kedilerde mantar insana geçer mi / Kedilerde mantar: Mantar Belirtileri & Kesin Çözüm Tedavisi » Petibom

Kedilerde Mantar Insana Geçer Mi

kedilerde mantar insana geçer mi

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Tüm evcil hayvanlarda görülen mantar hastalığı, kedilerde daha sık görülür. Kedilerde mantar hastalığının daha sık görülmesinin sebebi ise sık tüylerinin olması ve bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olmasıdır.

Kedilerde mantar enfeksiyonu, hızlı bulaşır ve tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu; uyuz, egzama ve sedef gibi farklı hastalıklara dönüşebilir. Bu sebep ile kedi sahiplerinin mantar enfeksiyonu konusunda duyarlı ve bilinçli davranmaları gerekmektedir.

Mantar enfeksiyonu tedavi edilmediğinde insana da bulaşma riski vardır. Kendinizin ve kedinizin sağlığı için mantar enfeksiyonu hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. 

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Tıp dilinde Trichophytosis olarak bilinen mantar hastalığı, çeşitli mantarların enfeksiyon oluşturması ile görülür. Mantar organizmasının bir canlıya girmesi ve ardından vücudun çeşitli organlarına yayılması ile devam eder. Her mantar türünün akciğerler, gözler veya lenf düğümleri gibi belirli alanlara yönelme durumu vardır. 

Mantar enfeksiyonu kedilerin cildine ciddi zararlar verebileceği gibi yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürebilir. Tedavi edilmediği sürece insanlara bulaşma riski bulunan mantar hastalığı, çok hızlı bir şekilde yayılır. Mantar enfeksiyonu geçiren kedinin tedavi sürecinde diğer hayvanlar ile temasının kesilmesi gerekir.

Kedi Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri, enfeksiyona neden olan mantar türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kedilerde mantar enfeksiyonunun belirtileri şu şekildedir: 

  • Deri, kıl ve tırnak gibi dokularda görülen kızarıklık, kaşıntı ve pullanma
  • Yorgunluk, halsizlik ve davranış değişikliği
  • Fiziksel aktivitenin azalması
  • Kötü koku ve cilt lezyonları
  • Burundan kanlı akıntı
  • Tüylerin dökülmesi
  • Deri altı lezyonları
  • Göz problemleri
  • Nefes darlığı
  • Hapşırma 
  • Depresyon
  • Yağlı cilt
  • Öksürük 
  • Ishal
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Nadir olarak felç ve körlük

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde mantar enfeksiyonu; kedinizin enfeksiyon barındıran bir ortamda bulunması ve temas etmesi sonucu oluşur. Eğer kedinizin bağışıklık sistemi zayıfsa veya baskılanıyorsa mantar enfeksiyonu kolayca bulaşır. 

Kedilerde mantar enfeksiyonunun görülmesinin nedenleri şunlardır:

  • Kedinizin vücudundaki açık yaralar
  • Yüksek nem ve ısı
  • Mantar enfeksiyonu taşıyan bir başka kedinin dışkısına temas etme
  • Havadaki mantar sporlarının solunması
  • Pire alerjisi
  • Karaciğer veya pankreas kanseri

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Mantar enfeksiyonuna sebep olan birçok mantar türü olduğundan dolayı doğru teşhis için mutlaka kedinizi veteriner hekime muayene etmelidir. Veteriner hekiminiz kedinizi muayene ettikten aşağıdaki testleri yapmak isteyecektir:

  • Kan tam sayımı veya kan tahlili
  • İdrar tahlili
  • CBS testi
  • Biyokimyasal kan muayenesi,
  • Röntgen
  • Cilt lezyonlarının mikroskopla incelenmesi
  • Anestezi altında endoskopi

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi, mantar enfeksiyonunu oluşturan mantar çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Hangi tür mantarın enfeksiyona sebep olduğu bulunduktan sonra; serum, krem ve ağız yolu ile alınan ilaçlar ile kediniz çok kısa sürede tedavi olacaktır.

Mantar enfeksiyonun başka canlılara bulaşmaması için kedinizi karantinaya almanız gerekebilir. Tedavi sonrasında ise hastalığın tekrarlamaması için kedinizin yaşam alanını ve temas ettiği eşyalarını dezenfekte etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mantar enfeksiyonu insana bulaşır mı?

Kedilerde mantar enfeksiyonu insanlara da bulaşabilen bir enfeksiyon çeşididir. Bu nedenle sevimli dostlarınızın tedavi sürecinde çok dikkatli olmanız gerekir. Kedinize temas etmemeli ve dökülen tüylerini çıplak elle toplamamalısınız. 

Kedilerde mantar enfeksiyonu olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerde mantar enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için belirtileri iyi gözlemlemek gerekir. Mantar enfeksiyonu hastalığına yakalanan kedilerde; halsizlik, tüy dökme, ciltte kızarıklık, iştah kaybı, öksürük ve hapşırık gibi belirtiler gözlemlenebilir. Belirtiler başladığında hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Kedileri mantar hastalığından nasıl koruyabiliriz?

Mantar enfeksiyonu çok hızlı bulaşabilen bir enfeksiyon olduğundan dolayı patili dostlarımızı bu hastalığa yakalanan diğer kedilerden ve bulundukları ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir. 

Mantar enfeksiyonu bağışıklık sistemi zayıf kedilere daha hızlı bulaştığından dolayı kedinizin beslenmesine özen göstermeli, mamasının kapta uzun süre bekletmemelisiniz. 

Kedilerde mantar hastalığında nelere dikkat edilmelidir?

Kedinizin mantar enfeksiyonuna yakalanması durumunda veteriner hekiminiz tedavi etmelidir. Veteriner hekiminizin uygulayacağı tedavi sürecinde verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Sizin için çok zor olabilir fakat kedinizi tedavi sürecinde karantinaya almanız gerekir. 

Unutmayalım ki mantar enfeksiyonu sevimli dostlarımızdan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi sürecinde kedinizle temas etmekten kaçınmalı, dışkısına, suyuna, dökülen tüylerine dokunurken eldiven kullanmalısınız. Tedavi sonrasında ise kedinizin temas ettiği eşyaları ve bulunduğu ortamı dezenfekte etmelisiniz.

Kedilerde mantar hastalığı en çok nerelerde görülür?

Kedilerde mantar enfeksiyonu en sık kulak içinde, patilerinde ve tırnak içlerinde olur. Mama artıklarının çenede kalması ve tüylerin arasına bulaşması durumunda, bu bölgede de mantar enfeksiyonu görülebilir. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılabilir. Tüm vücuda yayılan mantar kafa, sırt ve karın bölgesinde ciddi tüy dökülmelerine neden olabilir.

Eğer sevimli dostunuzun sağlığını güvence altına almak istiyorsanız evcil hayvan sigortası seçeneklerimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 21 Mayıs Cumartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Kedilerde mantar enfeksiyonu neden olur, nasıl geçer? Kedilerde mantar belirtileri ve tedavisi

Evlerimizin eşe kaynağı olan, sevimlilikleri ile hayatımıza eşlik eden kedilerin en çok karşılaştığı hastalık mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonu her yaştan kediye bulaşabildiği gibi ırk ayrımı da göstermez. Sokak kedisinden cins kedilere kadar tüm kedilerde mantar enfeksiyonu görülebilir. Sizler için hazırladığımız yazımızda kedilerde mantar enfeksiyonu hakkında merak edilen tüm detayları bir araya getirdik.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde mantar enfeksiyonuna sebep olan pek çok etken bulunur. Bunlardan en yaygın olanları arasında kedilerde meydana gelen açık yaralardır. Açık yaralar enfeksiyon kapmaya meyilli olduğu için burada oluşan mantar virüsleri hızlı bir şekilde vücuda giriş yapar. Bu mantar enfeksiyonunun bulaştığı yer ise kedinin dışkısı olabilir. Toprağa dışkısını yapan bir kedi topraktan mantar ile temas alabilir.

Kedilerde Mantar Nasıl Geçer?

Kedilerde meydana gelen mantar enfeksiyonları için genel olarak kullanılan tedavi yöntemi arasında merhemler, antifungal kremler ve ağız yolu ile alınan ilaçlar yer alır. Mantar enfeksiyonu kapsamında mayadan dolayı meydana gelen bir deri enfeksiyonu da oluşmuş ise burada mantar banyosu denilen bir tedavi yöntemi kullanılır. Kedilerde mantar tedavisi yapılırken kedi sahipleri de oldukça dikkatli davranmalıdır. Bu mantar enfeksiyonu insanlara da bulabilir. Bu süreçte kedilere tedavi yapılırken kedi sahipleri de mayadan dolayı medyana gelen enfeksiyonların tedavisinde kullanılan özel şampuanlar ile yıkanmalıdır. Bunun yanı sıra eğer bu tedavi yöntemleri işe yaramaz ise bu mantara bağlı farklı hastalıklarda meydana gelir. Uzun süre tedavisi yapılmayan mantar enfeksiyonu kedilerin derisinde kiste ve acılara sebep verebildiği için tedavisinin aksatılmamasına özen gösterilmelidir.

Kedilerde Mantar Belirtileri

Mantar enfeksiyonu kapan kedilerde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Eğer kedilerde aşağıda yer alan belirtiler meydana gelirse veterinere götürülmeli ya da evde hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.

  • Ciltte kızarıklık meydana gelir. Kedinin burun ve göz çevresinde kızarıklar görülürken karın bölgesinde daha fazla görülebilir.
  • Tüy dökümünde artış yaşanır.
  • Kedilerin derisinde pul pul dökülmeler meydana gelir.
  • Mantardan kaynaklı kötü koku oluşur.
  • Kedide halsizlik görülür.
  • Kaşıntı başlar.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu İçin Aşı Gerekli Mi?

Kedilerde mantar enfeksiyonu meydana geldiğinde ilk olarak mantar banyosu, merhemler ve antifugal içerikli kremler kullanılır. Eğer mantar enfeksiyonu geç fark edilmiş ve ilerleme olduysa burada veterinerler mantar enfeksiyonu için aşı yapmayı da tercih edebilir. Ancak genel olarak ilk dönemde fark edilen mantar enfeksiyonunda kremler ve ağız yoluyla alınan ilaçlar ile tedavi tercih edilmektedir.

Kedilere Mantar Nereden Bulaşır?

Kedilere mantar enfeksiyonu genel olarak topraktan dışkı yolu ile bulaşır. Kişiler genel olarak sokak kedilerinde bakımsızlıktan dolayı ortaya çıkan bir hastalık olarak kabul etse de evde beslenen kedilerde de mantar enfeksiyonu sıklıkla görülebilir. Mantarlar kedilerin soluması ile vücutlarına girebildiği gibi ciltlerinde meydana gelen açık yaralar üzerinden de vücuda girebilir.

Kedilerde Mantar Belirtileri, Tedavisi, Spreyler ve Aşılar [Kesin Çözüm]

Kedilerde mantar enfeksiyonu (mycosis), genellikle deri, tüyler ve tırnaklar gibi dışsal yapıları etkileyen bir hastalıktır. Mantar enfeksiyonlarının en yaygın nedeni "Microsporum canis" adı verilen mantar türüdür. Kedilerde mantar sorunu en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Enfeksiyonunun belirtileri genellikle yerel olarak başlar, ancak zamanla yayılabilir. Çözümü ise, kedinizin geçirdiği mantar türüne ve çeşidine göre değişkenlik gösterir. Mantar sorunu ile karşılaştığınızda ve durumu gözlemlediğinizde öncelikle yapmanız gereken ilk adım, veterinerinize danışmak olmalıdır. Veteriner hekiminiz, mantar türüne göre size en doğru tedaviyi sağlayacak olan kişidir. Bu konuda zaman kaybetmemeniz ve hızlı bir şekilde tedavi sürecine geçiş yapmanız mantar sorunu ile baş etmenizi sağlayan öncelikli durumdur. Peki kedinizin mantar olduğunu nasıl anlarsınız ve neleri gözlemlemeniz gerekir gibi sorularınıza yanıtlar bulabileceğiniz bu yazımızda, kedilerde mantar konusunu tüm detaylarıyla ele alacağız.

Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Kediler genellikle baş ve boyun bölgelerinde enfekte olurlar. Bu sorunu yaşayan kedilerde bazı bulgulara rastlamak mümkündür, kedilerde mantar enfeksiyonu belirtilerinin bazıları şunlardır:

Tüy Dökülmesi: Mantar enfeksiyonu, kedilerde tüy dökülmesine neden olabilir. Genellikle yuvarlak veya oval şekilli saç dökülmeleri görülür. Bu alanlar genellikle kırmızı ve pullu olabilir.

Kabuklanma ve Pullanma: Mantar enfeksiyonu olan kedilerde, etkilenen bölgelerde kabuklanma ve pullanma görülebilir. Deri tahriş olabilir ve kaşıntıya neden olabilir.

Şişlik ve Kızarıklık: Mantar enfeksiyonunun olduğu bölgelerde şişlik ve kızarıklık gelişebilir. Etkilenen deri genellikle hassas olur ve ağrılı olabilir.

Yara ve Ülserler: Mantar enfeksiyonu ilerledikçe, kedilerde yara ve ülserler oluşabilir. Bu ülserler genellikle kabuklu veya tahriş olmuş görünebilir.

Kaşıntı: Mantar enfeksiyonu, kedilerde şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Kedi, etkilenen bölgeleri sık sık yalayabilir veya kaşıyabilir. Bu da deride daha fazla tahrişe ve enfeksiyona yol açabilir.

Tırnak Deformiteleri: Kedilerde mantar enfeksiyonu, tırnaklarda deformasyona neden olabilir. Tırnaklar kırılganlaşabilir, çatlayabilir veya kalınlaşabilir.

Kedilerde Neden Mantar Enfeksiyonu Olur? Mantar Olduğunu Nasıl Anlarım?

Kedilerde mantar enfeksiyonunun birkaç farklı nedeni olabilir. En yaygın mantar türleri arasında Microsporum canis, Microsporum gypseum ve Trichophyton mentagrophytes bulunur. Bu mantarlar, kedilerin derisi, tüyleri ve tırnakları gibi dışsal yapılarına yerleşerek enfeksiyona neden olurlar. Kedilerde mantar enfeksiyonuna yol açan başlıca faktörler şunlardır:

Direkt Temas: Kediler, mantar sporlarına doğrudan temas ettiğinde enfeksiyon kapabilirler. Mantarlar, enfekte hayvanlar veya mantar sporlarının bulunduğu ortamlarla temas ederek bulaşabilir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi: Kedilerin zayıf bir bağışıklık sistemi, mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale gelmelerine neden olabilir. Bağışıklık sistemi düşük olan veya zayıflamış kediler, mantara karşı direnç gösteremezler ve enfeksiyon riski artar.

Yetersiz Hijyen: Kedinin yaşadığı ortamın yeterince temizlenmemesi veya hijyenik olmaması, mantar enfeksiyonlarının yayılmasını kolaylaştırabilir. Mantar sporları, kirli veya nemli ortamlarda daha kolay yayılabilir.

Mantar enfeksiyonu olduğunu nasıl anlayacağınız konusuna gelince, genellikle kedilerde mantar enfeksiyonunun belirtileri görülür. Mantar enfeksiyonu kesin bir teşhis gerektirir ve veteriner hekim tarafından doğrulanmalıdır.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Mantar tedavisi, veteriner hekimler tarafından belirli bir sistemde ve planda takip edilmesi gereken tedavilerdir. Bu nedenle kedinizin mantar sorunu olduğunu düşünüyorsanız, veteriner hekiminizin yönlendirmelerine uygun bir tedavi prosedürünü uygulamanız gereklidir.

Kedi Mantar Spreyi Önerileri

Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından reçete edilen antifungal ilaçlarla yapılır. Bu ilaçlar genellikle oral olarak kullanılır. Ancak bazı durumlarda, veteriner hekim mantar enfeksiyonunun yerel olarak tedavi edilmesi için kedi mantar spreyi veya losyonu önerebilir. Bu tür ürünler, enfekte olan bölgelere doğrudan uygulanarak mantarın büyümesini engelleyebilir.

Kedi mantar spreyi veya losyonu satın alırken, veterinerinizin önerdiği bir ürünü tercih etmek önemlidir. İşte veteriner hekimler tarafından genellikle önerilen bazı kedi mantar spreyi markaları:

Miconazole Sprey: Miconazole, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olan bir antifungal ajandır. Veteriner hekiminiz, kediniz için uygun bir miconazole sprey veya losyonu önerebilir.

Clotrimazole Sprey: Clotrimazole, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan başka bir etkili antifungal ajandır. Veteriner hekiminiz, clotrimazole içeren bir sprey veya losyon önerisi yapabilir.

Ketoconazole Sprey: Ketoconazole, mantar enfeksiyonlarını kontrol etmek için kullanılan bir antifungal ajandır. Veteriner hekiminiz, ketoconazole içeren bir spreyin uygun olup olmadığını değerlendirebilir.

Terbinafine Sprey: Terbinafine, bazı mantar türlerini etkili bir şekilde tedavi eden bir antifungal ajandır. Veterineriniz, terbinafine içeren bir spreyin kullanımını önerebilir.

Tüm bu öneriler, veteriner hekiminizin kararı ve önerisi ile kullanılması gereken ürünlerdir. En doğru yönlendirme, hekiminiz tarafından yapılan yönlendirmedir.

Kedi Mantarına Batikon İyi Gelir Mi?

Batikon, insanlar için mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir topikal antifungal ilaçtır. İçeriğindeki mikonazol, mantarların büyümesini engelleyerek enfeksiyonu kontrol etmeye yardımcı olur. Batikon, insanlar için yaygın olarak kullanılan bir üründür, ancak veteriner hekimler tarafından kedi mantar enfeksiyonlarının tedavisinde reçete edilen başka antifungal ilaçlar da bulunmaktadır.

Batikon'un kediler için kullanımı hakkında kesin bir değerlendirme yapmak için veteriner hekiminizle görüşmek önemlidir. Veteriner hekiminiz, kedinizin durumunu değerlendirerek en uygun tedavi seçeneklerini önerecektir. Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi genellikle oral antifungal ilaçlarla yapılırken, bazen yerel tedavi için spreyler veya losyonlar kullanılabilir. Veterinerinizin yönlendirmelerine uymak, kedinizin sağlığını en iyi şekilde korumanıza yardımcı olacaktır.

Kedi Mantarında Sirke Tedavi Eder Mi?

Kedi mantar enfeksiyonunun tedavisinde sirkenin etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Sirke, asidik özelliklere sahip olabilir ve bazı bakteri ve mantar türlerine karşı etkili olabilir, ancak kedinin mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için yeterli olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir.

Mantar enfeksiyonlarının tedavisi genellikle antifungal ilaçlarla yapılır. Veteriner hekiminiz, kedinizin mantar enfeksiyonunu doğru şekilde teşhis ettikten sonra, genellikle oral antifungal ilaçlar veya yerel olarak uygulanan antifungal spreyler veya losyonlar önerecektir. Bu ilaçlar, mantarın büyümesini engelleyerek enfeksiyonu kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Sirke gibi doğal ürünlerin mantar enfeksiyonlarının tedavisindeki etkinliği hakkında bilimsel olarak doğrulanmış kanıtlar sınırlıdır. Bu nedenle, veteriner hekiminizin önerilerini takip etmek ve profesyonel tıbbi tavsiye almak en güvenli ve etkili yaklaşımdır.

Mantar Kediden İnsana Bulaşır Mı?

kedilerde bulunan mantar enfeksiyonu bazı durumlarda insanlara bulaşabilir. Özellikle Microsporum canis adlı mantar türü, kedilerde en yaygın olarak görülen mantar enfeksiyonlarından biridir ve insanlara bulaşabilir.

Kedinizde mantar enfeksiyonu olduğunda, bu mantarın sporları kedinin deri, tüyler veya tırnakları üzerinde bulunur. İnsanlar, doğrudan temas ettiğinde bu sporları ellerine veya ciltlerine bulaştırabilirler. Kediyi sevme, okşama veya enfekte olan bölgelere dokunma gibi yakın temaslar sonucunda bulaşma olabilir.

İnsanlarda kedi mantar enfeksiyonu genellikle ciltte kırmızı, yuvarlak lezyonlar veya halkalar şeklinde görülür. Kaşıntı, kabuklanma ve pullanma gibi belirtiler de eşlik edebilir. Ciddi durumlarda, saç dökülmesi ve yara oluşumu da görülebilir.

Kedilerde Mantar Öldürür Mü?

Kedilerde mantar enfeksiyonu, uygun tedavi ile genellikle iyileştirilebilir. Mantar enfeksiyonlarına neden olan mantar türlerine ve enfeksiyonun yaygınlığına bağlı olarak, tedavi süreci değişebilir. Ancak uygun tedavi protokolü ve veteriner hekimin önerilerine uyulduğunda, çoğu mantar enfeksiyonu tedavi edilebilir.

Kedi Mantar Aşısı

Veteriner hekiminizi önerisi ile kedinizin mantar türü tespit edilerek çeşitli aşılar önerilebilmektedir. Burada önemli olan, sorunun tespitinden sonra hekiminizin önerilerine uygun olarak hareket etmenizdir.

Kedi Mantar Şampuanı İşe Yarar Mı?

Mantar şampuanları, tedavinin belli aşamalarında uygulanabilen ek tedavilerdir. Kedilerde mantar sorunu konusu, tedaviye başlandığında veteriner hekiminizin belirttiği sıraya göre hareket edilmesi gereken protokollerdir. Enfeksiyonun seyrine göre belirli sıralamalarla tedaviler ve şampuan kullanımları sıraya alınmaktadır.

Ürün Önerisi:Kedi Şampuanı

Kedilerde Kulak ve Ayak Mantarı Tehlikeli Midir?

Her mantar kedinizin yaşam standartlarını düşüreceğinden, tedavi edilmesi ve önem verilmesi gereken bir durumdur. Bu nedenle kedinizde mantar belirtileri gördüğünüz an, veterinerinize danışmanız bir hayli önemlidir.

Önemli ipuçları

Kedilerde mantar hastalığı ve tedavisi… Kedilerdeki mantarlar, spor üreten parazit organizmalardır. Beslenmek için kedilerin bedenlerine parazit gibi yapışabilirler. Lakin mantar türlerinin hepsi, enfeksiyona neden olmaz; sadece bazıları hastalık gibi sorunlara yol açar.

Toprak, çoğu mantarın birincil kaynağıdır ve kediler bu enfeksiyonları, yutarak, soluyarak veya deri yoluyla (örneğin bir yara veya kesik yoluyla) alabilirler. Buna ek olarak, mevcut bir mantar enfeksiyonuna sahip olan bir hayvanla temas eden kediler, yüksek risk altında olabilirler.

Kedinizin cildini etkileyebilecek çeşitli mantar enfeksiyonları vardır. Bazıları ciddi sorunlara neden olmadan kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte, kedinizin cildine zarar verebilecek ve sağlığını riske atabilecek bazı mantar türleri de mevcuttur.

Kedilerde mantar enfeksiyonları, genellikle çevrede bulunan mantarlar solunduğunda veya ciltlerindeki bir çatlaktan vücutlarına girdiğinde ortaya çıkar. Mantarlar genellikle, toprakta ve enfekte hayvanların dışkısında bulunur.

Bu enfeksiyonlar ırk, tür veya cins fark etmeksizin tüm yaştan ve tüm ırktan kedileri etkileyebilir. Özellikle de hasta olan veya bağışıklığı düşük olan kedileri daha da etkileyebilir.

Bazı mantar enfeksiyonları sağlıklı hayvanlarda hastalığa neden olabilse de, diğerleri enfeksiyon oluşturulabilmesi için bağışıklık sistemi zayıf hayvanları ararlar. Uzun süre antibiyotik  kullanmış kediler, mantar enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır. Yani bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.

İçindekiler

Mantar hastalığı nedir?

Mantarlar herhangi bir vücut yüzeyinde türeyip (örneğin, saçkıran bir mantardan kaynaklanır) vücut sistemleri yoluyla yayılırlar. Sistemik mikoz olarak da bilinen sistemik mantar hastalığı, bir mantar organizmasının bir hayvana girmesi ve ardından vücudun çeşitli organlarına yayılmasıyla karakterizedir.

Mantarlar (çoğul mantar) vücudun herhangi bir yerine gidebilir, ancak her mantar türünün akciğerler, gözler veya lenf düğümleri gibi özel olarak yayıldığı noktalar vardır. Evcil hayvanlarımızı en çok etkileyen mantar türleri toprakta bol miktarda bulunur ve belirli coğrafi bölgelerde yoğun olarak bulunma eğilimindelerdir.

kedilerde mantar

Kedilerde yaygın olan mantar enfeksiyonları nelerdir?

Kedinizin sağlığı, ortamdaki birçok farklı mantar türünden etkilenebilse de, kediler bazı mantar türlerine daha açıktır. İşte kedilerde en sık görülen mantar enfeksiyonlarından bazıları:

  • Aspergilloz
  • Kandidiyaz
  • Koksidiyoidomikoz
  • Kriptokokoz
  • Histoplazmoz
  • Misetoma
  • Rinosporidiosis
  • Sporotrikoz
  • Feohipomikoz

Bu enfeksiyonlardan bazıları tüm vücudu enfekte edebileceği gibi yalnızca bir alana da odaklanabilir. Kedilerde en sık karşılaşılan deride türeyen mantar enfeksiyonudur. Ayrıca nasal aspergillosiz hastalığına yatkın bazı ırklar bulunmaktadır, bunlar; himalayan, iran kedileri gibi yüzü basık kedi ırklarıdır.

Kedilerde mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Kedinizin hangi mantar enfeksiyonunu kapmış olduğu, gösterdiği belirtiler doğrusunda belirlenecektir. Bu tür enfeksiyonlara sahip kedi yavrularında sıklıkla gördüğümüz bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Burundan kanlı akıntı
  • Hapşırma
  • Burun köprüsünün altında şişlik
  • Yağlı cilt
  • Ciltte kızarıklık
  • Kötü koku yayan cilt lezyonları
  • Öksürük
  • Derinin altındaki kistler
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Ciltte kızarıklık
  • İlerleyen durumlarda körlük (görme kaybı)
  • İshal
  • Depresyon
  • Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
  • Göz problemleri
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Fiziksel aktiviteye karşı hoşgörüsüzlük ve isteksizlik
  • Kilo kaybı
  • Cilt lezyonları
  • Çeşitli nöbetler

kedilerde mantar belirtileri

Kedilerde mantar hastalığının teşhisi ve tedavisi

Bazı mantar enfeksiyonları çok nadir görüldüğü için her zaman kolayca teşhis edilemeyebilirler. Dolayısıyla veteriner hekiminizin, kedinizin tıbbi geçmişini ve enfeksiyon belirtilerinin ne zaman ortaya çıkmaya başladığını bilmesi faydalı olacaktır. Veteriner hekim büyük olasılıkla tam bir fiziki muayene yapacak ve laboratuvar testleri için kan alacaktır.

Tam kan sayımı veya tam kan tahlili, idrar tahlili ve kimyasal kan profili ve röntgen kedinizin semptomlarının nedenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda, veteriner tanıya yardımcı olması için bir doku örneği de alabilir. Ya da kedinizin endoskopiye alınması gerekebilir.

Genellikle bunun için kedinize anestezi uygulanır, doku örneği alımı ve endoskopi anestezi sırasında yapılır. Ardından kedinizden alınan doku örneği laboratuvarda analiz edilir. Tedaviye gelince, soruna neden olan mantarın türüne bağlı olarak, veterineriniz size ve ailenize enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için veya kediniz ihtiyaç duyduğu için yoğun bakıma alma gibi farklı önlemler alabilir.

Kedinizin hastanede kalmasını istemeyip, evde kalmasını tercih edecek olursanız, ev içerisinde kedinizi tutarken veya kum kabını temizleyip, değiştirirken mutlaka eldiven ve maske takmalısınız. Buna ek olarak enfeksiyonların nasıl önleneceğine ilişkin talimatları veterinerinizden alabilirsiniz.

Kedilerde mantar cilt enfeksiyonunu tedavi etmek için genellikle Topikal merhemler kullanılır. İlerlemiş durumlar için ağızdan antifungal ilaçlar da kullanılabilir. Herhangi bir ikincil enfeksiyon oluşma ihtimaline karşı, gerekirse IV sıvılar ve/veya ilaçlarla da tedavi desteklenebilir. İyileşme süreci başlamadan önce birkaç hafta tedavi gerekebilir.

Kedilerde mantar hastalığının iyileşme süreci

Mantar hastalığının türü kedinizin prognozunu (iyileşme süreci) belirleyecektir. Bazıları ilaçla kolayca tedavi edilebilirken, bir kısmı uzun vadeli sağlık etkilerine sahip olabilir ve hatta ciddi nörolojik semptomlara neden olabilirler (özellikle de Kuzey Amerika Blastomikozu gibi ciddi enfeksiyonlar durumunda).

Veteriner hekimin kedinizin iyileşmesini değerlendirebilmesi ve tekrarlama olasılığından emin olabilmesi için tüm takip randevularına katılmanız zorunludur. Zira bazı durumlarda gerek görülürse doktorunuz ilaç değişikliği yapabilir. Dolayısıyla kedinizin davranışındaki veya görünümündeki herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunu hemen veterinerinize bildirmelisiniz.

Bu bağlamda kedinizin iyileşme süresinin uzayıp uzamayacağı, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna ve vücutta bulunan mantar enfeksiyonunun türüne bağlıdır. Bazı mantar önleyici ilaç türleriyle, semptomlarda bir iyileşme görmeniz haftalar alabilir. Bu noktada kedinize ilacını tam olarak reçete edildiği şekilde vermeniz önemlidir.

kedi mantarının tedavisi

Kedilerin derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonunun nedenleri

Kedilerin derisinde mantar enfeksiyonunun oluşmasının nedeni, enfeksiyondan sorumlu mantar türüne bağlıdır. Doktorların bu cilt enfeksiyonlarının başlıca nedenleri olarak tanımladıkları bazı sorunlar şunlardır:

  • Pire alerjileri
  • Pankreas veya karaciğer kanseri
  • Yüksek nem ve ısıya maruz kalma
  • Enfekte dışkı ile temas
  • Enfekte toprağa maruz kalma
  • Açık havada mantar sporlarının solunması
  • Yaraların kontaminasyonu

 

Mantar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mantar ateş yapar mı?

Kedilerde mantar hastalığının belirtilerinden biri ateştir. Ancak çok sık ve şiddetli bir şekilde görülmez. Dolayısıyla Kedilerin mantar enfeksiyonundan dolayı ateşlenmesi çok sık görülen bir durum değildir.

Kedilerde görülen bazı mantar enfeksiyonları, insanlara da bulaşabilir.

Kedilerde görülen mantar hastalığı neyse ki tedavi edilebilir bir enfeksiyondur. Tedavi için veteriner hekimler çeşitli ilaç ve merhemler önerecektir.

Kedilerde mantar tedavisinin ne kadar süreceği, mantarın türüne ve kedinizde neden olduğu semptomlara bağlı olarak değişir. Bazı mantar enfeksiyonları kısa sürede iyileşebilirken, bazıları en az 6 &#; 12 hafta sürebilir.

Kedilerde mantar oluşmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin mantar bulaşmış olan bir tarak, fırça, mama kabı veya kum kabı gibi eşyalarla temas etmek, mantar enfeksiyonu taşıyan insan veya hayvanlarla temas etmek, zayıf ve güçsüz bağışıklık sistemi, geçmişte geçirilmiş bir deri hastalığı olması, hormon tedavisi görüyor olmak ve stres gibi daha bir dizi etken kedilerde mantara neden olabilir.

Kedilerde mantar belirtileri baş göstermiş ise yapılması gereken ilk iş deri üzerindeki değişim üzerine sirke ya da baticon sürülmesidir. Bu sürme işlemi ile birlikte bölge kuruduktan sonra aynı bölge üzerine çok etkili olan trivazol krem sürülebilir.

Kedilerden insanlara bulaşan tek hastalık mantar hastalığıdır.

Kedilerde mantar tedavisinde sirke çok kullanılan bir yöntem olduğu için sonuç çoğu zaman olumlu oluyor.

Şişe açıldıktan ve ürün su ile karıştırıldığında, karışım 24 saat içinde kullanılmalıdır. Ürünün kullanılmadan önce uygulanacak alanın mümkün olduğunca temizlenmesi etkinliği artıracaktır.

Kedilerde mantar hastalığı pomadları ve/veya ağız yolu ile alınacak ilaçlarla hem kedi hem de insan tam olarak tedavi olur. Kedilerde kullanılan aşısı vardır. Ama esas önemli olan korumadır.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası