karot testi fiyatı 2023 / Karot testi Fiyatı haberleri

Karot Testi Fiyatı 2023

karot testi fiyatı 2023

Bina dayanıklılık testine talep patlaması! Bir ayda çıkıyor, 20 bin TL&#;ye mal oluyor

Kahramanmaraş depremleri tüm Türkiye’de farkındalık oluşmasını sağlarken deprem dayanıklılık testine olan ilgiyi artırdı. Özellikle eski ve deprem riskinin fazla olduğu yerlerde yaşayanlar arasında test yaptırma talebi yüzde arttı. Binlerce insan yaşadığı binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak ederken uzmanlar test sonuçlarının bir ay gibi bir sürede çıkacağını söylüyor.

ÜCRETİ KAT MALİKLERİ ÖDÜYOR

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor. Özellikle belediyeler tarafından ve sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Ancak binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama için daha uzun vakite ihtiyaç duyuluyor. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri öderken, söz konusu testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor.

BELEDİYEDEN BİNA PROJENİZİ ALIN

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, yaptığı açıklamada, detaylı bir raporun ortaya konduğu ve başvuran kişiye bir yol haritası niteliğinde raporun hazırlandığı bina dayanıklılık testinin nasıl yapıldığını anlattı. Türkkan, Kahramanmaraş merkezli meydan gelen depremlerden sonra İstanbul'da da riskin yükselmesinden dolayı vatandaşların panik halinde olduğunu belirterek, herkesin binasının durumunu merak ettiğini söyledi.
Türkiye'de şu anda deprem yönetmeliğinin çok açık olduğunu ve her şeyin net tanımlandığını dile getiren Türkkan, vatandaşın oturduğu konutla ilgili tereddüdü bulunması halinde ilk iş olarak belediyeye giderek binanın mevcut projesinin alınması gerektiğini vurguladı. Türkkan, "Mevcut proje alındıktan sonra bununla ilgili binada çalışma yapıp mevcut proje ile binanın uyumlu olup olmadığının tespitini yapıyoruz. Bu çok önemli bir konu. Çünkü resmi projeler ile binalar arasında uyumsuzluk da söz konusu olabiliyor" diye konuştu.

KAROT BETON BÖLGEDEN ALINMALI

Sinan Türkkan, projenin incelenmesinin ardından teknik ekiplerin binadaki kolonların ve kirişlerin mevcut projeye uyup uymadığı ile ilgili bir rölöve çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışma gerçekleştirildikten sonra binada karot çalışmaları yapıyoruz. Karot çalışması sırasında betondan numune alma işlemi yapılırken mutlaka daha öncesinde donatı tespitlerinin yapılması gerekir. Düşey ve yatay donatıları tespit edip demir olmayan beton bölgeden karot alınması gerekir. Genelde burada profesyonel ve uzman olmayan bazı ekipler kolonlardaki demirleri de keserek karot alıyor. Bu gerçekten ciddi problemlere neden oluyor. Kolonlardaki donatılar tespit edildikten sonra boşluk kalan kısımda beton numuneler alarak bunları laboratuvarda kırdırıyoruz.
Binada kullanılmış betonun taşıma kapasitesini tespit ediyoruz. Daha sonra binadaki, kolonlardaki demir miktarlarını tespit ediyoruz. Bunlar bittikten sonra kırımlar yapıp donatıları da gözümüzle görüyoruz. Yani oradaki donatı gerçekten projeye uygun mu, değil mi, düz donatı mı gibi hususları betondaki pas paylarını kaldırarak tespit ediyoruz. Daha sonra zemin etüdü yaptırıp bina ile ilgili statik analizleri gerçekleştiriyoruz."

KAPSAMLI RAPOR BİR AY SÜREBİLİR

DEGÜDER Başkanı Türkkan, deprem dayanıklılık testinin aşamalarını kısaca özetleyerek, sürecin binanın projesinin doğru uygulanıp uygulanmadığının tespitiyle başladığını, kolonlardaki donatı tespitlerinin yapılması, betondan numune alınması, demirlerin pas payının kaldırılarak düz veya nervürlü olup olmadığına bakılmasıyla devam ettiğini, sonrasında zemin etüdü yapılması gerektiğini, son olarak statik analiz ve performans analiziyle binada güçlendirme/ dönüşüm yapılıp yapılamayacağı veya güçlendirmenin nasıl yapılacağına karar verildiğini anlattı.

Tespitlerin yapılması, numunelerin alınması, laboratuvarlarda inceleme gerçekleştirilmesi ve zemin etüdünün ardından raporun çıktığını dile getiren Türkkan, "Bir vatandaş katlı, 20 daireli bir yer için müracaat ettiğinde sonuçların alınması, statik analiz yapılması bir ay sürebilir." şeklinde konuştu.
Türkkan, kapsamlı bir bina dayanıklılık testinin meskenin büyüklüğüne göre değişebildiğini kaydederek, "Böyle bir raporu hazırlamak için binanın tamamını elden geçirmek gerekiyor. Ücret binanın büyüklüğü ve işlemlerin kapsamına bağlı olmak kaydıyla değişebilir. Bina başına test maliyeti 20 bin liradan başlıyor" açıklamasında bulundu.

KAROT TESTİ BİNA İÇİN RİSK OLUŞTURMAZ

Sinan Türkkan, deprem sonrası özellikle sosyal medyada bir bilgi kirliliği yaşandığını belirterek, alınan karotların binaya zarar verdiği ve bunun yaptırılmaması gerektiği şeklinde söylemin yayıldığını söyledi. Türkkan, "Son günlerde sosyal medyada yayılan mikrotromor sistemle binaların dışarıdan inceleme yapılarak ve yukarıda belirtilen çalışmalar yapılmadan sağlamlığının tespit edildiği söyleniyor. Bu kesinlikle doğru bir bilgi değil. Alınan karotların binaya herhangi bir zararı olmaması için karot alındıktan sonra yüksek mukavemetli harçlarla bunların dolgularını yapıyoruz. Bundan dolayı binanızda herhangi bir hasar meydana gelmesi söz konusu değil" diye konuştu. Yeni yapılan veya güçlendirilen bir depremde binanın hiç hasar almayacağına ilişkin düşüncenin yaygın olduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getiren Türkkan, "Olası büyük depremlerde binalar hasar alabilir. Yapısal olmayan elemanlar yani duvarlar ve kolon ile kirişin olmadığı bölgeler hasar alabilir. Bu, binanızın riskli olduğunu göstermez. Önemli olan taşıyıcı sistemde hasarın meydana gelmemesidir. Güçlendirme veya dönüşümle bunu sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

 

Asrın felaketinin ardından pek çok bina miladını doldurmadan yerle bir oldu. Vatandaşlar depremle birlikte binaların dayanıklılık gücünü ölçen testlerden biri olan karot testini araştırmaya başlayıp yeniden gündeme getirdi. Her an deprem olacakmış korkusuyla endişe içinde hayatına devam etmeye çalışan vatandaşlar kendini güvence altına almak istiyor.

KAROT TESTİ NEDİR? KAROT NASIL YAPILIR?

Binaların deprem dayanıklılığını ölçmede kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan karot testi, uygulanan bina duvarından karot makineleri ile silindir şeklinde bir beton örneğinin alınmasıyla hazırlanıyor.

Uzmanlar eşliğinde uygun bölgeden örnek alındığı takdirde binanın sağlamlığı için oldukça güvenilir bir test olmakla berber vatandaşların da ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Ek olarak karot testinin dışında diğer sağlamlık testleri de yapının depreme dayanıklılığını tespit etmede büyük fayda sağlamaktadır.

KAROT TESTİ BİNAYA ZARARLI MI?

Beton örneğinin alındığı bölgenin bu teste uygun ve elverişli olması oldukça mühim. Rastgele bir binanın uygun olmayan bir bölgesinden karot testi almak mevcut yapıyı bozmaya yol açabilir. Belirli bir plan ve kontrol dahilinde yapılması gereken bu test aksi halinde bina için risk oluşturabilir.

KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR?

Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor. Binanın sağlam olmadığını ilk olarak rapor şeklinde hak sahiplerine bildiriliyor. Her bina kendi projesine uygun bir şekilde vatandaşlara tekrardan kazandırılıyor. 

KAROT TESTİ ÜCRETLİ Mİ? FİYATLARI NEDİR?

Binadaki betonun karot makineleriyle kalite testinden geçmesi sonucu yapılan bu testin fiyatı bölgesel olarak farklılık göstermekle birlikte özel şirketler aracılığıyla yapıldığı takdirde kurumdan kuruma değişmektedir. Belediyelerden alınmak istenen bina sağlamlık testlerinde ise ücretsiz olanağı bulunmakta.

KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Belediye'ye de başvuru yapılabilir. Başka işlemlerdeki raporlar için Kaymakamlık Kurumuna başvurulabilir. Ayrıca bazı kurum ve kuruluşlar bina sağlamlık testini özel şirketler aracılığıyla da gerçekleştirebiliyor.

Beyzanur Öseafoodplus.info - SEO Editör

Haber 7 - Beyzanur Özbostan
Bina Sağlamlık Deprem Testi Fiyatları Kaç Lira, Belediye Ücretsiz Karot Testi Yapar Mı?
Blog

Bina Sağlamlık Deprem Testi Fiyatları Kaç Lira, Belediye Ücretsiz Karot Testi Yapar Mı?

Ülkemizde yaşanan deprem sonrası bina sağlamlık testi talepleri adeta patlama yaşadı. Özellikle de kolonlarında çatlak ve döküntü olan binalarda hayati önem taşıyan karot testi, bina sağlamlık testi ve deprem testi nedir, nasıl yapılır, fiyatları kaç lira?

Ücretsiz Bina Deprem Testi Yapılır Mı? Yaşanan depremden sonra riskli bölgelerde yer alan konutlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ücretsiz bina deprem testi yapmaya başladı.  Konu hakkında bugün İstanbul'da deprem konusu hakkında özel bir yazı kaleme alan Hürriyet Gazetesi yazarı Serkan Ocak bina deprem testi hakkında Ülker Mühendislik firmasının yetkilisi Dr. A. Hamit Ülker ile röportaj yaptı.  Ülker konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında özelikle de duvarlarında çatlak ve kolonlarında yıpranma olan binalar için uyarıda bulunarak "Tavsiyemiz kolon ve kirişlerde gözle çatlak tespiti yapmaları Bilhassa bodrum kattaki kolonlarda korozyon incelemesi yapmak gerek. Bu çatlak genişliklerinin 5 milime eden büyük olma halinde belediyelere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvursunlar veya bu işi yapan firmalara müracaat etsinler. Bu tür güçlendirme proje maliyeti binanın mevcut durumuna göre değişiyor. Bununla beraber karot testi, zemin etüdü ve güçlendirme dahil (elektrik-makine hariç) binanın kapalı alan metrekaresi TL arasında" diyerek bilgilendirmede bulundu. 

 

Emlak8 ile kazanan emlak ofislerinden olmak ister misiniz?

Emlak8, bir asistan gibi hem emlak hem de müşteri portföyünüzü kolayca yönetir ve firmanıza özel internet sitesi sunar.

seafoodplus.info sitesinde kurumsal üyeler tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenilirliği ve doğruluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, seafoodplus.info'i bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

© Copyright - seafoodplus.info bir Kod8 projesidir.

Dijital Reklam Ajansı Serbay Interactive

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir