçişleri Bakanlığı'nın yeni normalleşme süreciyle ilgili açıkladığı detaylara göre, nargileciler hariç tüm işletmeler ruhsatlarında yazan saatler arasında açık kalacak ve sokağa çıkma yasakları tamamen kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 21 Haziran'da yapılan Kabine toplantısında, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılama programının hız kazanmasıyla birlikte Temmuz ayından sonra normalleşme sürecine geçilmesi kararı alınmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamaları kaldırıldı mı?

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, bugün itibarıyla hafta içi gece boyunca ve pazar günleri tüm gün uygulanan sokağa çıkma yasakları kalktı.

Kaldırılan bir diğer kısıtlama da şehirlerarası seyahatlere ilişkin.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saat ve günlerde özel araçlarla izne tabi olan şehirlerarası seyahatler de serbest bırakıldı.

Genelgede, "1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05.00'ten itibaren ise hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

Kaldırılan bir diğer kısıtlama da toplu taşıma araçlarıyla ilgili. Sabah 05.00 itibarıyla hem şehir içi hem de şehirlerarası toplu taşıma araçlarındaki yolcu sınırlaması da kaldırıldı.

Ayrıca 65 yaş üzeri ve 18 yaş altındakilerin toplu taşıma kullanması üzerindeki yasaklara da son verildi.

Hangi işletmeler açık olacak?

İçişleri Bakanlığı, nargileciler hariç halihazırda faaliyetlerine ara vermiş olan tüm işletmelerin 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete geçebileceğini açıklamıştı.

İşletmelere dair genelgede yer alan hususlar şöyle:

  • Sinema salonları faaliyet gösterecek
  • Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak
  • Oyunların oynandığı işyerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar sona erdirilecek
  • Tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek
  • Müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar saat 24.00'e kadar yapılabilecek
  • Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair kısıtlamalar kaldırılacak

Nikah ve düğünlerde halay çekmek serbest mi?

Nikah ve düğün törenleriyle ilgili kısıtlamaların da önemli bir bölümü kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, nikah ve düğünlerde yiyecek ve içecek servisinin yapılmasına artık izin verilirken, müzik yayını ise 24.00'e kadar yapılabilecek.

Ayrıca bu tarz törenler için kişi sınırlaması da kaldırıldı.

Genelgede, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan "düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır" hükmü doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir" ifadesi yer aldı.

Genel kurul toplantıları ve konser ile festival gibi etkinlikler de açık alanlarda kişi başı 4, kapalı alanlarda da 6 metrekare yer sağlanması şartıyla gerçekleştirilebilecek.

Genelgede diğer hangi düzenlemeler yer alıyor?

Genelgede ayrıca kamu kurumların çalışma saatlerinin normale dönmesi ve sınır kapılarında uygulanacak yeni bazı düzenlemeler de yer alıyor.

Bu düzenlemelerle:

  • Konaklama tesislerine yönelik kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verildi
  • Konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoğunlaşmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için tedbir alınıyor
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geri dönüldü
  • Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan Türkiye'ye giden kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verildi
  • Afganistan ve Pakistan'dan Türkiye'ye giden kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürüldü
  • Türkiye'nin sınır kapılarından girişte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen Türk vatandaşlarına sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin veriliyor ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanıyor

Kısıtlamalar ne zaman kalkacak? Normalleşme süreci ne zaman başlayacak?

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılama takvimi, kısıtlamalar ve salgındaki son durumla ilgili açıklama yaptı.

TRT Haber’e konuşan İlhan, aşılamanın hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, ilk grupta aşılananların salgından en çok etkilenen 65 yaş ve üzeri olduğunu söyledi.

Huzurevi ve bakımevleri ile 85 yaş üzerindeki vatandaşların aşılamalarının devam ettiğine dikkat çeken İlhan, “Evde aşılama sırasında bir büyüğümüz 90 yaşın üzerinde, diğer bir kişi de 80 yaş ve üzerindeyse ya da 70 yaş üzerindeyse yani 65 yaşından yukarıdaysa yaşı, o kişiye de aşı yapılıyor” dedi.

Fotoğraf: AA (Arşiv)[Fotoğraf: AA (Arşiv)]

Eve giden koronavirüs aşı ekiplerinin donanımlı olduğunu belirten İlhan, “Acil durumlara müdahale edebilecek kapasitede bu ekiplerimiz” bilgisi paylaştı.
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan şöyle devam etti:

Bu grubun tamamlanmasından sonra toplumda hizmet önceliği olan askerler, polisler, öğretmenler, hizmet sektörü ve 50-64 yaş grubundakilerin aşılanmasına geçilecek

“Hazirana geldiğimizde daha rahat olabiliriz ama maske takmamız gerekir”

Koronavirüsten korunmanın en önemli yolunun sahadaki bulaşı engellemenin olduğun belirten İlhan, “Aşılanan kişiler ağır hasta olmaktan korunacak. Önemli olan da bu zaten. Aşının Türkiye’deki araştırmasında yüzde 91,25’lik bir korunma mevcut. Aşıyla beraber ağır hasta olmaktan kurtulan kişi bulaş ihtimalini de azaltmış olacak” dedi.

“Ben aşı oldum artık maskesiz dolaşayım, normal hayatıma dönebilirim” düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen İlhan, aşının mücadelede güçlü bir araç olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: AA (Arşiv)[Fotoğraf: AA (Arşiv)]

“70 milyonun aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık olabilir”

Toplumsal bağışıklığın salgını yenmedeki rolünü hatırlatan İlhan, “Türkiye’de 60-70 milyonluk bir nüfusun aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık seviyesine ulaşabiliriz. Sadece bizim aşılamamız da yetmiyor. Dünyada da hastalıkla mücadelede belli bir noktaya gelindiği zaman tam olarak korunabiliriz” açıklamasını yaptı.

İlhan "Haziran ayında maske takacak mıyız?" sorusuna da yanıt verdi: 

Yaza doğru aşılamanın büyük oranda tamamlanmasıyla, insanların açık havada bulunmasıyla beraber bu mücadelede ciddi bir yol alabiliriz. Vatandaşların kurallara uyması çok önemli. Aşılamanın belli bir noktaya varmasıyla, kurallara uyulmasıyla haziran ayına geldiğimizde daha rahat günlere yol alabiliriz. Ama ‘haziran ayında maske takacak mıyım?’ sorusuna ‘takmanız gerecek’ yanıtını veririm. Sonbahardan sonra vaka sayısına ve aşılamadaki son duruma bakarak maske konusunu düşünebiliriz

Fotoğraf: AA (Arşiv)[Fotoğraf: AA (Arşiv)]

Tekrar aşı olabilir miyiz?

Dünya genelinde aşılamanın yaklaşık 5 ay önce başladığını hatırlatan İlhan, vücutta oluşan antikor miktarının önemli olduğunu söyledi.

Aşıların genellikle en çok ikinci aşı dozdan 3 hafta sonra, birinci aşıdan yaklaşık 7 hafta sonra iyi bir seviyeye geldiğine vurgu yapan İlhan, “Bu antikorların 6 ay koruyabileceği tahmin ediliyor. Daha fazla korursa belki bir daha aşı olmayabiliriz. Vücutta antikorlar bir anda bitmiyor. 6 aydan sonra sıfırlanmıyor. Kademe kademe aşağı doğru gidiyor” dedi.

Vücuttaki antikorların sabit kalabileceği veya kontrollü düzeyde azalabileceğini belirten İlhan, “Diyelim ki yüzde 80 seviyesinde olmaz da yüzde 60 seviyelerinde olur. Bunu bekleyip zamanla göreceğiz” açıklamasını yaptı.

"Kısıtlamalar yönünden martın ortasından sonra daha rahat oluruz"

Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamaların devam etmesi yönünde görüş bildiren İlhan, “Mart başına kadar kısıtlamalar devam ederse koruyuculuk daha yüksek düzeyde olur. Kısıtlamalarda gevşeme kademeli olarak yapılabilir” dedi.

Fotoğraf: AA (Arşiv)[Fotoğraf: AA (Arşiv)]

"Kısıtlamalar kalksa da kurallara devam"

İlhan sözlerini şöyle tamamladı:

Örneğin sokağa çıkma kısıtlamaları devam edebilir ama hafta sonu gündüz belki olmayabilir. Restoranalar açılabilir ancak akşam saatinde hizmet vermezler, gündüz saatlerinde hizmet verirler.

Kısıtlamalar kalksa dahi tüm vatandaşlarımızın kurallara uyması gerekiyor.

Dünya olarak çok zor günler yaşadık. Kısıtlama kalktı diye restoranlarda kalabalık bir şekilde oturmak, plajda dip dibe oturmak bunları hepimiz gördük. Evlerde beraber parti yapanları gördük.

Bir arada olunduğu zaman bu sorunlar karşımıza çıkıyor. Martın ortasından sonra görece daha rahat olabileceğini düşünüyorum kısıtlamalar yönünden Türkiye’yi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası