ekran kartı markasını öğrenme win7 / Ekran Kartı Modeli ve Özellikleri Nasıl Öğrenilir? - Hardware Plus - HWP

Ekran Kartı Markasını Öğrenme Win7

ekran kartı markasını öğrenme win7

Ekran kartı nedir, ne işe yarar? Ekran kartını öğrenme nasıl yapılır? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bu rehberde kullanıcılar tarafından merak edilen soruları yanıtladık.

Bilgisayarlarda RAM, harddisk, işlemci, ekran kartı dahil çeşitli donanım bileşenleri yer alıyor. Çoğu kullanıcı, özellikle video oyunlarında ciddi role sahip olan ekran kartının ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyor. Bunların yanı sıra en iyi ekran kartı öğrenme programları neler sorusu da merak edilen konular arasında bulunuyor.

Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar kullanıcıları tarafından oldukça merak edilen bileşenlerden bir tanesi olan ekran kartı, grafik işlem birimi anlamına gelir. Entegre ve harici olmak üzere iki farklı ekran kartı bulunuyor. Harici ekran kartları genellikle bir, iki veya üç adet fan ile birlikte geliyor.

GPU olarak da bilinen ekran kartında yer alan fanlar, donanım bileşeninin yoğun işlem altında aşırı ısınmasını önler. Böylelikle performans kaybı yaşanması engellenir. AMD, Intel ve Nvidia tarafından geliştirilen ekran kartları; Powercolor, Sapphire, Asus ve MSI gibi firmalar tarafından özelleştirilerek piyasaya sürülür.

Ekran kartları, bilgisayar bileşenleri arasında en kolay yükseltme yapılan parçalar arasında yer alıyor. Kullanıcılar işlemci ve güç kaynağını göz önünde bulundurarak yükseltme işlemi yapılabilir. Peki, ekran kartları ne işe yarıyor?

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Dizüstü ve masaüstü bilgisayarların en önemli bileşeni olan ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini mümkün hale getirir. Yani monitörünüze görüntülerin gelmesi, ekran kartı sayesinde mümkün oluyor.

Video oyunları, 3 boyutlu model oluşturma, video düzenleme gibi işlemlerde ekran kartına büyük bir görev düşer. Örneğin video oyunlarında yüksek performans elde edilmesinde GPU’lar oldukça büyük öneme sahip.

Oyunlar, görüntülerin ekrana yansıtılabilmesi için çok sayıda matematiksel hesaplamanın yapılmasını gerektirir. GPU, bu görüntülerin rengi, gölgesi ve dokuları dahil olmak üzere grafik verilerini işlemek için özel olarak oluşturulan bir bilgisayar parçası. Ekran kartı, ekrana bir görüntüyü yansıtabilmesi için tüm talimatları CPU yani işlemciden alır.

Bilgisayardaki Ekran Kartını Öğrenme Nasıl Yapılır?

  • Görev Çubuğu’ndaki arama butonuna tıklayın.
  • “Dxdiag” yazın ve programı açın.
  • “Ekran” seçmesine tıklayın.

Bilgisayarınızda yer alan ekran kartını öğrenebilmek için ilk olarak Görev Çubuğu’nda yer alan arama butonuna tıklayın. Arama kutucuğuna “Dxdiag” yazın. Arama sonuçlarında çıkan programı açın. Daha sonra “Ekran” sekmesine tıklayın.

Ekran sekmesi üzerinden bilgisayarınızda bulunan ekran kartını görüntüleyebilirsiniz. Söz konusu donanım bileşeninin modelini, üreticisini, bellek miktarını, sürümünü ve daha birçok bilgiye erişebilirsiniz.

En İyi Ekran Kartı Öğrenme Programları Neler?

Program AdıLisans
Astra32Ücretsiz
HWM BlackBoxÜcretsiz
HWiNFO32Ücretsiz
SpeccyÜcretsiz
AIDA64 Extreme EditionDeneme Sürümü
Open Hardware MonitorÜcretsiz
GPU-ZÜcretsiz

Yukarıda yer alan listede GPU öğrenme programları yer alıyor. Bu programlara ilişkin detaylı bilgilere aşağıdan göz atabilirsiniz.

1. Astra32

Astra32, bilgisayarınızdaki ekran kartı dahil olmak üzere donanım bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmanıza olanak tanır. Başarılı kullanıcı arayüzüne sahip olan program, bilgisayar parçalarını analiz ederek rapor şeklinde kullanıcılara sunar.

2. HWM BlackBox

Çok basit bir kullanıma sahip olan programda ekran kartı, anakart, RAM, işlemci ve diğer bilgisayar parçaları hakkında bilgiye erişilebiliyor. Bunun yanı sıra donanım bileşenlerine ait sıcaklık, hız, çalışma gerilimi ve fan devir hızı gibi verilere de ulaşılabiliyor.

Benchmark sekmesi üzerinden sisteminizin performansınızı teste tabi tutabilir ve sonuçları pratik bir şekilde inceleyebilirsiniz. Programı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

3. HWiNFO32

Bilgisayarınızdaki donanım bileşenleri hakkında çeşitli bilgiler sunan HWiNFO32, sade bir tasarıma sahip başarılı programdır. Bilgisayar parçalarına ilişkin bilgilere çok kolay ve hızlı bir şekilde erişilmesine olanak tanıyan program çeşitli özelliklere sahiptir.

Sistemde yer alan tüm bileşenleri ve aygıtları tarayan ve bu bilgileri rapor olarak sunan HWiNFO32’de işlemci, anakart gibi bileşenler hakkında marka, model ve üretici firma gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

4. Speccy

Sade bir tasarıma sahip olan Speccy üzerinden ekran kartı, işlemci dahil olmak üzere donanım bileşenleri hakkında bilgilere erişebilirsiniz. Kolay kullanıma sahip olması ile dikkatleri üzerinde toplamayı başaran programda bilgisayara ait sıcaklık, çalışma hızı gibi bilgilere de bakabilirsiniz.

5. AIDA64 Extreme Edition

Sistem özelliklerini öğrenebileceğiniz başarılı bir program olan AIDA64 Extreme Edition’da yazılım, sıcaklık ve fan hızı gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Windows 10 ve Windows 11 desteğine sahip olan programda Türkçe dahil olmak üzere 46 dil destekleniyor.

6. GPU-Z

GPU-Z, bilgisayarınızda yer alan ekran kartı hakkında oldukça ayrıntılı bilgi sunar. Çok başarılı bir kullanıcı arayüzüne sahip olan program, donanımınızın üzerinde yer alan sensörler sayesinde ekran kartınıza ilişkin bazı bilgileri anlık olarak görüntüleyebilmenize olanak tanıyor.

Kolay kullanıma sahip olan program üzerinden ekran kartınızın çekirdek, bellek hızı, sıcaklık, fan dönüş hızı gibi çok önemli bilgilere erişebilirsiniz. NVIDIA, AMD, ATI ve Intel ekran kartlarını destekleyen programı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Kurulum gerektirmeyen GPU-Z'de Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 desteği bulunuyor. Başarılı programda Windows işletim sisteminin hem 32 bit hem de 64 bit sürümlerini destekler.

7. Open Hardware Monitor

Açık kaynak kodlu ücretsiz program Open Hardware Monitor, ekran kartı dahil donanım bileşenleri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmanızı sağlar. Program sıcaklık, fan hızı, voltaj ve saat hızı dahil pek çok bilgi de sunuyor.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windwos 8.1, Windows 10 ve x86 tabanlı Linux işlerim sistemlerini destekleyen programı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yukarıda ekran kartına ilişkin birçok sorunun yanıtı bulunuyor. GPU’lara ilişkin merak ettiğiniz soru varsa aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bilgisayarımızın ekran kartı modeli ve özellikleri nasıl öğrenilir? Gelin en kolay şekilde ekran kartı modeli ve özellikleri öğrenme işlemi nasıl yapılır inceleyelim.

Bilgisayarların en önemli birimlerinden birisi olan ekran kartları günümüzde oldukça fazla popüler oldu. Kullanıcılar eskiden işini görecek bir bilgisayar ararken, şimdi ise herkes oyun odaklı modellere yoğunlaştı. Tabi ekran kartının önemi de son yıllarda ortaya çıkmış oldu. Artık yeni bilgisayar alacaklar sistemine uygun ekran kartını araştırıp bulabiliyor.

Sisteminin ekran kartını değiştirmek isteyenler ise bazı zorluklar yaşayabiliyor. Bunların başında ise bilgisayarımızdaki ekran kartı modelini öğrenmek geliyor. Peki bilgisyarımızda hangi ekran kartı var? Bilgisayarımızdaki ekran kartı modelini nasıl öğreniriz? Gelin tüm bu soruların cevabına kolayca ulaşalım.


İlginizi Çekebilir: 2000 TL Altı Akıllı Telefon Önerisi! (2021)


Ekran kartı modeli ve özellikleri nasıl öğrenilir?

1.Yol: Çalıştır ile ekran kartı modeli öğrenmek!

Ekran kartı modelimizi öğrenmek için ilk ve en kısa yol Windows üzerinde zaten mevcut. Bu aşamada hiçbir program kullanmadan ekran kartı modelinizi nasıl öğrenebilirsiniz onu göstereceğiz. İlk olarak “Windows + R” tuşlarına basarak “Çalıştır” ekranını açıyoruz. (Çalıştır’ı “Başlat” sekmesine basıp aratarak da bulabilirsiniz.) Ardından açılan penceredeki boşluğa “dxdiag” yazıyoruz.

ekran kartı öğrenme

Karşımıza gelen DirextX tanı aracı adlı sekmede “Evet” seçeneğini seçiyoruz ve DirectX tanı aracı açılmış oluyor.

ekran kartı öğrenme

Ardından gelen pencerede üst kısımdaki “Ekran” sekmesine tıklıyoruz. Ve karşımıza sistemimizde kullanılan ekran kartının modeli gelmiş oluyor.

ekran kartı öğrenme

Gördüğünüz gibi basit bir işlem ile sistemimizin ekran kartı modelini öğrendik. Resimde de gördüğünüz gibi bu örnek sistemimizde GeForce GTX 1060 3GB modeli kullanılıyor. Sizin sisteminizdeki ekran kartının modeli de burada olduğu gibi karşınıza çıkacak.

2.Yol: Bilgisayar yönetiminden ekran kartı modeli öğrenmek!

Yine program kullanmadan ekran kartı modelini öğrenmek için en basit yol bilgisayar yönetimini kullanmak. Bu işlem için “Bu bilgisayar” kısayoluna sağ tıklıyoruz ve “Yönet” seçeneğini seçiyoruz. Aynı işlemi yine “Bu bilgisayar” sekmesine girip üstteki “bilgisayar” sekmesine tıklayıp yönet seçeneğini seçerek de yapabilirsiniz.

ekran kartı öğrenme

Daha sonra “aygıt yöneticisi” seçeneğine tıklayıp, açılan ekranda “görüntü bağdaştırıcıları” seçeneğine çift tıklıyoruz.

ekran kartı öğrenme

Burada açılan alt sekmede bilgisayarınızda takılı olan ekran kartı modellerini göreceksiniz. Dilerseniz ekran kartı modeline çift tıklayarak daha fazla bilgiye de ulaşabilirsiniz.

ekran kartı öğrenme

3.Yol: GPU-Z ile ekran kartı modeli öğrenmek!

Ekran kartı modeli öğrenmek için ikinci bir yol ise bir program kullanmak. GPU-Z adındaki program aslında sisteminizdeki bütün birimlerin özelliklerini gösteriyor. Ekran kartı, Ram işlemci gibi birimlerinizin marka, model ve özelliklerini öğrenmenizi sağlıyor. Bu işlem için ilk olarak internet üzerinden GPU-Z‘i indiriyorsunuz. Sizler burayatıklayarak GPU-Z’i yükleyebilirsiniz.

ekran kartı öğrenme

Yükleme işlemini tamamladıktan sonra uygulamayı açıyorsunuz. Burada zaten ilk sekmede ekran kartı modelinizin adı ve özellikleri geliyor. Burada çok daha fazla detayın yer aldığını da görüyorsunuz.

Bu yazımızda sizlere en kolay şekilde ekran kartı modelinizi nasıl öğrenirsiniz onu gösterdik. Böyle haberlerin devamı için takipte kalmayı unutmayın.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Güncel

Windows tuşuna basılı tutun ve tuşa basılı tutarken “R” harfine de aynı anda basarak “Çalıştır” ekranını açın. Sonrasında “Aç” bölmesine “dxdiag” yazın. Ardından “Enter” tuşuna basın. Biraz bekledikten sonra çıkan çerçevede “Ekran” sekmesini seçerek ekran kartı modelinizi tespit edebilirsiniz.

Ekran kartı önemli bir parçadır, bilgisayarda görüntüyü monitöre yansıtmada rol oynar, görüntü vermesini sağlar. Monitörlerde görülen çıkışlar ekran kartı ile gelen bilgilerdir.

Ekran kartının görüntünün kalitesine de etkisi vardır. Tabi ki ekran kartınızın çok iyi olması görüntü kalitesini arttırmaz bunun yanında monitörünüzünde özellikli olması gerekir kalitenin artması için. Peki, ekran kartı öğrenme detaylarına bakalım.

ekran kartı öğrenme

Ekran Kartı Modeli Öğrenme Windows 10 ve Windows 7

Şimdi ki konumuz ekran kartını öğrenme aşamaları bunun için size yardımcı olacağım.

  1. Bilgisayarınızın “Başlat Menüsüne”  girin.
  2. Programlar” ı seçin sonra “Donatılara” tıklayın
  3. Sistem araçlarına
  4. Sistem Bilgisine” burdan bilgisayarınızın bütün özelliklerine ulaşabilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi ekran kartınızın teknik özelliklerini, modelini detaylı bir şekilde bilgisayarınızdan öğrenmeniz mümkün olmaktadır.

Ekran Kartı Öğrenme: Win 10 ve Win 7 Dxdiag Yöntemi

İlk önce başlat menüsüne girin çalıştıra tıklayın ve “Dxdiag” yazın enter tuşuna basın.

ekran kartı öğrenme
Sonra karşınıza bir sekme çıkacak. Burada ekran yazan yere tıklayın arkadaşlar.

ekran kartı öğrenme

Ekran sekmesine tıkladıktan hemen sonra Aygıt bölümü göreceksiniz burada yazan bilgiler bilgisayarınızdaki ekran kartı modelini ve teknik özellikleri hakkında bilgi vermektedir.

ekran kartı öğrenme

Diyelim ki Dxdiag alanına giremiyorsanız eğer sistem yöneticiniz izin sağlamıyor olabilir. Aynı zamanda aygıt bölümünde ekran kartı görünmüyorsa eğer harici ekran kartını kullanmakta olabilirsiniz.

Üzerinde durduğum gibi ekran kartı bilgisayarınızın önemli unsurlarından bir tanesidir.
Oyun oynamayı seviyorsanız ve grafik işiyle uğraşan biri iseniz ekran kartınızın performansı önem arz eder. İşlemci,sabit disk, Ram gibi diğer unsurlardan dahada önem vermelisiniz.
Bu konuda birçok model var.

Modeller arasında en çok tercih edilenleri var. Bu konuda size iyi veya kötü karşılaştırması yapmadan sadece en çok tercih edilenlerden bahsedeceğim.

Genelde ekran kartı markasında ATI ve NVIDIA tercih ediliyor. En çok tercih edilen ekran kartı modellerine gelin göz atalım:

ATI RADEON HD 4890
Ülkemizdeki fiyatı 400 TL civarındadır.

NVIDIA GEFORCE GTX 275
Bununda ülkemizdeki fiyatı 450 civarındadır.

NVIDIA GeForce GTX 285
Ülkemizdeki fiyatı 700 TL civarındadır.

ATI RADEON HD 4870 X2
Ülkemizdeki fiyatı 750 TL civarındadır.

ATI RADEON HD 5850
ÜLkemizdeki fiyatı 600 TL civarındadır.

NVIDIA GEFORCE GTX 295
Ülkemizdeki fiyatı 950 TL civarındadır.

NVIDIA GEFORCE GTX 470
Ülkemizdeki fiyatı 850 TL civarındadır.

ATI RADEON HD 5870
Ülkemizdeki fiyatı 800 TL civarındadır.

NVIDIA GEFORCE GTX 480
Ülkemizdeki fiyatı 1100 TL civarındadır.

ATI RAEDON HD 5970
Ülkemizdeki fiyatı 1200 TL civarındadır.

Arkadaşlar sonuç olarak ekran kartınız dediğim gibi önemli bir unsur ekran kartınızı kaliteli bir tercih yapmanızda fayda var. Yukarıda size en popüler ekran kartı markalarını sıraladık tercih sizindir. Yeni bilgisayar alacak olanlar ise bu markalara sahip bilgisayarlar almayı tercih edebilirler.

EN ÇOK OKUNANLAR

Etiketler: internet

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır