kırmızı ben çoğalması / Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur? | Uzm. Dr. Ayşegül Güney

Kırmızı Ben Çoğalması

kırmızı ben çoğalması

Cildinizdeki kırmızı benler kanser habercisi mi?

Çoğu kişi anjiyomlara 30 yaşında veya sonrasında sahip oluyor. Cilt üzerinde küçük bir vişne çekirdeği kadar olan, genellikle kollarda ve omuzlarda olan anjiyomlar genellikle ilerleyen yaş ve deri transformasyonu sebebiyle meydana geliyor.

 

Sağlık problemleri ya da yanlış yaşam tarzı: Anjiyom damarlanmaya başladıysa, o zaman karaciğer, vasküler hastalıklar ya da hormonla bir bozukluğun habercisi olabilir. Anjiyomun büyüdüğünü, şekil değiştirdiğini ya da kanadığını fark ederseniz derhal bir doktora danışmalısınız. Anjiyomlar genelde acil olarak gösterilmesi gereken şeyler değildir ancak yine de temkinli olmakta fayda var.

 

Ayrıca, anjiyomların meydana gelmemesi için de önlem almak gerekebilir. En önemli korunma yöntemi sağlıklı yaşam ve dengeli bir beslenmedir. Sebze yemek ve sağlıklı yağları hayatınızda tutmak önemli unsurlar olabilir. Yalnızca bu küçük ipuçlarıyla bile cildinizi temiz, vücudunuzu sağlıklı tutmanız mümkün olacaktır.

Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Kimler tehdit altındadır?

En tehlikeli risk grubundaki insanlar, açık tenli ve açık göz rengine sahip kişilerdir. Ailesinde cilt kanseri görülen, çocukluğunda ve yaşamı boyunca zararlı ışınlara daha çok maruz kalmış, organ nakli geçiren veya çok beni bulunan insanlarda deri kanseri daha fazla görülmektedir.

Hangi aralıklarla doktora gitmeli?

Benlerdeki renk ve şekil değişiklikleri karşısında hassas olunmalı ve şüphelenilen durumlarda bir Dermatoloji Uzmanına muayene olunmalıdır. Uzman doktor tarafından dermoskopi yöntemi ile benler incelenir. Kötü huylu değişimlerden şüphelenildiğinde o ben alınarak patolojik incelemeye gönderilir. Ben almayı gerektirecek düzeyde bir değişim yok ise hasta takibe alınabilir. Takipler sırasında belli aralıklarla dermoskopik muayene uygulanır. Muayeneler sırasında görüntüler kayıt altına alınarak ilerleyen süreçte muayene bulguları karşılaştırılabilir. Bu şekilde ben haritası çıkarılan ve takibe alınan hastada ilerleyen süreçteki ben değişimleri daha kolay saptanabilir. Bu takipler Dermatoloji Uzman Doktorunuzun uygun göreceği aralıklarla yapılabilir. Ben değişimleri açısından riskli kişilerin özellikle yaz mevsimi öncesinde mayıs-haziran gibi muayene olmaları uygundur. Çünkü bronzlaşma hastanın vücudunda değişmeye başlamış veya yeni oluşmuş bir beni farketmesini engelleyebilir, bu da doktora başvuruyu ve tanıyı geciktirebilir.

Güneşlenmek mi solaryum mu?

Risk grubundaki kişilerin doğrudan güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamaları gerekir. Güneş maruziyeti ile derimiz bronzlaşarak zararlı ışınlardan kendini korumaktadır. Bronzlaşmak bir savunma mekanizmasıdır. Bronzlaşma derecesi kişinin deri tipi ile değişiklik gösterir. Çok açık ten rengine sahip Deri Tipi 1 ve 2 olan kişiler hiç bronzlaşmayabilir. Deri Tipi 3 olanların bronzlaşması zaman alırken Deri Tipi 4 ve 5 kolaylıkla, kısa sürede bronzlaşır. Dolayısı ile koyu ten rengine sahip kişiler güneş ışıklarının zararlı etkilerine daha dayanıklıyken açık tenliler daha duyarlıdır. Uzun süre güneş maruziyeti nedeni ile UV radyasyon etkisinde kalan derimizdeki hücrelerde kalıcı DNA hasarları oluşabilir. Bu hücre hasarları da deri kanseri oluşumunu tetikleyebilir. Dolayısı ile kontrolsüz güneşlenme ve solaryum ile bronzlaşmaktan kaçınmak gerekir. Solaryum da kontrolsüz güneşlenme de derimizi yaşlandırır ve deri kanseri oluşma riskini arttırır.

Bu nedenlerle özellikle deri kanseri açısından riskli grupta yer alan açık tenli olup çok sayıda beni olan, ailesinde deri kanseri öyküsü olan, çocukluğunda güneş yanığı geçiren, immünsüpresyonu olan, yeni ben oluşumu ve eski benlerinde kısa zamanda hızlı değişim gözlemleyen kişilerin belli periyotlarla Dermatoloji Uzmanına başvurarak muayene olması ve aşırı güneş maruziyetinden ve solaryumdan kaçınması uygun olacaktır.

Hastalık habercisi mi? Kırmızı ben neden çıkar, nasıl geçer?

Kırmızı benlere anjiyom denir. Bunlar parlak kırmızı doğum lekelerine benziyor ama aslında kan damarlarının büyümesi. Kimse buna neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyor ama genetik gibi görünüyor. Annenizde veya babanızda varsa, önümüzdeki yıllarda bunların cildinizde ortaya çıktığını görebilirsiniz.

Kırmızı benler tehlikeli değildir ve bu nedenle bunların çıkarılması için tıbbi bir neden yoktur ancak, dermatolog Anthony Rossi, 'anjiyomların bir dermatolog tarafından incelenmesinin akıllıca olduğunu düşünüyorum. Melanomu genellikle karanlık, siyah bir doğum lekesi olarak düşünüyoruz ancak anjiyom gibi diğer cilt kanseri türleri de var. Küçük kırmızı lekelerin bu nedenle iyi incelenmesi gerekir.

Anjiyomu çıkarmak isteseniz de istemeseniz de, dermatoloğunuz bu noktayı ve vücuttaki diğer noktaları kanser belirtileri açısından kontrol edebilir. Dermatolog Ivy Lee, bu yüzden tıbbi eğitim almamış bir güzellik uzmanından ziyade bir dermatoloğu ziyaret etmenin önemli olduğunu söylüyor. 'Güzellik uzmanı lekeleri çıkarabilir, ancak herhangi bir test yapamaz.'

DERMATOLOG TARAFINDAN TEDAVİ

Küçük anjiyomlar için dermatolog, hyfrecator adı verilen bir cihaz kullanabilir. "Aslında çok ince uçlu bir iğne ve kan damarlarını kapatmak için biraz ısı ve elektrik sağlıyor" diye açıklıyor Dr. Lee. Önce cilde anestezik krem sürülür ancak tedavi sonrasında yine de biraz acı hissedilebilir.

LAZER TEDAVİSİ

Daha geniş alanlar için belirli kan damarlarına yönelik bir lazer tedavisi uygulamak mümkündür. Dr. Rossi, 'Oldukça havalı görünüyor. Karanlıklaştıklarını ve sonra büzüşüp küçüldüklerini görebilirsiniz' diyor. Dr. Lee, bu seçeneğin iğneden daha az ağrılı olduğunu söylüyor. Ancak lazer tedavisi pahalı olabilir.

DONDURMA YÖNTEMİ

Tüm bu lazer ve planlama size göre değilse, kriyoterapi ile bölgeyi dondurmayı düşünebilirsiniz. Ciltte koyu veya açık renkli bir leke bırakma ihtimali vardır. Dr. Lee, bunu yalnızca beyaz lekenin daha az belirgin olduğu çok açık tenli hastalar için önermektedir.

V&#;cutta Kırmızı Lekeler Neden Olur? V&#;cuttaki Kırmızı Lekeler noktalar Nasıl Ge&#;er?

Vücutta birçok kez farklı şekilde kırmızı lekeler ortaya çıkabilmektedir. Kırmızı lekeleri geçirmek için uygulanan doğal tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Pek çok sebebe bağlı olarak gelişen vücuttaki kırmızı lekeler tedavi edilebilen bir durumdur. Vücuttaki bu kırmızı lekeler koyu veya açık olabilir.

Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur?

1) Böcek Isırması

Her ciltte olmadığı gibi bazı ciltler böcek ısırmasına karşı aşırı bir reaksiyon gösterebilmektedir. Özellikle bazı zehirli böcek ısırmalarında vücutta yan etki olarak kırmızı lekeler oluşabilmektedir. Kırmızı lekeler böceğin ısırdığı yerde daha fazla olur ve giderek yaygınlaşır. Bundan dolayı vücuttaki kırmızı lekelerin bir sebebi böcek ısırması olabilir. Böcek ısırması özellikle yaz aylarında piknik gibi etkinliklerde daha fazla ortaya çıkar.

2) Enfeksiyonlar

Vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar da bir belirti olarak kırmızı lekeler oluşabilmektedir. Bu tip reaksiyonlarda hastaya testler uygulanır. Dolayısıyla vücuttaki kırmızı lekelerin enfeksiyonlara bağlı olup olmadığı tespit edilir. Enfeksiyonlar kırmızı leke oluşumunda başlıca nedenlerden biri olarak sıralanabilir.

3) Melazma

Melazma hastalığı bir cilt hastalığıdır. Genellikle kişide yüzde ortaya çıkabilir. Hem kahverengi hem de kırmızı lekelere sebep olur. Bir takım hormonsal değişimler sonucunda malezma hastalığı ortaya çıkar. Özellikle hamile kadınların malezma hastalığına yakalanma ihtimalleri yüksektir. Bu dönemde hormonal olarak değişkenlik yaşayan hamile kadınlar malezma hastalığına bağlı olarak vücudunda kırmızı lekeler ortaya çıkabilmektedir. Bazen ise malezma hastalığı halk arasında hamilelik maskesi olarak da adlandırılır.

4) Egzama 

Egzama da bir çeşit deri hastalığıdır. Özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Egzama sonucunda da yine vücutta kırmızı lekeler ortaya çıkar. Bu kırmızı lekeler vücutta iyice çoğalabilir. Dolayısıyla egzama hastalığının bir doğal sonucu olarak vücutta kırmızı lekeler görülebilir.

5) Diyabet 

Diyabet yani şeker hastalığında da yine vücutta bazı lekeler ortaya çıkmaktadır. Vücutta çok yönlü değişiklikler ortaya çıktığı gibi kırmızı lekeler de görülebilmektedir. Bundan dolayı diyabet hastalığının bir diğer belirtileri arasında vücuttaki kırmızı lekeler görülmektedir.

Vücuttaki Kırmızı Lekeler Nasıl Geçer?

1) Krem

Krem tedavisi kırmızı leke tedavisinde kullanılan ilk tedavi yöntemidir. Özellikle antioksidan ve e vitamini içeren bu kremleri kullanarak vücudunuzdaki kırmızı lekeler başta olmak üzere her türlü lekeyi anında geçirebilirsiniz. Bundan dolayı kremleri düzenli kullanmanız bu noktada önem teşkil ediyor.

2) Bal

Bal tedavisi vücut lekeleri için birebir olan bir doğal tedavi seçeneğidir. Balın içerisindeki vitaminler ve besin değerleri sayesinde vücuttaki tüm kırmızı lekelerden anında kurtulacaksınız. Vücudun kırmızı lekelerini anında yok eden ballar birçok cilt hastalığı için de kullanılmaktadır. Bal tedavisini düzenli aralıklara uygulamak bu noktada önem teşkil eden bir detaydır. 

3) Aloe Vera

Aloe vera jeli cilt hastalıkları denilince akla ilk gelen doğal tedavi seçeneklerinden biridir. Bundan dolayı eğer vücutta kırmızı lekeler başta olmak üzere kahverengi ve siyah nokta gibi lekeler de varsa aloe vera kullanımı genel olarak önerilmektedir. Aloe vera jeli vücut derisi için oldukça iyi gelen bir doğal jeldir. Aloe vera bitkisinden elde edilen bu jel mucizevi bir bitki olarak lanse edilir. Pek çok cilt hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası