japon balığı mantar / Akvaryumda Korkunç Gelişme: Mantar Hastalığı | Proofhead My Resort

Japon Balığı Mantar

japon balığı mantar

Akvaryumların en çok tercih edilen balıklarından biri olan Japon balıkları tatlı görünüşleri nedeniyle pek çok kişinin en sevdiği akvaryum balıkları arasındadır fakat uzun yıllar yaşamaları için Japon balığı hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Sazangiller familyasına ait olan Japon balığının ömrü iyi bakıldığında 5 yıldır. Ancak zaman zaman çeşitli sorunlardan dolayı Japon balıkları hastalanabilir. Çoğu hastalıktan su temizliği ve ilaç tedavisi ile kurtulmanız mümkündür. Ancak Japon balığı hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız erken önlem almanızı sağlayabilir.

Bu yazımızda Japon balığı hastalıkları hakkında bilgiler vereceğiz. Japon balıkları neden hasta olur, nasıl iyileşirler tek tek anlatacağız. Gelin Japon balıkları neden hasta olur, birlikte cevaplayalım.

Japon Balıkları Neden Hasta Olur?

Başlangıç seviyesindeki akvaryum severler için sıklıkla önerilen Japon balıkları dayanıklı balıklar olsa da iyi bakılmadıkları takdirde çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Akvaryum şartlarının balığın yaşamını sürdürmesi için yeterli olmadığı durumlarda ve yanlış yem kullanımlarında balığınızda hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.

Japon balığı hastalıkları çoğu zaman yetersiz akvaryum şartlarından kaynaklanır. Akvaryumunuz balığınıza küçük geliyor olabilir. Japon balıkları küçük akvaryumlarda strese girerler ve pullarını dökebilirler. 3 adet Japon balığı için 60 litrelik bir akvaryum önerilmektedir. Japon balığı hangi balıklarla yaşar yazımızdan da Japon balığı akvaryumlarınıza ekleyebileceğiniz diğer balıkları öğrenebilirsiniz.

İkinci olarak ekipmanlarınızın yetersiz olması durumunda da Japon balıklarınız hastalanabilir. 

Filtrenin doğru çalışmaması su kalitesini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle kaliteli ve akvaryumunuz için yeterli ölçülerde bir filtre almalısınız. Aynı zamanda akvaryum suyunu ısıtacak bir ısıtıcıya sahip olmanız gerekir. Sudaki sıcaklık değişimleri de Japon balığı hastalıklarına sebep olur.

Akvaryum içindeki ürünlerin balığın yaşam koşullarına uygun olduğundan emin olmanız gerekir. 

Suya salınım yapan, doğal olmayan, boyalı, katkılı hiçbir şeyi akvaryumunuza koymamanız gerekir. En ufak değişiklikler bile suyun kalitesini bozmakta ve balıklarınızı hasta etmektedir. Bu nedenle balığın akvaryumdaki sağlığı için kesinlikle katkılı maddeleri dekor olarak kullanmamanız gerekir. 

Ayrıca balığın yemeye çalışacağı büyüklükteki taşlardan, sivri uçlu kayalardan da uzak durmanız gerekir.

Su değişimini haftalık düzenli olarak yapmanız gerekir. Japon balığı akvaryumunda değiştireceğiniz suyu iki üç gün önceden hazırlayarak dinlendirmeniz gerekir. Dinlenmemiş suları doğrudan akvaryuma koyarsanız balıklarınız hasta olacaktır. Balıklarınızın hastalanmaması için her hafta dipten çekim yöntemiyle akvaryumdaki suyun %30’unu boşaltmanız gerekir.

Japon balıkları doğru beslenmediğinde de hasta olurlar. Ne verirseniz verin yiyecek olan bu balıkların şirinliklerine aldanıp aç zannetmemeniz ve aşırı besleme yapmamanız gerekir. Bu gibi durumlar Japon balığı hastalıklarına sebep olur. Kabızlık gibi sorunlar yaşayabilirler.

Akvaryum suyunun kalitesiz oluşu, yabancı maddelerin sokulması gibi durumlardan ötürü Japon balıkları enfeksiyon kapabilir. Mantar, bakteri, virüs, parazit gibi nedenlerle hasta olabilirler. Saydığımız nedenlerden kaynaklanan hastalıkların hepsi bulaşıcıdır. Balığınızı karantina altına almanız gerekir.

Japon Balıkları Hastalıkları Nelerdir?

Yukarıda Japon balıkları neden hasta olur sorusuna cevap verdik. Şimdi ise Japon balığı hastalıkları neler, yakından bakalım.

Beyaz Benek

Beyaz benek, Japon balığı hastalıkları arasında yaygın görülen hastalıklardan biridir. Parazit kaynaklı olan bu hastalığa yakalanan Japon balığı üzerinde beyaz benekler ortaya çıkar. 

Akvaryumdaki Japon balığı beyaz benek hastalığına yakalandıysa hemen başka bir akvaryuma almanız gerekir. Bu akvaryumda balığınıza veteriner tavsiyesi ile ilaç tedavisi uygulamalısınız. 

Japon balığı parazit tedavisi için kullanabileceğiniz pek çok ilaç vardır. İlaç kullanımı sonrası balığınız bir hafta olmadan iyileşecektir. Fakat ihmal edilmesi durumunda balığınızın ölmesi ile sonuçlanır.

Bağırsak İltihabı

Bağırsak iltihabı Japon balıkları doğru beslenmezlerse yakalanabileceği hastalıklardan biridir. Aşırı tuzlu yemler, kuru beslenme, tek tip canlı yemleme gibi nedenlerle balığınızda bağırsak iltihabı oluşabilir. 

En büyük belirtisi ise kanlı ve iltihaplı dışkıdır. Bu durumla karşılaştığınızda veterinere danışarak ilaç tedavisine başlamanız gerekir. Ayrıca hastalığa neden olan yemleri de değiştirmeniz gerekir.

Kabızlık

Japon balığı hastalıkları denildiğinde akla gelenlerden bir diğeri de kabızlıktır. Japon balığı kabızlık belirtileri arasında anüste asılı duran dışkı, büyük bir karın şişliği, yemeğe ilgisiz davranışlar bulunur. 

Kabızlığın sebebi de sürekli olarak kuru yemle beslenilmesidir. Yem değişikliği ile bu hastalığı giderebilirsiniz. Gideremezseniz ilaç desteğine başvurabilirsiniz.

Kara Benek

Japon balığı siyah benek ya da Japon balığı kara benek olarak da bilinen bu hastalığın iki farklı nedeni bulunmaktadır. Birincisi amonyum yanıklarıdır. Amonyum yanıklarında oluşan siyah lekeler aslında balığınızın iyileştiğini göstermektedir. 

Bu durumun tedavisi için akvaryumdaki amonyumdan kurtulmanız gerekir. Amonyum seviyesi normale dönene kadar her gün dinlendirilmiş su ile değişim yapmanız gerekir.

Kara benek hastalığının ikinci sebebi ise parazitlerdir. Hemen balıklarınızı ayrı bir akvaryuma alarak antiparazitik ilaç tedavisi uygulamanız gerekir. Balıklarda kara benek hastalığı tedavisi antiparazitik ilaçlarla yapılmaktadır.

Ayrıca Japon balıkları hastalık geçirmeden de renklerinde değişme görülebilen balıklardandır. Balığınızın üzerinde gördüğünüz kara benekler hastalık belirtisi olmayabilir. Bunu ayırmanın kolay bir yolu bulunmaktadır. 

Üzerinde siyah benekler bulunan Japon balığınız hareketli değilse, yemek yemiyorsa, dibe çöküyorsa hastalanmıştır. Siyah beneklerine rağmen hareketleri normalse bir sorun yoktur. Doğal bir renk değişimi olabilir. 

Hava Kesesi

Japon balığı hava kesesi aslında bir hastalık değil Japon balıklarının yaşadığı bir problemdir, ve hastalık belirtisidir. 

Japon balığı hava kesesi problemi birçok hastalığın belirtisi olabilir. Hava kesesi japon balıklarının bir organıdır. Bu organın görevi balığın suyun içerisinde stabil kalmasını sağlamak ve yüzerken dengeli olmasına yardımcı olmaktır. Hava kesesi sorunu ise hava kesesinin içine hava giriş ve çıkışının bozulmasıyla oluşur.

Japon balığı yan yatıyor, Japon balığı ters yüzüyor, Japon balığı üste çıkıyor ise hava kesesinin giriş ve çıkışlarında sorun olabilir.

Hava kesesinde çok fazla hava birikmiş olabilir. Bunun dışında ise hava kesesi dengesinin bozulmasının sebepleri arasında bağırsak problemleri, ani su değişimleri, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonları da bulunur. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak suyun değerlerini kontrol edin ve balığınızı 48 saat aç bırakın.

Eğer bunları yaptıktan sonra hala şişlik devam ediyorsa bakteriyel ya da parazit enfeksiyonu olduğu anlamına gelir. Bu durumda veterinere danışabilir, ilaç tedavisi için bilgi alabilirsiniz.

Dropsy

Japon balığı hastalıkları arasında dropsy, Japon balıkları için en zorlu hastalıklardan biridir. Balığınız patlayacak gibi şiştiyse, pulları nokta nokta olduysa dropsy hastalığına yakalanmış demektir. Aynı şekilde gözlerin şişmesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır. 

Hastalığın nedenleri arasında ilk olarak akvaryum suyunun tuz dengesinin bozulması vardır. Japon balığı vücudunda tuz barındıran bir balıktır, vücudundaki tuz oranını da korumak ister. Böbrekleri bozulan Japon balıkları bu işlemi yapamadığı için balon gibi şişer.

Tedavisi çok zor olan bu hastalık çoğunlukla ölümle sonuçlanmaktadır. Belirtileri fark ettiğinizde hastalık çoktan ilerlemiş olur.

Mantar &#; Beyaz Pamukçuk

Japon balığı hastalıkları arasında bulunan mantar, iyi bakılmayan akvaryum balıklarında görülmektedir. 

Sudaki değişimler nedeniyle balıklar mantar kapabilirler. Japon balığı mantar hastalığı bulaşıcı değildir. Balığınızı karantinaya almanız gerekmez. Diğer balıklara bulaşmayacaktır. Akvaryumdaki Japon balığı beyaz pamukçuk gibi beneklendiyse, deride bozulmalar meydana geldiyse, balığınız iştah kaybı yaşıyor ve saklanıyorsa mantar hastalığına yakalanmış demektir. 

Balığınızın mantarlı kısımlarına ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz. 

Kuyruk Çürümesi

Japon balığı hastalıkları arasında çok yaygındır. Kuyruk ve yüzgeçlerde kırmızı beneklerin oluşmasıyla kendini gösterir. Ucundan başlayarak kuyruk çürümeye başlar. 

Gövdeye gelene kadar müdahale edilmesi gerekir aksi halde balığınız ölür. Japon balığı kuyruk çürümesi görüldüğü anda 10 litrelik bir akvaryuma alınarak gr eritilmiş kaya tuzunda banyo yaptırılmalıdır.


Sonuç olarak iyi bakılmayan balıklar hastalanır. Balıklarınızın akvaryumunu sürekli olarak temiz tutmalı ve düzenli olarak su değişimini yapmalısınız. Balık hastalıklarındaki birincil sebep sudaki değişimlerdir. 

Bu yazımızda Japon balığı hastalıkları hakkında detaylı bilgiler verdik. Bu hastalıkların önlenmesi için yapabileceklerinizden bahsettik.

Kategoriler Akvaryum Balıkları
Akvaryum Balıklarında Mantar Enfeksiyonu


Bu yazımızda balıklarda mantar hastalığı neden olur, nasıl tedavi edilir ve nasıl önlenir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız.

Balıklarda görülen bu hastalık iki çeşittir. Yalancı mantar hastalığı ve gerçek mantar hastalığı. Yalancı hastalık nasıl mı olur diyorsunuz. O halde Yalancı mantar hastalığını açıklayarak başlayalım.


-Yalancı Mantar Hastalığı

Bu hastalık görüntü olarak mantar hastalığına benzer ve mantarların değil bakterilerin neden olduğu hastalıktır. Balığın sıklıkla ağzında gelişir. Kronikleştiğinde ise gri renkli pamuksu yapılar balığın ağzından dışarı taşar. Hastalıktan en çok etkilenen bölgeler ağız ve solungaç bölgesidir. Ancak vücudun tamamınıda etkileyebilir. İç organları etkilediğinde de ani ölüme neden olur. Tedavisi için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Bu arada stres insanı hastalık sahibi eder sözü bizler arasında yaygınken bu küçük canlılarda hastalığa neden olanlar arasında stres bulunmakta. Bir de biz söyleyelim aman ha stresten her zaman uzak.

                        


-Gerçek Mantar Hastalığı

Suyun kalitesiz olması, suyun yeterince havalandırılmaması, su dolaşımının yetersiz olması ve suda çürüyen yemler mantar sporlarının çoğalmasına neden olur. Aslında suda her zaman bulunan mantar sporları, fiziksel bir yaralanma, stres ya da mukozanın zarar görmesi neticesinde balıkta gelişebileceği ortamı bulur. Balıklarda gerçek mantar hastalığı daha çok kafasına, burnuna, yüzgeçlerine ve solungaçlarına yerleşerek beyaz renkli pamuksu yapılar oluşturur. Hızlı yayıldığı için acil müdahale edilmelidir.


Mantar Oluşumunu Engelleyecek Tedbirler Nelerdir ?

Mantar etkenleri kötü su koşulları ve düzenli dip temizliği yapılmayan akvaryumlarda daha iyi barınma alanı bulur. Düzenli dip temizliği yapılmayan akvaryumlarda gerek mama artıkları gerekse ölü canlılar birikebilir bu da mantar etkenlerinin gelişmesi için uygun ortamı sağlar. Bu durumu engellemek için düzenli dip temizliği yapılmalı ve suyun değiştirilmesi gerekmektedir.

-Akvaryumlarımızda bulunan stres faktörleri hastalığa yakalanmaları için uygun ortam oluşturur.

                                       

-Balık derisinde oluşan yaralanmalar, çizikler, yırtılmalar deri bütünlüğünü bozarak mantar oluşumu için uygun ortam sağlar. Önlem olarak akvaryumlarda yapay bitkiler, keskin köşeli mercanlar ve süs eşyaları mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.

-Akvaryuma yeni giriş yapacak canlılar ve malzemeler iyi dezenfekte edilmelidir. Çünkü bitkiler, balıklar vecanlı yemler taşıyıcı konumundadır.


Gelin bir de bakalım balıklarda mantar hastalığının oluştuğu nasıl anlaşılır ?

Balıkta durgunluk, iştah kaybı, gizlenme ve zayıflama gözlenebilir. Deri üzerinde kafa, ağız, burun bölgeleri, yüzgeçler, kuyruk ve solungaçlar potansiyel alanlardır ve bu bölgelerde oluşan iplikimsi ve pamukçuk şeklindeki yapılar gözle görülür niteliktedir. Başlangıçta beyaz renkli olan görüntü zaman ilerledikçe koyu bir renk alabilir. Ichthyoponus türü mantar, dahili bir mantar olduğundan dış belirtilerin gözlenmesi zaman alır.

                         
 


 


 


 


 

Balıklarda Mantar Hastalığı

Bu yazımızda balıklarda mantar hastalığı neden olur, nasıl tedavi edilir ve nasıl önlenir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız balıklarda mantar hastalığı hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

Balıklarda mantar hastalığı ikiye ayrılır. Bunları gerçek ve yalancı mantar hastalığı olarak isimlendirmek mümkündür. Yalancı da nasıl olur diye düşünebilirsiniz. Bu hastalık görüntüsü itibariyle mantar hastalığına benzer. Aslında mantarların değil bakterilerin sebep olduğu bir hastalıktır ve Flexibacter Columnaris isimli bakteri yüzünden ortaya çıkar. Balığın daha çok ağzında gelişir. Şimdi her iki hastalığı da anlatmaya çalışalım.

Ama önce bir hatırlatma yapmamız gerekir. Tedavide kullanacağınız kimyasallar ve ilaçlar bizler için zehirli ya da ölümcül olabilir. Bu nedenle kullanım talimatlarına kesinlikle riayet etmelisiniz. İlaçların yanlış kullanımı neticesinde doğacak maddi ve manevi zararlardan sitemizin bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Vereceğimiz tüm bilgiler tavsiye niteliğindedir.

Mantar ve Yalancı Mantar Hastalığı

Yalancı mantar hastalığı olarak ifade ettiğimiz hastalık, ağız mantarı olarak da bilinir. Genellikle stres nedeniyle ortaya çıkar. Kronikleştiğinde gri renkli pamuksu yapılar balığın ağzından dışarı taşar. Bu nedenle mantar hastalığı olduğunu düşündürür. Ancak asıl mantar hastalığına göre pamuksu yapı daha yoğundur ve tanecikli görüntüye sahiptir. Mantar hastalığı gibi beyaz renkli değil, gri renklidir. Hastalıktan en çok etkilenen bölgeler ağız ve solungaç bölgesidir. Ancak vücudun tamamı etkilenebilir. İç organları etkilediğinde ani ölüme neden olur. Tedavisi için potasyum permanganat ya da phenoxyethanol kullanılabilir.

  • Potasyum permanganat konsantrasyonu 2ppm olmalı ve saat süreyle uygulanmalıdır. Diğer tedavilerde olduğu gibi hastalıklı balık dikkatli bir şekilde izlenmeli, herhangi bir stres belirtisi varsa derhal su değişimi yapılmalıdır. Tedavi sonrasında akvaryum suyu tamamen değiştirilmelidir. Çünkü potasyum permanganat balığın solungaç gibi yumuşak dokularına zarar verir.
  • Balığa phenoxyethanol banyosu da yaptırabilirsiniz. Bu maddeyi kullanmanın avantajı mantar hastalığının tedavisini de sağlamasıdır. Teşhiste yanılmış olsanız bile faydası olacaktır.

Gelelim asıl mantar hastalığına. Su kalitesindeki eksiklik, suyun yeterince havalandırılmaması, su dolaşımının yetersizliği ve suda çürüyen yemler mantar sporlarının çoğalmasına neden olur. Aslında suda her zaman bulunan mantar sporları; fiziksel bir yaralanma, stres ya da mukozanın zarar görmesi neticesinde balıkta gelişebileceği ortamı bulur. Daha çok balığın kafasına, burnuna, yüzgeçlerine ve solungaçlarına yerleşerek beyaz renkli pamuksu yapılar oluşturur. Hızlı yayıldığı için derhal müdahale edilmelidir.

Farklı tedavi yöntemleri vardır. Bahsedeceğimiz tüm tedavi yöntemlerinde kendinizin ve meraklı küçük çocukların sağlığına mutlaka dikkat edin. Zira kullanacağız bazı ilaçlar oldukça zararlıdır.

  • Hastalığın tedavisine akvaryumdaki su kalitesini ve havalandırmayı arttırarak başlayın.
  • Hasta balığı ayrı bir karantina akvaryumuna alın. Onu taşımakta kullandığınız kepçeyi sağlıklı balıklar için kullanmayın. Karantina akvaryumunda salyangoz ya da karides bulundurmayın. Çünkü ilaçlara dayanamayarak ölebilirler. Özellikle bakır içeren ilaçlar bu omurgasız canlılar için ölümcüldür.
  • Balığınız için zararı olmayacaksa bir miktar tuz ekleyerek tedaviyi destekleyebilirsiniz. Lepistes, moli, plati ve kılıçkuyruk balığı bir miktar tuzdan zarar görmez. Ancak tuz konsantrasyonunun iyi ayarlanması gerekir. En fazla %1 olmalı ve tuz oranı yavaş yavaş arttırılmalıdır. Her 5 litre su için 1 çay kaşığı tuz olarak da düşünebilirsiniz. Akvaryumda çöpçü balığı, vatoz, tetra, kaplan barb, ramirezi ya da discus varsa tuz tedavisi uygulanmamalıdır.
  • Phenoxyethanol daha çok balıkları sakinleştirmekte kullanılır. Ancak mantar tedavisinde de işe yarar. Banyo şeklinde uygulayacaksanız mililitre damıtılmış suya 10 miligram ilaç ekleyin. Daha sonra karışımdan 10 mililitre alarak karantina akvaryumuna karıştırın. Balığınız tamamen iyileşene kadar, günde bir ilacı tekrar ekleyebilirsiniz. Ancak toplamda 3 defa uygulayabilirsiniz ve her uygulamadan önce %50 su değişimi yapmalısınız. Tedaviyi ilacı pamuğa damlatıp doğrudan mantarın olduğu yere uygulayarak da yapabilirsiniz.
  • Metilen mavisi bir organik boyadır. Genellikle toz halinde satılır. Akvaryum hobisinde mantarların, bakterilerin ve parazitlerin tedavisinde sıkça kullanılır.
  • Malahit yeşili de organik boyadır. Ancak insanlar için zararlı olduğundan artık fazla kullanılmamaktadır. Uygulamak isterseniz mililitre damıtılmış suya 1 gram ekleyin. Daha sonra bir pamukla hastalıklı bölgeye uygulayın.
  • Aslında bir çamaşır suyu olan sodyum kloriti de kullanabilirsiniz. Ancak dozuna dikkat etmeniz gerekir.
  • Gentian violet suda çözünebilir bir boyadır. Daha çok bakterilerin tedavisinde kullanılsa da, mantar tedavisinde de kullanılabilir.
  • Hastalık yerleştikten sonra tedavisi çabucak olmaz. Bu yüzden tekrar etme riskine karşı balık bir süre daha karantina akvaryumunda kalmalıdır.

Yüzgeç çürümesi, mantar ve ağız mantarı hastalıklarını (yalancı mantar) birbirinden ayırt etmek bazen kolay değildir. Bu durumda formalin ve malahit yeşilini bir arada kullanmayı düşünebilirsiniz. Çünkü bu iki kimyasal birçok bakteriye ve mantara karşı etkilidir.

Görünürde küçük pamukçukların ne gibi bir zararı olabilir diye düşünebilirsiniz. Ancak hastalık tedavi edilmediğinde balığın vücuduna iyice yerleşir ve daha derine iner. Müdahale edilmediğinde balığın kemik ve kıkırdak dokusuna kadar ilerler. Artık balık ölümünün gerçekleşmesi an meselesidir.

Balıklarda Mantar Hastalığı
Balıklarda Mantar Hastalığı
İleri Seviye Mantar Hastalığı
İleri Seviye Mantar Hastalığı

Balık Yumurtalarında Mantar Hastalığı

Belki fark etmişsinizdir. Bazı balıklar yumurtalarını havalandırır. Bunu yaparken aslında yumurtalarında mantar oluşmasını önlemeye çalışıyorlardır. Çünkü balık yumurtaları mantarların yerleşmek istediği en uygun yerlerden biridir. Fırsat olursa mantar sporları ilk olarak döllenmemiş yumurtalara yerleşir. Geliştikçe sağlıklı embriyolara da bulaşırlar. Her balığın yumurtalarını korumadığı düşünülünce, döllenmemiş yumurtaların sudan çıkarılması akvarist için bir görev haline gelir. Opak renkli oldukları için neyse ki döllenmemiş yumurtaları fark etmek kolaydır. Bir pipet yardımıyla döllenmemiş yumurtalar sudan çıkarılabilir.

Balıklarda Mantar Hastalığı Nasıl Önlenir

Mantar sporu akvaryumda her zaman bulunur. Ancak sağlıklı bir balığı hasta edemez. Balığın vücudundaki mukoza zarar gördüğünde gelişebileceği ortamı bulur. Eğer su kirli ve kalitesizse hastalığa tuz biber olur. Mantarların uygun ortamı bulamaması için bazı tedbirler alınmalıdır.

  • Balığı kepçeye alırken dikkatli olmak ve yaralamamak gerekir.
  • Uyumsuz balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Örneğin yüzgeç yiyen balıklar akvaryumdaki diğer balıkları yaralayacaktır. Agresif balıklar da yaralanmalara neden olabilir.
  • Mevcut diğer hastalıkların tedavisinde geç kalınmamalıdır. Çünkü beyaz leke ve kafada delik gibi hastalıkların neden olduğu yaralar mantara davetiye çıkarır.
  • Yaralı olduğu halde henüz mantar barındırmayan balıklarınız için çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. İlaçlar kadar güçlü olmasa da mantar oluşmasını önleyebilir.

Özetleyecek olursak mantar hastalığı, bakımına dikkat edilen bir akvaryum ve sağlıklı balıklar için tehlikeli değildir. Akvaryum suyu kirlendiğinde kendine uygun ortamı bularak çoğalan mantar sporları, yaralı bir balığı bulduğunda vücuduna yerleşir. Tedavi edilmezse diğer zayıf balıklara bulaşır ve ölmelerine neden olur. Bahsettiğimiz kimyasallar ya da mantar ilacı ile tedavi uygulanmalıdır. Tedavi yöntemi ne olursa olsun, kullanılan ilaç ya da kimyasalın prospektüsüne dikkat edilmelidir. Zira insanlarda, özellikle de küçük çocuklarda, zehirlenmeye ya da ölüme neden olabilirler.

Balıklarda Mantar Hastalığı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi eklemek isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Diğer balık hastalıkları ile ilgili sorularınız için Tatlı Su Balık Hastalıkları ve Tuzlu Su Balık Hastalıkları forumlarını kullanabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Balıklardaki Mantarlar: Türleri, Belirtileri ve Tedavileri

5 dakika

Balıklardaki mantarlar, hemen hemen her akvaryum sahibinin bir noktada karşılaştığı çok yaygın bir sorundur. Onları nasıl yok edeceğinizi bizimle öğrenin.

Balıklardaki Mantarlar: Türleri, Belirtileri ve Tedavileri

Son Güncelleme: 21 Aralık,

Bir kedi ve köpekten morfolojik olarak daha basit görünseler de, balıklar da parazit, bakteri ve mantar koşullarına ev sahipliği yapar ve uzun süreli hastalığa eğilimlidir. Akvaryumdaki herhangi bir hastalığı çözmek için balıklardaki mantarlar ve türlerini, semptomlarını ve tedavilerini bilmek her akvaryum sahibinin yükümlülüğüdür.

Balıklarda mantarların neden olduğu lezyonlar genellikle pullanma, yüzgeç çürümesi, gözlerinde pamuksu kitleler ve daha birçok şey şeklinde ortaya çıkar. Buna karşılık, bu klinik belirtiler, su kalitesinin yeterli olmadığını veya balığın stresli olduğunu gösterir. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Balıklardaki mantarlar nelerdir?

Mantar krallığı, bitkiler (Plantae) ve hayvanlar ( Animalia ) arasına “düşen” bir canlılar grubunu kapsar. Küfler, mayalar ve mantar üreten organizmalar heterotroflardır, bu nedenle çevredeki organik maddeden enerji elde ederler ve bitkilerin aksine bunu kendi başlarına sentezleyemezler. Bu nedenle, onlarla gruplandırılamazlar.

Öte yandan, mantar hücreleri, yalnızca kendilerini ortamdan ayıran bir plazma zarına sahip olan hayvan hücre gövdelerinin aksine, bir kitin hücre duvarı ile çevrilidir. Mantarlar ne hayvan ne de bitki olmalarına rağmen filogenetik olarak birinci gruba en yakın olanlardır.

Mantar krallığının temsilcileri heterotroflar olduğundan, kendilerini beslemek ve büyümek için organik madde kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Bazıları onu toprağın ayrışma döngülerinden elde eder, ancak diğerleri, dermatofitler, omurgalıların derisine yapışarak keratin (keratinofilik) arar ve onu yok eder (keratinolitik), böylece patojen olurlar.

Balıkların pullarında keratin bulunmasa da – dentinden oluşurlar – benzer bir süreçten geçebilirler, bu da bir mantar türünün deriye yerleşerek kendini beslemek için çevreyi tahrip etmesidir. Bu koşullara neden olan organizmalar, bugün “balıktaki mantarlar” olarak bildiğimiz organizmalardır.

Balıklardaki mantarlar, metabolize etmek ve büyümeye devam etmek için organik madde elde etmek için vücut yüzeylerine yapışır ve yapıları tahrip eder.

Hasta bir balık baş aşağı yüzer.

Balıklardaki mantarlar: Türleri

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre, çok azı keşfedilmiş olmasına rağmen 5,1 milyona kadar mantar türü olduğu tahmin ediliyor. Balıklardaki bazı mantar türlerinin henüz keşfedilmemiş olması da mümkündür, ancak aşağıdaki satırlarda size en bilinenlerinden bahsedeceğiz.

Saprolegnia (saprolegnia)

Saprolengnia, saprofitik ve parazitoid mantarların bir cinsidir. Bu, hayvana zarar vermeden ölü hücreleriyle beslenebilecekleri veya başarısız olduklarında balığın solungaçlarına yerleşip zarar vermeye başladıkları anlamına gelir. Bu son senaryo bir mikoza yol açar.

Bu cins, özellikle su sıcaklıkları 15 ºC’nin altına düştüğünde veya zayıf akvaryum koşulları nedeniyle balıkların bağışıklığı baskılandığında, balık yetiştiriciliğinde ve akvaryumlarda en sorunlu olanlardan biridir. Saprolegniasis lezyonları radyal pamuksu yaralar olarak ortaya çıkar.

Bu cins, 3ºC ila 33ºC arasında değişen iyi sıcaklıklara dayanır. Bu nedenle tropikal akvaryumlarda çok yaygındır.

Aşyla

Achyla, su küfleri olarak da bilinen bir oomycetescinsidir. Bu mantarlar hayvanın ağzında kist yapar ve zoosporlar üretir ve bu da ikincil enfeksiyon semptomlarına neden olur. Achyla türlerinin çeşitli örneklerinin balıkları parazitleştirdiği kaydedilmesine rağmen, saprolegniasis örneğinde olduğu gibi bir standart yoktur.

Aphanomyces invadans (EUS epizootik ülseratif sendrom)

Epizootik ülseratif sendrom, doğallaştırılmış balık çiftliklerinde önemli kayıplara neden olduğu için balık yetiştiriciliğinde büyük önem taşımaktadır. Bu duruma, nekrotize ülseratif lezyonları ve granülomatöz yanıtları olan balıklarda ortaya çıkan başka bir suda yaşayan mantar olan Aphanomyces invadans neden olur.

Branchyomyces (brankiomikoz)

Bu mantar cinsi, ünlü ve korkulan solungaç çürümesine neden olduğu için akvaryum dünyasında en iyi bilinenlerden biridir. Bu patojenler, hayvanın solungaçlarını istila ederek solunum sıkıntısı semptomlarına neden olur. Ölüm, etkilenenlerin %50’sine varan bir oranla 48 saatten daha kısa sürede gelir.

İhtiyofonus hojeri

Ichthyophonus hojeri, tatlı ve tuzlu su balıklarını parazitleştiren tek hücreli bir protisttir. Bu hayvanlarda kronik ve sistemik granülomatozise neden olur. Ayrıca konağın sinir sistemine zarar verebilir, bu da düzensiz ve atipik yüzme ile sonuçlanır.

Balıklarda mantar belirtileri

Hayvanı parazitleyen cinsiyete bağlı olarak, belirtiler çok farklı olabilir. Ancak, ev akvaryumundaki mantar lezyonlarının çoğuna Saprolegnia cinsi neden olur, bu nedenle bu patolojiye odaklanacağız. En yaygın klinik belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Balık, yamalı, beyazımsı, pamuksu lezyonlar geliştirmeye başlar. Bunlar deride ve solungaçlarda bulunur ve çok iyi sınırlandırılmış radyal bir düzenlemeye sahiptir.
  • Mantarın miselyumu büyüdükçe, çevreden çamur veya alüvyon tuttukları için lezyonlar kahverengimsi olur.
  • Enfekte olmuş hayvan ayrıca dermal depigmentasyon, genel ilgisizlik ve yemek yeme isteği eksikliği gösterecektir. Tedavi edilmezse mantardan ölür.

Diğer resimlere bakacak olursak , hayvanın sudan hava alması (brankiomikoz) veya kırmızımsı granülomatöz lezyonlar ( İhtiyofon enfeksiyonu) görülmesi de yaygındır. Genel olarak, ilk belirtiler genellikle pulların yüzeyinde gerçekleşir ve daha sonra daha yaygın sistemik semptomlara ilerler.

Olası tedaviler

Burada bahsedilen bazı patolojilerin tedavisi yoktur, diğerleri ise herhangi bir akvaryum çıkışında jenerik ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak kendi başınıza uygun bir teşhis bulmanız çok zordur, bu nedenle uzman bir veterinere veya akvaryum dünyasında profesyonel olan birine gitmek her zaman en iyisidir.

Patojen ötesinde, bir standardize protokolü takip etmek yararlı olabilir. Akvaryumunuzdaki balıklarda mantar fark ettiyseniz, aşağıdaki adımları hızlıca izleyin:

  1. Tedaviye başlamadan önce suyun en az %50’sinideğiştirin. Doğal olarak ekleyeceğiniz tüm su, kloru gideren ve değerlerini stabilize eden ürünlerle ön işlemden geçirilmelidir.
  2. Tankın sıcaklığını patojene göre ayarlayın ve mümkünse 2 veya 3 derece daha artırın. Balık türlerinin fizyolojik sınırları izin veriyorsa, yüksek sıcaklıklar patojenin ölmesine veya üremediği bir durgunluk durumuna girmesine neden olabilir.
  3. Etkilenen balığı dakika tuzlu su solüsyonlarında (litre suya 1 yemek kaşığı tuz) yıkayın. Bu, akvaryumun dışında, ayrı bir kapta yapılmalıdır. 30 dakika boyunca potasyum permanganat çözeltileri ( mililitre su için 1 gram) de iyi bir seçenektir.
  4. Akvaryumun tamamını tedavi etmek için jenerik ilaçlar satın alın, başlamadan önce daima karbon filtresini çıkarın. SERA baktopur® ve Tetra fungistop® en iyi bilinenlerden bazılarıdır.
  5. Tedavi bittiğinde filtreleri, çakılları, bitkileri ve akvaryumun tüm dekorasyonunu temizleyin. Ancak o zaman patojenin olası sporlarından ve kalıntılarından kurtulacaksınız.

Hiçbir koşulda enfeksiyonları tedavi etmek için evde çareler aramanızı önermiyoruz. Profesyonel bakım olmadan yapabileceğiniz en fazla şey tuzlu su banyoları yapmak veya akvaryumun sıcaklığını artırmaktır, ancak bu seçenekler bile hayvanın sağlığı için belirli riskler taşır. Veteriner tarafından önerilen bir tedaviyi arayın ve kendi başınıza deneme yapmayın.

Balıklar çok fazla strese girerse veya akvaryuma yanlış oranlarda tuz eklenirse, bu sadece enfekte hayvanların ölümünü hızlandıracaktır.

Akvaryumda bir pH şeridi.

Önleme ve son öneriler

Görmüş olabileceğiniz gibi, bu mantar türlerinin çoğu saprofitiktir ve hayvanın bağışıklık sistemi hasar gördüğünde patojen hale gelir. Bu nedenle balıklarda mantar oluşmasını önlemek için en iyi önlem her zaman hayvanlara bakmaktır. Bu, su parametrelerini sabit tutarak, aşırı strese sokmadan, su değişikliklerini akıllıca yaparak ve aşırı kalabalıktan kaçınarak gerçekleşir.

Bu sabitleri uygun bir aralıkta tutarsanız, bu patojenlerin akvaryumunuzda ortaya çıkması için hiçbir neden yoktur. Ayrıca, ana akvaryuma eklemeden önce yeni balıkları ayrı bir tankta bir hafta karantinaya almanızı da öneririz. Ancak bu şekilde dışarıdan gelen bulaşıcı bakterilerden kaçınmış olursunuz. İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası