çocuklar neden öksürür / Çocukta 3 günden fazla süren öksürüğe dikkat - Sağlık Haberleri

Çocuklar Neden Öksürür

çocuklar neden öksürür

Çocuklarda öksürük nedenleri ve çözümleri

 

Çocuklarda öksürük, solunum yollarında meydana gelen enfeksiyona vücudun verdiği doğal bir cevaptır. Çocuklarda öksürük, basit bir nezle veya gribal enfeksiyon sırasında oluşan balgamdan kaynaklanabileceği gibi, boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürre, alerji ve reflü gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Vücudun solunum yollarını tıkayan balgamı atması ve solunum yollarını açık tutma amaçlı olan öksürük her ne kadar iyi bir iş yapsa da sürekli öksüren çocuğun konforunu bozarak boğaz ağrısı, uyuyamama, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusmalara neden olmaktadır.

 

Öksürük kesmek için ilaç kullanmak gerekir mi?

 

Öksürük çocuğun konforunu bozarak boğaz ağrısı, uyuyamama, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusmalara neden olsa da çocuk hekimleri öksürük kesici ilaçlar sıklıkla kullanmazlar. Bunun yerine balgamı azaltan ve parçalayıp atılmasını kolaylaştıran ilaçlar ve mevcut nedenin tedavisi tercih edilir. Enfeksiyon zaman içinde azalarak geçerken balgam miktarı ve öksürük de azalacaktır.

 

Öksürük boğazdaki tahrişten mi yoksa akciğerden mi kaynaklanıyor?

 

Bunu anlamak için mutlaka çocuğun muayene edilmesi gerekir.

 

Öksürük alerjiden mi yoksa enfeksiyondan mı kaynaklanıyor?

 

Öksürüğe neden olabilecek birçok sebep olsa da çocuklarda genellikle solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Enfeksiyon ile beraber giden öksürüğün özelliği hastanın ateşi, ses kısıklığı, gözlerde kızarıklık, koyu renkli burun akıntısı gibi ek şikayetlerinin olmasıdır. Hasta iştahsız, halsiz, düşkün ve uykusuz olabilir. Bazen bolca balgam kusabilir. Alerjik öksürüklerde bu tür enfeksiyonlara ait belirtilerin olmaması gerekir. Eğer enfeksiyona ait belirtiler yok, öksürük 10 günden fazla uzamış ve sabaha karşı çocuğu uyandıran bir öksürük var ise alerjik öksürükten şüphelenilebilir. Ailede alerjisi olan bireylerin olması ve alerjik ilaçlardan hastanın fayda görmesi de alerji ihtimalini kuvvetlendirir.

 

Öksürüğü azaltmak için mutlaka ilaç mı kullanmak gerekiyor?

 

Öksürüğü azaltmak için piyasada birçok ilaç bulunsa da ilaç dışında veya ilaçlara ek olarak çocuk doktoru tavsiyesi ile bitkisel kaynaklı ürünler kullanılabilir. Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır. Tahrişe bağlı öksürüklerde boğazdaki tahrişi azaltmak için pastiller ve boğaz spreyleri kullanılabilir. Büyük çocuklarda adaçayı, kekik ve tarçın çayları ılık olarak içildiğinde boğazdaki balgamın atılmasını ve boğazdaki tahrişin azaltılması yolu ile öksürüğün azalmasına yardımcı olur.

 

 

Kreşe giden çocuğumun öksürüğü aylardır geçmiyor ne yapabilirim?

 

Kreşe veya anaokuluna giden çocuklarda bu genel bir sorundur. Toplu ortama ilk defa giren çocuk ortamdan aldığı mikroplar ile sık sık hasta olur, bu mikroplar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerdir ve hastalık ateş, burun ve geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetler oluşturarak bir haftalık sürede kendiliğinden geçer. Virüs enfeksiyonlarında antibiyotik kullanılmaz çocuğun kendi bağışıklık sistemi enfeksiyonu yok eder. Bu sürede çocuğa destek tedaviler verilir. İyileşerek kreşe yeniden başlayan çocuk ortamdan farklı mikropları kaparak yeniden hastalanır ve şikayetler yeniden başlar. Bu döngü ilk sene sıkça yaşanır ve çocuk sık hastalanır.  Bu durumda önemli olan çocuğun bu enfeksiyonlu dönemi en az sıkıntı ile halletmesidir.

 

 

Öksürüğe neden olan kesin nedenin bulunması için çocuk doktoru muayenesi şarttır.

 

 


Bu yazıyı paylaşın

Çocukta 3 günden fazla süren öksürüğe dikkat

Çocuklarda özellikle kış mevsiminde çok sık görülen öksürük hastalık değil, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi. Öksürük geniz akıntısı gibi basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi, akciğer enfeksiyonları gibi ciddi tabloların habercisi de olabiliyor.

İSTANBUL - Öksürük bir hastalık değil, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi aslında. Bronşlarda ve hava yollarında bulunan reseptörlerin uyarılması sonucu ortaya çıkıyor. Bu bölgedeki mukusu ve yabancı cismi atmaya yönelik bir refleks olarak tanımlanıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuna Gül Han, genellikle geniz akıntısı gibi basit sorunlardan kaynaklanan öksürüğün akciğer enfeksiyonu gibi ciddi hastalıkların işareti de olabileceğine dikkat çekerek, “Çocuklarda çok sık rastlanan öksürük; boğmaca, zatürre, bronşit ve larenjit gibi enfeksiyonların veya astımın da belirtisi olabiliyor. Dolayısıyla öksürük asla ihmal edilmemesi gereken bir belirti” uyarısında bulunuyor.

NE ZAMAN ALARMA GEÇMELİ?
Dr. Tuna Gül Han, öksürükte alarma geçilmesi gereken durumları şöyle sıralıyor:
Kriz şeklinde geliyorsa,
Tüm önlemlerinize rağmen 3 günden uzun sürüyorsa,
Şiddetleniyor ya da havlar tarzda oluyorsa, 
Ateşle beraber seyrediyorsa,
Günlük aktiviteleri ve gece uykusunu etkiliyorsa zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.
Ayrıca sık tekrarlayan ya da nefes alıp vermede sıkıntının eşlik ettiği öksürükler de astım belirtisi olabileceği için asla ihmal edilmemeli ve beklenmeden hekime başvurulmalı.

AMAÇ BASTIRMAK DEĞİL, NEDENİNİ ORTADAN KALDIRMAK
Öksürükte dikkat edilmesi gereken en önemli şey gelişigüzel ilaç kullanmamak. Uzm. Dr. Tuna Gül Han, ailelerin öksürük ilaçlarını doktor önerisi olmadan vermemeleri gerektiğine uyarısında bulunarak şunları söylüyor: “Çünkü öksürük bir hastalık değil, reflekstir, vücudun solunum yollarını temizleme ihtiyacı duyduğu anlamına gelir. Çocuk doktoru da öksürüğü bastırmak yerine buna yol açan nedeni bulup tedavi eder. Öksürük şurubu olarak bilinen ilaçların çoğu balgam söktürücü, bir kısmı da öksürük reseptörlerini baskılayan ilaçlardır. Balgam söktürücü ilaçların bir özelliği de balgamı arttırmalarıdır. Doktor önerisi olmadan kullanıldıklarında enfeksiyonun gidişatını değiştirebilir ve solunum sıkıntısı gibi süreçlere neden olabilir.

ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI 6 AYDAN KÜÇÜK BEBEKLERDE RİSKLİ
Özellikle 6 aydan küçük bebeklerin solunum kasları ve diyaframları erişkinler gibi güçlü olmadığı için öksürükleri etkin değildir. Soluk ve yemek borusu yerleşimlerinin erişkinden farklı olması nedeniyle bebekler öksürerek balgam çıkaramaz, oluşan balgamı ancak yutarlar. Bu da enfeksiyon sırasında zaten görülen iştahsızlık ve bazen bulantıyı daha da arttırır. Öksürük şurupları sonrası bebekler çok daha zor nefes alıp vermeye, balgam kusmaya başlayabilir.

ÇOCUKLAR NEDEN ÖKSÜRÜR?
Enfeksiyon: Okul çağı öncesi çocuklarda öksürüğün en sık nedenini, grip, larenjit ve farenjit gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonları oluşturuyor.
Alerjik yatkınlık: Reaktif hava yolu hastalığı denilen alerjik yatkınlığı olan çocuklarda çok sık öksürük oluyor.
Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı akıntısı olan çocuklarda öksürük çok sık rastlanan bir semptom. Burunda fazla miktarda üretilen mukus, boğazın arka kısmına akarak özelikle yatarken artan öksürüğe yol açabiliyor.
Yabancı cisim yutmak: Yabancı cisim aspirasyonu da sürekli öksüren, özellikle de öksürüğün ani başladığı çocuklarda mutlaka akılda tutulmalı. Örneğin çocuk yemeğini yerken bir pirinç parçası ya da bir kuruyemişi yerken parçasını akciğerine aspire ettiği zaman bronşlarda durarak öksürüğü sürekli uyarıyor.
Ciddi nedenler: Öksürüğün nedeni olan diğer nadir problemler arasında ise tümör, bazı yapısal anomaliler, kistik fibroz ve immotil silya (solunum yollarında temizliği sağlayan tüysü hücrelerin hareket bozukluğu) sendromu denilen hastalıklar yer alıyor.

ÖKSÜRÜĞÜ DİNDİRMENİN PRATİK YOLLARI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuna Gül Han, çocuklarda öksürüğü dindirmenin yolları hakkında ise şu önerilerde bulunuyor:

BUNLARI YAPIN
Bol su verin: Öksürük şikayetinde bol su içilmesi balgamın daha kolay atılmasını sağlıyor. Su en iyi balgam söktürücüdür.
Kalorifer üzerine su dolu bir kap koyun: Özellikle kış aylarında iç mekanlardaki havanın kuru olması solunum yollarının kuruluğuna ve mukus kıvamının artmasına yol açıyor. Kalorifer veya soba üzerine koyacağınız su dolu bir kap oda nemini gerekli düzeyde tutar.
Yün ürünleri kullanmayın, hayvan tüylerini temizleyin: Çocuğunuz alerjik yapılı ise yün atlet-yorgan-yastık-halı kullanmayın. Ayrıca evde evcil hayvan besliyorsanız, tüylerini sık sık temizleyin.
1 yaşından büyükse ıhlamur içirin: Hem su takviyesi yapar, hem de balgamı yumuşatır.
Yastığını yükseltin: Çocuğunuz uyurken düz zeminde yattığında öksürüyorsa, yastığını biraz yükseltin.
Odasını her gün havalandırın: Toz ve mikropların havada yerleşmemesi ve temiz hava için çok önemli.
Burnunu sık sık tuzlu suyla temizleyin: Böylelikle burundaki salgıları mümkün olduğunca aspire edebilirsiniz.

Çocukta 3 günden fazla süren öksürüğe dikkat - 1

BUNLARI YAPMAYIN
Evde sigara içmeyin: Çocuk olan evlerde sigara kesinlikle içilmemeli. Çünkü sigara dumanı, solunum yolunun koruyucu mekanizmalarını bozuyor ve balgam üretimini artırıyor.
Buhar yapan cihazlar kullanmayın: Oda nemlendirmesinde kullanılan sıcak buhar cihazları kolay enfeksiyon barındırabiliyor. Soğuk buhar yapanları da suyun minerallerini bile havaya vererek akciğer hassasiyetini arttırıyor. Özellikle esanslı, mentollü buharların kullanılması çocuklar için uygun değil.
Odasını uzun süre nemlendirmeyin: Oda çok kuru ise kısa süreli nemlendirebilirsiniz. Ancak çok uzun süre nemlendirdiğiniz zaman ev tozu akarlarının üretimi artıyor.
Oda ısısını arttırmayın: Sıcak havada solunum yollarını temizlemeyi sağlayan tüysü yapıların hareketleri yavaşlıyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • Genel Sağl&#x;k
  • Sağl&#x;k

SAĞLIK HABERLER&#x;

Çocuklarda Öksürüğe Dikkat!

Öksürük önemli bir refleks savunma mekanizmasıdır ve havayollarının salgılardan, yabancı maddelerden, toz, mikrop, gıda-oyuncak parçası gibi, temizlenmesini sağlar. Çoğu çocukta öksürük normal ve sağlıklı bir olay olmasına rağmen yüzlerce hastalıkla birlikte de bulunabilir.

Ailelerin çocuk polikliniğine başvurduğu en sık şikayetin öksürük olduğu gösterilmiştir. Çocuklarda 4 haftayı geçmeyen, günde 10 defaya kadar olan, başka bulgunun eşlik etmediği öksürükler normaldir.

Çocuklarda öksürük temel olarak süresine göre 2 gruba ayrılır;

Akut öksürük: 4 haftadan kısa süren öksürüktür. En sık sebebi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır (grip, nezle, krup sendromları, orta kulak yolu iltihabı, sinüzit). Alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, bronşiolit, zatürre), yabancı cisim aspirasyonu, solunumsal toksik maddeler (sigara dumanı, parfüm, çevresel dumanlar) diğer nedenlerdir.

Kronik öksürük: Dört haftadan uzun süren öksürüktür. En sık nedenler viral enfeksiyon sonrası havayolu cevabı-astım, alerjik nezle-sinüzit-postnazal akıntı sendromu, gastroözofageal reflüdür. Atipik zatürre, verem, boğmaca, yabancı cisim aspirasyonu, pasif sigara dumanı maruziyeti vb. diğer nedenler olarak sıralanabilir.

 

Hangi durumlarda hızlıca hekime başvurmalıyız?

  • İnatçı ve artan öksürük varsa,
  • Hırıltı eşlik ediyorsa,
  • Nefes alma sık ve zorsa,
  • Uzun süren, balgam kusturan, gece uyandıran öksürük varsa,
  • Tek taraflı burun tıkanıklığı ve akıntısı varsa,
  • Cilt rengi soluk gri-morsa,
  • Aşırı bitkinlik varsa,
  • Ateş eşlik ediyorsa hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

 

Öksürükte tedavi nasıl olmalıdır?

Tedavide nedene yönelik astım, reflü ve alerji önleyici ilaçlar uygulanmalıdır. Belirtilere yönelik tedavilerin, öksürük şurupları, dekonjestanlar gibi, çocuklarda yararının olmadığı gibi potansiyel zararlı yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Bitkisel tedaviler, mentol kremlerinin bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış yararı yoktur. Sıcak veya soğuk su buharı veren cihazlar bebekler için uygun değildir tedavide yeri kısıtlıdır. Hastalık teşhisi konmuş, uygun tedavi yapılmış ve hekim önerdi ise ilaçlar kullanılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası