alabalık avı ne zaman başlar / One moment, please...

Alabalık Avı Ne Zaman Başlar

alabalık avı ne zaman başlar

Balık av yasağı ne zaman başlıyor? Yasak 5 ay devam edecek

1 Eylül’de başlayan denizlerde av sezonu 15 Nisan’da sona eriyor. 15 Nisan'da başlayacak olan yasak sonrasında denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve troller ile balık avlanılamayacak.

Yayınlanma:

Balık av yasağı ne zaman başlıyor? Yasak 5 ay devam edecek

Denizlerde av yasağı başlıyor, yasak öncesi denize açılan balıkçılar artık son ağlarını atıyor. Sezonun son balıklarını tezgahlara gönderen balıkçılar, av sezonunun sona ermesiyle birlikte ağlarda onarım çalışmalarına başlayacak.

BALIK SEZONU NE ZAMAN AÇILIYOR?

1 Eylül’de denize açılmayı bekleyecek balıkçılar şimdiden bol ve bereketli bir av sezonu geçirmeyi hedefliyor.

BALIK AVLAMA YASAĞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

1 Eylül'de başlayan denizlerde av sezonu 15 Nisan'da sona eriyor. 15 Nisan’da başlayacak olan yasak sonrasında denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve troller ile balık avlanılamayacak.

SEZONU ERKEN KAPATTILAR

Düzce ve Bartın’da 1 Eylül’de “vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar, olumsuz hava şartları ve ürün azlığı nedeniyle 15 Nisan’daki yasak öncesi sezonu kapattı.

Bölgedeki önemli balıkçı limanlarından Düzce’nin Akçakoca ile Bartın’ın Amasra ilçesinde balıkçılar, sezon bitiminden bir hafta önce kötü giden hava şartları ve av azlığı nedeniyle “ekmek tekneleri”ni limanlara demirledi.

Tekne ve ağ tamirlerine başlayan balıkçılar, av yasağıyla kıyı ve midye avcılığıyla geçimlerini sağlamaya devam edecek.

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, iyi başlayan sezonun devamında da bereketli avlanma yaptıklarını söyledi.

Balıkçılığın mevsim ve hava şartlarına bağlı olduğunu anlatan Karakaş, genel anlamda kıyı ve açık deniz balıkçılığında iyi sezon geçirdiklerini belirtti.

Karakaş, balıkçıların denize açılmadığını ve tamir onarım işlerine başladıklarını vurgulayarak, “Denizin ısınması ve hava şartlarının nisan ayında kötü geçmesiyle sezon kendi kendine bitmiş durumda. Ayın 15’inde umumi yasak başlıyor. Tezgahlarda balık eksikliğini ve yüksek fiyatları göreceğiz.” diye konuştu.

Kıyı balıkçılığında sadece tür ve boy yasaklarının bulunduğunu, havaların ısınmasıyla çinekop, lüfer, mezgit, barbun, istavritin tezgahlarda yerini alacağını aktaran Karakaş, “Sezonu şu an itibarıyla kapatmış durumundayız. Son zamanlarda zaten hava şartları çok kötü gidiyor. Böyle de devam edecek gibi.” dedi.

20 yıldır balıkçılık yapan Ferhat Top da tamir ve bakım işlerine başladıklarını kaydetti. Yeni sezonu bekleyeceklerine işaret eten Top, “Şu an bakım onarım yapıyoruz. Yeni sezona kadar teknelerimiz bakımlarıyla, ağ tamiriyle uğraşacağız. Onun dışında yeni sezona kadar çıkmak yok.” şeklinde konuştu.

“ESKİ BOLLUKLARI BULAMIYORUZ”

Amasra Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tayfun Orhan da bu sezon balıkçıların yüzünün sadece palamutla güldüğünü söyledi.

Kısa süre önce de hamsi bolluğu yaşandığını anımsatan Orhan, “15 Nisan’da bitmesi gereken av sezonunu 1 hafta önceden kapattık sayılır. Balıkçılık her geçen sene kötüye gidiyor. Eski bollukları bulamıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Balıkçıların tekne ve kayıklarını boşaltıp ağ tamirine başladığını aktaran Orhan, “Şu anda tezgahlar da boş, hiç balık yok. Bu sene kötü bir sezon geçirdik, balıkçılar umduğunu bulamadı.” dedi.

İlçede 15 yıldır balıkçılık yapan Hasan Ok da kötü bir sezon geçirdiklerini ve 1 Eylül’den bu yana yaşamlarını idame ettirecek kadar balık avlayabildiklerini anlattı.
Ok, bu sene avcılıkta verim alamadıklarını vurgulayarak, “Biraz mezgit iyi gitti, oradan kazandığımızla idare edeceğiz. Şu anda ağlarımızı dışarı çıkardık, toplayıp gideceğiz. Daha sonra da ağ ve tekne bakımımıza başlayacağız.” ifadesini kullandı. AA

BalıkBartınDüzcehamsilüfermezgit

Alabalık av mevsimi ne zaman?

İçindekiler:

  1. Alabalık av mevsimi ne zaman?
  2. Alabalık av sezonu ne zaman açılıyor?
  3. Alabalık en iyi hangi yemle tutulur?
  4. Alabalık Avi ne zaman serbest?
  5. Lüfer Avı hangi ayda başlar?
  6. Ala balık ne ile beslenir?
  7. Kırmızı Benekli Alabalık Nasıl Yakalanır?
  8. Hangi saatlerde hangi balık tutulur?
  9. Lüfer ne zaman avlanır?
  10. Lüfer kıyıya ne zaman gelir?
  11. Yavru alabalıklar ne yer?

Alabalık av mevsimi ne zaman?

Yaz başlangıcından yaz sonuna kadar alabalıklariçin en ideal zamandır. Bu dönemlerde tüketilen alabalığın hem lezzeti hem de besin değerleri yüksek olur. Balık çiftliklerinde yetiştirilen ve avlanma yöntemiyle elde edilen bu balıkların, en taze haline Haziran ve Temmuz aylarında rastlarız.

Alabalık av sezonu ne zaman açılıyor?

Denizlerde avlanma sezonutarihinde başlayacak, tarihinde sona erecek.

Alabalık en iyi hangi yemle tutulur?

Ekmek içi alabalıkavlarının en favori yemlerindendir. Özellikle mesire alanlarına veya alabalıktesislerine yakın yerlerde ekmek içi ile balıkları kandırmanız çok daha kolay olacaktır.

Alabalık Avi ne zaman serbest?

Balık yasağı avı'de başlayacak. Balıkçıların aylar sürecek hasreti ise 'de sona erecek.

Lüfer Avı hangi ayda başlar?

Kasım ve aralık lüferinen lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanırve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.

Ala balık ne ile beslenir?

Bu büyütme büyük beslenmehavuzlarında, kanallarda, kafeslerde veya silolarda yapılabilir. Alabalıklar, % 40-45 proteinli pelet yemlerle beslenir. Bu yemin proteininin en az % 30'u hayvansal kaynaklı olmalıdır. Alabalıklarıbeslemede, pelet yemin yanında, deniz balıkları ucuz oldukları dönemlerde kullanılabilir.

Kırmızı Benekli Alabalık Nasıl Yakalanır?

Kırmızı benekli alabalıkdeğişik tipteki ağ ve oltalarla hazırlanan tuzaklarla avlanmaktadır. Çıplak el mecek denilen mızrağa benzeyen aletlerle avlanmaktadırlar. Karşınızdaki balık sıradan bir değildir bu nedenle çok uyanık olmanız gerekmektedir. Peşini düşüp onu ürkütmeden kovalamalısınız.

Hangi saatlerde hangi balık tutulur?

Birçok balığın aslında en ideal saatleri; sabah suyu için gün doğmadan 1 saatöncesinden, doğduktan bir saatsonrasına kadar iken; akşam suyu için gün batmadan, 1 saatöncesinden hava karardıktan 1 saatsonrasına kadardır.

Lüfer ne zaman avlanır?

Kasım ve aralık lüferinen lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanırve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.

Lüfer kıyıya ne zaman gelir?

Ülkemizdeki lüferbalığından bahsedecek olursak; ekim ayının başlarından itibaren Karadeniz'den Marmara ve Ege denizlerine doğru sürüler halinde akın eden ve nisan, mayıs aylarında ise ters istikamette geri dönen bir balıktır. Oldukça hızlı, saldırgan ve yırtıcı bir balık türüdür.

Yavru alabalıklar ne yer?

Yavru alabalıklarçok sık yem yerler. Yavrudöneminde günde 5-6 öğünle başlayan yemleme, yavrularbeslenme havuzlarına alınıncaya kadar günde 2-3 öğüne indirilir. Yavrulara önce kuru toz yem, daha sonra öğütülmüş veya granül yemler verilir. Yavrubalıklar 10-12 cm'ye erişince de pelet yeme başlanır.

Olta takımı olarak favori her zaman yılan dili ve tek iğne zoka takımı seçebilirsiniz. Bu avda daha çok surf olta takımı ve spin takımla tek iğne şeklinde iki teknik kullanılmaktadır. Surf olta takımında kamışın atar değerini dikkate alarak özellikle balığın kıyıdan uzakta olduğu nisan-mayıs-haziran aylarında mamun, boru kurdu, madya yemleriyle uzak atışlarda balık tutma olasılığınız artmaktadır. Diğer teknik ise spin olta kamışları ile misinaya 10 gr delikli kurşun geçirip ucuna zoka yada 1/0 kısa pala çapraz iğne bağlayarak ta yengeç ve mamun ile balık tutabilirsiniz.

“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”

Balığın  kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır. Bazen oltaya o kadar çok balık vuruyor ki, iki saat nasıl geçmiş, hiç oturmamış ve yeni koyduğum sıcak çay ne zaman soğumuş anlayamıyorum.

Levrek avında da birkaç yöntem mevcut ancak benim en çok kullandığım at-çek yöntemini sizlere  anlatmak istiyorum. At-çek yönteminde de tıpkı omuz redüksiyonu gibi farklı yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemleri sosyal medyadan da kolayca ulaşabilirsiniz. Nöbet ertesi eve gelip arada youtube’daki videolardan bu yöntemleri izlerken eşimde benim kadar balıkçı oldu diyebilirim. Arada ‘o sahte burada iş yapmaz’ gibi şeyler bile söyleyebiliyor.

Levrek avcılığı İzmir bölgesinde ekimde başlayıp şubat-marta kadar devam etmektedir. Ancak levrekler ocak-mart aylarında yumurta bıraktıkları ve  bu aylarda balık neslinin zarar görmemesi için avlanılması önerilmemektedir. Levrekler havaların soğuması ile ekimden başlayarak kıyıya gelmeye başlar. Levrek avında da sabahın erken saatleri en verimli zamandır. Burada en önemli altın kural uygun mera bulmaktır.

“Levrek avcı balık olduğu için koasu sever”

Levrek avı için ırmak ağızları, dalgalı havalar uygundur. Levrek avında set olarak spin olta kamışı , ip misina ve rapala yada silikon sahte yemler kullanılabilir. At çek avı sabır ve efor isteyen bir avdır. Çupra avında oturup beklerken, at çek avında ise 5 saatlik avda dakikada bir atış yaptığınızı düşünürsek eforu siz düşünebilirsiniz.

Balık avcılığının şüphesiz bir çok tekniği, yemi, merası, hava durumu mevcuttur. Yeni başlayacak arkadaşlara tavsiyem ümitsizliğe kapılıp bir hevesle başlayıp tutamayınca bu  işi bırakmasınlar. Ben başladığım ilk zamanlarda 10 gidişimin birinde balık yakalıyabiiyordum, ancak gide gide okuyarak, araştırarak, bölgedeki balıkçılarla konuşarak durmadan yeni taktikler öğrendim.

Her gittiğinizde balık tutacaksınız diye bir kural yok, o anın tadını çıkarmaya çalışın, bu size kar olarak kalır. Bazen gittiğimiz balık avlarında o kadar muhabbete kaptırıyoruz ki yandaki balıkçılar oltamızda balık olduğunu söyleyerek uyarıyorlar. Yeni insanlarla tanışmak içinde güzel bir hobi diyebilirim. Hiç tanımadığınız bir kişiyle birden muhabbetin içinde buluyorsunuz kendinizi. Bir balık tuttuğunuzda  herkes etrafınıza toplanıp bir şölen havası estirebiliyor.

Sazan Balığı Avı

Sazan balığını nasıl avlayabiliriz sorusunun, diğer balıklarda olduğu gibi, en can alıcı cevabı onun nerelerde bulunduğunun tespit edilmesinde gizlidir. Ancak sazanın bulunduğunuz bölgede var olması onun avlanabilmesi açısından yeterli değildir. Sazan bulunduğu her ortamda yemlenmez. Önemli şartlardan biri oltanızı attığınız yerin sazanın saklanabileceği bir mekâna yakın olmasıdır. Bir sazlığın açığı, ağaçların suya girmiş dalları, su yüzeyinin belli yerlerini kapatan su bitkilerinin arası, suni göllerde (baraj, gölet vs) eskiden ağaçların var olup artık su altında çürümüş kök ve ağaç gövdelerinin bulunduğu yerler ideal saklanma ortamlarını oluştururlar. Böyle yerlerde yemlenme konusunda kendini daha güvende hisseder fakat yemi alan sazan acilen saklanma yerine dönüp orada sindirmek isteyecektir. Bu sebeple oltanızı da bu ilişkenlerin, (ot, saz, kök vs) içine çekecektir. Bu da avlanmanın 2. Etabındaki mücadelenin nasıl yapılacağını belirler. 

Memleketimizde sazan avcılığının en zevkli, en verimli ve aynı zamanda trofe ihtimalinin en yüksek olduğu avlaklar elektrik üretimi amaçlı kurulmuş nisbeten büyük olan barajlardır. Sazan bu tip yerlerde yani akarsudan aniden göle dönüşen bir ortamda tüm gücünü eskisi gibi akıntı arasında durgun ortamlar aramakla değ,il büyük ve durgun bir gölde üremek ve büyümekte kullanmaya başlar ve bol miktarda iri boylarda bulunur. Bu sularda yapılan avda başarılı olmak için kilit nokta doğru yeryüzü şeklini bulmaktır. Peki, bu yeryüzü şekli nedir? 

En güzel sazan mekanları kıyıdaki küçük yarımadalar, özellikle de sağ ya da solunda ince uzun koylar bulunan küçük burunlardır. Oltanızı bu burun ya da yarımadalarda, yarımadanın suyun içinde uzanan bölümünün 10-15 derece kadar sağ ya da soluna atmalısınız. Sağ ya da sola atmaya çizimde görüldüğü gibi yarımadanın derin koyu barındıran yönü ne tarafta kalıyorsa o taraf şeklinde karar vermelisiniz. 
 


 

Sazan kök, sazlık, suyun yüksek zamanlarında kısmen ya da tamamen su altinda kalan ağaçların arasında barınır ve o bölgeye düşüreceğiniz oltaya tereddütsüz atlar, ancak çok güçlü bir balık olduğundan bu tür yerlerden onu çıkarmak imkânsızdır. Bunun yerine bu yapılara, balığı kurtarabilecek kadar yakın atışlar yapıp beklememiz daha mantıklı olacaktır. 

Yukarıda bahsedilen yerler, balığı her zaman avlayabilmenin mümkün olduğu yapılardır. Bazı günlerde – ki balığın günü denir – sazanı normal ilişkensiz temiz diplerde de bulabiliriz ayrıca avlağın tamamının temiz olduğu ve ilişken bulunmayan sularda balık mecburen her ortamda oltaya gelecektir. 

Avlağımızı belirlerken yukarıda bahsedilen su altı yapısı gibi derinlik de önemlidir. Yasal av mevsimi yaz ortalarında başladığından Sazanı senenin ilk avında derinlerde buluruz. Avlağı teşkil eden suyun ortalama derinliğine göre 6-15 metre arası derinlikler tercih edilmelidir. Yani derinlik ortalaması yüksek bir suda sazan 10-15 metre, daha sığ sularda 6-10 metre aralığındaki kıyı şeridinde bulunur. Gündüz tam öğlen saatlerinde 1-2 metre derinliklere kadar yaklaşabilir. Geceleri de çok sığ sulara gelebilir. Ancak günün genelinde derinlerdedir. 

En iyisi kıyının suya 30-40 derece eğim ile yaklaştığı yamaçlarda 15 metre açıklarda 10-12 metre derinliği yakalayıp avlanmaktır. Toprak yapısı kumluk, ince çakıllık, hafif çamur veya midyelik ise tercih sebebidir. Ekstrem toprak rengi olan kıyıları, özellikle kireçli yani beyaza yakın renkli topraklar olan kıyıları sevmez. 

Sazan avının saati oldukça değişken olabilmekle birlikte, yaz ayları için sabah 6.00 – 11.00 arası çok verimlidir. Ayrıca 11 de avlanmayı kesmek yerine öğlen vakti boyunca oltaları daha sığ ve yakın konuma çekip olta başından uzaklaşmak (gizlenmek) size tahmininizin üzerinde trofe sürprizleri getirebilir. Akşam vakti de aynı şekilde saat 6.00 dan sonra sabah kadar olmasa da oldukça aktif bir dönem başlar ve sudan suya değişmekle birlikte bu aktivite biraz azalarak gece de devam eder. Gece avı için gerek derin gerekse sığ sularda birer olta bekletmek şansı artırır. 

Gün içindeki saat kadar, mevsimsel zamanlama da önemlidir. Ülkemizde en erken Haziran ortası veya Temmuz başında serbest hale geldiğinden, Temmuzdan itibaren grafiği ele almak gerekiyor. 

Temmuz başındaki performans genelde yazın en düşüğüdür Ağustosa yaklaştıkça performans artar. 20-25 Ağustosa kadar inişli çıkışlı ama genelde artan bir vuruş performansı alırsınız. Ancak 25 Ağustos sonrası en verimli dönem başlar. Havalar sıcak giderse bu performans ekim ayı ortasına kadar devam edebilir. Sonrasında ise hızlı bir düşüşle kuzeyde kasım güneyde aralık ayında kısır ve tamamen şansa dayanan bir av dönemine girilir. Şahsen ben Ağustos sonu ve Eylül avlarını çok severim. Hem orta sıcaklıktaki hava kampın daha rahat olmasını sağlar, hem de balık performansı fazladır. Ancak en büyük balıkları Eylül sonu ve Ekim başında tutmuş olduğumu da paylaşmadan geçmeyeyim. 
 

Kaynak : http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=41
Yazar    : MEHMET AKYÜREK
 


 

Bu kategoride toplam 13 ürün listeleniyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır