narenciye aşı zamanı / Kalem Aşısı Nasıl Yapılır? Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır? - Püf Noktası

Narenciye Aşı Zamanı

narenciye aşı zamanı

Aşılama İçin Kalem Nasıl Alınmalı ve Muhafaza Edilmelidir?

Aşılama yaparken aşımızın tutmasındaki en önemli unsurlardan biri kalemimizdir. Kaliteli bir kalem, aşımızın da tutmasında etkin rol oynayacaktır. Şu an tam kalem alma zamanıdır. Bunu düşünerek kalem alma hakkında bildiklerimizi sizinle paylaşmak istedik. Haydi başlayalım.

İyi Bir Kalemi Nasıl Tespit Edeceğiz?

İyi bir kalemin birinci önceliği pişkin olmasıdır. Pişkin; kalemimiz de odunsulaşmış, zor eğilebilen, uç kısımları kurumuş ve zayıflamış kısımların çıkarıldığında kalan bölümdür. Resimde örnek bir kalemi görebilirsiniz.



Aşıda kullanacağımız kalem de olması gereken göz sayısı iki ya da en fazla üç olmalıdır. Daha fazla göz sayısı bitkiyi yorar. Bu kural genellikle tüm ağaç aşılamalarında kullanılan kalemler için geçerlidir. Bir göze sahip bir kalem aşılama için risktir. Göz içerisinde yeterince gövde dokusu besi olarak depolanmamış olabilir ya da aşılama sırasında yanlışlıkla kaybedebiliriz. O yüzden rahat bir şekilde aşımızın tutması için uzun gövde yapısı ile iki ya da üç gözün kalemimizde olması bizim için yeterli olacaktır.

Kalem Üzerinde Meyve Gözü Olmamalıdır

Kalemi aldığımızda kalemde yalnızca sürgün gözü olmalı, meyve gözü veya çiçek gözü olmamalı, kabarmamış ve patlamaya yakın da olmamalıdır. Kalem genel de Ocak-Şubat ayı sonuna kadar ki dönemde alınmalıdır.

Aldığımız kalem ile hemen aşı yapmak zorunda değiliz. Kalemi aşı yapma mevsiminden çok önce alır da ya soğuk ortamda ya da toprak altında muhafaza edersek, bu bizim aşı yapmadaki başarımızı oldukça arttırır. Genel olarak Ocak-Şubat aylarında kalemlerimizi alıp, soğuk hava deposunda 2-4 derecede veya toprak altında aşının yapılacağı zamana kadar muhafaza edebiliriz. Muhafaza ederken aşı kalemleri kesilmeli, belli sayıda etiketlenip bağlanmalı ve nem kaybetmemek için naylon poşetlere koyulmalıdır.

Neden Poşetleme Yapılır?

Bu gruplama ve poşetleme işlemini yapma sebebimiz; aşılama yapacağımız zaman ihtiyacımız doğrultusunda kalemi soğuk hava deposundan veya toprak altından çıkarıp kullanabilmektir. Soğuk hava deposundan gereksiz yere fazla sayıda çıkardığımız ve aşılamada kullanmadığımız kalemler tekrar soğuk hava deposuna konmamalıdır. Bu çok önemlidir. Aşılamayı oldukça olumsuz etkileyen bir unsurdur ve bu hata çok kez yapılmaktadır. Poşetleme işlemini yaparken de bir günde yapabileceğiniz aşılamayı tahmin ederek poşetlemenizi tavsiye ederiz. Kalemlerimizin muhafaza sırasında hastalık kapmaması için naylon poşetlerin hijyenik ve temiz olması gerekmektedir. Kalemi muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir önemli konu da depolama aşamasındaki kalemin pozisyonudur. Mümkünse depolama sırasında kaleminizi ters, baş aşağı şekilde koymalısınız. Bu sayede kalem de nem kaybı söz konusu olduğunda nem, bitkinin iletim demetlerinden aşağıya doğru yani baş dediğimiz kısma doğru gitmek isteyecek, bu sayede bitki nemi daha rahat muhafaza edecektir. Soğuk havalı depo seçiminizde önemli olan iki unsur; sıcaklığın 2-4 derece arasında olması ve depo içerisinde hava değişiminin olmamasıdır.

Toprak Altında Muhafaza Edebilirsiniz

Kalemimizi toprakta altında da muhafaza edebiliriz. Mayıs ayına kadar toprağın sıcaklığı 10 derecenin altındadır. Kalemlerimizi 2-3 kat iç içe naylon poşetlere koyup, toprağın 20-30 cm altına gömerek aşı mevsime kadar rahatlıkla muhafaza etmiş oluruz.

Buzdolabı Bir Başka Opsiyondur

Bir başka muhafaza yöntemi ise buzdolabıdır. Eğer yeriniz dar ise buzdolabınızın sebzeliğine sığacak uzunlukta kalemlerimizi kesip, suya batırıp çıkarılmış ve suyu süzülmüş bir gazete ile sarmalayıp, poşete koyup, sebzeliğimizde sabit ısıda en geç Mayıs ayının birinci ya da ikinci haftasına kadar rahatlıkla kalemlerimizi muhafaza edebiliriz. 

En başarılı aşı makasları için tıklayın!

Size önerebileceğimiz aşı aletlerimizi görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Konu ile ilgili Yazılarımız

Aşılama Nedir?

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

Fidan Aşılama Nedir? Narenciye ve Avokado Aşılama

Fidan Aşılama Nedir? Narenciye ve Avokado Aşılama

Fidan Aşılama Nedir? Narenciye ve Avokado Aşılama , Neden Aşılama Yaparız? Narenciye ve Avokado Tohumlarının Çimlendirilmesi T Göz Aşısı Nasıl Yapılır? Dilcikli Aşı ve Kabuk aşı yöntemleri

Aşılama yaygın bir bahçecilik tekniğidir. Orijinal bitki ile genetik olarak aynı yavruları üreten etkili bir yayılma yöntemidir.

Aşılama tanıdık bir terim olsa da, insanların aşılamanın ne olduğunu ve neden yapıldığına dair gerçek bir bilgisi yoktur. Öyleyse bu konuda bilgi verelim.

Dilcikli aşı yöntemi için bu yazımıza tıklayabilirsiniz.

Yongalı Göz aşısı için bu yazımıza tıklayabilirsiniz.

T Göz aşısı için bu yazımıza tıklayabilirsiniz.

Fidan Aşılama nedir?

Aşılama tipik olarak tek bir bitki olarak işlev görmek için iki bitkinin parçalarının birleştirilmesini içerir. Bitkilerden biri alt gövde ve kök sistemini sağlar. Buna stok veya anaç denir. Diğer bitki, filiz adı verilen arzu edilen özelliklere (güzel çiçekler veya lezzetli meyvelere) sahip üst kısmı (saplar, yapraklar, çiçekler ve meyveleri) sağlar.

Fidan Aşılama Nedir? Narenciye ve Avokado Aşılama

Aynı anaç üzerine birden fazla genetik olarak farklı filiz aşılanabilir. (Aynı anaç üzerine aşılanmış birden fazla çeşidine sahip meyve ağaçları görebilirsiniz.

Tomurcuklanma (Göz Aşısı) , proseste bireysel tomurcukları kullanan aşılamadaki bir varyasyondur. Aşılama veya tomurcuklanma olsun, aşının başarılı olabilmesi için anaç ve kalem yakından ilgili ve uyumlu olmalıdır.

Aşılama, insanlarda organ naklinden çok farklı değildir. İki farklı insanın parçaları, tek ve işlevsel bir birey oluşturmak için bir araya gelir. Ve tıpkı bağışlanan organ ve konakçı arasında kan damarlarına bağlantı yapılması gerektiği gibi..

Bu, bitkilerin dolaşım sisteminin bir parçası olan saptaki kambiyum tabakası ile gerçekleştirilir. anaç ve filiz düzgün bir şekilde bir araya getirildiğinde, kambiyum katmanlarındaki hücreler hızla bölünmeye ve kallus adı verilen bir doku oluşturmaya başlar.

Sonunda, kallus dokusu, anaç ve filizin dolaşım sisteminin birlikte iyileşmesine izin veren bir köprü oluşturur.

Bu, anacın köklerinin filizlere su ve mineraller sağlayabileceği ve filiz, yapraklarında yiyecek üretip anacın köklerine gönderebileceği anlamına gelir. Bu genetik olarak farklı iki bölümden oluşan işleyen bir bitki oluşturur.

Neden Aşılama Yaparız?

Vejetatif veya eşeysiz bitki yayılımının diğer yöntemlerinde olduğu gibi kesme, bölme, katmanlama ve doku kültürü aşılama, üstün bireysel bitkilerin tam genetik kopyalarını oluşturmamızı sağlar.

Örneğin, meyvesi iyi bir ceviz ağacı bulursanız, aşılama ile üstün özelliklere sahip binlerce cevizli ağacın verimli bir şekilde oluşturulmasına izin verirsiniz. Aşılanmış meyve ağaçları, tohumlar (genetik olarak özdeş yavrular üretmeyen) veya kesimlerle yayılanlardan daha erken çiçek açar ve üretir.

Aşılama ve tomurcuklanma çoğu meyve ve fındık ağacı çeşidinin çoğaltılması için yaygın olarak kullanılır.

Gül çeşitleri hala yaygın olarak aşılanır, ancak kendi köklerinde yetiştirilir.

Narenciye ve Avokado Aşılama

Özellikle iyi bir portakal veya avokado yedikten sonra, tohumunu ekmek ve bu lezzetli meyvelerle dolu kendi ağacımızı büyütmek ve meyvelerini yemek bize hep cazip gelmiştir. Bununla birlikte, bu tohumdan yetiştirilen ağaçlar hiç yenmeyen meyveler üretebilir veya ağaçlar uzun yıllar meyve veremeyebilir.

Kaliteli meyve üretmenin en iyi yolu, onlardan fide yetiştirmek ve daha sonra iyi üreticiler olduğu bilinen ağaçlardan tomurcuklanma veya aşılama yapmaktır. Tomurcuklanma ve aşılama, üst düzey çalışma olarak bilinen bir işlem olan olgun narenciye veya avokado ağaçlarını değiştirmek veya eklemek için de kullanılabilir.

Avokado Çimlendirme

Narenciye ve Avokado Tohumlarının Çimlendirilmesi

Narenciye veya avokado fidelerine ekmek için yılın en iyi zamanı erken ilkbahardır. Narenciye veya avokado tohumunu çimlendirmek için, onları iyi drene edilmiş saksı toprağı karışımında drenaj delikleri olan bir tava gibi sığ bir kaba yerleştirin. Tohumu uzunluklarından iki ila üç kat daha derin dikin. Örneğin, 6 mm uzunluğunda bir narenciye tohumu yaklaşık 12 ila 18 mm derinlikte (ekilmelidir) olmalıdır. Tohumu 21 ° ila 27 °C arasında sıcak bir yerde saklayın ve toprağı nemli tutun.

Şeffaf cam veya plastikle kaplanması, uygun nemin korunmasına yardımcı olacaktır. Avokado tohumu da suya asılarak çimlenebilir. Kürdanları yatay olarak üst taraftaki tohuma yerleştirin. Kürdan kabın kenarına dayanacak şekilde, tohumun geniş ucunu küçük bir su kabına asın.

Çimlenmeden sonra (genellikle 12 ila 15 gün), fideleri kaliteli bir saksı toprağı karışımının olduğu daha büyük bir kaba tekrar yerleştirin. (Havalar da donma tehlikesi geçtiyse, fideler kaplara yeniden yerleştirilmek yerine büyümesini istediğiniz yere doğrudan ekilebilir.) Fide, 60 ila 75 cm boyunda tomurcuklanmaya veya aşılamaya hazır olacaktır.

Göz Aşısı ve Aşılama Çeşitleri

Göz Aşısı ve Aşılama Çeşitleri

Tomurcuklanma ve aşılama, istenen bir bitkinin (kültivar) tek bir tomurcuk veya sapının (soğan) bir anaç bitkisine bağlandığı vejetatif çoğaltma teknikleridir. Tomurcuklanma da, eşlik eden kabuğu olan tek bir tomurcuk, filiz olarak kullanılır. Aşılamada, bir sap veya dalın bir kısmı filiz olarak kullanılır.

Başarılı tomurcuklanma ve aşılamanın en önemli anahtarlarından biri, filizin anaç üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmesidir. Filiz ve anaçların birlikte büyümeleri için, filiz ve anaç kabuğunun hemen altındaki ince yeşilimsi bitki tabakası (kambiyum) birbirine değecek şekilde hizalanmalıdır. Birbirlerine dokunmazlarsa, tomurcuk veya aşılama başarısız olur. 10 ila 15 gün içinde, başarılı bir tomurcuk veya aşı iki kambiyum tabakasının birlikte büyüdüğü sert beyazımsı bir doku (kallus) oluşturur.

Her zaman keskin kesme veya aşılama aletleri kullanın ve temiz, eşit kesimler yapın. Seçenekler arasında tomurcuklanan bir bıçak, keskin bir mutfak bıçağı veya tek taraflı bir tıraş bıçağı bulunur.

Aşı kalemlerinin veya anaçların kesilmiş yüzeylerinin kurumasına izin vermeyin. Kesilen aşı kalemlerini bir kovaya daldırın, plastikle sarın veya kesildikten hemen sonra aşılayın. Ayrıca, kesimlerin su kaybetmesini önlemeye yardımcı olmak için kesimden sonra yaprakları çıkarın. Çalışma sırasında aşı kalemlerini serin bir yerde saklayın.

Aşılama Yapmak İçin En İyi Zaman

Tomurcuklanma ve aşılama en iyi ilkbaharda yapılır. Sonbaharda tomurcuklanan veya aşılanan narenciye dondan korunmalıdır. Avokado en iyi ilkbaharda kabuk ağaçtan kolayca ayrıldığında aşılanır.

Göz Aşısı

Göz Aşısı, narenciyeyi çoğaltmak için kullanılan standart yöntemdir. En kolay yöntem olmasının yanı sıra, çok sayıda bitkinin az miktarda aşı kalemi ağacından çoğaltılmasına izin verir ve çapları 0,6 ila 2,5 cm arasında olan ağaçlar, anaçlar veya dallar için uygundur.

Göz aşısı sadece yüksek verimli, hastalıksız ağaçlardan alınmalıdır. En iyi narenciye gözü, yeni büyüyen filizin hemen altında bulunur; en iyi avokado filizi, tamamen olgunlaşmış, kösele yaprakları olan sürgünlerin ucunun yakınında bulunur.

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

T-göz aşısı genellikle narenciye ve avokado için en iyi aşılama yöntemidir. Bir T-göz aşısı yapmak için, anaç üzerinde yerden yaklaşık 20 ila 30 cm T şeklinde bir kesim yapın. T’nin dikey kısmı yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda ve yatay kısım anaç çevresindeki mesafenin üçte biri kadar olmalıdır. Kabuğu açmak için bıçağı yavaşça bükün. Anaç kabuğundaki tomurcukları kesmekten kaçının.

Filiz üzerinde tomurcuktan yaklaşık 1,2 cm başlayarak ve tomurcuktan yaklaşık 1,9 ila 2,5 cm sonra biten seçilmiş bir tomurcuğu kesin. Tomurcuktan kabuğun içinden ve ahşaba doğru yaklaşık 1.9 cm kadar yatay bir kesim yapın. Tomurcuklanma için kalkan şeklindeki parçayı yavaşça çıkarın.

Tomurcuğun yatay kesimleri T’nin yatay kesimi ile eşleşene kadar tomurcuğu iki kabuk kanadının altındaki T şekilli kesime doğru kaydırın. Tomurcukları anaç içine yerleştirdikten sonra, tomurcuğu ve anacı kauçukla sarın. Kauçuk, tarımsal mağazalardan temin edilebilir; kauçuk yoksa, geniş lastik bant, yeşil kravat bandı veya esnek bant kullanın. Sarma sırasında tomurcuğu açıkta bırakın. Alanı aşılama mumu veya dolgu macunu ile kaplamayın.

T-Göz Aşısı sonbaharda yapılırsa, tomurcuklar yaklaşık 6 ila 8 hafta içinde iyileşmelidir; ilkbaharda iyileşme yaklaşık 3 ila 4 hafta sürmelidir. Tomurcuk iyileştikten sonra, açın ve tomurcuk birliğinin yaklaşık 30 ila 35 cm üzerindeki kalan sürgünleri kesin.

Resimli Anlatım için tıklayınız.

Dilcikli Aşı

Küçük çaplı 0.6 ila 1.2 cm anaçlar için en iyi aşılama tekniği dilcikli aşılamadır. Dilcikli aşı sonbaharda veya ilkbaharda yapılmalıdır. Dilcikli aşı t göz aşısından daha fazla filiz kullanmasına rağmen, aşılanmış bitkinin daha hızlı gelişmesini sağlar.

Bir dilcikli aşı yapmak için sert ve olgun bir filiz seçin. İlk önce anaçta yaklaşık 2,5 ila 6,2 cm uzunluğunda uzun, eğimli bir kesim yapın. Filiz üzerinde uygun bir kesim yapın. Ahşaba aşağı doğru dilimleyerek hem filiz hem de anaç üzerinde bir “dil” kesin. Diller aşı kalemi ve anaçların birbirine kilitlenmesine izin vermelidir. Filizi anaçlara takın ve bantla sabitleyin. Kapatmak için aşılama mumu uygulayın. Güneş yanmasını önlemek için, yeni dilcikli aşı bölgesi iyileşene kadar güneşten korunmalıdır.

Resimli anlatım için tıklayınız.

Kabuk aşılama

Büyük çaplı ağaçlar veya dallar için en iyi aşılama tekniği kabuk aşılamadır. Kabuk aşılama yapmak için, önce küçük ana dalların filizlendiği bir kasık üzerinde anaç (aşılanacak gövde veya dal) kesin.

Kabuk Aşılama

Kalan taze kesilmiş anaçların kabuğuna 6,2 ila 8,7 cm uzunluğunda dikey yarıklar kesin. Bu yarıklar 7,5 ila 12,5 cm arayla olmalıdır. Aşı kalemi başına 4 ila 6 tomurcuk ile 12,5 ila 15 cm uzunluğunda kesin. Aşı kalemleri bundan daha uzun kesilirse, iyileşmeden önce kuruyabilirler. Aşı kalemlerini keserken, aşı kalemi tabanından yaklaşık 7,5 cm uzunluğunda eğimli bir kesim yapın.

Aşılama bıçağı veya çok keskin bir bıçak kullanarak, yarığın bir tarafındaki kabuğu kaldırın. Filiz, uzun kesilmiş yüzeyi anaç ağacının ahşabına bakacak şekilde yarık içine sokun. Filizin kabuğun yarıklarına tam olarak oturduğundan ve kambiyumların düzgün bir şekilde hizalandığından emin olun.

Narenciye aşı kalemlerini ince yassı başlı çivilerle yerine çivileyerek veya güçlü kordon veya ağaç bantla bağlayarak sabitleyin. Avokado aşı kalemi plastik kreş bandı ile sabitleyin. Saç kesimlerinin üst kısımları da dahil olmak üzere tüm kesilmiş yüzeyleri aşılama mumu ile iyice kaplayın.

Aşıyı güneş yanığından korumak için, seyreltilmemiş veya 50/50 suyla karıştırılmış beyaz su bazlı boya ile boyayın. Aşı birliği etrafındaki tüm bölgeyi, aşı kalemleri, mumlu alanlar ve aşı birliğinin altındaki açık gövdeyi boyayın. Aşıyı sık sık inceleyin ve çatlamaya veya kurumaya başlarlarsa tekrar cilalayın.

Fidan Aşılama Nedir? Narenciye ve Avokado Aşılama

TwitterFacebookLinkedIn

Narenciye kalem aşısı ne zaman yapılır?

İçindekiler:

  1. Narenciye kalem aşısı ne zaman yapılır?
  2. Kabuk aşı ne zaman yapılır?
  3. Göz Aşısı bandı ne zaman sökülür?
  4. Meyve ağaçlarına aşı hangi ayda yapılır?
  5. Cevizde sürgün göz aşısı ne zaman yapılır?
  6. Göz aşısı ne zaman yapılmalı?
  7. Ceviz göz aşısı nasıl yapılır?
  8. Ceviz dilcikli aşı ne zaman yapılır?
  9. Dilcikli aşı ne zaman yapılır?
  10. Ceviz aşı kalemi nasıl saklanır?
  11. Yarma aşı ne zaman yapılır?
  12. Dut ağacına başka aşı yapılır mı?
  13. Yarma aşının tuttuğu nasıl anlaşılır?
  14. Dut aşısı nezaman yapılır hangi ayda?
  15. Dut aşısı hangi ağaca yapılır?
  16. Hangi aşı hangi ayda yapılır?
  17. Üzüm aşısı ne zaman yapılır?
  18. Zeytin aşısı ne zaman yapılır?
  19. Asma fidanı ne zaman dikilir?
  20. Göz aşısı nasıl yapılır?
  21. Gül aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
  22. Yonga göz aşısı ne zaman yapılır?
  23. Asma Fidanı kaç yılda üzüm verir?
  24. Üzüm fidanı suyu sever mi?
  25. Meyve ağaçları kaç metre ara ile dikilir?
  26. 2 dönüme kaç ağaç dikilir?

Narenciye kalem aşısı ne zaman yapılır?

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10'lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç'da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.

Kabuk aşı ne zaman yapılır?

Kabuk (Çoban) Aşı Büyük ağaçlarda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir ve erken ilkbaharda anacın kabuk verdiği fakat gövdede çok güçlü su akışının olmadığı dönemde yapılmaktadır. Anaç keskin bir testere ile düzgün bir şekilde kesilerek serpet ile düzeltilir.

Göz Aşısı bandı ne zaman sökülür?

Gözün dışarda kalan kısmı kesilerek atılır. Rafya ile sıkıca bağlanır. 15 gün sonra rafya çözülür veya kesilip atılır. Rafya yerine ince soyulmuş dut veya söğüt dalları da bağ olarak kullanılabilir.

Meyve ağaçlarına aşı hangi ayda yapılır?

Bahar mevsiminde ağaçlara su yürümeye başlamasıyla birlikte kalem ve yarma aşıları yaptığını dile getiren Kervancı, "Yaprak aşısı da altıncı aydan itibaren yapılmaya başlar.

Cevizde sürgün göz aşısı ne zaman yapılır?

Ceviz ağacında en iyi tutma oranı Mart ve Ağustos ayında yapılan yama göz aşısıdır. Ancak bu durum bir tecrübe işidir. Ceviz fidanı göz aşısı bilgili kişiler tarafından yapılmalıdır.

Göz aşısı ne zaman yapılmalı?

Göz aşılarının çoğu, anacın aktif büyüme halinde bulunduğu, kabuğun odundan kolayca ayrıldığı mevsimde yapılır. Göz aşıları uygulandığı dönemlere göre; a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi). b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün göz aşısı dönemi).

Ceviz göz aşısı nasıl yapılır?

Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.

Ceviz dilcikli aşı ne zaman yapılır?

Dilcikli aşısı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulana bir aşı yöntemidir. Dilcikli aşısı genellikle yaz aylarında uygulanan aşı çeşitlerindendir. Aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulaması yapılır.

Dilcikli aşı ne zaman yapılır?

Kalem aşıları ilkbaharda , ağaçlar uyanmadan yapılması gerekir. Bu aşıları yaparken kalemlerin uyanmamış olması, dikkat edilmesi geren en önemli husustur. Dilcikli İngiliz aşısı, meyve ağaçları, asma ağaçları gibi pek çok ağaç çeşidine yapılabilir.

Ceviz aşı kalemi nasıl saklanır?

Kalemi aşı yapma mevsiminden çok önce alır da ya soğuk ortamda ya da toprak altında muhafaza edersek, bu bizim aşı yapmadaki başarımızı oldukça arttırır. Genel olarak Ocak-Şubat aylarında kalemlerimizi alıp, soğuk hava deposunda 2-4 derecede veya toprak altında aşının yapılacağı zamana kadar muhafaza edebiliriz.

Yarma aşı ne zaman yapılır?

Yarma aşı, büyük bir anaç gövde veya uzuv ile çok daha küçük bir fiyonk arasında birleşme üreten bir tekniktir. Bu yöntemi kullanarak, daha yaşlı bir ağaç daha çok istenen bir çeşide geçmek için en iyi şekilde çalışabilir. Bu aşılamada en iyi ay tercihen Nisan ayıdır.

Dut ağacına başka aşı yapılır mı?

Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz. Burada da çiftçi birbirine yakın türleri farkında olmadan veya yakın gördüğü için bir dal üzerine başka türleri aşılamış, aynı familya içerisinde farklı türler.

Yarma aşının tuttuğu nasıl anlaşılır?

Aşıların tutup tutmadığı ilk 2 hafta içinde belli olur. Tutmamış aşıların gözlerinde pörsüme, buruşma ve kuruma vardır. Dokunulduğu zaman yaprak sapı düşmez. Tutan aşıda ise yaprak sapı sararır, hafif bir parmak temasıyla düşer.

Dut aşısı nezaman yapılır hangi ayda?

Bahçede yer alan yabani olarak çıkmış dut ağaçlarına göz aşısı ile çeşitlerini değiştiriyoruz. Bu şekilde aşıyı eylül ayı sonuna kadar yapabilirsiniz.

Dut aşısı hangi ağaca yapılır?

Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz.

Hangi aşı hangi ayda yapılır?

Gıda ve su ile bulaşan Hepatit A'ya karşı aşı da çocuklarda 18. ve 24.aylarda yapılır. 1 yaşını tamamlayan bebeklere yapılan diğer bir aşı ise suçiçeği aşısıdır.

Üzüm aşısı ne zaman yapılır?

Amerikan asma anaçları dikiminden sonra 2-3 yıl içinde baş parmak kalınlığına gelince İlkbaharda Mart, Nisan aylarında aşılanır. Aşı için önce anacın çevresindeki topraklar çapa ile açılır ve anaç toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir. Aşı bıçağı ile üst yüzeyi düzeltilir, perdahlanır.

Zeytin aşısı ne zaman yapılır?

Aşılama zamanı çöğürlere su yürüdükten sonra yani, çöğürler rahat kabuk vermeye başladığı zaman yapılmaktadır. Bu bölgelere göre Mart-Mayıs ayları olabilir. Aşılama işlemini sabah erken ve akşam vaktinde yapmakta fayda bulunmaktadır.

Asma fidanı ne zaman dikilir?

Dikim Zamanı Açık köklü aşılı asma fidanları, iklim koşullarına göre, geç sonbahar veya erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçen bölgelerde, toprağın ısınıp tava gelmesinden sonra ilkbahar dikimi; kışların ılıman olduğu bölgelerde ise, yaprak dökümünden sonra sonbahar dikimleri yapılması tavsiye edilir.

Göz aşısı nasıl yapılır?

Aşı gözü alırken kalem üzerinde küçük bir hesaplama yapmamız gerekir. Gözün 1,5 cm altından ve 1,5 cm üzerinden kesici bir aletle yatay çentik atıyoruz. Bu atmış olduğumuz çentiklerin sağından ve solundan göze zarar vermeden çizik atarak çentikleri birleştiriyoruz. Gözün çevresinde bir dikdörtken alan çizmiş olduk.

Gül aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

Bodur güllerin elde edilmesinde, tohumdan yetişen yabani güllerde uygulanan bir aşı çeşidi olup, Nisan –Mayıs aylarında uygulanır. Bu aşıların yapılmasında kullanılan kalem, üzerinde birkaç göz bulunan, çoğaltılması istenen çeşitten alınan tek yıllık sürgündür. İlkbahar ya da sonbaharda yapılır.

Yonga göz aşısı ne zaman yapılır?

Aşılama işlemi genelde ağustos döneminde t göz aşısı, bahar döneminde ise yongalı göz aşı olacak şekilde yapılır. Yaz döneminde yapılan t göz aşı yönteminde aşı gözü alınan kalemlerde gözlerin dolu olduğuna emin olmanız gerekir.

Asma Fidanı kaç yılda üzüm verir?

Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.

Üzüm fidanı suyu sever mi?

FAO'ya göre, asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır. Genel olarak, şaraplık çeşitlerin sofralık çeşitlerden daha az suya ihtiyacı vardır. Ancak, bunlar genel kurallardır ve kapsamlı bir araştırma yapmadığınız sürece bunları uygulamanız tavsiye edilmez.

Meyve ağaçları kaç metre ara ile dikilir?

Meyve fidanı Dikim Kuralları Mesafeleri

KLASİK ANAÇ
MEYVE ÇEŞİDİFİDAN ARASI
AHUDU FİDANI1-1,5 METRE
ARMUT FİDANI5 METRE
AYVA FİDANI5 METRE

2 dönüme kaç ağaç dikilir?

Cevap:Bir dönüme 25-30 arası kayısı, erik, bademi, zeytin ve 10 ile 20 adet arasında ceviz fidanı dikebilirsiniz. Kayısı fidanı , erikfidanı, badem fidanı, klasik anaçlı olmak zorundadır.Fidanlar arası 6 metre sıralar arası 6 metre olacak şekilde dikim yapılabilir.

Tarım Kütüphanesi

Meyvecilikte aşı çeşitleri
(Durgun göz aşısı)
Raci YILMAZ
Ziraat Yük. Müh.

İyi vasıflı bir meyvenin çekirdeği ekilse bile bundan o meyvenin özelliğini taşımayan değişik bir çeşit elde edilir.

Bu nedenle insanoğlu meyve ağaçlarını aşılamak suretiyle çoğaltılması yöntemini bulmuştur. Aşı, meyve ağaçlarının üretilmesinde çok eski zamanlardan beri kullanılan bir usüldür.

Aşı ile çoğaltmada meyvenin özellikleri bozulmaz. Kolay ve çabuk sonuç alınır. Az bir emekle ve masrafla iyi çeşitleri çoğaltabiliriz.

Aşı nedir ?

Çoğaltılması istenilen herhangi bir meyve çeşidinin göz veya dalından bir parçasını anaç denilen bir bitki üzerine yerleştirerek kaynaştırma işine aşı denir.

Buna göre aşıda iki bitki parçası vardır. Birincisi aşının tatbik edileceği kısım anaçtır. Diğeri ise üzerine kaynama yapan ve ileride bize meyvesini verecek olan göz veya kalemdir.

Aşı çeşitleri nelerdir?

Meyvecilikte uygulanan aşı şekilleri iki grupta toplanır.

1) Göz aşıları

2) Kalem aşıları

Göz aşıları yapılma zamanına göre iki çeşittir.

a) Sürgün göz aşıları

b) Durgun göz aşıları

Sürgün göz aşıları (Yapıldığı sene süren aşı): Mayıs sonu başlanır.Temmuz'un 15'ine kadar devam eder. Kış soğuklarından zarar görmeyen yerlerde yapılır.

Durgun göz aşıları: Yapıldığı sene sürmeyip ertesi sene ilkbaharda süren aşılardır. Temmuz 15'den başlayarak Eylül sonuna kadar devam eder. Bu aşı çeşidi genelde kışları sert ve yaz mevsimi kısa süren yerlerde tatbik edilir.

Aşı Yaparken Nelere dikkat edilmeli?

* Aşı yapılacak meyve ağacı ile aşı vurulacak anaç ve çöğür arasında yakınlık ve benzerlik bulunmalı. örneğin; kiraz aşısı yapılacaksa, anaç kuş kirazı, mahlep. Kayısı anacı olarak zerdali, elma anacı olarak da çekirdekten yetişmiş elma çöğürü kullanmalıdır.

* Aşı gözü alınacak kalemler pişkin, hastalıksız ve canlı olmalı. Kalemler serin yerde muhafaza edilmeli. Sabahleyin erken saatte alınmalı

* Aşı, mevsiminde ve usulüne uygun bir şekilde yapılmalı.

* Aşı çakısının keskin olması, açılacak yaranın düzgün ve temiz olmasına, aşı bağının düzgün sarılmasına dikkat edilmeli.

* Aşı yapılacak çöğür ve anacın kolay kabuk vermesi için bir hafta önceden sulanmalı.

* Aşıdan sonra yapılacak çöğür sulamalarında aşıların su içinde kalmalarına mani olunmalı. Aksi halde su içinde kalan aşıların bağları gevşer, gözler zarar görür.

Göz aşılarını nasıl yapmalıyız ?

Aşıya başlamadan bir hafta önce aşılanacak yabani fidan veya ağaçlar sulanmalıdır. Sulanan ağaçların kabuğu odun kısmından kolayca ayrılır. Aşı vurulacak anacın aşıya mani olacak dalları varsa kesilir. Üzerindeki çamur, toz, toprak bir bezle temizlenir.

Aşı için topraktan 10-15 cm. yukarıdan kabuk (T) harfi şeklinde çizilir. Çizilen bu T nin kabuk kısmı çakının spatülü ile odun kısmından ayrılır. Diğer taraftan da önce hazırlanan kalemden bir tanesi alınır. Göz ve yaprak sapı aşıcıya doğru bakmak üzere, kalem sol el işaret parmağı üzerine yaslanır. Baş parmak ve diğer parmaklarla kavranır. Daha sonra çakı, gözün 0,5- 1 cm. yukarısından odun kısmıyla beraber 2 cm. kadar uzunlukta bir kısım çıkarılır. Bu çıkarılan odun kısmı kabuk kısmından ayrılır. Kabuk odun kısmından ayrılırken (gözün özü) odun kısmıyla beraber çıkmamış olmasına dikkat edilir. Çünkü öz olmadan aşı tutmaz. öz, aşılanacak kısmın içinde kalmalı.

Anaç ve kalem yukarıda izah edildiği gibi hazırlandıktan sonra, göz yerine spatül ve yaprak sapının yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru (T) içerisine yerleştirilir. (T) nin üst kenarından dışarıda kalan kabuk çakı ile kesilir. Bundan sonra (T) nin üst kenarından itibaren nemlendirilmiş bir rafya veya başka uygun bir aşı bağı ile normal sıklıkta bağlanmalı, göze gelindiğinde, göz üstten hafif bastırılarak gözün altından devam edilmeli, iki defa ters ilmek atılmalıdır.

Bağın iyi bağlanıp bağlanmadığını baş ve işaret parmağı ile kontrol etmeli. Yukarıdan aşağıya doğru bağ sıvazlandığı zaman gevşemezse, iyi bağlanmış demektir.

Aşı vurulacak yön seçilirken, bölgede çok esen hakim rüzgar dikkate alınmalı. Aşı rüzgarın estiği istikametin aksi tarafına yapılmalı. Aşı sürdüğü zaman kolayca ayrılır veya kırılabilir. O nedenle aşı rüzgarın hakim olduğu yöne yapılmalı.

Yapılan aşılar 2 hafta sonra kontrol edilerek, tutup tutmadığı kontrol edilir. Aşı tutmuş ise gözün canlı olduğu görülür. Gözün yaprak sapına hafifçe dokunulduğunda sararan yaprak sapı düşer.

Tutmayan aşıda, aşı gözü soluk, yaprak sapı kurumuştur. Dokunulduğu zaman gözden ayrılmaz.

Tutmuş olan aşıların bağları hafif gevşetilir. Bir müddet sonra tamamen çözülür, atılır. Erken aşı bağı çözümünün aşıya zarar vereceği unutulmamalı.

Tutmamış aşılar vakit geçirmeden 3-5 cm. alttan, yeniden yapılmalıdır. Yenilenen aşıların bakımı yukarıda izah edildiği şekilde yapılmalıdır.

Aşı Sonrası Bakım İşleri:

Aşı sonrası ot alma, sulama, zirai mücadele işleri yapılır. Ertesi ilkbaharda uyanma başlamadan aşıdan 8- 10 cm. yukarısı, yani yabani kısım kesilip atılır. Aşı gözünün altında ve üstünde meydana gelen filizlenmeler temizlenir. Süren aşılar kırılmasın diye 8-10 cm. olunca gevşek bir vaziyette 8 rakamı şeklinde bağlanır. Haziran sonlarına doğru aşıyı, bağladığımız yabani kısım düzgünce kesilip atılır. Bu zamanda aşı sürgünü odunlaşmış, rüzgarlara karşı dayanıklılık kazanmış olur.

Aşılı fidan ve ağaçların yaz boyu sulama, çapalama, zirai mücadele, meydana gelecek yabani sürgünlerin koltuk alma işlerine devam edilir. Göz aşılarında %10 civarında bir zaiyat normal kabul edilmelidir.

Facebook'ta Yayınla>
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazılış Tarihi : 21.04.2021 16:16:02
  Sayin Bayan ve Bay ilgili.
muşmula ağacına hangi meyve aşılanır ?
dostca Selamlar
OSK
Yazılış Tarihi : 31.01.2020 00:44:09
  250 cevizi en etkili ve kolay olarak göz aşısı ile aşılasam mı yoksa ilk önce kalem aşı tipleri sonra sürgün ve durgun göz aşıları ile mi aşılasam .yorumları merak ediyorum
Yazılış Tarihi : 16.04.2018 15:26:47
  Sizlerin sayesinde aşı işlerini öğrenmeye çalışıyorum. Benim sorum şu; Marta ayında uyanmak üzere olan süs eriği gözünü acı sademe takdım. T göz aşısı olarak. 20 gün sonra kontrol ettigimde üzeri püslenmişti onu ayıkladım göz ölmemiş püs olan aşı tutarmı.
Saygılarımla, hizmetinizden dolayı teşekkür ederim.
Yazılış Tarihi : 28.03.2018 16:11:36
  limon ağaçlarımı göz aşısı yapmak için fidanlıktan çelik aldım çeliklerden aldığım gözlerin içinde 1 cm boyunda dikenler çıkarak çelikte kaldılar ve gözlerin yaprak saplarının içleri boş kaldı aşıları yaptım ama göz kısımları boş kaldı bu aşılar bu tutarmı
Yazılış Tarihi : 23.10.2017 15:00:03
  S A Hocam Çanakkale için Badem aşısı ve ceviz aşıları hangi ayda yapılır.
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır