hatay usulü lahana turşusu / Lahana turşusu yapılışı: Beyaz lahana turşusu nasıl yapılır, püf noktaları, faydaları neler?

Hatay Usulü Lahana Turşusu

hatay usulü lahana turşusu

Beyaz lahana turşusu tarifi

  • Lahananın dış yapraklarını ayırın.
  • Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kaseye alın.
  • Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin.
  • Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz kavanozun içine yerleştirin.
  • Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın.
  • Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün.
  • Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
  • Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
  • Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin.
  • Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın.
  • 15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Lahana Turşusu Çeşitleri

Önemli bir probiyotik olan lahana turşusunun birbirinden önemli faydaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra lahana turşusunun farklı çeşitleri de vardır. Lahana turşusu Türkiye genelinde en çok tüketilen turşulardan biridir. Yapımı oldukça kolay olan lahana turşusu yapılırken bazı püf noktalar bilinmelidir. Bu püf noktalar doğrultusunda lahana turşusu yapılabilir.

Klasik lahana turşusu en çok yapılan lahana turşusu türüdür. Bu turşunun içinde yalnızca beyaz lahana bulunur. Ayrıca karışık lahana turşusu da çok sık yapılmaktadır. Karışık lahana turşusunda ise havuç, kapya biber ve beyaz lahana karıştırılarak yapılabilir. Bunun yanı sıra mor lahana turşusu da yapılabilir. Mor lahana turşusu ise kısa bir sürede hazırlanabilir. Damak tadına göre bu turşu çeşitleri en doğru bir şekilde hazırlanabilir.

Lahana Turşusu Püf Noktaları

- Lahana turşusu yapılırken genellikle üzüm sirkesi kullanılmalıdır. Üzüm sirkesi lahana turşusuna çok yakışacağı için turşuyu da lezzetlendirecektir. İsteğe bağlı olarak farklı sirkeler de kullanılabilir.

- Lahana turşusu yapılırken mutlaka kaya tuzu eklenmelidir. Bu turşulara yemeklik tuz yerine kaya tuzu atılması gerekir. Kaya tuzu genel olarak turşuların geç erimesini sağlayacaktır.

-Lahana turşusunun bozulmaması için mutlaka serin ve güneş almayan bir yerde beklenmesi gerekir. Ev sıcak ise lahana turşusu mutlaka soğuk bir alanda ve ya buzdolabında bekletilmelidir.

- Lahana turşusunun içine nohut konulması lahana turşusunun daha hızlı hazır olmasını sağlayacaktır.

Lahana Turşusunu Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Lahana turşusu hazırlanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu detaylar bilindiği takdirde lahana turşusu çok daha lezzetli olacaktır. Lahana turşusunun acı olması isteniyorsa mutlaka içerisine acı biber de eklenebilir. Bunun yanı sıra lahana turşusunun içine kapya biber ve havuç konulmalıdır. Bu da lahana turşusunu lezzetlendirecek bazı önerilerdir.

Lahana turşusu yaparken turşu suyu ayrı hazırlanıp sonradan turşunun üzerine eklenmelidir. Ayrıca lahana turşusu yapılırken kaya tuzunun miktarı da iyi ayarlanmalıdır. Bu sayede turşu oldukça lezzetli olabilir. Lahana turşusu için hazırlanan lahanalar doğrandıktan sonra bekletilmeden turşu kurulabilir. Bu sayede lahana turşusu daha kıtır kıtır olacaktır.

Lahana Turşusu Sunumları

Lahana turşusu Türk kültüründe en çok tüketilen besinlerin arasında yer almaktadır. Ayrıca lahana turşusu neredeyse her yemeğin yanında servis edilir. Özellikle de mercimekli köfte, ızgara ve tavuk gibi yemeklerin yanında turşu sunumları yapılabilir. Lahana turşusu tek başına servis edilirken güzel ve şık bir servis tabağına konulmalıdır. Bu tabağa eklenen lahana turşusunun üzerine kapya biber ve ya limon dilimleri konulabilir. Bu şekilde lahana turşusu da servis edilir. Karışık lahana turşusu ise küçük servis tabaklarına konulmalıdır. Bunun ardından lahana turşusunun üzerine limon dilimi ve ya havuç dilimleri de eklenebilir. Bu şekilde lahana turşusunun farklı şekillerde sunumları da yapılabilir.

Lahana Turşusunun Faydaları Var mıdır?

Dört mevsim tüketilen lahana turşusunun pek çok önemli faydası bulunmaktadır. Önemli bir probiyotik olan lahana turşusu sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren lahana turşusu her hastalığa iyi gelmesi ile biliniyor. Kanser önleyici olarak bilinen lahana turşusu kalp hastalıklarını da önlüyor. Düzenli lahana turşusu tüketmek alzheimer ve beyin fonksiyonu hastalıklarının oluşumunu engelliyor.

Lahana turşusu genellikle karaciğer yağlanmasını da önlüyor. Lifli ve düşük kalorili olan lahana turşusu tok tutarken kilo vermeye de oldukça etkilidir. E vitamini açısından zengin olan bu turşu aynı zamanda güçlü bir potasyum kaynağıdır. Kas ağrılarını da hafifleten lahana turşusu güçlü de bir ağrı kesicidir. C vitamini oranı yüksek olan lahana turşusu şeker oranını da düzenliyor.

Lahana Turşusu Kaç Kalori?

Nerdeyse her besinin yanında rahat bir şekilde tüketilen lahana turşusunun kalori oranı oldukça düşüktür. Buna göre yaklaşık gram lahana turşusunun kalori değeri 18, 6 kcal olarak belirlenmiştir. Lahana turşusunun çeşidine ve içerisindeki diğer besinlere göre lahana turşusunun kalori oranı da oldukça yüksektir.

Lahana Turşusu Kilo Aldırır mı?

Kalori miktarı oldukça düşük olan lahana turşusunun zayıflamaya etkisi oldukça yüksektir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler rahatlıkla lahana turşusu tüketebilirler. Lahana turşusu düşük kalori değeri nedeniyle kilo aldırmaz. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler rahatlıkla lahana turşusu tüketebilirler.

Bizim Bildiğimiz Türk Usulü Lahana Turşusu

Ürün Detay

Ben Alman tipi falan bilmem Türküm bildiğim lezzetten şaşmam derseniz, size uygun bir lahana turşusu tarifimde var. Ne yalan söyleyeyim bende daha çok bunu yapıyorum. Havuçlu, iri doğranmış, daha bir diri ve en önemlisi daha kolay.

Alman klasik ekşi lahanasında biraz yoğuruyorsunuz, bastırıp suyunu çıkarıyorsunuz, sulansın diye bekliyorsunuz, ne de olsa biraz emek ve zaman gerektiriyor. Lezzet olarak iki yapılış arasında şahsen çok bir fark göremiyorum ama lahananın kendi suyuyla yapılan şeklinin daha faydalı olduğunu söylüyorlar.  Bizim usul de  gerçekten çok pratik ve sonuçta lahananın suyu da bir yere gitmiyor içinde.

Ben bir ondan bir ondan yapıyorum sırayla hak geçmesin diye J Seçim size kalmış.

Önce salamurayı hazırlıyorsunuz.

Salamura için malzemeler:

1 litre klorsuz su

yemek kaşığı rafine olmayan tuz

¼ su bardağı başlangıç mayası.

  • Başlangıç mayası olarak bir önceki partiden kalan sirkesiz kurulmuş turşu suyu kullanabilirsiniz. Şayet ilk kez yapacaksanız, ev yapımı süt kefirinin sarı suyunu ya da kombu çayını kullanabilirsiniz. Ev yapımı süt kefirinizi bir gün önceden tülbent bezle süzerek üstünde kalan peyniri, kahvaltınızda krem peynir olarak kullanıp altına süzülen sarı suyunu da salamurada kullanabilirsiniz.

Tuzu suda erittikten sonra, başlangıç mayasını ilave ederek salamuranızı hazırlayın.

Turşu için malzemeler:

1 orta boy beyaz lahana

adet çok kalın olmayan havuç

1 baş sarımsak

Lahanaların üst yapraklarını ayırıp kök kısmını çıkarın. İri iri doğrayıp yıkadıktan sonra süzgeçte fazla suyunu süzün. Havuçlarınızı halka halka doğrayın lahanalara ilave edin. Sarımsakları ayıklayıp ister bütün olarak diş diş isterseniz kıyıp hazırlayın.

Tüm malzemenizi uygun bir toprak ya da cam turşu kavanozuna sıkıştırarak koyun. Sebzelerin üstüne salamurayı ilave edin.

Ağzına bir lahana yaprağı kapatabilirsiniz ya da bir tabak koyup ağırlık koyabilirsiniz. Hangi metodu seçerseniz seçin mutlaka lahanaların salamuranın altında kalmasını sağlayın.

Turşunuz 10 derece sıcaklıkta ayda, derece sıcaklıkta haftada, 20 derecenin üstünde günde hazır olur. Siz size uygun ekşilikte olduğu zaman yemeye başlayabilirsiniz. Lahana turşusu hazır olduğunda evinizin en serin yerinde, hatta buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Ne kadar uzun sürede fermente ederseniz o kadar iyi aroması olacaktır. Hatta en iyi ekşi lahananın 6 aydan sonra olgunlaştığı söyleniyor. Daha fazla bilgi için &#;Fermente sebze ve meyveler&#; başlıklı yazımızı ve &#;İyi bir lahana turşusu için dikkat etmeniz gerekenler&#; isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Afiyet olsun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası