güzel sanatlar ve spor lisesi / Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi | Mimar Sinan GSL

Güzel Sanatlar Ve Spor Lisesi

güzel sanatlar ve spor lisesi

GÜZEL SANATLAR İLE SPOR LİSELERİNE ÖZEL YETENEK SINAVI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

Türkiye genelindeki 82 güzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına özel yetenek sınavıyla 11 bine yakın öğrenci yerleştirilecek. 

Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu teknik programları, 1 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak. 

Sınavsız yerleştirmede ise öğrencilerin ikametgâhlarına en yakın okullara kayıtları tercihlerine göre yapılacak. LGS kapsamındaki merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında çocuklarının spor, sanat ya da müziğe yeteneği olduğunu düşünen veliler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt için 28 Haziran tarihleri arasında başvuru yapabilecek. 

Öğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıfta alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması ile hesaplanacağından bu öğrencilerin LGS merkezi sınav puanları, yetenek sınavlarında dikkate alınmayacak. Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarının 8'inci sınıfını bitiren öğrenciler, dilekçe ile birlikte öğrenim görmek istediği okul türlerinden en fazla iki okul müdürlüğüne başvurabilecekler. 

Öğrencilerin listeleri Haziran'da açıklandıktan sonra Temmuz ayının ilk haftasında yetenek sınavları tamamlanacak ve öğrencilerin kayıtları LGS sonuçlarına bakılmadan yapılabilecek. Öğrenci seçimine ilişkin yetenek sınavı, bölümler bazında Temmuz'da komisyonlarca yapılacak. Öğrenci seçiminde yetenek sınavında 50 puan barajının altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak, değerlendirmeye alınmayacak. Yetenek sınavında 50 ve üzerinde puan alanların ise yetenek sınavının yüzde 70'i ile ortaokul başarı puanının yüzde 30'u alınarak, tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılacak. En yüksek puandan aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre bölümler bazında belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste 5 Temmuz'da mesai bitiminde okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecek.

BİLSEM öğrencileri direkt kayıt olabilecek

Güzel Sanatlar Liselerinde, öğrencilere güzel sanatlarla ilgili temel bilgi ve beceriler kazandırmak ve güzel sanatlar alanında nitelikli insan yetiştirilmesi için eğitimler veriliyor. Uluslararası yarışmalarda ilk üç dereceye girenler ile Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM) kayıtlı öğrencilerden görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanmış özel yetenekli öğrenciler, yetenek komisyonu olmadan güzel sanatlar liselerine direkt kayıtlarını yaptırabilecek. Görsel sanatlar ile müzik bölümleri bulunan güzel sanatlar liselerinde Türkiye genelinde 82 okulda 16 bin 50 öğrenci eğitim alıyor. Geçen sene güzel sanatlar lisesine 4 bin öğrenci alındı.

Spor alanında nitelikli öğrenciler yetiştiriliyor

Spor liselerinde ise öğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve beceriler kazandırılarak bu alanda nitelikli insan yetiştirilmesi yönünde eğitim öğretim faaliyetleri yürütülüyor. Bu liselere giriş için komisyonlar aracılığıyla yapılan yetenek sınavlarında, öğrencilerin esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon, çabukluk ve hız, kuvvet, ritim, sporculuk geçmişi, takımdaki başarıları gibi kriterlere bakılarak değerlendirme yapılıyor. 

Takım sporlarında ulusal ve uluslararası derecesi olan yetenekli öğrencilere, belirlenen ölçütlere göre daha fazla puan veriliyor. Geçen yıl spor liselerine Türkiye genelinde 6 bin öğrenci kayıt yaptırdı.

Milli sporcu unvanı kazanmış ortaöğretim kurumlarının 9'uncu ve 10'uncu sınıf öğrencilerinin, spor liselerine kayıtları yetenek komisyonu kurulmadan yapılabiliyor. Türkiye'de 76 spor lisesinde 17 bin öğrenci eğitim alıyor.

Güzel sanatlarda 2 bin , spor liselerinde bin öğretmen görev yapıyor.

Ankara Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi

Ankara Güzel Sanatlar Ve Spor Lisesi
okul Kodu
eğitim Türü Normal Eğitim
okul Müdürü Mücahit Tutar
telefon 34 23 38
faks 13 46
e-posta @funduszeue.info
web Adresi funduszeue.info
adres Saltoğlu Angora funduszeue.info:1 Angora Evleri-beysukent-çankaya
vizyon
okulumuz; Sanatın Dünyaya Açıldığı Pencere Olsun.
misyon
öğrenci Yeteneklerini Ön Plana Çıkaran, Araştıran, İnceleyen, Sorgulayan, Yenilikçi, Özgüvenleri Gelişmiş, Cumhuriyetimizin Değerlerine Bağlı, Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmektir.
başarılarımız
resim Bölümü Başarılarımız Ezgi Aksoylu İngiltere Büyükelçiliği Genç Gözüyle Avrupalı Olmak Poster Yarışması Mansiyon Ödülü &#;okulda Avrupa Resim Yarışması Türkiye 3.sü Ezgi Aksoylu Müzik Bölümü Başarılarımız Sivas Türk Halk Müziği 1
personel Bilgileri
müdür Yardımcısı 1 Müd.bş.yrd Müfunduszeue.info
öğretmen 62
memur 1 Memur
yardımcı Hizmetler 1 Şoför
şube Ve Öğrenci Bilgileri
şube Sayısı 8
öğrenci Sayısı
bina Bilgileri
derslik Sayısı 8
atölye-işlik Sayısı 8 Atölye,50 Bireysel Çalışma Odası
fen Laboratuarı 1
bt(bilgisayar) Sınıfı Var+1 1adet
konferans Salonu Var Kişilik
spor Salonu Yok
yemekhane
misafirhane Yok
lojman Bilgileri
lojman Adeti Yok
lojman Bilgisi Yok
il Ve İlçe Merkezine Uzaklık
il Merkezine Uzaklık 17 Km Kızılay`a
ilçe Merkezine Uzaklık 17 Km Kızılay`a,23 Km Ulus`a
yerleşim Yeri Bilgileri
Tl Den Başlıyor.



Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR VE

SPOR LİSELERİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, güzel sanatlar ve spor liseleriyle ilgili iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, güzel sanatlar ve spor liseleriyle ilgili öğrenci seçimi, kayıt-kabul, nakil, eğitim ve öğretim, yönetimle ilgili iş ve işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 14/6/ tarihli ve sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 29 ve 33 üncü maddeleri ile 30/4/ tarihli ve sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

b) Okul: Güzel sanatlar ve spor liselerini,

c) Veli: Öğrencinin anne, baba veya yasal olarak sorumluluğunu üstlenen kişiyi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş ve Okulun Amacı

Kuruluş

MADDE 5 – (1) Güzel sanatlar ve spor liseleri, Anadolu lisesi statüsünde olup güzel sanatlar ve spor eğitimi alanında yatılı, gündüzlü ve karma olarak ilköğretim üzerine 4 yıl eğitim ve öğretim yapılan okullardır. Bu okullar, öncelikle güzel sanatlar ve sporla ilgili yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yerlerde açılır.

Okulun amacı

MADDE 6 – (1) Öğrencilerin Türk Millî Eğitiminin genel ve özel amaçları yanı sıra güzel sanatlar ve spor alanlarında;

a) İlgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda güzel sanatlar ve spor eğitimi ile ilgili temel bilgi ve beceriler kazanmalarına yönelik eğitim-öğretim görmelerini ve alanlarında başarılı bireyler olarak yetişmelerini,

b) Güzel sanatlar ve sporla ilgili yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını,

c) Türk sanat, kültür ve sporuna katkıda bulunan ve başarıyla temsil eden bireyler olarak yetişmelerini,

ç) İş birliği içinde çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazanarak takım ruhu ile hareket etmelerini,

d) Alanlarıyla ilgili araştırma yaparak yorum ve uygulama yetkinliğine ulaşabilmelerini,

e) Millî ve milletlerarası sanatsal ve sportif faaliyetleri takip ederek bilgi ve kültürlerini geliştirmelerini,

f) Spor disiplini ve centilmenliği ile sanatçı duyarlığını benimseyen bireyler olarak yetişmelerini

sağlamaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kontenjan, Başvuru, Öğrenci Seçimi, Kayıt-Kabul ve Nakiller

Kontenjan

MADDE 7 – (1) Bir öğretim yılında güzel sanatlarla ilgili alanların her birine alınacak öğrenci sayısı otuzu; spor alanına alınacak öğrenci sayısı ise doksanı geçemez.

(2) Okul yönetimince belirlenen ve il veya ilçe millî eğitim müdürünce uygun görülen, alanlara göre dokuzuncu sınıflara yeni alınacak öğrenci kontenjanı, her ders yılı mayıs ayının son haftası içinde Bakanlığın ilgili öğretim birimine bildirilir ve ilgili birimce ilan edilir.

(3) Sınıf mevcutları otuzu geçemez. Ancak sınıf tekrarı yapan öğrenci bulunması hâlinde bu sayının üzerine çıkılabilir.

Başvuru

MADDE 8 – (1) İlköğretim okulunu o yıl bitirenler yetenek sınavına girmek için tercih ettikleri bir güzel sanatlar ve spor lisesi müdürlüğüne müracaat ederler.

(2) Başvurular, ders kesimiyle başlar ve temmuz ayının üçüncü haftasının son iş gününe kadar devam eder.

(3) Okul müdürlükleri, sınav giriş belgesini (EK- 1) düzenler ve her program için temmuz ayının son haftası içerisinde öğrenci listesini ayrı ayrı ilan eder.

(4) Ülkemizde öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılır.

Öğrenci seçimi ve kayıt-kabul

MADDE 9 – (1) Öğrenci seçimi, ağustos ayının ilk haftası içerisinde okullarda oluşturulan komisyon tarafından iki aşamalı yetenek sınavı ile yapılır. Sınavlar, resmî tatil günlerine denk gelmesi hâlinde takip eden hafta içerisinde yapılır. Gerektiğinde sınavlara cumartesi ve pazar günleri de devam edilir.

(2) Komisyon, okul müdürünün başkanlığında her alan için ayrı ayrı beş alan öğretmeninden oluşturulur. Komisyon üyesinin üçü ilgili okul öğretmenleri, ikisi ise il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenen diğer okulların öğretmenleri arasından seçilir. Gerektiğinde il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce öğretmen görevlendirmesi yapılabilir.

(3) Komisyon, sınavlara ilişkin esaslar ile puanlama ölçütlerini belirler. Değerlendirme, (yüz) tam puan üzerinden yapılır.

(4) Değerlendirme sonunda birinci ve ikinci aşama sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınır ve her alan için 50 (elli) puan barajını aşan adaylardan en yüksek puanı alanlardan başlanarak sıralama yapılır. Belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste ilan edilir.

(5) Kesin kayıtlar, asıl listeden başlanarak ağustos ayının ikinci haftası içerisinde yapılır. Açık kontenjan bulunması durumunda; yedek listeden puan sırasına göre açık kontenjan kadar kesin kayıt yaptırmaya hak kazananlar tespit edilerek ağustos ayının üçüncü haftasının ilk iş günü mesai saati bitiminde okul müdürlüklerince ilan edilir ve yedek listeden kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtları takip eden dört iş günü içerisinde yapılır. Buna rağmen açık kontenjanı bulunan okullar, yedek listeden öğrenci kayıtlarına ağustos ayının son haftasının mesai bitimine kadar devam ederler.

(6) Açık kontenjanı bulunan ancak yedek listesi olmayan veya yedek listede yeterli sayıda öğrenci bulunmayan okullar, eylül ayının ilk haftası içerisinde aynı usulle sınav yaparak öğrenci alır.

(7) Öğretim yılında nakiller dışında öğrenci kayıt ve kabulü yapılmaz.

Nakiller

MADDE 10 – (1) Bu okullar arasında öğrenci nakilleri;

a) Naklen gidilmek istenilen okulda, öğrenim gördüğü alan ve sınıflarda açık kontenjan bulunması hâlinde,

b) 9 uncu sınıflar için ilköğretim diploma puanı, diğer sınıflar için alt sınıf veya sınıflara ait yıl sonu başarı puanı veya puanlarının aritmetik ortalaması alınarak puan üstünlüğüne göre

ilgili okul müdürlüğünce yapılır.

(2) Bütün sınıflarda alanlara göre oluşacak açık kontenjanlar, haftanın ilk iş günü mesai bitimine kadar okul yönetimince tutanakla tespit edilerek takip eden üç iş günü süresince okul, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin internet adresinde ilan edilir. Ancak, ders yılı içinde öğrencilerin kendi istekleriyle ayrılması nedeniyle boşalan kontenjanlar on günlük sürenin bitiminde ilan edilir.

(3) Kendi istekleriyle ayrılan öğrenciler, on gün içinde okullarına geri dönebilirler. Ancak, 9 uncu sınıfa yeni kayıt olan öğrencilerden, kayıt döneminde ayrılanlar isterlerse asıl kayıtların yapıldığı sürede geri dönebilirler.

(4) Nakil için başvuru, açık kontenjanın ilan süresi içinde öğrencinin öğrenim gördüğü okuldan velisinin alacağı Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK- 2) ile birlikte naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne yapılır.

(5) Nakil başvuruları, öğrenim görülen alan ve sınıf seviyesinde açık kontenjan bulunması şartı ile bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen esaslara göre haftanın son iş günü okul yönetimince değerlendirilerek ilan edilir. Ancak, nakil için başvuruda bulunan öğrenci sayısının ilan edilen açık kontenjandan fazla olması ve puanların eşitliği hâlinde kur’a ile belirlenen öğrencinin nakli kabul edilir. Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak en geç iki iş günü içerisinde bildirilir.

(6) Naklin uygun bulunması ile ilgili tebliği izleyen üç iş günü içinde, yeni okula kayıt yaptırılması zorunludur. Ancak, özre bağlı sebeplerle bu sürenin aşılması durumunda, özrün on gün içerisinde belgelendirilmesi şartıyla da kayıt yaptırılabilir. Nakli kabul eden okul müdürlüğünce öğrencinin tasdikname ve öğrenci dosyası geldiği okulundan istenir.

(7) Bu okullara, resmî ve özel güzel sanatlar ve spor liseleri ile üniversitelerin bünyesinde bulunan konservatuvarlara bağlı ortaöğretim okul veya kurumlarından öğrenci nakli yapılır. Bu okullardan resmî ve özel diğer ortaöğretim kurumlarına geçiş ise ilgili mevzuat hükümleri ile okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılır.

(8) Üniversitelerin bünyesinde bulunan konservatuvarlara bağlı ortaöğretim okul veya kurumlarındaki öğrencilerin nakilleri de yukarıdaki hükümler doğrultusunda yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim Programları, Alanlar, Alan Uygulamaları ve Etkinlikler,

İş Birliği ve Başarının Değerlendirilmesi

Öğretim programları

MADDE 11 – (1) Bu okullarda;

a) Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Programlar düzenlenirken alanın özelliğine göre yabancı dil dersleri ile sanat ve spor derslerine ağırlık verilir.

b) Eğitim ve öğretim Türkçe yapılır. Alan derslerindeki sanat ve sporla ilgili terimlerin yabancı dildeki karşılıkları da öğretilir.

Alanlar

MADDE 12 – (1) Bu okullarda resim, müzik ve spor alanları ile branşlaşmaya yönelik alt branşlar açılır. Bakanlığın uygun görmesi durumunda güzel sanatlara yönelik program uygulayan başka alanlar da açılabilir. Ancak, bütün alanların aynı okul bünyesinde açılma zorunluluğu yoktur. Açılacak alanlar, okulun fiziki alt yapısı ve çevre şartları dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Alan uygulamaları ve etkinlikler

MADDE 13 – (1) Alan uygulamaları ve etkinlikler, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre bireysel veya toplu olarak öğretmen gözetiminde yapılan serbest çalışmalardır. Bu çalışmalarda okul yönetimince; öğrencilerin okulun spor salonu, spor sahası ve diğer spor alanları ile resim atölyesi, müzik odası, laboratuvar, kitaplık ve konferans salonu gibi imkânlarından yararlanmaları için gerekli önlemler alınır.

(2) Okullarda güzel sanatlar ve spor eğitimi ile ilgili hangi alan uygulamalarına ve etkinliklere yer verileceğine okul, çevre ve uygulanan programların özelliğine göre zümre öğretmenler kurulunun önerisi doğrultusunda okul yönetimince karar verilir.

(3) Öğrenciler güzel sanatlar ve spor eğitimi ile ilgili etkinliklere, uygulama çalışmalarına, öğretmenlerinin gözetim ve sorumluluğunda katılır ve bu sürelerde izinli sayılırlar.

İş birliği

MADDE 14 – (1) Güzel sanatlar ve spor liselerinde eğitim-öğretimin geliştirilmesi yönünde çevrede bulunan yükseköğretim kurumları, gençlik ve spor il veya ilçe müdürlüğü, il kültür ve turizm müdürlüğü, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ile diğer resmî ve özel kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapılarak her türlü araç-gereç, öğretim elemanı ve diğer imkânlardan yararlanılması için çaba gösterilir.

Başarının değerlendirilmesi

MADDE 15 – (1) Öğrenci başarısının değerlendirilmesi, 8/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Elektronik ortamdan yararlanma

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen iş ve işlemlerde gerektiğinde elektronik ortamdan da yararlanılabilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâller

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde ortaöğretim okul veya kurumlarında uygulanan diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Mevcut öğrencilerin durumu

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Öğrenimine Anadolu güzel sanatlar lisesi ile spor lisesi öğrencisi olarak başlayan ve hâlen bu okulların bünyelerinde öğrenime devam eden öğrencilerin her türlü iş ve işlemleri, öğrenim hakları sona erinceye kadar bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 1/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Spor Liseleri Yönetmeliği ile 6/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güzel Sanatlar Eğitim Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

Yürürlükten kaldırılan Yönetmelikler

MADDE 18 – (1) 1/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Spor Liseleri Yönetmeliği ile 6/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güzel Sanatlar Eğitim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

EK-1

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ

SINAV GİRİŞ BELGESİ

ÖĞRENCİNİN

T.C. Kimlik No:

Aday No:

Adı-Soyadı :

Baba Adı :

Ana Adı :

Doğum Yeri :

Doğum Tarihi :

Cinsiyeti :

Mezun Olduğu Okul:

Sınav Tarihi :

Sınav Saati :

Sınav Yeri :

FOTOĞRAF

OKUL MÜDÜRÜ

Adı-Soyadı

İmza-Mühür

EK-2

………………………………………….MÜDÜRLÜĞÜNE

……/…….Öğretim Yılında okulunuz…………sınıfı………funduszeue.infoı…………nolu öğrencisi ………………………….’ı naklen Güzel Sanatlar ve Spor Lisesine kaydettirmek istiyorum.

Başvuru için gerekli olan aşağıdaki bilgilerin yazılı olarak verilmesini arz ederim.

Öğrenci Velisinin

Adı Soyadı

İmza

ADRES:

Tel:

ÖĞRENCİ NAKLİNE ESAS DURUM BELGESİ

Sayı :

Konu :

Müdürlüğüne

nolusınıfı alanı öğrencisinın nakil talebine ilişkin bilgileri aşağıya çıkarılmıştır.

Gereğini arz ederim.

Okul Müdürü

Öğrenciye İlişkin Bilgiler:

1) İlköğretim mezuniyet puanı………………………………..

2) a) 9. sınıf yıl sonu başarı puanı……………………………

b) sınıf yıl sonu başarı puanı…………………………..

c) sınıf yıl sonu başarı puanı…………………………..

3) Nakle esas yıl sonu başarı puan ortalaması

4) Disiplin cezası alıp almadığı (Aldığı cezanın türü yazılacak) :

Kayıtlarımıza uygundur

OKUL MÜDÜRÜ

Adı-Soyadı

İmza-Mühür

Not: Bu belge iki nüsha olarak düzenlenir ve bir örneği nakil için başvurulan okul müdürlüğüne verilmek üzere kapalı-mühürlü zarf içinde imza karşılığı öğrenci velisine teslim edilir. Naklin uygun bulunması hâlinde ikinci nüshası, nakil yapılacak okul müdürlüğüne tasdikname ve dosyası ile birlikte gönderilir.

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri, neden Mesleki ve Teknik Eğitim Gn. Md'lüğüne bağlandı?

Milli Eğitim Bakanlığı aldığı bir karar ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Bağlı olan Güzel Sanatlar ve Spor Liselerini Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağladı.

Bu durum kafaları iyice karıştırdı ve bir çok soruyu da beraberinde getirdi.

Öncelikle Mesleki ve Teknik Eğitim bilindiği üzere eski adıyla erkek teknik, kız teknik, endüstri meslek, sağlık, turizm, tapu, tarım, ticaret gibi bir çok meslek grubunun bağlı olduğu bir genel müdürlük.

Kaldı ki yılına kadar bunların bir çoğunun ayrı genel müdürlüğü söz konusu iken yılında sayılı KHK ile birleştirmeye gidilmişti.

O dönemden beri Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı iken Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlandı.

Kafaları karıştıran ve cevap bekleyen sorular

- Güzel Sanatların yani Müzik ve Görsel Sanatlar ile Spor'un Mesleki Teknik Eğitime bağlanmasının izahatı nedir? Gerçekten kafaları en çok kurcalayan sorudur.

- Bu okullarımızda görev yapan yönetici ve öğretmenler her yönden mesleki teknik mevzuatına mı bağlı olacaklardır? Örneğin;

o Maaş karşılığı ders bu okullardaki müzik ve beden eğitimi öğretmenleri için 15'ten 20'ye mi çıkarılacaktır?

o Ki bu konuda eşitlik beklentisi söz konusudur. Mevcut durumda;

o - Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,

o - Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,

o - Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,

Olan uygulamanın tüm öğretmenler için 15 saatte eşitlenmesi beklenmektedir.

Norm hesabında 21 saat olan hesaplama 40'a mı çıkarılacaktır?

- Güzel Sanatlar ve Spor Liselerindeki öğretmenler atölye şefliği ya da işletme (koordinatörlük) ücreti alabilecekler midir?

- Öğrenciler işletme olarak hangi kurumlara gideceklerdir?

İşte bu soruların cevap bulması gerekmektedir.

MEB'deki bu yapılanma doğru olmamıştır.

MEB gerekirse eğitime ilişkin birimleri (ki bakanlıkta eğitim daireleri diye konuşulur) Eğitim-Öğretim İşleri Genel Müdürlüğü altında toplamalı ve okul türleri alt birimlerde şekillendirilebilir.

Böylece okullara yani eğitim öğretim sürecinin merkezilerine yönelik uygulamalar tek elden yürütülmüş birlik sağlanmış olur.

MEB'in kafalardaki bu soruları cevaplandırılması özellikle bu alanda çalışan öğretmenler açısından yararlı olacaktır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası