nivea hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu / Nivea hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu? - Haberler

Nivea Hayvanlar Üzerinde Deney Yapıyor Mu

nivea hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu

hayvanlar üzerinde test yapmayan firmalar

(gbkz: buav)&#;ın sitesinde logolu ürünlerin hangileri olduğuna (link: funduszeue.info?product-type=cosmetics&country= burdan) bakabiliriz.

deney yapmadığını bildiğim markaları da buraya yazayım, bulunsun:

(gbkz: alix avien)

(gbkz: bath and body works)

(gbkz: dalan)

(gbkz: doa kozmetik)

(gbkz: elf)

(gbkz: essence)

(gbkz: everyday minerals) (buav logolu)

(gbkz: giovanni)

(gbkz: konjac süngeri) (buav logolu)

(gbkz: l&#;angelica) (diş macunu)

(gbkz: marks & spencer) (buav logolu)

(gbkz: superdrug)

(gbkz: the body shop) (buav logolu)

(gbkz: wet n wild)

deney yapmadığını söyleyen ama çin&#;de pazarı olanlar:

(gbkz: avon)

(gbkz: oriflame)

not: çin&#;de pazarı olduğu için, çin&#;de deney yaptırılıyor diyenler var. o zorunluluk kalkacak diyenler var. yani tam olarak netleşmiş değil bu firmaların durumu.

Hayvanlar üzerinde deney yapan markalar hangileridir?

Hayvanlar üzerinde deney yapan firmalar veya hayvanlar üzerinde deney yapmayan firmalarhangileridir, nasıl anlaşılırlar? Örneğin Colgate, Elidor, Garnier, Bee Beauty, Golden Rose, Essence hayranlar üzerinde deney yapıyor mu? Head And Shouldershayvanlar üzerinde deney yapıyor mu, Nivea hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu, Elidor, Dalin, Bee Beauty hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu?

Save Ralph filmiyle hayvan deneyi yapmayan markalar yeniden gündeme geldi. Bilindiği gibi birçok kozmetik marka hayvanlar üzerinde deney yapıyor. Kozmetik sektörü için kullanılan bir tavşanın başına gelenleri gözler önüne seren Save Ralph kısa filmi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çarpıcı bir etki bıraktı. Peki, hayvanlar üzerinde deney yapan markalar hangileridir? Hayvan deneyi yapmayan markalar nasıl anlaşılır?

Hayvanlar üzerinde deney yapan markalar kozmetik kategorisindekiler:

Air Wick, Axe, Avon, Biotherm, Braun, Cacharel, Calgon, Carefree, Clear, Comfort, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Durex, Estee Lauder, Febreze, Finish, Garnier, Gillette, Giorgio Armani, Glade, Head & Shoulders, Helena Rubinstein, Hugo Boss, Ivory, Johnson & Johnson, Kerastase, L'Oreal, L'Occitane, Lacoste, Lancome, Listerine, Lux, M.A.C., Max Factor, Maybelline, Mr. Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix, Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria's Secret, Yves Rocher.

Hayvanlar üzerinde deney yapmayan kozmetik firmaları:

Africa Organics, Almawin, Aubrey, Avalon, Body Essence, Burt's Bees, Ciel D'Azur, Dalan, Dalin Organik, Dermalogica, Dermalush, Dr. Hauschka, Ecem Kozmetik, Ecover, Erbaviva, Evora, Giovanni, Lush, Salon Natural, The Body Shop, Trukid.

*Yukarıda adı geçen firmaların büyük çoğunluğu PETA'nın 'Cruelty Free Cosmetics' listesinden alınmıştır. Avon gibi ürünlerinin çok büyük kısmında hayvan deneyleri yapmayı çoktan bırakmışi olan bazı firmalar, tüm ürünleri kriterlere uymadığı için bu listede yer almıyor olabilir. Satın aldığınız ürünün hayvan üzerinde test edilip edilmediğini anlamanın en sağlıklı yolu ürün ambalajında 'hayvanlar üzerinde test edilmemiştir' ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol etmektir.

1. Her yıl yüzlerce kozmetik şirketi, ürünlerini milyonlarca hayvan üzerinde dener

Bu deneylere gerekçe olarak ürün içeriklerinin insanlar için kullanıma uygunluğunun kontrolünü gösterirler. Fakat Çin ve Brezilya dışında dünyanın hiçbir ülkesinde kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren kanunlar bulunmamaktadır. Lush ve The Body Shop gibi güvenilir kozmetik markaları hayvanlar üzerinde deney yapmayı uzun yıllar önce bırakmışlardır.

2. Kozmetik sektöründeki hayvan testlerinin büyük çoğunluğu ürünün cildi ve göz dokusunu tahriş edip etmeyeceğini anlamak için yapılır.

Bu testler sırasında uygulanan yöntemlerden biri, bilinci yerinde olan tavşanların gözüne kozmetik ürün damlatmaktır. Acı içinde çığlıklar atan bu tavşanların bir kısmı testten kaçmaya çalışırken boyun ve omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diğer deney tavşanlarına ise testten önce ya da sonra ağrı kesici bile verilmez.

3. Yaygın olarak uygulanan bir başka testte denek hayvanının belirli bir maddenin ne kadarına maruz kaldıktan sonra öldüğü ölçülür.

Bu test sırasında hayvan ölene kadar aynı madde defalarca traşlanmış cildine uygulanır. Bu testin haftalarca sürdüğü vakalar bulunmaktadır.

4. Yapılan hayvan testlerinin çok büyük kısmı canice olduğu kadar kullanışsızdır.

Bu testlerde belli bir maddenin toksisitesinin yalnızca o hayvan üzerindeki etkisi ölçülür ve elde edilen sonuçların büyük kısmı insanlar için kullanılamaz bilgilerden ibarettir.

5. Kozmetik ürünlerin hamile kadın ve bebeklerde etkisinin ölçülebilmesi için hamile tavşanlar özellikle öldürülür.

Bu hayvanların karınlarındaki yavrular çıkarılarak ürünün insan fatus'una yapacağı etki ölçülmeye çalışılır.

funduszeue.infoik ürünlerin yutulması halinde sağlığa zarar verip vermeyeceğinin anlaşılması için deneylerde kullanılan hayvanlara zorla besleme testleri yapılmaktadır.

Bu teste maruz kalan hayvanlara aynı madde gün içinde defalarca zorla yedirilir. Hayvana yutturulan madde kendi ağırlığının yarısına kadar artırılır. Test süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. Böylece bir hayvanın belli bir maddeden ne kadar tükettiğinde öldüğü hesaplanır.

7. Yılda en az milyon hayvan, testlerde kullanılmaktadır.

Bu hayvanların bir kısmı testler sırasında ölmekte diğerleri acı içinde laboratuar kafeslerinde bir sonraki deneyi beklemekte ve ağır psikolojik şartlar altında hayatta kalmaya çalışmaktadır. İstatistikler deneye maruz kalan hayvanların yarısının ortalama hafta sonra öldüğünü göstermektedir.

8. Hayvan deneylerinin çoğunda körlük, deride parçalanma, ağır yaralanma gibi hasarlar alan hayvanlar iyileşmezlerse öldürülürler.

İyileşmeyi başaranlarsa yeni deneylere tabii tutulurlar.

9. Deneylere maruz kalan hayvanlar tüm yaşamlarını küçük, karanlık kafeslerde çoğunlukla aç bırakılarak geçirirler.

Kafesten çıktıkları yegane zaman üzerlerinde deney uygulandığı süredir.

Hayvan testi yapan markaların ürünlerini almayarak, bu ürünleri kullanan arkadaşlarınızı bilgilendirerek bu vahşetin sonlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Günümüz teknolojisinde bilgisayar sistemleri ve yapay hücre gibi birçok yöntem kullanılarak hayvan testleri tamamen bitirilebilir. Kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde test yapmaya devam etmesinin tek nedeni maliyetin daha düşük olması ya da canlarının böyle yapmayı istemesidir.

HAYVAN DENEYİ YAPMAYAN MARKALAR NASIL ANLAŞILIR?

Bir markanın, hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğini anlamak için bazı ibareler var. Deneysiz sertifikasına sahip markaları bulabilmek için en basit yöntemlerden birisi, ambalajları kontrol etmek. Eğer ürünün ambalajında "Not Tested On Animals" şeklinde bir ibare ve tavşan şeklinde bir logo varsa, hayvanlar üzerinde denenmediğinden emin olabilirsiniz. Hangi markaların deneysiz olduğunu anlamak için ürünün "cruelty free" sertifikasına sahip olduğuna bakmalısınız. Elbette hayvanlar üzerinde deney yapmayı tercih etmeyen markalar da var. Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor.

Hayvan deneysiz ve vegan sertifikası almış markalar, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapmıyor, tedarikçilerinin de bu yöntemi kullanmasına izin vermiyor. Vejetaryen markalar ise tüm bunlara ek olarak hayvansal gıda içeren ürünleri kullanmıyor.

Kaynak: Yeşilist

hayvanlar üzerinde deney

Sosyal Medyanın Gündemine Oturan Save Ralph, Deney Hayvanları İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Her gün kişisel bakımımız için onlarca ürün kullanıp, bu ürünlerin elimize ulaşana kadar hangi aşamalardan geçtiği konusunda zaman zaman duyarsız kalabiliyoruz. Halbuki birçok marka, bize yarar sağlayan ürünlerin bu hale gelebilmesi için acımasız yöntemlere başvuruyor. 

Bu acımasız yöntemlerin toz pembe olduğunu düşünüyorsanız bir hayli yanılıyorsunuz. Onlarca tavşan, fare ve maymun gibi deney hayvanları, özellikle kozmetik ürünlerinin geliştirme aşamasında çeşitli testlere tabii tutuluyor. Bu testler sırasında kimi canlı uzuvlarını kaybedebilirken, kimisi de vücutlarına verilen kimyasallara dayanamayarak can veriyor. 

Deney hayvanlarına dikkat çeken kısa film;

Yukarıda izlediğiniz kısa film, son birkaç gündür sosyal medyanın gündemine oturmuş durumda. Deney hayvanı olarak yetiştirilen Ralph’ın acılarla dolu hayatı, ironi ile başarılı bir şekilde anlatılmış. Ricky Gervais, Zac Efron gibi başarılı oyuncuların seslendirmelerini yaptığı kısa film, özellikle kozmetik markalarının hayvanlara uyguladığı işkencelere dikkat çekiyor. 

Hayvanlar üzerinde deney yapmamak neden bu kadar önemli?

hayvan deneyleri

Hayvanlar üzerinde deneyler yapmanın neden kötü bir şey olduğunu anlamak için çok da fazla düşünmeye gerek yok aslında. Her yıl, faresinden köpeğine milyondan fazla deney hayvanı, laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilen deneyler yüzünden can veriyor. Bu deneylerin amacı sadece kozmetik değil elbette. İlaç sektöründen biyoloji araştırmalarına kadar birçok test için milyonlarca hayvan hayatını yitiriyor.

Test yapmaya devam eden markaların en büyük savunması, insanların iyiliği için oluyor ancak hayvan deneysiz markalar da gayet başarılı bir şekilde üretim yapmaya, doğayı ve çevreyi korumaya devam edebiliyor. 

Hayvanlar üzerinde deney yapmayı tercih etmeyen markalar da var

tavşan

Elbette kolay yolu seçmeyip, hayvanlar üzerinde deney yapmamayı seçen yüzlerce marka var. Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor. 

Hayvan deneysiz ve vegan sertifikası almış markalar, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapmıyor, tedarikçilerinin de bu yöntemi kullanmasına izin vermiyor. Vejetaryen markalar ise tüm bunlara ek olarak hayvansal gıda içeren ürünleri kullanmıyor. 

Hayvan deneysiz markaları nasıl bulurum diyorsanız;

hayvan deneysiz

Aslına bakarsanız hayvan deneysiz ya da vejetaryen sertifikasına sahip markaları bulmak bir hayli kolay. Tek yapmanız gereken şey bu olayın biraz üzerine düşüp araştırma yapmak. Deneysiz sertifikasına sahip markaları bulabilmek için en basit yöntemlerden birisi, ambalajları kontrol etmek. Yukarıdaki görselde yer alan simgelerden herhangi birisine sahip bir ürün, o markanın hayvanlar üzerinde deney yapmadığını gösteriyor. 

Bu işi çok daha basit bir yöntemle, akıllı telefonlar üzerinden yapmak isteyenler de Deneysiz tarzı uygulamaları kullanabilir. Uygulama, Türkiye’deki kozmetik marketlerinde satılan ürünlerin hangisinin deneyli, hangisinin deneysiz olduğunu gösteriyor ve deneysiz ürün kullanmak isteyen insanların işlerini daha da kolaylaştırıyor. Deneysiz uygulamasını Google Play Store üzerinden indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. iOS kullanıcıları ise istedikleri markayı kolayca aratabileceği Bunny Free uygulamasını kullanmak için buraya tıklayabilirler.

Hayvan deneysiz sertifikasına sahip bazı markalar:

tavşan

  • Eyüp Sabri Tuncer
  • Gülşah
  • H&M Cosmetics
  • Bingo
  • Frosch
  • NYX
  • Urban Care
  • The Body Shop 

Hayvanlar üzerinde deney yapmaya devam eden markalardan birkaçı: 

hayvan deneyleri

  • L’oreal Paris
  • Colgate
  • Nivea
  • Finish
  • Gillette
  • Dove
  • Syoss
  • Signal

Emoji İle Tepki Ver

Nivea zulüm içermez?

Nivea zulüm içermez mi? Küresel bir marka olarak, hemen hemen her süpermarket reyonunda ve kozmetik mağazasında birçok Nivea ürünü bulmanız gerekir.

Nivea hayvan testi soruları, zulüm içermeyen ürünler kullanan herkes için her zaman ortaya çıkacaktır.

Kısa cevap hayır, Nivea zulümden muaf değil.

Ancak her zaman olduğu gibi, iş gaddarlık içermeyen konulara gelince, cevap o kadar basit değil. Tam cevabı öğrenmek için okumaya devam edin.

Nivea neden zulümsüz değil?

Bir marka aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılıyorsa, o markanın zulümden arınmış olmadığını unutmayın.:

  • Hayvanlar üzerinde deney yapıyor
  • Tedarikçileri hayvanlar üzerinde test yapıyor
  • Üçüncü tarafların ürünleri üzerinde hayvanlar üzerinde test yapmasına izin verir.
  • Yasanın gerektirdiği durumlarda hayvanlar üzerinde deneyler yapar.
  • Ürünler, hayvanlar üzerinde test yapılmasına izin verilen anakara Çin'de bilerek satıyor.

Nivea ve hayvan testleri

İşte bu yüzden Nivea, inanmak istedikleri kadar zulüm içermeyen bir marka değil.

Nivea'nın dürüstlük ve şeffaflık sayfasındaki ifadelerden biri şöyledir:

En uzun soluklu cilt bakım markalarından biri olarak, sektörümüzde sürdürülebilirliği desteklemek için zengin deneyim ve uzmanlığımızı kullanıyoruz. Kanunen zorunlu olmadıkça, kozmetik ürünler veya bunların içerikleri üzerinde herhangi bir hayvan testi yapmıyor veya onlara talimat vermiyoruz.

o “bu kanunen zorunlu olmadıkça” ifadenin bir kısmı, Nivea'nın zulüm içermeyen bir marka olmadığına dair ilk kırmızı bayrak olmalıdır.

Neden? AB'de markaların hayvanlar üzerinde test yapması yasa dışı olsa da, her yerde durum böyle değil. Örneğin Çin Anakarası, kozmetik ürünlerinin kullanım için güvenli olarak onaylanmadan ve tescil edilmeden önce hayvanlar üzerinde test edilmesini şart koşuyor.

Ve evet, Nivea Çin'de satıyor.

Nivea daha da ileri gidiyor:

Çin dahil bazı ülkeler, belirli kozmetik ürün kategorileri için hala hayvanlar üzerinde test yapılmasını zorunlu kılıyor. Çinli yetkilileri bu testlerin gereksiz olduğuna ve tüketici güvenliğinden ödün vermeden alternatiflerle değiştirilebileceğine ikna etmeyi amaçlıyoruz.

O zaman hayır, Nivea ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyor. Ancak Çin'e satış yaparak dolaylı olarak hayvan testlerine katılıyorlar.

Converse vegan mı?

Sizin için önerilenler:Converse vegan mı?

Bu da Nivea'yı hayvan zulmünün suç ortağı yapıyor.

Buradaki amacımız, AB'de hayvanlar üzerinde test yapılmaması ve üreticinin kendisi tarafından yapılmaması, bu ürünleri veya markayı zulümden muaf kılmaz.

Devam eden bir çalışma

Nivea'nın ana şirketi olan Beiersdorf, kozmetik endüstrisinde büyük bir oyuncu. Günlük kullanabileceğiniz diğer markaların yanı sıra Nivea, Eucerin ve Labello'ya sahipler.

Nivea ile az önce açıkladığımız gibi, ürünlerini güzellik ürünleri için hayvan testlerinin hala zorunlu olduğu Çin'e satıyorlar.

Ancak başlıkta da belirtildiği gibi durumu iyileştirmek için çalışıyorlar.

Şirket, Çin'de üretilen bazı ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmediğine dair yetkililerle alternatif bir anlaşmaya sahip olduğunu iddia ediyor.

Nivea vegan mı?

Yani, Nivea zulümden arınmış değil, ama en azından bir vegan markası olarak kabul edilebilir mi?

Hayır, Nivea da vegan sertifikalı bir marka değil.

Ancak, Nivea'nın web sitesindeki teklifini filtrelerken, birkaç vegan ürün (çoğunlukla vücut temizleyicileri ve duş kremleri) sunduklarını görebiliriz.).

Bu iyi bir haber olsa da vegan değerlerinize uyup uymadığına karar vermek size kalmış. Sadece iki şeyi hatırla:

  • Üretim sürecinde vegan ve vegan olmayan ürünlerin birbirine karışmadığını söylemenin hiçbir yolu yoktur.
  • Ayrıca, paranız yine de şirkete gidecek ve vegan ve vegan olmayan satışlardan elde edilen karlar arasında bir ayrım yok.

Nivea dudak balsamı vegan mı?

Nivea dudak bakım ürünleriyle popüler olsa da dudak balsamlarının vegan olduğuna dair bir belirti yok.

Sizin için önerilenler: Veganlar dondurma yiyebilir mi?

Geniş dudak bakım ürünleri koleksiyonunda vegan logoları veya sertifikaları bulunmadığından vegan olmadıklarını varsaymak güvenlidir.

Nivea deodorantı vegan mı?

Nivea'nın deodorantları, çok çeşitli alüminyum veya alkolsüz deodorantlar sunar. Ne yazık ki, dudak balsamına gelince, vegan olduklarına dair bir belirti yok ve Nivea'nın web sitesinde "vegan" arama sonuçlarında görünmüyorlar.

Vegan ve zulüm içermeyen alternatifler

Anlıyoruz, Nivea önemli bir marka ve ürünlerini bulmak kolay. Ancak vegan tüketiciler olarak, vegan tekliflerinin eksikliği ve hayvan testlerine dolaylı destekleri nedeniyle Nivea'yı onaylayamıyoruz.

Ama endişelenmeyin, hem vegan hem de zulüm içermeyen başka harika markalar da var.

İşte favorilerimizden bazıları.

ARK Skincare

ARK Skincare, vegan ve zulüm içermeyen cilt bakım ürünleri üreten ödüllü bir markadır. Şirket, yaşa özel cilt bakım ürünleri sunmaktadır; 50 yaş üstü insanlar için meydan okuyun, 30'lu ve 40'lı yaşlardakiler için Savunma yapın ve 20'li yaşlarındaki gençler ve genç yetişkinler için Koruyun. Ürünlerinden bazıları, diğerleri arasında temizleyiciler, tonerler, nemlendiriciler, göz ve dudak kremleri içerir.

Evolve Organic Beauty

Küçük işletmeleri desteklemek istiyorsanız, Evolve Organic Beauty, zulüm içermeyen, vegan ve çevre dostu muhteşem el yapımı güzellik ürünleri üretir. Teklifleri saç ürünlerinden el bakımı, vücut bakımı ve cilt bakım ürünlerine kadar uzanmaktadır.

UpCircle Beauty

Ürünlerine zulüm içermeyen, vegan, doğal, palmiye yağı içermeyen, organik ve bir sürü başka logo ile UpCircle Beauty, vegan ve zulüm içermeyen kozmetikler için mükemmel bir alternatif oluşturuyor.

Organik ürünleri el yapımıdır ve şirket geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanır.

Neal’s Yard Remedies

Bu, Londra'da bulunan ödüllü bir organik ve doğal güzellik ürünleri markasıdır. Ayrıca, adından da anlaşılacağı gibi, Neal’s Yard Remedies, yalnızca doğal ve zulüm içermeyen malzemeler kullanan bir aile şirketidir. Ürünleri banyo ve vücuttan cilt bakımı ve el bakım ürünlerine kadar çeşitlilik gösterir.

Sizin için önerilenler: Elma sirkesinin sağlığa 6 faydası

Özet ve son düşünceler

Nivea vegan ve zulümsüz mü? hayır ve hayır.

Marka birkaç vegan ürün sunuyor, ancak Nivea sertifikalı bir vegan markası değil. Ayrıca marka, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde testlere tabi tutulduğu Çin anakarasında mevcuttur.

Beiersdorf ve diğer markalar Çin'de hayvanlar üzerinde yapılan testlere son vermek için ilerleme kaydetmesine rağmen, hala ürünlerinin test edilmesini kabul ediyorlar.

Bu, vegan ve zulümden uzak bir tüketici olarak, zulüm içermeyen cilt bakım ürünleri için alışveriş yaparken pazarda çok daha iyi seçeneklere sahip olduğunuz anlamına gelir. Leaping Bunny veya Beauty Without Bunnies (PETA) gibi vegan topluluklarından beğenilen sertifikalara sahip şirketleri arayın.).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası