mimar sinan konservatuar tiyatro / MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ'ndeki Tüm Lisans Programları | YÖK Lisans Atlası

Mimar Sinan Konservatuar Tiyatro

mimar sinan konservatuar tiyatro

kaynağı değiştir]

Tarihçe[değiştir

Tiyatro Anasanat Dalı

Tiyatro Anasanat Dalı, ’te Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan ve   yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlanan İstanbul Devlet Konservatuvarı içinde   yılında açılmıştır. ilk öğrencilerini İstanbul ve Antalya’da yaptığı sınavlarla alarak eğitimine başlamıştır. Kadrolu öğretim üyesi Zeliha Berksoy ile konuk öğretim üyesi olarak ders veren Ahmet Levendoğlu, Edvina Levendoğlu ve Can Gürzap bölümün kurucularıdır. Konservatuvarın sonraki dönemde Yıldız Kenter, Raik Alnıaçık, Zekai Müftüoğlu, Alev Sezer, Serpil Tamur, Cihan Ünal, Haluk Kurdoğlu, Müşfik Kenter de hoca kadrosuna katılmıştır.

Tiyatro Anasanat Dalı, verdiği eğitimlerle güzel sanatların farklı alanlarına ilişkin temel öğeleri, aralarındaki dinamik ilişkiyi ve tarihsel gelişim sürecini tanımlayan, içinde yaşadığı ülke ve toplumun, psikolojik, düşünsel, ekonomik ve kültürel gelişimini tarihsel perspektif içinde değerlendirebilen, sanatsal, kültürel ve mesleki içerikli projeler geliştirirken bilimsel araştırma süreçlerinden ve disiplinler arası bakış açılarından yararlanan, yorum yeteneği yüksek, iyi insanlar ve iyi oyuncular yetiştirmeyi amaçlar.

Kurulduğu günden itibaren geniş bir repertuvarla çalışan Tiyatro Anasanat Dalı repertuvarında Shakespeare’den Gorki’ye, Çehov’dan Strindberg’e, İbsen’e, O’Neill, Osborne, Brecht’e ve Türk yazarlardan Nazım Hikmet ve Haldun Taner’e kadar çok sayıda yazarın eserlerini çalışmış ve bir çok modern esere yer vermiştir.

Tiyatro Anasanat Dalı’nın  mezunları Devlet Tiyatroları’nda, Şehir Tiyatroları’nda ve özel tiyatrolarda mesleklerini başarıyla sürdürmektedirler. Tiyatro Anasanat Dalı mezunlarından Bülent Emin Yarar, Atilla Şendil, Özgür Yalım, Murat Karasu, Mustafa Avkıran, Ayşe Lebriz gibi sanatçılar da bölümün ders programlarına  katkı sağlayamaktadır.

Opera Anasanat Dalı

’de Besteci Ahmed Adnan Saygun tarafından kurulan, öğretim yılında öğretime başlayan İstanbul Devlet Konservatuvarı bünyesinde açılmış olan Opera Ana Sanat Dalı,  Türk Opera Sanatı’nın uluslararası alandaki hedeflerini gerçekleştirmeye yönelmiş, geliştirdiği  geleneksel tavrı ve her türden özgün ve yenilikçi açılıma  şans tanıyan bilimsel uygulamaları sayesinde  uluslar arası alandaki yerini almıştır. Opera Ana Sanat Dalı  kuruluş tarihinden bugüne kadar üretken kimliği ile sanat eğitiminde öncü atılımlar gerçekleştirmiştir. Ana Sanat Dalı Programının kurucu öğretim üyeleri aşağıda Aydın Gün, Saadet İkesus Altan, Mustafa İktu, Özcan Sevgen, Atifet Usmanbaş, Ayhan Baran, Mesut İktu bulunmaktadır.

Lisans öğrencilerine 4 yıl süren eğitim-öğretimin sonunda opera şarkıcılığının gerektirdiği ses &#; solunum organı beceri ve koordinasyonu kazandırılarak, öğretilen söyleme tekniklerini şan eğitmeni gözetiminde ve öngörülen repertuvarlar çerçevesinde kullandırmayı amaçlar. Bunun yanı sıra öğrencinin opera kültürünü uygulamalı olarak geliştirmeye dayalı teorik içerikli derslerle lisans eğitimine başlanır. Lisans programının tamamında verilen dersler, öğrencinin şarkıcılık ve oyunculuk becerisini destekler nitelikte kültürel donanımını arttırmayı, performans aşamasında edindiği bilgi ve beceriyi aktif olarak kullanabilmesini sağlar. Düzenlenen konserler, opera temsilleri, ustalık sınıfları ve seminer-sempozyum türü faaliyetler eşliğinde gerekli uygulama alanı yaratılmış olur. Opera Anasanat Dalımız W.A. Mozart’ın “Cosi fan tutte”, “Sihirli Flüt” ve “La Nozze Di Figaro”, seafoodplus.infoi’nin “La Boheme”, Gianni Schicchi”,  seafoodplus.infoi’nin “Windsor’un Şen Kadınları”,  seafoodplus.info’un “Der Betrogene”  gibi isimli operaları sahneleye koymuştur.

Mezun öğrencilerimiz, ülkemizde Devlet Opera ve Balesi sahnelerinde ve dünyanın çeşitli şehirlerindeki opera sahnelerinde sahneye çıkmışlardır. Henüz öğrencilik yıllarında birçok kez İstanbul’un önde gelen sahnelerinde söyleme fırsatına sahip olan öğrencilerimiz derslerde edinmiş oldukları bilgiyi her yıl düzenlenen çok sayıdaki konserler ve opera temsilleri ile sahneye taşımaktadır. Opera Ana Sanat Dalı Başkanımız ve Ana Sanat Dalı’nda şan dersi veren tüm öğretim görevlilerimiz İDOB solisti olarak uzun yıllardır başrol oynamaktadır ve edinmiş oldukları bilgi ve birimleri ile Opera Ana Sanat Dalı’mızda geleceğin genç sanatçılarını yetiştirmektedir. Mezunlarımızın büyük çoğunluğu İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sahneye çıkarak opera kariyeri yapmıştır. Almanya’nın önde gelen operaları, Avusturya Wiener Staats Oper, ABD Metropolitan Operası, İtalya’da La Scala Operası gibi dünyanın önde gelen opera sahnelerinde solist ve korist olarak ye alma  başarısını gösteren mezun öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası opera yarışmalarda ödüller alarak opera kariyerlerine adım atmışlardır.

Modern Dans Anasanat Dalı

Türkiye&#;nin ilk resmi Modern Dans sanatı eğitim programı olma özelliğine sahip olan MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı, Sahne Sanatları Bölümü, Modern Dans Ana Sanat Dalı eğitim yılında Aydın Teker, Kaya İlhan Akkoyunlu ve Şebnem Selışık Aksan’ın girişimleriyle kurulmuştur ve ilk öğrencileri, Ebru Çöloğlu, Tuğçe Ulugün Tuna ve Begüm Tüzün’dür.  ’de Geyvan McMillan ve Işıl Kaner, ’ da Tuğçe Ulugün Tuna eğitmenleri arasına katılmıştır. Modern Dans Yüksek Lisans Programı MSGSÜ Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde ’da, Sanatta Yeterlik Programı ise döneminde açılmıştır.

Beden-zihin-enerji bütünlüğüne odaklı, bütünsel eğitim anlayışını esas alan Modern Dans Ana Sanat Dalı, çağdaş dans alanında bütünsel ve güncel bir bakış açısı ve ifade dili oluşturmayı hedeflemektedir. Bünyesindeki öğrencileri hem dans sanatı gereklilikleri doğrultusunda hem de bireysel özelliklerine göre değerlendirmeyi, her bir öğrencinin özgün sanatsal ve düşünsel gelişimine katkı sağlamayı ilke edinmektedir. Dünya  standartlarında sanatsal  düzeye sahip kültürlü, vizyonu geniş  daima öğrenmeye ve gelismeye açık dansçılar yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

Çağdaş dans ve hareket tekniklerinin yanı sıra, beden ve hareket bilimi odaklı somatik çalışmalara, yaratıcılığı teşvik eden kompozisyon ve doğaçlama derslerine, öğrencilerin farklı koreografik yaklaşımları ve yaratım süreçlerini deneyimlemelerine imkan sağlayan repertuvar çalışmalarına, dans ve sanat pratiği üzerine eleştirel düşünmeyi besleyen kuramsal ve uygulamalı derslere yer veren kapsamlı bir akademik program uygulamaktadır. Bu bütünsel eğitim anlayışıyla öğrencilerine dans sanatçılığının yanı sıra; dans ve hareket eğitmenliği ve koreografi gibi genişletilmiş alanlarda katkı sağlanır. Modern Dans Anasanat Dalı programımızın eğitim bütünlüğünde, beden ve hareket bilimi, somatik, psikosomatik, derin beden farkındalığı çalışmaları ön plandadır. Bütünsel, bireysel-beden virtüözitesine odaklanılır. Eğitim programımız kapsamında Kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal potansiyelinin analiz edilmesi, güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesini hedefleyen programlar yürütülür. Güncel hareket tekniklerine geniş yer verilir ve yanı sıra, bireysel üretim yaklaşımlarının açığa çıkması, kavramsal ve disiplinler arası kollektif çalışmalar yapılır. Uluslararası akademik ve sanatsal değişim programlarının yoğunlukla uygulandığı eğitim programımız bugün modern dans sanatı alanında önde gelen eğitim programları arasında gösterilmektedir. Modern Dans Anasanat Dalı eğitmenlerinin çoğu, sanat dalının uygulamalı akademik çalışmalarını tamamlamış, alanında uzman, ulusal ve uluslararası projelerde dans sanatçılığı, eğitmen ve koreograf olarak yer almaktadır. Ders programları ulus ötesi dans sanatı eğitimi ihtiyaçlarıyla zaman zaman güncellenmektedir. Bu yaklaşım öğrencilerimizin global sanatsal yaklaşımları daha yakından tanımalarına ve deneyimlemelerine imkan sağlamaktadır. yılında Prof. Tuğçe Ulugün Tuna’nın girişimiyle kurulan, Çağdaş Dans Yarı Zamanlı Eğitim Programı da Türkiye de bir ilk olarak eğitimlerini sürdürmektedir.

Kuruluşundan beri dans alanında dünyadaki gelişmelerle ve eğitim kurumlarıyla eğitim iş birliği içinde olan Modern Dans Ana Sanat Dalı, uluslararası görünürlük açısından Türkiye’nin önde gelen üniversite bölümleri arasında yer alır. Modern Dans Lisansüstü mezunları çağdaş dans ve disiplinler arası güncel gösteri sanatları alanlarında, dansçı, dans sanatçısı, performans sanatçısı, akademisyen, eğitmen, koreograf, yönetmen, sanat danışmanı, sanat direktörü olarak yer almaktadır. Çağdaş Dans alanında eğitmenlik, akademisyenlik, koreograflık, dans sanatçılığı; farklı yaş grupları özelinde, dans okulları, dans toplulukları veya projelerde çağdaş dans tekniği eğitmenliği; amatör ve/veya profesyonel dans okulları, dans toplulukları ve projelerde çağdaş dans tekniği eğitmenliği, koreograflığı; güncel gösteri sanatları alanında, başta çağdaş dans sanatı olmak üzere, disiplinler arası projelerde (performans, tiyatro, müzikal, sinema vb.) ve dans topluluklarında profesyonel dans ve performans sanatçılığı, başta dans sanatı olmak üzere, tüm sahne sanatları ve alanlarında eser yaratımı, koreograflık ve sanat yönetmenliği; beden odaklı terapi ve fiziksel gelişim alanlarında çalışabilme yatkınlığı (Yoga, Pilates eğitmenliği, hareket ve dans terapisi, sanat terapisi vb.) iş alanları içindedir. Mezunlarımız bireysel bakış açılarını dahil oldukları çalışma ortamlarına katmakta ve projelere sanatsal kalite getirmekte, yer aldıkları eserlerde yaratıcı fikir ve uygulamalarla çalışmalarını ulusal ve uluslararası platformlarda da gerçekleştirmekte, beden odaklı terapi alanlarında yanı sıra sanatsal projelerde, diğer sanat ve üretim disiplinleriyle iş birliği içinde çalışabilmektedir.

Bale Anasanat Dalı

Tarihçe :
yılında eğitime başlayan konservatuvar programında yılında Şebnem Aksan’ın Bale Anasanat Dalı başkanı olarak atanmasıyla tam zamanlı eğitim programının hazırlanması ve yürürlüğe girmesi çalışmaları başlamıştır. yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Osman Hamdi Bey salonunda ilk gösteriler düzenlenir. Eğitmen kadrosunun genişlemesiyle yılları arasında modern dans dersleri de bale programına eklenir. yılında katıldığımız Aberdeen Uluslararası Gençlik Festivali’nde ülkemiz  çok başarılı bir şekilde temsil edilir. yılında Sovyetler Birligi’nden davet edilen eğitmenleriyle Rus Akademik Dans Egitim Sistemine (Vaganova Sistemi) geçilir. Alexandre Khmelev (görev süresi ) ve Natalia Khmeleva (görev süresi ) Rus Akademik Dans Eğitim Sistemini programa eklemiş ve klasik bale repertuvarından sayısız eser sahnelenmiştir. Natalia Khmeleva ayrıca, bölümde bu sisteme hakim eğitmenlerin yetişmesine de katkıda bulunmuştur. Uluslararası CRR Gençlik Festivali, İstanbul Uluslararası Genç Yıldızlar Festivali, Ankara Müzik Festivali bünyesinde sahneye çıkan öğrencilerimiz için yurtdışı ve yurtiçinden davet edilen uzman eğitmenlerle de çeşitli masterclasslar, workshoplar ve seminerler düzenlenmiştir. Varna Uluslararası Bale Yarışması (Bulgaristan), Pekin Uluslararası Dans Okulları Yarışması (Çin), Tallin Uluslararası Bale Yarışması (Estonya), Youth America Grand Prix yarışmalarına katılan ve çeşitli derecelerde ödül kazanan öğrencilerimize seçkin okullardan burslu eğitim imkanı verilmiştir. yılında Youth America Grand Prix İtalya ayağında okulumuz ‘’Outstanding School Award’’ ödülünü almıştır.

Mezunlarımız, Devlet Opera ve Baleleri başta olmak üzere dünyanın çesitli profesyonel topluluklarında dans kariyerini sürdürmeye yeter mesleki seviyeye ve  iş imkanına sahiptir

Bölüm Başkanı

Bölüm Başkan Yardımcısı

Dr. Öğr. Üyesi Ali Barışık

Telefon

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir