göbek bağı ne zaman düşmeli / Göbek bağını gömmek hurafe mi? Düşen göbek bağı ne yapılmalı? - Masiva Haberleri

Göbek Bağı Ne Zaman Düşmeli

göbek bağı ne zaman düşmeli

Göbek bağı düştükten sonra ne zaman iyileşir?

Ebeveynler bebeği dünyaya geldikten sonra göbek kordonu bakımı hakkında bazı bilgilere ihtiyaç duyarlar. Anne karnında beslenme ve oksijen alışverişinin yapıldığı bebek kordonu genellikle doğumdan 2 hafta sonra düşer. Bu süreçte bebeğinizin göbek bakımını yapmanız ve olası bazı riskleri ortadan kaldırmanız gerekir.

funduszeue.info

Yayınlanma: - 16 Nisan Güncellenme:

Göbek bağı düştükten sonra ne zaman iyileşir?

Göbek bağının zarar görmesi bebeğin gelişiminin durmasına hatta yaşamsal sürecini kaybetmesine neden olur. Enfeskiyon riskini önlemek için mutlaka günde bir defa pansuman ve hijyeni sağlanmalıdır. Birçok anne baba bebeğinin göbeğindeki mandaldan ötürü endişe duysa da bebek asla ağrı ve acı hissetmez. Göbeğindeki mandalı yavaş hareketlerle sağa, sola ve yukarı kaldırarak pansuman işleminin yapılması sağlanmalıdır.

TEMİZ VE KURU TUTMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Bebeğinizin göbek bağının temizliği ve kuru olması çok önemlidir. Özellikle banyodan sonra temiz bir bez ile kurulanmalı hatta fön makinesinin düşük ayarı ile uzaktan kuruması sağlanmalıdır. Bebeğinize hastaneden verilen sıvı ile bakımı yapılmalı krem, losyon gibi ürünler kullanılmamalıdır. Bebeğinizin altını bezlerken göbeğine gelen kısmı katlayarak bezle temasını önleyebilirsiniz. Aynı zaman da sık aralıklarla bebeğinizin bezini değiştirmeniz gerekir.

DÜŞEN GÖBEK BAĞI NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

Bebeğinizin göbek kordonu kısa sürede sulu ve yapışkan özelliğini kaybeder, kurur ve sonunda düşer. Göbek bağının tamamen iyileşmesi yaklaşık olarak 1 hafta sürebilir. Mümkün olduğu kadar kendi haline bırakmak ve göbek bölgesine nazik davranmak gerekir. Göbek bağı düştükten sonra yalnızca doktorunuz önerdiği takdirde müdahale etmeniz gerekir.

Bebeklerde damak düşmesi nedir? Belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirBebeklerde damak düşmesi nedir? Belirtileri ve tedavisiBebeklerde konak nasıl temizlenir?İlginizi ÇekebilirBebeklerde konak nasıl temizlenir?Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirYenidoğan bebeklerde göz çapaklanması belirtileri ve tedavisi

AğrıannebabaBebek

Göbek Bağı Nedir?

Göbek bağı, fetüsün plesentaya bağlı kalmasını sağlayan ortasından kan damarları geçen hortum benzeri bir yapıdır. Bu yapı üzerinden anne karnındaki bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılanır. Göbek kordonu olmadan bebek yaşamını devam ettiremez. Bebeğin tüm besin ihtiyacının ve oksijeninin karşılandığı göbek bağı, vücudundaki atık maddelerin uzaklaştırılmasını da sağlar. Bu bağ doğumda kesilir ve geri kalan kısım ilk günlerde jöle gibi yapışkan ve sulu bir kıvamdadır. İlerleyen günlerde ise sarı, kahverengi ve siyah renge dönerek düşer.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Hastaneden ayrılmadan önce ebeveynlere göbek bağına nasıl bakım yapacaklarına dair bilgilendirme yapılır. Göbek bağı bakımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • %70 saf alkol içeren bir solüsyon ile günde 1 defa göbek bağının üstünü silerek iyice ıslanması sağlanır ve taşan sıvı silinir.
  • Temizleme işlemi yaparken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Şayet göbek bağının olduğu bölgeye buraya idrar veya dışkı teması olmuş ise her defasında bakım yapılması önerilir.
  • Göbek bağının kuru kalması düşmesini kolaylaştırır. Bu nedenle düşene kadar bebeğin yıkaması önerilmez. Eğer bebeğin yıkanması gereken bir durumunda kalınırsa banyo sırasında göbeğinin kuru kalması için bir bez örtülebilir. Islanma olmuşsa banyodan sonra göbeğinin kurulamak için dikkat edilmesi gerekir.
  • Sıcak havalarda göbek bağını açıkta bırakacak şekilde kıyafetler giydirilmesini önerilir.
  • Bebek bezi veya külot ile göbek bağı olan bölgesinin kapanmaması gerekir. Bu sayede bölgenin hava ile temas etmesini sonucu göbek bağının daha çabuk düşmesini sağlanır.
  • Göbek bağına kesinlikle herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Bu süreçte kendiliğinden düşmesi beklenmelidir.
  • Göbek bağı düştükten sonra en az gün daha alkol ile bakım yapılması bu alanın kurumasını kolaylaştırır.

Ebeveynler göbek bağını temizlerken bebeğin canının yanmasından korkarlar. Bu yüzden bazen etkin şekilde bakım yapamayabilirler. Göbek bağında sinir hücresi olmadığı için bebek bu esnada herhangi bir ağrı hissetmez. Bu yüzden gönül rahatlığı ile detaylı bir şekilde temizlenebilir.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Doğumdan sonraki günlük süre içerisinde göbek bağının düşmesi beklenir. Ancak bebeğin göbek bağı daha erken veya geç de düşebilir. Bazı durumlarda göbeğin zamanından önce düşmesi kanama veya enfeksiyon gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca o bölgede küçük bir bağın kalmasına neden olabilir. Bu bağa granülom adı verilir. Granülom meydana gelmesi halinde bu durumun poliklinikte değerlendirilmesi ve hekim tarafından ek bir tedaviye gereksinimin olup olmayacağına karar verilmesi gerekir. Yanı sıra göbek bağının 28 gün geçmesine rağmen düşmemesi halinde de hekime başvurulması gerekir. Geçmeyen kanamalar bebeğin bağışıklık sistemi veya anatomisiyle ilgili sorunlardan dolayı meydana gelebilir.

Göbek Bağı için Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Göbek bağı bakımını düzenli olarak ve doğru bir şekilde yapıldığı zaman sağlıklı bir şekilde kuruyarak düşecektir. Aylık kontrollerde doktor bu bölgeyi de kontrol ederek herhangi bir sorun olup olmadığını bildirir. Ancak göbek bağında bazı belirtiler görüldüğü zaman hemen doktora gidilmesi doğru olur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Göbek bağının etrafından gelen iltihap gibi kötü kokulu sızıntı
  • Göbek bağında görülen kızarma veya şişme
  • Göbek bağı etrafında hassasiyet gelişmesi
  • Göbek bağı kanamasının dakika baskı uygulanmasına rağmen durmaması
  • Göbek bağında az miktarda da olsa 28 günden fazla devam eden kanama olması

Göbek Dışarı Dönük Şekildeyse Ne yapılmalıdır?

Bebeklerde göbeğin dışa doğru çıkıntılı olması genellikle zararsız bir fıtıklaşmadır. Bu durum için geleneksel kulaktan dolma bilgilerle;

  • Madeni para konulması,
  • Yara bandı yapıştırılması veya bandaj sarılması,
  • Kıyafet ile sarılması herhangi bir yarar sağlamadığı gibi enfeksiyona neden olabilir.

Bu yüzden kesinlikle denenmemelidir. Göbeğin bu şekli genellikle bebek 2 yaşına gelmeden kendiliğinden düzelir. Nadiren 5 yaşına kadar uzayabilir.

Bebeğinizi ilk defa kucağınıza aldığınız sahne, ömür boyu gözünüzün önünden gitmez. O an ki duygularınız, bu zamana kadar hissetmediğiniz çok farklı duygulardır.

Bebeğiniz o kadar minik ve narindir ki ona dokunmaktan, zarar vermekten çok korkarsınız. Bu miniği beslemek ve bakımını üstlenmek sizi biraz korkutuyor olabilir.

Özellikle göbek bağı (göbek kordonu), yeni doğum yapmış annelerin en çok korktuğu şeydir. Panik yapmayın, endişelenecek hiçbir şey yok! Bebekler hakkında bilgi sahibi olduğunuz ve püf noktaları öğrendiğiniz takdirde ona dünyada en iyi bakacak kişi siz olacaksınız.

Sizin de göbek bağı ile ilgili aklınızda soru işaretleri varsa; göbek bağı nedir, ne işe yarar, bakımı nasıl olmalıdır ve ne zaman düşer gibi soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.

Göbek Bağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Anne ile bebek arasındaki bağ, henüz anne hamile olduğunu öğrenmeden başlar.

Döllenme gerçekleştikten sonra tamamen anneye bağımlı bir şekilde gelişmeye devam eden embriyo, gebeliğin 5. haftasından itibaren göbek kordonu adı verilen bir bağ aracılığıyla anne ile besin ve oksijen alışverişini yapmaya başlar.

Kan damarları bakımından zengin olan bu kordon yumuşak ve kıvrımlı, hortuma benzer bir yapıya sahiptir. Göbek bağı şunlardan oluşur;

  • Oksijen ve besinleri anneden bebeğe taşıyan bir toplardamar,
  • Atıkları kirli kan ile bebekten plasentaya taşıyan iki atardamar.

Kordondaki bu kan damarları Wharton jölesi adı verilen jölemsi bir yapıyla korunmuş ve etrafı zarla kaplanmıştır.

Aksi bir durum yaşanmasıyla bebeğin hayatı riske gireceğinden göbek bağı bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gebelikte yaşanabilecek göbek bağı sorunları ise şunlardır:

  • En sık karşılaşılan problem kordon dolanmasıdır. Bebeğin anne karnında hareket ederken kordonu boynuna dolaması nedeniyle olur. Genelde bebekte olumsuz bir duruma sebep olmasa da bazen damardaki kan akışı olumsuz etkilenerek bebeğin beslenmesini etkileyebilir.
  • Bir diğer problem kordonda düğüm oluşmasıdır. Bu problemin damarlardan birinin uzun olması nedeniyle yaşandığı düşünülmektedir.
  • Nadir olarak görülen bir problem kordon sıkışmasıdır. Kordonun bebeğin kol ve bacakları arasında sıkışması durumudur.
  • Göbek kordonunun 35 cm’den kısa olduğu kısa kordon durumudur.

gobek bagıGöbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Anne ile bebek arasındaki somut bağ olan göbek bağı, doğumun gerçekleştiği ana kadar varlığını sürdürür. Doğumdan sonra bebeğin göbek deliğinden itibaren cm yukarısından klempe edilerek kesilir.

Yaklaşık bir iki hafta içerisinde de jölemsi kıvamını kaybeder, yavaş yavaş rengi sarıdan kahverengine doğru döner ve sonrasında iyice kuruyarak düşer. Göbek bağı düştükten sonra göbek deliğinin tamamen iyileşmesi içinse yaklaşık bir hafta daha geçmesi gerekir.

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Taze anneler için göbek bağı bakımı biraz ürkütücü gelebilir. Ancak doğru bakımın nasıl yapılacağını bildiğiniz takdirde endişelenmeniz gereken hiçbir şey yoktur.

Bu konuda doktorunuz veya hemşireniz size bilgilendirme yapacaktır. Ancak biz yine de göbek bağı bakımı nasıl yapılır, bakım yapılırken nelere dikkat edilmelidir hatırlatalım:

  • Kordonun temiz ve kuru tutulması oldukça önemlidir. Bebeğinizi bezlerken kordonunun dışarıda kalarak hava alması daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Eğer bezi göbeğinin üzerini aşacak bir boyuttaysa bezin üstten bir kısmını katlamayı deneyebilirsiniz.
  • Eskiden çocuk doktorları göbek bağının alkolle temizlenmesini tavsiye ederlerdi. Ancak şimdilerde bağın kendi kendine iyileşmesinin daha doğru olduğu savunuluyor. Çünkü alkolün tahriş etkisi yarattığına ve iyileştirmeyi geciktirdiğine inanılıyor. Yine de bu konuyu doktorunuza danışmakta fayda vardır.
  • Yenidoğanda göbek bakımı yapılırken bağ düşene kadar suyla temas etmemesi oldukça önemli. Bu süreçte elbette ki bebeğinize banyo yaptırmak isteyeceksiniz. Ancak banyo yaptırırken göbek bağını sudan korumaya özen göstermek enfeksiyon kapmaması ve daha erken iyileşmesi açısından önemlidir. Göbek bağı düşene kadar küvet içerisinde banyo yaptırmak yerine bebek süngeri ile miniğinizi temizleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin ki kordon bölgesi idrar ve dışkı ile temas etmesin. Kaynatılmış ve ılıtılmış su ile nemlendirdiğiniz bir bez aracılığıyla bağın çevresini nazikçe temizleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğimin canını acıtır mıyım diye endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü göbek bağında sinir uçları bulunmaz.
  • Bebeğin göbek kordonuna herhangi bir şekilde müdahale etmeyin ve kendi kendine düşmesini bekleyin.

Dilerseniz &#;Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?&#; Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Göbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Nadir olarak karşılaşılsa da bazen bebeğinizde göbek bağı enfeksiyonu gelişebilir. Enfeksiyondan şüpheleneceğiniz durumlar ise şöyle;

  • Göbek bağı çevresinde kızarıklık veya şişkinlik,
  • Kordona veya cildine dokunulduğunda bebeğin ağlaması,
  • Kordondan kötü koku gelmesi,
  • Kordondan sarımtırak akıntı gelmesi,
  • Kanama görülmesi.

Bebeğinizde bu gibi belirtiler görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. İyileşme sürecinde zaman zaman bebeğinizin göbek bağında az miktarda kanama gözlemleyebilirsiniz. Kanayan bölgeye bir miktar basınç uyguladığınız takdirde kanama duruyorsa bu normaldir.

Ancak beş dakikadan daha uzun bir süre basınç uyguladığınız takdirde kanama hala durmuyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız.

Enfeksiyon oluşmasında erken müdahalede bulunmak yayılmasını engellediğinden oldukça mühimdir.

Göbek Bağının Zamanından Önce veya Sonra Düşmesi

Göbek bağının çok erken düşmesi ve uzun süre düşmemesi bazı problemlere yol açabilir. Göbek bağının düşmesi erken gerçekleşirse kanama meydana gelmesi ve enfeksiyon oluşması riski artarken, bir aya kadar hala düşmemiş olması da anatomik bir bozukluk olabileceğini akla getirmektedir.

Bazen de kordon tam dipten düşmek yerine bir parçası yerinde kalır. Böyle bir durumda eğer birkaç gün sonrasında kalan parça düşerse genelde sorun olmaz. Ancak bazen bu durum enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Yenidoğan Bebeklere K Vitaminin Önemi

K vitamininin kanın pıhtılaşması üzerinde önemli bir rolü vardır ve yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği görülme olasılığı yüksek olduğu için herhangi bir kanama meydana gelmemesi için K vitamini iğnesi yapılır veya damlası damlatılır.

K vitamini eksikliği olan bebeklerde göbek bağı düştükten sonra uzun süren kanamalar meydana gelebilir. Hatta bazen K vitamini takviye edilmiş bebeklerde de bu durumla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda K vitamini ilavesi yapılarak kanamanın durdurulması amaçlanır.

funduszeue.info

Gebelikten itibaren bebeğiniz hakkında pek çok endişeye kapılırsınız. Ancak işin doğrusunu bildiğiniz takdirde bu endişelerinizden kurtulacaksınız.

Bebeklerde göbek bağı bakımı da hakkında bilgi sahibi olduğunuzda korkmamanız gereken bir konudur. Bebeğinizin bakımını iyi yaptığınız ve onu iyi takip ettiğiniz sürece bir sıkıntı yaşamazsınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası