vajinal fistül belirtileri / Fistül: Nedir? Belirtileri ve Tedavisi | Avicenna Hastanesi

Vajinal Fistül Belirtileri

vajinal fistül belirtileri

Fistül, vücut içerisinde normal şartlarda birbirine bağı olmayan iki organın arasında, anormal bir bağlantı olması durumudur. Bağlantı veya geçiş olarak düşünebileceğimiz fistüller, bazen bağırsak-deri arası bazen ise vajina-rektum bölgesi gibi farklı yerlerde ortaya çıkabilmektedir. Vücuttaki iltihaplanmalar ya da zedelenmeler kendiliğinden gelir.. Hastalığın bu durumlarında en sık karşılaşılan tür ise perianal fistül olmaktadır.

Avicenna Hastanesi olarak kaleme aldığımız bu yazıda fistül nedenlerinden türlerine kadar aklınıza takılan her soruya cevap bulabilirsiniz. İşte, fistül hakkında bilmeniz gerekenler.

 

Avicenna Endoskopi ve Kolonoskopi Merkezi

 

Fistül Neden Olur?

Fistül oluşumuna zor geçen doğumlar, apseler veya Crohn Hastalığı gibi durumlar sebep olur. Organlarda meydana gelen iltihaplanma, genellikle hastalığa neden olan ilk nedenler arasındadır. Hastalık, bazen yalnızca radyasyona bağlı olarak bağlantılı bir hastalık olmadan da ortaya çıkar.

Fistülün Belirtileri Nelerdir?

Hastalık oluşumunda görülen semptomlar arasında şunlar yer alır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Ateş
  • Karın ağrısı
  • Sıklıkla idrar kaçırma
  • Genital organda tahriş
  • Kronikleşmiş idrar yolu enfeksiyonu
  • Vajinadan dışkı sızıntısı
  • Anüs etrafında şişlik
  • Ağrılı bağırsak hareketleri
  • Anüsten sızan kötü kokulu sıvı

Birçok çeşidi olan fistül türleri farklı belirtiler göstermesi muhtemeldir. Bu belirtilerden birkaçını aynı anda yaşamanız durumunda bir genel cerrahi doktoruna muayene olmalısınız.

Fistül Türleri Nelerdir?

Birden fazla organın birbirine normal olmayan bir şekilde bağlantısıyla ortaya çıkan hastalık, farklı organlarda görülebiliyor. Fistül çeşitleri arasında şunlar yer alır:

Anal Türler:

  • Anorektal : Anal kanal etrafında bulunan deri arasında oluşmasıyla meydana gelir.
  • Retkovajinal : Anus ve vajina arasında geçiş sağlayan bir delik oluşması durumunda meydana gelir.
  • Kolovajinal : Vajina ve kolon arasında bağlantı olması durumudur.

İdrar Yolu Türleri:

  • Vezikovajinal : Bu fistül türünde delik, mesane ve vajina arasında bir yerde gelişmektedir.
  • Vezikouterin : Mesane ve rahim arasında bağlantı oluşması durumudur.
  • Üretovajinal: Üretra ve vajina arasında gelişmesi durumudur.

Diğer Türler:

  • Enteroenteral: Bağırsağın iki kısmı arasında oluşması durumudur.
  • Kolokutanöz: Kolon ve deri arasında oluşması durumudur.

Peki, fistüle neden olan dolaylı hastalıklar nelerdir?

Fistüle Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Hastalığın oluşumu altında yatan sebep bazen farklı hastalıklar olabilir. Bu duruma sebep olan hastalıklar arasında;

  • Tüberküloz
  • Divertikülit
  • Kanser
  • Radyasyon
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Crohn Hastalığı

yer alıyor. Bazı durumlarda hastalığın tedavisinden önce altında yatan hastalığın tanı ve eş zamanlı tedavisi yapılması gerekebilir.

Fistül Tanısı Nasıl Konur?

Belirtilerinden şüphelenip bu hastalığa sahip olup olmadığınızı anlamak için bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız gerekiyor. Öncelikli olarak fiziki muayene sonrasında görüntüleme teknikleri ile hastalığın türü ortaya çıkar.

Doktorunuz ilk muayene esnasında, şüphelendiğiniz durumları ve belirtileri soracaktır. Muayene esnasında tüm belirtileri anlatmanız hızlı sonuç alınabilmesi için önemlidir. Belirtileri öğrendikten sonra doktorunuz fiziki muayene esnasında kanama veya sıvı sızıntısı arayacaktır.

Fiziki muayene sonrasında hastalık türünün tam teşhisi için görüntüleme teknikleri arasında olan Bilgisayarlı Tomografi (bt) veya MR istenir. Eğer ki kolonlarda fistül ihtimali varsa kolonoskopi yöntemi de tercih sebebidir. İşlem sonuçları doktorunuza iletildiğinde fistül türünün tam teşhisi konulabilir ve tedavi işlemlerine başlanabilir.

Fistül Tedavisi Yöntemleri

Fistül tedavisinde ilaç kullanılmadığı için en etkili çözüm cerrahi işlem uygulamasıdır. Ameliyat, hastalık türüne göre değişiklik gösterir. Perianal fistül ameliyatında, etrafındaki deri ve kaslar kesilir ve meydana gelen açıklığın zamanla iyileşmesi amaçlanır. Diğer ameliyat türlerinde de fistülün kapatılması adına tıkaç kullanabilirler. Fistüllerin nerde olduğuna bağlı olarak değişiklik olabileceği gibi, hepsinde var olan boşluk kapatılarak tedavi sağlanır.

Fistül ameliyatından sonra bir süre hastanede kalınmalıdır. Ameliyatınız hafif geçtiyse eve dönmeniz de mümkündür. Tedavi sonrasında biraz ağrı olması normaldir, bu durumlara karşı doktorunuzun reçete verdiği ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Rahatsızlığın tanı ve tedavisi için Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi doktorlarından randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Rahatsızlık kendiliğinden iyileşir mi ?

Hastalığın kendiliğinden iyileşmesi durumu çok zor görülmektedir. Genellikle iyileşmek yerine daha ileri seviyelere ulaşır ve tedavi edilmesi gerekir.

Ameliyat olmazsa ne olur?

Kalıcı tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat olmadığınız sürece belirtiler devam edecek ve daha ileri seviyelere ulaşarak kansere sebep olabilir.

Ameliyat riskli midir?

Risk mevcuttur ancak her operasyonda olduğu kadardır. Operasyonlar bazen lokal anesteziyle yapılır ve aynı gün eve, işe dönüş sağlanabilir. Daha kapsamlı operasyonlarda ise bir süre hastanede yatmak gerekebilir ancak risk oluşturacak bir durum yoktur.

Avicenna Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Doktorlarımız

Genel Cerrahi bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Rectovajinal Ve Servikovajinal Fistül Nedir? Kimlere Uygulanır?

Rectovajinal ve servikovajinal fistül nedir? Kimlere uygulanır?

Genel olarak doğumdan sonra görülebilen bir komplikasyon olup son derece can sıkıcı durumların oluşmasına sebep olan bir durum rektovajinal fistüllerdir. Bu noktada oldukça kolay zannedilen bir takım müdahalelerin sonucunda büyük sorunların doğmasına yol açabilen bir durumdur. Fistüle baktığımızda birbiri ile bağlantısı olmayan iki organ arasında epitrel bir yolun içten duvar şeklinde örülme durumudur. Rektum ile vajina arasında ki bu duvarın hasar görerek vajinadan dışkı, sıvı ve gaz gelmesi durumudur.

Rektovajinal ve servikovajinal fistül nedenleri nelerdir?            

Birçok farklı neden bulunmakla birlikte en sık karşılaşılan durum doğumsaldır. Bununla birlikte travma, doğum travması, ameliyatlar sonrası bölgenin hasar görmesi, cinsel saldırı hali, enfeksiyonlar, bağırsak hastalıkları, crohn hastalığı, kolit, radyasyon, rahim ağı kanseri, yumurtalık kanseri, rektum kanseri, kolon kanseri gibi durumlar neden olabilmektedir.

Kimlere uygulanmaktadır?

Yukarıda belirttiğimiz durumlara maruz kalan kişilerde uygulanabilmektedir. Bu noktada vajinadan dışkı kaçıran, aşırı gaz kaçıran aynı zamanda sıvı ve kanama olan kişilere tedavi uygulaması yapılmaktadır.

Rektovajinal ve servikovajinal fistül tedavisi nasıldır?

Rektovajinal ve servikovajinal fistül tedavisinde birçok yöntem bulunsa da en kesin yöntem ameliyattır. Eğer ilk aşamada ise bu noktada ameliyatsız tedavi de uygulanabilmektedir. Bu noktada kolonoslopi ile stent takılarak rektum ile vajina bağlantısı kesilebilir. Bu sayede sorun ortan kalkar. Bununla birlikte yine kolonoskopi ile endoklip uygulaması ve fibrin yapıştırıcı uygulaması ile tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak birçok doktor kesin tedavi olarak ameliyatı önermekte ve tercih etmektedir. Ameliyat ile tedavi yönteminde birçok farklı yol kullanılabilmektedir. Bu noktada vajinal yoldan onarım gerçekleştirilebilir, perineal yöntem tercih edilebilir, kas onarımı yapılabilir, makat kaslarına müdahale gerçekleştirilerek york-mason yöntemi tercih edilebilir. Aynı zamanda karın üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. Tedavi yönteminde kişinin yaşı, sağlık durumu, duvarın durumu oldukça önemli bir konudur. Her hastada farklı bir yöntem tercih edilmesinin sebebi budur. Durumun erken teşhisi önemli bir konu olup kişinin fark etmesi halinde hemen bir doktora muayene olarak tedavi sürecini başlatması doğru ve yerinde bir adım olacaktır.  

Benzer Yazılar

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.

Devamı

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı

Devamı

Menopoz Nedir?
Menopoz Nedir?

Menopoz kadınların genelinde görülen bir süreçtir. Bazı kadınlar bu döneme daha erken girseler de bazıları daha geç girebiliyor.

Devamı

Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi
Vajinal Akıntı ve Tedavi Yöntemi

Rahim ağzındaki ve vajinada yer alan küçük bezelerden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Salgılanan bu sıvı; oluşan döküntüleri ve eski hücreleri yok etmek için her gün vajinadan akar, üreme sistemi ve vajinayı sağlıklı tutmasını sağlar.

Devamı

Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?
Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?

Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.

Devamı

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek derecede saklanması sürecini ifade eder

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir