asteroit türkiyeye çarpabilir / Dünyaya çarpma tehlikesi taşıyan asteroitler hakkında uzay çalışmaları sürüyor

Asteroit Türkiyeye Çarpabilir

asteroit türkiyeye çarpabilir

Kritik tarih: 18 Ocak , saat ! NASA a&#;ıkladı: G&#;ktaşını saklamanın bir yolu olmazdı

Haberin Devamı

'BİR GÜN KORUMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Çoğunluğu bahsedilen boyutlarda olmasa da astreoit geçişlerinin sıklıkla olduğunun altını çizen Dr. Topal, "Mesela bu ay içinde 10 asteroit gezegenimize 1 ile 10 milyon km arasında değişen mesafelerden geçişler yapacak. kodlu bu asteroidin yörünge dönemi 1,5 yıldan biraz daha uzun. Bundan sonraki en yakın geçişi ise yılında olacak ama yakın derken 2,3 milyon km mesafeden bahsediyorum. Yani bu geçişinden çok daha uzak bir mesafeden geçip gidecek" dedi.

Topal, daha çok sayıda tehlikeli asteroit keşfedildikçe gezegenimizin tehditlere karşı ne kadar savunmasız olduğunu her geçen gün daha iyi anladığımızı söyledi. Selçuk Topal, "Bir gün gezegenimizi devasa bir asteroidin tehdidine karşı korumak zorunda kalacağız" diyerek bu alandaki çalışmalara istinasız her ülkenin destek vermesi gerektiğini, söz konusu kötü senaryoların gezegen boyutunda bir yıkıma neden olacağına dikkat çekti.

Kritik tarih: 18 Ocak , saat NASA açıkladı: Göktaşını saklamanın bir yolu olmazdı

DÜNYA'YA DÜŞEN GÖKTAŞLARININ MUCİZESİ

Uzayla ilgili merak edilen konularından biri de meteorlar. Biz bu durumu yıldız kayması olarak bilsek de daha nadir dönemlerde bazı asteroitler atmosferden girerek dünyaya ulaşıyor ve çarptıkları yerde krater gölü oluşturabiliyor.

Bugün yeryüzünde bilinen tam tane doğruluğu bilimsel verilerle ispatlanmış çarpma krateri bulunuyor. Bu kraterlerin neredeyse tamamı görüntüleri ve ihtişamıyla görenleri büyülüyor. Bu krater göllerinden birkaçına daha yakından bakalım:

Kritik tarih: 18 Ocak , saat NASA açıkladı: Göktaşını saklamanın bir yolu olmazdı

LONAR KRATERİ

yılında İngiliz memur J.E Alexander tarafından Hindistan’da keşfedilen Lonar krater gölünün, bazalt kaya düzlüklerinde bulunduğu için ilk olarak volkanik hareketler sonucunda oluştuğu düşünülmüş. Ancak günümüzde yapılan çalışmalar sonucu bu kraterin 55 bin yıl öncesinde bir asteroitin dünyaya düşmesi sonucu oluştuğu bulundu.

Bu bölgede yetişen çeşitli bitkiler ve yaşayan canlılar araştırmacıları şaşırtıyor. Ayrıca Lonar krateri mitolojik açıdan da çok önemli bir yere sahip. Lonar kraterinin Hinduizm tanrılarından biri olan Vişnu’nun şeytan Lavanasura’yı öldürdüğü yer olduğuna inanılıyor. İnanışa göre bu krater şeytanın yatağı ve kraterin içindeki su ise şeytanın kanı

Kritik tarih: 18 Ocak , saat NASA açıkladı: Göktaşını saklamanın bir yolu olmazdı

WOLFE CREEK KRATERİ

Wolfe Creek Krateri, Kuzeybatı Avustralya'da oluşmuş bir göktaşı krateri. Yapılan çalışmalar kraterin ömrünün bin yıllık olduğunu gösteriyor. yılında keşfedilen bu yaşlı krater hakkında yerel halk Aborjinlerin birçok hikâyesi var. Her bakımdan muhteşem bir görünüme sahip olan bu krater gölü inanışa göre devasa yılanların yeryüzüne çıktığı bir nokta.

Türlü inanışların yanı sıra şekli ve büyüklüğü bakımından kraterin içinde dünyada eşine, benzerine rastlanmayan canlı türlerinin olduğu düşünülüyor.

Kritik tarih: 18 Ocak , saat NASA açıkladı: Göktaşını saklamanın bir yolu olmazdı

GOSSE BLUF KRATERİ

Avusturalya krater çeşitliliği bakımından dünyanın genelinden daha fazlasına sahip. Gosse Bluf krateri de tıpkı diğer kraterler gibi çok önemli. Eğer bu kratere ulaşmak isterseniz mutlaka bölgede yaşayan Aborjinlerin söylediklerini dikkate almalısınız.

milyon yıl önce bu bölgeye çarparak oluşan krater, kutsal sayılan bir bölge. Aborjinlerin inanışları da tıpkı bilimsel açıdan olduğu gibi gökyüzünden geliyor. Aborjin halkı Tanrıça Tnorala’nın gökyüzünde bir grup kadınla dans ederken bebeğini beşiğe koyduğunu ve o beşiğin dünyaya düşerek bu krater gölünü oluşturduğuna inanıyor. İşte bu yüzden de  bu kraterin korunması gerektiğine inanıyorlar.

D&#;nyaya &#;arpma tehlikesi taşıyan asteroitler hakkında uzay &#;alışmaları s&#;r&#;yor

Dünya'ya yönelik asteroit tehlikesine farkındalığı artırmak ve asteroitlere dair bilimsel ilgiyi canlı tutmak amacıyla her yıl 30 Haziran "Dünya Asteroit Günü" olarak anılıyor.

Asteroitler, gezegenlerin ve uyduların oluşumundan artakalan malzemelerin onlardan küçük fakat meteorlar gibi küçük gök taşlarından büyük öbekler halinde birleşmesiyle oluşan gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Güneş Sistemi'ndeki asteroitlerin büyük bölümü, Jüpiter ile Mars arasında yer alan Asteroit Kuşağı'nda bulunuyor. Fakat bunlardan bazıları yörüngeden ayrılarak Güneş Sistemi'nin iç kesimlerine savrulabiliyor hatta Dünya yörüngesine kadar girebiliyor.

Bilim insanları, geçmişte dinozorların neslinin tükenmesinde olduğu gibi canlı yaşamına ve doğal çevreye büyük zararlar verebilecek çarpışma olasılığına karşı Dünya'ya yakın asteroitlerin yakından izlenmesi ve anlaşılmasının önemine dikkati çekiyor.

Dünya'yı savunmayı amaçlayan NASA uzay görevi: DART

Dünya'ya yaklaşan bir uzay kayasına karşı korunmak, gök taşlarının hareketlerini titizlikle izlemeyi ve gerektiğinde müdahale ederek yönlendirmeyi gerektiriyor.

NASA, 24 Kasım 'de, Dünya'ya çarpma riski olan asteroitlerin yörüngelerini itme yöntemiyle değiştirecek teknolojiyi test etmek için geliştirilen uzay aracını başarıyla fırlattı.

Dünya'yı ileride yaşanacak bir felaketten korumak amacıyla geliştirilen Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) uzay sondası, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden gönderildi.

milyon dolarlık projeyle gerçekleştirilen ve SpaceX'in "Falcon 9" roketiyle fırlatılan uzay sondası DART'nin görevi, Dünya yörüngesine yakın hareket eden bir asteroide kasıtlı çarparak dönüş hızını ve hareket yönünü değiştirmek.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda DART'nin Eylül 'de, metre çapındaki Dimorphos isimli asteroide yaklaşık 24 bin kilometre hızla çarpması bekleniyor.

Didymos asteroitleri Dünya'ya en yakın gök taşları olarak biliniyor ve DART'nin hedefteki asteroide çarpması Dünya'daki bir teleskop aracılığıyla gözlemlenebilecek.

Bilimde çığır açıcı gelişmelere kapı aralamayı amaçlanan "Psyche misyonu"

Asteroit kuşağındaki en büyük on asteroitten biri olan, 'de keşfedilen dev "16 Psyche" asteroidi hakkında NASA tarafından "Psyche" adlı misyon için adım atıldı.

Üzerinde bolca altın, platin, nikel, bakır, kobalt, iridyum ve redyum gibi değerli madenlerin bulunduğu ve 10 kentilyon dolar değer biçilen asteroit 'de keşfedildi.

Metal açısından oldukça zengin olduğu belirtilen, kilometrelik bir çapa sahip dev gök taşı, Mars ve Jüpiter arasında bulunduğundan diğer gök taşlarına göre Dünya'ya oldukça yakın.

Ağustos 'de başlatılması planlanan bu çalışmanın 4 yıl sürecek yolcuğun ardından söz konusu asteroidin haritasını çıkarması ve özelliklerinin incelenmesi hedefleniyordu ancak, NASA bu görevin uçuş yazılımı ve test donanımlarının teslimatındaki gecikmelerle askıya alındığını açıkladı.

Misyon ile metal açısından oldukça zengin olduğu belirtilen, 10 kentilyon dolar değer biçilen astroidin ilk defa ayrıntılı olarak keşfedilmesi amaçlanıyor.

Uzmanlar, misyonun veya ’e sarkacağı ve aracın ya da ’da Psyche’ye varacağı tahmin ediliyor.

Sibirya vakası

yüzyıl başında yaşanan bir asteroid vakası, küçük çaplı bir asteroidin dahi Dünya’ya çarpması halinde ne gibi zararlara yol açabileceğini ortaya koydu.

Çarlık Rusyası'nda 30 Haziran 'de Sibirya bölgesine düşen küçük bir asteroit, büyük bir şehrin yüz ölçümüne eşit miktarda ormanlık alanı yok etti.

Yenisey eyaletindeki Stony Tuguska Nehri yakınına düşen asteroidin, atmosferdeki sürtünme nedeniyle yanarak parçalanması ve alev toplarına dönüşen kayaçların etrafa saçılmasıyla çıkan yangınlarda, Doğu Sibirya taygasındaki 2 bin kilometrelik ormanlık alan yok oldu.

Bu olay, 30 Haziran tarihinin, gök taşı tehdidine karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan "Dünya Asteroit Günü" olarak kabul edilmesine ilham verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

etiket 'Tesadüf'ün Böylesi! BBC Türkiye'ye 'Asteroit Yollayınca' İngiliz Büyükelçi Moore Devreye Girdi

Haberler

Gündem

'Tesadüf'ün Böylesi! BBC Türkiye'ye 'Asteroit Yollayınca' İngiliz Büyükelçi Moore Devreye Girdi

BBC Türkçe'nin sosyal medya hesabından paylaştığı 'Dünya'ya asteroit çarpması nasıl önlenecek?' gönderisinde bulunan animasyon gif dikkatleri çekti. Çünkü gezegene doğru gelen bir asteroit tam da Türkiye'ye doğru yaklaşıyordu. Paylaşıma 'Bir bu eksikti' yorumları geldi,  altında sübliminal mesaj arayan oldu, elbette konuya esprili yaklaşanlar vardı. 

Sosyal medyayı iyi kullanan isimlerden bir olan, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un da konuya dahil olması ile ortaya ilginç bir tablo çıktı.

Gelin yakından bakalım 

BBC Türkçe'nin resmi Twitter sayfasında paylaştığı animasyon şöyleydi 👇

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un konuyla ilgili bir kullanıcıya verdiği mizahi cevap paylaşıma farklı bir boyut kazandırdı

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un konuyla ilgili bir kullanıcıya verdiği mizahi cevap paylaşıma farklı bir boyut kazandırdı

Hemen bu noktada bir ara verip daha önce yapmış olduğumuz bir içerik ile Moore'u hatırlatalım

İngiliz Büyükelçi'ye cevaplar gecikmedi

İngiliz Büyükelçi'ye cevaplar gecikmedi

Bu fırsatı değerlendirmek isteyenler de oldu tabii 😆

Bu fırsatı değerlendirmek isteyenler de oldu tabii 😆

BBC Türkçe de yorumlardan nasibini aldı 👇

BBC Türkçe de yorumlardan nasibini aldı 👇

Ekşi Sözlük'te bazı yorumlar ise şöyle oldu

Ekşi Sözlük'te bazı yorumlar ise şöyle oldu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası