mustafa kemal atatürk kitap okuma / Atatürk’ün okuduğu kitaplar: İşaretleyip not aldığı eseri inceledik

Mustafa Kemal Atatürk Kitap Okuma

mustafa kemal atatürk kitap okuma

Atat&#;rk, Savaşlarla Ge&#;en D&#;nemde Kitap Okumaya Nasıl Vakit Ayırabiliyordu?

çankaya kütüphanesine giderseniz orada atatürk'ün okuduğu kitaplar var. nereden biliyoruz okuduğunu? çünkü adam kirli bir okuyucu; okurken bazı yerlerin altını çiziyor, sağına soluna notlar düşüyor eski türkçe. yani bu kemalistlerin uydurduğu bir mit değil, mustafa kemal okumayı seviyor. ki bu mustafa kemal'le sınırlı bir durum da değil; türk kurmayı okur, okumayı sever.

ama ekşi sözlük'te "nasıl oluyor, ömrü savaşlarda geçerken?" deniyor da burada savaş konsepti yanlış biliniyor; cs:go gibi askerler bıçak sallaya sallaya koşup zıplaya zıplaya silah değiştirmiyorlar yavrum savaşta, hele ki 'lü yılların başında savaş hiç öyle sandığınız gibi bir olay yok ortada.

amerikan iç savaşından ikinci dünya savaşına dek geçen zamanda savaş denilen olay esasında cephe savaşıdır. savaş uzun bir sürece yayılır ama bu sürenin yüzde doksanından fazlasında iki taraf cephelerinde öylece bekler. sonra pat bir taraf uygun bir zamanda atağa kalkar, baskın verir ya da yapacağı baskın elinde patlar ki genelde patlar, baskında bir boğuşma olur sonra tahliye başlar, bunlar zaten göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşen olaylar. sonra yine başlar uzuuun bir bekleyiş.

subay sınıfının zaten kendilerine ait odaları olur cephelerin içinde ve çoğu da kitap okur, bir şeyler yazar çizerler. yani "subay sürekli bir plan program yapar taktik çalışır" diye bir şey yok çünkü o kadar öyle üzerine çalışacak bir şey dönmüyor zamanın çoğunda.

mesela reşat nuri meşhur çalıkuşu'nu yayınladığında büyük taarruz zamanları, atatürk onu o sırada okuyor. büyük taarruz, zamanına göre baya aksiyonlu bir savaş ama yine de okumaya zaman var. çok beğeniyor kitabı, oradaki subaylara falan da tavsiye ediyor. subaylar da okuyorlar ha yani bu sadece mustafa kemal'in olayı değil; subay dediğin okur çünkü zaten geldiği yere okuya okuya gelmiştir, boş zamanı çoktur ve bir şekilde savaşın o psikolojik yıpratıcılığından uzak kalmak ister en azından bir süreliğine. erat kısmı da kendi arasında geyik yapar pişpirik oynar, okuma yazması varsa mektup okur yazar falan filan. böyle yani. habire koştur babam koştur bir şey değil savaş.

Cepheden cepheye koştuğu günlerde bile okumaktan vazgeçmeyen Mustafa Kemal Atatürk’ün binlerce kitabı vardı. Sayfalarını işaretlediği, üstüne notlar aldığı kitabın konularını ve dillerini inceledik. Ulu Önder’i, “doğum günüm” dediği 19 Mayıs’ta, ufkunun genişliğini gösteren bu kitaplarla anıyoruz.

Selanik’teki çocukluğundan, Manastır’daki gençlik çağına; ardından Libya’dan Çanakkale&#;ye, Kafkasya’dan Filisten&#;e uzanan savaş yıllarına, sonrasında İstanbul’a, Samsun’a, Ankara’ya… 

Okuma tutkusuyla bilinen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamı boyunca elinden geçen binlerce kitabın kuşkusuz pek azını yanında taşıyabilmişti. Buna rağmen bugün Anıtkabir Müzesi Kitaplığı’nda adet, Çankaya Köşkü Kitaplığı’nda adet, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde adet, Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi’nde 3 adet kitabı var.

Atatürk kaç kitap okudu?

Atatürk bu kitaptan hangilerini okumuştu? Hangilerini okuma fırsatı bulamamış yahut onlara ancak hızlıca bakabilmişti? İşaretleyip notlar aldığı kitapları okuduğundan şüphe duyulamayacağına göre bu eserleri inceledik. Atatürk’ün hangi konularda ve dillerde kitaplar okuduğunu bu 19 Mayıs&#;ta anlamaya çalıştık.

Bu incelemede Anıtkabir Müzesi Kitaplığı’nda listelenen kitapları esas aldık (Anıtkabir&#;in resmi sitesi son günlerde bazı tarayıcılarda gizlilik uyarısı veriyor). Bu kitaplarda Atatürk bazen sayfa kenarlarına “xxx” veya “ç.müh.” (çok mühim) gibi notlar düşerek cümlelerin önemini belirtiyor, bazen renkli kalemlerle altlarını çiziyordu. Anıtkabir sayfasında, her bir kitaptaki not ve işaretlere dair bir sütun da var.

Üstteki grafik, Atatürk’ün yaşamında ( arası) yayımlanmış ve onun tarafından işaretlenmiş kitapların konu ve dil dağılımını gösteriyor.

Alttaki grafik ise öncesinde yayımlanan kitapları kapsıyor.

Atatürk en az 5 dilde kitap okurdu

Atatürk’ün işaretleyip not aldığı bu kitapların ’i Fransızca, 56’sı Türkçe, 8’i İngilizce, 2’si İtalyanca ve 1’i Almanca.

Atatürk en çok tarih kitabı okurdu

Atatürk’ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve  7 siyaset bilimi. 

Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında. Türk-Osmanlı tarihi, Yakın Doğu tarihi, antik tarih ve Avrupa tarihinin yanı sıra Uzakdoğu tarihiyle ilgili bir kitabı da Atatürk işaretlemiş.

Yayın yıllarında ağırlık son dönemde

Kitapların yayın tarihine baktığımızda ağırlığın Cumhuriyet sonrası dönemde olduğunu görüyoruz. kitabın 68&#;i, döneminde basılmış. 

Kütüphanede işaretli en eski kitap ise Fransız yazar Jean-Antoine Guer’in ’de yayımlanan “Moeurs et usages des Turcs, leur religion, leur gouvernement civil, militaire et politique” (Türkler&#;in gelenek ve görenekleri, dinleri; sivil, askeri ve siyasi yönetimleri) adlı eseri. Atatürk bu kitabın ilk cildinin 2. ve 3. sayfalarını işaretlemiş.

Montesquieu’dan Güney Kutbu’na uzanan bir ufuk

Yayın tarihi olarak en eski kitaplar arasında, Atatürk’ün milli egemenlik ve hukukun üstünlüğü bilincini şekillendiren Montesquieu gibi yazarların eserlerini de görüyoruz. 

İşaretlediği kitaplar, Atatürk’ün ufkunun genişliğini de gösteriyor. Henry Binder&#;ın tarihli &#;Kürdistan&#;da&#; adlı kitabı gibi yakınlardan, Okyanusya ve Güney Kutbu gibi çok uzaklara varan bir vizyon bu.

Atatürk’ün işaretlediği kitapların neredeyse tamamı, döneminin en saygın akademik ve bilimsel akımlarına dâhil. 

’larda İngilizce okuduğu James Churchward imzalı “Kayıp Kıta Mu” kitapları da o dönemde bilime aykırı bulunmuyordu. Churhward’ın iddiasının aksine Büyük Okyanus’ta batan kayıp bir kıta olmadığı ancak ’lardan itibaren yeni teknikler sayesinde ispatlanabildi.

Edebiyatın çeşitli dallarında eserler ve imzalı kitaplar da var

Özel kitaplıkta 42 adet Türk romanı ve hikâyesi ile adet Fransız edebiyat eseri yer alıyor. Türk şiir kitabı, 46 Türk tiyatro eseri de var.

Farklı dillerden birçok kitap; yazarı, çevirmeni ya da yayıncısı tarafından Atatürk’e imzalı olarak armağan edilmiş (İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak gibi).

Atatürk’ün en çok işaretlediği 5 kitap

Tüm bu eserler arasında 20’den fazla sayfanın Atatürk tarafından işaretlendiği ve/veya not alındığı kitaplardan 5’i şunlar:

Doğu Halklarının Antik Tarihi

Özgün Adı: Histoire ancienne des peuples de l’Orient 

Yazar: Gaston Camille Charles Maspéro

Türü: Doğu Tarihi

Dili: Fransızca

Yayın Yılı:

Doğuşundan Günümüze Osmanlı İmparatorluğu Tarihi

Özgün Adı: Histoire de l’empire ottoman depuis son origine jasqu’à nos jours

Yazar: Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall (Almanca’dan çeviri)

Türü: Osmanlı Tarihi

Dili: Fransızca

Yayın Yılı:

 

Antik Tarih

Kitap Adı: Histoire de l’antiquité

Yazar: Eduard Mayer

Türü: Antropoloji

Dili: Fransızca

Yayın Yılı:

Tarih Öncesi İnsanlık

Özgün Adı: L’humanité préhistorique 

Yazar: Jacques Jean Maris de Morgan

Türü: Antropoloji

Dili: Fransızca

Yayın Yılı:

Güney Kutup Bölgesi

Özgün Adı: Régions polaires australes

Yazar: Maurice Zimmermann ve Paul Privat-Deschanel

Türü: Coğrafya

Dili: Fransızca

Yayın Yılı:

Kapsamlı veriler dijital ortamda kamuya açılmalı

Sonuçta, Atatürk’ün okuduğu kitaplara dair bugüne dek birçok çalışma yapıldı.Hatta okurken not alıp altını çizdiği yerlerin günümüz Türkçesi ve özgün biçimleriyle yazımlarını da içeren 24 ciltlik bir eser bile mevcut.

Bununla birlikte Atatürk’ün okuduğu kitaplara dair kapsamlı ve eksiksiz verilerin, yüzlerce liraya satılan kitaplarda değil, çevrim içi ortamda herkese açık bir biçimde yayımlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu görselleştirmeleri oluştururken hazırladığımız tabloyu da, bu yönde küçük bir katkı olarak Journo takipçileriyle paylaşıyoruz:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR &#; HARF DEVRİMİ&#;NDEN 93 YIL SONRA GAZETELERDE TİPOGRAFİ

EtiketlerabAtatürk'ün işaretlediği kitaplarAtatürk’ün okuduğu kitaplarkitaplarMustafa Kemal Atatürköne çıkanlarveri gazeteciliği

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası