gece uyurken kramp girmesi / Kramp neden girer, Kramp nasıl geçer, ayağa kramp girmesi nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Gece Uyurken Kramp Girmesi

gece uyurken kramp girmesi

Bacağa kramp girmesi nasıl ge&#;er, nasıl d&#;zelir?

Aniden ortaya çıkan ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmeyen bacak kramplarında kas ani, kontrolsüz bir şekilde kasılır. Vücudun başka yerlerinde de görülebilen bu spazmlar en sık bacaklarda görülür.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu; yoğunluk ve süre olarak farklı olabilen bacak spazmları en sık olarak ayak bileği ve diz geçişindeki baldırlarda, diz ve kalça geçişindeki hamstringlerde ve ayrıca diz ve kalça geçişindeki kuadriseps kaslarında oluştuğunu belirtiyor. Bacağa kramp girdiğinde, kramp genellikle bir dakikadan az sürer ancak kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakikayı bulabilir.

Bacağa kramp girdiğinde,

Kramp, genellikle bir dakikadan az sürer.
Kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakika sürebilir.
Genellikle bacağın arkasında ani ve keskin bir ağrı olur.
Kas, kontrol edilemez şekilde kasılır
Kasta titreme hissi olabilir
Kas gevşedikten sonra ağrı ve yorgunluk olabilir.
Çok şiddetli bacak krapmlarında kramptan birkaç gün sonra bile bacakta ağrı olabilir.

Kimi bacak krampları sadece geceleri ortaya çıkar. Bu, nöroloji uzmanları tarafından uyku bozuklukları kapsamında ayrıca değerlendiriliyor.

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, bacakta kramp nedenlerini şu şekilde listeliyor:

Ergenlikte veya 65 yaş üstünde olmak
Ağır egzersizler
Kişinin kendi normalinden fazla aktif olması sonucu aşırı zorlanma
Vücudun susuz kalması
Elektrolit dengesizlikleri
Potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği
Aşırı kilo
Hamileliğe bağlı kalsiyum seviyesi değişiklikleri
Kilo vermekten kaynaklı kas yorgunlukları
Tiroid veya sinir rahatsızlıkları
Bazı kolesterol ilaçları
Hormon ilaçları
Bacağa kramp girdiğinde kasılan kasın gerilmesi çoğu zaman krampa iyi gelir.
Cildi soğuk, nemli bir bezle soğutabilirsiniz
Daha fazla sıvı tüketebilirsiniz

Bacak krampları uykudan önce giriyorsa:

Uykudan hemen önce egzersiz yapmayın.
Yatmadan önce en az 3 bardak su için.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz'in açıklamalarına göre bacak krampı sadece uykuda ortaya çıkıyorsa buna uykuyla ilişkili bacak krampı deniyor. Prof. Dr. Karadeniz, "uykuda bacak krampları haftanın en az 2 gecesi oluyorsa mutlaka bir uyku hastalıkları uzmanına başvurun ve uyku tetkiki yaptırın" diyor.

Bacağına sık kramp giren insanlar, bacağa kramp girmemesi için nelere dikkat etmeli?

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, sık bacak krampı sorunu yaşayanlar için şu önerilerde bulunuyor:

Vücudunuzu susuz bırakmayın. Dehidrasyon kişiyi krapmlara daha yatkın hale getirir. Özellikle gece uyurken kramp giriyorsa, yatmadan önce mutlaka su için. İdeal olanı en az üç bardak su. 
Egzersizden önce ve sonra da bol sıvı alın.
Elektrolit yönünden zengin olan içecekler tüketin. Su ile karıştırıldığında elektrik yükü taşıyan mineraller elektrolit olarak tanımlanır. Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum en bilinen gerekli elektrolitlerdir. Hindistan cevizi suyu, karpuz suyu gibi meyve suları, süt gibi içecekler elektrolit alımınızı artırır.
Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenin. Muz, tatlı patates, fasulye, kurubaklagiller ve avokado potasyum ve magnezyum açısından zengin besinler arasındadır.
Düzenli germe egzersizleri yapın. Egzersiz sonrası germe hareketleri kas lifrelerinin gevşemesine yardımcı olur. Bu nedenle her egzersizden sonra germe egzersizi yapmanız gerekir. 
Egzersizlerinizi yavaşlatın. Egzersiz aktivitesi sırasında ani artışlardan kaçının. Haftalık egzersiz yükünüzü bir önceki haftaya göre yüzde 10'dan fazla artırmayın. 

Geceleri uyurken bacağa ya da ayağa neden kramp girer?

Gece bacak krampları oldukça rahatsız edici bir durum. Ve sanılandan daha sık görülebiliyor. Sağlık sitesi healthline’a göre ABD gece krampları yetişkinlerin yüzde 60’ında görülebiliyor. Bir bacak krampı geldiğinde uykuda ya da uyanık olabilirsiniz. Genellikle kramp 10 dakika içinde gevşer. Peki, geceleri uyurken bacağa veya ayağa neden kramp girer? Kas krampları tehlikeli midir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Engin Çakar konu hakkında merak edilenleri anlattı.

Prof. Dr. Çakar’ın paylaştığı bilgiler şöyle:

Kas krampları, kaslarda oluşan ağrılı ve istemsiz kasılmalardır. Kramplar birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Kişi, bu süre boyunca kaslarının gerildiğini veya düğümlendiğini hissedebilir.

Geceleri bacak kaslarına kramp girmesi, yaygın görülebilen bir durumdur. Bildirilen tüm bacak kramplarının 4’te 3’ü geceleri meydana gelir. Geceleri yaşanan kas krampları ağrılı olabilir ve kişiyi uykudan uyandırabilir.

Gece uyurken bacağa kramp girmesi, kimi insanlarda sadece bir defa veya nadiren yaşanabilir. Ancak bu olayın sık sık yaşanması uykusuzluğa ve kalıcı ağrıya yol açabilir.

bacak krampları

Bacak Krampları Neden Olur?

Bacak kaslarına kramp girmesine neden olan durumlar şunlardır:

  1. Kas yorgunluğu: Uzun süre ayakta durma veya yürümeyi gerektiren bir işte çalışmak veya yorucu egzersizler yapmak bacak kramplarına neden olabilir.
  2. Düşük potasyum seviyeleri.
  3. Magnezyum düşüklüğü.
  4. Hamilelik.
  5. Bazı ilaçların yan etkileri.
  6. Aşırı dar ayakkabılar giymek.

Bazı yaşam tarzı faktörleri ve tıbbi durumlar gece yaşanan kas krampları ile ilişkilidir. Bu faktörler kas krampı riskini artırır:

  1. Genel sağlık durumunun kötü olması,
  2. İleri yaş,
  3. Obezite,
  4. Sigara içmek,
  5. Yüksek tansiyon,
  6. Diyabet,
  7. Depresyon.

bacak krampları

Huzursuz Bacak Sendromu ve Bacak Krampları

Geceleri uyurken yaşanan bacak krampları, huzursuz bacak sendromu ile karıştırılabilir. Ancak kas krampları ile huzursuz bacak sendromu farklı şeylerdir. Huzursuz bacak sendromu genellikle acı verici değildir ve şiddetli ağrıya neden olmaz.

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda hoş olmayan hislere ve bacakları hareket ettirme dürtüsüne neden olur. Bacakların hareket ettirilmesi ile huzursuzluk azalır.

Bacak Krampları Tehlikeli Mi?

Bacak krampları bir kasın gerilmesi veya düğüm haline gelmesi şeklinde hissedilebilir. Ciddi derecede rahatsız edici, ağrı verici ve hatta dayanılmaz olabilir. Kas krampları ile yaşamak acı verici olsa da bu durum genellikle zararsızdır.

bacak krampları

Bacak Krampları Nasıl Önlenir?

Geceleri bacaklarda kramp oluştuğunda rahatlamak için şunları yapabilirsiniz:

  1. Etkilenen kası esnetmek,
  2. Bacağı sallamak veya masaj yapmak,
  3. Kendinizi yürümeye zorlamak,
  4. Soğuk veya sıcak uygulamak.

Bununla birlikte düzenli esneme egzersizleri yapmak, dengeli beslenmek ve uygun ayakkabı kullanımı gibi yaşam tarzı değişimleri ile gece bacak kramplarının oluşmasını önleyebilirsiniz.

Düşük potasyum ve magnezyum seviyeleri de kas kramplarına neden olabildiğinden, geçmeyen ve sık yaşanan gece kramplarında doktora başvurmanız önerilir.

Yazar:

Prof. Dr. Engin Çakar

funduszeue.info

Şunlara da göz atın;

  1. Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  2. Bacak inceltme diyeti nasıl yapılır?
  3. Bacaklarda kaşıntı neden olur?
  4. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  5. Sırt ağrısı neden olur?

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Topal, 'Kramp, böbrek, kalp, damar, diyabet, tiroid gibi önemli hastalıkların yanı sıra vitamin eksikliklerine karşı vücudun ilk uyarı sistemlerinden biridir.' dedi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Topal, aniden oluşan krampların nedenleri ve nasıl önlenebileceğine dair güncel bilgiler paylaştı. Genellikle bacaklarda görülen ve dayanılmaz ağrıya neden olan krampların hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Topal, aşırı ishal, kusma, diyaliz, B1, B5, B6, ve D vitamini eksiklikleri, sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, hiperparatiroidi, gebelik, fazla kilo, varislere bağlı dolaşım bozukluklarının kramplara yol açabildiğini ifade etti.

Topal, dolayısıyla krampın vücudun önemli bir değişikliğe karşı ilk verdiği sinyallerden biri olduğunu, nedenlerinin araştırılması ve uygun tedaviye başlanması gerektiğini bildirdi.

Sıklıkla gece ya da istirahat halindeyken, bacak ve ayakta oluşan şiddetli krampların mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizen Topal, krampın, böbrek, kalp, damar, diyabet, tiroid gibi önemli hastalıkların yanı sıra vitamin eksikliklerine karşı vücudun ilk uyarı sistemlerinden bir olduğunu vurguladı.

- Su, tuz ve mineral kaybının erken uyarı merkezi

Krampların nedenleri hakkında da bilgi veren Topal, 'İlk olarak beslenme ile yeterli elementlerin ve minerallerin alınamamasını sayabiliriz. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum gibi minerallerin eksikliği önemli rol oynar. Bu minerallerde ki eksiklikler kramplara neden olabilir. Özellikle spor aktiviteleri esnasında oluşan krampların diğer bir sebebi de egzersiz esnasında yoğun bir miktarda terleme ve solunum yoluyla vücuttan su ve tuz kaybı yaşanmasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda tuz sağlanamazsa hücrelerde sinyal iletimi sağlanamaz. Bu da beraberinde krampları getirir.' açıklamasında bulundu.

Kaslarda istem dışı oluşan ağrı ya da kasılma olarak gördüğümüz krampların sporcularda daha sık rastlandığını belirten Topal, her insanda krampların oluşabileceğini ifade etti.

Topal, krampların nasıl oluştuğu hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

'Belirli bir hareketi gerçekleştirmek için kasılan iskelet kası gevşemede yeniden kasılırsa, ya da beyinden kasa gevşeme sinyali yeterince gönderilemiyorsa kramp oluşur. Daha sıklıkla arka bacak ve alt bacakta görülür. Kasıktaki kramp belli hissedilebilecek sertliktedir. Şiddetli ağrısı vardır ve kişiyi hareketsiz bırakır. Genellikle birkaç saniye ile 15 dakika arasında kendiliğinden geçer. Kramplar sadece hareket halinde değil istirahatte de görülebilir. Özellikle geceleri görülen ve daha sık ayak ve baldır kaslarını etkileyen cevaplar oldukça şiddetli olup uykudan uyandıracak ağrı yapabilir.'

- Kaslara maden suyu, muz ve avokadolu takviye

Krampları önlemede faydalı olan besinleri sıralayan Topal, 'Özellikle maden suyu tüketimi bu konuda fayda sağlayabilir. Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Magnezyum ve kalsiyum içerir. Avakado yine önemli bir potasyum kaynağıdır. Tatlı patates, mercimek ve fasulye de magnezyum açısından zengindir. Kavun, potasyum magnezyum ve kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu gibi besinlerin tüketimi de krampların önlenmesinde fayda sağlayacaktır.' tavsiyesinde bulundu.

- Kramp anında gevşeme değil germe yapın

İlknur Topal, düşünülenin aksine kramp geliştiğinde gevşeme değil aksine kasta germe sağlanması gerektiğinin altını çizerek, 'Kasta oluşturduğumuz yoğun germe tendonların yapışma yerindeki gerim reseptörlerini aşırı derecede uyararak beynin gevşeme sinyalini vermesini sağlar. Kaslara sıcak kompres uygulama ve masajlarda fayda sağlayabilir. Ayrıca krampları önlemek adına kişilerin sıvı elektrolit dengesi gözetilerek mineral takviyesi sağlanmalı.' değerlendirmesinde bulundu.

Egzersiz öncesi sporcuların muhakkak ısınması gerektiğini vurgulayan Topal, 'Isınma sonrası spor yapanlar kaslarını germe hareketleri yapmalıdırlar. Bunun yanı sıra yoğun antrenmanlar öncesinde elektrolit kurulumunu yeterince sağlanması önemlidir.' ifadelerini kullandı.


Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir.

Kramp; istem dışı ağrılı ve uzun süreli kas kasılması olarak tarif edilebilir. Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir. Özellikle el ve bacaklarda oluşan kramplar geceleri daha da sık nüks eder. Geceleri bacaklara kramp girmesi kişide çok sancılı durumlara yaratabileceği gibi uykudan da uyandırabilir. Acı yaygın olabileceği gibi belli bir bölgede de görülebilir. Acının süresi değişkendir ancak bacaklara kramp girmesi durumu bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Hem erkeklerde hem kadınlarda görülen bacak krampları neden olur? Huzursuz bacak sendromu ile karıştırılan gece krampları arasındaki fark nedir?

Hareketsizleşen yaşam tarzının en belirgin özelliği olarak kabul edilen kramplar en çok bacaklarda ve ellerde görülür. Özellikle gece uyurken bacaklara kramp girmesi kişiyi epey bir rahatsız eder. Bunun süresinin ve şiddetinin uzun olması ise durumun tehlikeli olabileceğine işaret eder. Krampların süresinin ve acı dengesinin değişken olması kişiden kişiye göre değişir. Genel olarak bacaklarda baldır bölgesinde görülen kramp bacakların farklı kısımlarında da görülebilir.

Peki gece krampları neden oluşur? Bacaklara neden kramp girer? Huzursuz bacak sendromu ile gece krampları arasındaki farklar nelerdir? İşte ayrıntılar..

GECE KRAMPLARI, HUZURSUZ BACAK SENDROMUNDAN FARKLIDIR

Hem noktürnal bacak krampı hem de huzursuz bacak sendromu (HBS), uyuma saatleri esnasında görülür; ancak aralarındaki tek benzerlik budur. Bacak krampları ile huzursuz bacak sendromu arasında birçok farklılık bulunur:

HBS'de bacağı hareket ettirmek rahatlık sağlarken noktürnal bacak krampında hareket değil, esneme gereklidir.
HBS, ağrı ya da kramp yaratmazken, noktürnal bacak krampı ağrılıdır.
HBS, bacakları hareket ettirme arzusu doğurur; bacak krampı ise genelde hareketi engeller.

GECE GÖRÜLEN BACAK KRAMPLARININ SEBEPLERİ

 Noktürnal bacak kramplarının sebebi tam olarak bilinmiyor; ancak potansiyel sebepler ve risk faktörleri şunlar:

Bacak kaslarının aşırı zorlanması
Beton zeminde ayakta durmak ya da çalışmak
Uzun süre boyunca oturmak
Yanlış bir biçimde oturmak
Alkolizm

Kişinin tıbbi durumu da noktürnal bacak kramplarında etkili olabilir. Örneğin;

Hamilelik
Düz tabanlık gibi yapısal bozukluklar
Diyabet gibi endokrin bozukluklar
İdrar söktürücü ilaçlar, statin, beta agonist
Susuz kalma
Parkinson hastalığı
Nöromüsküler hast

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası