çatı muayenesi nasıl yapılır video / Hamilelikte Çatı Kemiği Muayenesi

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır Video

çatı muayenesi nasıl yapılır video

Gebelikte Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır? Hamilelikte Çatı Muayenesi Ne Zaman (Kaçıncı Hafta) Yapılır?

Alttan muayene, gebe olan kadınlara vajina yolundan yapılır. Anne adayının pelvis kemiklerinin doğuma hazır olup olmadığını belirleyen yöntemdir. Bu belirlemenin amacı ise bebek doğarken pelvis yani leğen kemiğinin içerisinden geçer. Bu sebepten dolayı doğmadan önce her türlü kontrol ve tedavi gözlem altında olmalı ve takip edilmelidir.

Hamilelikte Çatı Muayenesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

 Hamileliğin yaklaşık 37. haftasından sonra uygulanan bir işlemdir. Bu işlem jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Bu işlem sonucunda annenin doğum yöntemi, bebeğin nasıl doğacağı hakkında bilgi sahibi edinilir. Bu işlemin en rahat ve kolay yolu alttan muayene işlemini gören hamile kadınların doğumunun daha rahat yapabileceği saptanmıştır.

 Sezaryen düşünen kadınların çatı muayenesi yaptırması gerekli değildir. Bu muayene sonrasında çatının dar olduğu bilgisi saptanırsa, gebe olan kişi normal doğum yerine sezaryen doğum yöntemiyle doğum yapmalıdır. Çevrede oluşabilen etmenlerden dolayı, kadınlar alttan muayene olmakta korku ve endişe yaşamaktadır. Bunun sebebi bu konuda hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaktan geçer. Alttan muayene işleminde, doktor iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunun tespitini yapar. Bu muayene esnasında, alt tarafta bulunan kıyafetlerin çıkarılması uygundur.

 Doktor elinde eldiven geçirir, vajinanın iç kısmını ve rahimin ağzının kontrolünü yapar. Bu muayene esnasında spekulum aleti ile vajina genişletilir ve doktor vajina içerisinin incelemesini yapar. Çatıda genişlik ya da darlığa bakılır. Bu esnada muyanesi yapılan hamile kadınların rahat olması ve kasılmaması önem taşır Bebeğin hangi yöntem ile doğurulacağına karar verilir. Bu uygulama esnasında rahimin ağzının kapalı olacağı için bebeğe herhangi bir temasta bulunulmaz.

 Eğer doktor çatı hakkında normal doğum için aşırı dar olduğunu düşünürse sezaryen doğum yapılır. Tüm bu tedavi yöntemlerinin dışında, doğum yönteminin bebek doğarken kesinleşeceğini bilmek gerekir. 

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

 Herhangi bir problem görülmediği takdirde hamileliğin 37. haftasına kadar işlem yapılmaz. 37. haftadan sonra yapılan bu işlemde bazı zorunluluklar vardır. Şu şekildedir:

  1. Hamilelik lekelenmesi
  2. Erken doğum riski
  3. Vajinal enfeksiyonlar olarak sıralanabilir.

Çatı muayenesi ne zaman, nasıl yapılır, ağrılı mı, yapılması zorunlu mu, erken doğuma neden olur mu? yukle
Bu videonu online izleye ve mp4 mp3 formatlarinda pulsuz yukleye bilersiniz


  • ...
    Playeri Goster Online Izle
  • Videonun adi: Çatı muayenesi ne zaman, nasıl yapılır, ağrılı mı, yapılması zorunlu mu, erken doğuma neden olur mu?
  • Muddeti: 2:35
  • Videodan Mp3 hazirlayib yuklemek ucun MP3 Yukle Indir duymesini basaraq mp3 faylin hazirlanmasi ucun bir az gozlemek lazimdir
  • Video yuklemek ucun hazirlanir......
    DIQQET! Linke basdiqdan 3 saniye sonra videonu yuklemek ucun linkleri goreceksiz.
Video Axtar Yüklə



Anarim.Az

Sayt Rehberliyi ile Elaqe

Saytdan Istifade Qaydalari

Anarim.Az 2004-2023

Ara

Hamileliğin 37. haftasından sonra, normal doğum yapabilme kapasitesini incelemek için, anne adayına çatı (pelvis) kemiği kontrolü yapılır. Pelvis muayenesi ya da pelvik muayene de denir.

Muayene özellikleri:

  • Jinekolojik muayene pozisyonunda gerçekleşir.
  • Doktor muayeneyi el ile yapar ve bebeğe zarar gelmez.
  • Muayenede ağrı duyulmaz.
  • Çok nadir olarak, muayene sonrası hafif lekelenme olabilir fakat zararlı bir durum olarak görülmez.
  • Hamilelikte vajina genişliğinden dolayı, daha kolay bir muayene gerçekleşir.

Çatı darlığı (Pelvik darlık): 

Çatı kemiğinin normal doğuma imkan verecek şekilde genişleyememesidurumudur. Muayeneden sonra bu durum yüksek ihtimalle anlaşılır ve sezaryen ihtimali yüksek tutulur. Ancak doğum başladığında, bebeğin pozisyonu vb. durumlar göz önüne alınarak, tekrar çatı kemiği kontolü yapılır. Uzman tarafından verilecek kararla, önce normal doğum denenebilir.

Farklı sebeplerden dolayı sezaryen doğum planlanmış ise, çatı kemiği kontrolüne gerek kalmaz.

Pelvis muayenesinin nasıl yapıldığı ile ilgili video sonuçlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;

Çatı muayenesi ne zaman, nasıl yapılır, ağrılı mı, yapılması zorunlu mu, erken doğuma neden olur mu?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Gebeliğin son haftalarında doğum şeklini belirlemek için yapılan çatı-pelvis muayenesi hakkında bilgiler

Çatı muayenesi genellikle doktorların bir kısmının yaptığı, %70'e %30 diyelim, %70'i yapıyor %30'u yapmıyor, vajinal bir muayene. Yani elle muayene.

Anne adayları merak ederler acaba bu ağrılı bir işlem midir diye. Yok, genel jinekolojik muayeneden farklı olarak biraz daha böyle kemik yapıları araştırmak için rahim açıklığını, ondan sonra bebeğin gelen kısmının ne kadar aşağı doğru geldiğinin anlaşılması için yapılan bir inceleme bu.

Amaç burada normal doğuma engel bir durum olup olmadığını önceden anlamak.

Dediğim gibi doktorların %30'u diyor ki doğum sancıları başlasın öyle yapalım diyor.

Anne adayları tarafında ise merak edilen en önemli konulardan 1.sini anlatmıştık ağrılı bir işlem midir diye Yok. Normal doğum muayenelerinde yapılan muayenelerden bir farkı yok aslında.

Bazen işte elle muayenede bebeğin önde gelen kısmı çoğunlukla baştır. Ulaşmak için eğer baş yukarıdaysa biraz daha nispeten uzun sürebilir diyelim.

2. merak ettikleri anne adaylarının erken doğuma yol açar mı? Bir kere zaten yaptığımız hafta erken bir hafta değil. 37. hafta. Ama onların kastı hemen sonrasında doğuma yol açar mı diye. Bir anlamda aslında keşke öyle olsa. Diyelim ki gecikmiş bir doğum var çatı muayenesi yapıyoruz. Sancılar başlıyor. Halbuki biliyoruz ki sancıların kendi kendine başlatılması da bazen o kadar kolay değil.



İlaçlarla bile, bizim suni sancı için verdiğimiz ilaçlarla bile başlatılması o kadar kolay değil. O yüzden bunun cevabını net olarak verebiliriz.

Bazen çatı muayenesinde rahim ağzı açıklığı varsa ve amniyotik membran da birazcık böyle aşağı doğru inmişse çok nadiren, istediğimiz bir işlem değil amacımız da değil, su gelmesi söz konusu olabilir ama çok ender bir işlem.

Ama doğumu başlatan bir işlem bir anlamda diyoruz ki keşke öyle olsaydı. O zaman suni sancı denen bir işleme gerek olmazdı.

Özetle söylemek gerekirse çatı muayenesi rutin olmayan ama çok sıklıkla yapılan doğuma doğru yapılan incelemelerden bir tanesi.



İLGİLİ KONULAR:


Video: Çatı muayenesi ne zaman, nasıl yapılır, ağrılı mı, yapılması zorunlu mu, erken doğuma neden olur mu?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır