analık parası 2019 / One moment, please

Analık Parası 2019

analık parası 2019

Analık ödeneğinin hesaplamasında analık iznine çıkılan aydan önceki son 3 ayın ortalaması dikkate alınır. Ortalama alındığı için son 3 ayda alınan rapor ödenek tutarını düşürmez.

Okurumuzun Sorusu:

Eşim 31 Ekim ’da doğum iznine ayrıldığı gün erken doğum yaptı. Doğum parası hesaplanırken son 3 ayın ortalama brüt ücreti hesaplanıyor bildiğim kadarıyla. Fakat eşimde riskli gebelik durumu vardı. Eylül ve ekim ayında doktor toplamda 30 artı 30 gün rapor verdi. Yani eylül ve ekim ayında raporlu olduğu için görünen brüt yok. Bu doğum parası hesaplanırken eylül ve ekim ayından önceki 3 ay mı hesaplanacak?

Öncelikle okurumuzu ve eşini tebrik edelim ve bebeklerine mutlu ve sağlıklı bir ömür dileyelim.

Uygulamada doğum parası olarak da anılan analık ödeneğinin hesap yöntemi şu şekilde:

Kadın işçinin analık iznine ayrıldığı aydan önceki son 3 ay dikkate alınır. Örneğin kadın işçi nisan ayı içinde analık iznine ayrılmışsa; mart, şubat ve ocak ayları hesaplamaya dahil edilir.

Bu 3 aydaki toplam prime esas kazanç bulunur.

Hemen bir not düşelim.

Eğer işçiye sigorta primine tabi olmayan bir sosyal yardım ödenmiyorsa, işçinin prime esas kazancı ile brüt ücreti eşittir. Eğer böyle bir ödeme söz konusu ise prime esas kazanç brüt ücretten bu sosyal yardım tutarı kadar düşüktür. Prime esas kazanç e-devlet üzerinden görüntülenebilir.

Hesaba devam edelim.

Son 3 aydaki toplam prime esas kazanç son 3 aydaki prim gün sayısına bölünür.

Böylece günlük ortalama prime esas kazanç elde edilmiş olur.

Günlük analık ödeneği (kadın işçiye hastaneye yatış verilmediği sürece) günlük ortalama prime esas kazancın 3’te 2’sidir. Bu günlük tutar tekil doğumlarda ile çarpılarak, toplam analık ödeneği tutarı elde edilir.

Kadın işçiye yatış verilmesi halinde, hastanede kalınan günler için analık ödeneği günlük ortalama prime esas kazancın yarısı tutarında ödenir.

Bu bilgiler ışığında okurumuzun eşinin durumuna bakalım.

Okurumuzun eşi 31 Ekim ’da analık iznine ayrılmış. Bu durumda eylül, ağustos ve temmuz ayları dikkate alınacak.

Ancak okurumuzun eşi eylül ayı boyunca raporluymuş. Yani son 3 ayda okurumuzun eşinin 2 aylık (60 günlük) çalışması ve primi var. Dolayısıyla okurumuzun eşinin ağustos ve temmuz aylarındaki prime esas kazançları toplanacak ve prim gün sayısına yani 60’a bölünecek. Böylece günlük ortalama prime esas kazanç elde edilmiş olacak. Günlük analık ödeneği (doğum parası) bu tutarın 3’te 2’si olacak.

Yani 90 günlük ortalama yerine 60 günlük ortalama alınacağı için okurumuzun eşinin bir kaybı olmayacak.

Okurumuzun eşi analık iznine ayrıldığı gün doğum yaptığı için doğum öncesi 8 haftalık analık izni doğum sonrası 8 haftalık analık iznine ilave edilecek. Böylece okurumuzun eşi doğumdan itibaren 16 hafta boyunca analık izninde olacak ve bu 16 haftalık ( günlük) süre için analık ödeneği alacak.

#analık ödeneği #Haklarımız var

Süt Parası - Süt Parası Ne Kadar?

Süt Parası - Süt Parası Ne Kadar?

 Yılı Süt Parası  TL olarak belirlendi. Sayılı Kanun gereği, kendi adına maaş alan doğum yapmış kadın işçi ile yine maaş alan eşi çalışmayan erkek işçiye doğum sonrası çocuğun yaşaması koşuluyla ödenen emzirme ödeneğineSüt Parası denir.

Bu ödenekten faydalanılabilmesi için çalışan kişinin doğumun gerçekleşmesinden önce en az gün sigortalı olarak çalışmış olması esastır.

Yıllar itibariyle süt parası tutarları aşağıda yer almaktadır.

YILLAR İTİBARİYLE SÜT PARASI TUTARLARI TABLOSU

Yılı İçinHenüz Açıklanmadı
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin TL
Yılı İçin94 TL
Yılı İçin89 TL
Yılı İçin80 TL
Yılı İçin75 TL
Yılı İçin70 TL

Kaynak: monash.pw
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Analık İş Göremezlik Ödeneği-Doğum Parası Nedir, Nasıl Alınır?

sayılı İş Kanununa göre;

Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye, iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi, isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Raporlu olunan bu süreler için işyeri, izin günleriniz için size ödeme yapmaz fakat bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir. Tabi iznin sonunda SGK’dan aldığınız doğum parasını sizden isteyecektir.(Talep etmeyen işyerleri de bulunmaktadır.)

Hamileliğin haftasının gelmesiyle (yani 32+0 olduğunuz gün) kadın işçi izne ayrılma hakkını kazanır ve haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek olan Doğum İzin Belgesiyle (Bu belge deRapor başlığı altındadır) izne ayrımonash.pw belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir.

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir.

haftada çıkılan izin ile hafta arasındaki kalan 5 haftalık süre doğum sonrası izin hakkına eklenebilmektedir.

Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa , 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.

Analık Sigortası Kapsamından Sigortalıya Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ödenebilmesi İçin Yapılması Gereken İşlemler

1-İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması ve sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
2-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması
3-Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
4-Doğum olayının (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

sayılı Kanun monash.pwinin 1.fıkrasının “a” bendine tabi (eski SSK) çalışan kadın aranan koşulları sağlamış olması şartıyla, SGK’dan 16 haftalık ( günlük) süre için doğum parası alınabilir.

Doğum gerçekleşti ve hastane e-rapor sistemini kullanıyorsa, işveren raporu e-rapor sistemi üzerinden kontrol etmeli ve onaylamadır.

Eğer hastane e-rapor sistemini kullanmıyorsa, rapora dair bir üst yazı ile çalıştığınız iş yerinin insan kaynakları birimine raporu vermenizi ve onların da bu raporu SGK sistemine manuel olarak girmeleri gerekmektedir.İşçi, işverenin manuel olarak girdiği raporu ve üst yazıyı alarak bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi Ünitesine ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne götürmelidir. İşveren tarafından manuel işlendikten sonra 20 ile 45 gün arasındaki süre zarfında doğum parası SGK tarafından bankaya gönderilmektedir.

Doğum parasının bankaya gönderilip gönderilmediği bilgisini personel monash.pwsinden kendisine ait TC kimlik ve e-devlet şifresiyle monash.pwı zamanda işveren de e-rapor sistemi üzerinde onayladığı raporlarda detay görüntüleme yaparak ödemenin bankaya gönderilip gönderilmediğini görebilmektedir.

Doğum parasıher ayın 8 ila 14’ü arasında nüfus cüzdanıyla birlikte Ziraat Bankası’na müracaat edilerek alınabilmektedir.

Analık sigortasından sağlanan bir diğer yardım emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya Medeni Kanuna göre evli olmak şartıyla sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe verilen ödeneğin yılı için belirlenen tutarı ,00 TL’monash.pw tutar Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip her yıl için güncellenmektedir.

Emzirme ödeneği rapor parasına eklenerek ödemektedir. Ayrıca müracaat edilmesine gerek yoktur.

Yeni Yasa ile doğum yapan her kadına ya da doğum yapan kadının eşine, Devlet tarafından 1.çocuk için , 2.çocuk için ve 3.çocuk için tl doğum parası ödenecektir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır