kasıklarda ağrı ve sancı neden olur / Kasık Ağrısı – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Kasıklarda Ağrı Ve Sancı Neden Olur

kasıklarda ağrı ve sancı neden olur

KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

KASIK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Göbek deliğinin altı ile bacakların üst kısmı arasındaki ağrılar kasık ağrısı olarak değerlendirilir. Bunun birçok sebebi olabilir. Yumurtlamaya bağlı tamamen zararsız bir ağrı olabileceği gibi, bir sindirim sistemi rahatsızlığını ya da acilen hastaneye gitmenizi gerektiren bir durumu da gösterebilir.

Apandisit

Eğer sağ kasıkta keskin bir ağrı varsa ve buna kusma ve ateş eşlik ediyorsa apandisit olabilir. Bu belirtiler olduğunda mutlaka bir acil servise gitmelisiniz. Çünkü ameliyat gerekebilir. Geç kalındığında organ patlayabilir ve enfeksiyon tüm karın içine yayılabilir, bu da ciddi komplikasyonlara yol açabilir. 

Spastik Kolon

Karın ağrısı, kramplar ve şişkinlikle birlikte birbirini takip eden ishal ve kabızlık süreçleri yaşıyorsanız spastik kolon şüphesi var demektir. Kesin tanı için mutlaka  doktora gitmelisiniz. Bu durumun kesin sebebi bilinmemekle birlikte diyet uygulamaları, stres yönetimi ve bazı ilaçların faydalı olabileceği bilinmektedir.

 

Orta Ağrı (yumurtlama ağrısı)

Bir adet döngüsünün tam ortasındaki günlerde kasıklarınızda ağrı hissediyorsanız muhtemelen yumurtluyorsunuzdur.  Yumurtlama esnasında bir miktar sıvı ve kan da batına döküldüğü için karın zarının uyarılmasına bağlı ağrı oluşur. Bu zararsızdır, hatta sizin fertil olduğunuzu yani doğurganlığınızı gösterir. 

Adet Öncesi Gerilim ve Adet Sancıları

Bu tür ağrılar daha çok karın alt kısmında ve belde hissedilir. Genellikle 1-3 gün sürer. Ağrının sebebi her ay dökülen ve yeniden oluşan  endometrium denilen döl yatağının rahimden dışarı atılması için oluşan kasılmalardır.  Böyle durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, bazı ağrı kesici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak iyi gelebilir. Doktorunuzla konuşarak doğum kontrol hapı ya da anti-depresan ilaçlar da alabilirsiniz.

Dış Gebelik

Eğer embriyo rahim dışında bir yere yerleşip büyümeye devam ederse  dış gebelik adını alır. Rahim dışı yerleşim genellikle tüplerde olur,  tek taraflı keskin, kramp tarzında ağrılara sebep olur, düzensiz vajinal kanama, bulantı ve halsizlik eşlik edebilir. Hayatı tehdit eden acil bir durum olduğundan mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır.

Cinsel Yolla Geçen Hastalıklar

Kasık ağrısı bazen cinsel yolla geçen hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlardan en sık görüleni Klamidya ve Gonore (bel soğukluğu) dir. Her ikisi birden de olabilir. Genellikle ağrıya idrar yaparken yanma ve sızı, vajinal akıntı ve kanama da eşlik edebilir. Mutlaka doktora baş vurulmalıdır.  Eşinizi de yanınızda götürün.

 

Karnın İltihabi Hastalığı

Bu cinsel yolla bulaşan  hastalıkların bir komplikasyonudur  ve kadınlarda kısırlığın önlenebilir bir nedenidir. Rahimde, yumurtalıklarda ve tüplerde yol açtığı hasar erken farkedilip tedavi edildiğinde geçici olabilir. Aksi halde tedavi de gecikilirse tüpler tıkanabilir ve kısırlık sorunu ortaya çıkar.  Kasık ağrısı, ateş, vajinal akıntı ve cinsel ilişki sırasında ve idrar yaparken ağrı belirtileri olur.  Hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisi verilmelidir.

Yumurtalık Kistleri

Bazan yumurtanın içinde bulunduğu kesecik çatlamaz ve büyümeye  devam ederek ya da çatladıktan sonra tekrar kapanarak içinin kan veya sıvı ile dolması nedeniyle  kist halini alabilir. Bunlar genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Fakat bunlar kasık ağrısı, şişkinlik ve bası hissine neden olabilir. Eğer bu kist patlarsa veya kendi etrafında dönerse  ani ve şiddetli bir ağrı ile sizi acil servise götürebilir

Miyomlar

Bunlar rahim duvarının içinde veya üzerinde büyüyen iyi huylu urlardır. 30-40 yaş arasındaki kadınlarda oldukça sık görülür. Genellikle herhangi bir soruna yol açmazlar. Fakat bazen karın ve bel ağrısı yapabilirler, adet kanamaları artabilir, ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler veya gebe kalmayı engelleyerek kısırlık sebebi olabilirler.  Bunlar hastanın şikayeti veya çocuk istemi olup olmamasına göre ya tıbbi ya da cerrahi olarak tedavi edilirler.

Endometriozis

Bazı kadınlarda rahmin iç duvarını döşeyen ve döl yatağı da dediğimiz endometrium dokusu rahmin dışında bir yerde de gelişebilir.  Örn; yumurtalıklarda, tüplerin üzerinde, mesanede, bağırsaklarda  ve vücudun başka bir bölgesinde olabilir. Adet sırasında tıpkı döl yatağı gibi bu dokularda yıkılır ama akacakları bir kanal olmadığı için oldukları yerde kalırlar.  Bu dokular ağrı ve yapışıklıklara sebep olarak  kısırlık sorununa yol açabilirler. Burada da hastanın çocuk istemi olup olmamasına göre tedavide ya ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, adeti durduracak hormonlar  ya da çocuk sahibi olunması için yardımcı üreme teknikleri veya cerrahi girişimler yapılır.

İdrar Yolları Enfeksiyonları

Sık sık idrara çıkıyorsanız veya idrar yaparken acı veriyorsa ya da mesanenizin devamlı dolu olduğu hissi varsa idrar yollarınızda enfeksiyon olabilir. Yani idar yollarınıza mikrop bulaşmış demektir. Hızlı bir şekilde tedavi edilirse ciddi boyutlara ulaşması engellenmiş olur.  Eğer böbreklere yayılırsa  ateş, bulantı, kusma, tek veya çift taraflı bel ve kasık ağrısı yapabilir.

Böbrek taşı

Böbrek taşı, vücudun idrar yolu ile atmaya çalıştığı tuz ve mineral parçalarıdır.  Bunlar kum tanesi kadar küçük veya golf topu kadar büyük olabilirler. Kanlı idrar yapmaya neden olabilirler. Çoğu kendiliğinden düşer, bazıları tedavi gerektirir.  Bel ve kasık ağrılarına neden olurlar.

 

 

Sistit

Mesane iltihabı neticesinde gelişir, sürekli ağrıya neden olur. Genellikle 30-40 yaş arası kadınlarda meydana gelir. Sık idrara çıkma şikayeti vardır. Ä°drar yaparken ve sex sırasında karın alt bölgesinde ağrı hissedilir.

Organ Sarkması

Genellikle yaşlanma ile ortaya çıkar. Mesane veya rahim vajenden dışarı sarkabilir. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte yaşam kalitesini düşüren, bel ve kasık ağrılarına yol açar, cinsel ilişkiyi zorlaştıran bir durumdur. Bazı özel egzersizlerle veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Karın Ä°çi Yapışıklıklar

Daha önce bir ameliyat veya enfeksiyon  geçirdiyseniz  bunlara bağlı oluşan yapışıklıklar kasıklarınızda sürekli bir ağrıya  neden olabilir. Bazen bu durum için tekrar cerrahi girişim gerekebilir. 

Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne İyi Gelir? Kadınlarda Sağ Kasık Ağrısı ve Mide Bulantısı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kasık ağrısı, üst uyluk, iç uyluk ve alt karın alanlarının birleştiği yerde ağrıdır. Genelde tek bir nedene bağlı olarak gelişmediği için ağrıya sebep olan birçok neden olabilir. Kadınlarda sağ kasık ağrısı nörolojik, ürolojik, sindirim ya da kas iskelet sistemi ile alakalı olabilir.

KADINLARDA SAĞ KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık ağrısı şikayetleri özellikle kadınlarda sürekli görülen şikayetlerden biridir. Bunun birden fazla nedeni olabildiği için asıl nedeni ve bunu tetikleyen etkiyi bulmak gerekir. Kadınlarda sağ kasık ağrısı ürolojik ya da nörolojik olabildiği gibi sindirim sisteminden de kaynaklanıyor olabilir. Fakat bu ağrıya en çok üreme sistemine ilişkin durumlar sebep olur. Bunlar da vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir.

Adet sancısı ya da yumurtlama ağrıları da kasık ağrısı olarak kabul edilir. Yumurtlama dönemindeki kasık ağrıları normal kabul edilir ve bu durum süreklilik arz ettiğinden kadınları korkutmaz. Bunun dışında gergin kas, tendon ya da bağlardan kaynaklanan bir ağrı oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Kadınlarda sağ kasık ağrısının nedenleri arasında bel fıtığı, bağırsak iltihabı, böbrek taşı, gebelik, dış gebelik ya da karın içi apseler de bulunur.

NE İYİ GELİR?

Kasık ağrısına neyin iyi geldiğini tespit etmek için öncelikle ağrıya sebep olan etkene bulmak gerekir. Tıp dilinde kasık ağrısı Pelvik ağrı olarak adlandırılır. Karın ve pelvik bölgenin alt kısmında oluşmaktadır. Hekim tarafından bir muayene yapılması ve kan testleri ya da ultrason ile ağrının sebebinin bulunması önemlidir.

Kasık ağrısında genelde kan, idrar, gebelik, dışkı ya da kolonoskopi istenebilir. Eğer bir hastalık kasık ağrısına sebep oluyorsa ağrının dinmesi için ilaç tedavisine başlanabilir. Evde alınacak ağrı kesiciler de kasık ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Eğer kasık ağrısı regl döneminde yaşanıyorsa bunun için de dönemsel olarak hormon ilaçları kullanılabilir.

Cerrahi operasyon gerektiren bir durum olması halinde histerektomi operasyonu uygulanmaktadır. Kemik, kas ya da fıtık durumlarından kaynaklı bir kasık ağrısı mevcutsa bunun için de fizik tedavi önerilir. Fizik tedavinin etkili olmadığı durumlarda ise yine cerrahi bir müdahale tercih edilebilir.

KADINLARDA SAĞ KASIK AĞRISI VE MİDE BULANTISI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

Hamilelik sırasında da kadınların sağ kasık ağrısı yaşamaları mümkündür. Bunun en büyük nedeni rahmin genişlemesidir. Hamilelik sırasında kadınların rahmi genişler ve bu da kasık ağrılarına sebep olabilir. Bunun dışında hamileliğin sonlarında bebeğin paşı pelvik bölgeye baskı yapacağından kasık ağrıları meydana gelebilir. Yuvarlak bağ sebebiyle de sağ kasık ağrısı ile karşılaşılır. Yuvarlak bağ rahmi kasıklara bağlayan bir bağdır ve gebelike kasık ağrısına sebep olabilir. Mide bulantısı ise hamilelğin ilk 2 ayından sonra ortaya çıkabilir.

Normal şartlarda ise 4. aydan sonra mide bulantısının geçmesi beklenir. Bu durum hamilelerde normal kabul edilir. Hormonal değişiklikler ve beslenme düzeni değiştiğinden bu durum kadınlarda mide bulantısına sebep olabilir. Genellikle kendini baş dönmesi ve mide ağrısı ile belli eder. Fakat her kadın hamilelik dönemini farklı geçirdiğinden bu süreçlerde ve belirtilerde de farklılıklar olabilir.

False

Kasıklar vücutta mide ile baldırlar arasında, karnın bitip bacakların başladığı yerlerdir. Kasık bölgesinde birlikte çalışan 5 kas, bacakların hareket etmesini sağlar. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelir. Bu bölgedeki kasların gerilmesi ya da zorlanması kasık ağrılarının başlıca nedenini oluşturur.

Ancak kasları zorlayan bir aktivite söz konusu olmamasına rağmen, yani herhangi bir yaralanma olmadan ortaya çıkan kasık ağrıları altta yatan başka bir sorunu haber veriyor olabilir. Bu nedenle aniden başlayan ya da uzun süren kasık ağrılarını görmezden gelmemek gerekir.

Kasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Örneğin kadınlarda adet dönemindeki yumurtlama kasık ağrısına yol açabilir ve doğal olarak erkekler için böyle bir ağrı nedeni söz konusu olamaz.

Kadınlarda Kasık Ağrısı

Üreme çağındaki kadınlarda, genç ya da menopoza girmiş kadınlara göre, kasık ağrılarına daha sık rastlanır. Üreme sisteminde yer alan yumurtalıklar, tüpler veya rahim gibi organlarda oluşan sorunlar ya da hastalıklar kasık ağrılarına yol açabilir.

Kadınlarda adet döneminin yanı sıra hamilelik dönemi de kasık ağrısı şikayetinin sıkça ortaya çıktığı dönemlerden biridir. Kasık ağrısı hamilelikte zaman zaman görülebilir ancak bu durumu normal kabul ederek doktora danışmamak doğru bir yaklaşım olmaz. Hamilelikte her türlü ağrı için mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kasık ağrılarının nedeni yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlardan kaynaklı olduğunda, bu durum çocuk sahibi olunamaması ile ilişkili bir durumu da açığa çıkarabilir. Elbette her kasık ağrısı ile birlikte çocuk sahibi olunamayacağı korkusu duyulmamalıdır. Öte yandan ağrılar da ihmal edilmemeli ve nedeni araştırılmalıdır.

Kadınlarda görülen kasık ağrılarından sadece üreme organları sorumlu değildir. Kas, iskelet sorunları, psikolojik nedenler ya da bağırsaklarla ilgili bazı problemler de kasık ağrısı yapabilir.

Kadınlarda kasık ağrısı nedenleri:

  • Ağrılı adet görme veya adet dönemleri arasında yumurtlama nedeniyle kasıklarda ağrı oluşması
  • Apandisit
  • Bağırsak iltihabı
  • Bel fıtığı
  • Böbrek taşları, idrar yollarında taş ya da kum
  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Endometrit: Rahim iç tabakasının iltihabıdır.
  • Endometriyal polipler: Rahmin iç yüzeyinde oluşan poliplerdir.
  • Endometriozis: Halk arasında ‘çikolata kisti’ olarak da bilinir.
  • Fıtık
  • Gebelik
  • Karın içi apseler
  • Karın içi lenf bezi iltihaplanmaları
  • Huzursuz (İrritabl) bağırsak sendromu
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Mesane iltihaplanmaları
  • İltihabi kolitler
  • İskelet merkezine ait hastalıklar
  • Kalın bağırsak tümörleri (tekrarlayan ağrılara yol açabilir)
  • Miyomlar
  • Pelvik taban desteğinin kaybolması
  • PİD (Pelvik İnflamatuar Hastalık): Kasık bölgesinin iltihapları ve enfeksiyonlarının toplu adıdır.
  • Psikolojik sorunlar (depresyon, stres, vb.)
  • Rahim ağzında daralma (ameliyat sonrası)
  • Rahmin dönük olması
  • Sistit
  • Spiral gibi rahim içi araçların kullanımı
  • Tüplerin iltihaplanması
  • Yumurtalıkların burkulması
  • Yumurtalık kistleri
  • Yumurtalık kistinde yırtılma, kanama, aşırı büyüme

Kasık ağrıları 6 aydan uzun bir süredir devam ediyorsa kronik ağrı söz konusudur. Ağrıların aniden mi başladığı yoksa uzun süredir mi devam ettiği, teşhis açısından önemlidir. Tekrarlayan, şiddeti artan, ateş veya kanama gibi başka belirtilerin de eşlik ettiği kasık ağrıları için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir.

Aniden başlayan kasık ağrılarında erken teşhisin çok önemli olduğu çeşitli sorunlar söz konusu olabilir. Ağrı kesicilerle veya dinlenme gibi evde alınacak tedbirlerle ağrı geçiştirilmemeli ve en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

Kasık ağrılarının nedenleri araştırılırken kan testleri, idrar testi, ultrason ve jinekolojik muayene ile, özellikle üreme organlarındaki sorunlara teşhis koyulabilir.

Erkeklerde Kasık Ağrısı:
Kas, tendon ve bağ zorlanmaları özellikle futbol, koşu, yüzme benzeri sporlarla ilgili olan kişilerde sık görülür. Herhangi bir spor sakatlanmasının hemen ardından kasıkta ağrı başlayabileceği gibi, sakatlanma sonrası haftalar hatta aylar içerisinde de ağrı ortaya çıkabilir. Zorlanan bölgenin aynı tempoda kullanılmaya devam edilmesi ağrıyı kötüleştirebilir.

Daha nadir olarak kemiklerle ilgili sakatlılar, kırıklar, fıtık ve hatta böbrek taşları da erkeklerde kasık ağrısına yol açan nedenler arasındadır. Testis ve kasık ağrısı farklı ağrılar olmasına karşın, kimi zaman testislerle ilgili bir problem de ağrının kasıklara kadar yayılmasına yol açabilir.

Bazı sağlık durumları doğrudan, bazıları ise dolaylı olarak kasık ağrısına neden olabilmektedir.

Erkeklerde kasık ağrısı nedenlerini:

  • Avasküler Nekroz: Üst bacak kemiğinde dolaşım bozukluğu sonucu kemik dokuları ölmeye başlar. Hastalık kasıklarda ağrı ile kendini belli etmeye başlar.
  • Avülsiyon kırığı: Kemikten bağ ya da tendon kopması sonucu kemikte bağlantı yerinde kırık oluşur.
  • Böbrek taşları
  • Bursit: Eklem iltihaplanmasıdır.
  • Epididimit: Testisle ilgili iltihaplanmadır.
  • Hidrosel (Su fıtığı): Testis torbasının şişmesidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Kabakulak hastalığı
  • Kasık fıtığı
  • Kas zorlanması: Spor, egzersiz, fiziksel aktivite benzeri sonucu bir kas zorlanması, çekilmesi ile kasık ağrısı ortaya çıkmışsa bir ağrı kesici almak ve etkilenen bölgeye günde 2-4 kez buz kompresi yapmak ağrıyı hafifletebilir.
  • Kireçlenme
  • Lenf nodu şişlikleri
  • Orşit: Testis iltihabıdır. Genellikle kabakulak hastalığının ardından ortaya çıkar.
  • Piriformis sendromu: Kalçada yer alan piriformis kasının siyatik sinire baskı yapmasıdır.
  • Prostatit: Prostat iltihabıdır.
  • Siyatik
  • Stres kırıkları
  • Sinir sıkışması
  • Tendon iltihabı
  • Testislerle ilgili varikosel (testis kanalı varisleri), spermatosel ya da testis kanseri gibi çeşitli diğer rahatsızlıklar

Kasık ağrılarına bel, karın ve göğüs ağrıları eşlik ediyorsa, testis ağrısı ile birlikte bulantı, ateş ve idrarda kan gibi başka belirtiler de varsa acil olarak, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Kasık ağrısı şiddetliyse, dinlenme benzeri çeşitli kendi kendine tedavi yöntemleri ile geçmiyorsa, testis ağrısı birkaç gündür devam ediyorsa, testis çevresinde şişkinlik varsa ve idrarda kan görülmüşse bir doktora muayene olunması gerekmektedir.

KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık Ağrısı Nedir?

Alt karın bölgesinde, bacağın pelvisle birleştiği yerdeki ağrıya genellikle kasık ağrısı denir. Kas gerginliği, yetişkinlerde kasık ağrısının en yaygın nedenidir. Bununla birlikte başka koşullar da kasık ağrısına neden olabilir. 

Kasık ağrısı, hafif veya şiddetli olabilir. Yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Kör, keskin, zonklayıcı ve hatta yanıcı olabilir.

Kasık ağrısı, semptomlara ve altta yatan nedene bağlı olarak bir dizi farklı şekilde teşhis edilir ve tedavi edilir. Çocuklarda kasık ağrısının yetişkinlerden farklı değerlendirildiğini unutmayın.

Kasık Ağrısı Nedenleri

Kasık ağrısınına birçok farklı durum sebep olabilir. Bu yüzden ağrının sebebini bulmak için bir doktora görünmek gereklidir.

Kasık Ağrısının Yaygın Nedenleri

Çoğu zaman, kasık ağrısı kas gerginliğinden kaynaklanır. Ancak başka yaygın nedenler de var. Kas gerginliği, kasık ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Diğer yaygın nedenler arasında kırıklar, kıkırdakta yırtıklar ve artrit bulunur. Fıtıklar, böbrek taşları ve kemik rahatsızlıkları da bu tür ağrılara neden olabilir.

Kas Gerginliği

Kasık gerginliği ayrıca çekilmiş kasık kası olarak da adlandırılır. Bu genellikle zorlama sonucu oluşan bir yaralanmadır. Kalça ekleminin garip bir hareketi iç uyluk kaslarının gerilmesine veya yırtılmasına neden olduğunda oluşabilir.

Kasık gerginliği genellikle keskin, ani ağrıya neden olur. 

Kasık gerginliği ayrıca iç uyluk kas spazmlarına ve bacak zayıflığına da yol açabilir.

Kasık fıtığı

Kasık fıtığı da kasık ağrısına neden olabilir. Kasık fıtığı, yağ dokusunun veya bağırsakların karın duvarındaki zayıf veya yırtık bir alandan çıktığı durumdur.

Kasık fıtığı olan kişiler genellikle kasık bölgesinde bir çekme hissi bildirir. Öksürürken veya bir şeyleri kaldırırken donuk kasık ağrısı da olabilir.

Bazen kasıkta gözle görülür bir şişkinlik olur. Kasık fıtığı hiçbir belirtiye neden olmayadabilir.

Böbrek taşı

Böbrek taşı, böbreğinizin içinde oluşan küçük bir mineral yığınıdır. İdrar yolundan geçerken ağrılara neden olabilir.

Ağrının seviyesi hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Ağrı genellikle kaburgalarınız ve kalçalarınız arasında veya alt karın bölgesinde oluşur. Her iki durumda da ağrı sıklıkla kasıklara doğru uzanır.

Ağrıya ek olarak, böbrek taşları aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara neden olabilir:

  • İdrarda kan
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İdrar sırasında ağrı
  • İdrar yapma dürtüsü

Kalça Osteoartriti

Kalça eklemi, uyluk kemiğinin üst kısmı ile pelvis arasında bulunur. Kalça ekleminin artriti, genellikle düz olan kalça eklemi aşındığında ortaya çıkar.

Eklem yıprandığında bacak hareketleri ağrılı ve sert hale gelir. Diğer artrit formları gibi, ağrı aktivite ile daha da kötüleşir ve dinlenme ile rahatlar.

Ağrının yanı sıra kalça ekleminde sertlik hissedilebilir. Hareket sırasında kalçada bir sesi duyulabilir. 

Femoral Asetabular Sıkışma

Femoral asetabular sıkışma (FAI), kalça artritinin erken bir aşaması olarak düşünülür.

Kalça ekleminin top ve yuvası çevresinde kemik mahmuzları adı verilen sert büyümeler gelişir. Bu, kalçanızın hareketini kısıtlamaya başlar.

FAI ayrıca kasıkta veya kalçaların dışında ağrıya neden olur. Ağrı genellikle eklemi hareket sınırına kadar hareket ettirdiğinizde olur. Donuk bir ağrıdan keskin, bıçaklama hissine kadar değişebilir.

Kalça Labrum Yırtığı

Kalça ekleminin labrumu bir kıkırdak tabakasıdır. Bu sıkı, esnek doku, bilyeli ve yuvalı kalça ekleminin topunu sarar.

Kalça labrum yırtığı kasık veya kalçada ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle keskindir ve belirli kalça hareketleri sırasında hissedilebilir.

Kalça kırığı

Kalça kırığı, uyluk kemiğinin üst bölgesindeki bir kemik kırılmasıdır. Düşmeler kalça kırığının en yaygın nedenleridir. Kalçaya doğrudan bir darbe de bu kırılmalara neden olabilir.

Kırıklar, kemiklerin kırılgan hale gelmesine neden olan bir durum olan osteoporoz nedeniyle de olabilir. Kanser ve stres yaralanması diğer potansiyel nedenlerdir.

Kalça kırığı ağrısı sıklıkla kasıkta hissedilir. Kalçayı esnetmeye veya döndürmeye çalıştığınızda önemli ölçüde kötüleşir.

Kalça Osteonekrozu

Osteonekroz bazen avasküler nekroz olarak adlandırılır. Bu durum kemik hücrelerinin kanlanma eksikliğinden ölmesine neden olur.

Kalça ekleminde bu durumun varlığında, kemik hücreleri ölmeye başlar. Bu kalça ekleminin kırılmasına neden olur.

Durumun ilk belirtisi genellikle donuk ve zonklayan bir ağrıdır. İlk önce kasık veya kalça bölgesinde görülür.

Durum ilerledikçe kalçaya ağırlık vermek zorlaşır. Bu topallamaya yol açabilir.

Spor fıtığı

Spor fıtığı olağandışı bir yaralanmadır. Genellikle futbol ve hokey oyuncularında teşhis edilir. Karın duvarının hafif bir şekilde zayıflamasından kaynaklanabilir.

Bir spor fıtığı, doğrudan alt karın/kasık bölgesinin ön tarafında ağrıya neden olur. Teşhis etmek zor olabilir. Tedavi genellikle istirahat veya ameliyattır.

Kasık Ağrısının Daha Az Görülen Nedenleri

Kasık ağrısının diğer nedenleri daha az yaygın görülmekle birlikte, sonuçları ciddi olabilir. Kasık ağrısının daha az yaygın nedenleri, ciddi olabilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren testis koşullarını içerir. Sinir problemleri ve divertikülit, yumurtalık kistleri ve eklem rahatsızlıkları gibi karın veya pelvik rahatsızlıklar da kasık ağrısına neden olabilir.

Testis Problemleri

Testis bölgesindei problemler kasık ağrısına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Epididimit: Epididimit, testislerin arkasında bulunan bir kanal olan epididimin iltihaplanmasıdır. Ağrı kasıkta başlayıp testise doğru ilerleyebilir. Testite şişme meydana gelebilir. Daha az yaygın olarak, ateş ve titreme görülebilir. Bu duruma genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur.
  • Testis torsiyonu: Bu acil durum, testislere giden sinirler büküldüğünde ortaya çıkar. Testis torsiyonu şiddetli, ani kasık ve testis ağrısına neden olur.

Sinir Problemleri

Alt omurgada sıkışmış bir sinir kasık ağrısına neden olabilir. Kasık bölgesinde uyuşma ve karıncalanma da olabilir. Bu duruma lomber radikülopati denir.

Bir sinire doğrudan baskı (sinir sıkışması), orta uyluk ağrısının yanı sıra yanma veya bıçak saplanması şeklinde kasık ağrısına neden olabilir. Bu duruma sahip kişilerde ayrıca uyuşma ve karıncalanma olabilir.

Abdominal veya Pelvik Problemler

Bazı karın bölgesi problemleri, kasıktan geliyormuş gibi görünen ağrıya neden olabilir. Bu problemler şunları içerir:

  • Divertikülit, bağırsağın inflamatuar bir durumu
  • Abdominal aort anevrizması, büyük bir kan damarı olan aortun bir parçası büyüdüğünde
  • Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların üzerinde veya içinde oluşan küçük sıvı cepleri gibi pelvik durumlar

Osteitis pubis

Osteitis pubis inflamatuar bir durumdur. İki kasık kemiğinizi birbirine bağlayan eklem olan kasık simfizini etkiler.

Bu durum kasık ve pelviste donuk bir ağrıya neden olabilir. Hem sporcularda hem de sporcu olmayanlarda ortaya çıkabilir. Tıbbi geçmişinde aşağıdaki durumları yaşamış olan kişilerde daha yaygındır, örneğin:

  • İnflamatuar artrit
  • Gebelik
  • Pelvik yaralanma
  • Pelvis ameliyatı

Nadir Görülen Kasık Ağrısı Nedenleri

Bu durumlar nadirdir, ancak başka türlü açıklanamayan kasık ağrınız varsa doktorunuz bunları değerlendirebilir. Kalça ekleminin tümörleri ve enfeksiyonları, kasık ağrısının nadir fakat ciddi nedenleridir.

Eklemde Enfeksiyon

Nadiren kalça eklemi enfekte olabilir. Bu durum en çok 80 yaşın üzerindeki kişilerde yaygındır. Ayrıca, aşağıdakiler gibi belirli tıbbi durumları/durumları olan kişilerde de eklem enfeksiyonu olabilir:

  • Yüksek kan şekerine neden olan diyabet
  • Eklemlerin inflamatuar bir durumu olan romatoid artrit
  • Eklem ameliyatı
  • Kalça veya diz protezi

Eklem enfeksiyonu özellikle bacak hareketleri sırasında şiddetli kasık ağrısına neden olur. Hastalarda ayrıca kalça çevresinde ateş, şişlik, sıcaklık ve kızarıklık olabilir.

Tümör

Çok nadiren, kas veya kemikteki bir tümör kasık ağrısına neden olabilir. Bu, özellikle tümör iç uyluk kasları bölgesindeyse geçerlidir.

Bir kasık gerilmesinden farklı olarak, bir tümörden kaynaklanan kasık ağrısı genellikle egzersizle kötüleşmez.

Özet

Erkeklerde kasık ağrısının en yaygın nedeni, özellikle hokey, futbol ve futbol gibi spor yapan sporcularda kas, tendon veya bağ gerilmesidir. Kasık ağrısı, bir yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkabilir veya kasık ağrısı, haftalar hatta aylar boyunca kademeli olarak artarak oluşabilir. Kasık ağrısı, yaralı kasık bölgesinin sürekli kullanımı ile kötüleşebilir.

Bir kemik yaralanması veya kırılması, fıtık ve hatta böbrek taşları da nadiren kasık ağrısına neden olabilir. Testis ağrısı ve kasık ağrısı farklı olsa da testis rahatsızlığı bazen kasık bölgesine yayılan ağrıya neden olabilir.

Erkeklerde kasık ağrısının doğrudan ve dolaylı nedenleri şunları içerebilir:

Ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım alın:

  • Sırt, karın veya göğüs ağrısı ile ilişkili kasık ağrısı
  • Ani, şiddetli testis ağrısı
  • Bulantı, kusma, ateş, titreme veya idrarda kanın eşlik ettiği testis ağrısı ve şişmesi

Aşağıdaki durumlarda bir hastane ziyareti planlayın:

  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Birkaç gün içinde evde tedavi ile düzelmeyen kasık ağrısı
  • Birkaç günden uzun süren hafif testis ağrısı
  • Testis içinde veya çevresinde bir yumru veya şişlik
  • Karnınızın alt tarafında kasıklarınız boyunca ve testisinize yayılabilen aralıklı yoğun ağrı
  • İdrarınızda kan

Kasık Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kasık ağrısının birçok olası nedeni olabileceğinden, doktorunuz durumunuzu birkaç farklı şekilde teşhis edebilir.

Doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve kasık ağrınız hakkında aşağıdakiler gibi diğer ayrıntıları soracaktır:

  • Ağrı ne zaman başladı?
  • Bir yaralanma yaşadınız mı?
  • Acıyı kotüleştiren veya iyileştiren herhangi bir şey var mı?
  • Başka belirtileriniz var mı?

Tanı için bir fizik muayeneye gerçekleştirilecektir.Teşhisi doğrulamak için görüntüleme testlerine de ihtiyacınız olabilir.

Fizik Muayene

Fizik muayeneniz sırasında, doktor aşağıdakileri gerçekleştirecektir:

  • Karın muayenesi
  • Erkek iseniz testis muayenesi
  • Nörolojik muayene
  • Kalçanıza odaklanan bir kas-iskelet sistemi muayenesi

Kalça eklemi sorunu olan kişiler genellikle kalça eklemini bükerken ve döndürürken rahatsızlık hissederler. Bu tür harekete bir örnek, oturmanız ve ayak bileğinizi uyluğunuzun üzerine koymanızdır.

Görüntüleme Testleri

Bir kasık gerilmesi sadece fizik muayene ile teşhis edilebilir. Kasık ağrısının diğer nedenleri genellikle görüntüleme testleri gerektirir.

Kıkırdak hasarının boyutunu görmenin en iyi yolu röntgendir. Ayrıca kemik çıkıntıları ve eklem boşluğu daralması gibi diğer kalça osteoartriti belirtilerini de gösterebilirler.

Kasık ağrınız testislerinizle veya kasık fıtığıyla ilgili görünüyorsa, doktorunuz ultrason isteyebilir. Ultrasonlar, vücudunuzun iç yapılarının bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.

Bir böbrek taşı varlığı düşünülüyorsa, doktorunuz bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını tercih edebilir. 

Karın ve pelvisin ultrason ve BT taramaları ayrıca bağırsak problemlerini veya karın ve pelvisin diğer problemlerini de teşhis edebilir.

Kalça eklemi çevresindeki yumuşak dokuya bakmak için genellikle bir manyetik rezonans görüntüleme (MR) testi kullanılır. MR, iç vücut yapılarınızın görüntülerini oluşturmak için bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. MR kasları, tendonları, bağları ve labrumu gösterebilir.

Bazen kontrastlı bir MR yapılır. Bu prosedür sırasında, özel bir tip boya enjekte edilir. Bu görüntüleme, eklem içindeki kıkırdak ve labrumdaki hafif yaralanmaların taramada daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Sinir problemlerini aramak için bir MR da kullanılabilir. Örneğin, sırtta sıkışmış bir sinir bazen ağrıyı kasıklara yönlendirebilir. Bu, yaralanma başka bir yerde olsa bile ağrının kasıklarınızdan geldiğini hissedebileceğiniz anlamına gelir.

Böyle bir durumda, MR ağrının gerçek kaynağının bulunmasına yardımcı olabilir.

Kasık Ağrısı Tanısında Tanısal Enjeksiyon

Ağrının kaynağı belirsizse, tanısal bir enjeksiyon çok yardımcı olabilir.

Bu işlem sırasında kalça eklemine lidokain adı verilen bir anestezik enjekte edilir. İğnenin doğru noktaya yerleştirildiğinden emin olmak için bir ultrason veya röntgen kullanılabilir.

Ağrı geçici olarak geçerse, ağrının kaynağı muhtemelen anestezinin enjekte edildiği yerdir.

Bu prosedür, kemik ve kas bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olan ortopedi cerrahı gibi uzman bir doktor tarafından yapılır. 

Kasık Ağrısı Tedavisi

Tedavi ağrınızın nedenine göre değişir. Yaralanmalar için dinlenme ve buz uygulaması yardımcı olabilir. Ayrıca reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları da alabilirsiniz. Kalça ile ilgili kasık ağrısı nedenlerinin çoğu fizik tedavi gerektirir. Ciddi durumlar ise ameliyat gerektirebilir.

Testis Ağrısı Tedavisinde Evde Yapabilecekleriniz

Kasık ağrınıza bir zorlanma veya burkulma neden oluyorsa, bu kişisel bakım önlemleri yardımcı olabilir:

  • İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın.
  • Günde iki ila dört kez, ağrılı bölgeye bir havlu gibi koruyucu bir tabakaya sarılmış bir buz torbasını 20 ila 30 dakika süreyle yerleştirin.
  • Atletik faaliyetlere katılımı geçici olarak durdurun. Dinlenme, kasıklarınızdaki herhangi bir zorlama veya burkulmayı iyileştirmek için gereklidir.

Kasık Ağrısı Neden Olur? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası