okula göndermeme cezası kanunu / Liseye gitmeyen çocukların velilerine para cezası! - Gündem Haberleri

Okula Göndermeme Cezası Kanunu

okula göndermeme cezası kanunu

Çocuğu okula göndermeme cezası ne kadar?() Çocuğunu okula göndermeyen ne kadar ceza veriliyor?

Koronavirüsten dolay&#; erkenden kapanan okullar bu y&#;l erken aç&#;lacak ve Milli E&#;itim Bakan&#; Ziya Selçuk'un duyurusuyla okullar 31 A&#;ustos'ta aç&#;lm&#;&#; olacak. Koronavirüs kayg&#;lar&#; olan velilerin bir k&#;sm&#; çocuklar&#;n&#; okula göndermek istemiyor. Çocu&#;umu okula göndermezsem ne kadar ceza al&#;r&#;m ara&#;t&#;rmas&#; yapan veliler et&#;itim ve ö&#;retim döneminde çocuklar&#; okula göndermeme cezas&#; ne kadar ara&#;t&#;rmas&#; yap&#;yor. Özellikle 66, 67 ,68 ayl&#;k çocuklar okula gider mi sorusuna cevap arayan baz&#; veliler, çocuklar&#;n&#;n ya&#;lar&#;n&#;n çok küçük olmas&#;ndan dolay&#; okula göndermek istemiyor. Peki çocu&#;unu okula göndermeme cezas&#; ne kadar?

OKULA BA&#;LAMA YA&#;I KAÇ OLACAK?

31 A&#;ustos'ta okullar&#;n aç&#;lmas&#;yla birlikte e&#;itim ve ö&#;retim döneminin ba&#;lamas&#; ile velileri bir heyecan sard&#;. Velilerin koronavirüs kayg&#;lar&#; ve çocuklar&#;n&#;n ya&#;lar&#;ndan dolay&#; çocuklar&#;n&#; okula göndermemek için ara&#;t&#;rmalar&#; ba&#;lad&#;. Özellikle 1. s&#;n&#;fa ba&#;layacak olan çocuklar&#;n okula gitmemesi için veliler ara&#;t&#;rnaya ba&#;lad&#;. Peki 66, 67 ,68 ayl&#;k çocuklar okula gidecek mi? Okula gitme ya&#;lar&#; nedir?

Kaç ayl&#;k çocuk anaokuluna ba&#;layabilir?

e&#;itim ve ö&#;retim döneminde anaokuluna ba&#;layacak olan çocuklar&#;n ya&#; durumuna aç&#;kl&#;k getirelim. Eylül sonu itibar&#;yla ayl&#;k çocuklar anaokulu kay&#;t yapt&#;rabilirler.

Kaç ayl&#;k çocuk ana s&#;n&#;f&#;na ba&#;layabilir?

e&#;itim ve ö&#;retim döneminde ana s&#;n&#;f&#;na ba&#;lama ya&#;&#; ise Eylül sonu itibar&#;yla ayl&#;k olacak çocuklard&#;r.

&#;lk okula ba&#;lama ya&#;&#; kaç?

e&#;itim ve ö&#;retim döneminde ilk okula ba&#;lama ya&#;&#; yine Eylül sonu itibari ile 69 ayn&#; doldurmu&#; olan çocuklar dahil olacak ve bu çocuklar kay&#;t yapt&#;rabilecekler. Buna ek olarak 66, 67, 68 ayl&#;k çocuklar&#;n aileleri e&#;er yaz&#;l&#; ba&#;vuru yaparlarsa çocuklaör&#;n&#; 1. s&#;n&#;fa kay&#;t ettirebilecekler. Tam tersi durum da gerçekle&#;ebilir. E&#;er çocu&#;unuz 69, 70, 71 ayl&#;k ise yaz&#;l&#; ba&#;vuru yaparak çocu&#;unuzu anaokuluna göndermek ya da kay&#;tlar&#;n&#; bir y&#;l erteletmek karar&#; alabilirsiniz. Bu i&#;lemler için okul müdürlüklerine yaz&#;l&#; ba&#;vuru vermek zorunludur.

OKULA BA&#;LAMA YA&#;I NASIL HESAPLANIR?

E&#;er çocu&#;unuzun ne zaman okula gitmesi gerekti&#;inizi hesaplamak istiyorsan&#;z Milli E&#;itim Bakanl&#;&#;&#; buna bir çozüm bulmu&#;. çocu&#;un okula ba&#;lama ya&#;&#; nas&#;l hesaplan&#;r ara&#;t&#;rmas&#; yapan veliler için hesaplama linkini a&#;a&#;&#;ya ekliyoruz.

OKULA BA&#;LAMA YA&#;I HESAPLAMA

ÇOCU&#;U OKULA GÖNDERMEME CEZASI NE KADAR?

Koronavirüs kayg&#;lar&#;ndan dolay&#; birçok veli çocuklar&#;n&#; bu y&#;l okula göndermekten çekinmeye ba&#;lad&#;. çocu&#;u okula göndermeme para cezas&#; nedir ara&#;t&#;rmas&#; yapan velilere ilkö&#;retimin zorunlu e&#;itim oldu&#;unu belirtelim. Yukar&#;da verdi&#;imiz okul ya&#;lar&#;na çocu&#;unuz geldiyle mutlaka kay&#;tlar&#;n&#; yapt&#;rmal&#;s&#;n&#;z. Çocu&#;unu okula göndermeyen velilere okula göndermeme cezas&#; kesilir. Çocu&#;u okula göndermeme cezas&#; y&#;l&#;nda ise çocu&#;un okula gönderilmedi&#;i her gün için veliden 15 TL idari para cezas&#; kesilir. Günlük para cezas&#;na ra&#;men bu i&#;leme devam eden ve çocuklar&#;n&#; okula göndermeyen hatta bu durumu okul idaresine bildirmeyen velilere TL para cezas&#; daha kesilir.

ÇOCU&#;U OKULA GÖNDERMEMEK &#;Ç&#;N NE YAPMAK GEREK&#;R?

E&#;er çocu&#;unuzun sa&#;l&#;k problemi varsa ya da farkl&#; bir gerekçeniz varsa çocu&#;unuzu okula göndermek istemiyorsan&#;z okul idaresine durumu bildirmeniz gerekir. Okul idaresine ba&#;vurarak, ilkokul kay&#;t erteleme dilekçesi ya da okula kay&#;t ettirmeme dilekçesini doldurabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

6 Yaşındaki Çocuğun İstismarıyla Gündeme Gelmişti: Okula Göndermeme Cezası 14 Yıldır Uygulanmamış

Haberler

Gündem

6 Yaşındaki Çocuğun İstismarıyla Gündeme Gelmişti: Okula Göndermeme Cezası 14 Yıldır Uygulanmamış

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı, okula gönderilmeyen çocukları bir kez daha gündeme getirdi. Çocuğunu okula göndermeyen ailelere kesilmesi gereken para cezasının 'den bu yana 15 TL olarak kaldığı ve aynı zamanda uygulanmadığı da ortaya çıktı. 

Türkiye günlerdir, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile 'evlendirmesini' ve küçük kızın yıllardır cinsel istismara maruz bırakıldığı iddialarını konuşuyor. 

Skandalın ortaya çıkmasının ardından, “H.K.G.’nin okula gitmemesine karşın ailesine neden herhangi bir yaptırım uygulanmadı” sorusu ve aileleri tarafından okula gönderilmeyen yüz binlerce çocuğun durumu da bir kez daha gündeme geldi.

’den bu yana günlük yalnızca 15 TL

’den bu yana günlük yalnızca 15 TL

'de kabul edilen ve bugüne kadar bazı değişikliklere uğrayan İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun maddesine yer alan düzenlemeye göre, okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğunu okula göndermeyen velilere idari para cezası öngörülüyor. 

'de yapılan değişiklik kapsamında muhtarlıkça veya mülki amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye her gün için 15 TL tutarında idari para cezasının kesilmesi gerekiyor. Bu cezaya rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye TL idari para cezası öngörülüyor.

"Cezalar aşiretlerle karşı karşıya gelmemek için uygulanmıyor"

"Cezalar aşiretlerle karşı karşıya gelmemek için uygulanmıyor"

Ceza kesme yetkisi, mahalli mülki idari olan kaymakamlarda bulunuyor ancak, kaymakamlar, bu yetkiyi ilçe milli eğitim müdürlerine ve okul müdürlerine devredebiliyor. Buna karşın Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre 'den bu yana bugüne kadar bu ceza uygulanmıyor. 

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre,cezanın uygulanmama gerekçesi ile ilgili ise bazı yetkililer, “Bu düzenleme daha çok doğu ve güneydoğu illerine yönelik yapılmış bir düzenlemeydi. Fakat aşiretlerle karşı karşıya gelmemek için uygulanmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

bin çocuk, eğitimde kayıt dışı

 bin çocuk, eğitimde kayıt dışı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,  geçen pazartesi, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında okula gönderilmeyen çocuklarla ilgili eleştirileri yanıtlamıştı. 

İlkokul çağında 11 bin çocuğun, ortaokul çağında ise 28 bin öğrencinin kaydının bulunmadığını açıklayan Özer, lise çağındaki kayıt dışı öğrenci sayısının ise, bin olduğunu söylemişti. 

Türkiye genelinde kayıt dışı kalan toplam çocuk sayısının bin ’e ulaştığını açıklayan Özer, bin öğrenciyi bir şekilde eğitime katmak için İçişleri Bakanlığı'nın MERNİS kayıt sistemini de çok aktif bir şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak, tek tek ailelere ulaşarak eğitimin içerisine dâhil etmeye çalıştıklarını dile getirmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu Nedir? (TCK )

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu; cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla şu fiillerin işlenmesiyle meydana gelir:

  • Devlet veya özel eğitim kurumlarının (kreşler, dil kursları, meslek kursları vb. dahil) eğitim ve öğretin faaliyetlerine engel olunması eğitim ve öğretimin engellenmesi suçunu oluşturur.

  • Bir kimsenin kişisel eğitim ve öğretim hakkının herhangi bir hareketle engellenmesi eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçuna vücut verir. Örneğin, abisinin kız kardeşini tehdit ederek “kızlar okumaz, okulu bırakmasan seni öldürürüm” demesi suçun bu şeklinin oluşmasına neden olur.

  • Öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına engel olunması da eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçuna vücut verir. Örneğin, özel bir okul ile aralarında yaşanan bir sorun nedeniyle okul binasına girerek kapıları kilitleyen ve öğrencilerin okula girişini engelleyen kişi “eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu” işlemiş olur.

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu ancak özel kastla işlenebilir. Failin, mağdurun eğitim ve öğretim hakkını ihlali bilinç ve iradesinin olması gerekir. Failde özel kast yoksa, fiilen eğitim ve öğretim engellenmiş olsa dahi suç meydana gelmez.

Basit yaralama ve tehdit, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun unsuru olduğundan faile bu suçlardan dolayı ayrıca ceza verilemez.

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu, TCK m’te “Hürriyete Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiştir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunun Cezası (TCK )

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun cezası şu şekildedir (TCK m):

(1) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla;

  • a) Devletçe kurulan veya kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine,

  • b) Kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasına,

  • c) Öğrencilerin toplu olarak oturdukları binalara veya bunların eklentilerine girilmesine veya orada kalınmasına,

engel olunması hâlinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunun Nitelikli Halleri (TCK )

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu daha fazla cezayı gerektiren nitelikli halleri de vardır. Buna göre, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçunun;

  • Silahla (TCK m/1-a),

  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle (TCK m/1-b),

  • Birden fazla kişi tarafından birlikte (TCK m/1-c),

  • Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak (TCK m/1-d),

  • Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle (TCK m/1-e),

İşlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. (TCK m/2).

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu gereği hükmedilecek hapis cezasının alt sınırı nedeniyle adli para cezasına çevrilemez.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, sanık hakkında hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaması, denetim süresi içerisinde belli koşullar yerine getirildiğinde ceza kararının hiçbir sonuç doğurmayacak şekilde ortadan kaldırılması davanın düşmesine neden olan bir ceza muhakemesi kurumudur. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu temel hali nedeniyle hükmedilen hapis cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı verilmesi mümkündür.

Ceza ertelenmesi, mahkeme tarafından belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu temel hali nedeniyle hükmedilen hapis cezası hakkında erteleme hükümlerinin uygulanması mümkündür.

Suçun Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaşma

Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Kamu davasına şikayetçi olarak müdahil olan herhangi bir kimse varsa bile şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Suç, dava zamanaşımı süresine riayet edilmek kaydıyla her zaman soruşturulabilir.

Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu yargılamalarında olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunda Görevli Mahkeme

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu hakkında yargılama yapma görevi, asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu Yargıtay Kararları

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçu Yargıtay Kararları


Basit Kasten Yaralama Suretiyle Eğitim ve Öğretimin Engellenmesi Suçu

Sanık hakkında kamu görevlisine karşı kasten yaralama suçundan kurulan hükme yönelik temyiz taleplerinin incelenmesinde; Oluş ve kabule göre, sanığın diğer sanık ile birlikte eğitim ve öğretim hakkını engellenmek amacıyla girdiği sınıfta, öğretim görevlisi olan mağdurun eline vurmak suretiyle yaralama eyleminde bulunduğu tüm dosya içeriğinden anlaşılmakla, mağdurun kasten yaralanması eyleminin, cebir, tehdit kullanarak eğitim öğretime engel olma suçunun kanuni unsuru içinde yer aldığı gözetilmeden, sanık hakkında atılı suçtan karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırıdır (Yargıtay Ceza Dairesi - Karar: /).

Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi Suçunun Unsurları

TCK’nın maddesinde düzenlenen eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu ancak özel kastla işlenebilir. Failin, mağdurun eğitim ve öğretim hakkını ihlali bilinç ve iradesinin olması gerekir. Failin böyle özel bir kastı yoksa, yorum yoluyla bu suçun manevi unsurunun varlığı kabul edilemeyecektir. Sanığın, sadece kızının evde unuttuğu beslenme çantasını vermek için ders saati içinde sınıfa girmesi nedeniyle, sınıf öğretmeni olan müşteki ile tartışmasından ibaret olan eylemde, sanığın eğitim ve öğretimin engellemesi özel kastının ne şekilde gerçekleştiği açıklanıp tartışılmadan yerinde olmayan gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi (Yargıtay 4. Ceza Dairesi - Karar/).

Eğitime Ara Verilmesine Neden Olma Suçu

Olay günü B… A… İmam Hatip Lisesi’nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki Valilik emrini yerine getiren okul idaresi tarafından bahçe kapıları kapatılarak derse başlanıldığı sırada, bu okulda çocukları okuyan sanıkların fikir birliği ve organize içerisinde olmadan, okula girmeyen öğrencileri ve velileri yönlendirerek slogan attırdıkları ve bahçe duvarındaki tel örgüler de kesilerek grubun okul bahçesine girmelerinin sağlandığı ve bu şekilde gelişen olayların neticesinde okulda bir süre eğitime ara verildiğinin anlaşılması karşısında, sanıkların eylemlerinin sayılı (eski) TCK’nın /7. madde ve fıkrası delaletiyle /8. madde ve fıkrasında tanımlanan (eğitim ve öğretimin engellenmesi) suçu oluşturduğu kabul edilmelidir (Yargıtay 8. Ceza Dairesi - Karar : /).

Öğretmeni Sınıftan Çıkarak Tehdit Etme

Hakkında aynı suçtan kurulan mahkumiyet hükmünün Dairemizin tarihli ve / E/ K. nın /1. maddesindeki suçun yasal unsurlarının oluşmadığı, ancak sanığın sair tehdit suçunu oluşturan bu eylemi nedeniyle kendisinin hazır olduğu oturumda şikayetten vazgeçildiği ve sanığın vazgeçmeye itiraz etmeyerek zımnen kabul ettiği de gözönüne alınarak davanın düşmesine karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi, bozma nedenidir (Yargıtay 4. Ceza Dairesi - Karar : /).

Öğrencinin Sınava Girmesinin Engellenmesi

TCK’nın suç tarihinde yürürlükte bulunan şekliyle maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde “Devletçe kurulan veya kamu makamlarının iznine tabi olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerine engel olunması” yaptırıma bağlanmış, başka bir deyişle genel nitelikteki eğitim ve öğretim faliyetlerinin sürdürülmesine yönelik cebir veya tehdit kullanımı ya da hukuka aykırı başka bir davranışın gerçekleştirilmesi, eğitim ve öğretimin engellenmesi suçunda seçimlik hareket olarak düzenlenmişken, hükümden sonra 13/03/ tarihinde yürürlüğe giren sayılı Kanun’un maddesiyle değişik TCK’nın maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde yukarıda belirtilen genel nitelikteki bu düzenlemenin yanı sıra “kişinin eğitim veya öğretim hakkını kullanmasına” cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engel olunması hali, farklı bir ifadeyle anayasal bir hak olan eğitim ve öğretim hakkının bireysel olarak kullanılmasına yönelik engellemeler de suçu oluşturan seçimlik hareketler arasında düzenlenmiştir.

Yargılamaya konu olayda, katılanlar ile aynı üniversitede eğitim gören sanıkların karşıt görüşlü katılanların olay günü yapılacak olan ara sınavlara girmelerini engellemek amacıyla, katılan …‘i birlikte kovaladıktan sonra sanık …‘ın etkili eylemde bulunması, katılan …‘i kovalayarak yaralamaya teşebbüs etmeleri, katılan …‘a ise “sınav salonundan çık yoksa arbede çıkaracağız” diyerek tehdit etmeleri şeklinde gerçekleştiği anlaşılan eylemlerin, bireysel nitelikteki eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine yönelik olduğu, bu itibarla suç tarihindeki yasal düzenlemede suç olarak tanımlanan genel nitelikteki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin engellenmesi kapsamında değerlendirilemeyeceği, sanıkların eylemlerinin TCK’nın ve maddelerine temas eden tehdit ve yaralama suçlarını oluşturacağı gözetilmeden, yerinde görülmeyen gerekçeyle ve suç niteliğinde hataya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi, bozma nedenidir (Yargıtay 4. Ceza Dairesi - Esas : /, Karar : /). (Not: Bireysel eğitim hakkının engellenmesi, 13/03/ tarihine kanuna eklendi, bu karar konu fiil kanuni düzenlemeden önceki tarihe aittir. Yoksa şimdi aynı fiil bireysel eğitim veya öğretimin engellenmesi suçu teşkil eder.)

Okula Giderseniz Öldürürüm Tehdidi

TCK’nın suç tarihinde yürürlükte bulunan şekliyle maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde “Devletçe kurulan veya kamu makamlarının iznine tabi olarak yürütülen her türlü eğitim ve öğretim faliyetlerine engel olunması” yaptırıma bağlanmış, başka bir deyişle genel nitelikteki eğitim ve öğretim faliyetlerinin sürdürülmesine yönelik cebir veya tehdit kullanımı ya da hukuka aykırı başka bir davranışın gerçekleştirilmesi, eğitim ve öğretimin engellenmesi suçunda seçimlik hareket olarak düzenlenmişken, hükümden sonra 13/03/ tarihinde yürürlüğe giren sayılı Kanun’un maddesiyle değişik TCK’nın maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde yukarıda belirtilen genel nitelikteki bu düzenlemenin yanı sıra “kişinin eğitim veya öğretim hakkını kullanmasına” cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engel olunması hali, farklı bir ifadeyle anayasal bir hak olan eğitim ve öğretim hakkının bireysel olarak kullanılmasına yönelik engellemeler de suçu oluşturan seçimlik hareketler arasında düzenlenmiştir.

Yargılamaya konu olayda, sanığın kardeşi olan …’in cezaevine girmesi nedeniyle kendisini bakım ve gözetimlerinden sorumlu hissettiği yeğenleri olan mağdurlar … ve Selcan’ın okula gitmesini istemediği, bu nedenle 28/12/ günü mağdurlara “okula gitmeyeceksiniz, eğer giderseniz sizi öldürürüm” diyerek, ardından da mağdurların annesi olan Perihan’a “bu çocuklar okula gitmeyecek, eğer giderlerse seni öldürürüm” demek suretiyle sürdürdüğü tehdit eyleminin, bireysel nitelikteki eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine yönelik olduğu, bu itibarla suç tarihindeki yasal düzenlemede suç olarak tanımlanan genel nitelikteki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin engellenmesi kapsamında değerlendirilemeyeceği, eylemin TCK’nın / ve 43/ maddelerine temas eden tehdit suçunu oluşturacağı gözetilmeden, yerinde görülmeyen gerekçeyle ve suç niteliğinde hataya düşülerek karar verilmesi, bozma nedenidir (Yargıtay 4. Ceza Dairesi - Esas : /, Karar : /). (Not: Bireysel eğitim hakkının engellenmesi, 13/03/ tarihine kanuna eklendi, bu karar konu fiil, kanuni düzenlemeden önceki tarihe aittir. Yoksa şimdi aynı fiil bireysel eğitim veya öğretimin engellenmesi suçu teşkil eder.)

Eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçu; çoğu zaman öğrencilere atfedilen bir suç olduğundan cezanın sanıkların gelecekleri üzerindeki olası etkileri nedeniyle savunmanın bir ceza avukatı tarafından yapılmasında yarar vardır.


Avukat Baran Doğan

UYARI

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Baran Doğan’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere [email protected] adresine gönderebilirler. Makale yazımında konu sınırlaması yoktur. Makalelerin uygulamaya yönelik bir perspektifle hazırlanması rica olunur.

Okula gönderilmeyen çocuk aileden alınabilir

Hükümet, özellikle kız çocuklarının eğitim hayatını sürdürebilmesi için düzenlenen pek çok kampanyada öncü rol üstlendi.

çocukların okula gönderilmesi için çoğu zaman ailelerin ikna edilmesi yöntemini benimseyen hükümet, istenilen sonucu alamayınca katı kuralları hayata geçirmeye karar verdi.

Göreve geldiği günden bu yana kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmeleri yönünde çalışmalar yapacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu yönde ilk adımı attı.

Bakan Çubukçu, konuyla ilgili olarak 81 ilin valisine bir genelge gönderdi.

Sözkonusu genelgede, "kimse eğitim-öğretim hakkında yoksun bırakılamaz" hükmünü içeren Anayasa'nın 42'inci maddesi, Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunuldu.

Sözkonusu yasalarda, aileler çocuğunun eğitiminin devamını sağlamak ve özrü nedeniyle okula gidemeyen çocuğunun durumunu en geç üç gün içinde okul idaresine bildirmekle yükümlü kılınıyor.

Aynı yasalarda, çocuğunu okula göndermeyen aileye her gün için 15 lira para cezası verilmesi, lira idari para cezası uygulanması yer alıyor.

Ayrıca TCK'ya göre aile hukukundan doğan bakım, eğitim desteğini yerine getirmeyen ailelere bir yıla kadar hapis cezası da verilebiliyor.

"YENİ KAYIT SİSTEMİ ÇOK SÜPER BİR ŞEY"
Çubukçu, Meclis'te ilköğretim okulları için getirilen yeni kayıt uygulamasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Adrese dayalı kayıt sistemi çok süper bir şey'' diyen Bakan Çubukçu, çocukların, artık sistem tarafından otomatik olarak ilköğretim okullarına kaydedileceğini belirtti.

Çubukçu, şöyle konuştu: “Okula gelmeyen çocuk takip edilecek. E-kayıt sistemiyle, çocuk okula gitmesi gerektiği halde gitmiyorsa fark edilecek. Artık beyan etmeseniz de devlet sizin çocuğunuzu, size en yakın okula kaydediyor. Eğer çocuğunu okula göndermiyorsan; devlet, sorumluluklarını hatırlatıyor ve gereğini yapacak.''

İlköğretim çağına gelen çocuklarını okula göndermeyen ailelere uygulanacak yaptırımın sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, para cezasının yanında, Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde de yaptırımlar uygulanabileceğini söyledi.

"AİLESİNDEN ALINABİLİR"
Zihniyetin değişmesi gerektiğini söyleyen Çubukçu, şöyle konuştu: ''Sen, okula göndermeyerek, çocuğunu ihmal veya istismar ediyorsun. Çalıştırıyorsa, istismar ediyordur. Göndermeyip, ihmal ediyor da olabilir. Bu çerçevede aileye çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu, çocuğun, aileden alınmasına kadar gidebilir. Aileler, artık bence bilmeliler ki ülkede çocuğunu okula göndermemesi durumunda bir takım yaptırımlar var. Sadece telkin ve tavsiye değil; hukuki altyapımız var, bunu kullanacağız.''

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası