malülen emekli olursam ne kadar maaş alırım / Adi Malul Nedir? - Ne Kadar Maaş Alır?

Malülen Emekli Olursam Ne Kadar Maaş Alırım

malülen emekli olursam ne kadar maaş alırım

Engelli emekliliği ve malulen emeklilik, SGK nezdinde sigortalı olan vatandaşların daha erken ve daha az prim gün sayısı ile emekli olmasını sağlayan emeklilik türleridir. Yazımızda, engelli emekliliği ve malulen emekliliğe ilişkin temel bilgiler vereceğiz ve bu konularda en çok sorulan soruları cevaplayacağız.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİ

Engelli Emekliliği Nedir?

İster sigortalılık öncesi isterse sonradan meydana gelsin, %40 ve üzerinde engeli bulunan SGK nezdinde sigortalıların yararlanabileceği, avantajlı, daha az çalışma süresi ve daha az prim gün sayısı gerektiren emeklilik türüdür. Özürlü-sakat emekliliği, vergi indirimli emeklilik olarak da bilinir.

Engelli Emekliliğinin Şartları Nelerdir?

Şartlar SSK (4-A), BAĞ-KUR (4-B) ve Emekli Sandığı (4-C)’liler için farklıdır. SSK’lılar için işe başlama tarihi ve engel oranı; prim gün sayısı ve sigortalılık süresi açısından önemli iken, BAĞ-KUR’lular için işe başlama tarihinin önemi yoktur. Emekli Sandığı’na tabi olan sigortalılar için ise ne engel oranının ne de işe başlama tarihi dikkate alınır. Engel oranının %40 ve üzerinde olması yeterlidir. Yalnızca memuriyete başladıktan sonra engeli ortaya çıkanlarda engel oranı prim gün sayısını etkiler.

Malulen Emeklilik Engelli Emekliliği midir?

Hayır, değildir. Malulen emeklilik ayrı bir emeklilik türüdür. Şartları farklıdır.

Engelli Emekliliği İçin Vergi İndirim Belgesi Gerekir mi?

SSK ve Emekli Sandığı’na tabi olan sigortalılar için gerekirken BAĞ-KUR’lular için gerekmez. Ayrıca vergi indirim belgesi talep edildiği sırada sigortalı olunması gerekmektedir.

Engelli Emekliliğinde Yaş Şartı Var mıdır?

Yoktur.

Engelli Emeklisi Çalışırsa Maaş Kesilir mi?

Hayır, kesilmez. Ancak normal emekliler gibi sosyal güvenlik destek primi öder.

Engelli Emeklisi Normal Emeklilere Göre Daha mı Az Maaş Alır?

Hayır, aksine normal emeklilere göre %5 daha fazla emekli maaşı alır.

Engelli Emeklileri Engelli Aylığı Mı Alır?

Hayır. Engelli emeklilerinin almış olduğu aylık emekli maaşıdır. Engelli aylığının şartları ve miktarı ise tamamen farklıdır.

MALULEN EMEKLİLİK

Malulen Emeklilik Nedir?

Çalışanın işe girdikten sonra malul kalması ile hak kazanılan emeklilik türüdür.

Malulen Emekliliğin Şartları Nelerdir?

10 yıldan uzun süredir sigortalı olan ve en az prim gün sayısına sahip olan çalışanın, herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle %60 ve üzerinde çalışma ve meslekte kazanma gücünü kaybetmesi ve bunun Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi üzerine hak kazandığı emeklilik türüdür. Sigortalının sürekli birisinin bakımına muhtaç hale gelmesi durumunda ise 10 yıl şartı yoktur.

Malulen Emeklilikte Vergi İndirim Belgesi Gerekir mi?

Hayır, gerekmez.

Malulen Emeklilikte Yaş Şartı Var mıdır?

Hayır, yoktur.

Malulen Emekli Çalışırsa Maaş (Aylık) Kesilir mi?

Malullük aylığı bağlanmış bulunan sigortalının, Kanuna tabi olarak yeniden çalışmaya başlaması halinde aylığı, çalışmaya başladığı tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kesilir. Bunların sosyal güvenlik destek primine tabi tutularak, aylıkları kesilmeden çalışmaları mümkün değildir.
Ancak 1/10/ tarihinden önce sigortalı olup malullük aylığı alanlar, aylık sigorta statüsü dışındaki sigorta statüsünde SGDP tabi çalışabilir. 4/a Kapsamında malullük aylığı alan sigortalı 4/b kapsamında sigortalı olmayı gerektirir faaliyette bulunursa aylığından % 15 oranında SGDP kesilir. 4/b Kapsamında malullük aylığı alan sigortalı 4/a kapsamında sigortalı olursa işveren ödediği ücretten %7,50 oranında SGDP keserek SGK’ya yatırır.

 

SSK’lı bir işe başlarsa

Bağ-Kur’lu bir işe başlarsa

Emekli Sandığı’na bağlı bir işe başlarsa

SSK’dan malulen emekli olanlar

Aylık kesilir.

Aylık kesilmez. Aylıklardan oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Aylıkları kesilmez.

Bağ-Kur’dan malulen emekli olanlar

Aylıkları kesilmez. Prime esas kazançları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Aylık kesilir.

Aylıkları kesilmez.

Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar

Aylıkları kesilmez. Prime esas kazançları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Malullük aylıkları kesilmez. Aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilir

Aylıkları kesilir, emekli sandığına tabi hizmetleri devam ettirilir.

 

Malulen Emekli Normal Emeklilere Göre Daha mı Az Maaş Alır?

Hayır. Aksine emeklilik maaşı normal emeklilikten bir miktar yüksektir.

En Düşük Malullük Aylığı Tutarı Ne Kadardır?

En düşük malullük aylığı tutarı TL' dir.

Olgun Hukuk Bürosu- Av. Ümit OLGUN

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 () 68 12

MAİL ADRESİ : [email protected]

Malulen emekli olacak memur, 4 yıl fazla çalışırsa emekli aylığı artar mı?

SORUMerhabalar Ben 19 yıldır kamuda engelli kadrosunda çalışmaktayıfunduszeue.info itibariyle emekli olursam pirim 25 yıl üzerinden mi emekli maaşı alacağım yoksa 15 yıldan sonra çalışılan her yıl için fazladan çalıştığım 4 yıl için 25+4 toplam 29 yıl çalışmış gibi mi emekli maaşı alacağıfunduszeue.info konuda aydınlatırsanız çok funduszeue.infoımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

CEVAPSorunuz özelinde Malul emeklisine nasıl aylık bağlanır? Konusunu sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre değerlendirmekteyiz.

Genel Bilgiler:

1- Malulen emekli olmak için en az 10 yıl hizmet süresi olması gerekir. Malul kararını SGK. Sağlık Kurulu verir.

2- Malulen emekli kişinin tam hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenir. Hizmet sürelerine göre hesap edilen aylık tutarı şayet en az ödenen aylık tutarından az olursa, SGK tarafından ödenen en az aylık tutarı malul aylığı olarak ödenir. ikinci yarı yılı için en az aylık tutarı funduszeue.info

3- Emekli Sandığı Kanununa göre malul emeklisi emekli olduktan sonra SSK.lı özel veya resmi bir işyerinde dahi görev yaparsa malul aylığı kesilmez. Ancak, yeniden bir rapor alıp tekrardan memur olarak görev yaparsa malul aylığı kesilir.

4- Malul aylığı ile engelli aylığının hesaplaması da aynıdır. Yalnızca burada engelli aylığı için en az 15 yıl hizmet süresi aranır, malul aylığında ise en az 10 yıl hizmet süresi aranır. Ancak her ikisinde de aylık hesabı aynıdır. Hizmet süreleri az olduğundan hesap sonucundaki tutar SGK tarafından ödenen en az aylık tutarından az olacağından, SGK tarafından ödenen en az aylık tutarı ödenir, her iki durumda da aynı aylık tutarı alınır.

Aylık Hesaplama şekli:

Hesaplama kriterlerinde memurun;

  • 1- Hizmet Süresi
  • 2- Derece ve Kademesi,
  • 3- Göstergesi ve Ek Göstergesi,
  • 4- Taban ve Kıdem Aylığı göstergeleri,
  • 5- Başbakanlık Müsteşarı aylığı esas alınarak bulunan belirli tutar ( sayılı Kanunun Ek 70 nci maddesine göre hesaplanan tutardır)
  • 6- Aylık ve ikramiyenin hesap edildiği, yani emekli olduğu tarihteki geçerli olan memur maaş katsayısı,

bulunur.

Normal emeklilik ve malulen emeklilikte bu sistem üzerinden bulunan tutarlar ödenir, herhangi bir vergi indirimi, ilaveli bir ödeme bulunmaz.

funduszeue.info adresimizden maaş ve ikramiye tutarlarınızı hesaplayabilirsiniz.

- Malul aylığınızı fiilen çalıştığınız hizmetlerin toplamı üzerinden, bu hizmetleriniz içerisinde fiili hizmet süresi zammınız, yani yıpranma süreniz varsa bu sürede eklenerek toplam hizmetiniz üzerinden alırsınız, bu süre üzerinden emekli olursunuz.

- 10 yıldan sonra çalışılan süreleriniz varsa çalıştığınız toplam hizmet süreniz üzerinden malul olarak emekli olabilirsiniz. Bu durumda toplam hizmet süreniz ne kadar ise o hizmet üzerinden emekli ikramiyesi alırsınız, aylık tutarınız da en az ödenen aylık tutarından fazla olabilir.

- Örnek: 2 nci derece 3 üncü kademe ek göstergeye sahip 25 yıl hizmeti olan bir memur malul olarak emekli olursa aylığı, TL. , ikramiyesi de 25 yıl için TL. olur.

- 5 inci derece 2 nci kademeli ek göstergesiz 25 yıl hizmeti olan bir memur malul olarak emekli olursa aylığı en az aylık tutarı olur. TL. olur, ikramiyesi de 25 yıl için TL. olur.

Bu Habere Tepkiniz

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın sayfasına hoş geldiniz

Yaşam Belgeleri

Info

Dikkat! yılı için yine yaşam belgeleri düzenlenmesi gerekmektedir: Almanya-Yaşam Belgesi

Genel Bilgiler

Çalışmak veya emekliliğini geçirmek üzere Türkiye´ye yerleşen Almanların sayısı gittikçe artmakta. Ekonomik açıdan gelecek vaadeden ve başka olumlu faktörlere de sahip cazip bir ülke olan Türkiye günümüzde göçmenler için tercih edilen bir ülke. Alman Emeklilik Sigortası „Nordbayern“´in sayfasında Türkiye hakkında genel bilgiler bulabilirsiniz:
DRV-Alman Emeklilik Sigortası

Emeklilik Başvurusu

Ayrıntılı bilgi için lütfen Alman Emeklilik Sigortasının sayfalarına bakınız:
Emeklilik Başvuru

Almanya´dan Emekli Maaşı Alanlar

Emekli maaşınızı Türkiye´de nasıl alabileceğinizi ya da Türkiye´de sigortalı olduğunuz dönemlerin Alman emeklilik hesabınıza nasıl yansıyacağını mı öğrenmek istiyorsunuz? Bayreuth´daki Alman Emeklilik Sigortası „Nordbayern“, Berlin´deki Alman Emeklilik Sigortası „Bund“ ve Bochum´daki Alman Emeklilik Sigortası „Knappschaft – Bahn – See“ Türkiye bakımından irtibat noktaları olarak faaliyet göstermektedirler ve sayfalarında sizler için kapsamlı bilgi sunmaktalar.

Alman Emeklilik Sigortasının düzenlediği „Emeklilik Danışma Günlerine“ de katılıp bilgi edinebilirsiniz. Türkiye'de yapılacak olan gelecek dönem emeklilik danışma günlerini buradan takip edebilirsiniz: DRV-Emeklilik Danışma Günleri

Info

Not:
Yer bilgisi daha sonra ayrıca paylaşılacaktır. Aşağıdaki telefon hattındandan randevu alınız:
0 12 26/29

Emeklilik İşlemleri İçin Yaşam Belgesi

Yaşam belgeleri Alman Posta Kurumu`nun Emeklilik Servisi tarafından Alman Emeklilik Sigortası adına yurt dışında yaşayan emeklilik, malulen emeklilik veya dul ve yetim aylığı alanlara gönderilir ve hak sahibinin hayatta olduğunu kanıtlamaya yarar.

Hayatta olduğunuzu kanıtlayan asıl belge resmi bir Türk makamı (örneğin Muhtar veya Noter) tarafından düzenlenebilir. Sadece istisnai hallerde yaşam belgesi Fahri Konsoloslarımız, Büyükelçilik, İstanbul veya İzmir`deki Başkonsolosluklar veya Antalya`daki Konsolosluk tarafından düzenlenebilir. Bunun için kimlik belgesiyle birlikte yetkili yere şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir.

Almanya’da herhangi bir devlet kurumu tarafından verilen emekli maaşı için istenen yaşam belgeleri, Almanya`nın Türkiye`deki yurt dışı temsilcilikleri tarafından ücretsiz düzenlenir. Devlet kurumu dışında, örneğin özel emeklilik sigortası için, yaşam belgesine ihtiyaç duyulması halinde 34,00 Euro işlem harcı alınmaktadır. İlgili belgeler başvuru sahibi tarafından geri gönderilecektir.

Sorularınız varsa, lütfen yetkili dış temsilciliğimizle temasa geҫiniz.

Bu bilgi notundaki tüm bilgiler, metnin hazırlandığı tarihte Büyükelçiliğin sahip olduğu bilgileri ve değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Özellikle zamanla meydana gelen değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğu konusunda sorumluluk üstlenilmemektedir.

Emekli Maaşlarının Vergilendirilmesi

Ayrıntılı bilgi için lütfen Alman Emeklilik Sigortasının Almanca dilindeki sayfalarına bakınız:

DRV-Alman Emeklilik Sigortası

Malulen emeklilik şartları: Malulen emeklilikte sıkça sorulan sorular

Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli hastalıkları var. SGK, hastalık listesini yayınlıyor. Hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmış durumda ve liste çok uzun ve detaylı. Bazılarını sıralayayım: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.

Malulen emekli olanın maaşı düşük olur mu?

Malulen emeklilikte alacağınız maaş, normal emekli olacağınızda alacağınız maaştan çok daha düşük olur.

Yüzde 40 malulen emeklilik şartları nelerdir?

  • 1 Ekim sonrasında sigortalı olan engelliler, sağlık kurulu raporunun % 40’dan fazla olması halinde ve diğer şartların da mevcut olması halinde engelli emeklisi olabilirler. Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır:

  • %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.

  • % 50 ile % 59 arasında engelleri olan sigortalılar ise 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az gün şartını yerine getirdikleri vakit engelli emeklisi olmaya hak kazanırlar.

gün malulen emeklilik maaşı şartları nedir?

  • 1 Ekim ’den önce işe giren ve maluliyet oranı %80’den yüksek olanlar, 15 yıl ve gün prim süresini tamamladıkları takdirde malulen emeklilik şartlarını taşıdıkları kabul edilmektedir.

  • gün emeklilik maaşı şartları nelerdir?

  • gün primi olan işçi en az 10 yıldır çalışıyor ise ve % 60’dan fazla maluliyete sahip olmak kaydıyla emekli olabilir. Kanuna göre, çalışanın en az günlük bir prim ödemesi gerekse de malul kişi, başka birisinin sürekli bakımına ihtiyaç duyuyorsa günlük prim ödemesine gerek olmaksızın malullük aylığı alabilecektir.

Maluliyet oranı artarsa ne yapmalıyım?

Maluliyet oranının artması, yeni bir olgu olarak kabul edilir. Maluliyet oranındaki bu artış için tekrar SGK’ya başvurulabilir ya da yeni bir dava açılabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu / E. ve tarihli kararında “iş göremezlik oranında her artış yeni bir dava konusunu oluşturur” ifadesi ile buna işaret etmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası