coil whine nedir / Coil Whine (Bobin Sesi) Nedir, Nasıl Çözülür? « Bilgiustam

Coil Whine Nedir

coil whine nedir

Hiç dizüstü ya da masaüstü bilgisayar kullanırken, bilgisayarınızı yakından dinlediniz mi? Kimine göre sinek vızıltısı, kimine göre de böcek cızırtısına benzetilen bu sesin, herkes için geçerli ortak bir özelliği vardır: “Sinir bozucu olması”.

Coil Whine, Türkçede “bobin sesi, bobin ağlaması, bobin cırıltısı” olarak da bilinir. Genellikle CPU (işlemci), GPU (ekran kartı), Power Supply (güç kaynağı) gibi akımın çok yüksek seviyelerde geçtiği bölgelerde meydana gelen Coil Whine, (genellikle) çözümü olmayan bir problem(?)dir.

İlk olarak coil yani bobinin nasıl bir şey olduğunu görelim:

Görsellerde belirtilen halkalar, bobinimizdir. Elektrik akımları bu bobin aracılığı ile gerekli olan, GPU, CPU, Power Supply gibi, birimlere iletilir. Bakır tellerin, bobinin etrafında sarmal şekilde sarıldığını görmekteyiz. İşte Coil Whine sesi burada meydana geliyor! Genellikle iyi sarılmamış ya da kalitesiz parçalarla sarılmış bu bobinler, yüksek akıma maruz kaldıklarında, etrafındaki bakır tellerin titreşmesiyle bu sesi çıkarmaktadır. “Tıss” gibi ses çıkarılmasından dolayı insanları genellikle sinir eden bu ses, akımdan akıma, birimden birime, akımın geçtiği işlemci, ekran kartı, güç kaynağı gibi birimlerin markasından markasına değişkenlik gösterebilir. Önemli olan nokta, Coil Whine sesini başka seslerle karıştırmamamız gerektiğidir. Coil Whine en çok GPU birimlerinde meydana gelmesiyle bilinir. Özellikle de NVIDIA GeForce GTX 970 serisi ekran kartlarında bu problemlerin sürekli çıktığını biliyoruz. Şimdi asıl soru(lar) şu(nlar): Coil Whine zararlı mı, Coil Whine problem(?)ini nasıl çözebiliriz?

İlk sorumuza cevabımın kritik olduğu bir nokta var. Yukarıda da belirttiğim gibi Coil Whine sesini başka seslerle karıştırmamamız gerektiği. Eğer duyduğumuz ses “Tıss” “Cızırt” gibiyse, çok ince bir ses ise ve sesin dizüstü yahut masaüstü bilgisayarınızın, işlemci, ekran kartı, güç kaynağı gibi yerlerden geldiğini düşünüyorsanız, (yüksek akım verilmesi esnasında olduğunu unutmayalım) muhtemelen duyduğunuz ses, Coil Whine sesidir ve zararı yoktur.

İkinci soruya cevap ise bu durumun bir çözümünün (genellikle) olmamasıdır. Yine başımdan geçen bir olayı anlatırsam bu problemin çözülüp çözülemeyeceği hakkında güzel bir bilgi vereceğine inanıyorum. Yeni aldığım dizüstü bilgisayarın fanları çalışmadığı, bilgisayarın çok sessiz olduğu zamanlarda, kulağımı ekran kartının olduğu taraflara getirdiğimde yukarıda da bahsettiğimiz gibi Coil Whine sesi geliyordu. Bunu yetkili teknik servis ile konuştuğumda, size verdiğim bilgilerin aynısını bana ilettiler. Yetkili servisin bana verdiği bilgi ise şöyleydi: “Bu ses anakart üzerindeki bobinlere gelen akımın iletildiğine dair oluşan sestir. Bu sesleri duymanız doğaldır ve kullandığınız bilgisayarın performansını herhangi bir şekilde etkilemez. Eğer bu problemden ötürü teknik servise gönderirseniz, yüksek ihtimalle gerekli güncellemeler ve testler doğrultusunda herhangi bir problemle karşılaşılmadığı kanısına varılarak ürününüz size geri gönderilir.”

Yukarıda da görüldüğü üzere bobinlerin etrafı silikon madde ile kaplanmasından dolayı bu problemi ses yalıtımı yaparak çözüme kavuşturulabiliyor. “E ben de yapayım o zaman!” diyenleriniz sanırım var. Fakat bunu yaparken profesyonel yardım almanız gerektiğini, eğer garantisi devam eden ürününüz var ise bu işlem sırasında garanti durumunu büyük bir ihtimal ile sonlandıracağınızı bilgilendirmek isterim. Asıl çözüm, bu ses ile yaşamayı alışkanlık haline getirmek. Benim gibi takıntılarınız var ise bu çok zor gözüküyor! 🙂

Unutmayın, Coil Whine sesinden dolayı yetkili servise gönderdiğiniz ürünün, özellikle de dizüstü bilgisayar ise, aynı şekilde size gönderilme ihtimali çok yüksek olduğunu yetkili servisin bana vermiş olduğu bilgiden dolayı biliyoruz. Aynı şekilde genellikle bir problem olmadığını, bios güncellemesinin yapıldığını, testlerden geçirilip herhangi bir problemle karşılaşılmadığını size iletirler. Bu da Coil Whine’a çözüm değildir.

Özetle, Coil Whine sesi çok da mühim bir problem olmamakla birlikte, bobinin etrafındaki bakır tellerin yeterli kalitede olmaması, yeterince sıkı sarılmamasından kaynaklanan, akımın birimlere iletilirken bu bakır tellerden geçmesiyle titremesinden açığa çıkan bir ses olup, (GTX 970 gibi kronik sorunlu kartlar haricinde) performansta düşüşe neden olmayan bir durumdur. Bununla yaşamasını öğrenmeli, alışmalıyız.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere! #EvdeKalın

Paylaşarak Destek Olabilirsin!

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

DH COIL WHINE [ANA KONU]

Coil Whine, güç kaynağınızın bobinleri olması gerekenden geniş sarılmış yada kalitesiz bobin kullanılmış ise; bobinler, sistem yük altındayken tiz bir ses yayar.

Çoğu zaman göz ardı edilen Coil Whine, tamamen zararsızdır. Çoğu firma bunu bir problem olarak algılamaz ve garanti size sorunun olmadığını söyler. Ancak ilerleyen zamanlarda geniş sarılmış olan bobinler, güç kaynağınızda bir problem çıkartabilir.

Bobinler genellikle boşta ses çıkartmazlar. Eğer güç kaynağınız boşta olmasına rağmen devam ediyorsa mutlaka değişim için aldığınız şirkete yada garantiye başvurun.

Coil Whine’ı durdurmanın yolu çok kısıtlıdır. Fps’inizi sabitlemek sesten kaçmak için yapabileceğiniz tek yoldur ama çoğu zaman işe yaramaz. Yine de bu sıkıntıyı çekiyorsanız frame limitinizi oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Genel olarak undan kaçınmanız ise tamamen şansınıza bağlıdır. Neredeyse her güç kaynağında bu sorun ortaya çıkabilir. Bazı marka/model güç kaynakları direkt olarak bu sebepten ötürü önerilmez.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

Şununla etiketlenmiş: coil whine, coil whine için ne yapmalıyım, coil whine nasıl çözülür, coil whine nedir, coil whine yaşıyorum

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır