kuranda sümerler / Kuran ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni

Kuranda Sümerler

kuranda sümerler

Kur’an, İncil ve Tevratın Kökeninin Sümer dini oldugu İddiası…

 

&#;Güncelleme : Bu konuyu detaylıca incelediğim son çalışmam  &#;Sümer efsanesi THE END&#; adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz&#; &#;

Size bir şey sormak istiyorum? Türkiye eskilerde yaşamış bir medeniyet olsa ve bir şekilde yok olmuş olsa… Sonra Türkiye’ de yaşayan halkın yaşam standartlarını, dini yaşayış biçimlerini, ekonomisini anlamak için arkeolojik çalışmalar yapılsa;

a-) Sadece Marmara Bölgesi’nden çıkan bulgulara göre Türkiye hakkında bir karara varılabilir mi? Ya da Ege Bölgesi’nden, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz?

b-) Bu bölgelerin hepsi ayrı ayrı incelendiğinde karşımıza örf, töre, eğitim, dini yaşayış, eğitim düzeyi olarak bambaşka Türkiye çıkmaz mı?

c-) Tarihçiler hangi bölgeden çıkan arkeolojik kalıntıları esas aldıklarında gerçek Türkiye’yi tanımlamış olurlardı?

Cevap belli… Tüm Türkiye.

Şimdi konumuza dönersek Muazzez İlmiye Çığ’ın “Kur’an, İncil ve Tevrat&#;ın Sümer’deki Kökeni” adlı kitabında şöyle bir cümle var…

&#; Ne yazık ki, Sümer kanunlarının yazılı olduğu tabletler çok kırıklı, belki de toprak altından daha çıkarılmayanlarda var. Bu yüzden tam karşılaştırma yapıla-mı-yor.&#; Kitabında Sayfa

Mademki tam karşılaştırma yapılamıyor ve bulgular eksik, O zaman &#; Kur&#;an’ın ve hatta diğer dinlerin kökeni Sümer dini&#; gibi iddiali bir sonuca nasıl ulaşılıyor?

Zaten kitabı okurken, İslamla alakası olmayan hurafelerin sanki Kur&#;an da varmış gibi anlatılmasını hayretler içinde okuyorsunuz&#;

Muazzez Hanım, Sümerlerin tarihine vakıf olabilir! Ama Kur&#;an dan bihaber olduğu kesin&#; Kendisi mademki böyle iddialı bir kitap yazıyor, o zaman bahsettiği konuların ayet ayet Kur&#;an da geçtiği yerleri vermesi gerekirdi&#;

Sevdiğim bir söz vardır… “ Yalanın en kötüsü, doğruya en yakın olandır…” Ancak bu tür yalanlar insanların aklını bulandırabilir.

İşte bu kitapta yapılan da bu… Doğru ve doğruya yakın yanlışlar birbirine karışmış… “Bu konu Kur’an da var denilen”  birçok konu Kur’an da ol-ma-dığı gibi, olan şeyler de var…

Kitabında, Bütün dinlerin ortak noktası olarak verdiği kısımda öyle yanlış tespitler var ki? İslami bilgisi az olan biri bile bunu ayırt edebilir…  Örneğin;

&#; Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman dinleriyle Sümer dini ortak noktaları:
1- Tanrı korkusu
2- Tanrı yargılaması
3- Kurban
4- Törenler (İslamda tören ?)
5- İlahiler ( İslam’da ilahi? Hangi ayette geçer?)
6- Dualar
7- Tütsülerle tanrıyı memnun etmek ( İslamda! Hangi ayet ?)
8- İyi ahlaklı, dürüst ve haktanır olmak, büyüklere ve küçüklere saygı göstermek
9- Sosyal adalet
Temizlik &#;( kitabında sayfa 15)

İste bu ortak noktalara bakarak, Sümerlerin dini Kur&#;an in temeli deniliyor&#;

Sizce, İlk peygamber Hz Âdem insanlara Allah’ın hangi emirlerini iletti?

Bu soruya dini bilgisi az olan biri bile,  yukarıda ki maddelerini hemen sıralar…

Bu ortak noktaların olması Sümerlerin dinlerin temellerini oluşturduğunu değil, Adem as dan itibaren dinin temellerinin hiç değişmediğini gösterir…

Allah adaleti gereği her ümmete aynı temel esasları tebliğ etmiştir… Her peygambere ayrı bir din göndermiş olsaydı, Hz İsa&#;nın dinine inanmış birinin, Muhammed as ın dinine inanmasını Rabbim ister miydi?

Sorunun temeli şu ayrıntının anlaşılmamış olması:

Hz Âdem as dan itibaren peygamberlerin tebliğ ettiği din hep İslam’dı… Ama insanlar bu temelleri saptırıp kendilerine göre dini başkalaştırdılar…

Sümer, Akad, Asur, Babil gibi medeniyetlerin dindeki esaslarıyla; Tevrat, İncil gibi kitaplarda geçen dini esasların benzerlik göstermesi Allah’ın dininin değişmediğinin kanıtıdır…

Zaten şura Ayet bu durumu net açıklar…

“Dini dosdoğru tutun ve onda ayrılığa düşmeyin!” diye Nuh’a emrettiğini, sana vahyettiğini, İbrahim’e, Musa’ya ve İsa’ya emrettiğini size dedin kıldı. Fakat senin kendilerini çağırdığın şey (İslâm dini), Allah’a ortak koşanlara ağır geldi. Allah, ona dilediğini seçer. İçtenlikle kendine yönelenleri de ona ulaştırır.&#;

Muazzez Hanım kitabında;

“Sümerlerde tanrılar ol der, o şey oluverir&#; diyor (sayfa 17)

Bir şeyin ol deyince oluvermesi zaten Allah&#;in özelliğidir… Bu Adem as dan itibaren değişmemiştir… Sümerlerde bu görüşün tek tanrıdan birçok tanrıya yayılmış olması onların, Arabistan’da yaşanan cahiliye dönemi gibi bir süreci yaşadıklarını gösterir…

İslamiyet öncesi Cahiliye dönemini incelediğinizde oruç, kurban, tavaf bunların hepsinin yapıldığını, ancak Allah adına yapılması gereken bu ibadetlerin putlar adına ve başkalaşmış bir şekilde yapıldığını görürsünüz…

Tıpkı Muazzez hanımın kitabında sayfa 18 alt metin 14 de belirttiği Sümerler orneginde olduğu gibi…

“Sümer dininde ay kültürünün önemli bir yeri vardır. Ayın ilk göründüğü gün, 15 günlük olduğu ve görünmediği günlerde tören yapılırdı. Hatta bazı yiyecekler yenil-mez-di &#;
Demek ki oruç ibadetini baskalastirmislar&#;

Sümerlerde çıkan bu bulgular, Sümerlere de bir peygamberin geldiğini  (ki bu peygamberin Nuh as olduğu ve adının  Ziusudra olduğu,( -Ziusudra Sümer mitolojisinde Tufandan kurtulan kişidir. Üç büyük dine göre Ziusudra&#;nın karşılığı Nuh funduszeue.info://funduszeue.info  -)  ve onların peygamberden etkilenmesine rağmen zamanla; İbrahim as ın dinini başkalaştıran cahiliye dönemindeki putperestler gibisapıttıklarını gösterir…

Ayrıca  &#;Erken dönemlerde Sümerlerin ana tanrısı An&#;dır&#;  (funduszeue.info%C3%BCmerler)

Demek ki Sümerler ilk başta tek tanrılıydı&#;

Sümerce ve Akadca yani çift dille yazılan funduszeue.info tableti de Tek tanrıdan bahseder&#; Bu da Sümerlerde cahiliye dönemi arapları gibi (ibrahim as dan sonra) tek tanrıdan, çok tanrıcılığa geçisin  yaşandığının ispatıdır&#;

(funduszeue.info

Büyü, Ant, Aşılmayan Ant dairesi,
Tanrıların aşılmayan Ant dairesi,
Göğün ve yerin değiştirilmeyen Ant dairesi,
Tanrı tektir, ve değiştirilmez,
Tanrı ve insan, birbirinden ayrılmazlar…)

Kitaptan devam edelim:

“Sümer dini çok tanrılı dindi. Her nesnenin bir tanrısı vardı. Tanrılara ait listelerde kadar tanrı adı bulunduğu” nu belirten yazar ( sayfa 13), sayfa 23 e geldiğinde bu sefer;

“Sümer tanrılarının esas adlarından başka, niteliklerine göre diğer adları da vardı. Babilliler bu adlardan 50 sini yeni yarattıkları tanrı Marduk a vererek tek tanrı düşüncesine doğru bir adım atmışlardı. İslam dininde Allah a verilen 99 ad, aynı geleneğin bir devamı gibi görünüyor. &#;

Şimdi sormak lazım…

a-) Babilliler ne oldu da, Sümerlilerin tanrısından vazgeçip, tek tanrılı dine geçiş yaptılar? Sümerler, dinlerin temelini oluşturacak kadar etkili bir medeniyet ise, Babillileri neden etkileyemediler?

b-) Allahın 99 ismi olduğu Kur&#;an-i Kerim&#;in hangi süresinde geçiyor?

Asil sorulmasi gereken soru şu&#; Peygamberimiz nasıl oluyor da seneler sonra Sümer diniyle benzerlikleri olan ama ondan farklı, İncil de anlatilanlarla benzerlikler gosteren ama ondan farkli, Tevrattaki bilgilerle benzerlik gösteren ama ondan farkli bir dini yani islamı, hem de okuma yazma bilmeden bu kadar güzel derleyip toplayabiliyor?

Muazzez hanımın kitabı sayfa&#; Kur&#;an sayfa&#; Bütün dinlerin kökeni dediği ve bununla ilgili Sümer, incil ve Tevrat&#;tan bütün bilgileri topladığı kendi kitabı bile ancak sayfadan olusabilirken,
gene vurguluyorum okuma yazma bilmeyen peygamberim, nasıl olmuş da sayfalık bir kitap hazırlamış&#; Sırf bu iddiaları bile Kur,an in mucize olduğunu ve Allah&#;tan geldiğini  kanıtlamaz mı?

Muazzez hanım kitabında birçok konuyu anlatırken “Bu konu Kur’an da yok” ifadesini kullanmış olmasına rağmen (örneğin recm cezası, kaburga kemiğinden yaratılma, çocukların doğuştan günahkâr doğması, büyük erkek çocuğa mirastan özel bir pay verilmesi gibi), Sümerlerin dinini Kur’an ın kökeni gibi sunmuş…

Devam edelim…

Yazar, “Hammurabi&#;nin Güneş tanrısından kanun alışı, Musa&#;nın tanrıdan kanun alışına örnek olmuştur” demiş…

Şaşırmamak elde değil… Musa as a gelen kadar, Âdem as’ın Allah’tan kanun alışı nasıldı? Yazar, bu kadar iddialı bir cümle kurmadan önce, keşke bunu konuyu araştırmış olsaydı…

Kısacası, kitabın adının şöyle olması gerekirdi…

Sümer, İncil ve Tevrat&#;taki dini esasların kökeni, İslam… Bu yüzden ters mantıkla okunması gereken bir kitap…

Ve Muazzez Hanım için üzüldüğüm konu…

Yeni yapılan arkeolojik kazılarla &#; Göbeklitepe&#; nin bulunuşu kendisi için kötü bir sürpriz olmuştur sanırım&#;

Senelerini, dinlerin başlangıcı Sümerlerdir temelinin üzerine kur, bir ömrü buna harca&#; Sonra en güvendiğin Bilim ve Arkeolojik kalıntılar seni yarı yolda bıraksın&#;

(İddiaları neydi? Önce &#;Kent&#; ler oluşuyordu, birlikte yaşamanın sonucunda  &#;din&#;kavramı ortaya çıkıyordu&#;  Göbeklitepe de ortaya ne çıktı? Önce &#;Din&#; olmuştur, sonra &#;kent&#;&#; )

Hadi arkeologlar ilk medeniyet Sümerler değilmiş, yanılmışız diyebiliyorlar da, Muazzez Hanım,

Büyük dini tapınaklardan oluşmuş ve Sümerlerden binlerce sene önce yaşamış Göbeklitepe deki dinin KÖKENİNİ neye bağlayacak?

Sanırım yeni bir kitap yazması gerekecek… “Sümer, İncil, Tevrat ve Kur&#;an kökeni, Göbeklitepe medeniyeti” adında…

Sonra bir kazı daha yapılacak, aaaa!

Göbeklitepe medeniyetinden önce de yaşayan bir medeniyet ve tapınaklar varmış…Bir şaşkınlık daha&#;

Kazılarla, yavaş yavaş Âdem as a kadar ulaşacaklar&#;

Ve o zaman bakacaklar ki; Ne Allahın dini, ne de insanların nankörlükleri değişmemiş…

Ömürleri bu gerçeği görmeye yeterse tabi…

 

 

 

Bu yazı ATEİSTLERİN İDDİALARINA CEVAPLAR, Dini Meseleler, Yazılarım kategorisine gönderilmiş ve Göbeklitepe, Kuran, Muazzez İlmiye Çığ, sumer ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

kur'an incil ve tevrat'ın sümer'deki kökeni

  • sümerlerin cennet tasfiri, incil ve kuran'da geçenle paralellik gösterir. hepsinde "tabanından sular fışkıran cennet" diye geçer.

  • sümerde bir tanrıcanın tekrar dirilmesi için kaburga kemiğinden başka bir tanrı yaratılır; ademin kaburga kemiğinden havvanın yaratılması gibi.

  • bu kokenler kuranin uydurma oldugu savini funduszeue.info, kuranda onceki her millete peygamber gonderildigi soylenir. onlarin anlattiklarinin da kuranla celi$mesi du$unulemez. ve bu inani$lar da pekala peygamberlerinin anlattiklariyla alakali olabilir. oldugu ispat edilemez diyene,olmadigi da ispat edilemez denir.

  • kuran'ın uydurma (en azından insan yapımı) olduğunu destekleyebilecek bir kanıt. zira hepsi benzer coğrafyalarda ortya çıkmıştır. bir finlandiyalı cennet kavramını bu şekilde anlatmazdı sanırım, zira adamların her bi tarafı ırmak nehir, yerden çıksa neye yarar.

  • sadece sümer değil,nuh tufanı ve cennetten atılma olayları hind masallarında da anlatırlıfunduszeue.info eski yunan da funduszeue.info nuh tufanı şu tarihte olmuştur dediğimiz tarihten önce de tahminen vardı bu tip masallar.tıpkı atlantis gibi,mu gibi.

  • bir muazzez ilmiye çığ kitabı.

  • "kuran incil ve tevrat'ın sumerdeki kökeni"* diye bahsettiğimizde daha doğru olacağını düşündüğüm* kitabın geniş bir alıntısı için bkz:
    funduszeue.info

  • akadlı kral sargon un hayatı,musa nın hayatıyla büyük benzerlikler taşır

  • sanilanin aksine kitapta yorum yapilmamis sadece benzerlikler ortaya konmus ve yorumun okuyucuya birakildigi belirtilmistir.. gercekten okunmasi gerekn ve oldukca ilgi cekici saptamalariyla sorgulatici bi kitaptir..

  • turan dursun'un da uzerinde kafa patlattigi bir sorunsal.

    efsanelerde ve islamda çamurdan yaratiliş:

    "and olsun ki, biz insanı süzme çamurdan yarattık. sonra da onu nutfe halinde sağlam bir yere yerleştirdik. sonra nutfeyi bir kan pıhtısı haline getirdik, derken o kan pıhtısını bir çiğnemlik et yaptık, bir çiğnemlik etten kemikler yarattık, kemiklere de et giydirdik. ve sonra onu başka bir yaratık yaptık. yaratanların en güzeli olan allah'ın şanı ne yücedir." (mü'minün, ayetler.)

    islam'ın kutsal kitabı kuran ilk insanın yaratılışını böyle anlatır. daha bir çok surede aynı açıklamayı okuyoruz: "hakikat biz onları cıvık çamurdan yarattık."(es safaat,11), "o, insanı bardak gibi çınlayan kupkuru bir balçıktan yarattı."(er-rahman,14)

    sad suresi'nde ise, insanın yaradılışından tedirginlik duyan şeytanla allah tartışıyor: "rabbin o münazara zamanında meleklere demişti ki: 'ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. artık onu tamamlayıp içerisine de ruhumdan üfürdüğüm zaman kendisi için derhal ona secdeye kapanın: bütün melekler toptan secde etmişlerdi. iblise gelince, o büyüklük taslamış ve kafirlerden olmuştur. allah: 'ey iblis, kudretimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? böbürlendin mi? yoksa gururlandın mı?' dedi. iblis :'ben ondan hayırlıyım. beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın' dedi." (sad)

    kuran'a göre, adem çamurdan yaratılmıştır, sonra onun kaburga kemiğinden havva, sonra ikisinin birleşmesinden habil ile kabil. öykü uzar gider.

    sıtkı, luksor tapınağında

    sıtkı, dinine bağlı bir gençti. namazını, orucunu hiç kaçırmazdı. imam hatip mezunuydu. bütün amacı daha da derinleşmekti. süleymaniye'nin arka sokaklarında otururdu. babası manifaturacıydı. geceleri, kur'an ve hadis kitapları okurdu. meraklı bir gençti, felsefeyle ilgilenirdi. bütün düşüncesi, mısır'da el-ezher'de okumaktı.

    babası sonunda kararını verdi. elindeki avucundakiyle, sıtkı'yı mısır'a yollayacaktı. oğlu, orada okuyacaktı. dünyalar, sıtkı'nın olmuştu. mısır, sıtkı'yı büyülemişti. gezecek, görecek, araştıracaktı. bir gün, ünlü luksor tapınağı'nı gezmeye başladı. elinde bir katalog vardı. sayfalarını karıştırdı. o ne? ne kadar ilginç bir kabartma resmiydi. hemen altındaki yazıyı yutar gibi okudu: "kral amonhotap iii olarak betimlenen tanrı khnemu'yu çömlekçi çarkında erkek ve dişi iki insanı yaratırken görüyoruz."

    sıtkı'nın kafasında birden şimşekler çaktı. soluğu kabartmanın önünde aldı. aklına, kuran'daki sureler gelmişti. kur'an, ilk insanın çamurdan yaratıldığını söylüyordu. işte, önündeki kabartmada, öküz başlı mısır tanrısı khnemu, bir çömlekçi ustalığıyla, çamura biçim verip insanı yaratıyordu. hem de kuran ayetlerinin inişinden yüzyıllar öncesine ait bir kabartmaydı bu.."allah, allah.." dedi.

    düşüncelere daldı sıtkı. acaba, eski çağların, diğer uygarlıklarında yaratılış öyküleri nasıldı? "tanrılara sormalı" diye düşündü. sonra kendi kendine kızdı. ne biçim şeyler düşünüyordu. mısır'da öğle sıcağı ne kadar bunaltıcıydı. gevşedi. luksor tapınağının loş bir köşesinde tatlı hayallere bırakmıştı kendisini. birden silkelendi, araştıracaktı. sıtkı, eski efsaneleri, mitoloji ve arkeoloji kitaplarını topladı. durmadan okuyor, kitap sayfaları arasından tanrıları çağırıyor, onlarla konuşuyordu.

    zeus da çamuru kullanmış

    "ey yüce tanrı zeus, in bakalım olimpos dağından. yanına prometheus'u da al gel bakalım." böyle bağırıyordu sıtkı, olimpos dağı'na karşı. zeus da şaşırmıştı. aşağıda bir ademoğlu kendisine emrediyordu. olacak iş miydi? vardır bir hikmeti diye düşündü zeus. prometheus'u da yanına aldı, merakla indi.

    "önce sen anlat prometheus, anlat bakalım insanı nasıl yarattın?"

    "ey ademoğlu, yılının adamı, anlatayım" dedi prometheus. falso vermemek için iyice düşündü ve söze başladı: "babam titan giapeto, zeus ile savaş halindeydi. ağabeylerim menezius ve atlas'ı, gaddar zeus cezalandırdı. ben savaşa katılmamıştım. fakat, zeus'u da hiç sevmedim. çünkü, evrenin dört köşesinde yaşanan acılara tatsızlıklara karşı çok ilgisiz davranırdı zeus. nefret ederdim ondan. sonunda kararımı verdim. kendim gibi duygulu varlıklar yaratmalıydım. gözyaşlarımla toprağı çamur haline getirdim ve yoğurdum. bir insan heykeli yaptım. sonra bu heykele ruh verdim. ilk ölümlü yaratıklar oluştu böylece."

    "ey prometheus, neden çamuru kullandın?" diye sordu sıtkı.

    "bilmem ki," dedi prometheus. "ben, önceki tanrılardan böyle gördüm. böyle terbiye aldım. örneğin, zeus da böyle yaratmıştı insanı."

    onlar nereden bileceklerdi sıtkı'nın ne düşündüğünü? kuran'ı okumamışlardı ki. elindeki mitoloji kitabına baktı. prometheus, doğru söylüyordu. hışımla zeus' a döndü:

    "sen anlat bakalım gaddar tanrı, sen nasıl yarattın insanı?"

    "namlı, şanlı hephaistos'u çağırdım hemen, 'bir parça toprak al, suyla karıştır' dedim. 'içine insan sesi koy, insan gücü koy. bir varlık yap ki, yüzü ölümsüz tanrıçalara benzesin.' koca hephaistos, topal tanrı, hemen yaptı dediğimi. bir kız biçimine soktu toprağı. ses koydu içine. ve, pandora adını koydu. işte, böyle yarattım insanı."

    iyice terlemişti sıtkı'nın karşısında zeus. koca yunan tanrısı, yalan söyleyecek değildi ya. milattan önce 8.yüzyılda yazılan hesiodos destanı da aynen öyle anlatıyordu olayı.

    "ey zeus, insanı yaratmak için çamurdan başka bir şey bulamadın mı?" diye sordu sıtkı. örneğin, demirden veya taştan yaratılsa, belki insanın mayası daha sağlam olurdu. "bizde adet böyledir," dedi zeus. "benden önce, marduk da böyle yaratmıştı insanı."

    sümerlerdeki ilk harç

    "peki, dönün bakalım yüce dağınıza," diye emretti sıtkı. bu sefer aklına marduk takılmıştı. sümer tanrısıydı, marduk.
    mezopotamya'da yaşardı. kitabına baktı. ilk sümer dönemine dayanan ve milattan önce 7. yüzyıla ait olan tabletler,
    yılları arasındaki arkeolojik kazılarda bulunmuştu. oluşma tarihi dörtbin yıl öncesine uzanan sümer efsaneleri'nde, "enuma-eliş destanı"nda tanrı marduk'tan söz ediliyordu.

    sayfaları karıştırdı sıtkı. karıştırırken, dicle ile fırat'ın birleştiği bereketli topraklarda buldu kendini. "marduuuk" diye bağırdı. marduk hemen gelmişti. "söyle derdini ademoğlu" dedi.

    "olimpos'un tanrısı zeus senden söz etti. anlat bakalım insanı nasıl yarattığını" dedi sıtkı.

    "bizim eski tanrılar, yaptığım işlerden dolayı teşekkür etmişlerdi bana. hallerinden çok memnun olduklarını, ancak kendilerine hizmet edecek, tanrı niteliği taşımayan bir yaratığa ihtiyaçları olduğunu söylemişlerdi. bunun üzerine, ben de ea'nın yardımını istedim. toprağı, kingu'nun kanıyla yoğurdum. ilk insanı meydana getirdim."

    bu kadar da benzerlik olur mudiye düşündü sıtkı. yoksa marduk palavra mı atıyordu? kitabından "enuma-eliş destanı"nı buldu. okudu. hayret!funduszeue.info enuma-eniş'te değil, ullikumi, sankhuniaton gibi diğer sümer efsanelerinde de yaratılışın ilk harcı olarak çamur kullanılmıştı. marduk'a teşekkür etti. "kafamı iyice açtın sevgili marduk" dedi.

    marduk da şaşırmıştı. kimdi bu ademoğlu? nasıl olur da yüce tanrıları sorguya çekerdi? zeus kendisine önceden haber vermişti. "amam, dikkat et," demişti. "bu sıtkı dedikleri yılının adamı." marduk, "ben de aruru'yu arayayım" diye düşündü. "ne de olsa dayanışmak zorundayız bu devirde. ademoğulları işi azıttı."

    gılgamış'ta da yaratılış çamurdan

    sıtkı okuyordu, sürekli. bir ara eline gılgamış destanı geçti. daha önce okumuştu. fakat yaratılış açısından hiç incelememişti. "okuyalım bakalım" dedi kendi kendine.

    birden karşısında aruru belirdi sıtkı'nın. bulunmaz fırsattı. "ey yüce aruru," dedi sıtkı, "bir inceleme yapıyorum, tüm tanrılara soruyorum, insanı nasıl yarattınız diye?" aruru, hazırlıklıydı. marduk'tan bilgi almıştı. karşısındakinin kül yutmayacağını biliyordu.

    "en iyisi doğruyu anlatmak," dedi ve başladı konuşmaya: "büyük gök tanrısı anu -ki, kendisini ben yarattım- uruk halkının ah ve figanlarını dinlemişti. beni çağırdı. 'sen,' dedi, 'beni yarattın, şimdi de fikrimi yarat.' bunu duyar duymaz, anu'nun fikrini kalbimde yarattım. ellerimi yıkadım. bir parça çamur koparıp yazıya attım. ve bu yazıda, kahraman engidu'yu yarattım. çamurdan yarattığım engidu, demir gibi serttir. bütün gövdesi kıllardan simsiyahtır. kadın gibi uzun saçları vardır."

    "doğru söylüyor," diye düşündü sıtkı. gılgamış destanı'nı hatırlamıştı. fakat şimdiye kadar çamur meselesi ilgisini çekmemişti. şimdi, herşey kafasında yerli yerine oturuyordu. bereketli toprakların efsanelerinde ilk harç, çamurdu.

    önce böcekten, olmayınca çamurdan:

    acaba uzak diyarların tanrıları da insanı çamurdan mı yaratmıştı? "çinliler ilginçtir," diye düşündü sıtkı. "bir de onlara bakalım." kitapları okumaya devam etti. çin efsaneleri bölümünü buldu. tanrı pen-gu'dan bahsediliyordu. "pen-gu" iye seslendi. zümrüdü anka'nın kanadına binerek geldi pen-gu.

    "anlat bana yüce pen-gu," diye sordu sıtkı. "sen nasıl yarattın insanı?"

    "ben çok kuvvetliydim," dedi pen-gu. "havayı toprak ve yeryüzü olarak ikiye böldüm. sonra öldüm. nefesimden rüzgarlar, sesimden gökgürültüsü, gözlerimden güneş ve ay, vücudumdan dağlar, kanımdan ırmaklar ve denizler, saçlarımdan yıldızlar, terimden de yağmur meydana gelmiş. daha sonra çürüyen bedenimde kaynaşan böceklerden insanlar oluşmuş."

    "hah!" diye bağırdı sıtkı. "işte şimdi değişik bir öykü buldum. demek çinliler böcekten geliyorlar."

    "daha bitmedi, sabırlı ol," diye seslendi yüce pen-gu, bilge bir tavırla. ve devam etti.

    "zamanla gökyüzünün bir bölümü denizlere düşerek insanlığı yok etti. bunun üzerine tanrıça ngüho, yengeç elleriyle gökyüzünü yukarıya kaldırdı, denizleri yeniden sınırlarına itti ve çamurdan yeni bir insan türü yarattı."

    "hayret," dedi sıtkı. "demek çin tanrıları da insanı çamurdan yaratmışlar." pen-gu'ya teşekkür etti.

    tevrattan kur'an'a:

    nereye al atmışsa, önüne çamurdan yaratılış çıkmıştı. evet, hepsi birbirinden "kopya çekmiş"ti.

    acaba, tevrat ne diyordu? işte bulmuştu, okudu:

    "ve allah dedi: 'suretimizde, benzeyişimize göre insan yapalım/ve allah insanı kendi suretinde yarattı, onu allah'ın suretinde yarattı./ve rab allah yerin toprağından adam'ı yaptı ve onun burnuna hayat nefesini üfledi ve adam yaşayan can oldu./fakat adam için kendisine uygun yardımcı bulunmadı./ve rab allah adam'ın üzerine derin bir uyku getirdi ve o uyudu ve onun kaburga kemiklerinden birini aldı ve yerini etle kapladı./ve rab allah adam'dan aldığı kaburga kemiğinden bir kadın yaptı ve onu adam'a getirdi.."

    adem ile havva'nın ilk günahları ve cennetten kovuluşları ile devam eden bu yaratılış öyküsü, hemen hemen aynen kur'an'a geçmişti.

    neden çamur?

    "neden çamur?" diye düşüdü sıtkı. kimbilir, belki de atalarımız, kendilerine son derece gerekli olan, tüm ihtiyaçlarını karşılayan su ve toprağa özel bir önem vermişlerdi. su ve toprak birlrşince çamur oluyordu. zaten günümüze değin gelen büyük efsaneler, soyut düşünce sistemleri, dicle'nin, fırat'ın, nil'in, indus'un, sulak ve bol çamurlu topraklarından yeşermişti. büyük uygarlıklar yaratan bu topraklar, zengin efsanelere de yataklık etmişti. bin yıllar öncesi insanlarının su ve toprağa olan bu şükran borçlarını anlamamak mümkün değildir.

    ortadoğu tanrılarının etimolojik gelişimi:

    ortadoğu'da çeşitli dönemlerde yaşayan halkların tanrılarının adları ilginç bir evrim gösterir:

    ibraniler'de kah "yehova" kah "elohim" olur. tevrat'taki bu iki tanrı adı yehova ve eloha'nın geçtiği satırlara dayanılarak metin ayrılıkları saptanmış. aramice "elah" kelimesi ile tevrat'taki bu "eloha" kelimesi, incil'de isa'nın ağzından, "eloi, eloi, lama sabachtani" (tanrım, tanrım. beni niçin bıraktın) biçiminde görülür. islam öncesi araplar'da erkek tanrı için kullanılmış olan "ilah" kelimesi de islamiyet'ten sonra ufak bir gramer türetilmesi ile "allah" olur. kur'an'ın bazı surelerinde yer yer "ilah" kelimesine de rastlanır.

    "insan çamurdan yaratıldı" efsaneleri özeti:

    kutsal kitaplarda sözedilen "insanın çamurdan yaratıldığı" fikri, kutsal kitapların ortaya atılmasından çok daha önceki çağlarda yaşayan insanların eserlerinde ve efsanelerinde görülmüştür. bu durum, kutsal kitapların içine bu eser ve efsanelerden alıntı yapıldığının göstergesidir. bu efsane ve kutsal kitapların ifadeleri şu şekildedir:

    1)gılgamış destanı: "ellerimi yıkadım. bir parça çamur koparıp yazıya attım. ve bu yazıda ,kahraman engidu'yu yarattım."

    2)sümer'lilerin enuma-eliş destanı: "bunun üzerine ben de ea'nın yardımını istedim. toprağı, kingu'nun kanıyla yoğurdum. ilk insanı meydana getirdim."

    3)çin efsanelerinden: "bunun üzerine tanrıça ngüho yengeç elleriyle gökyüzünü yukarıya kaldırdı, denizleri yeniden sınırlarına itti. ve çamurdan yeni bir insan türü yarattı."

    4)mısır'da luxor tapınağı'nda bulunan kabartma bir resim: "kral amonhotap iii olarak betimlenen tanrı khnemu çömlekçi çarkında erkek ve dişi iki insanı yaratıyor."

    5)hesiodos destanı. "namlı, şanlı hephaisdos'u çağırdım hemen. 'bir parça topral al, suyla karıştır' dedim. 'içine insan sesi koy, insan gücü koy."

    6)yunan efsaneleri'nden: "gözyaşlarımla toprağı çamur haline getirdim ve yoğurdum (prometheus anlatıyor.) bir insan heykeli yaptım. sonra bu heykele ruh verdim. ilk ölümlü yaratıklar oluştu böylece.)

    7)tevrat'tan: "ve rab allah yerin toprağından adam'ı yaptı ve onun burnuna hayat nefesini üfledi ve adam yaşayan can oldu."

    8) kur'an, mü'minün "and olsun ki biz insanı süzme çamurdan yarattık."

    9) kur'an, es-safaat "hakikat biz onları cıvık bir çamurdan yarattık."

    10)kur'an, sad "ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. artık onu tamamlayıp içerisine de ruhumdan
    üfürdüğüm zaman kendisi için derhal ona secdeye kapanın."

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası