gurami cinsiyet ayrımı / Gurami Cennet Balığı Özellikleri ve Bakım | BalıkTüfunduszeue.info

Gurami Cinsiyet Ayrımı

gurami cinsiyet ayrımı

Gurami balıkları çok sayıda akvaryumda bulunan çok popüler evcil hayvanlardır. Barışsever doğası, çekici rengi ve nispeten büyük boyutları nedeniyle ilgi çekmektedirler.

Genel bilgiler

&#;Gurami&#;nin Cava dilinden tercümesi, tam olarak &#;burnunu sudan çıkaran balık&#; anlamına gelmektedir. Ayrıca bu isim, bu balıkların başka hiçbir balıkta olmayan ana özelliğini vurgulamaktadır. Şöyle ki, Gurami&#;nin özel bir solunum organı vardır &#; solungaç labirenti. Daha önce, bu organın Guramilerin su depolamasına ve böylece kurak dönemlerde hayatta kalmalarına ya da kuruyan su kütleleri arasında hareket etmelerine imkan sağladığı düşünülüyordu. Ama aslında labirent, Gurami balıklarının nefes almak için atmosferik havayı yutmasına ve kullanmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, sık sık suyun yüzeyine çıkmaları ve hayat veren bir yudum havayı almaları gerekir. Su yüzeyine erişim engellendiğinde balıklar ölebilir.

Gurami&#;nin ikinci özelliği mutasyona uğramış olan karın yüzgeçleridir. Bunlar, balıklarda ince uzun ipliklere dönüşmüşlerdir ve dokunma organı olarak kullanılırlar. Bu tür bir adaptasyon evrim sürecinde, tipik doğal habitatların çamurlu sularında oryantasyon için ortaya çıkmıştır. Ancak kristal berraklığındaki akvaryumlarda beslenseler bile, Gurami balıkları yüzgeçleriyle her şeyi hissetme alışkanlığını kaybetmezler.

&#;Gurami&#; isminin ortak bir isim olduğunu belirtmek gerekir. Bu isimle sadece Trichogaster cinsinin (Trichopodus) temsilcilerinin adlandırıldığı doğrudur, fakat tarihsel olarak benzer cinslerden gelen bazı türler de akvaristler tarafından &#;Gurami&#; olarak adlandırılmışlardır.

Dış görünüş

Gurami türlerinin çoğunluğu küçük balıklardır, akvaryumda 10 cm&#;den fazla büyümezler. Ancak büyük türlerine de rastlanmaktadır: örneğin, Yılan Gurami (gövde uzunluğu cm) veya Dev Gurami ( cm&#;ye kadar büyür, ancak akvaryumlarda bu misafire pek rastlanmaz).

Gurami balıklarının vücudu yanlardan düzleşmiştir ve biraz uzamıştır. Karın yüzgeci karnın ortasından uzanır ve kuyruğun yakınında genişleyerek sona erer. Göğüs yüzgeçleri, vücudun uzunluğuna eşit uzun ince ipliklerle temsil edilir ve dokunma organlarının işlevini yerine getirir. Trichogaster cinsinin Latince adı ilk olarak iplik anlamına gelen &#;trichos&#; kelimesinden ve karın anlamında gelen &#;gaster&#; kelimesinden türemiştir. Daha modern bir sınıflandırmada, &#;gaster&#;, ayak anlamına gelen &#;podus&#; ile değiştirilmiştir. Dokunsal bıyıklar, yok olduktan sonra tekrar eski hallerine gelebilirler.

Sırt yüzgeci, Gurami balıklarının cinsiyetinin belirlenmesine imkan sağlayan belirgin bir işarettir. Erkeklerde oldukça uzun ve sivri, dişilerde ise yuvarlaktır.

Gövde rengi oldukça çeşitlidir ve tür özelliklerine bağlıdır. Oldukça fazla sayıda Gurami renk morfu elde edilmiştir. Erkekler dişilerden çok daha parlak renklere sahiptirler. Gurami balıklarının renginin kararması hastalık belirtisi olabilir.

Ortaya Çıkış / Keşif Tarihi

Guraminin bir akvaryum türü olarak yayılması, Fransız bilim insanı Pierre Carbonnier&#;in adıyla yakından ilişkilidir. Carbonnier, yüzyılın ortalarında, Gurami balıkları da dahil olmak üzere tropik bölgelerden gelen hayvanları Avrupa&#;daki iklime alıştırma konularında çalışmalar yapmıştır.  Ama burada bazı zorluklarla yüzleşmek zorunda kaldı.

Gurami balıkları, anavatanları olan Tayland, Vietnam ve Malezya&#;nın tropikal sularında, yaşam için en uygun olmayan yerlerde bulunabiliyordu: yağmur fıçılarında, kanalizasyon kanallarında, pirinç tarlalarında. Buradaki su genellikle kirli ve bulanıktı. Bu, Guraminin inanılmaz dayanıklılığını gösteriyordu. Ancak birkaç örneğini Eski Dünyaya getirme girişimleri felaketle sonuçlandı: tüm balıklar yolda öldüler. Birçok başarısızlıktan sonra, Gurami sorunlu bir balık olarak kabul edildi ve yayılımı yavaşladı. Bu iddiasız balığın yolda sürekli ölmesinin nedeni ancak yirmi yıl geçtikten sonra ortaya çıkarılabildi.

Ne yazık ki, o zamanlar insanlar labirentli balıkların özellikleri ve bunların atmosferik havaya erişme ihtiyaçları hakkında hiçbir bilgiye sahip değildi. Yakalanan yerleşimciler, ağzına kadar doldurulmuş fıçılara yerleştiriliyor ve fıçıların ağzı sıkıca kapatılıyordu. Guramiler bu koşullar altında, çoğu zaman daha deniz yolculuğuna başlamadan bile toplu olarak ölüyorlardı. Ancak balıkların bulunduğu fıçılarının sadece 2/3&#;lük kısmının doldurulmaya başlanmasından sonra, ilk örnekler Avrupa&#;ya getirilebildi. Bu da yılında olmuştur.

Gurami Rusya&#;ya ilk olarak, bunları doğrudan Pierre Carbonnier&#;den satın alan ünlü bir amatör akvarist olan A.S. Meshcersky tarafından getirildi.  Ayrıca, (koleksiyonunu Almanya&#;dan getiren) Paul Matte&#;nin ve Gurami balıklarını doğrudan Singapur&#;dan alan V.M. Desnitsky&#;nin de bu güzel balıkların yayılmasında büyük katkıları olmuştur.

Yaşam alanı

Gurami&#;nin ana habitatı Güneydoğu Asya ve komşu adalardır. Üç noktalı Gurami (Trichogaster trichopterus) en geniş habitata sahiptir.  Hindistan&#;dan Malay Takımadalarına kadar olan geniş alanlarda yaşar ve birçok yerel renk varyasyonu oluşturur. İnci Guramiye (Trichogaster leeri) Sumatra ve Borneo adalarında her yerde rastlamak mümkündür. Ayışığı Guraminin (Trichogaster microlepis) ana vatanı Tayland ve Kamboçya&#;dır. Gurami balıkları kolay adapte olabilmeleri sayesinde tarihsel olarak bulunmadıkları yerlerde de bulunmaktadırlar: Java adasında, Orta Amerika Antiller&#;in su kütlelerinde. Çoğu zaman, bu türlerin ortaya çıkışı, akvaryum balıklarını doğaya salan akvaryumcularla ilişkilidir.

Gurami balıklarına hem nehirlerin ve derelerin akan sularında hem de ilk bakışta yaşanmaz görünen durgun su kütlelerinde rastlamak mümkündür. Bazı türler (üç noltalı ve ayışığı guramiler) hafif bir tuzluluk artışına dayanabilirler ve bu nedenle gelgit bölgelerinde ve okyanusa akan nehirlerin ağızlarında bulunurlar.

Cinsler

Yukarıda da belirtildiği gibi, &#;guramiler&#;, Trichogaster cinsinin dört türüdür:

  • Ayışığı Gurami (Trichogaster microlepis)
  • İnci Gurami (Trichogaster leeri)
  • Yılan Gurami (Trichogaster pectoralis)
  • Üç noktalı Gurami (Trichogaster trichopterus)

Ancak geleneksel olarak, akvaristler arasında popüler olan diğer yakından ilişkili türler de &#;Gurami&#; olarak adlandırılmaktadır: Öpüşen (Pembe) Gurami (Helostoma temminckii), Homurdanan Gurami (Trichopsis vittata), Parlayan (Cüce) Gurami (Trichopsis pumila), Bal Gurami (Colisa chuna), Çikolata Gurami (Sphaerichthys osphromenoides).

Üç noktalı Guraminin çok çeşitli renk morfları da sınıflandırmada bazı karmaşalar yaratmaktadır: Mavi Gurami, Altın Gurami ve diğerleri.

İnci Gurami

Doğal koşullar altında Güneydoğu Asya ve Endonezya&#;nın su kütlelerinde yaşar. Akvaryumda çok etkileyici görünen en güzel Guramilerden biridir. Adını alışılmadık gövde rengi nedeniyle almıştır. Mor parıltıları olan açık gümüş rengindedir. Sırtı sarı-kahverengi, yanları ve yüzgeçleri mavimsi renktedir. Küçük incileri andıran açık renkli benekler gövdesinin her tarafına dağılmıştır. Gövdesinin ortasında, ağızdan kuyruk yüzgecine kadar, sayısız noktadan oluşan koyu renkli, düzensiz bir çizgi geçer. Erkek Gurami çiftleşme döneminde ve heyecanlandığında rengini değiştirir: boğazı, göğsü ve karnı parlak turuncu-kırmızı renge dönüşür. Boyu10 cm&#;yi geçmez. 

Dişi İnci Gurami

İnci Guramiler çok barışseverdirler ve yumurtlama sırasında bile diğer balıklara rahatsızlık vermezler. Bununla birlikte, böyle bir çekingenlik, ortak akvaryumdaki daha aktif balıkların tüm yiyecekleri yemesine neden olabilir. Bu nedenle Guramilerinde yiyeceğe ulaşıp ulaşmadığının izlenmesi gereklidir. İnci Gurami için koyu renkli toprağın olduğu, bitkilerin yoğun şekilde dikildiği 50 litre hacimden başlayan iyi aydınlatılmış bir akvaryum gereklidir. Tür, anavatanında tehdit altında bulunan bir tür olarak Kırmızı Kitaba kaydedilmiştir.

Ayışığı Gurami

Vietnam, Tayland ve Kamboçya&#;nın su kütlelerinde yaşarlar. Yerli sakinler bu balığı yiyecek olarak tüketir veya satmak için avlarlar. Balık, yerel akvaristler sayesinde geldiği Güney Amerika&#;nın su kütlelerine iyi uyum sağlamıştır. Akvaryumdaki ortalama gövde uzunluğu cm&#;dir, doğada 18 cm&#;ye kadar ulaşır. Gurami&#;nin pulları çok küçüktür. Gövdesi gümüş rengi parıltısı olan mavimsi-gri renktedir. Gözleri sıradışı bir renktedir; kırmızı-turuncu. Ayışığı Guraminin çok uzun iplik bıyıkları vardır. İplikler erkeklerde turuncu, dişilerde sarı renktedir. Heyecanlandığında göğsü kırmızımsı-sarı bir renk alır. Dişi erkekten daha küçüktür, renkleri daha mütevazidir, sırt yüzgeci yuvarlaktır.

Ayışığı Gurami

50 litre hacimden başlayan bir akvaryum önerilmektedir. Ayışığı Guraminin akvaryumda ortalama ömrü yaklaşık 7 yıldır. Besleme sırasında, balıklar yakı akraba olan türlere karşı agresif olabilirler.

Üç Noktalı Gurami

İddiasız ve güzel bir akvaryum balığıdır. Doğada, Hindistan&#;dan Malay Takımadalarına kadar çok geniş bir yaşam alanına sahiptir. Üç Noktalı Guramiler genellikle bol miktarda sucul bitki örtüsüne sahip durgun, bataklık su kütlelerinde yaşarlar. Çoğu zaman yüzeyin üzerinde uçan böcekleri, onları bir su damlasıyla aşağıya indirerek avlarlar.

Gövde rengi mavimsi, beyazımsı-mavidir. Çeşitli şekillerde dağınık benekleri ve zar zor fark edilebilir çizgileri vardır. Üreticiler tarafından orijinal formdan oldukça farklı olan çok sayıda renk morfu elde edilmiştir. Üç Noktalı Gurami akvaryumda cm boya ulaşır.

Yetişkinlerin beslenmesi için 80 litre hacimden başlayan bir akvaryum önerilir. Guramilerin bu türü güçlü akıntıyı sevmez. Yetişkinler akvaryumun diğer sakinlerine karşı agresif olabilirler.

Üç Noktalı Guramiler, Trichogaster cinsinin diğer üyeleriyle melezleştirilmesi sonucunda elde edilen müteakip renk morfları en popüler olanlarıdır.

Mavi Gurami

Pulları parlak mavidir, koyu renkli çizgileri yoktur. Gövdesinin yanlarındaki iyi bir şekilde fark edilebilen iki koyu renkli benek ayırt edici bir özelliğidir. Yüzgeçleri şeffaf veya mavimsi, gözleri kırmızımsı tondadır.

Mavi Gurami

Altın Gurami

Vahşi doğada bulunmaz, üreticiler tarafından yılında elde edilmiştir. Gövdenin sabit altın rengini elde etmesinden önce birkaç farklı melezlemenin yapılması gerekmiştir. Atalarının türlerinden gelen yeni ırk mükemmel bir dayanıklılık elde etti, ancak özel rengi – altın rengi gövde ve sırtı boyunca uzanan koyu renkli benekler- balığı doğal formdan çok daha çekici hale getirdi. Balığın boyu akvaryumda genellikle 12 cm&#;yi geçmez.

Altın Gurami

Mermer Gurami

Uzun zamandır bilinen ve nesillerdir akvaristler tarafından sevilen bir balıktır. Atalarının formundan sadece renk olarak farklıdır &#; gümüşi-mavimsi gövdesinde çok sayıda koyu renkli benek vardır. Guraminin pullarının rengi mermere oldukça benzemektedir, adını da bu nedenle almıştır. Bu ırkı ilk kez Amerikalı yetiştirici Cosby getirmiştir ve bu morfa uzun bir süre boyunca onun adı verilmiştir. Balık oldukça büyüktür, büyük akvaryumlarda 15 cm boya ulaşabilir. Ortalama yaşam süresi yıldır.  Diğerlerinin yanı sıra, bu tür saldırganlığı ile ayırt edilir, bu nedenle akvaryumda komşularını dikkatli bir şekilde seçmek gereklidir.

Mermer Gurami

Homurdanan Gurami

Homurdanan Guraminin (Trichopsis vittata) anavatanı Hindistan&#;dır. Balık adını, heyecanlandığında, geceleri nefes almak için suyun yüzeyine çıktığında çıkardığı ve kurbağa vıraklamasını anımsatan homurdanma sesleri nedeniyle almıştır.

Homurdan Guraminin gövdesinin ana rengi mavi-yeşil parıltıları olan sarıdır. Gövdesinden koyu kahverengi renkli iki ya da üç uzunlamasına şerit geçer. Balıkların gözleri altın renginde veya kırmızıdır. Yüzgeçler farklı renklerde olabilir: kırmızımsı, mavimsi veya mordur,  koyu renkli noktaları vardır. Ortalama gövde büyüklüğü 6 ile 8 cm arasındadır. Erkekte, kuyruğa yerleşmiş olan diken benzeri çıkıntılar vardır. Dişiler daha küçüktür ve o kadar parlak değildirler.

Homurdanan Gurami barışçıl bir balıktır. Bazen karşılaşan erkeklerin birbirlerinin önünde durduklarını ve yüzgeçlerini horoz balıkları gibi yaydıklarını görmek mümkündür. Ancak, horoz balıklarından farklı olarak, mesele kavga ile sonuçlanmaz. O anda, genellikle türün karakteristik sesleri duyulur. 50 litreden başlayan bir akvaryum önerilmektedir.  Yoğun bitki örtüsünün ve boğuk ışığın varlığı iyi olacaktır.

Homurdanan Gurami

Parlayan (Cüce) Gurami

Güneybatı Asya&#;da yaygın olarak dağılmıştır. Akrabalarının çoğundan farklı olarak, küçük bir balıktır. Maksimum boyu 4 cm&#;yi geçmez. Türün ismindeki «pumila&#; kelimesi &#;cüce&#; anlamına gelmektedir.

Gövdesinin genel rengi, zaman zaman mavimsi tonları olan zeytin yeşilidir. Sırtı karnından daha koyu renktedir. Ağızdan kuyruğa kadar mavimsi-siyah noktalardan oluşan uzunlamasına koyu renkli bir şerit vardır. Yüzgeçler yeşilimsi veya mavimsi renktedir, kırmızı bir kenarlığı ve koyu renkli noktaları vardır. Guraminin bu türünün gözleri parlak mavidir ve gövdesi aydınlatmanın doğru seçilmesi durumunda gökkuşağının tüm renklerini yansıtır. Cüce Guramilerin erkekleri dişilerinden daha parlak ve daha büyüktür.

Dış görünüşü horoz balığına benzese de kesinlikle barışsever ve ürkek bir cinstir. Dişilerin baskın olduğu bireylik sürüler halide beslenmesi önerilir. 50 litre hacimden başlayan bir akvaryumun seçilmesi iyi olacaktır. Komşu olarak barışçıl küçük balık türleri uygundur. (Lyaliuslar, Rasboralar, Neonlar ve diğerleri). Cüce Guramiler oldukça termofiliktirler, bu nedenle sıcaklıkta güçlü bir düşüşe veya ani dalgalanmalara izin verilmemelidir.

Parlayan (Cüce) Gurami

Bal Gurami

Bal Gurami (Colisa chuna) doğada Hindistan&#;ın kuzeydoğusunda bulunur.  Bu küçük labirentli balık, rengi ve iddiasızlığı nedeniyle büyük popülerlik kazanmıştır. Yavrular ve dişiler gümüşi- kahverengidir, uzunlamasına çikolata renginde şeritleri vardır.  Yetişkin erkekler bal rengindedir, başın ve karnın alt kısmı ve anal yüzgecin büyük kısmı siyah ve kahverengidir, sırt yüzgeci beyaz ve sarı kenarlıdır. Erkek ve dişi Bal Gurami farklı renklerinden dolayı, ilk başta iki farklı türler olarak kabul edilmişlerdir. Yumurtlama sırasında balığın gövdesi parlak kırmızıya ve anal yüzgeci de koyu maviye döner. Gövde rengi akvaryumda değişen koşullara çok hassas bir şekilde tepki verir. Bir akvaryumdan diğerine nakledildiğinde balıklar oldukça solgunlaşır. Guraminin tekrar kendi rengine dönmesi biraz zaman alır.

Bal Gurami

Gövdesinin ortalama uzunluğu cm&#;dir, dişiler erkeklerden daha büyüktür. Bal Gurami sıklıkla Üç Noktalı Guraminin altın formuyla karıştırılır. İddiasız bir balıktır, birkaç bireyi beslemek için 30 litre hacimden başlayan bir akvaryum uygun olacaktır. Bal Gurami oldukça çekingen bir balıktır ve bu nedenle onlara komşu olarak sakin küçük türlerin seçilmesi gereklidir.

Öpüşen Gurami

Öpüşen Guramiler (Helostoma temminkii) adlarını alışılmadık bir davranış biçiminden dolayı almıştır. Belirli bir periyotta, iki bireyin karşılaştıklarında bir süre donup kaldıklarını ve daha sonra kısa bir süre dudaklarıyla birbirlerine temas ettiklerini görmek mümkündür.  Gözlemci, balıkların öpüştüğünü düşünebilir. Ancak büyük olasılıkla, sürü hiyerarşisinde statü oluşturmak için böyle bir ritüel gereklidir.

Öpüşen Gurami iddiasız bir balıktır. Akvaryumda maksimum boyu 15 cm&#;dir. Dudakları büyük ve etlidir, bunların iç yüzeyinde çok sayıda koni şeklindeki dişler vardır. Balıklar bu dişleri duvarlar ve dekorlar üzerindeki algleri kazımak için kullanır. Genel adı olan &#;helostoma&#; iki Yunanca kelimeden oluşur: çivi anlamına gelen &#;helos&#; ve ağız anlamına gelen &#;stoma&#;.

Öpüşen Gurami

Öpüşen Guraminin iki renk morfu vardır: gri ve pembe. Pembe olanlar akvaristler arasında en popüler olanlarıdır. Bakımı için en az litrelik bir akvaryum önerilir. Genel olarak, balıklar diğer orantılı türlerle birlikte beslemek için uygundur, ancak bazı bireyler oldukça agresif olabilirler. Ortalama yaşam süresi yıldır.

Çikolata Gurami

Çikolata Gurami oldukça popüler bir akvaryum balığıdır. Doğada, Güney Asya&#;nın bitki örtülerinin olduğu su kütlelerinde bulunur.

Çikolata Gurami

Erkekler 10 cm kadar boya ulaşırlar. Kırmızımsı-kahverengi (çikolata) renktedirler, yanlarında altın rengi şeritleri vardır: Balığın rengi krem renginden, beyaz-pembeye kadar değişebilir. İpliksi göğüs yüzgeçleri kırmızımsı renktedir. Çikolata Guraminin dişileri daha mütevazı boyutlara (6 cm&#;ye kadar) sahiptir, daha soluk renklidir, göğüs yüzgeçleri renksizdir. Ağzı küçüktür, yukarı yöndedir.

Balık oldukça barışçıl ve çekingendir. Akvaryumda beslendiğinde akvaryumun üst ve orta katmanlarını tercih eder. Çift başına 40 litreden başlayan bir akvaryum önerilir. Yüzen bitkilerin olması tercih edilir. Akvaryuma ağaç kütüklerinin konulması da bu balıkların hoşuna gidecektir. °C&#;lik bir sıcaklıkta hafif asidik suyu tercih ederler. Çikolata Guramiiçin komşu olarak her türlü orantılı barışçıl balık uygun olacaktır. Parlak aydınlatmayı sevmezler, yumuşak ışık önerilir. Doğru ve çeşitli beslenme ve iyi koşullar, Çikolata Guraminin yoğun renginin tadını çıkarmaya imkan sağlar, ancak besleme kötü olursa ve su kalitesi istenilen gibi değilse, balıklar soluklaşır.

Bakım ve besleme

Gurami, haklı olarak, en iddiasız balıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Mükemmel dayanıklılıkları ve ek solunum organlarının varlığı, farklı su parametrelerine uyum sağlamalarına ve havalandırmanın yokluğuna rahat bir şekilde katlanmalarına olanak tanır.

Akvaryumu seçerken öncelikle yetişkin Gurami balıklarının boyutlarını dikkate almak gerekir. Cüce veya Bal Guramiler için çift başına 20 litreden başlayan bir akvaryum; eğer daha büyük türler olacaksa, en az litrelik bir akvaryum sağlamak iyi olacaktır. Bir erkek için birkaç dişiyi beslemek uygun olacaktır. Böylelikle tür içi saldırganlığın azalmasına imkan sağlanacaktır. Dibe koyu renkli bir zemin konması tercih edilir, bu durumda Gurami balıklarının rengi daha kontrast görünecektir.

Gurami beslenirken, akvaryumda kapak camlarının olması çok önemli bir husustur. Bu iki sorunu çözecektir. Birincisi, su yüzeyinin üzerindeki hava tabakası çok fazla soğumayacaktır ve sıcaklık kontrastı nedeniyle Gurami balıklarının oldukça hassas labirentleri zarar görmeyecektir. İkincisi, cam özellikle zıplayan bireyleri ölümden koruyacaktır.

Dayanıklılıkları göz önüne alındığında, Guramiler geniş bir sertlik ve asitlik aralığında sorunsuz bir şekilde var olabilirler, ancak en uygun parametreler zayıf asidik su (pH = ) ve 10°dH değerine kadar sertlik olacaktır. Daha da önemli bir parametre ise suyun sıcaklığıdır; su sıcaklığının ° C&#;de tutulması önerilir ve yumurtlama sırasında ° C&#;ye kadar da olabilir. Balıklar soğuk suya dayanamazlar, hastalanmaya başlarlar. Bu nedenle, Guramilerin olduğu akvaryumlarda ısıtıcı bulunması gereklidir.

Gurami için, iyi bir filtrasyon sağlanması, ancak güçlü bir su akışının olmaması gereklidir. Çünkü doğada çoğu tür durgun su kütlelerini tercih etmektedir. Azot döngüsünün normal çalışması için havalandırmanın olması gereklidir ancak Gurami balıkları bu olmadan da güvenle yaşayabilirler.

Gurami balıklarının bulunduğu akvaryuma, hem yüzmeleri için yer bırakacak ve hem de yoğun ekim yapılacak şekilde canlı bitkilerin yerleştirilmesi tercik edilmektedir. Bitkilerin gruplar halinde yerleştirilmesi uygun olacaktır. Çekingen balıklar gerekli olduğunda yoğun bitki örtüsünün arasına saklanabilirler. Suyun yüzeyinde yüzen bitkilerin olması da faydalı olacaktır (Ricciia, Su Marulu). Bunlar parlak ışığı yumuşatacaklar ve gerekli olduğunda, erkeklerin kabarcıklardan yuvalar inşa etmelerine imkan sağlayacaklardır. Bitkilerin suyun yüzeyini tamamen kaplamaması gerektiği unutulmamalıdır, çünkü gurami havayı yutmak için periyodik olarak suyun yüzeyine çıkmak zorundadır.

Canlı bitkilerin olduğu bir akvaryumda İnci Gurami

Gurami, suyun üst ve orta katmanlarında kalmayı tercih eder. Akvaryuma doğal ağaç kütüklerinin konması da çok yararlı olacaktır. Bunlar suya hümik maddeleri salarlar, bu da Gurami balıklarının sağlığını olumlu yönde etkiler ve ortramı mümkün olduğunca doğal olana yakın hale getirirler.

Çoğu Gurami türünün akvaryumdaki ortalama yaşam süresi yıldır.

Guramilerin olduğu bir akvaryumun bakımı, haftalık %30&#;a varan su değişimini, akvaryum duvarlarının temizlenmesini, toprağın sifonlanmasını içermektedir. İç filtrenin süngerinin düzenli olarak yıkanması da gereklidir.

Uyumluluk

Guramiler oldukça barışsever balıklardır ve çoğu zaman diğer türlerin bulunduğu ortak akvaryumlarda beslenebilirler.  Saldırganlık vakaları son derece nadirdir. Bu durum, balığın bireysel özelliklerinden veya yumurtlama sırasında yuvanın korunmasından kaynaklanabilir. Çoğu zaman kavgalar akrabalarla veya yakından ilişkili türlerle olur. Akvaryumun büyük olması ve içinde yeterli saklanma yerinin bulunması durumunda uyumluluğun arttığı gözlemlenmiştir.

Guramilerle birlikte yumuşak ve asidik suyu tercih eden balıklar birlikte beslenebilir: Küçük Tetragiller (Neonlar, Minörler, Rasboralar), Melek Balıkları, Apistogramma, Yayın Balıkları (Ancistrus, Koridorlar). Diğer labirentli balıklarla birlikte beslemeyi denemek mümkündür, ancak bu her zaman mümkün olmayabilir, balıklar arasında çatışmalar çıkabilir.

Guramilerin, Sumatran Barbusları veya Kılıçlar gibi aktif türlerle birlikte beslenmesi tercih edilmez. Bunlar sıklıkla Guraminin yüzgeçlerine ve bıyıklarına zarar verirler.

Bunların büyük Afrika ve Amerikan çiklitlerinin, Kan Papağanı Çiklitlerinin, Japon Balıklarının bulunduğu akvaryumlara yerleştirilmesi kesinle tavsiye edilmemektedir.

Gurami balıkları, akvaryumu çok çabuk doldurabilen ve canlı bitkilere zarar verebilecek küçük salyangozlarla (Bobin veya Physa salyangozlarıyla) mücadele etmek için aktif olarak kullanılabilir. Aynı zamanda, bazı Gurami türleri karideslerle uyumlu değildir.

Yemleme

Guramiler, doğal ortamda, çeşitli sucul omurgasızlar ve sıtma sivrisineği larvaları ile beslenirler. Canlı bitkilerin yumuşak kısımlarını yemekten de çekinmezler. Bu balıklar yemek seçmezler. Akvaryumda beslenmeleri sırasında çeşitli ve dengeli beslemenin sağlanması önemlidir. Kuru yiyeceklerle beslerken, Gurami balıklarının ağzının küçük olduğu göz önünde bulundurulmalıdır, bu nedenle yem uygun büyüklükte olmalıdır.

Tetra Şirketi, çeşitli Gurami türleri için mükemmel olan bir dizi eksiksiz yem üretmektedir:

  • TetraMin, her türlü tropikal balık için pul şeklinde kapsamlı bir yemdir. 40&#;tan fazla hammaddeden üretilmiştir ve günlük balık yemi olarak mükemmeldir.
  • TetraPro Colour, cips şeklinde kaliteli bir yemdir. Evcil dostlarınız için daha fazla yararlı madde ve vitamin imkanı sağlayan düşük sıcaklık teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Cipslerin orta kısmı, balıkların kırmızı ve sarı tonlarının doğal rengini arttıran doğal boya konsantresi içermektedir. Bal ve Altın Guramiler için idealdir.
  • Tetra Micro Granules, küçük ağızlı süs balıkları için üretilmiş bir yemdir. Yüzen ve yavaş yavaş dibe inen küçük granüllerdir. Suyun üst ve orta katmanlarında beslenen balıklar için idealdir.

Gurami Balıklarını günde birkaç kez, balıklar tarafından birkaç dakika içinde tamamen yenebilecek miktarda yemle beslemek gereklidir.

Guramilerin, herhangi bir sonucu olmadan, güne kadar açlığa dayanabileceklerini belirtmek gerekir.

Gurami balıklarına lezzetli atıştırmalıklar ikram etmek de fena olmaz.

Yetiştirme

Guramilerde cinsel olgunluk aylıkken ortaya çıkar. Genellikle dişi, günlük aralıklarla kez yumurtlar ve ardından üremeyi bırakır. Bir yumurtlamadaki yumurta sayısı adede ulaşabilir.

Guramilerin çoğu türünde cinsel dimorfizm iyi ifade edilmektedir. Ana işaret sırt yüzgecinin şeklidir. Erkeklerde uzun ve sivridir, dişilerde kısa ve yuvarlak olur. Yumurtlama sırasında, erkeklerde gövdenin rengi kat kat artar.

Yumurtlama için litre hacimli bir akvaryum uygun olacaktır. Genellikle yavrular diğer balıklar tarafından yenebileceği için Ayrı bir akvaryum tercih edilir.  Su seviyesi cm olmalıdır.

Gerçekleşecek yumurtlamadan iki hafta önce, bir çift üretici yerleştirilir ve bunlar yüksek proteinli yemle beslenir. Sıcaklığı °C&#;ye yükseltmek ve taze su eklemek yumurtlamayı teşvik edecektir. Suyun akvaryumun doldurulduğu sudan daha yumuşak olması tercih edilir. Bu, Guramilerin doğadaki üreme zamanlaması ile bağlantılıdır: genellikle yağışlı mevsime denk gelmektedir.

Yuvanın inşasına sadece erkek Gurami katılır. Hava kabarcıklarından bir yuva yapar ve tükürüğü ile bağlar, bunun boyutu 5 cm&#;ye kadar ulaşabilir. Bir yuva inşa etmek genellikle yaklaşık bir gün sürer, bundan sonra dişi yumurtlamaya davet edilir. Erkek, yumurtlamaya hazır olmayan bir dişiyi aktif olarak takip edebilir, bu nedenle dişi için yeterli sayıda barınağın sağlanması gereklidir.

Erkek yumurtaları ağzıyla toplar ve daha fazla gelişecekleri yuvaya koyar. Bazı Guramiler yuva olmadan da yumurtlarlar. Bu durumda, yumurta suyun yüzeyinde yüzer. Yumurtaya genellikle sadece erkek bakar.

Gurami larvaları yaklaşık bir gün sonra yumurtadan çıkarlar. Çok küçüktürler, müteakip üç gün boyunca beslenecekleri bir yumurta sarısı kesesi vardır. Bundan sonra siliatlar ve küçük zooplanktonlarla beslenmeye geçerler. Yavrular yuvadan ayrıldıktan sonra, erkek Gurami akvaryumdan çıkarılmalıdır: Yavruları geri getirme çabasıyla küçüklere zarar verebilir.

Gurami yavrularındaki labirent organı, yumurtadan çıktıktan sadece hafta sonra oluşur, bu nedenle, erken evrelerinde yavrulara iyi havalandırmalı temiz su gereklidir. Fazla yemin akvaryumdan temizlenmesi gereklidir. İyi koşullarda, yavrular hızla büyür, ancak düzensiz bir şekilde büyür. Bu nedenle Gurami balıklarını boyutlarına göre düzenli olarak ayırmanız önerilir.

This entry was posted in BALIK. Bookmark the permalink.

Gurami türleri ve bakımı

Gurami türleri ve bakımı konusunda bilgilere değindiğimiz bu yazımızda Hindistan ve Asya kıtasının Borneo bölümünde yaşayan Gurami balıklarının özelliklerini de detaylıca inceleyelim.

Colisa Unicolor Latince adı ile bilinen Gurami balıklarının erkekleri dişilerine göre daha gösterişli ve renkli olmaktadır. Dişi balıkların renkleri ise genellikle gümüş renklidir ve sırt yüzgeci daha oval olmaktadır. Erkek balıkların renkleri ise genellikle mavi ve kırmızıdır, sırt yüzgeci daha uzundur. Labirentiler türü balıklardan olan Guramiler sudaki oksijen miktarı azaldığında labirent adı verilen ek solunum organlarını kullanırlar. Beta balıkları, cüce guramiler, Cennet balıkları gibi balıklar bu tip solunum sistemine sahiplerdir.

gurami türleri

Gurami Türleri

Bu balık türü kendi familyası içerisinde de çeşitli türlere ayrılmakta olup en bilineni Cüce Gurami balıklarıdır. Popüler olan gurami türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İnci ,
  • Üç Noktalı
  • Bal ,
  • Beta( Kavgacı Siyam Balığı),
  • Sparkling,
  • Cennet Balığı,
  • Trichogaster gibi birçok alt türe ayrılmaktadır.

gurami bakımı

Gurami Bakımı Nasıl Yapılır?

Popüler akvaryum balıklarından olan türdeki canlılar özellikle görünümlerinin güzelliği nedeniyle ilgi çekerler ve bu kadar talep görürüler. Boyutlarının küçüklüğü, dayanıklı balıklardan olmaları ve üremesinin kolay olması nedeniyle sevilen balık türlerindendir. Gurami bakımı nasıl yapılır? sorusunu cevaplarken bu balıkların bakımının kolay olması nedeniyle akvaryumda balık beslemeye yeni başlayanlar için en uygun balıklardan biri olduğunu belirtmek doğru olacaktır.

Bu balık türünün sağlıklı bir şekilde yaşayıp üremeleri için en az 40 Lt ve üzeri akvaryum gereklidir. Akvaryum bakımının düzgün olarak yapılması balıkların yaşamları için önem taşır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu konu hakkında daha detaylı bilgilere de yer veriyor olacağız.

Hangi balıklarla yaşar?

Genel anlamda barışçıl bir tür olduğu için karma akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabilirler. Barışçıl yapıda olan diğer balıklarla anlaşmaları kolay iken daha agresif balık türleri ile aynı akvaryumda bulundukları zaman hareketli yapılarını kaybedip daha çekingen bir hale gelebilirler. Daha büyük balıklar ve agresif balıklar ile karma akvaryumlara konulmamaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Özellikle beta balıkları, tetrazonlar ve lepistesler ile aynı akvaryumda yaşayamayacakları için bu balıklar ile bakılmamalıdırlar.

Cinsiyet ayrımı

Bu balıklarda cinsiyet ayrımı için sırt yüzgeçlerine bakılır. Sırt yüzgeci oval ve kısa ise bu balığın dişi olduğu anlamına gelir, yüzgeç sivri ve uzun ise balık erkektir.

Gurami Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Bu sevimli balıkları besleyeceğiniz akvaryumun en az 40 lt olması gerektiğini yazımızın önceki kısımlarında belirtmiştik. Bunun yanında akvaryumda bol bitki bulundurulması bu sevimli canlıların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için önemlidir. Saklama alanı yaratılması ve üreyebilmeleri için canlı bitkiler gereklidir. Akvaryum evinizde sakin bir yere yerleştirilmeli, ışık durumu ve gürültü durumu mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bu cinsin erkek olanları üreme dönemlerinde baloncuklardan yuva oluşturur ve bitki kökleri ve dalları ile yuva kurarlar. Dişi balık yumurta döktükten sonra erkek balık yumurtaları taşır ve bu yuvaya tek tek yerleştirir. Erkek balık yuvayı ve yumurtaları korur. Dişi balık yumurtaları yiyebileceğinden yumurtlama sonrası akvaryumdan alınması daha doğru olacaktır. Dişi balık akvaryumda iken erkek olanları ise daha agresif ve bölgeci bir yapıya bürünür ve renk değiştirirler. Büyük ve bol bitkili akvaryumlar bu nedenlerden dolayı Gurami balıkları için uygun olacaktır.

Bu balık türünün yaşayacağı akvaryumda su sıcaklığı 22 ile 28 santigrat derece arasında olmalıdır. Oda sıcaklığı akvaryum sıcaklığına yakın olmalıdır. Bu şekilde balıkların labirent organlarının zarar görmesi engellenir.

Beslenmesi hakkında detaylı bilgiler

Bu güzel canlının bakımının oldukça kolay olması biraz da beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Bu balık türleri beslenme türüne göre hepçil balıklar grubuna girmektedir. Canlı, taze, palet yemler ve pul yemler ile beslenebilirler. Diyetlerinde kan kurdu, artemia, su piresi ve sebze bulunmalıdır. Günde 1 veya 2 defa bu balıkları beslemek yeterli olacaktır.

Akvaryum balıkları ile yakından ilgileniyor ve canlıların bakımı konusunda bilgi edinmeyi seviyorsanız içeriklerimiz arasında sizin için birçok faydalı kaynak yazı bulunmaktadır. Tetrazon balığı üzerine son derece detaylı bilgilerin bulunduğu içeriğimizi de mutlaka okumanızı öneririz.

Son Güncelleme Tarihi: 25 Eylül

Etiketler: beta gurami • cüce gurami • gurami akvaryumu • gurami balığı • gurami cinsiyet ayrımı • gurami hangi balıklarla yaşar

Ay Işığı Gurami - Trichopodus micrlepis

 


 Latince Adı: Trichopodus micrlepis

Bilinen Adı: Ay Işığı Gurami, Moonlight Gourami
Tür Adı:  Labirentli Balıklar

Coğrafik Kökeni: Kamboçya ve Vietnam'a özgüdür ve son yıllarda Kolombiya ve Tayland'da istilacı bir tür olarak belirlenmiştir.
Doğal Yaşam Alanı: -Vahşi doğada, öncelikle bataklıklarda ve küçük su kütlelerinde yaşama eğilimindedir, ancak sığ ve yavaş hareket eden su sunan hemen hemen her ortamda bulunabilir. Yoğun bitki örtüsü olan alanları tercih eder ve en çok evde su bitkileri arasında gizlenir.
Akvaryum Yaşam Alanı: Bu balıkları rahat ettirmek için tankları da yoğun bir şekilde dikilmelidir. Yüzmek için açık alanları olan yoğun bitkili bir tank onların doğal yaşam alanlarını taklit eder ve tankta kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olur. Kullanılacak en iyi bitkilerden bazıları Amazon kılıçları , hygrophila polisperma , su perisi ve Java eğrelti otlarıdır .

Ay ışığı guramileri için iyi tank arkadaşları bulmak da zor olabilir ve daha küçük balıklara acımasızca zorbalık yapabilecekleri gerçeğini dengelemeniz gerekir, ancak kendileri yüzgeç kıskaçlarına av olurlar. Yüzgeçleri kıstırdığı bilinen balıklardan kaçınırken, onları kendi boyutlarına yakın balıklarla birlikte tutmak en iyisidir.

Beslenme Biçimi: Etçil ve Otçul. Vahşi doğada, Ay ışığı guramileri böcekleri, omurgasızları, algleri ve az miktarda bitki maddesini yerler. Bu diyet, ev akvaryumunda mümkün olduğunca yakın bir şekilde yeniden oluşturulmalıdır ve bu, yüksek kaliteli pul yem ve canlı yiyeceklerin düzenli olarak beslenmesiyle gerçekleştirilebilir.

Davranış Biçimi:  Barışçıl.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
Yüzme Seviyesi:  Orta ve Yüzeye yakın.
Cinsiyet Ayrımı: Hem erkekler hem de dişiler yüzeysel olarak benzer görünürken, dişiler erkeklere göre daha yuvarlak bir göbeğe sahip olacak ve yuvarlak bir sırt yüzgecine sahip olurken, erkeklerin sivri bir sırt yüzgeci olacaktır.

Üreme: Baloncuk yuvası yapıldıktan sonra erkek aktif olarak dişiye kur yapmaya başlayacaktır. Bu başladıktan sonra dişiyi tanka bırakın ve kur ciddi bir şekilde devam edecektir. Üreme genellikle dişi tanka girdikten kısa bir süre sonra gerçekleşir, erkek dişiyi baloncuk yuvasının altında güder ve daha sonra onun etrafında kıvrılır.

Erkek onun etrafında kıvrıldığında, dişi erkek tarafından döllenecek olan yumurtalarını bırakacaktır. Her çiftleşmeden sonra erkek, bulduğu her yumurtayı dikkatlice baloncuk yuvasına yerleştirerek alt tabakayı temizlemek için birkaç dakika harcayacaktır.

Birkaç çiftleşmeden sonra, erkek yuvayı korumaya başladığında dişi çıkarılmalıdır. Yuvaya yaklaşan her şey - dişi dahil, çiftleşme tamamlandıktan sonra saldırıya uğrayacaktır. Erkek, yavru yumurtadan çıkana ve serbest yüzmeye başlayana kadar yuvayı korumaya devam edecektir. 

Yavru Bakımı : Yumurtaların çatlaması genellikle yaklaşık gün sürer ve yavrular serbest yüzdükten sonra erkek çıkarılmalıdır. Yavrular günde üç kez beslenmeli ve başlangıçta sadece infusoria veya yeşil su kabul edecektir. Daha sonra bebek tuzlu su karidesine veya ticari olarak satılan kızartma yiyeceklerine taşınabilirler.

Sıcaklık: &#;C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 13 santimetre
En Az Akvaryum Hacmi:  Litre
Su Sertliği:  pH ve Yumuşak ila Orta

Hastalıkları: Mantar ve Beyaz Benek diyebiliriz. Kaya tuzu tedavi uygulaması  yapılabilir. 

Yorum : 

Moonlight guramilerin en az 29 galonluk ( litre) bir tankta barındırılması gerekir ve birden fazla erkek guramiyi bir arada tutmayı planlıyorsanız bu boyut büyük ölçüde artar. Erkekler inanılmaz derecede bölgeseldir ve iki erkeği küçük bir tankta bir arada tutarsanız, genellikle ağır yaraları olan iki balıkla karşılaşırsınız, bu genellikle ölümcül olabilir. 

Diğer guramilerin çoğunda olduğu gibi, bir tankta birkaç dişi ve bir erkek tutmak en iyisidir. Birden fazla erkek beslemeye kararlıysanız, 75 galon ( litre) kadar büyük bir tanka ihtiyacınız olabilir, ancak bazen 45 galon ( litre) veya daha büyük olanlardan kurtulabilirsiniz.

Moonlight guramileri en iyi baloncuk yuvaları oluşturucuları olduğundan ve erkeklerin genellikle yuva için bir çapa olarak kullanabilecekleri bir şeye ihtiyaçları olduğundan, tankta bir miktar yüzen malzemenin sağlanması kesinlikle önemlidir. Erkek, yuvayı yüzlerce baloncuktan inşa edecek ve inç çapında yuvalar görmek alışılmadık bir durum değil.

Cennet balığı (gurami cennet) birçok kişinin severek izleyeceği, görseli son derece güzel bir tatlı su akvaryum balığıdır.

Benzersiz renkleri ve tavırları sizi kendine çekerken, saldırgan tavırları yüzünden biraz sorun yaşayabilirsiniz. Ancak, cennet balığı saldırganlığını telafi edebilecek kadar seyri güzel ve dayanıklı bir türdür.

Bu rehber size gurami cennet balığının bakımı, tüm özellikleri ve hakkında diğer tüm detayları öğretecektir.

Cennet Balığı Tür Özeti

Diğer İsimler:Gurami cennet, Paradise fish
Bilimsel Adı:Macropodus opercularis
Kökeni:Doğu Asya
Beslenme:Hepçil (Omnivor)
Davranış:Orta derecede agresif (Erkekler saldırgandır)
Kendi Türlerine Davranış:Orta derecede agresif
Yüzme Alanı:Orta ve yüzey
Su Sıcaklığı:16 &#; 26 °C
Su Sertliği:4 – 20 GH
pH Seviyesi: &#;
Minimum Akvaryum Hacmi:80 Litre
Yetişkin Boyutu:10 cm
Üreme:Yumurta bırakırlar
Yaşam Süresi:7 &#; 8 yıl
Bakımı:Kolay

Özellikleri

Bilimsel adı Macropodus opercularis olan cennet balığı, Doğu Asya bölgesine özgü bir gurami türüdür. Özellikle Kore, Çin, Vietnam ve Tayvan bölgelerinde yoğun olarak bulunurlar.

Cennet gurami, çok dayanıklı akvaryum balıkları arasında yer almaktadırlar. Birçok farklı ve zorlu su koşullarında hayatta kalabilirler. Bu özellikleri sayesinde yeni başlıyor olsanız da bakımlarında en ufak zorlanma yaşamazsınız.

Özellikle erkek cennet balıkları oldukça saldırgan tavırlar gösterseler de güzellikleri ve dayanıklılıkları sayesinde hala akvaryumlarda ve süs havuzlarında bakılan popüler türlerdendir.

Dış görünüş ve davranış

cennet gurami balığıPin

Hem renkleri hem desenleriyle görseli son derece güzel balıklardan biridir. Uzun yüzgeç ve kuyruklarıyla renklerini, farklı desenlerini tam olarak sergileyebiliyorlar.

Sırt ve anal yüzgeçleri birbirine benzer şekillere sahiptir. Balığın rengi ve deseni farketmeksinizin bu yüzgeçlerinin ucunda beyaz, ince bir şerit bulunur.

Cennet balıkları, klasik gurami türlerinde olduğu gibi sivri bir kafa ve torpido şeklinde vücuda sahiptir. Renk olarak birkaç popüler çeşidi vardır.

En yaygın bulunan renk kombinasyonu, mavi ve kırmızıya çalan turuncu renklerle oluşmuş bir desendir. Sade mavi renkde de bulunan bir varyantı vardır. Bu varyantta da kuyruk ve yüzgeçlerde soluk renkte turuncu çizgiler görülür.

Oldukça agresif olduğu düşünülse de orta derecede agresif balıklar grubuna dahildir. Genel olarak orta ve yüzey arasında yüzerler. Tıpkı beta balıkları gibi labirentli olmaları sebebiyle oksijeni yüzeye çıkarak alırlar.

Agresifliklerini minimuma indirmek için doğru boyutta bir akvaryum ve yanına doğru balıklar seçmelisiniz. Aksi taktirde çok fazla saldırganlık gözlemleyebilirsiniz.

Özellikle üreme dönemlerindeki erkek balıklar agresif tavırlar sergileyecektir. Cennet balığı edinmeden önce mutlaka doğru ortamı oluşturmak için hakkında bilgi edinmelisiniz.

Doğal yaşam alanı

Doğal yaşam alanları Asya&#;nın yavaş akan, sığ sularıdır. Bu bölgelerde geniş bir pH ve sıcaklık farklı olduğundan zor ortamlara ayak uydurmaları kolaydır. Yine de tüm bu bölgelerin ortak noktası bol bitki örtüsüne sahip olmalıdır.

Cennet gurami bakacaksanız, hem sağlıklı olmaları hem de agresif davranışlarını azaltabilmek için bitkili akvaryum kurulumu gerekecektir (basit bitkilerden oluşan yeterli boyutta bir akvaryum).

Cinsiyet ayrımı

Akvaryumdaki huzur için belirli oranda erkek ve dişi seçimi yapmanız yararınıza olacaktır. Neyse ki cennet balığı cinsiyet ayrımı yapması kolay bir türdür.

Cennet balığının cinsiyet ayrımı için aşağıdakilere bakabilirsiniz:

  • Erkek cennet gurami, dişiye göre daha iridir.
  • Erkek cennet balığının renkleri daha parlak ve canlıdır.
  • Dişilerin yüzgeçleri daha kısadır.

Hangi balıklarla yaşar?

Gurami cennet balığı hangi balıklarla yaşar?Pin

Cennet balığı yanına balık seçerken boyutlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz balıkların agresif olmayan ve cennet guramiden daha büyük balıklar olması gereklidir. Cennet balıkları kendi boyutlarında veya küçük balıklara üstünlük sağlamak için saldırganlık gösterecektir.

Bu kriterlere dikkat etmezseniz sürekli onlara saldıracak ve hatta öldürene kadar durmayacaklardır. Cennet gurami balığı için en uyumlu akvaryum balıkları:

  • Dev Danio
  • Cüce Vatoz
  • Kristal köpek balığı
  • Gugukkuşu Kedibalığı
  • Makrakanta

Bakımı

Cennet balığı bakımı zor olmayan bir türdür. Bu konuda en önemli nokta saldırganlıklarını kontrol altına alabilmektir. Soğuk, zor su koşullarına karşı dayanıklı olmaları onları cazip kılsa da doğru ortam kurulmazsa saldırganlıkları sizin için zorlayıcı olabilir.

Akvaryum

Akvaryum hacmi 80 litre ve üzeri olmalıdır. Bu hacim, tek bir cennet gurami için yeterli olacaktır. Birkaç cennet balığına bakmak istiyorsanız her balık için en az 30 litrelik hacim eklenmesi gereklidir.

Saldırganlığı minimuma indirmek için mümkün olduğunca alan sağlamalısınız. Yeterince alana sahip olan balıklar kendini stres altında hissetmez ve uysallaşır. Bu yüzden cennet balığı bakımında akvaryum boyutu büyük bir öneme sahiptir.

Akvaryuma konulacak malzeme ve sağlanacak ortama gelince mümkün olduğunca habitatlarını taklit etmeye çalışmalısınız. Cennet balığı sığ, bol bitkili ortamları tercih edecektir. Bu yüzden bitkili bir akvaryum kurmanız doğrusu olacaktır.

Bitki seçimi tercihinize kalmıştır. Basit bitkileri ve moss türlerini kullanarak oları mutlu edecek ortamı kolayca yaratabilirsiniz.

Bu balıklar için saklanma alanına pek ihtiyaç yoktur. Ancak, başka balıklarla birlikte bakacaksanız onlar için kayalar ve küplerle saklanma alanı oluşturabilirsiniz.

Zeminde zaman geçirmedikleri için alt tabaka malzemesini de isteğinize göre seçebilirsiniz.

Su Değerleri

Cennet gurami için su şartlarının zor olması sorun değildir. Soğuk sularda da yaşabildiklerinden, ısıtıcı gerektirmeyen balıklar arasındalardır. Yine pH ve gH olarak da zor koşullar istemezler. Kısacası yeni başlayanları zorlamayacak, bakımı kolay balıklardandır.

Her akvaryum balığında olduğu gibi zararlı elementleri uzaklaştırmak için gerekli su değişimleri ve bakımlarını aksatmadan haftada bir olacak şekilde yapmanız gerekiyor. Gerekli su parametreleri yazının başında, tabloda verilmiştir.

Besleme ve yemler

Cennet balıkları yem konusunda seçici değillerdir. Hem etçil hem de otçul bir balık türüdür. Tablet, pul veya granül yem farketmeksizin afiyetle tükeyeceklerdir.

Gurami cennet balığı için tavsiye ettiğimiz yemleme şekli, karışık yemlemedir. Birkaç çeşit yemden oluşan bir karışım oluşturarak kendi habitatlarında olduğu gibi çeşitli beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Yapacağınız karışımın yanı sıra ıspanak, bezelye, kabak gibi sebzeleri de vererek bağırsaklarını rahatlatabilirsiniz. günde bir kere olacak şekilde sebze vermeniz oldukça yararlı olacaktır.

Tabi ki protein eksikliği ve sonucunda da hastalıklarla karşılaşmamak için canlı veya dondurulmuş yem de kullanabilirsiniz. Larvalar, solucanlar, kan kurdu ve tuzlu su karidesi gibi yemler de verebilirsiniz.

Üreme

cennet balığı üretimi ve üremePin

Üremesi ve üretilmesi oldukça kolay balıklardandır. Yeni başlıyor olsanız bile onlardan yavru alabilirsiniz. Betalarda olduğu gibi cennet balığı da kabarcık oluşturarak üreme sağlayacaktır.

Dişi cennet balığı yumurtaları tutarken yaklaşık 2 hafta kadar yemek yemeyecektir. Bu yüzden çiftleşmeden önce iyi beslenmesini sağlamak oldukça önemlidir.

Cennet Balığı Üretimi

Üretime başlamak için erkek ve dişiyi ayrı bir üreme akvaryumuna alın ve canlı, dondurulmuş yemlerle besleyerek güçlenmelerini sağlayın. Bu, aynı zamanda üremeye de teşvik edecektir. Akvaryumu tamamen değil 20 &#; 25 cm yükseklikte suyla doldurun (yavruların labirent organının doğru gelişmesine yardımcı olacak).

Eş seçimi yaparken iki balığın da damızlık boyda olmasına dikkat etmelisiniz. Genç bir dişi ile çiftleştireceğiniz damızlık erkek, dişi balığa zarar verebilir hatta öldürebilir. Çiftleşme zamanı geldiğinde erkek balık baloncuk üreterek bir yuva yapacaktır.

Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra akvaryumdan çıkarılmalıdır aksi taktirde yumurtaları koruyan erkek dişiye karşı saldırganlaşacak, zarar verecektir. Yavruların yumurtadan çıkması sıcaklığa bağlı olarak ortalama 2 ila 3 gün sürecektir.

Sıcaklığı 27 dereceye çıkararak süreci hızlandırabilirsiniz. Yumurtaları bekleyen erkek bu süreçte yemek yemeyeceğinden ve yavruları yiyebileceğinden yavrular çıktıktan sonra erkek cennet balığını da akvaryumdan çıkarmanız gereklidir.

YouTube video

Hastalıklar

Cennet balığına özgü herhangi bir hastalık yoktur. Genel balık hastalıkları görülebilir. Onları sağlıklı ve hastalıktan uzak tutmak için genel temizliğe ve suyun temiz olmasına dikkat etmeniz yeterlidir.

Haftalık en az %25 su değişimi yapmak akvaryumda birikecek nitrit ve amonyak gibi zararlı elementleri uzaklaştıracaktır. Balığın stresten mümkün olduğunca uzak tutulmasıyla hastalıkların önüne geçilebilir.

Balık Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Sonuç

Cennet balığı güçlü ve dayanıklı bir balıktır. Onları sağlıklı tutmak için harcamanız gereken efor birçok akvaryum balığına nazaran oldukça azdır.

Bu balıklar bakılmak isteniyorsa dikkat edilmesi gereken en önemli husus agresifliklerini kontrol altında tutmak olacaktır. Bunun önüne geçebilmeniz için gerekli şartlara rehberimizde yer verdik.

Lütfen tüm soru, görüş ve önerileriniz için yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin.

SSS

Cennet balığı nasıl beslenmelidir?

Beslemek için özel gereksinimlere ihtiyaçları yoktur. Genel olarak sağlıklı kalabilmeleri ve renklerinin her daim canlı olması için arada bir canlı ve dondurulmuş yemler verilmesi uygun olacaktır.

Cennet balığı dayanıklı mı?

Evet, cennet balıkları son derece dayanıklı akvaryum balıklarından biridir. Hem su koşulları hem de zor ortamlara uyum sağlamaları, onları dayanıklı balık türlerinden biri yapıyor.

Cennet balığı beta balığı ile aynı mı?

Hayır, cennet balığı betalardan farklı bir türdür. Aralarında karakter ve görünüş olarak çok benzerlik olsa da farklı tür balıklardır.

TwitterFacebookWhatsAppPinterestRedditShareTelegramTumblr

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası