önlisans mezunları öğretmen olabilir mi / Ön Lisans Mezunu Öğretmenler Alan Değişikliğine Başvurabilirler Mi? - funduszeue.info

Önlisans Mezunları Öğretmen Olabilir Mi

önlisans mezunları öğretmen olabilir mi

&#;cretli &#;ğretmen nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? &#;cretli &#;ğretmen olma şartları, maaşları ve iş imkanları

Haberin Devamı

Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?

 1- Sınav soruları hazırlamak. Sınav kağıtlarını zamanında okumak ve notları öğrencilere bildirmek.

 2- Öğretmen toplantılarına katılmak.

 3- Okulda nöbet tutmak.

 4- Ders içeriği hazırlamak.

 5- Müfredatta yer alan konuları işlemek.

 6- Velileri öğrenciler hakkında bilgilendirmek.

Ücretli Öğretmen Nasıl Olunur?

 Ücretli öğretmen olmak için Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Bununla birlikte e-devlet üzerinden başvuru yapmak da mümkündür. Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler farklı ilçeler için birden fazla başvuru yapabilir.

 KPSS puanı yüksek olanlar ve yüksek lisans yapmış olan kişilerin ücretli öğretmen olarak çalışma şansı, diğerlerine oranla daha yüksektir.

Ücretli Öğretmen Olma Şartları Nelerdir?

 Ücretli öğretmenlik için Kamu Personeli Seçme Sınavına girme zorunluluğu yoktur. Fen - Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık lisans programından mezun olan herkes devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olanlar ve pedagojik formasyon eğitimi alanlar da ücretli öğretmenlik yapmak için başvuru yapabilir.

 Aranan diğer şartlar: T.C. Vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak.

 Yapılan başvurular e-devlet üzerinden takip edilebilir.

Ücretli Öğretmenin Görevleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Ücretli öğretmenlerin görevleri branşlarına ve çalıştıkları kuruma göre farklılık gösterir.

 1- Okul öncesi öğretmenler de ücretli çalışabilir. 4- 6 yaş arasındaki çocukların sosyal becerilerini geliştirmek ve onarı ilköğretime hazırlamak, ücretli okul öncesi öğretmenlerin görevleri arasında yer alır.

 2- Sınıf öğretmenlerinin görevleri öğrencilere okuma yazma öğretmektir. Ek olarak sınıf öğretmenleri matematik, beden eğitimi, müzik ve fen bilimleri derslerine de girer. Öğrencilerin çok yönlü gelişimlerinde önemli bir rol oynayan sınıf öğretmenleri, yarım dönem ya da 1 yıl boyunca eğitim verebilir.

 3- Ücretli öğretmenler sınıf içerisinde disiplini sağlar.

Haberin Devamı

4- Öğrencilerin ders içerikleriyle ilgili sorduğu soruları yanıtlar.

 5- Öğrencilerin sosyal yönlerini ve iletişim becerilerini geliştirecek etkinlikler düzenlemek.

Ücretli Öğretmenin Maaşları Ne Kadar?

 Ücretli öğretmenlerin başı kadrolu öğretmenlerin maaşından daha düşüktür. yılı itibariyle ücretli öğretmenler saat başı 19 TL. kazanmaktadır. Öğretmenleri aylık kazancı ise girdikleri ders sayısı ve saatine göre farklılık gösterir. Örneğin bir ay içerisinde saatlik ders yapan bir öğretmenin ortalama aylık kazancı ile Lira arasında değişiyor. Ücretli öğretmenlerin en yüksek maaşı ise - TL'dir.

 Bunun dışında bilinmesi gereken en önemli nokta her ilde ücretli öğretmenlik maaşlarının farklı olmasıdır.

Haberin Devamı

Ücretli Öğretmenin İçin İş İmkanları Nelerdir?

 Ücretli öğretmenlerin büyük çoğunluğu devlet okullarında çalışmaktadır. Bunun dışında özel okullarda ve kolejlerde de ücretli öğretmenlik yapmak mümkün. Öğretmenler, online eğitim veren eğitim kurumlarına internet üzerinden başvurabilir.

Bu yıl okullarda görev yapan ücretli öğretmenlerin yalnızca 28 bin ’ü eğitim fakültesinden mezun oldu. İki yıllık meslek yüksekokulunu bitiren ücretli öğretmenlerin sayısı 7 bin Eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı ise 33 bin

Araştırmada ayrıca, zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak Kars’ta çalıştırılan 2 ücretli öğretmenin ikisinin de ön lisans mezunu olduğu ifade edildi. Özel uzmanlık gerektirdiği belirtilen bu alanda ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesinin hatalı bir karar olduğu açıklandı.

Norm kadro açığının bin olduğu açıklanan araştırmada, şu ifadeler kullanıldı: “Ankara’da norm kadro açığı 4 bin iken, ücretli öğretmen sayısı 4 bin ’dir. İstanbul’da 34 bin norm kadro açığı varken, ücretli öğretmen sayısı 21 bin ’tir. Manisa’da norm kadro açığı bin iken, ücretli öğretmen sayısı bin 22’dir. Özetle birçok ilimizde ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacını bile kapatmamaktadır. Bu da ülkemizde öğretmen açığının boyutlarını gözler önüne sermektedir. Hemen hemen tüm illerimizde öğretmen açığı kadrolu öğretmenlerin branş dışında derse girmeleriyle de kapatılmaktadır.”

***

Ücretli öğretmenlik nedir?

Ücretli öğretmenler öğretmen açığı bulunan okullara atanır ve ders başı ücret alırlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine de derse girebilir. Ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler. İhtiyaç duyulduğu takdirde sözleşmeleri, okul yönetimi tarafından yenilenebilir.

Ön lisans mezunu öğretmenler alan değişikliğine başvurabilirler mi?

Sitemize iletilen bilgilere göre ön lisans mezunlarının alan değiştirme başvuruları bakanlıkça reddedilmiş durumdadır.

ön lisans mezunu öğretmenler alan değişikliğine başvurabilirler mi? sorusuna mevzuat bilgileri ışığında cevap arayalım.

ALAN DEĞİŞTİRME NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi (c) ve (ç) bendindeki; "c) Alan: Bakanlık tarafından belirlenen ve aday öğretmen ve öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları, ifade eder.
ç) Alan değişikliği: Öğretmenlerin, Bakanlıkça belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara geçişlerini, ifade eder." hükümlerinde alan ve alan değişikliği tanımlanmıştır.

ALAN DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı maddesindeki; "(1) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yüksek öğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yüksek öğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.

(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.

(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır." hükümleriyle de alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri düzenlenmiştir.

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esasların; "Hizmet İçi Eğitim Yoluyla Yetiştirilecek Öğretmenler" başlıklı maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen öğretmenlerin istekleri de dikkate alınarak alan değişiklikleri ilgili birimin teklifi üzerine Kurulca belirlenir." hükümlerine,

"Alanı Kaldırılan veya İstihdam Alanı Daralan Öğretmenler" başlıklı maddesindeki; "(1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da öğretmenlerin "Okutacağı Dersler" sütununda belirtilen derslerin öğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar. Bu öğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir." hükümlerine,

Esasların Geçici 2. Maddesindeki; "(1) Bu Esaslar eki çizelgede yer verilmeyen, ancak daha önceki kararlarda yer alan ve adları değişen yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyindeki öğretmenliğe kaynak gösterilen programlardan mezun olanlar, bu Esaslar eki çizelgede yer alan ve alana kaynaklık eden denk oldukları yükseköğretim programı mezunları gibi değerlendirilirler." hükümlerine,

Esasların Geçici 3. Maddesindeki; "(1) Bu kararla öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programları arasından çıkarılan programlardan mezun olanlar ile bu kararın yürürlüğe girdiği tarihte ilgili fakültelerde öğrenim görmekte olanların mezuniyetleri halinde daha önce atanabilecekleri alanlara, alanlarının kaldırılması halinde ise öğrenimlerine uygun alanlara atamalarına devam edilir. Bakanlığımız ile ilgili üniversiteler arasında imzalanan "Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği Sertifika Programı İş Birliği Protokolü" kapsamında kazanılan haklar korunur." hükümlerine,

Esasların Geçici 8. Maddesindeki; "(1) Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitimi Programı"nı başarıyla tamamlayanların Zihin Engelliler Sınıfı Alanına, öğretmen olarak görev yapmakta iken 90 saatlik "Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği Eğitim Programı"nı başarıyla tamamlayanların Teknoloji ve Tasarım Alanına eğitim kurumlarının ihtiyacına göre alan değişikliği yapılabilir." hükümlerine,

(2) Bu kapsamda düzenlenecek olan eğitim programının içeriği, yöntemi, uygulama esasları, başlama ve bitiş tarihleri, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü koordinesinde belirlenir." hükümlerine göre alan değiştirme işlemleri yapılmaktadır.

Bu mevzuat hükümlerine istinaden bakanlık bir duyuru yayımlayarak başvuruları alarak işlemleri gerçekleştirmektedir.

Yılı Alan Değişikliği Duyurusunun "A. Ön Başvuru" başlıklı bölümü 2., 3. ve 7. maddesindeki; "2. Lisans mezuniyetine bağlı olarak başvuruda bulunacaklar değiştirmek istedikleri alana ilişkin mezuniyet bilgilerini MEBBİS'e işleteceklerdir.

3. Ön başvurular öncelikle eğitim kurumu müdürlüğünce alan değişikliğine esas belgeler (lisans diploması, saatlik Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı Belgesi) dikkate alınarak incelenecek ve uygun olan başvurular onaylanacaktır.

7. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil edenler ile birden fazla lisans mezuniyeti olanlar "Ön Başvuru" sürecinde sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir." hükümlerine görealan değiştirmede lisans mezuniyeti aranmaktadır.

ÖN LİSANS MEZUNU ÖĞRETMENLER ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE BAŞVURABİLİRLER Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarının "Öğrenim Durumu" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) Öğretmenler, ek çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla bu alanların karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilir." hükümlerine göre öğretmenler lisans mezunları arasından atanmaktadır.

Öğretmenlik Alanları, Atama Ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgede Atamaya Esas Olan Alan ile bu alana atanmak için Mezun Olunan Yükseköğretim Programı/Fakülteleryer almaktadır.

Dolayısıyla bir ön lisans mezununun şu anki Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslara göre öğretmen olarak atanması imkansızdır.

Daha önceki yıllarda yayınlanan talim ve terbiye kurulu kararları gereğince ön lisans mezunları da öğretmen olarak atanmış olup bu öğretmenler; Esasların Geçici 1. Maddesindeki; "(1) Bu Esasların yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, daha önceki Kurul kararları kapsamında atandıkları alan/kurum öğretmenliği görevlerine devam ederler." hükümlerine göre görevlerine devam etmekte fakat ön lisans mezunlarının alan değiştirme başvuruları alınsa bile red edilmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası