ergoterapist nasıl olunur / Ergoterapist Nedir, Nasıl Olunur? Ergoterapi Mezunu Ne İş Yapar? - Kariyer Haberleri

Ergoterapist Nasıl Olunur

ergoterapist nasıl olunur

Ergoterapist Nedir, Nasıl Olunur? Ergoterapi Mezunu Ne İş Yapar?

Son Dakika Haberler

KariyerErgoterapist Nedir, Nasıl Olunur? Ergoterapi Mezunu Ne İş Yapar?

-

Ergoterapi nedir, ergoterapist ne iş yapar

Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar.

Ergoterapi bölümü nedir

Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.

Ergoterapist kişilerin yaşam rolleri ve bunlarla ilgili olarak kendine bakım ve üretici faaliyetler, oyun ve serbest zaman aktivitelerini kullanarak sağlıklı ve iyi olma hâlini, bağımsız yaşam ve toplumsal katılımlarını artırmaya yardımcı olan kişidir.

Ergoterapi bölümün ilgi alanları

  • Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Mesleki Rehabilitasyon
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon
  • Onkolojik Rehabilitasyon
  • Kognitif Rehabilitasyon
  • Engelli Bireyler
  • Yardımcı teknoloji
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Pediatrik Rehabilitasyon
  • LGBTİ bireyler
  • Mülteciler

Ergoterapistler;

  • Bireyin ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur,
  • Bireyin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapar,
  • Hastaların duygusal,psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirir,
  • Bireysel ve grup olarak amaca yönelik mesleki, sosyal, sanatsal, oyun ve eğitim aktivitelerini rehabilitasyon programları içinde planlar ve uygular,
  • Duyusal işlem bozukluğu olan tüm bireylere duyu algı motor bütünleşme ile ilgili değerlendirmeleri yapar ve müdahale programını uygular,
  • Dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirmeyi yapar ve rehabilitasyon programlarını uygular,
  • Engelli ve dezavantajlı bireylerin çalışma kapasitesini değerlendirir ve mesleki rehabilitasyon uygular, yardımcı teknoloji kullanımı için eğitim verir,
  • Engelli, yaşlı, çocuk ve dezavantajlı tüm gruplar için aileye ve bakım hizmeti verenlere eğitim uygular.

Ergoterapist olmak isteyenlerin, yeniliklere açık, ayrıntıya dikkat eden, psikoloji, biyoloji ve sağlık alanına ilgili, sabırlı, sakin, hoşgörülü, başkalarını anlayabilen (empati kurabilen), yardımsever, sorumluluk duygusu yüksek, hijyene önem veren, etkili iletişim kurma ve problem çözme becerisine sahip, ekip çalışmasına yatkın, programlı çalışmayı seven kişiler olması gerekir. Ergoterapistlerin, çalışma ortamı genellikle temiz ve sterildir. Görevleri sırasında hekimler, fizyoterapistler, meslektaşları, her yaş grubundaki hastalar, özürlüler, yaşlılar ve dezavantajlı kişi ve topluluklarla sürekli iletişim hâlindedir.

Mesleğin eğitimi, sağlık bilimleri yüksekokullarının Ergoterapi bölümünde verilmektedir.

Ergoterapist olmak için hangi eğitimi almak gerekir

Sağlık Fakültelerinin 4 yıllık Ergoterapi bölümlerinde eğitim almak gerekiyor. Üniversitelerin Ergoterapi bölümlerinde;

  • Anatomi, Fizyoloji, Nöroanatomi gibi Tıp ile ilgili dersler,
  • Psikoloji ve Sosyoloji gibi Sosyal Bilimlerle ilgili dersler,
  • Ergoterapi dersleri; Ergoterapiye Giriş, Ergoterapi Teorileri,
  • Sanat ve Felsefe alanından dersler; Ergoterapide Sanat yaklaşımları, Sanatla Rehabilitasyon,

gibi birçok alanda dersler gösterilerek çeşitli alanlar ile ilgili eğitimler verilir.

Ergoterapist olmak için gerekenler

Bazı meslek dallarında eğitimin yanı sıra, mesleği icra edecek kişilerin öncelik olarak maddi beklentiden ziyade yüksek mesleki tutku ve insan sevgisi barındırması da önemlidir. Ergoterapistlik de bu meslek dallarından biridir. Ergoterapistlik mesleği ülkemizde çok yaygın meslek dallarından biri değildir, ancak üniversitelerin Sağlık Fakültelerine bağlı Ergoterapi bölümlerinden mezun olan kişiler Ergoterapist olabilir.

Ergoterapi bölümünün çalışma alanları nelerdir

Ergoterapistler hastaneler, huzurevleri, sağlık merkezleri, toplum ruh sağlığı, halk sağlığı ve iş sağlığı merkezleri, korumalı iş yerleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sosyal alanlar, ev, iş ve okullarda çalışırlar. Bu alanda yetişmiş eleman sayısı ihtiyaç duyulandan az olduğundan iş bulma olanakları fazladır.

Benzer Meslekler;

  • Gerontolog
  • İş ve Uğraş Terapisi Teknikeri
Son Güncellenme:

Ergoterapisler sağlık sektöründe çalışırlar. Özellikle de iş ve yaşam alanında hayattan kopan kişilere destek sağlayan terapistlerdir.

Ergoterapist Nedir?

Ergoterepist, kişilerin günlük yaşamdaki aktivitelerini düzenler. Günümüzde hızla popülerleşen bu meslekte bireysel sağlık hizmeti verilir. Ergoterapistler herhangi bir hastalık ve başka nedenler ile hayattan kopuş yaşayan kişilerin tekrar hayata kazandırılmasını sağlar.

Özellikle kültürel nedenlerden dolayı toplum tarafından dışlanan kişiler de ergoterapist tarafından hayata döndürülürler. Kişileri aktif yaşama kazandırmak için çalışan ergoterapistler bu alanda eğitim alarak uzmanlaşırlar. Çalışmaları sırasında ise bilgilerini sürekli güncelleyerek hastalara en doğru şekilde yaklaşabilirler. Bu da oldukça özenli davranılması gereken bir meslektir.

Ergoterapist Ne İş Yapar?

Ergoterapistler hayattan kopan ve sosyal dünyadan uzak kalan kişileri hayata döndürmek için sağlık hizmeti verirler. Bu da genellikle bireysel sağlık hizmeti olarak öne çıkar. Bunun için öncelikle kişilerin hayattan kopmasına neden olan sebepler araştırılır.

Bu nedenler ise her zaman farklılık gösterebilir. Özellikle iş ve sosyal yaşamdan uzaklaşan kişilerin kendilerine özgü pek çok farklı nedeni olabilir. Ergoterapistler de bu nedenleri belirleyerek bu sağlık sorununu çözmek için çalışmalar yaparlar. Bu noktada en önemli hedef hastaların yaşam kalitelerinin arttırılmasıdır. Onları yaşama bağlayan nedenlerden de bahsedilir.

Ergoterapist Nasıl Olunur?

Ergoterapist olmak için bazı ciddi eğitimleri almak gerekir. Ergoterapist olmak için üniversitelerin dört yıllık Sağlık Fakülteleri Ergoterapi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ergoterapi bölümlerinde ise Anatomi, Fizyoloji, Psikoloji ve Sosyoloji gibi dersler verilir. Ergoterapi dersleri de alan ergoterapistler aynı zamanda sanat ve felsefe alanlarında dersler de alırlar.

Sağlık alanında pek çok dersler alan ergoterapistler için eğitim süreci hayatları boyunca devam eder. Çünkü kendilerini sürekli yenileyerek güncel yaklaşımları takip etmeliler. İyi bir ergoterapist olmak için bu mesleği gönülden bir tutku ile sevmek gerekir. Türkiye genelinde çok yaygın olmayan bu meslekte iyi bir eğitim alarak doğru çalışmalar yapmak önemlidir.

Ergoterapistin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Sağlık Fakültelerinde Ergoterapi bölümlerinden mezun olan ergoterapistlerin mesleklerine dair görev ve sorumlulukları vardır. Buna göre ergoterapistler hastaları yaşama kazandırmak için ruhsal durumlarının tespitini yaparlar. Bunun yanı sıra onların yaşam kalitelerini arttırmayı hedeflerler. Ergoterapistlerin en önemli özellikleri ise bireylerin bağımlılık düzeylerini ölçmektir. Çünkü bazen hayattan uzaklaştıran nedenlerin çoğu farklı bağımlılıklar olabiliyor. Ergoterapist ise bireylerin bu bağımlılıklarını tespit ederek bunlara yönelik çalışmalar yaparlar. Hayattan kopan kişilere yönelik çeşitli adımlar ile terapiler yapılır. Bu terapilerin niteliği ve içeriği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Buna göre ergoterapistler her bireyi ayrı ayrı değerlendirirler.

Ergoterapistlerin ilgilendiği vakalar genellikle ruhsal ve fiziksel çöküntü durumlarında ortaya çıkar. Bireylerin hayattan kopuş nedenlerine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Ergoterapistler bu noktada bireysel terapiler uygulayarak aktivitelerde de yer alabilirler. Hastaların hayata dönmeleri ve sosyal yaşama katılabilmeleri için onları teşvik edici tedavi yöntemleri kullanılır. Bireysel yaşam kalitesi de yüksek bir seviyeye çıkarılır.

Ergoterapi k&#;saca i&#; ve u&#;ra&#;&#; terapisi anlam&#;na gelmektedir. Üniversitelerin Ergoterapi Bölümü’nden mezun olan ki&#;iler ergoterapist olarak çal&#;&#;abilir. Ergoterapistler özellikle otizm, disleksi, dikkat eksikli&#;i ve hiperaktivite bozuklu&#;una sahip ki&#;ilerin daha sa&#;l&#;kl&#; bir ya&#;am sürmesi için çal&#;&#;&#;r.

Ergoterapist Olmak için Ko&#;ullar Nelerdir?

Ergoterapist olmak için gerekenler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Ergoterapi Bölümü mezunu olmak
  • T&#;p ve psikososyal yard&#;m alanlar&#;nda bilgi sahibi olmak

Ergoterapist Olmak için Gerekli E&#;itimler Nelerdir?

&#;yi bir ergoterapist olmak için üniversitede Ergoterapi Bölümü okunmal&#;d&#;r.

Ergoterapist Kaç Y&#;l Okur?

Ergoterapist olmak için 4 y&#;l boyunca üniversite e&#;itim al&#;nmal&#;d&#;r.

Devlette ergoterapist olmak isteyen ki&#;ilerin ise KPSS’ye girmesi gerekir. Bu süreç ise yakla&#;&#;k y&#;l sürer.

Kimler Ergoterapist Olabilir?

Ergoterapist olmak için ki&#;inin sahip olmas&#; gereken özellikler &#;unlard&#;r:

  • Etkili ileti&#;im kurmak
  • Sab&#;rl&#; olmak
  • Yard&#;msever olmak
  • Say&#;sal alanda ba&#;ar&#;l&#; olmak
  • T&#;p bilimine ilgi duymak

Kimler Ergoterapist Olamaz?

&#;u ki&#;iler ergoterapist olamaz:

  • Ergoterapi Bölümü mezunu olmayanlar
  • T&#;p ve psikososyal yard&#;m alanlar&#;nda bilgi sahibi olmayanlar

Ergoterapist Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ergoterapist olmak için AYT’de say&#;sal puan türüne ait Ergoterapi taban puan&#; , olarak belirlenmi&#;tir.

Ergoterapist Maa&#;lar&#; Ne Kadar?

Ergoterapistin maa&#;&#; TL ile TL aral&#;&#;&#;ndad&#;r.

Ergoterapist maa&#; aral&#;&#;&#;n&#; etkileyen birçok etmen vard&#;r. Ergoterapistin görev yapt&#;&#;&#; kurum, sektör ve alan&#;ndaki tecrübesi bu etmenler aras&#;nda yer almaktad&#;r. Deneyimli olmayan bir ergoterapist ortalama TL maa&#; al&#;rken zaman içerisinde maa&#;&#; TL’ye ç&#;kabilir.

Ergoterapist Mesle&#;inin Zorluklar&#; Nelerdir?

Ergoterapist olman&#;n dezavantaj&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Sab&#;rl&#; olmayan ki&#;iler bu meslekte dezavantajl&#;d&#;r.
  • Baz&#; özel kurumlarda çal&#;&#;ma saatleri yo&#;un geçer.
  • Kamuya ba&#;l&#; kurumlarda çal&#;&#;mak için KPSS’ye girilir.

Ergoterapist Staj Süresi ve Ko&#;ullar&#; Nedir?

Ergoterapistler ortalama ay staj yapar ve stajda genel olarak TL ile TL aras&#;nda maa&#; al&#;r. Ergoterapist stajyeri dan&#;&#;anlar&#; seans odas&#;na yönlendirme, seanslara kat&#;lma gibi görevleri yapar.

Ergoterapist Nerelerde Çal&#;&#;abilir?

Ergoterapist çal&#;&#;ma alanlar&#; &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Rehabilitasyon merkezleri
  • Özel hastaneler
  • Devlet hastaneleri
  • E&#;itim kurumlar&#;
  • Klinikler

Ergoterapistin Emeklilik &#;artlar&#; Nelerdir?

Ergoterapistler e&#;er kamuda 8 Eylül itibar&#;yla çal&#;&#;maya ba&#;lad&#;ysa belli süre prim ödeyerek istedi&#;i zaman emekli olur. Bu ko&#;ullar alt&#;nda emekli olabilmek için erkeklerin 25, kad&#;nlar&#;n ise 20 y&#;l prim ödemesi gerekir. Fakat ergoterapistler kamuda 1 May&#;s itibar&#;yla çal&#;&#;maya ba&#;lad&#;ysa gün prim ödeyerek emekli olabilir ve burada ya&#; kriteri devreye girer. Erkekler 60, kad&#;nlar ise 58 ya&#;&#;na girdi&#;i zaman emeklili&#;e ayr&#;labilir.

Özel sektörde ise emekli olma &#;artlar&#; daha farkl&#;d&#;r. Özel sektörde çal&#;&#;anlar&#;n emekli olabilmesi için i&#;e giri&#; tarihi, prim süresi ve ya&#; durumuna bak&#;l&#;r. Örne&#;in 8 Eylül 'dan sonra özel kurumlarda istihdam edilen ergoterapistler gün prim ödeyerek emekli olur ve bu ki&#;ilerin ya&#;&#; önemlidir. Kad&#;nlar&#;n emeklilik ya&#;&#; 58 iken erkeklerinki 60’t&#;r. 1 May&#;s tarihi itibar&#;yla ergoterapistlik yapmaya ba&#;layan kad&#;nlar ve erkekler ise emekli olmak için gün prim öder. Fakat kad&#;nlar bu &#;art&#; sa&#;lad&#;klar&#;nda yine 58 ya&#;&#;nda emekli olabilirken erkekler ya&#;lar&#;nda emeklili&#;e ayr&#;labilir.

Devlette Ergoterapist Olmak için Gerekenler Nedir?

Devlette ergoterapist olmak için &#;u kriterleri sa&#;lamak gerekir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatanda&#;&#; olmak
  • Ergoterapi Bölümü mezunu olmak
  • T&#;p ve psikososyal yard&#;m alanlar&#;nda bilgi sahibi olmak
  • Kamu Personeli Seçme S&#;nav&#;’ndan (KPSS) en az puan almak
  • Kasten i&#;lenen suçlardan dolay&#; 1 y&#;l ve üzeri kadar ceza almamak
  • Yüz k&#;zart&#;c&#; suç i&#;lememek

Devlette Ergoterapist Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Devlette ergoterapist olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Çal&#;&#;ma saatleri belli bir düzene ba&#;l&#;d&#;r.
  • Devlette maa&#; ödemeleri gecikmez.
  • Devlette çal&#;&#;man&#;n süreklili&#;i vard&#;r.

Özelde Ergoterapist Olmak için Gerekenler Nedir?

Özelde ergoterapist olmak için gerekli &#;artlar &#;unlard&#;r:

  • Ergoterapi Bölümü mezunu olmak
  • T&#;p ve psikososyal yard&#;m alanlar&#;nda bilgi sahibi olmak

Özelde Ergoterapist Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Özelde ergoterapist olman&#;n avantajlar&#; &#;u &#;ekilde aç&#;klanabilir:

  • Özelde ergoterapist olmak için KPSS &#;art&#; yoktur.
  • Kendini geli&#;tiren ki&#;iler i&#; yeri açabilir.
  • Ayn&#; anda birden fazla kurumda görev yapma f&#;rsat&#; sunar.

Yurt D&#;&#;&#;nda Ergoterapist Olmak için Gerekenler Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda ergoterapist olmak için gerekli kriterler &#;unlard&#;r:

  • Ergoterapi, t&#;p ve psikososyal yard&#;m alan&#;nda bilgi sahibi olmak
  • Yurt d&#;&#;&#;nda geçerli diploma alm&#;&#; olmak
  • Gidilecek ülkede konu&#;ulan dile hakim olmak
  • Yurt d&#;&#;&#;nda çal&#;&#;ma izni almak

Yurt D&#;&#;&#;nda Ergoterapist Olman&#;n Avantajlar&#; Nedir?

Yurt d&#;&#;&#;nda ergoterapist olman&#;n avantajlar&#; &#;unlard&#;r:

  • Ki&#;inin mesleki olarak kendisini geli&#;tirmesine katk&#;da bulunur.
  • Yabanc&#; dil seviyesini ilerletmeye yard&#;mc&#; olur.
  • Çal&#;&#;&#;lan alanla ilgili bilgi birikimini artt&#;rmay&#; sa&#;lar.

Ergoterapist Nas&#;l Giyinir?

Ergoterapist ve stajyer k&#;yafet tüzü&#;ü yoktur fakat genel olarak bu meslekte erkekler gömlek, pantolon ve kad&#;nlar gömlek, bluz, pantolon, etek giyer. Öte yandan k&#;yafet standartlar&#; çal&#;&#;&#;lan kuruma göre de&#;i&#;iklik gösterebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası