idrar yaparken ağrı ve yanma / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Idrar Yaparken Ağrı Ve Yanma

idrar yaparken ağrı ve yanma

Sağlık Rehberi

Sistit; hemen hemen her kadının ömründe en az bir kez yaşadığı, idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrar yapamama gibi yakınmalar ile karşımıza çıkan tehlikeli olmayan ancak rahatsız edici bir hastalıktır. Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer. Kadınlarda idrar kanalı ile vajinanın yakınlığı dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu erkeklere oranla daha sık ve kolay görülür. Evlilikte ilk cinsel ilişki sonrasında ve takip eden balayı günleri içerisinde idrar yollarına enfeksiyon yapan mikropların bulaşması ile oluşan ve sistit şikayetleri ile seyreden tabloya "Balayı Sistiti" adı verilmektedir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir. E. coli denen dışkı kaynaklı bir bakteri, enfeksiyonların en sık sebebidir.

Sistitin belirtileri;
• İdrar yaparken yanma ve acıma hissi
• Sık ve ani idrara çıkma ihtiyacı
• Bulanık ve kötü kokulu idrar yapma
• Karın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı hissi
• Terleme
• Yorgunluk
• Bulantı, kusma
• Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir.
Bu şikayetlerin bir veya birden fazlasının varlığında aklımıza sistit tablosu gelmelidir. Bu gibi şikayetlerin varlığında basit bir idrar analizi ile tanı konulabilir. Tahlilde lökosit varlığı bazen de bakteri görülmesi tanıyı koydurur. Kesin tanı idrar kültürü ile konur, sonuca göre uygun antibiyotikler kullanılması gerekmektedir. Bol miktarda su içilmesi de tedavide yardımcıdır.

Balayı Sistitine Karşı Çiftler Nasıl Önlem Almalıdır?
• İlişki öncesi ve sonrası idrara çıkılmalıdır.
• Tuvaletten sonra önden arkaya doğru kişisel temizlik yapılmalı. Böylece vajinal ve rektal bölgedeki bakterilerin idrar yollarına girmesi engellenmis olur.
• İdrar bekletilmemeli (ertelenmemeli) ve tuvalet seçiminde aşırı titiz davranılmamalı. Tuvaletten idrar yolu enfeksiyonu bulaşma riski sanıldığından çok daha azdır. Enfeksiyona çoğunlukla vücutta normalde bulunan mikroplar neden olur
• Bol sıvı alınmalıdır (mümkünse günde 8 bardak).
• Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlığın sağlanarak üretranın zedelenmesini azaltmak için su bazlı kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir.
• Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin verilmemeli, naylon, sıkı iç çamaşırları giyilmemelidir. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Her gün mutlaka iç çamaşırlar değiştirilmelidir.
• Vajinal duş, banyo yağları ve spreyler enfeksiyona yol açıyorsa bunların bırakılması şikayetleri geçirebilmektedir.

Bazı hastalarda tüm bu önlemlere rağmen sistit tablosu yine de oluşabilmektedir bu durumda üroloğa danışmak ve tedavi önerilerine uymak iyileşmek için çok önemlidir. 
Enfeksiyon tablosu oluşumu ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilmektedir. Bu durum özellikle ilk cinsel deneyimini balayında yaşayan bir kadın için çekilmezdir. İlk ilişkileri şiddetli bir ağrı ile yaşamak, sonraki ilişkilerinde de bu şekilde bir cinsel yaşama sahip olunacağı endişesine yol açarak kadının cinsellikten uzaklaşmasına veya soğumasına da neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen ve ciddiye alınmayan balayı sistiti ileride cinsel isteksizliğe ve cinsel ağrı bozukluğuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle daha önce de bahsettiğimiz önlemler uygulanmalı gerekirse cinsel danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinden faydalanılmalıdır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu idrar yollarının çeşitli mikroorganizmalar ile enfekte olması halidir.

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle kimlerde görülür?

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Ayrıca yaşlılarda idrar yollarının normal yapısal bütünlüğünün bozulması idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörüdür. Bunun dışında tıbbi nedenlerle idrar yollarında idrar sondası bulunanlarda da enfeksiyon daha fazla görülebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma idrar yolları enfeksiyonunda en sık görülen belirtilerdendir. Bazen ateş ve kanlı idrar belirtileri de ortaya çıkabilir. İdrar yolu enfeksiyonu kimi zaman böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Daha ciddi bir tablo olan bu durum “piyelonefrit” olarak adlandırılır. Bu hastalarda, hafif veya şiddetli bel ve yan ağrısı da görülebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir?

Özellikle hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de (operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları ve enfekte cinsel partner de enfeksiyonlara yol açabilir.

Bu nedenlerin dışında diyabet, bağışıklık sistemi yetersizliği (kanser hastaları) gibi hastalıklarda belirli bir bulaş olmadan da idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı nasıl konur?

Öncelikle klinik belirtiler olması durumunda idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenmek gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonun klinik belirtileri şunladır:

  • İdrarda yanma,
  • Sık idrara çıkma,
  • Bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma,
  • Kanlı idrar,
  • Yüksek ateş,
  • Bel ve kasık ağrısı.

Bu şikâyetler ortaya çıktığında hekime başvurulmalıdır. Çoğu zaman basit bir idrar tetkiki ve idrar kültürü ile tanı konulur. Hastanın durumuna göre hekim, bazen kan tetkiki ve ultrasonografi de isteyebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

İdrar yolu enfeksiyonunun standart tedavisi, hekim tarafından uygun görünen bir antibiyotik tedavisidir. Çoğu zaman ayaktan antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak enfeksiyonu ciddi olan veya genel durumu bozuk olan yaşlı ya da bağışıklık sistemi zayıf hastalarda hastaneye yatış gerekebilir. Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda bu durumun araştırılması gerekebilir. Sık enfeksiyona neden olabilecek yapısal idrar yolu bozukluklarının varlığında bazen cerrahi müdahalede gerebilir.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle hijyeninden emin olunmayan havuz ve lavabo gibi alanları kullanmamak yararlı olacaktır. Ayrıca sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastaların, havuza girdikten sonra veya cinsel ilişki sonrası idrar yapması önerilebilir. Bunun yanında özellikle kadın hastaların temizlik amacıyla genital bölgelerini sabun, duş jeli gibi kimyasal ürünlerle fazla miktarda travmatize ederek yıkamaları tavsiye edilmez. Bu işlem mevcut yararlı bakteriyel floranın bozulmasına neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir.

İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir. Tedavi, hastalık nedenine göre yapılır.

İdrar yaparken yanma idrar yolu enfeksiyonunun en sık belirtisidir. Alt idrar yolu enfeksiyonu genellikle E.Coli isimli bakterinin neden olduğu, idrar yolundan mesaneye kadar bakterinin yayılması ile ilgili enfeksiyondur.

Enfeksiyon sadece mesanede görülürse sistit, üst idrar yollarına doğru yayılırsa “piyelonefrit” adı verilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında idrar yaparken yanma şikayetinin yanında hastada sık idrara çıkma isteği, idrarın tam yapılamadığı hissi, karnın alt kısmında ağrı, bulanık ve ağır kokulu idrar gibi şikayetler de eşlik edebilir.

İdrar yollarının dışında böbrekte de enfeksiyon oluşmuşsa, ateş, titre­me, sırt ya da karın ağrısı veya kusma görülebilir. Böbrek enfeksiyonu ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Gecikmeden doktora başvurmanız gereken durumlar:

  • 24 saatten uzun süren yanma
  • Vajina veya penisten akıntı ile birlikte olan yanma
  • Yanmaya ilave olarak sık idrara çıkma, ateş, titreme veya sırt ağrısı

GENİTAL BÖLGE – İDRAR YAPARKEN AĞRI NEDENLERİ
Ağrılı idrara çıkma sorununa bir dizi koşul neden olabilir. Bu koşullar şöyle sıralanabilir:

  • Mesane taşları
  • Klamidya (İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyon nedeniyle penisten akıntı ve idrar yapmada ağrı oluşmasıdır. Cinsel yolla bulaşır.)
  • Sistit (mesane enfeksiyonu)
  • Mesane tahrişine yola açan bazı kanser ilaçları
  • Genital uçuk ya da iltihaplar
  • Gonore. Halk arasında “bel soğukluğu da” denir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yaygın olanlardan biridir. Özellikle üreme sisteminde rahim ağzı, fallop tüpleri ve üretra (idrar yolu) gibi sıcak ve nemli bölgelerde rahatlıkla çoğalabilen bir hastalıktır. Ayrıca göz, boğaz, ağız ve anüs bölgelerinde de görülebilmektedir.
  • Sabun veya parfüm gibi kişisel bakım ürünlerinde yer alan maddeler,
  • Böbrek enfeksiyonları
  • Böbrek taşları
  • Prostatit (prostat iltihabı)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Vajinit (vajinal enfeksiyon)
  • Üretrit (üretranın enfeksiyonu)
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
  • Mantar enfeksiyonu (vajinal)

İdrar Yaparken Ağrı Ve Yanma Neden Olur? İdrar Yolu Enfeksiyonları Nasıl Anlaşılır?

İdrar yaparken ağrı oluşması, enfeksiyon olduğunu gösterir.

İdrar Yaparken Ağrı Ve Yanma Neden Olur?

Gündelik hayatta bazı yaşadığımız sorunlar büyük bir hastalığı işaret edebilir. Özellikle idrar yaparken insanlar bazen ağrı ve yanma durumlarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bireyler idrar yaparken yanma hissi yaşadığında internet üzerinden bu duruma neyin neden olduğunu araştırıyor. İdrar yaparken yaşanan bu durumlar bir hastalığın habercisi olabilir. İdrar yaparken yaşanan ağrılar nedeniyle, insanların yaşam kalitesi fazlasıyla düşebilir. Bu tür hastalıklar ve belirtiler her zaman kişiler üzerinde psikolojik etkiler yaratıyor. Hasta olduğunu düşünerek gün içerisinde stresli zamanlar geçirebiliyor.

İdrar yaparken eğer yanma ve ağrı oluşuyorsa mutlaka sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerekir. Bu durum tam bir hastalık olarak tanımlanmaz. Yanma ve ağrı durumları genellikle bir hastalığın belirtisidir. İdrar yolunda oluşan nedeniyle ağrı ve yanma hissi oluşabilir. Enfeksiyonlar hızlı bir şekilde çoğalarak, idrar sırasında ağrıya ve yanmaya neden olur. Hastalarda oluşan enfeksiyon riskinin hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması gerekir. Enfeksiyonlar her zaman hastaların ateşini yükseltebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Nasıl Anlaşılır?

İdrar yolu enfeksiyonu çok ciddi bir rahatsızlıktır. İdrar yaparken yaşanan bu sorunlar kişileri olumsuz yönde çok fazla etkiler. Mutlaka tedavi olunması gereken bir hastalık türüdür. İdrar yolunun neden yaşandığı pek çok kişi tarafından merak edilerek internet üzerinden araştırılıyor. Bu gibi rahatsızlıklarda kulaktan duyma tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerekir. Yapılan en büyük hatalardan birisi de budur. 

İdrar yolu enfeksiyonu hastalığında görülen bazı belirtiler vardır. Bu belirtilere göre idrar yolu enfeksiyonu tanısı konulabilir. İdrar yolu enfeksiyon belirtileri şu şekildedir:

  • İdrar yaparken ağrı
  • İdrarı tutamamak
  • İdrarda kan çıkması
  • Sürekli idrar ihtiyacı
  • İdrar yaparken ağrı
  • Alt karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası