lenfoma sedimantasyon değeri / Uzmanı uyardı: Lenfoma birçok hastalığı taklit ediyor - Sağlık Haberleri

Lenfoma Sedimantasyon Değeri

lenfoma sedimantasyon değeri

&#;nsan Vücuduna Mercek Tutuyoruz!

Sedimantasyon Hakk&#;nda Her &#;ey

Sa&#;l&#;k ihmale gelmeyen en büyük hazinedir. En ufak bir rahats&#;zl&#;k, ihmal edildi&#;inde pe&#;inden büyük hastal&#;klar&#; getirebilir. Vücudun dengesini korumak ve ideal kan de&#;erlerine sahip olmak için ufak bir i&#;lem ile kan testi yapt&#;r&#;l&#;r. Yap&#;lan kan testleri sonucunda vücudunuzda hangi madde az veya çok belirlenir. Sonuca göre de gerekli tedaviler yap&#;l&#;r.

Bu yaz&#;m&#;z ile sizlere sedimantasyon hakk&#;nda bilgi verece&#;iz. Kan testi yapt&#;rmaya gitti&#;inizde kar&#;&#;n&#;za ç&#;kt&#;&#;&#; anda, yaz&#;m&#;z&#; okuman&#;n verdi&#;i bir bilgi ile daha bilinçli hareket edebilirsiniz. Sedimantasyon nedir? Testi nas&#;l yap&#;l&#;r? Yüksekli&#;inde neler meydana gelir? gibi s&#;kça kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;m&#;z sorulara yan&#;t arayal&#;m.

sedimantasyon nedir

Sedimantasyon Nedir?

Damarlarda k&#;rm&#;z&#; kan hücreleri bulunur. Sedimantasyon da k&#;rm&#;z&#; kan hücrelerini ölçmek için yap&#;lan bir tür kan testidir. Vücutta iltihap, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi rahats&#;zl&#;klar&#;n&#;n tespiti için ve kanser gibi ciddi durumlar&#;n tespiti için kullan&#;lan bir de&#;erdir.

Kelime anlam&#; olarak incelendi&#;inde “sedimantasyon” çökme ve tortula&#;ma gibi anlamlar&#; ifade eder. K&#;rm&#;z&#; kan hücrelerinin çökmesini gözlemlemek için de yap&#;lan teste de sedimantasyon testi ad&#; verilir.

Sedimantasyon de&#;eri yüksek ç&#;kt&#;&#;&#;nda sa&#;l&#;k için tehlike arz eder. Yüksekli&#;ini ise ki&#;ide görülen eklem ve ba&#; a&#;r&#;s&#; haber verir. A&#;r&#;larla beraber eklemlerde görülen &#;i&#;lik, halsizlik, ka&#;&#;nt&#;, ate&#; ve vücut iltihab&#; da bu rahats&#;zl&#;&#;&#; belli eder.

sedimantasyon yüksekli&#;i

Sedimantasyon Normal De&#;eri Nedir?

Ya&#;a ve cinsiyete ba&#;l&#; sedimantasyon de&#;eri de&#;i&#;kenlik göstermektedir. Test sonucunda olmas&#; gereken normal de&#;erler ise &#;u &#;ekilde bulunmal&#;d&#;r:

  • Yenido&#;an bebeklerde: mm saatte
  • 50 ya&#; alt&#; erkeklerde: saatte 15 mm alt&#;,
  • 50 ya&#; üstü erkeklerde: saatte 20 mm alt&#;,
  • 50 ya&#; alt&#; kad&#;nlarda: saatte 20 mm alt&#;,
  • 50 ya&#; üstü kad&#;nlarda: saatte 30 mm alt&#; normal kabul edilir.
  • Gebelikte ise sedimantasyon h&#;z&#;: 4- 57 mm normaldir.

sedimantasyon ne demek

Sedimantasyon Yüksekli&#;i Nedenleri Nelerdir?

Sedimantasyon de&#;erini yükselten baz&#; çevresel ve biyolojik durumlar vard&#;r. Bu faktörler incelendi&#;inde listedeki sonuçlar kar&#;&#;n&#;za ç&#;kar:

  • Anemi yani kans&#;zl&#;k hastal&#;&#;&#; ya&#;&#;yorsan&#;z,
  • Böbreklerle ilgili bir &#;ikayetiniz varsa ve böbrek hastal&#;&#;&#; tan&#;s&#; yap&#;ld&#;ysa,
  • Gebelik &#;üphesi veya gebelik dönemi içindeyseniz,
  • Tiroit hastal&#;&#;&#; te&#;hisi yap&#;ld&#;ysa,
  • Lenfoma ve multipl myeloma gibi hastal&#;klar&#; geçiriyorsan&#;z,
  • Enfeksiyon hastal&#;&#;&#; görülüyorsa,
  • Kemiklerinizde bir enfeksiyon olu&#;tuysa,
  • Brusella veya tüberküloz gibi rahats&#;zl&#;k &#;ikayetiniz varsa,
  • Kalp kapa&#;&#;nda enfeksiyon riski varsa sedimantasyon de&#;eriniz yüksek ç&#;kabilir.
  • Lösemi, a&#;&#;r metal zehirlenmeleri ve travmalar da sedimantasyon de&#;erini yükseltir.

sedimantasyon normal de&#;erleri

Sedimantasyon Yüksekli&#;i Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Nas&#;l Dü&#;ürülür?

Sedimantasyon yüksekli&#;i tedavisini öncelikle doktor yard&#;m&#; ile seçmelisiniz. Gitmeniz gereken doktor dahiliye uzman&#; olacakt&#;r. Gerekli testler yap&#;ld&#;&#;&#;nda doktorunuz ile yola ç&#;kabilirsiniz. Test sonucuna göre kimi hastalarda kortizon tedavisine ba&#;lan&#;r. Sedimantasyon de&#;eri yüksek ç&#;kan ki&#;iler &#;u önerilere kulak vererek, sedimantasyon de&#;erini ideal dengeye getirebilir:

  • Düzenli spor yap&#;n. Sürekli kan ak&#;&#;&#; olan bedenlerde sedimantasyon de&#;eri de olmas&#; gereken seviyede olacakt&#;r. Spor hem kan de&#;erlerinizi hem de bedeninizi en sa&#;l&#;kl&#; konuma getirecektir.
  • Bol s&#;v&#; tüketin. S&#;v&#; tüketimi zararl&#; ve asitli içecekler olmayacakt&#;r haliyle. Taze meyve suyu veya süt ürünleri tüketebilirsiniz. Vücudunuz susuz kald&#;&#;&#;nda kan de&#;erlerinizde de problem meydana gelecektir.
  • Vücudunuzda iltihaplanma oldu&#;unda sedimantasyon de&#;eri yükselecektir. Bu nedenle iltihap giderici besinler tüketmelisiniz. Limon, sar&#;msak, so&#;an, zerdeçal, zencefil ve baharatlar sa&#;l&#;kl&#; bir seçim olabilir.
  • Uyku düzenini belirleyin. E&#;er uykusuz kal&#;rsan&#;z vücudunuzda iltihap riski yüksek olacakt&#;r. Bu durumun sonucunda da sedimantasyon de&#;eri yükselmektedir.
  • Omega 3 ve Omega 6 a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenerek, kan&#;n&#;zdaki yüksek miktardaki sedimantasyonu ideal dengede tutabilirsiniz.

sedimantasyon de&#;eri 40

Sedimantasyon Yüksekli&#;i Zararlar&#; Nelerdir?

Sedimantasyon de&#;erlerinde görülen yükselme, bir hastal&#;&#;&#;n habercisi olabilir. Bu hastal&#;klar kimi zaman ciddi kimi zaman ise hafif &#;iddetli durumlar olabilir. Sedimantasyon yüksekli&#;i baz&#; hastalarda kalp hastal&#;klar&#;n&#; tetikler. Kalp ameliyat&#;ndan sonra de&#;erlerde bir yükseklik söz konusu olabilir.

Eklemlerde olu&#;an iltihaplanmalardan dolay&#;, eklem hastal&#;klar&#;na da davet ç&#;karabilir. Ayn&#; &#;ekilde enfeksiyon hastal&#;klar&#; da sedimantasyon sonucunu de&#;i&#;tirecektir. E&#;er yap&#;lan testler sonucunda sedimantasyon de&#;eri yüksek ç&#;karsa; vücudunuzun herhangi bir noktas&#;nda enfeksiyon ba&#;lam&#;&#; olabilir. &#;hmal etmeye gelmez. Kimi durumlarda sedimantasyon kanser hastal&#;&#;&#;n&#;n habercisi olabilir. Bu nedenle uzmanlar dönem dönem kan testi yapt&#;rman&#;z&#; tavsiye ediyor.

E&#;er test sonucunda sedimantasyon de&#;eri 40 olarak tespit edilmi&#;se; bu durumun kanda bir miktar iltihap oldu&#;unu ifade etmektedir. Gerekli kontroller için dahiliye doktoruna dan&#;&#;man&#;z&#; tavsiye ederiz.

sedimantasyon testi

Sedimantasyon Testi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Sedimantasyon testi, di&#;er testleri gibi bir testtir. Sadece incelendi&#;i cihaz farkl&#;d&#;r. Vücudunda iltihaplanma ve iltihap &#;üphesi olan ki&#;ilere yap&#;l&#;r. Bu sedimantasyon kan testi, laboratuvar ortam&#;nda ESR olarak kay&#;tlara geçer. Vücutta bulunan enfeksiyonu tespit etmek için yap&#;lmaktad&#;r.

Öncelikle hastan&#;n kolundan i&#;ne ile kan al&#;n&#;r. &#;&#;nenin arkas&#;nda bir tüp bulunur ve bu sedimantasyon tüpü içerisinde, test için al&#;nacak kan saklan&#;r. ESR de&#;erini ölçen sedimantasyon cihaz&#; al&#;nan kan&#; inceler. Bu testi yaln&#;zca alan&#;nda uzman ki&#;iler laboratuvar ortam&#;nda yapabilir. Test sonucu ilgili doktora ula&#;t&#;r&#;l&#;r ve de&#;erlendirmeye al&#;n&#;r.

Sedimantasyon 1 saat süren bir testtir. Hastadan al&#;nan kandaki sedim oran&#; 1 saat içinde ne kadar derecede çökmü&#;tür diye inceleme yap&#;l&#;r. Bu testin sonucu için günlerce beklemenize gerek yoktur. Kan verdikten sonra yakla&#;&#;k 60 dakika içinde sonuçlar ç&#;km&#;&#; olacakt&#;r.

sedimantasyon yüksekli&#;i tedavisi

Sedimantasyon Yüksekli&#;i Bitkisel Tedavisi

Sedimantasyon testi sonucunda de&#;eriniz yüksek ç&#;km&#;&#; ise; sedimantasyon diyeti uygulaman&#;z gerekebilir. Bu diyette antioksidan besinler ve iltihap gideren besinler yer al&#;yor. Diyetin herhangi bir listesi yok. Sadece gün içindeki beslenmenize ilave edece&#;iniz besinleri önerebiliriz. Bu besinler ise:

  • &#;ncir, f&#;nd&#;k, biberiye, soya ürünleri, sar&#;msak, mantar, zerdeçal, havuç, üzüm, lahana, domates olacakt&#;r. Bu besinler vücudunuzda yer alan iltihaplar&#; yok edecek ve eski sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#; size kazand&#;racakt&#;r.
  • Zencefil ve zerdeçal iltihap gideren iki mucize bitkidir. Zencefil ile vücudunuzda iltihap kaynakl&#; a&#;r&#;lar&#; yok edebilirsiniz. Zerdeçal ise antioksidan etkisi ile vücudunuza yay&#;lmak isteyen enfeksiyonu durduracakt&#;r.
  • Yemeklerinize ekleyece&#;iniz kekik ise serbest radikaller ile sava&#;acakt&#;r. Böylece iltihap riski ortadan kalkar.
  • &#;brahim Saraço&#;lu tedavisi ile sedimantasyon de&#;erini normal de&#;ere getirebilirsiniz. Bunun için yapman&#;z gereken kurutulmu&#; kiraz sap&#;, &#;s&#;rgan, ebegümeci, karaba&#; otunu kaynat&#;p içmek olacak. Bu bitkiler kandaki iltihab&#; yok edici özelli&#;e sahiptir.
  • Kiraz sap&#; ile &#;s&#;rgan otundan bir miktar al&#;n ve cezveye ilave edin. Kaynad&#;ktan sonra alt&#;n&#; kapat&#;n ve &#;l&#;maya b&#;rak&#;n. Süzme i&#;leminden geçirdikten sonra günde 2 defa için. Bu iki bitki ayn&#; fincanda bulu&#;tu&#;unda kanda olu&#;an iltihaplanmay&#; yok edecektir.
  • Bitki çaylar&#;n&#; denemek isteyenler öncelikle doktorundan onay almal&#;d&#;r. Kronik &#;ekilde ilaç kullanan ki&#;ilerin mutlaka doktor onay&#; ile bitki çay&#; içmeleri önerilir.

Hemoglobin Nedir? Yüksekli&#;i ve Dü&#;üklü&#;ü, De&#;eri Kaç Olmal&#;?

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir? Belirtileri, Ta&#;&#;y&#;c&#;s&#; ve Tedavisi

Kans&#;zl&#;k Belirtileri Nelerdir? Ne &#;yi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

Lenfoma tedavisi doğru tanıyla şekilleniyor

Erken tanı ve doğru yöntemler, lenfoma tedavisinde başarıyı artırıyor. Çok sayıda alt tipi bulunan hastalıkta bazı testlerin birlikte yapılması doğru tanı açısından önem taşıyor.

İSTANBUL - Birçok türü bulunan lenfomanın doğru şekilde belirlenmesi için biyopside “histokimyasal, immünohistokimyasal ve moleküler genetik” değerlendirmelerin bir arada yapılması gerekiyor.

Lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adı olan lenfomanın tedavisinde başarı oranları her geçen gün artıyor. Erken ve doğru tanı ile zamanında tedaviye başlamak, iyileşme oranını artıran nedenler arasında bulunuyor. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenflerde ortaya çıkan lenfoma, genel olarak Hodgkin ve Hodgkin dışı olarak ikiye ayrılsa da, her iki türün onlarca alt tipi var.

Tanı yöntemlerinin güvenilirliği de burada önem kazanıyor. Çünkü tedavi yaklaşımları, hastalığın alt tipine bağlı olarak farklılıklar içeriyor. Giderek uzayan yaşam süresinin hastalığın görülme sıklığını artıran etmenlerden biri olduğunu anlatan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Zafer Gülbaş, tam kür sağlanan hastalarda da ilk beş yıllık izleminin önem taşıdığını söyledi.

Dr. Gülbaş, lenfomanın çeşitleri, oluşum nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkındaki soruları yanıtladı. İşte lenfoma hakkında bilmek istediğiniz her şey:

LENFOMALARIN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?
“Hodgkin lenfomalarının görülme sıklığında belirgin bir artış yok. Hodgkin dışı lenfomaların ise ABD ve Avrupa’da her yıl sıklığı artıyor. Önceki yıllarda binde 10 - 12 olan yıllık yeni olgu oranı, binde 20’ye yükseldi. Hodgkin dışı lenfomalar, genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkıyor. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve uzayan yaşam süresine bağlı olarak görülme sıklığı artıyor.

LENFOMA NASIL BİR HASTALIK?
Mikroplarla ve diğer pek çok hastalıkla mücadele eden lenf sisteminde, lenf damarları ile lenf bezleri yer alıyor. Bademcikler ve dalak da bu sistem içinde bulunuyor. Ayrıca mide, barsak ve cildin bazı doku bölümü de lenf sistemine dahil ediliyor. Lenfoma da lenf sisteminde görev yapan akyuvarlar olan lenfositlerden kaynaklanan bir kanser türü. Hastalığın türü ve alt tipleri histolojik yani dokusal incelemelere göre ayrılıyor ve WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) sınıflaması denilen bir sınıflandırmayla değerlendiriliyor.

HASTALIĞIN TÜRLERİ NELER?
Lenfomanın, Hodgkin ve Nonhodgkin (Hodgkin dışı) diye iki tipi var. Hodgkin lenfoma, klasik Hodgkin ve nodüler lenfositten zengin Hodgkin diye ayrılıyor. Klasik Hodgkin’in de kendi içinde dört tane patolojik alt tip bulunuyor. Hodgkin dışı lenfomanın da 30’a yakın alt tipi mevcut. Ancak en sık karşılaşılan tipleri, B lenfosit ve T lenfosit kökenli olanları. Bu kadar alt tipi ayırt etmek de ancak histokimyasal, immünohistokimyasal ve moleküler genetik inceleme ile mümkün oluyor.

NEDEN OLUŞUR VE KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Lenfomanın nedenlerini “uzun süren kronik enfeksiyonlar, virüsler, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ile kimyasal maddelerle karşılaşma, geçirilmiş tonsillektomi ve appendektomi” olarak genellemek mümkün. Lenfoma, az gelişmiş ülkelerde erken yaşlarda, gelişmiş ülkelerde ise ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Bu farklılık, erken yaşlarda çok miktarda yabancı maddeye maruz kalma ve kötü çevresel ortamdan kaynaklanıyor.

Lenfomanın türlerinden olan Hodgkin, genellikle 15 - 30 yaş arasında ve 60 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Buna “bimodal” yaş dağılımı deniliyor. Kadın ve erkeklerde aynı oranda görülse de, Hodgkin’in alt gruplarından biri olan Nodüler Sklorezan, daha çok genç kadınlarda ortaya çıkıyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen Nonhodgkin lenfomaya, kimi virüslerin yol açtığı düşünülüyor.? Beyin lenfomaları AIDS’e neden olan HIV’den kaynaklanıyor. Burkitt lenfoma, Ebstein Bar virüsü ile ilişkili. Mide lenfomalarından aynı zamanda ülsere de neden olan Helicobacter Pylori denen mikrop sorumlu. Gözde ortaya çıkan lenfomada birçok kuş türünde bulunan Psittakozis Mikrobu suçlanıyor. Lenf sistemi vücudun her yerinde olduğu için her organın lenfoması olabiliyor. Kısacası, lenfoma bütün organlarda değişik nedenlerle ortaya çıkabiliyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?
Lenfoma çok çeşitli alt tiplere ayrılsa da, genellikle aynı şikâyetlerle kendini gösteriyor. En önemli belirti, sıklıkla boyun bölgesinde görülen, ağrısız ve hareketli bezeler şeklinde ortaya çıkan şişlikler. Hodgkin dışı lenfomalarda şişlikler boynun yanı sıra, koltukaltı ve kasık bölgelerinde de görülebiliyor. Vücudunda, iki aydan uzun süredir büyüklüğü iki santimetreyi geçen bezeler bulunan kişilerin hekime başvurması gerekiyor.

Ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı ise belirtiler arasında sayılıyor. Hodgkin lenfomada görülen ateş genellikle bir hafta 10 gün sürdükten sonra düşüyor ve bir süre sonra yeniden çıkıyor. Ateş nedeniyle hastalar çoğunlukla enfeksiyon tedavisi görüyor. Sık olmamakla birlikte, hastalar kaşıntıdan rahatsız oluyor. Ayrıca özellikle Hodgkin dışı lenfoma lenfadenopati yapmadan organ tutulumu ile de ortaya çıkabiliyor ve böyle hastalarda tanı gecikebiliyor.

LENF BEZİ DIŞINDAKİ LENFOMALARIN BELİRTİLERİ NELER?
Lenfoma kemik iliğinde başlamışsa, kan sayımında düşüklüğe neden oluyor, tiroid bezinde başlamışsa, hasta tiroid bezinde büyüme şikâyetiyle hekime gidebiliyor. Karın içerisinde dalakta görülen lenfoma da, dalak büyümesiyle kendini gösteriyor. Hasta, nörolojik bulgu denilen, kolunda ya da bacağında güç kaybı ile geliyor. Bu güç kaybı, omurga etrafında bezelerin şişmesinden ve bunların sinir köklerine bası yapmasından kaynaklanıyor. Beyinde ortaya çıkan lenfomanın belirtileri de felç, görme kaybı, şiddetli baş ağrısı, bulantı ya da kusma olabiliyor. Akciğerde oluşan lenfoma, kendini öksürükle gösteriyor. Karın içerisindeki bezeler sarılığa neden olabiliyor.

HASTALIĞIN TANISI NASIL KONUYOR?
Lenf nodundan ya da tutulan organdan alınan biyopsi ile tanı konuyor. Lenfoma tanısı ve alt tipi belirlemesi hatasız konulmalı. Çünkü alt tiplere göre tedavi önemli farklılıklar gösteriyor. Bunun için biyopside, normal histokimyasal boyamaların dışında, immünühistokimyasal incelemenin yapılması ve buna moleküler genetik çalışmanın eklenmesi gerekiyor. Lenf nodu biyopsilerinden akım sitometre ile immünfenotipleme yapılması alt tip belirlenmesine önemli katkılarda bulunuyor. Bu değerlendirmeleri birlikte yapabilen gelişmiş merkezler, tanı için doğru bilgi veriyor.

TEDAVİDE NASIL BİR YÖNTEM İZLENİYOR?
Tedavinin ilk basamağı Hodgkin lenfoma için kemoterapi, Hodgkindışı lenfomaların B hücreli kökenlilerinde kemoterapi ve immünoterapi, T hücrelilerinde ise kemoterapi oluyor. Erken tanı konulan lenfomalarda tedaviye radyoterapi de ekleniyor. Eğer hastalık yavaş ilerliyorsa (düşük dereceli nonhodgkin lenfoma) ve erken dönemde tanı konmuşsa ‘Bekle ve gör’ taktiği izleniyor.

Ancak Burkitt lenfoma gibi çok agresif lenfoma varsa hastaya gereken tedaviyi vermek ve yan etkileri hızlı fark ederek tedavi etmek gerekiyor. Eğer hastalık B hücreli lenfoma ise ilk basamaktaki kemoterapiye ilaçla immünoterapi de ekleniyor. İlk basamak tedaviye yanıtı 2 - 4 kür sonrasında değerlendirmek gerekiyor. Yeterli yanıt yoksa tedaviyi değiştirmek ve ardından da hastaya otolog kök hücre nakli planı yapmak gerekiyor. Bu nakille de hastalık tedavi edilemezse bu kez başkalarından alınan kök hücrelerle allojeneik nakil gerçekleştiriliyor. Tedaviye yanıt verip sonra tekrarlayan hastalara otolog kök hücre yapılıyor.

İMMÜNOTERAPİ NEDİR?
B lenfosit hücre kökenli hastalıkların tedavisinde başarı şansını yüzde 20 oranında artıran immünoterapi, “monoklonal antikor” tedavisi olarak tanımlanıyor. B lenfositlerindeki antijeni tanıyan antikorları içeren ilaç damardan veriliyor ve monoklonal antikorlar hastalıklı lenfositlere bağlanıyor. Bağışıklık sistemi, üzerinde antikor bulunan hastalığı oluşturan lenfositleri kolaylıkla ortadan kaldırıyor. Bu tedavinin bir ileri şeklini ise radyoimmünoterapi oluşturuyor. Monoklor antikora, radyoaktif madde ekleniyor. Bu antikor, kanserli hücreye bağlandığında, radyoaktif madde hem o hücreyi, hem de çevresindekileri öldürüyor. Böylelikle hastaya, hedefe yönelik radyoterapi ve immünoterapi bir arada verilmiş oluyor.

TEDAVİDE BAŞARI ORANI YÜKSEK Mİ?
Hodgkindışı lenfomada uygulanan ilk tedavi ile alt tipine göre değişmekle birlikte yüzde 50 - 90 oranında kür sağlanıyor. Fakat T hücreli lenfomalarda başarı oranı bu kadar yüksek olmuyor. Hodgkin lenfomada ise, Hodgkin dışı olan lenfomaya göre tedavide başarı oranı daha yüksek. Tedavi ile kür şansı yüzde 80’i buluyor. Erken evrede hastalığın tanısı konursa, bu oran yüzde 95’lere çıkıyor.

ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hastalığın tedavi sürecinde hastalar ısırgandan, polene kadar birçok madde kullanıyor. Bu tip yöntemler tedaviye zarar verebiliyor. Çünkü kemoterapi ile birlikte çiçek tozunu ya da bitkiyi alan hastanın enfeksiyon kapma riski artıyor. Böylece kanseri yenmeye çalışan bağışıklık sistemi, daha da bozuluyor ve yetersiz kalıyor.

Lenfoma tedavisi doğru tan&#x;yla şekilleniyor - 1Hodgkin lenfoma hücresi

GENETİK DEĞİŞİKLİK KANSERE NEDEN OLUYOR
Lenfatik sistem, tıpkı atardamar ve toplardamarlarda olduğu gibi vücudu sarıyor. Lenfatik damarların üzerinde lenf düğümleri bulunuyor. Lenfositler ise vücutta çok sık yer değiştiriyor. 24 saatte tüm lenfositlerin yer değiştirerek vücudu dolaştığı varsayılıyor. Lenfositlerden birinde meydana gelen sitogenetik değişiklik, gittiği yerde çoğalıp lenfomayı oluşturmasına neden oluyor.


UZUN SÜRELİ KONTROL ŞART
Lenfomada tedavi başarısı artınca, hastaların yaşam süresi de uzuyor. Bu da beraberinde başka hastalık risklerini getiriyor. Hodgkin olan kadınlar, iyileştikten 15 - 20 yıl sonra serviks ya da meme kanserine yakalanabiliyor. Bu risk onlar için daha yüksek oluyor. Çünkü hastaya verilen radyoterapi, dokuda bozukluk ya da kanser komplikasyonu olarak ortaya çıkabiliyor. Hodgkin olan hastaların beş yıllık izlemden sonra yılda bir kontrol yapılarak uzun süreli kontrol altında tutulmaları gerekiyor. Hastalara ayrıca tedavi dışında ortaya çıkacak sorunların ve nelere dikkat etmesi gerektiği konularının anlatılması da gerekiyor.

KÜRÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
• Hastalığın yaygınlığı, patolojik alt tipi, belirtileri, kilo kaybı ve sedimantasyon yüksekliği tedaviyi etkileyen önemli unsurlar arasında bulunuyor.
• Hodgkindışı lenfomada yaş önemli bir faktör. Hasta 60 yaş üstündeyse Laktat Dehidrogenaz (LDH) enziminin yüksekliği hastalığın kötü seyrettiğini gösteriyor.
• Kanserin bulunduğu evre. Eğer organ tutulumu varsa kür şansı düşüyor.
• Tanı konulduğu anda, hastanın performansı, ne kadar yol yürüyebildiği ve kaç basamak çıkabildiği önemli.
• Hastanın genetik incelemelerinde onkojen denilen yapılara bakılıyor. BCL-2, BCL-6, myc gibi onkojenlerin bir arada pozitif olması, hastalığın kötü seyredebileceğini gösteriyor.

Moleküler genetik biliminin bu hastalığın tedavisi için de önemli katkılar sağlaması bekleniyor. 10 yıl sonra hastalıkları genetik değişikliklerine göre ayırt etmek mümkün olacak. Tedavi daha bireysel hale gelecek.

TEDAVİ PROTOKOLÜ
• Hastaların tedavilerini verilen planlama çerçevesinde yaptırmaları gerekiyor.
• Hastalara 2 - 4 kür kemoterapi verildikten sonra yanıtın yeterli olup olmadığının belirlenmesi önemli. Yeterli yanıt vermeyenlerde kemoterapi protokolü değiştiriliyor ve takiben otolog veya allojeneik kök hücre nakli planlanıyor.
• Hastalığın yineleme riskine karşı, kontroller çok önemli. Hastalar tedavileri bittikten sonra, üç ay boyunca izleniyor. Ardında da altışar aylık aralıklarla beş yıl boyunca takibe devam ediliyor. Daha sonra da yıllık aralarla izleniyorlar.
• Hastaların vücutlarında bulunan bezeleri zaman zaman kendi kendilerine kontrol etmeleri gerekiyor."

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • T&#x;ptaki Gelişmeler
  • Sağl&#x;k
  • Kanser

SAĞLIK HABERLER&#x;

funduszeue.info funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası