televizyonun yararı ve zararı / Televizyonun Olumlu ve Olumsuz Etkileri ~ Kompozisyon Örnekleri

Televizyonun Yararı Ve Zararı

televizyonun yararı ve zararı

     Televizyon ile ilgili olarak ilk önce bilmemiz gereken en önemli şey televizyonun bir "araç" olduğudur. Yani televizyon da herhangi bir araç gibi başlı başına bir zarar ya da yarar unsuru olarak değerlendirilmemelidir. Mesela bir cam şişe nasıl ki içerisinde bir şeyler saklamak için kullanıldığında yararlı, taşa vurup kırdıktan sonra kesici bir alet olarak kullanıldığında zararlı ise televizyon içinde durum aynen bunun gibidir. Yani önemli olan televizyonun nasıl kullanıldığıdır. Yayınlanan programların niteliği televizyonun fayda ya da zarar veren bir araç olduğunun göstergesidir. Bu perspektiften bakarak televizyonun faydaları ve zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz :

Televizyonun Faydaları

- Haber içerikli programlar sayesinde insanlara ülkesinde ve dünyada meydana gelen olaylar hakkında bilgi verir.

- Kültürel içerikli programlar sayesinde yeni yetişen kuşaklara milli değerler tanıtılabilir.

- Uygun bir biçimde hazırlanan ve düzenlenen programlar aracılığıyla çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlanabilir.

- Kaliteli bir biçimde hazırlanmış eğlence programları sayesinde kişilerin gün içerisinde yaşadığı stres ve yorgunluğun hafiflemesine katkıda bulunulabilir.

- Hazırlanan eğitim içerikli programlarla eğitim kurumlarına çeşitli sebeplerle gidemeyen insanlara eğitim imkanı sunulabilir; okula giden öğrencilere destekleyici eğitimler verilebilir.

- Çeşitli konularda hazırlanan programlarla halkın bilinçlenmesi sağlanabilir.

- Tarihi, kültürel vb. konularda kamuoyu oluşturulabilir.

- Haber içerikli programlarla aksaklıklar yaşanılan konular gündeme getirilerek sorunların daha hızlı çözülmesine katkı verilebilir.

Televizyonun Zararları

- Kişinin çok uzun bir süre televizyon başında kalması hayattaki en değerli şey olan zamanın boşa harcanmasına sebep olmaktadır.

- Reyting ve para hırsı ile hazırlanan birçok film ve reklam özellikle çocuklarda şiddet ve saldırganlığı kamçılamaktadır.

- Radyasyon ile sağlığa zarar veren televizyon çok yakından izlendiğinde göz rahatsızlıklarına da sebep olmaktadır.

- Yayınlanan bazı programlar kültürel yozlaşmaya sebep olabilmektedir.

- Sosyalleşmeyi engelleyerek bireylerin iç dünyalarına kapanmasına neden olmaktadır.

- Gençlerin kendilerine sunulan hayata karşı bir özenti duymasına ve ellerindeki ile yetinememesine sebep olmaktadır.

- Özellikle genç kuşakların ülke sorunlarına karşı duyarsızlaşmasına sebebiyet vermektedir.

- Yabancı menşeli programlar milli kültürün yok olmasına sebep olmaktadır.

- Dilin bozulmasına neden olmaktadır.

- Uzun süre hareketsiz kalınmasına sebep olduğu için günümüzün en büyük sorunlarından olan obeziteye davetiye çıkarmaktadır.

- Özellikle reklamlar sürekli harcamaya ve lükse teşvik etmektedir.

- Magazin programları aracılıyla aile bağları zayıflatılmakta ve gayrimeşru ilişkiler normalleştirilmektedir.

     Kısacası televizyon bizim onu ne amaçla kullandığımıza bağlı olarak melek de olabilir şeytanlaşadabilir. Şunu unutmamak gerekir ki bilinçli insanlar için televizyon istendiği an bir hareketle def edilebilecek aciz bir cihazdan ibarettir. Özellikle çocuklarımızı yeteri kadar gelişmiş bir sorgulama becerisine sahip olmadıkları için televizyona karşı tamamen savunmasız bir biçimde bırakmamalıyız.

44_televizyonun-zararlariGeçmişten günümüze kadar insanoğlu bir çok buluş ve icadın altına imzasını atmıştır ve teknolojinin gelişmesi ile artan bilgi birikimi sayesinde her geçen gün insan yaşamı buluşlar ve icatlar sayesinde daha kolay bir hale gelmiştir. Bu buluşlar ve icatlar insanlığa büyük faydalar sağlarken aynı zamanda bir takım zararlar da vermeye başlamıştır. Bu buluş ve icatlardan birisi de televizyon olmuştur. Televizyon için &#;Ağacı oymuşlar içine dünyayı koymuşlar.&#; tabiri de kullanılmaktadır. Çünk televizyon sayesinde dünyanın her yerini görebiliriz. Peki televizyonun yararları ve zararları nelerdir?

Televizyonun Yararları:

  • Televizyon özellikle çocukların dikkatini fazlasıyla çekmektedir bu nedenle de çocukları eve bağlamanın ve çocukların evde eğlenceli vakit geçirmesinin en önemli yoludur.
  • Televizyon sayesinde dünyada olup biten her şeyi anında öğrenebiliriz ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olabiliriz.
  • Televizyonda yayımlanan ve çocuklar için faydalı olan programlar sayesinde çocukların kültür seviyesi yükselirken aynı zamanda televizyondaki faydalı çocuk programları çocukları düşünmeye teşvik eder.
  • Televizyonda yayımlanan faydalı programlar sayesinde çocukların ilgi alanları gelişirken aynı zamanda estetik zevkleri de gelişme imkanı bulmaktadır.

Televizyonun Zararları:

  • Televizyon her ne kadar faydalı bir icat olsa da gereğinden fazla televizyona zaman ayırmak hatta tüm zamanımızı televizyon karşısında harcamak bizi asosyal insan haline getirmektedir yani çevremizdeki insanlar ile olan iletişim bağlarımızı zayıflatmaktadır.
  • Televizyona ayıracağımız zamanı doğru ayarlayamadığımız takdirde diğer yapmamışz gereken günlük işlerimizi aksatmış oluruz ve bu da zamanımızı gereksiz ve boşa harcadığımızı göstermektedir.
  • Çok fazla televizyona bağımlı olan çocuklar kendileri için faydalı olabilecek etkinliklerden uzak kalır. Bunun sonucunda ise çocuklar yaratıcılık yetilerini kaybederler ve geliştiremezler.
  • Rastgele televiyon izleyen çocuklar yanlış programlar izledikerinde bu programlar sonucunda korku ve şiddet görerek bu davranışları örnek alabilirler ve bunun sonucunda da bu çocuklarda istenmeyen davranışlar ve davranış bozuklukları meydana gelebilir.

Televizyonun Faydaları ve Zararları Hakkındaki Yazımız İçin Yorum ve Fikirlerinizi Yorum Alanından Hemen Bize Yazın. 

Televizyonun Zararları

Televizyonun Zararları

Televizyonsuz ev yok. Hiç düşündünüz mü; bu kadar popüler bir cihazın ne gibi zararları olabilir? Makalemizi okuduğunuzda çok şaşırabilirsiniz!

Yirminci yüzyılın en önemli icatlarından bir olan televizyon, “sihirli kutu” olarak biliniyor. Gerçekten de yıllardır insanları büyülüyor. Sosyo-ekonomik, kültürel, siyasi ve teknolojik birçok gelişmeye öncülük yapan televizyon, bunca yararına rağmen insanlardan bir şeyler de götürüyor. Maddi ve manevi zararlarını sıralamak için sayfalar yetersiz kalabilir. Özellikle çocuklara inanılmaz zararları var. Makalemizde “bilinen” bu zararları özetlemeye çalıştık.

Sosyal, Kültürel ve Psikolojik Zararları

Televizyonun cihaz olarak zararlarının yanında yayınlanan programların içeriklerinin zararları da yabana atılır gibi değil. Toplumu dönüştürme özelliği var. Yetişkin insanlar, farkında olmadan televizyon programlarının etkisinde kalıyor. Ardından içinden çıkılmaz kültürel ve toplumsal sorunlar ortaya çıkıyor. Diziler, filmler, magazin ve eğlence programları, haber programları insanlara aynı pencereden çok sayıda duyguyu aynı saat diliminde yaşatabiliyor. Televizyon kumandası, hayatımızı kumanda ediyor diyebiliriz. Televizyonun sosyal, kültürel ve psikolojik Zaralarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Televizyon her şeyden önce kültürel ve ahlâki değerlerden koparır. Tabi bu durum, izlediğiniz programların içeriği ile alakalı.
  • Televizyon başında geçen bir hayat, tipik bir “sedanter yaşam” yani “hareketsiz yaşam” örneğidir. Televizyon, yetişkin insanları fiziksel aktiviteden uzak bir yaşama alıştırır ve tembelleştirir.
  • Magazin ve eğlence programları adı altında yayınlanan kültürel ve ahlâki seviyesi düşük programlar, özellikle boşluktaki insanları hayal dünyasında yaşatır ve ulaşamayacakları hayatlara özendirir.
  • Kadın ve evlilik programlarındaki olumsuz diyaloglar, toplum arasında önyargılara, ilişkilerde güvensizliğe yol açar.
  • Abartılı ve gerçekten uzak reklamlar, insanları tüketime yönlendirir.
  • Kültürel ve ahlâki değerleri dikkate almayan reklam ve programlar, toplumun değer yargılarını olumsuz etkiler.
  • Şiddet ve cinsel içerikli yayınlar, özellikle gençleri toplum ve aile gerçeklerinden kopararak olumsuz eğilimlere yönlendirir, yetişkinlerde psikolojik sorunlara yol açar.
  • İnsanlar genellikle stres atmak veya kafasındaki düşünceleri dağıtmak için televizyon izler. “Sihirli kutu” maalesef stresin önemli bir kaynağıdır.
  • Kutuplaştırıcı ve ayrımcı görsel haberler, insanlar arasında ayrımcılığı ve farklı kesimler arasındaki çatışmaları körükler.
  • Reyting uğruna insanların zaaflarını kullanan televizyon kanalları, acıma ve merhamet duygularını olumsuz etkiler, öfkelenmelerine yol açar.
  • İnsanları hayattan koparır, hayalciliğe yönlendirir.

Sağlığa Zararları

Televizyonların sağlığa zararları da, tespit edilenlerle sınırlı. Yani tespit edilemeyen, öngörülemeyen onlarca zararı olabiliyor. Örneğin; televizyon beslenme aracı değil ancak televizyon karşısında hareketsiz kalarak obeziteye yol açan faktörleri yerine getirmiş olursunuz.

  • Tüplü, plazma, LED ve LCD televizyonlar radyasyona sebep olabiliyor. Nükleer santral radyasyonundan farklı da olsa televizyonun yaydığı çeşitli ışınlar özellikle hormon dengesini bozabiliyor.
  • Katot ışın tüplü ve tüpsüz televizyonların yaydığı x-ışınının -çok yakından izlenmediği sürece- insan sağlığına önemli bir etkisi bulunmuyor.
  • Melatonin hormonu, insan beyninde salgılanır; vücudun uyku düzeninin korunmasına yardımcı olur. Elektromanyetik dalga yoğunluğu arttıkça melatonin hormonunun salgılanması azalır. Televizyon ekranından yayılan elektromanyetik ışınlar melatonin hormonunun salgılanmasını azaltır ve hormonal bozukluklara yol açabilir. Bu durum, kanseri de tetikleyebiliyor.
  • Görsel içerikler izlerken beyinin tek lobu çalışır ve düşünmeye fırsat vermez; zekâyı verimli kullanmayı engeller.
  • Göz rahatsızlıkları, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi sorunlara yol açar.

Çocuklara Zararları

Uzmanlar yıllardır çocukları televizyondan uzak tutmayı önerir, zararlarından bahseder. Ancak çocukları televizyondan koparamazsınız. Bir kere de biz anlatalım:

  • Gününün önemli bir bölümünü televizyon karşısında geçiren çocuklarda sosyalleşme ve bireyselleşme sorunları görülür. Ayrıca psiko-sosyal yönleri gelişmez veya yetersiz kalır.
  • Duygusal ilgi ve sevgiye ihtiyaç duydukları dönemde televizyon izleyerek vakit öldüren çocuklarda şiddet eğilimi artar.
  • Bebekler, görüntü ve ses bir anda verildiği için televizyonlardan çok etkilenir. Bu sebeple bebeklere izletilen programlar özenle seçilmelidir.
  • yaş arasındaki çocukların fazla televizyon izlemesi, dil gelişimini olumsuz etkiler. Bazı ebeveynler, televizyonların çocuğun konuşmasını sağladığına inanır; ancak uzmanlar bunun tam tersini söylüyor.
  • Çocuklar, televizyon açıkken izlemese bile sesinden olumsuz etkilenir. Oyun oynarken dikkati dağılır, dikkat eksikliği sorunları ortaya çıkar.
  • Özellikle küçük yaştaki çocuklar, televizyonda gördüklerini somut olarak algılar. Yani, çizgi filmdeki sahneleri gerçek zanneder, aynı şeyleri yapmaya çalışır. Bir sahneden etkilenerek balkondan uçmaya çalışarak düşen, kendini asan çocukların haberlerini duymuşsunuzdur!
  • Televizyonda gördükleri sahneler korku, gerilim ve şiddete yol açar. Korkunç bir figür travmaya yol açabilir, uykusuzluk sorunları yaşayabilir.
  • Günde 4 saatten fazla televizyon izleyen çocukların obezite veya kilo sorunları yaşayabileceği belirtiliyor.
  • Televizyon başında vakit geçiren çocukların eğitim hayatı sekteye uğrayabilir. Yani televizyon yeterince ders çalışmayan, kitap okumayan bir nesil doğmasına yol açıyor.
  • Ergenlik çağında televizyon bağımlılığı olan çocuklarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Erken veya geç ergenlik yaşanabilir.
  • Ebeveyni televizyon başında vakit geçiren bir çocuk, onları model alır ve televizyonu eğlence aracı olarak görmeye başlar.
  • Çocuklara yemek yedirmek veya yaramazlık yapmaması için televizyon karşısına oturtmak, televizyon alışkanlığını tetikler. Bunu yapmayın!
  • Küçük yaşlarda televizyon izleme saatleri sınırlandırılmayan çocuklar okul çağında televizyon bağımlısı olabilir.
  • Televizyondan bilgileri doğrudan almaya başlayan çocuklar, pasif bir etkinliğe alışır; tecrübe ederek veya yaşayarak öğrenme alışkanlıkları kazanamaz.
  • İki yaşındaki çocukların 1 saatten fazla çizgi film izlemesi zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiler. Bu dönemde alıcı olan çocuklar, zihinsel gelişimlerini çeşitli faaliyetlerle tamamlamalıdır.
  • Müzik kanalları, çocukların dil ve iletişim becerilerini geliştirmesini engeller.
  • Reklamlardaki ani hareketler, ses ve ritim akışları çocukların çok dikkatini çeker. Reklamlardaki bilinçaltı uyarılar, çocukların tutum ve davranışlarını olumsuz etkiler.
  • Reklam ve kliplerdeki mesajlar öfke, korku ve kaygı doğurabilir.
  • Çocuklardaki tembellik, asosyallik, arkadaşlarıyla ilişki kuramama, korkular, duygu sömürüsü, şiddet eğilimleri, uykusuzluk, kitap okumama ve sorumsuzluk gibi davranışlar televizyonun yan etkileri arasında yer alıyor.

Televizyon Sayesinde Ne Kaybederiz?

Televizyon izleyerek zamanımızı, paramızı ve belki de hayatımızı kaybederiz. Nasıl mı?

  • Günde 2 saat televizyon izleyen bir insan 1 yılda saatini televizyon başında geçirir. Yani yılda 45 gün televizyon izliyor anlamına geliyor. 4 saat televizyon izleyen bir insan yılda 3 ay televizyon başında kalıyor. Yani ortalama ömrünün neredeyse yüzde 10’u televizyon izleyerek geçiyor!
  • Bu istatistikî bilgi ışığında şu gerçeği belirtelim; Türkiye’de insanlar günde ortalama 3 saatini televizyon başında geçiriyor.
  • Bazı istisnalar dışında intihar haberlerinin televizyonlarda sürekli yayınlanmasının intihar vakalarını özendirdiği ve artırdığı tespit edilmiş.
  • Türkiye’de bir dönem İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak intihar eden insanlarla ilgili çok sayıda haber yapılırdı. Hemen hemen her gün bir intihar haberi yayınlanırdı. Bazı televizyon yayıncıları ve haber ajansları, uzmanların da tavsiyesi ile köprüde intihar haberlerini vermemeye başladı. Günümüzde artık “köprüde intihar” haberi hemen hemen hiç duymuyoruz. Yani televizyonlar intiharı körüklüyor.
  • Türkiye’deki bir araştırmaya göre, anaokulu çağındaki çocukların yüzde 65’i, ilköğretim çağındaki çocukların da yüzde 58’i günde 2 saatten fazla televizyon izliyor. Bu çocukların yüzde 30’u televizyonu tek başına izliyor.

FacebookTwitter

Televizyonun Zararları

Televizyonun Zararları

Günümüzde bir çok insan televizyona sahiptir. Ve bir çok insan ortalama 3 saatten fazla zamanı televizyon başında geçirmektedir. Peki televizyon iletişimin doğru kullanarak mı geçirmektedirler? Cevabı tabi ki hayır. Birçok tv programı insanların sadece hoş vakit geçirmeleri için tasarlanmış olup, insanları farkında olmadan hantallığa ve zayıf bir beyne iten otomatik makine haline getirmektedirler. Şöyle izah edeyim, diyelim akşam de en sevdiğiniz dizilerden bir tanesi var ve bu dizi ortalam 3 buçuk saat sürüyor. Siz bütün hayatınızı bu sevdiğinizi dizilere doğru yönnlendiriyorsunuz. Bu yönlendirmeniz içine, çocuklarınız, anneniz, babanız ve bütün sevdikleriniz giriyor. Siz onlarla ilgilenmek yerine zamanınızı o sevdiğiniz filmlere harcıyorsunuz. Ee diyeceksiniz ki, "bunun zararı neresinde stres atıyoruz". Evet stres atacaksınız, ama zamanınızın çoğunu boş bir kutuya bakarak, zamanınızın çoğunu tv başında geçirmek stres atmaktan çok, stres yaratmaya yöneliktir. Şöyle açıklayalım, araştımalara göre bilim adamları, TV nin yaydığı leptin ve ghrelin ışınlar hormonları etkileyerek vücutta hormonal dengeziliklere yol açar, ve buda insan vücudundaki hem piskolojik hemde fiziksel hastalıklara yol açmaktadır. Buda stres oranını artırmaktadır.

Gelin televizyonun zararlarını maddeler halinde inceleyelim;
– Bütün günü televizyon başında geçirmek insanın bağışıklık sistemine zarar vermektedir, ayrıca teleizyondan yayıyılan ışığın melatonini azaltması nedeniyle hormanol dengesizliklerin yanı sıra kansere bile yol açmaktadır.
– Çok televizyon izleyen çocukların ruhsal dengesizlik yaşaması, ayrıca erken ergenlikle karşıkarşıya kalmaktadırlar.
– Günümüzde artık çok rahat etkisini gösteren, şiddet, cinsellik, uygunsuz haber ve seviyesiz programlar insanların piskolojik rahatsızlıklara itmetedir. Bu ise bilinçsiz ve geri kalmış bir topluma hazırız demek anlamına gelmektedir.– Bir çok programcı kendi reytingleri uğruna insanların zaaflarını kullanarak bizleri bir nevi "aptal" durumuna düşürmektedirler.
– Çok televizyon başında durmak, imsomnia gibi uyku problemine yol açmaktadır.
– Televizyon görsel içerik olduğundan, insanlara izlerken düşünme imkanı vermez. Beyinin tek lob'unu çalıştırdığı için, zeka gelişimine katkıda bulunmaz. (Belgesel tarzı bilgi içerikli yayınlar hariç.)
– Göz bozulmalarına neden olur.
– Dikkat dağınıklığı ve unutkanlığa yol açar.
– Çocuklarda televizyon karakterini örnek alarak, suç oranı artabilir. (Örnekleri vardır.)
– İnsanları gerçekten koparma ve hayalciliğe yönelik yaşam oluşturur. Bu ise büyük bir pisikolojik rahatsızlık haline gelebilmektedir.
– Kendi kültürünü unutma.

Çocukların televizyon izlemesini önlemek çok zordur. Bazı evlerde televizyon izleyen kimse olmasa da daima açıktır. Anne babalar bazen Televizyon'yi yedek çocuk bakıcısı olarak kullanmaktadır. peki Televizyon izlemek gerçekten çocukları nasıl etkiliyor?

  • 2 yaşın altındaki bir çocuk için hiçbir eğitim avantajı sağlamaz. Daha da kötüsü, beynini geliştiren, diğer insanlarla etkileşim kurmak ve oynamak gibi becerilerini kısıtlar. Bir çocuk, bir video ekranında gördüğü şeylerden ziyade gerçek etkileşimden -insanlarla ve eşyalarla- çok daha verimli bir şekilde öğrenir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun dil, yaratıcılık, motor ve sosyal beceriler gibi önemli becerileri geliştirmesi için gereken zamanı uzatır. Bu beceriler, çocukların ilk iki yılında (beyin gelişiminde kritik bir zaman) oyun, arama ve sohbet yoluyla geliştirilir. Örneğin, çocuğunuzun dil becerileri, pasif olarak Televizyon dinleyerek gelişme göstermez. Gerçek yaşam bağlamında konuşma ve dinleme kullanılırken insanlarla etkileşim kurarak geliştirilir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun inisiyatif kullanma, entelektüel mücadele etme, analitik düşünme ve hayal gücünü kullanmasını engellemesi nedeniyle çocuğunuzun zihnini uyuşturur.
  • Televizyon izlemek, okuma ve uygulama yoluyla okuma becerilerini geliştirmezamanını uzatır. Okul öncesi yıllarda karikatürleri ve eğlence televizyonunu izleyen çocuklar, 5 yaşından önce okuma becerisine sahip değillerdir. Ayrıca, eğlence Televizyon seyretmek çocuklar da kitap ve diğer basılı medya okumak olasılığı daha düşüktü.
  • Konuşma ve dil uzmanı Dr. Sally Ward'a göre, 20 yıllık araştırmalar, evlerinde arka planda Televizyon gürültüsü ile boğulan çocukların arka planda gürültü olduğunda seslere dikkat etmede zorlandıklarını gösteriyor.
  • Televizyon seyreden çocuklar, öğretmenlere dikkat etmede zorlanırlar, çünkü televizyonda hızlı tempolu görsel uyarılmaya alışkındırlar. Ayrıca çok daha kısa dikkat süreleri vardır.
  • Çok fazla Televizyon seyreden okul çocukları ödevlerinde daha az çalışmaya eğilimlidirler. Arka planda Televizyon ile ödev yaparken, çocuklar daha az beceri ve bilgiye sahip olma eğilimindedirler. Televizyon yüzünden uykusuzluk çekerler, gün içinde daha az uyanık olurlar ve bu okul performansının zayıflamasına neden olur.
  • Televizyon çocuğunuzu olumsuz etkilere maruz bırakır ve olumsuz davranışları teşvik eder. Televizyon şovları ve reklamlar genellikle şiddet, alkol, uyuşturucu kullanımı ve cinsiyet ayrımcılığını olumlu bir şekilde gösterir. Çocuğunun zihni kil gibidir. Gördükleri ile ilgili erken izlenimler oluşturur ve bu erken izlenimler, dünyayı nasıl gördüğünü ve yetişkin davranışını nasıl etkilediğini belirler. Örneğin, yirmi yıllık bir araştırma, medya şiddetine daha çok maruz kalan çocukların daha agresif davrandıklarını göstermiştir. Televizyon tarafından, şiddet, sorunları çözmenin yoludur - bir Televizyon kahramanı kötü bir adamı dövdüğünde çocuklar bunu ciddiye alır.
  • Yapılan araştırmalara göre çok fazla Televizyon seyreden çocuklar genellikle aşırı kilolu.Çocuklar, Televizyon izlerken abur cubur yemeğini sık sık tüketirler. Ayrıca, sağlıksız yiyecek tüketmek için reklamlardan etkileniyorlar. Ayrıca, koşma, atlama veya kalori yakma ve metabolizmayı artırma aktiviteleri yapmıyorlar. Obez çocuklar, alışkanlıklarını değiştirmedikçe yetişkin olduklarında obez olma eğilimi gösterirler. Yakın tarihli bir araştırma, bu bulguyu doğruluyor ve çocukluğun obezitesi ile sadece bir saatlik Televizyon bile ilişkili olduğunu ileri sürdü.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası