çanakkale ayazma şelalesi / Ayazma Mesire Yeri Nerede, Nasıl Gidilir? | Gezilecek Yerler

Çanakkale Ayazma Şelalesi

çanakkale ayazma şelalesi

Ayazma Tabiat Parkı, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyünde bulunan doğa ile iç içe, içerisinde şelale ve piknik masalarının bulunduğu bir mesire alanıdır.

Ayazma Tabiat Parkı, doğal güzellikler ile bezenmiş, yeşili bol, buz gibi soğuk suyu ve görülmeye değer atmosferi ile misafirlerini beklemektedir. Tarihle iç içe olan Ayazma Tabiat Parkı, rivayete göre; Afrodit tarafından dünyanın ilk güzellik yarışmasının düzenlendiği bölgedir. Bu tarihi olayı yaşatmak için her sene Ayazma da Sarıkız Şenliği düzenlenmektedir.

Kaz Dağı’nın eteklerinde bulunan Ayazma Tabiat Parkı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Ata Demirel’in ünlü filmi Eyvah Eyvah’ın bir sahnesi de burada çekilmiştir. Yeşillikler içerisinde manzaraya karşı piknik yapmak isterseniz tabiat parkı tam size göre bir yerdir.

Başlıklar

AYAZMA TABİAT PARKI İÇİN ÖNERİLERİMİZİ

-Yaz aylarında giderseniz hafta sonu kalabalık olacağını ve yer bulamama ihtimalinizin olduğunu söyleyelim.

-Eğer kendi aracınız ile gideceksiniz alan içerisine girebilmek ve otopark hizmetinden yararlanabilmek için 14 TL’lik bir ücreti ödemeniz gerekmektedir.

&#; Ayazma Tabiat Parkı’nda piknik yaptıktan sonra bölgede uzun bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Yürüyüş parkuru içerisinde gezilebilecek birçok alanın bulunduğu Ayazma Tabiat Parkı’nda mağaralar, şelale, akarsu kaynakları ve asırlık ağaçlar bulunmaktadır. Tabi isterseniz burada fotoğrafta çekinebilirsiniz.

-Parkta mangal yapmanızı sağlayacak birçok şömine sistemi bulunmaktadır. Fakat fazla misafirin olduğu zamanlarda ortalık bolca dumanlanmaktadır. Bu durum keyfinizi kaçırabilir.

-İçerisinde bulunan doğal şelalenin soğuk suyunu içmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.

-Ayazma’nın yöresel pazarlarında köylüler tarafından yapılmış doğal ve ev yapımı ürünleri satın alabilirsiniz.

&#; Ayazma içerisinde birçok fotoğraf çekilebilecek alan yer almaktadır. Bunların en ünlüsü tarihi köprüdür. Gelen misafirlerin ilk yaptığı aktivite bu köprüde fotoğraf çektirmektir.

-Ayrıca Ayazma’nın hemen yanında bulunan alabalık tesisinde ister kendin pişir kendin ye usulü isterseniz de sizler için hazırlanmış alabalıkları afiyetle yiyebilirsiniz.

AYAZMA TABİAT PARKI’NA ULAŞIM

Bölgeye ulaşım Çanakkale üzerinden kolaylık yapılabilmektedir. Şehir merkezi ile arasında km bulunmaktadır. Şehirlerarası otobüsler ile önce Çanakkale’ye gelip sırası ile Bayramiç-Evciler-Ayazma Tabiat Parkı güzergahı ile 1 saat 45 dakika da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Çanakkale’nin İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya yakın olmasıyla birlikte ulaşımınızı kolaylık sağlayabilirsiniz.

Deniz ve hava ulaşımı Ayazma Tabiat Parkı’na bulunmamaktadır. En kolay ulaşım şekli karayolu olduğunu sizlere söyleyebiliriz.

SİZİN İÇİN ÖNERDİĞİMİZ DİĞER BİR NOKTA: Dardanos Plajı nerede? Dardanos Plajı’na nasıl gidilir?

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Çanakkale’de birçok yeri görülecekler listenize eklemenize neden olan mitolojiye olan ilginiz, sizi mitlere konu olan birçok olayın başlangıç noktası kabul edilen, Homeros’un İlyada Destanı’na göre tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yere getirdiğinde bilin ki Bayramiç sınırlarında bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’ndasınız. Paris’in Afrodit’e verdiği “en güzele” şeklinde yazılı olan altın elma, acaba elmaları ile ünlü Bayramiç açısından bir tesadüf olmayabilir mi?

Bir doğa harikası olan Ayazma Mesire yerine bahar aylarında gerçekleştireceğiniz bir ziyaret, yeşilin birçok tonunu görebilmeniz açısından harika bir zamanlama olacak, gerek mesire yerinde bulunan şelaleden akan gerekse yer yer kayalıklar arasından süzülen suyun verdiği huzura doyamayacaksınız.  

Ayazmapınarı Tabiat Parkı

Genel Bilgiler

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı; Orman ve Su İşleri Bakanlığı II.Bölge Müdürlüğü Çanakkale İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çanakkale İli, Bayramiç İlçesi, Evciler Köyü sınırları içerisinde yer almakta olup Evciler Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafede ve m rakımdadır.

Tabiat Parkı alanı, yılında tescil edilerek Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında “B tipi” mesire yeri statüsünde yönetilmekte iken Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne devredilmiş, Bakanlık makamının tarih ve sayılı Olur’ları ile statüsü değiştirilerek 5,85 ha’lık alanıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu Tabiat Parkı tarihleri arasındaki sürede tarihinde Ayazma B tipi Mesire olarak Evciler Muhtarlığına ihale edilmiş olup; tarihinde Tabiat Parkı ilan edildikten sonra da sözleşme halen geçerlidir.

Flora Bilgileri

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı florası ile ilgili yapılmış özel bir araştırma bulunmamakla birlikte alanın güneyinde yer alan Kazdağı ise floristik yönden iyi bilinen, yaklaşık taksonun kayıtlı olduğu önemli bitki alanlarından biridir. Florasının %26’sı Akdeniz elementi, %’sı Avrupa-Sibirya elementi ve %’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Kazdağı florasında 23’ü yalnız bu dağa özgü olmak üzere en az 68 nadir (ülke çapında) bilinen bitki bulunmaktadır. Tabiat Parkı içerisinde ise; karaçam ormanı ve dere vejetasyonu (kestane, gürgen, meşe, ıhlamur kayın, menengiç, akçakesme) hakimdir.

Fauna Bilgileri

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı florası ile ilgili yapılmış özel bir araştırma bulunmamakla birlikte alanın güneyinde yer alan Kazdağı ise floristik yönden iyi bilinen, yaklaşık taksonun kayıtlı olduğu önemli bitki alanlarından biridir. Florasının %26’sı Akdeniz elementi, %’sı Avrupa-Sibirya elementi ve %’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Kazdağı florasında 23’ü yalnız bu dağa özgü olmak üzere en az 68 nadir (ülke çapında) bilinen bitki bulunmaktadır. Tabiat Parkı içerisinde ise; karaçam ormanı ve dere vejetasyonu (kestane, gürgen, meşe, ıhlamur kayın, menengiç, akçakesme) hakimdir.

Kaynak Değerler

Alanının batısından Çınarcık deresi, kuzey sınırından ise Ayazma deresi geçmektedir. Alana ismini veren Ayazma Pınarı,  alanın güneyinde yer almaktadır. Güneybatıda, Çınarcık deresi üzerinde yapılmış bir adet bent bulunmakta ve bu bentin hemen alt bölümündeki kayalıkların içerisinden 6 noktada su patlamaktadır. Çınarcık Deresi, bentten sonra dar ve dik kayalık vadi içerisinden geçerek, iç yolun üzerine yapılmış olan köprünün altından bir şelale halinde akarak cadı kazanı oluşumuna düşer. Bu noktadan sonra geniş bir kanyon içerisinden akarak saha dışına çıkar. Oldukça bol su kaynaklarına sahip olan alanın içme ve kullanma suyu problemi bulunmamaktadır. Ayrıca alan iklimi, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, mitolojisi yanı sıra “Bin Pınarlı İda” olarak adlandırılacak derecede bol su kaynaklarıyla zengin olan Kazdağı eteklerindedir.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı ve çevresinde en azından Paleozoyik döneminden Neojen dönemine kadarki çok geniş bir zaman aralığında ( milyon yıldan daha uzun bir süre) gelişmiş birbirinden çok farklı nitelikte ve yaşta kaya toplulukları bulunmaktadır.

Alan, Erinç’e göre ülkemizin 4 makro iklim tipinden biri olan, Akdeniz İklim Tipi’nin, Marmara alt iklim tipi içerisinde yer almaktadır. Buna göre, asıl Akdeniz iklimine  göre daha az yaz sıcaklığı, oldukça soğuk kışlar, normal kar yağışı, daha sık don olayı, daha fazla bulutluluk oranına sahiptir. Türkiye yağış etkenliği haritasına göre (Erinç ) planlama alanı “Yarı Nemli” yağış etkenliği sınıfı içerisindedir. Çanakkale meteoroloji istasyonunun verilerine göre en fazla esen rüzgârlar; Kuzey- Doğu ve Kuzey- Kuzeydoğu yönlüdür. Diğer yönlerden esen rüzgârlar ise yok denecek kadar azdır. Ortalama fırtınalı gün sayısı 25,5 ve ortalama kuvvetli rüzgârlı gün sayısı ,4 tür. Buda yörenin son derece rüzgârlı olduğunu göstermektedir. Kullanım periyodunu oluşturan Mayıs- Eylül ayları arasında ortalama sıcaklık 17,3 derece ile 24,6 derce arasında, ortalama nispi nem %62 ile %72 arasında değişmektedir.  Yağışlar Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında ortalamanın çok altına düşmektedir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında 11,3 mm ve 7,4 monash.pw değerlerle oldukça düşük seviyelere inmektedir.

Alanın hidrojeolojisine baktığımızda Kayaç türlerinin oldukça etkili bir tektonizma sonucunda kıvrımlı ve kırıklı bir yapı sergilediği ve bölgeye mm/yıl yağış düştüğü  anlaşılmaktadır.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı alanı humuslu orman toprağı ve kayalıklardan oluşmaktadır.

Kültürel Değerler

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’ nı içerisinde bulunduran Bayramiç ilçesinin tarihi Troai Krallığına kadar gitmektedir. Bayramiç ve çevresindeki yerleşimler oldukça erken döneme gitmesine karşın, bugüne kadar gelebilen ve gezilip görülebilecek kalıntılar çok azdır.

Ayazma, Ortodoks Hristiyanlarınca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen isimdir. Bu isimlendirme günümüze kadar gelerek geçerliliğini devam ettirmektedir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın ismini almış olduğu pınar da zamanında Hristiyanlarca bu ismi aldığından Ayazma ismi ile anılmaya devam etmektedir.

Alan piknik amaçlı kullanılmakla birlikte dünyanın ilk güzellik yarışmasının İda (Kaz) Dağında yapıldığına ilişkin mitolojik efsaneye dayanılarak her yıl Bayramiç Belediyesi ve Evciler Muhtarlığınca ağustos ayında tertip edilen festivallere yoğun bir katılım olmaktadır.

Kazdağı-Ayazma orman içi dinlenme yeri, efsanelere konu teşkil etmiş tarihsel geçmişi, kendine özgü florası-faunası, dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olan, soğuk suları, rekreasyon alanları ve temiz havasıyla rekreasyonel turizm açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.

Bayramiç ilçe merkezinde çarşamba ve cumartesi günleri pazar kurulmakta ve burada yetiştirilen bitkilerle birlikte mevsimine göre çeşitli yabani bitkiler de satılmaktadır. Özellikle Bayramiç köylerinden getirilen ürünlerin bu pazarda topluca görülebilmesi mümkündür. Bayramiç yöresinde tarhana çorbası, keşkek, bulgurlu mantı, nohut ekmeği, kabak böreği ve höşmerim tatlısı halkın en çok severek yediği geleneksel yiyecekler arasında sayılabilir.

Rekreasyon İmkanları

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, genelde karaçam ağaçlarından oluşan doğal orman dokusu, şehre çok yakın konumda olmayışıyla temiz havası ve şehrin gürültüsünden uzak, açık hava rekreasyon faaliyetlerine olanak sağlaması, özellikle yaz mevsiminin sıcaklığından bunalanların serinleyebileceği bir ortam olması ve Tabiat Parkının tam bir doğal görsel şölen sunması ve her yıl gelenek haline gelen güzellik yarışmasının düzenlenmesi ile Çanakkale ilinin özellikli alanlarından biridir.

Alan sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle turizm potansiyeline sahiptir. Orman, dağ, su peyzajları açısından zengin bir kaynak değere sahiptir. Ziyaretçilerin büyük bir kısmı hem gezmek ve hem de piknik yapmak amacıyla alana gelmektedir.

Sayfa İçerikleri

Ayazma tabiat parkı Çanakkale&#;nin Bayramiç ilçesi yakınlarında yer alıyor. İzmir rotamı çıkardığım zaman buraya gidip gitmeme konusunda çok karasız kaldım. Çünkü burası beni yolumdan baya bir saptırıyor ve zaman kaybına neden oluyordu. Çanakkale boğazını geçtikten sonra ilk uğrak yerimdi ve iyiki buraya gitmişiz. Gece saat gibi çıkıp buraya sabah gibi varmayı planlamıştım. Ama ne hikmetse vardığımda saat civarlarıydı. Bunda benim yavaş araç kullanmamında etkisi var tabi 🙂

Ayazma Tabiat Parkı

Çanakkaleden sonra Bayramiç yoluna girince dağlara tırmanmaya başladık ve mükemmel manzaralar eşliğinde Bayramiç&#;e ulaştık. Belkide yavaş gitmemizin bol virajlı ve mükemmel manzaraya sahip yolunda etkisi vardır. Bayramiç&#;te ufak bir alışverişten sonra ilk rotamıza devam ettik. Yol manzaraları mükemmel. Bayramiç Barajının kenarından bol manzaralı ve tamamı asfalt yoldan devam ediyorsunuz. İnsan ilk defa gidince biran önce ulaşayımda nasıl bir yermiş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Mesafede uzak olunca gittiğinize değip değmeyeceğini düşünüyorsunuz heyecanlı heyecanlı 🙂

Ayazma Tabiat Parkı

Kahvaltımızı burada yaparız diye plan yapmıştık ve biraz da olsa gecikmeli olarak alana ulaştık. İlk izlenim aaa burada kamp yeride varmış ve kimse yokmuş oldu. Giriş normalde ücretli ama sanırım bizim nasibimize görevli yoktu ve ücret ödemeden girdik. Hemen kahvaltı malzemelerimizi nereye oturalım diye ön keşiften sonra suyun kenarına oturduk. Önceden olsa ateş yakma hazırlama uzun sürebilirdi. Ama bu sefer rotalarımızın çok olmasından dolayı yemek işini hızlı halletmek için yanımıza Nurgaz hazır tüp aldık. Zaman açısından mükemmel tasarruf sağlıyor.

Ayazma Tabiat Parkı

Hızlıca kahvaltımızı hazırlarken bizim ufak gezginler boş dururmu etrafa keşfe çıktılar. Onları kollamaktan yemek işini hanıma bıraktım ve bende onlarla ön keşif yapmaya başladım. Yukarılara çıktıkça çok güzel manzaralara sahip olduğunu gördüm ve hemen kahvaltıyı bitirip geziye başlamak istedim. Tabi bir taraftan da resim çekmeye başladım. Benim biran önce video işine el atmam lazım. Sadece resim değilde video olarak da kurgulamalara başlamak şart oldu.

Ayazma Tabiat Parkı

İnşallah diğer uzun yol gezimde video için gerekli ekipmanları tamamlayıp video konusunda da içerikler üretmeye başlıyacam. Alt yapı çalışmalarına başladım sayılır. Neyse alana dönücek olursak; suların berraklığı ve sesi insana terapi gibi geliyor. Gezdikçe alanın güzelliği ortaya çıkıyor. Tabi ufak çocuklarla gezerken dikkatli olmakta fayda var. Etraf biraz engebeli ve yükseklerden taş düşme ihtimali var. Özellikle suyun kaynağına gittiğinizde çocuk varsa dikkatli olun.Ayazma Tabiat Parkı

Alanda gezi parkurları var ve en üst kısımda suyun kaynağı yer alıyor. İşte orası mükemmel diyebilirim. O kocaman kayaların içinden su çıkıyor ve dağı dinlediğinizde suyun gürüldemesini duyabilirsiniz. Sanki dağın için tamamen su dolu. Zaten kazdağlarının her yerinden su çıkmış. Her yer kaynak. Karadeniz bölgesini gezme fırsatım olmadı ama bu kadar su kaynağını ilk defa burada gördüm.

Ayazma Tabiat Parkı

Alanda ne gibi imkanlar var derseniz tuvalet, içme suyu, kamp alanları ve yakınlarda alabalık tesisleri bulunuyor. Buraya gelirseniz kesinlikle kamp amaçlı gelin derim. Ben kamp yapamadığım için çok üzüldüm. Zamanım kısıtlı ve yolum uzun olduğu için çabuk ayrılmak zorunda kaldım. Aslında şimdilik ön keşif gibi birşey yaptım. İleriki zamanlarda inşallah birkaç günlük kamp yapmayı düşünüyorum.

Ayazma Tabiat Parkı

Nasıl Gidilir?

Buraya ulaşım tamamen size kalmış ama eğer Çanakkale tarafından geliyorsanız ve bol dağlık ve yeşillik yol olsun isterseniz Kepez taraflarından giriş yapın derim. Yol asfalt ama bol virajlı ve bol manzaralı. Yok ben en hızlı yoldan ulaşmak istiyorum derseniz Ezine tarafından girin. En güzel yol orası ama çok fazla manzara beklemeyin derim.

Koordinatlar

Ayazma Tabiat Parkı: ,

 

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Bu Yazılara da Gözgezdirin

ShareTweetPin ItShare

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır