en güzel sukulent çeşitleri / KAKTÜS VE SUKULENT TÜRLERİ

En Güzel Sukulent Çeşitleri

en güzel sukulent çeşitleri

Sukulentler özellikle şehir hayatında bizi tamamen betonlarla çevrili olmaktan bir nebze olsun kurtarabilmiş muazzam bitkilerdir. Sukulent türleri, çeşitliliği ve çok kolay bakımıyla yoğun yaşam tempomuzda bize eşlik edip yeşilliği, doğayı şehir yaşamımızda dahi unutmamamızı sağlar.

Güneşi çok, suyu az seven bu bitkiler tabii ki yöremize ait değil. Çöl iklimlerine alışık olan bu bitkiler hayatta kalmak için çok az şeye ihtiyaç duyuyor. Bunlar; ılık ya da sıcak hava ve ışık. Havadaki nemi emdikleri için suya bile çok az ihtiyaç duyan bu bitkilerin ölmelerinin genel sebebi maalesef fazla sulama ve bakımdır.

Çoğumuzun anneleri evde saksı çiçekleri bakmıştır. Bizler de annelerimizin çiçekleriyle özenle ilgilenmelerini gözlemleyerek büyüdük. Annelerimize sukulentlerle ilgili akıl danışırsak doğal olarak kendi deneyimleri üzerinden bilgi vereceklerdir. Eh biz de annelerimizi izleyerek büyüdüğümüz için mantıklı gelecek ve bitkimize onlar gibi bakım uygulayacağız.

Sorun tam da bundan kaynaklanıyor. Sukulentler bizim için yeni nesil bitki gibidir. Engin bitki bakma, büyütme bilgisine sahip olsanız da bunu ihtiyacı olmayan bir bitkiye uyguladığınızda aslında ona zarar veriyor olursunuz.

Konusu açılmışken size bir tavsiye vermek istiyoruz. Sevdiklerinize özel günlerde veya içinizden gelen herhangi bir günde içinde sukulent olan tatlı bir hediye kutusu vermek istiyorsanız Kendi Kutunu Yap sayfasını değerlendirebilirsiniz.

Hazır açılışını yapmışken dilerseniz sukulent bakımı konusuna ayrıntılı değinelim.

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

sukulent-bakimi

Sıcaklık

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sukulentler sıcak ve ılıman iklimleri severler. Sonbaharda ve kışın sukulentinizi balkonda veya cam kenarında bırakmak istemezsiniz. Sıcak hava seven bitki dediysek soba, petek üzeri de konmamalı tabii ki. Isıtıcı üzerine konan sukulentler de çürümeye eğilim gösterecektir. Kısaca ev ortamında en rahat bakacağınız özenle orayı sevdi mi? Burada yeterince güneş görüyor mu diye düşünmenizin gerekmediği bir bitkidir.

Saksı Tercihi

Sukulent türleri ekim esnasında altı delikli saksı tercihi mantıklı olacaktır. Fazla sulama yapmanız durumunda saksı dibinde biriken suyun bitkinize zarar vermesini istemezsiniz. Sukulentler yoğurt kabından kahve bardağına kadar her türlü kaba ekilebilir, önemli olan kabın alt kısmı delik değil ise fazla su vermemenizdir. Saksı seçiminde sukulent boyutuna gör ne büyük ne de küçük saksı seçmelisiniz ve ekilirken sukulent yaprakları toprak altında kalmamalıdır.

Toprak

Sukulentler normal bitki topraklarında sağlıklı olarak bakılamazlar. Çöl toprağına alışık bu bitkileri kumlu özel topraklara ekmeniz gerekir. Genel olarak torf adı verilen toprağa ekilirler. Sukulent türleri ihtiyaçlarına göre toprak ihtiyacı farklılık gösterebilecektir. Bunun için bitkinizi alırken nasıl bir toprağa ihtiyaç duyduğunu da satıcıya sormayı unutmayın.

Sulama

Havadan nem kapan bitki -sukulentleri- sulama rutini ise yazın günde bir iken kış aylarında günde bir olmalıdır. Bitkinizi sulamayı rutin haline getirmeniz ve düzenli sulama yapmanız oldukça önemlidir. Ne zaman sulama yaptığınızı unutup fazladan sulama yapmamanız için alarm kurabilirsiniz. Çiçek sulamalarında genel olarak pazartesi ve perşembe günleri tercih edilmektedir. (Sebebini inanın ben de bilmiyorum birçok çiçekçiden bu tavsiyeyi aldık. Eğer siz sebebini biliyorsanız yorumlarda buluşalım.)

Ek Besinler

Sukulentler genel olarak çok az bakım isteyen güçlü bitkilerdir. Bu yüzden gübre ve vitamine çok da gerek duymazlar. Mevsim geçişlerinde bitkinizin hava değişimlerinden etkilenmemesi ve sağlıklı ömrünü desteklemek için ayda bir çiçekçilerden temin edebileceğiniz ek besinleri sulama zamanı verebilirsiniz.

Birbirinden güzel sıkça gördüğümüz sukulent çeşitlerini de ayrıntılı inceleyelim.

Sukulent Türleri Nelerdir?

aloe-vera-bitkisi

Aloe Vera

Son birkaç yıldır medikalden tutun güzellik ve bakıma kadar birçok alanda aloe vera hatırı sayılır bir yer edindi. Cilt bakımlarının vazgeçilmezi olmasının yanı sıra yanık ve yaraların iyileşmesinde de çok kullanılıyor. Tamamen doğal olup bu kadar güzel etkilerinin olması da Türk annelerini alarma geçiriyor tabii. Günümüzde 10 evden 4&#;ünde aloe vera görebilirsiniz. Her şeyin yapay ve kimyasal olması canımızı o kadar sıkıyor ki doğal ve güzel bulduğumuz bir bitkiye dahi sıkı sıkı sarılıp özümseyebiliyoruz.

Aloe veraya övgü sonrasında biraz bakımı ve özelliklerinden bahsedelim. Sulamadan önce toprağını parmağınızla kontrol edin, sulama yapılacaksa toprak tamamen kuru olmalıdır. &#;Bu bitki büyüyor geniş saksıya alalım da daha çok büyüsün&#; diye düşünmeyin. Köklerinin yeterli yer bulamadığını görene kadar saksı değiştirmeniz gerekmiyor. Bu sukulent çeşidinin mutlaka günde birkaç saat güneş ışığı alması gerekmektedir.

Senecio Rowleyanus

Bezelye salkımlarını andıran inci tanesi ismi ile de anılan bu sukulent türünün saksısı yüksek bir yere asılırsa tam bir görsel şölen yaratmaktadır. Bu sukulentin güneşi sevdiğini de belirtmek isteriz, sağlıklı büyümesi ve salkım vermesi için güzel güneş ışığı alan bir yere yerleştirilmesini tavsiye ederiz.

Kalanchoe Blossfeldiana (Kalandiva)

Menekşeyi andıran bu sukulent türleri çok çiçekli bitkiler olup canlı renkte güzel çiçekler açmaktadır. Evde, balkonda veya bahçede bakabilirsiniz. Çiçekleri olması sebebiyle bu tür, güneşi çok seviyor bu yüzden de çiçeklerin sağlıklı olması ve bol bol açması için güneş alan bir yerde bakmalısınız. Hem bakımı kolay olsun hem de evimde renk olsun diyorsanız bu sukulent türü tam sizlik çünkü bakımının diğer sukulentlerden farkı yok. Çiçeklerine bakarak sulaması aynı olamaz demeyin, su ihtiyacı az olup yazın günde bir kışın ise günde bir sulamanız yeterlidir.

Haworthia Fasciata

En çok karşılaştığınız sukulent türlerinden biridir. &#;Aşkın Gözyaşları&#; olarak adlandırılır. Bakımı yukarıda anlattığımız gibi yapıldığında uzun yıllar sağlıklı kalacaktır ve çoğaltılmaya da uygundur. Bu sukulent çeşidi bodur, enine büyür saksı seçimi de buna göre uzun değil geniş yapılmalıdır.

Sedum Morganianum

Nam-ı diğer &#;Dam Koruğu&#;, üzüm salkımı gibi yapraklara sahip olan bu bitkinin dalları gri/yeşil renklerinde olabiliyor. Güzel bakımla ve ihtiyacı olan ışığı aldığında -ışığı sever- salkımları cm uzunluğuna kadar çıkabiliyor. Bu türü sularken toprağının kupkuru olması gerekiyor, sulama günü geldi fakat bir önceki sulamadan toprak hala nemli ise sulamayı ertelemelisiniz.

Evcil hayvanı olanlara kötü haber, bu sukulent çok nazik; yapraklarına dokunmanız durumunda soluyor. Eğer kedi, köpek, kuş besliyorsanız bu sukulent türleri sizin için doğru tercih olmayacaktır. Sizin de aynı şekilde bitki ile temastan kaçınmanız gerektiğini de eklemek isteriz.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Diyelim ki çok sevdiğiniz sukulentinizi çoğaltmak istiyorsunuz fakat nasıl yapacağınız konusunda bir fikriniz yok ve bitkinize zarar vermekten korkuyorsunuz. Hiç korkmayın, doğru yerdesiniz. Bu arada bitki bakımı ve çoğaltması konusunda ilgili iseniz orkide bakımı ve nasıl çoğaltılacağı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz. Sukulentin birçok türü var uzun ve değişik şekilli yapraklarda da bu yöntemin uygulanacağını şahsen düşünmüyorum. Anlatacağım çoğaltma işleminin sadece etli yaprakları olan sukulentlere uygulandığını gördüm.

Öncelikle sukulentinizin toprağa yakın yapraklarını dikkatle koparmanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken yaprağa ve gövdeye zarar vermemeye çalışın. Sukulentler çok kabuk kök saldığı ve hemen toprağa tutunduğu için bu yaprakları kullanacağız.

Gövdede hiç yaprak kalmadığından emin olun. Sonrasında steril bir makasla sukulentin çiçekli kısmını yapraklarını aldığımız gövdeden kesin. Kök kısmını sulama rutininize devam edin, yeni sukulentler oluştuğunu göreceksiniz.

Ayırdığınız yaprakları ve kestiğiniz çiçekli kısmı bir gün oda koşullarında bekletin. Sonrasında nemli bir toprağın üzerine bırakın (henüz ekmiyoruz).

hafta içerisinde minik sukulentleri görebileceksiniz. Minik sukulentler başlangıçta çıktıkları yapraktan beslenecek ve yaprak zamanla çürüyecek. Bu aşamadan sonra minik sukulentler köklenmiş, tutundukları yaprak çürümüş olacak. İşte bu aşamada toprağa ekebilirsiniz.

Sukulent Türleri Nelerdir? En Güzel Çiçek Açan Sukulent Çeşitleri ve İsimleri

Sukulent türleri, farklı özellikleri ve güzellikleri ile öne çıkar. Çok ya da az sulanması halinde sukulentler buruşabilir ya da çürüyebilir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Sukulent yetiştiriciliğinde en çok dikkat edilmesi gereken konu da bu bitkilerin yetiştirilmesidir. Sukulentlerin bir kısmı çiçek açarken bazılarının çiçek açma özelliği yoktur. Çiçek açan sukulent çeşitleri isimleri yazımızın devamında.

Sukulent Türleri

Sukulent, "özü ve suyu olan" demektir. Sukulentler, göz alıcı çiçeklerdir. Söz konusu çiçeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki hususlar dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.

  • Sukulentler fazla ya da az sulanmamalıdır. Haftada bir kez sulanması yeterlidir.
  • Kış döneminde sulama periyodu 15 günde bire çıkarılabilir.
  • Sukulent saksısını evde güneş alan bir yere yerleştirmeniz gerekir.
  • Sıcak mevsimlerde saksınızı balkona, kış döneminde ise kapalı ortamda tutabilirsiniz.
  • Sukulent toprağının geçirgen ve gözenekli olmasını sağlayın.
  • Sukulent yetiştirmek için her türlü saksıyı kullanabilirsiniz.
  • Sukulent, soğuktan etkilenir. Bu nedenle kış döneminde saksıyı oda sıcaklığında tutmanız uygundur.

Çiçek Açan Sukulent Çeşitleri İsimleri

Günümüzde üretimi yapılan çok sayıda sukulent çeşidi vardır. Bu kapsamda öne çıkan ve çiçek açan sukulent çeşitleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Kalandiva çiçeği
  • Yılan derisi çiçeği
  • Aloe vera
  • Tespih çiçeği
  • Para çiçeği
  • Eçeverya çiçeği

Teraryum ve Sukulentler

Bitkiler, bulunduğu yeri güzelleştiren canlılardır. Pek çok ortama uyum sağlayarak ortamın dekorasyon ihtiyacını karşılar. Bu anlamda bakımı kolay ve çok fazla su istemeyen bitkileri tercih etmek mümkündür. Latince ismi &#;Terrarium&#; olarak bilinen kelimenin anlamı, Terra ve Aquarium kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Bu iki kelime, sırasıyla toprak ve akvaryum anlamına gelir. Türkçe&#;de teraryum olarak bilinen bu yapı, toprak akvaryumu ya da minyatür ekosistem olarak adlandırılır.

Basit tanımıyla teraryum, bir cam fanus içerisinde yaşayan bitkilerin oluşturduğu minyatür bahçedir. Bu ekosistem, aynı zamanda bir çölün ya da ormanın kopyasıdır. Teraryum ile minyatür bahçeler elde edebilir, doğanın esintilerini bulunduğunuz her yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz.

Evinizin Dekorunu Güçlendirecek Teraryum Modelleri Nasıldır?

Evinizin Dekorunu Güçlendirecek Teraryum Modelleri Nasıldır?

Birbirinden farklı teraryum modelleri arasından zevkinize uygun olanı seçebilirsiniz. Estetik beklentilerinizi karşılayacak teraryum çiçek, kapalı ve açık sistem olmak üzere ikiye ayrılır. Kapalı teraryumlar, genellikle dışarıdan müdahale edilmeyen bir ortam içerisinde yaratılır. Bu tip teraryumlar, &#;lü yıllarda Nathaniel Ward adlı yazar tarafından icat edilen orijinal modele oldukça benzer. Abajur, ampul ve şişe teraryum; bu çeşide örnek olarak verilebilir. Duvar teraryumu, tercih edebileceğiniz kapalı sistemler arasında yer alır. Geleneksel modellere göre eni oldukça dardır. Arka kısmında ise duvara monte edebileceğiniz bir delik bulunur. Duvar teraryumları sayesinde bulunduğunuz ortama şık ve estetik bir hava katabilirsiniz.

Kişisel zevk ve tercihlerin değişmesi ile birlikte açık teraryumlar da oldukça beğeni kazanır. Bu teraryumlar da kendi içerisinde yarı açık ve açık olarak iki farklı kısma ayrılır. Genellikle yarı açık modellerde cam bir fanus kullanılır. Kısmen müdahale edilebilen bu modelde dilediğiniz malzemeyi ekosisteme ekleyebilirsiniz. Yumurta, şelale, bal kabağı, bardak, elma ve armut teraryum; yarı açık modeller arasında yer alır. Açık modellerde ise bir taban üzerine yerleştirilmiş ekosistemi görebilirsiniz. Kenar kısımları tamamen açık olan bu model, tüm ekosistemi gözler önüne serer.

Dekorasyon ihtiyacınızı karşılamak için göz alıcı modelleri de inceleyebilirsiniz. Geometrik teraryumlar, iç mekânları farklı stillerle donatarak dikkat çeker. Genellikle yarı açık sisteme sahip modeller, bulunduğu ortama modern bir hava katar. Duvara ya da tavana asılabilen çeşitleri de mevcuttur. Kenar kısımları siyah, gold ya da gümüş detaylarla süslenir. Mobilyalarınıza uygun bir cam teraryumu seçebilir, burada ruhunuzu yansıtabilirsiniz. Geometrik modeller arasında ise prizma, altıgen, bakır ve konik teraryumlar yer alır.

Teraryum çeşitleri, boyut bakımından da farklı kategorilere ayrılır. Sınırlı bir alana sahipseniz mini ya da sade teraryum çeşitlerine göz atabilirsiniz. Fazla yer kaplamayan modeller; genellikle masa üzerinde, kitaplık rafında ya da sehpada sergilenir. Bu teraryumlar, bulunduğu ortama şık bir hava katarak dekorasyon ihtiyacını karşılar. İş yerin, yazlık ya da evde rahatlıkla kullanılabilir. Sade modeller ise gözü yormayan, minimalist detaylar ile süslenir. Canlı teraryum modelleri bitki ve topraktan, yapay teraryum modelleri ise çeşitli yapay objelerden oluşur.

Yeterli alana sahip olan kişiler ise büyük teraryum çeşitlerinden birini tercih edebilir. Bu tip ürünler, genellikle akvaryuma benzetilir. Kendi ekosisteminizi yaratabileceğiniz bahçe teraryum, evinizin şık parçası olmaya adaydır. Hem boyutu hem de zengin içeriği sayesinde dikkatleri kolayca üzerine çeker. Günün her saatinde görsel şölen yaşamak isteyen kişiler, ışıklı teraryum çeşitlerine de göz atabilir. Bu ürün, içerisinde yer alan ışık düzeni sayesinde hem gündüz hem de gece boyunca dikkat çeker. Bu tip teraryumlarda hareketli ya da sabit ışık düzeni kullanılır. Genellikle yapay ekosistemlerde mevcut olan bu ışıkları dilediğiniz anda açabilir ya da kapatabilirsiniz.

Özel Tasarım Teraryumlarda Tercih Edebileceğiniz Bitki Türleri Hangileridir?

Özel Tasarım Teraryumlarda Tercih Edebileceğiniz Bitki Türleri Hangileridir?

Bakımı kolay olan ve fazla su istemeyen çiçekler, sıkça tercih edilen bitki türleri arasında yer alır. Bu tip bitkiler, bulunduğunuz ortamın dekorasyon ihtiyacını kolaylıkla karşılar. Uzun süre kullanılabilen yapısı sayesinde bu alanda oluşan giderlerinizi de aza indirir. Teraryum için tercih edilen bitkiler, bakımı oldukça kolay modelleri içerir.

Sukulent bitkisi, görüntü ve yapı ​itibariyle kaktüsgilleri andırır. Hayatta kalmak için suya ihtiyaç duysa da yapraklarında depoladığı su sayesinde kuraklığa karşı direnç gösterir. Doğru miktarda sulandığında ise dayanıklılığını uzun süre korur. Zevkinize ve kişisel tercihlerinize uygun sukulent çeşitlerini teraryumda kullanabilirsiniz. Sukulent çiçeği, göz alıcı renkteki yaprakları ve kolay bakımı sayesinde her evin yıldızı olur. Rahatça yayılabilen bu bitki, pek çok teraryum çeşidine de uyum sağlar. Kalın ve etli yaprakları sayesinde dikkatleri kolayca üzerine çeker. Uzun sukulentler, genellikle doğa koşullarında büyümesini sürdürür. Ev ortamında yetişenler ise daha ufak boyutlara sahiptir. Birbirinden renkli sukulent çeşitleri, cam fanustan ahşap teraryuma kadar pek çok yerde yetişir. Bakımı ise oldukça kolaydır.

Her sukulent çeşidi, ev ortamı için uygun olmayabilir. Bu nedenle tercih edeceğiniz dekoratif sukulenti dikkatli seçmeniz gerekir. Kaktüs sukulent, fazla güneş ışığı istemeyen yapısı ile uygun bir seçenek oluşturur. Aynı zamanda düşük sıcaklığı tercih etmesi sebebiyle evin her ortamında yetiştirilebilir. Çiçek açan sukulentler, özellikle iç mekândaki kör noktaları süslemek için idealdir. Mor, turuncu ve kırmızı gibi seçenekleri bulunan gül sukulentler ise bulunduğu ortama modern bir hava katar.

Teraryumlarda tercih edilen sukulent çeşitleri, kendinize özgü bir ekosistem yaratmanızı sağlar. Genellikle açık ve yarı açık sistemlerde kullanılsa da kapalı sistemlerde de tercih edilir. Kapalı sistemde yetiştirilen sukulentlere doğru ve düzenli miktarda bakım yapılması gerekir. Toprağı sürekli nemli ve havasız kalan bitki, bir süre sonra çürümeye başlar. Fanus kapağını sık sık açarak hava sirkülasyonu sağlayabilir, sukulentin nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Büyük teraryum kullanan kişiler, birbirinden farklı sukulent çeşitlerini tek bir yerde yetiştirebilir. Bunun yanı sıra teraryumu bir adet büyük sukulent ile de kaplayabilir. Tercih edebileceğiniz modeller arasında zebra, tesbih, sarkan, tüylü ve jelibon sukulent yer alır. Kısıtlı alana sahip ortamlar için ise mini ve saksıda sukulent çeşitleri uygundur.

Kaktüs teraryumu uzun yıllar boyunca kullanmak isteyenler, yapay sukulent çeşitlerine de göz atabilir. Genellikle yapay çiçeklerden oluşan bu modeller, banyo gibi güneş ışığı almayan yerler için uygundur. Şık bir görüntü sergileyerek bulunduğu her ortama hava katar. Bonsai, sıkça tercih edilen teraryum bitkileri arasında yer alır. Özel tekniklerle budanan ve bodurlaştırılan bu bitki, minik ağaç kategorisinde yer alır. Bonsai bitkisini teraryum içerisine yerleştirerek minyatür ormanı evinize kadar getirebilirsiniz. Bonsai, genellikle açık ve yarı açık sistemlerde kullanılır. Maket ev, kurutulmuş yosun ve renkli kumlar gibi objelerle süslenebilir. Bonsai teraryum, doğru bakım teknikleri uygulandığında görüntüsünü uzun süre boyunca korur.

Teraryumda kullanabileceğiniz bitkiler arasında eğrelti otu, orman sarmaşığı, Norveç ve Sallaginella yosunu da yer alır. Eğrelti otu, iç mekân bitkilerinden biridir. Nemli havayı seven bu bitki, teraryumda yetiştirilmek için uygundur. Orman sarmaşığı, nemi seven ve sulama ihtiyacı az olan bir bitkidir. Açık ve yarı açık teraryumlarda sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Sallaginella yosunu, teraryum için uygun olan bitkiler arasında yer alır. Nemi çok seven bitki, kapalı fanusta kolayca yetişir. Norveç yosunu ise kapalı sistemde yetişen bitkilerden biridir.

Teraryumların Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Teraryumların Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Teraryumlar, yaygın tanımı ile minyatür ekosistem olarak bilinir. Açık ya da kapalı fanus içerisinde çeşitli malzemelerle oluşturduğunuz ufak bir bahçedir. Tercih ettiğiniz tüm canlı ve yapay malzemeler, teraryuma şık bir hava katar. Ayrıca içerisine sukulent, kaktüs ve yosun gibi bitkiler yetiştirmenize imkân tanır. Teraryum çeşitleri, farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Ev ve ofis, teraryumun sıkça kullanıldığı yerler arasındadır. Bulunduğu ortamın enerjisini değiştirerek hoş bir hava katar. Minyatür bahçenizde kullanacağınız malzemeleri ev mobilyalarına uygun olacak şekilde seçebilirsiniz. Böylece evinizde şık ve modern bir görünüm elde edebilirsiniz.

Ofis ortamında kullanılan modeller ise genellikle sade ve minimalist detaylardan oluşur. Ofis dekorasyonuna uyum sağlayarak şık bir görüntü sergiler. Ufak boyutları sayesinde çalışma masasında, kitaplık rafında ya da dolap üzerinde sergilenebilir. Teraryum, kişilerin çalışma performansını olumlu yönde etkileyerek fark yaratır. Yapılan araştırmalara göre iş yerinde bitki bulunduran kişilerin motivasyon ve çalışma isteğinde artış görülmüştür. Aynı zamanda kişileri mental anlamda rahatlatarak iş stresinin azalmasına da yardımcı olur.

Teraryum, bitki yetiştiriciliğinin yanı sıra sürüngenler için de uygun bir yaşam alanı oluşturur. Isıtmalı kaya, şelale, havuz ve mağara gibi malzemeleri içerir. Havuz ve kaya modelleri, ekosistem içerisinde yaşayan sürüngenlerin ihtiyaçlarına cevap verir. Bunun yanı sıra humuslu toprak, orman tabaları ve ağaç kabuğu lifleri ile doğal bir ortam yakalanabilir.

Teraryum, eğitici ve öğretici yönüyle farklı bir kullanım imkânı oluşturur. Evde kolayca hazırlanan bu ekosistemi çocukların zihinsel gelişimi için de kullanabilirsiniz. Buharlaşma, çökeltme ve yoğuşma gibi olayları çocuklarınıza kolayca anlatabilirsiniz. Böylelikle çocuklar, görsel zekâlarını kullanarak eğitim hayatında çok daha başarılı olur.

Teraryumunun içine ekleyeceğiniz tüm malzemeler, kişisel zevk ve tercihlere uygun olarak şekillenir. Kapalı bir ekosistem hazırlamak için yapay, açık bir ekosistem için ise canlı çiçeklerden yardım almak mümkündür. Gerekli malzemeye sahip değilseniz çakıl, kömür ve kozalak gibi ürünleri doğadan toplayabilirsiniz.

Teraryumu sevdiklerinizi mutlu etmek için de kullanabilirsiniz. Şık bir hediye seçeneği olan bu ekosistem, özel günlere göre çeşitlenebilir. Örneğin, anneler günü için oluşturulan teraryumlarda anne &#; çocuk figürünü görebilirsiniz. Bunun yanı sıra aşk temalı teraryumlarda ise çift figürleri yer alır.

Özel Günlerde Tercih Edilebilecek Teraryum Çeşitleri Hangileridir?

Özel Günlerde Tercih Edilebilecek Teraryum Çeşitleri Hangileridir?

Dekoratif teraryum çeşitlerinin hitap ettiği kitle, oldukça geniştir. Bu ürünler, çocuktan yetişkine kadar her yaştan beğeni kazanır. Çeşitli malzemelerden oluşan yapıları, her zevke ve beğeniye uygun bir model bulmanızı sağlar. Hediyelik teraryum çeşitleri, genellikle belirli bir temaya uygun olarak tasarlanır. Evlilik yıldönümü ya da doğum günü için oluşturulan kişiye özel teraryum çeşitlerinden birini seçebilirsiniz.

Kalpli teraryum, iki kişinin birbirine duyduğu sevgiyi kolayca ifade eder. Genellikle kırmızı kalp şeklinde ahşap bir tabandan meydana gelir. Üzerinde açık ya da kapalı bir sistem tercih edilebilir. Bu tip ekosistemlerde kişiye özel figürler yer alır. Bu figürleri aşk bahçesine ya da deniz kenarındaki bir eve yerleştirebilirsiniz. İsimli teraryuma ise dilediğiniz yazıyı ekleyebilir, sevdiğiniz kişinin kendisini özel hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Birbirinden şık hediyelik sukulentler ile teraryumu çeşitlendirmek mümkündür. Yeşil yapraklı ve uzun ömürlü bitki, doğru hediye alternatiflerinden bir tanesidir. Daha renkli bir ekosistem için çiçekli sukulentleri de tercih edebilirsiniz.

Sevdiklerinizi mutlu etmenin yolları arasında fotoğraflı teraryum çeşitleri de yer alır. Bir ya da birkaç adet fotoğraftan oluşan albümü teraryum ile birlikte hediye edebilirsiniz. Bunun yanı sıra seçtiğiniz bir fotoğrafı çerçeve yaptırmak da mümkündür. Fotoğraftaki renk ve temaya uygun bir teraryum yaptırabilir, hoş bir uyum yakalayabilirsiniz.

Askıda teraryum, şık ve estetik hediye seçeneklerinden bir tanesidir. Duvara, tavana ya da kendi aparatına asılabilen bu modeller, yerden tasarruf etmenizi sağlar. Ortama modern bir hava katarak farkını belli eder. Ferforje askı üzerine yerleştirilen bu ekosistemler, yaşam alanlarınızı renklendirmek için üretilir. Söz konusu teraryumları sevdikleriniz için farklı malzemeler ile detaylandırabilir, özel günlerinde onları mutlu edebilirsiniz.

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?

Evin her köşesine hava katan minyatür bahçeler, ev dekorasyonunu bir üst seviyeye taşır. Dilerseniz teraryum tercihini odaların boyut ve temasına göre seçebilirsiniz. Çeşitli noktalara özen göstererek minyatür bahçe bakımını doğru bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Böylece eviniz ve iş yerinize farklı bir hava katabilir, yaşam alanlarınızı güzelleştirebilirsiniz.

Çoğu ekosistem için homojen ve direkt olarak güneş ışığı almayan ortamlar idealdir. Bitkiler, gereğinden fazla güneş ışığına maruz kaldığında sararmaya ve solmaya başlar. Bu durum, mini bahçenizin şık görüntüsünü etkileyebilir. Yetersiz ışık ise bitki gövdelerinin orantısız bir şekilde uzamasına neden olur. Direkt olarak güneş ışığı almayan aydınlık bölgeler, bitkileriniz için sağlıklı sonuçlar verir.

Mini bahçenizdeki bitkilerin toprağını iki yılda bir değiştirmeniz gerekir. Kullanılan toprak, teraryum içerisindeki bitkilere uygun olmalıdır. Kaktüsgiller için taş ve kumla karışık topraklar idealdir. Bu toprak çeşidi, fazla nemi dışarıya atarak bitki köklerinin çürümesini engeller. Kapalı ekosistem, açık ve yarı açıklara oranla daha fazla ısı tutar. Bitkilerin ısıdan etkilenmemesi için mini bahçenizi kaloriferden ve pencere önünden uzak tutmanız gerekir. Düzenli temizlik, teraryum bakımının önemli adımlarından bir tanesidir. Çürüyen ve kuruyan bitki yapraklarını temizlemeniz gerekir. Bunun yanı sıra camı nemli bir bez yardımı ile silebilirsiniz. Ulaşılması zor bölgeler için ise fırçadan destek alabilirsiniz.

Kapalı sistemlerin su ihtiyacı, yok denecek kadar azdır. Bu sistemler, fanus içerisindeki nemi kullanarak su ihtiyacını karşılar. Açık ve yarı açık sistemlerde ise sulama yapmadan önce toprağı kontrol etmeniz gerekir. Toprağın üstü kuru görünse de köklere doğru ıslaklık olabilir. Parmağınızı hafifçe toprağa bastırarak toprağın nemini ölçebilirsiniz.

Hediyelik Teraryum Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Hediyelik Teraryum Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Hediyelik mini bahçeler, sevdiklerinizi mutlu etmenin yollarından bir tanesidir. Hediyelik teraryum seçiminde tema oldukça önemlidir. Günün anlam ve önemine uygun binlerce teraryum çeşidi mevcuttur. Bu temalar arasında sevgililer günü, anneler günü, evlilik yıldönümü ve doğum günü yer alır. Her temada farklı malzemeler ve figürler kullanılır. Romantik bir mesaj vermek için çift figürlü modellere göz atabilirsiniz. Daha duygusal bir mesaj için ise aile figürlerinin yer aldığı mini bahçeler uygundur.

Sukulent fiyatları, tercih edeceğiniz model ve özelliklerine göre çeşitlilik gösterir. Yeşil yapraklı sukulentler, çocuklar için uygun bir hediye seçeneğidir. Bakımı oldukça kolay olan bu bitkiler, sorumluluk duygusunu küçük yaşta aşılar. Yetişkinler için ise çiçekli sukulentler iyi bir hediye alternatifidir.

Teraryum fiyatları, tercih edeceğiniz modele göre çeşitlilik gösterir. Hediye etmek istediğiniz kişinin zevkine uygun modellere Trendyol üzerinden ulaşmak mümkündür. Online platform, her zevke ve beğeniye uygun binlerce ürün sunar. Sevdiklerinizin tercihlerine uygun modelleri filtreleyebilir, aradığınız ürünü saniyeler içerisinde bulabilirsiniz. Güvenilir alışveriş sitesi Trendyol sayesinde gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz.

Aranjmanlar içerisinde görebileceğiniz başlıca kaktüs ve sukulent türleri hakkında bilgileri sizler için toparlamaya çalıştım.

Başlıca kaynaklar; ZenGarden, ağaçfunduszeue.info ve Sera Liliput

Stapelia Gigantea ( Dev çapı 17cm&#;e erişebilen çiçekler )

Stepeliad ailesinin yetiştirilmesi kolay, zengin çiçekleri ile göz alıcı bir türüdür. Saksı yetiştiriciliğine uygun varyete, büyük saksılar içinde kaya bahçesi uygulamalarına da uygundur. Yanlarından verdiği yavrularla çok hızlı gelişen stapelialar kısa sürede dikili oldukları saksıları doldururlar. Yaz aylarında başlayan çiçeklenme cinse göre sonbahar ortasına dek devam eder. Dikensiz olan ve yaz kış yeşil görünümlü bitki, çiçeklenme döneminde neden bir koleksiyon bitkisi olduğunu ortaya koyan, etli, deniz yıldızlarına benzeyen, dev çiçekler açar.

Yapısı: Sukkulent yapılı dikensiz gövde / Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir. Aşırı gölgede yapısı bozulacağından mutlaka aydınlık ortamları tercih ediniz. / İklim: Donlara karşı yarı dayanıklı / Gübreleme: Bahar başında yapılır. / Sulama :Sulama yöntemi diğer bitkilerden farklıdır. Suladığınız zaman derinlemesine ve iyice, bol sulayınız. Daha sonra toprağı kuruyana dek sulama yapmayınız. Toprağı kuruduktan sonra yeniden sulayınız. Soğuk aylarda sulamayı en aza indiriniz. Yaz ayları ve gelişme döneminde ise sulamayı artırınız. Her iki dönemde de aşırı sulamadan kaçınınız. Kış aylarında ısıtmasız dış mekanda tutulan bitkiler neredeyse hiç sulanmadan tüm kışı atlatabilirler. Özellikle don tehlikesi olan günler toprakları mutlaka kuru olmalı, ıslaksa dondan korunaklı bir yere alınmalıdırlar. / Saksı değişimi: Kaktüs ve sukkulentlerde saksı değişimi daha çok toprak yenileme için yapılır. Asla eski saksısından çok büyük bir saksıya dikim yapmayınız. Saksı değişimlerinde maksimum 1 boy büyük saksıya alınız ve bu saksıda en az 2 sene tutmaya gayret gösteriniz. Saksınızın sayıca çok ve yeterli su gideri olmalı, içine doldurduğunuz toprak geçirgenliği yüksek kaktüslere özel toprak olmalıdır.

* * *

Huernia Transmutata ( Koyu kırmızı, pütürlü, çan çiçekli )

Stapeliad ailesinden sukulent yapılı çiçeklenen bir bitkidir. Aşırı sulamadan hoşlanmaz ve hızlı gelişir. Dikensiz gövdeleri olup, yanlardan ve kökten yeni sürgünler verir. Çiçekler genelde yaz ve sonbahar aylarında açmasına rağmen kapalı aydınlık iç mekan yetiştiriciliğinde yılın her dönemi çiçek görmek mümkündür. Stepeliad ailesi çiçekleri, alışılmışın dışında renk ve desenlerde, genelde etli çiçekler olup inanılmaz gösterişli çiçeklerdir.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara karşı hassastır. Kışın sulama durdurulmalıdır / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Andromischus Cooperi ( Yeşil üzerine kızıl bordo benekli etli yapraklar )

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Bahar girişi / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

Sulama saksı altından yapılmalı, bitkiye olabildiğince az su değdirilmeye çalışılmalıdır. Bahar sonu ve sonbahar başındaki yağmurlu günlerde ( yani hava sıcak ve yağmurluyken ) bitki yağmur alabileceği bir yere koyulmaktan ve yağmur almaktan hoşlanır. Kış aylarında sulama azaltılmalı, asla soğuk dönemde toprağı ıslak şekilde dona maruz kalmamalıdır. Bunun için kış aylarında yağmur almayan, soğuk rüzgarlardan korunaklı kuytu köşeler tercih edilmelidir.

* * *

Crassula Capitella &#; Kırmızı Pagoda ( Red Pagoda )

Güneşle kızaran yakut renkli yeşil kırmızı etli yapraklar, göz dolduran benzersiz çiçekler.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Bahar girişi / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Sedum Rubrotinctum ( Kırmızı yeşil renk değiştiren yapraklar )

Parlak, yeşil, etli sukulent yaprakları mevsime göre kızararak renk değiştirir. Derli toplu ve küme oluşturan, sık yapıda gelişen varyete, pek çok sukulent bitki aranjmanında kullanılabileceği gibi askılı sepet saksılarda da süper görüntü sergiler. Dondan, aşıırı sıcaktan, susuzluk ya da bakımsızlıktan etkilenmeyen sedum ailesine mensup rubrotinctum, hızlı ve zengin görünüşlü, dolu dolu saksıları sevenlere.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula Pubescens sssp Radicans Mxsine &#; Sarkıcı ve yayılıcı, süper renk veren yapraklar

Biliyoruz her biri ayrı güzel sukulent bitkilerin. Bakımları kolay, yetiştirmesi kolay. Ama crassula maxine varyetesinin yeri ayrı. Çok hızlı gelişen ve halı gibi dikili olduğu saran maxine sezon boyu renkten renge giren, her daim canlı ve parlak yaprakları ile gerçekten saksıda şekerleme benzeri görüntü sergileyen benzersiz bir crassula. Çiçeklenmesi gerçekten yıl boyu zengin görüntü veren maxinin sadece ekstradan bir bonus özelliği desek yeridir. Mutlaka kombine saksılarda ve ya tek başına yetiştirmeniz gereken muhteşem bir crasssula.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının / Önerilen: Koleksiyon bitkisi / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula Gollum &#; Parlak kırmızı kontürlü çubuk şekilli etli yapraklar

Minyatür bahçe ve sukulent saksı tasarımları için çok güzel, derli toplu, bakımı kolay bir sukulent. Bonsaisi de yapılabilen sukulentlerden biri.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara dayanıksız / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula rupestris subsp. marnieriana &#; İpe dizili boncuk şeklinde kırmızı kontürlü yapraklar

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara dayanıksız / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula Perfossa / Perforata

İpe dizili boncuk şeklinde kırmızı kontürlü iri yapraklar / Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara dayanıksız / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula ‘Moonglow’

Bitki Tipi: Sukkulent

Familya: Crassulaceae

Doğal yayılım alanı: Hibrid Tür

* * *

Crassula Ovata &#; Para ağacı &#; Yeşim ağacı

Kolay ve hızla gövde yapan, çok hızlı gelişen crassula ailesinden bir sukulent bitkidir. Yaz kış yeşil, etli parlak yaprakları, benzersiz güzellikte dallanma yapısı ile hemen form alırlar. İç ve sıcak bölgelerde dış mekanda yetiştirmeye uygundur. Yetişkin bitkiler kısa süreli donlara dayanabilese de donlardan korumak gerekir. Yarı gölge, aydınlık ortamda çok çabuk sonuç alacağınız şekilde gelişirler.

Crassula ovata tüm dünyada diğer adıyla Para Ağacı olarak da anılır. İnanışa göre çiçeklendiğinde yetiştiren kişi zengin olacaktır. Kuzey yarım kürede gelişen bu inanışın temelinde ovatanın çiçek açmasını tetikleyecek bazı faktörlerin aynı anda bir araya gelmeyişidir. Ovata kısa gün döneminde çiçek başı oluşturur. Bunu sağlamak için en az 4 yaşına gelmiş ovatanızı yaz sonu sonbahar başında günde en fazla 8 saat alacak şekilde konumlandırın. Bunun için akşam saat gibi hiç ışık almayacağı bir yere yerleştirin ve tekrar gün ışığına bir gün sonra öğlen 12 ye doğru çıkartın. Serin geceler, az ışık bitkinizin günde ilk çiçek başlarını vermesini sağlayacaktır. Kim bilir belki de onu çiçeklendirmektir size şans getirecek olan.
Dikim yeri : Saksı ve bah.e yetiştiriciliğine uygun. / Önerilen: Koleksiyon bitkisi / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı. / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Bahar girişi / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / İklim kuşağı : /Ömrü : Çok yıllık

* * *

Crassula Muscosa Lycopodioides ( Prenses çamı sukulent bitki )

Yaz kış yeşil, ince gövdeli / Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge / Önerilen: Koleksiyon bitkisi / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı. / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Bahar girişi / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Haworthia Cymbiformis &#; Kalın etli, yarı şeffaf yapraklar

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge / Önerilen: Koleksiyon bitkisi / Toprak : Kumlu, çakıllı geçirgenliği yüksek bahçe toprağı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Bahar dönemleri / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Portulacaria Afra &#; Kırmızı dal

Bonsaiye uygun sukulent çabuk gelişir hızlı şekillenir

Yapısı: Sukkulent yapılı dikensiz gövde / Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir. Aşırı gölgede yapısı bozulacağından mutlaka aydınlık ortamları tercih ediniz. Sukulent bitkilerde genel kural bitkinin öğle güneşini tam tepeden almayacağı ancak gün boyu aydınlık bir yerde konumlandırılmasıdır. Öğlen güneşinin yakıcı etkisinden uzak ancak diğer saatlerde güneş alan sukulentler daha kompact, daha yüksek kalitede renk veren bir yapıda olurlar ve çiçeklenmeleri artar. / İklim: Donlara karşı yarı dayanıklı. Kış aylarında sulamayı en aza indiriniz gerekirse durdurunuz. / Saksı yetiştiriciliğine uygun, koleksiyon bitkisi.

* * *

Hawortia Glauca

Kolay yetiştirilen Haworthia sukkulent bitki severlerin gözde bitkisidir. Düzgün yaprakları ile derli toplu, hoş ve aynı zamanda çiçeklenen bir bitkidir. Kış aylarında uykuya yatan bitki az hatta toprağında çok az nemle hiç sulanmadan soğuk ayları geçirir. Yazın ve baharla birlikte düzenli sulama yapılmalı ama yine genel sukkulent sulama kurallarının dışına çıkılmamalıdır. Sulama aralarında toprağın tamamen kurumasına izin verin, göreceksiniz bitkiniz çok daha sağlıklı gelişecek. Hızlı gelişen ve dipten verdiği sürgünlerle kolayca çoğaltılan tür, yaz öğlen yakıcı güneşi dışında bol güneş ve aydınlık havadar ortamları sever. Genelde yeşilin tonları olan gövde rengi, aşırı güneş ışığında koyu kahve kırmızıya döner.

Kuraklığa, susuzluğa ve en güzeli ihmal edilip unutulmaya yüksek dayanıklılık gösteren sukulent karışım bitkilerimizi kaçırmayın. Dilerseniz saksıda dilerseniz açık alan kaya bahçelerinizi süslemek için kullanın.

Yapısı: Sukkulent gövde. / Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir. Aşırı gölgede yapısı bozulacağından mutlaka aydınlık ortamları tercih ediniz. / İklim: Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygundur. Donlara karşı dayanıklı türlerin karışımıdır. İzmir gibi ılıman sahil kuşağında kışın yağmur altında kalmamak şartıyla dış mekanda yaz kış yetiştirilebilir. / Saksıda yetiştirilmeye uygun bitkidir.

* * *

Haworthia Margaritifera

Kolay yetiştirilen beyaz sıralı beneklerle taçlanmış Haworthia magaretifera sukulent bitki severlerin gözde bitkisidir. Düzgün yaprakları ve üzerindeki belirgin beyaz puanları ile derli toplu, hoş ve aynı zamanda çiçeklenen bir bitkidir. Kış aylarında uykuya yatan bitki az hatta toprağında çok az nemle hiç sulanmadan soğuk ayları geçirir. Yazın ve baharla birlikte düzenli sulama yapılmalı ama yine genel sukulent sulama kurallarının dışına çıkılmamalıdır. Sulama aralarında toprağın tamamen kurumasına izin verin, göreceksiniz bitkiniz çok daha sağlıklı gelişecek. Hızlı gelişen ve dipten verdiği sürgünlerle kolayca çoğaltılan tür, öğlen yakıcı güneşten korunmalı, yarı gölge aydınlık havadar ortamlarda hatta iç mekanda yetiştirilebilir. Genelde yeşilin tonları olan gövde rengi, aşırı güneş ışığında koyu kahve kırmızıya döner.

Kuraklığa, susuzluğa ve en güzeli ihmal edilip unutulmaya yüksek dayanıklılık gösteren sukulent karışım bitkilerimizi kaçırmayın. Dilerseniz saksıda dilerseniz açık alan kaya bahçelerinizi süslemek için kullanın.

Yapısı: Sukkulent gövde. / Konum: Güneşi doğrudan görmeyen aydınlık alanda sağlıklı gelişir. Aşırı gölgede yapısı bozulacağından mutlaka aydınlık ortamları tercih ediniz. / İklim: Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygundur. Donlara karşı dayanıklı türlerin karışımıdır. İzmir gibi ılıman sahil kuşağında kışın yağmur altında kalmamak şartıyla dış mekanda yaz kış yetiştirilebilir. / Saksıda yetiştirilmeye uygun bitkidir.

* * *


Hawortia Attenuata Zebra / Haworthia Fasciata

Kolay yetiştirilen zebra benzeri beyaz çizgilerle taçlanmış Haworthia sukkulent bitki severlerin gözde bitkisidir. İçine konulduğu ortamı derhal değiştirir. Düzgün yaprakları ve üzerindeki belirgin beyaz çizgileri ile derli toplu, hoş ve aynı zamanda çiçeklenen bir bitkidir. Kış aylarında uykuya yatan bitki az hatta toprağında çok az nemle hiç sulanmadan soğuk ayları geçirir. Yazın ve baharla birlikte düzenli sulama yapılmalı ama yine genel sukulent sulama kurallarının dışına çıkılmamalıdır. Sulama aralarında toprağın tamamen kurumasına izin verin, göreceksiniz bitkiniz çok daha sağlıklı gelişecek. Hızlı gelişen ve dipten verdiği sürgünlerle kolayca çoğaltılan tür, yaz öğlen yakıcı güneşi dışında bol güneş ve aydınlık havadar ortamları sever. Genelde yeşilin tonları olan gövde rengi, aşırı güneş ışığında koyu kahve kırmızıya döner.

Kuraklığa, susuzluğa ve en güzeli ihmal edilip unutulmaya yüksek dayanıklılık gösteren sukulent karışım bitkilerimizi kaçırmayın. Dilerseniz saksıda dilerseniz açık alan kaya bahçelerinizi süslemek için kullanın.

Yapısı: Sukkulent gövde. / Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir. Aşırı gölgede yapısı bozulacağından mutlaka aydınlık ortamları tercih ediniz. / İklim: Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygundur. Donlara karşı dayanıklı türlerin karışımıdır. İzmir gibi ılıman sahil kuşağında kışın yağmur altında kalmamak şartıyla dış mekanda yaz kış yetiştirilebilir. / Saksıda yetiştirilmeye uygun bitkidir.

 

* * *

 

Sedum Burrito

Bitki Tipi: Sukkulent

Familya: Crassulaceae

Doğal yayılım alanı: Meksika ve Honduras

* * *

Sedum Treleasii &#; Uzayan sürgün uçlarında rozetler

Parlak, üzüm tanesi benzeri yaprakları ile rozetler oluşturur. Toplu halde çok güzel görünüm sergileyen bu sedum varyetemiz, sürgünler halinde boylanır. Az ve ender bulunana sedum türlerinden biri.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı. / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara dayanıklı / İklim kuşağı : / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Echeveria Nodulosa &#; Maun kırmızı çizgili

İri yapılı, koyu yeşil üzerine maun kırmızı çizgili yaprakları ile değerli bir echeveriadır.

Rozet yapan ve her dem sanki bir çiçekmiş gibi duran yaprakları ile echeveria&#;lar sukulent ailesinin en sevilen, en çok peşinde koşulan türüdür. Sayısısız türü, birbirinden benzersiz renkler sergileyen çeşitleri vardır. Kırmızı, siyah, pembe yapraklılarından tutun da fırfırlı hatta kabartmalı yapraklarına bile rastlanan echeverialar; bakımı kolay ve bol çiçeklenen sukulentlerin başında funduszeue.infodan verdiği sürgünlerle toprağın üzerini hızla kaplayan bitki, sürgünleriyle bir arada çiçeklenme dönemine girdiğinde, görülmeye değer bir manzara yaratır. Çanak şekilli yapraklarından kolaylıkla çoğaltılabilen, çok yıllık bitki ne kadar ışık alırsa performansını ve güzelliğini o denli sergileyebilir. En güzel yarı gölge alanda yetiştirilebilen echeverialar her gün düzenli en az saat ışık almalıdırlar. Yazın aşırı yakıcı öğle güneşinden korunmak isterler.

Kuraklığa yüksek derecede dayanıklı oldukları halde düzenli ama kararında sulama, onları mutlu edecektir. Kış aylarında diğer sukulentler gibi çok az sulama isteyen bitkiyi bu aylarda dinlendirmek, kök çürümelerini önleyeceği gibi, baharda coşmasına da sebep olacaktır. Kaya bahçelerinde doğrudan toprağa da ekebileceğiniz bitki, sıkışık kaya aralarından ilerleyerek yayılacak, boşlukları dolduracaktır. Saksı yetiştiriciliğinde uzun yıllar, zahmetsice yetiştirilen bitki neredeyse hiç bakım istemeyen bir bitkidir.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı. / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / İklim kuşağı : / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Echeveria Purpusorum &#; Parlak, benekli, sıkı gövdeli rozetler

Echeveria purpusorum diğer tüm echeveria türlerinden farklıdır. Şekilli yaprakları, benekli ve desenli rengi ile göze çarpar. Yaprakları gövdesi ile bütünleşik ve çok sıkıdır. Yavaş gelişir ve yaprağından çok yavruları ile üretmek daha uygundur.

Rozet yapan ve her dem sanki bir çiçekmiş gibi duran yaprakları ile echeveria&#;lar sukulent ailesinin en sevilen, en çok peşinde koşulan türüdür. Sayısısız türü, birbirinden benzersiz renkler sergileyen çeşitleri vardır. Kırmızı, siyah, pembe yapraklılarından tutun da fırfırlı hatta kabartmalı yapraklarına bile rastlanan echeverialar; bakımı kolay ve bol çiçeklenen sukulentlerin başında gelir.

Yanlardan verdiği sürgünlerle toprağın üzerini hızla kaplayan bitki, sürgünleriyle bir arada çiçeklenme dönemine girdiğinde, görülmeye değer bir manzara yaratır.

Çanak şekilli yapraklarından kolaylıkla çoğaltılabilen, çok yıllık bitki ne kadar ışık alırsa performansını ve güzelliğini o denli sergileyebilir. En güzel yarı gölge alanda yetiştirilebilen echeverialar her gün düzenli en az saat ışık almalıdırlar. Yazın aşırı yakıcı öğle güneşinden korunmak isterler.

Kuraklığa yüksek derecede dayanıklı oldukları halde düzenli ama kararında sulama, onları mutlu edecektir. Kış aylarında diğer sukulentler gibi çok az sulama isteyen bitkiyi bu aylarda dinlendirmek, kök çürümelerini önleyeceği gibi, baharda coşmasına da sebep olacaktır. Kaya bahçelerinde doğrudan toprağa da ekebileceğiniz bitki, sıkışık kaya aralarından ilerleyerek yayılacak, boşlukları dolduracaktır. Saksı yetiştiriciliğinde uzun yıllar, zahmetsice yetiştirilen bitki neredeyse hiç bakım istemeyen bir bitkidir.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının. / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı. / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / İklim kuşağı : / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Echeveria Setosa

Bitki Tipi: Sukkulent

Familya: Crassulaceae

Doğal yayılım alanı: Meksika

* * *

Sempervivum Tectorum ( Dev rozetler yapar )

Sempervivumlar, rozet yapan ve yavru vererek çoğalan sukulentler olup, yaşlarında çiçeklenirler. Hastalıklara çok dayanıklı olan sempervivumlar bakımsızlıktan hoşlanır. Aşırı sulama en büyük düşmanları olup, yazın aşırı sıcaklarda doğrudan öğle güneşinden özellikle saksıda yetiştirilen sempervivumları korumak gerekir.

Dikim yeri : Saksıda ve yarı gölge, yaz aylarında aşırı güneşten sakının / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz ayları / Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı / İklim kuşağı : / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Aloe Zanzibarica &#; Rozet yapan minyatür aloe

Beyaz benekli ve ele batmayan yumuşak dikenli, rozet yapan minyatür bir aloe varyetesidir. Aloeler sukulent bitkiler ailesine mensup, bakımı kolay ve hızlı gelişen, etli yapraklı bitkilerdir. Yanlardan verdikleri yavrularını ayırma yöntemi ile kolaylıkla çoğaltılabilirler.

Dikim yeri : Işık alan güneşli ve yarı gölge alanlar / Önerilen: Saksı yetiştiriciliğine uygun koleksiyon bitkisi / Toprak : Kaktüs ve sukulentlere özel toprak karışımı / Büyüme hızı : Hızlı / Çiçeklenme dönemi : Yaz / Dona dayanıklılık : Donlardan korunmalı / Ömrü : Çok yıllık

* * *

Aloe Humilis

Bitki Tipi: Sukkulent

Familya: Aloeaceae

Doğal yayılım alanı: Güney Afrika

* * *

Aloe Variegata Magic

Bitki Tipi: Sukkulent

Familya: Aloeaceae

Doğal yayılım alanı: Güney Afrika

* * *

Lithops

Lithops, yani popüler ismi ile ‘YAŞAYAN TAŞLAR’ Dünya’nın en akıl almaz, etkileyici bitkilerinden biridir. Kent hayatına uygundur, az bakım ister, dekoratif, dolgun çiçekleri ile bulundukları ortama değer katarlar. &#;un üzerinde türü vardır. Bulunan tür sayısının artması, her bir türün kendi içinde farklı renk, doku ve çiçek bulundurması, koleksiyoncuları harekete geçirmiş, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere insanlar Lithops koleksiyonları yapmaya başlamışlardır. Lithoplar doğaları gereği zaten tohumdan yetişen bitkiler oldukları için yetiştirilmesi kolay ve zevklidir.

Yılda 2 kez çiçeklenme dönemine giren bitki, gövdesinden büyük çiçekler açar. Sukulent ailesinden olan bitkinin gövdesinde diken yoktur ve karşıdan bakıldığında renkli, parlak bir taşa benzer. Bu nedenle yaşayan taş ismini almışlardır.

Yapısı: Sukkulent gövde

Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir

İklim: Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygundur. Donlara karşı yarı dayanıklı olduğundan kış aylarında aydınlık iç mekanda yetiştirilebilir. İzmir gibi ılıman sahil kuşağında kışın yağmur altında kalmamak şartıyla dış mekanda yaz kış yetiştirilebilir.

Saksıda ve bahçede kolaylıkla yetişirler.

Bakım önerileri:

Gübreleme: Bahar başında yapılır. Mutlaka sıvı inorganik gübreler kullanınız.

Lithops dikimi

Lithopsunuz taşınma sırasında toprak ağırlığı ile değerli kök kısmının kırılıp kopmaması ve zarar görmemesi için çıplak kök olarak gönderilir. Bu halde 1 ay boyunca dikimi gerçekleştirmesiniz dahi yaşamaya devam edebilir. Ancak yine de lithopsunuz gelince bekletmeden dikimini gerçekleştiriniz.

Dikim için, çapı cm ( özellikle kare saksılar yer açısından tasarruf sağlar) bir saksı yeterlidir. Bu saksıya birden fazla lithops dikebilirsiniz. Yanyana hatta dip dibe olmaktan hoşlanacaklardır. Saksıya kaliteli kaktüs toprağınızı doldurun ve sulayın. Kaktüs toprağının suyu iyice çektiğinden emin olmak için altına bir tabak yerleştirebilirsiniz. Saksınızı bu şekilde hazırladıktan sonra 15 dakika suyun süzülmesine izin verip, bir kalem yardımıyla dikimi yapacağınız yerde, lithopsun boyu kadar bir delik açın. Lithopsunuzun kökünü kıvırmadan, baş kısmını elinizle tutarak bu deliğe yerleştirin. Baş kısmını asla gömmeyin. Daha sonra yanlardan toprağa parmaklarınızla baskı uygulayarak kökün çevresinde hava boşluğu kalmayacak şekilde bastırın. Bu şekilde dikimden sonra uzunca bir müddet toprağı yeniden sulamanıza gerek yoktur. Yarı gölge, aydınlık ancak doğrudan güneş görmeyen bir yere saksınızı yerleştirin.

1- Mini Çakıllar: Lithopslar toprağa tamamen gömülmezler. Toprakla temas eden kısım kökün başladığı ve koni şeklindeki gövdenin bittiği hafif kahverengi kısımdır. Bu noktadan yukarı tepe kısma dek bitkiyi ayakta tutmak için aralarında hava boşlukları kalacak irilikte çakıl taşları kullanın.

2- Toprak seviyesi: Bitkinin asla tamamını ya da gövdesinin yüzde 50 den fazlasını toprağa gömmeyin. Zira lithopslar yanlardan asla kök salmaz. Ancak aşırı gömerseniz kök ağzı nemden dolayı zayıflayacak ve bitkiniz hastalanacaktır.

3- Kaktüs toprağı

&#;&#;

Lithops Güney Afrika anavatanı olan sukkulent bir bitkidir. Yaşayan taş ya da çiçeklenen taş olarak bilinirler. Çok az yağış alan anavatanlarında gövdelerinin büyük bir kısmı toprak altında yaşayan bitkinin sadece üst &#; düz kısmı toprak yüzeyinde olup, bu kısım ışığı geçiren transparan yapıdadır. Bu kısma pencere denir ve Lithopsu bu kadar aranan bir koleksiyon bitkisi yapan da bu kısmıdır. Zira bu transparan kısım bitkinin kendini kamufle edebilmesi için ortama uyumlu bir taş şeklinde desen ve renk almıştır. Bitki aleminde eşsizdir.

Her bahar ve sonbahar aylarında gövde büyüklüklerinin neredeyse 2 katı büyüklükte göz dolduran çiçekler açan lithopslar, bakımı kolay sukkulentlerden biridir. Neredeyse hiç su istemeyen bitkinin gübrelemesi akıllı gübrelerle yapıldığında çok kolaydır. Toprak olarak kaliteli, geçirgenliği çok yüksek kaktüs topraklarını seçmeniz yerinde olacaktır.

Kaktüs yetiştiren müşterilerimizin büyük çoğunluğu yapı marketlerde satılan kaktüs topraklarının, lithops yetiştirmeye uygun olmadığını funduszeue.infoüs ve lithops toprağınız geçirgenliği çok yüksek olmalı, marketlerde satılanlar gibi organik maddece zengin su tutumu yüksek olmamalıdır.

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar-sonbahar
Çiçekler: Genelde sarı ve beyaz renklerde
Yapısı: Sukulent
Konum: Yarı gölge- aydınlık

Lithops bakımı

Geçirgenliği yüksek toprakta yetiştiriniz. 2 yılda bir kış çıkışında saksı değişimi yapınız. Gübreleme bahar ve sonbahar aylarında olmalıdır. Yavaş yarayışlı gübreler tercih edilmelidir. Kimyasal gübrelerle beslemeyi tercih ediniz. Sıvı kaktüs gübreleri ya da 9 &#; 14 aylık akılllı gübreler bitkinin sağlıklı yetişmesi için yeterlidir.

Asla fazla sulamayın. Asla sık sık sulamayın. Bitki sabah yapan çiğle bile tüm su ihtiyacını karşılayabilir. Ancak ısıtmalı kapalı ortamda bitki yakından takip edilerek bir sulama aralığı geliştirilmelidir. Toprağı elle kontrol en güvenilir yöntemdir. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmalıdır.

lithops-dikimi

Dikimi yeni yapılan bitkiler asla doğrudan güneş gören bir yere yerleştirilmemelidir.
Lithopslar hava akımı olan yerleri severler. Havasız yüksek nemli ortamlarda bitki bozulur.
En tehlikeli düşmanı kırmızı örümcektir. Gerekirse ilaçlama yapınız. Temiz toprak kullanmak, bitkilerin sık sık kontrolü sizi bu zararlıdan koruyacaktır.

* * *

Selaginella Frosty Yosun Terayum Bitkisi

Selaginella yosun yaz kış yeşil, sürekli nemli toprak isteyen bir eğreltiotu türüdür. Kümeler halinde yetişir ve yayılıcıdır. Yosun denmesinin sebebi yosun benzeri görüntü sergilemesidir. &#; 31 derece soğuğa dayanabilir. Yazın sıcaklarla arası pek yoktur. Yaprakları koyu yeşil olup, yaprak uçları sarıdır.

İç mekanda sadece teraryum uygulaması yapılırsa sağlıklı gelişir. Zira iç mekanda nem eksikliği çekeceğinden, cam fanuslara yapılan dikimlerde ancak ihtiyacı olan nemi alabilir. Teraryumda olmasa da iç mekanda tutmak istiyorsanız nemli ve aydınlık ancak doğrudan gün ışığı almayan yerleri tercih ediniz. Dış mekanda tam gölge, belki sabah ya da akşam çok kısa süre gün ışığı görebileceği, kutu ve nemli ortamları sever. Toprağını iki sulama arası kurutmayınız. Sürekli nemli toprak sever.

Dikim yeri: Aydınlık, doğrudan güneş görmeyen, serin ve nemli / Önerilen: Saksı ve çiçek tarhları / Toprak: Nem tutumu yüksek, verimli torf / Çiçeklenme dönemi: Yaprak formu için yetiştirilir / Dona dayanıklılık: Tam dayanıklı ( eksi 30 dereceye kadar ) / Ömrü: çok yıllık / Dikim ve bakım: Su tutumu iyi kaliteli saksı toprağına dikimini yapın. Sulamasını kireçsiz dinlenmiş su ile yapın. Çok sıcak günlerde spreyle ıslatılmaktan hoşlanır.

***

Mammilliaria Geminispina

Bitki Tipi: Kaktüs / Familya: Cactaceae / Doğal yayılım alanı: Meksika

***

Opuntia Microdasys

Bitki Tipi: Kaktüs / Familya: Cactaceae / Doğal yayılım alanı: Kuzey Meksika

Like this:

LikeLoading

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası