çekirdek ve çekirdekçik / Çekirdekçik - Vikipedi

Çekirdek Ve Çekirdekçik

çekirdek ve çekirdekçik

kaynağı değiştir]

  1. ^Hetman M (June ). "Role of the nucleolus in human diseases. Preface". Biochimica et Biophysica Acta. (6): doi/funduszeue.info&#;Özgürce erişilebilir. PMID&#;&#;
  2. ^O'Sullivan JM, Pai DA, Cridge AG, Engelke DR, Ganley AR (June ). "The nucleolus: a raft adrift in the nuclear sea or the keystone in nuclear structure?". Biomolecular Concepts. 4 (3): doi/bmc PMC&#;&#;$2. PMID&#;&#;
  3. ^Beven AF, Lee R, Razaz M, Leader DJ, Brown JW, Shaw PJ (June ). "The organization of ribosomal RNA processing correlates with the distribution of nucleolar snRNAs". Journal of Cell Science. ( Pt 6) (6): PMID&#; 15 Aralık tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak &#;
  4. ^Roschzttardtz H, Grillet L, Isaure MP, Conéjéro G, Ortega R, Curie C, Mari S (August ). "Plant cell nucleolus as a hot spot for iron". The Journal of Biological Chemistry. (32): doi/jbc.C PMC&#;&#;$2. PMID&#;&#;
Wikimedia Commons'ta Çekirdekçik ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.
kaynağı değiştir]

Hücre bölünmesi sırasında çekirdekçik kaybolur. Bölünmeden sonra tekrar oluşur. Bölünmenin başlangıcında kromozomlar oluşmaya başladığında çekirdekçik küçülür, çünkü çekirdekçiği oluşturan kromatin de nükleozom oluşumuyla kısalmaya başlamaktadır. Bölünmenin metafaz evresinde ise DNA ultrastrüktür yapıda başlangıçtaki halinin katı kadar kısalma olduğunda çekirdekçik tamamen görünmez olur. Çekirdekçiğin protein kısımları, fibrilli ve granüllü bölgeleri sitoplazmaya dağılır. Bölünmenin telofaz evresinin sonuna doğru ultrastrüktür yapıdaki DNA, sarmallarından kurtulup uzamaya başladığında çekirdek yapıcı kromozomların rRNA genlerini taşıyan DNA bölgeleri bir araya gelerek tekrar çekirdekçiği oluştururlar.

Görev[değiştir

Merhabalar, bir önceki yazımda hücre yapısına genel bir inceleme yapmıştık. Şimdi biraz daha detaylı öğrenme vakti geldi. Bu yazımda hücrelerimizin beyni kabul edilen Hücre Çekirdeği’nden biraz bahsedeceğim. Haydi başlayalım nedir bu çekirdek ve neler yapar?

Çekirdek, ökaryotik hücrelerin çoğunda bulunan bir organeldir. İstisna olarak bildiğimiz kırmızı kan hücrelerimiz yani eritrositlerimiz çekirdeğe sahip değillerdir. Hayvan(insan) hücrelerinde hem en büyük hem de en sert yapıdır ve ışık mikroskobu kullanılarak kolayca gözlenebilir. Hücrelerimizin %10’unu kaplamaktadır.

Yukarıda gördüğünüz şekilde numaralandırılmış bölgelerin temsil ettikleri yapılar:

1. Çekirdek

2. Nükleer Lamina

3. Nükleoplazma

4. Euchromatin

5. Heterokromatin

6. Nükleolus

7. Nükleer zarf

8. Ribozomlar

9. Nükleer gözenek

Granüllü Endoplazmik Retikulum

Çekirdek, birkaç alt yapıdan ve oldukça dinamik nükleer bölgelerden oluşmaktadır. Çevresinde nükleer içerikleri sitoplazmadan ayırmaya yarayan çift lipid çift katmana(membran) sahiptir. Membran çoğu moleküle geçirimsiz olduğu için, çekirdek ve sitoplazma arasındaki trafiğe nükleer gözenekler de aracılık etmektedirler. Suda çözünen moleküllerin nükleer membrandan seçici olarak taşınmasını sağlayan bu gözenekler, çok sayıda proteinden oluşmaktadır.

Çekirdeğin içinde bulunan bir diğer önemli yapı çekirdekçik olarak öğretilen Nükleolus’tur. Bu genellikle belirgin bir şekilde yoğun bir cisim olarak görülür. Nükleolus, rDNA&#;nın (rRNA veya ribozomal RNA&#;yı kodlayan DNA bölgeleri) ikili tekrarları ile zenginleştirilmiştir. Bu nedenle, nükleolusun ana rolü, hücrenin protein sentezi makinesi olan rRNA&#;nın sentezi ve ribozomların birleşimidir.

Hücrenin büyümesini ve üremesini kontrol eden bu yapı gen ekspresyonunu düzenler, hücresel üremeyi başlatmak için gerekli olan materyalleri de içerisinde barındırır. Hücresel üremeyi sağlaması ve diğer aktivitelerini yerine getirebilmesi için tabii ki ribozomlara ve proteinlere ihtiyacı vardır.

Son olarak kromatinlere bakacak olursak; DNA’mız ‘kromozom’ adı verilen yapılar içerisinde bulunur ve hücremiz bölünme işlevi göstermedikçe kromozomlar ‘kromatin’ adı verilen katlanmış, uzun yapılar halinde bulunurlar.

Yukarıdaki resim mikroskop altında gözlenen bir hücre çekirdeğinin resmi. Yaşam işte böyle gözümüzle göremediğimiz kadar küçük yapılar sayesinde işliyor. Sağlıklı ya da hasta olmamız da hücrelerimizde meydana gelen durumlar ile ortaya çıkıyor. Mucize gibi değil mi? Her biri çok ama çok önemli yapılar. Hücrelerimizi sevelim, tabii kendimizi de…

Bir sonraki yazımda başka bir mucize organel ile tanışacağız, o zamana dek sağlıcakla kalın…

 

İlay TOZAK

 

Kaynakça;

  1. Strambio-De-Castillia C, Niepel M, and Rout MP. The nuclear pore complex: bridging nuclear transport and gene regulation. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. ; 11(7) [PMID: ]
  2. Hoelz A, Debler EW, and Blobel G. The structure of the nuclear pore complex. Annu. Rev. Biochem. ;  [PMID: ]
  3. Boisvert F, van Koningsbruggen S, Navascués J, and Lamond AI. The multifunctional nucleolus. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. ; 8(7) [PMID: ]

 

 

 

Nükleus(çekirdek) hücrenin tüm yaşamsal faaliyetleri için olmazsa olmaz olan,kalıtsal materyali taşıyan, mikrometre boyutlarında,küremsi yada oval görünümde, hücrenin merkezi yönetim birimidir.Nükleus bakteri ve mavi-yeşil(Prokaryotlar) algler ve memeli eritrositleri haricinde tüm ökaryotik bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir.

Çekirdeğin(Nükleus=nucleus)hücre içinde yeri sabit değfunduszeue.infoikle hücre merkezine yakın konumda olabildiği gibi,kılcal damarlara yakın hücrelerdeki nükleus,kılcal damar tarafındaki hücre zarına yakın konumlanır.Nükleus hücrede yaygın olarak bir adettir.

Bazı hücrelerde birden fazla nükleusta bulunabilir.Örnek olarak insan karaciğer hücrelerinde 2 adet,çizgili kas dokusunda hücrelerin birleşmesi sebebiyle çok sayıda nükleus öbekleride bulunur.Nükleus sayısı hücrede oluşabilcek hastalık sebepleriylede artabilir.

Çekirdeğin(Nükleusun) yapısı(morfolojisi) incelendiğinde 4 önemli bölümden oluştuğu görülür.

1)Çekirdek zarı(Karyolemma=Nukleomembran)

2)Çekirdek Plazması(Karyoplazma=Nukleoplazma)

3)Çekirdekçik(Nukleolus)

4)Kromozomlar

*Karyolemma (Çekirdek zarı) mitokondrideki gibi iki zarla çevrilmişfunduszeue.infoemma endoplazmik retikulumun bir uzantısı gibi görünür.Nükleus zarı mitoz bölünmenin profaz safhasında erimeye başfunduszeue.info bölünme tamamlandıktan sonra endoplazmik retikulum ve golgi aygıtı nükleus zarını tekrar sentezler.Çekirdek zarı incelendiğinde nükleusun içine ve dışına doğru açılan boşluklar göfunduszeue.info boşluklara &#;Por&#; funduszeue.info nükleusun stoplazma ile madde alışverişini sağlar.

*Çekirdekçik,nükleus ışık mikroskobu ile incelendiğinde karyoplazma gibi şeffaf görünmez ve koyu bir renk ile ayırdedilir.Nükleolus&#;un (çekirdekçik) zarı funduszeue.infoilerde çekirdekçik yoktur.Çekirdekçiğin büyüklüğü hücrenin fonksiyonelliği ile doğru orantılıdır.Çekirdekçiğin yapısında RNA ve çekirdeçiğe özel proteinler vardır.

*Kromozom normal hayatsal faaliyetleri içindeki hücreler incelendiğinde görülemez.Hücre bölünmesinin profaz safhasında iğ iplikleri üzerinde bir ağ şeklinde belirginleşmeye başfunduszeue.info ağa &#;Kromatin Ağı&#; funduszeue.infoomlar tam olarak hücre bölünmesinin metafaz ve anafaz safhalarında iğ iplikleri üzerinde,hücrenin ekvator düzlemindeki pozisyonuyla görünüfunduszeue.infoomlarda 3 adet boğum vardıfunduszeue.infomer adı verilen birinci boğum kromozomların iğ ipliklerine bağlandığı kısımdıfunduszeue.infoomlar DNA,RNA ve özel proteinlerden meydana funduszeue.infoomlar hücrenin kalıtsal bilgisini yani DNA&#;sını taşır.Hücre bölünmesinde DNA zincirleri kısalıp kalınlaşır ve histon proteinleri ile sarmal yaparak kromatin ağını oluşfunduszeue.infoin ağıda metafaz ve anafaz safhalarına gelindiğinde kıvrılıp kalınlaşarak kromozomları oluştururlar.

Kategoriler Genel BilgilerEtiketler ağı, çekirdek, çekirdekçik, histon, karyolemma, karyoplazma, kromatin, kromozom, nükleolus, nükleus, prokaryot, sentromer

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası