bebekler saat kaçta uyumalı / Bebeklere Uyku Düzeni Oluşturmak | Çocuklu Dünya

Bebekler Saat Kaçta Uyumalı

bebekler saat kaçta uyumalı

Bebekler İçin İdeal Uyku Saatleri

Güne erken başlamak neden önemlidir?

Bebeklerde güne başlama saatinin ’u geçmemesini öneririz. Hatta bazı bebekler için bu saat arasıdır. Ayına göre gündüz uykularını gün içine sığdırmak ve akşam yatışının civarına gelmesi için erken kalkış önemlidir. Güne ’den sonra başlamak zaten akşam yatışını geçe bırakacaktır. Saatler önemlidir çünkü bebeklerin ayına göre biyolojik bir ritmi vardır. Geç kalkış ve beraberinde geç yatışlar bu verimli ve kaliteli döngülerin kaçmasına sebep olur.

Bebekler için ideal uyku saatleri nelerdir?

Uyku ve büyüme hormonu en yoğun akşam ile arasında salgılanır.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Akşam ’den sonraya kalan uykuların verimi ve kalitesi düşer. Yorulan ve geç yatan bebeklerin gece sık kalkış yapma sebeplerinden biri de budur.

Günde 3 uyku düzeni olan bebeklerde, 3. uyku olan akşamüzeri şekerlemesi en güzel arasında yapılır. Bu sebeple güne da başlayabilirler.

Bebekler gece neden sık uyanır?

Sanıldığının aksine akşam erken yatan bebekler, sabahın 5’inde güne başlamaz. Ancak bu saatlerde uyanıyorsa da, bunun altında başka sebepler vardır. Erken kalkışın başlıca sebebi uykulara destekle gitmektir (emerek uyumak, sallanarak uyumak, beraber uyumak, kucakta uyumak vb.) Diğer etkenler arasında ise, gün içinde yeterli uykuları alamamak, oda karanlığının yeterli olmaması, 6 aydan büyük bebeklerin anne yanı aynı odayı paylaşması ve sık beslenme sayılabilir.

Beslenme düzeni ile uyku düzeni birbiriyle uyumludur. Uyku düzeni bebeğinizin beslenmesini olumlu etkiler. Güne geç başlayan ve geceden sık beslenen bebeklerin, kahvaltı öğünü kayar ve tüm günü etkiler.

Yaz-kış gün doğumu-batımı aslında uykuları etkilemez. Çünkü bebeğiniz ayına göre uyanıklık sürelerini doldurunca uyumak isteyecektir. O yüzden “hava kararmadı” diye yatırmaz ve uyanık tutarsanız, bebeğinizin yorgunluğunu arttırıp, uykuya geçişini zorlaştırmış olursunuz. Kışın gün doğmasa da ışıkları açarak güne başlayabilir ya da yazın hava geç kararsa da, karanlık perde ile akşam uykusuna geçişi sağlayabilirsiniz.

Bebeğiniz geç kalkış ve yatış döngüsüne alıştığında, hem verimli uykudan yoksun kalır hem de okul hayatına başladığında zorlanabilirsiniz. Gece ’de yatıp, sabah ’da kalkan bir bebekle, ’de yatıp, sabah ’da kalkan bir bebeğin, toplamda uyku süreleri aynı olsa da uyku verimi ve kalitesi aynı olmayacaktır.

Çalışan anne ve babaların akşamları bebeğini görmek istemelerine tabi ki hak veriyorum. Ancak uykusu gelmiş ve uyumak isteyen bir bebekle fazladan vakit geçirmeye çalışmanız aslında hem sizi hem onu yoracaktır. Çünkü huzursuz, huysuz bir bebekle kaliteli bir zaman geçirmek de zorlaşacaktır. O yüzden, onun erken yatarak daha kaliteli bir uyku almasını sağlayabilir, sabah saatlerinde çok daha keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Akşam uykusu nasıl öne çekilebilir?

Akşam uykusunu öne çekmenin tek yolu sabah güne erken başlamaktır. Çünkü geç kalkan bir bebeğin gündüz uykuları da bu şekilde ilerleyeceğinden, isteseniz de akşam 8’de onu akşam uykusuna geçiremezsiniz.

İlk iş sabah uyanışlarda başlar. Kademeli olarak sabah kalkışını öne çekebilirsiniz. Yani sabahları saat 9 civarı güne başlıyorsanız bir hafta boyunca saat 8’de kaldırmayı deneyin. Sonra saat 7’ye çekebilirsiniz.

İlk günler uykusuz, huzursuz hali olacaktır ama erken yatmaya başladıkça, vücut ritmi bu düzene alışacaktır.

Erken uyandırmaya başladığınız günlerde, uyandırdıktan hemen sonra beslememeye dikkat edin. Emzirilen ya da biberonla beslenen bebekler, tam ayılmadan bunlardan birini alırsa tekrar mayışıp, uyumak isteyecektir. Bu sebeple uyandırdıktan bir süre sonra bebeğiniz açılınca beslenmesini yapabilirsiniz.

Ay Uyku Düzeni

ay arasında bebeğinizin uyku düzeni nasıl olmalı? Uyku Eğitimi için uygun bir zaman mı? Sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak konusunda neler yapabilirsiniz? Bu dönemin zorlukları nelerdir?

Bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken, uyku ihtiyaçları da değişmeye devam ediyor.

UYKU MİKTARI

Bu dönemde bebekler genel olarak gece saat gece uykusu, gündüz ise toplamda 2, saat civarında 2 uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde ebeveynlerin akıllarını en çok karıştıran şeylerden biri, aydan sonra bebeklerini tek uykuya geçirip geçirmeme konusudur.

Çünkü genellikle aya kadar uzun bir sabah uykusu uyuyan bebekler bu dönemden sonra sabah uykusunu yavaş yavaş azaltmaya veya uzun bir sabah uykusundan sonra öğleden sonraki gündüz uykusunda zorlanmaya başlayabilirler. Bebeğinizin büyüdüğünü ve büyürken uyku ihtiyaçlarının da farklılık göstereceğini unutmamak ve buna uygun önlemler almak gerektiğini unutmamız gerekiyor.

aydan sonra bir çok bebek tek uykuya geçeceklerinin sinyalini verirken aslında büyük bir çoğunluğu tek uykuya geçmek için henüz hazır değillerdir.

Eğer bebeğiniz sabah uykusunu eskiden en az 1, saat uyurken şimdi en fazla 1 saat uyuyorsa öncelikle bunun normal olduğunu bilmek gerekir. Ancak eğer bebeğiniz 2 saatlik uzun bir sabah uykusundan sonra öğleden sonraki uykuyu uyumak istemiyor veya çok kısa uyuyorsa, burada öncelikli olarak yapılması gereken gündüz ihtiyaç duyduğu uyku miktarını dengelemektir.

Her bebek farklıdır, bir bebeğin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu uyku miktarı 3,5 saat olabilirken, bir diğer bebek toplam 2,5 saatlik bir gündüz uykusuna ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla ilk olarak yapılması gereken bebeğinizin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu uyku miktarını belirlemektir. Buna karar vermek için de bebeğinizin 2 uyku arasında geçirdiği süreyi huzurlu geçirip geçirmediğine bakmak gerekir.

Eğer 14 aylık olan bir bebeğiniz varsa toplamda 2,5 saat bir gündüz uykusu uyuyorsa, bu 2,5 saati 2 uyku içinde dengelemeniz gerekir. Bir örnekle durumu nasıl düzenleyebileceğinize bakalım isterseniz.

Sabah 7&#;de uyanan bebeğiniz yaklaşık olarak uyandıktan 3 saat sonra yani civarında ilk uyku için kendini hazır hissedecektir. Eğer ilk sabah uykusunu 2 saat uyumasına müsaade ederseniz, bebeğiniz 2. uykuda ya çok zorlanacaktır ya da zaten sadece yarım saat uyuyup uyanacaktır. Bu şekilde gün içerisindeki düzeni bozulacak ve son uyku ile akşam yatma saati arasındaki süre yaşına göre uzun kalacaktır.

Öyleyse  2. uykuda zorlanan veya az uyuyan bebeklerin ilk sabah uykusunu 45 dakika-1 saat ile sınırlandırmak ve gerekiyorsa uyandırmak bebeğinizin 2. uykuyu hem daha rahat hem de daha uzun  şekilde uyumasına olanak sağlayacaktır.

UYANIKLIK SÜRELERİ:

aylar arasında bebeklerin uyanıklık süreleri yaklaşık olarak ,5 saat arasındadır. Bebeklerin uyanıklık süreleri gün ilerledikçe artar. Yani sabah uyandıktan 3 saat sonra ilk uykuya yatan bir bebek, daha sonra yaklaşık olarak 3,5 saat sonra 2. gündüz uykusuna yatmak için hazır olacaktır. Akşam uykusuna da son gündüz uykusundan uyandıktan ,5 saat sonra yatmak isteyecektir.

Bebeğinizin gününü planlarken robotik düzenlemelerden kaçınmanızı ve bebeğinizin size vereceği uyku işaretlerini takip etmenizi öneririm. Çok fazla planlı olmayı seven ebeveynlere küçük bir öneride bulunmam gerekirse + dakikalar düzeninizde sapmalara neden olmayacaktır.

Bu konuda endişelenmeyin ancak yaklaşık olarak bebeğinizin sabah aynı saatlerde güne başlaması, yaklaşık olarak aynı saatlerde gündüz uykularına  ve akşam uykusuna yatması biyolojik ritminin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Biyolojik ritmin uyumlu çalışmasının da uykulara önemli yararları olacaktır.

DÖNEMİN ZORLUKLARI:

Gün geçtikçe büyüyen bebeğiniz gelişimsel olarak da her geçen gün yeni beceriler elde etmeye devam eder. Bu dönemde bebekler ayağa kalkmaya, emeklemeye ve sıralamaya başlarlar. Yeni kazandıkları bu beceriler bebeklerde uyku gerilemesine neden olabilir.  Burada ebeveynler olarak görevimiz bebeklerimize zaman tanımak ve yeni geliştirdikleri becerileri gün içerisinde tekrar etme fırsatını onlara sunmaktır.

Ayrılık kaygısı da bu dönemde yine ebeveynlerin karşılaştığı bir diğer zorluktur. Nesnelerin devamlılığı ilkesini kazanan bebekler için, ebeveynlerinin gözlerinin önünden kaybolması onlarda strese neden olabilir. Ayrılık kaygısı bebekler nesnelerin devamlılığını fark ettiğinde aylarda başlar.  aylar arasında en şiddetli zamanlarını yaşar ve aydan sonra gerileyerek kaybolur.

İPUÇLARI:

  • Uyku Öncesi Rutin: Eğer bebeğinizin bir uyku öncesi rutini yok ise hemen yaşına uygun şekilde bir uyku öncesi rutin oluşturmanızı öneririm. Uyku öncesi rutinler, bebeğinizin uykulardan önce sakinleşmesi, uykuya hazırlanması ve uykuyu tanıması için çok önemlidir. Bu dönemde banyo (eğer bebeğinizi rahatlatıyorsa) emzirme, alt değiştirme, kitap okuma bebeğinizi uyku öncesinde sakinleştirecek ve uykuya hazırlayacaktır.
  • Beslenme Düzeni: Gündüz yeterli beslenen bebekler, geceleri daha az beslenmeye ihtiyaç duyarlar. aydan sonra bebekler gece en fazla 1 beslenmeye ihtiyaç duyabilirler.   Her bebeğin ihtiyaçlarının farklı olduğunu unutmadan, gece beslenmesini ne miktarda yapabileceğinizi mutlaka doktorunuzla değerlendirmenizi öneririm. Ancak unutulmaması gereken önemli nokta bu aylarda saat başı ya da her 2 saatte bir uyanarak beslenen bebeklerin açlıktan değil alışkanlıktan uyandıkları gerçeğidir.
  • Sağlıklı Uyku Ortamı: Uykunun kalitesi ve verimliliği ile oda koşulları arasında önemli bağlantılar bulunur. Bebeğinizin odasının temiz ve havalandırılmış olması çok önemlidir. Bebekler de aslında biz yetişkinler gibi serin ortamlarda çok daha iyi uyurlar. Oda sıcaklığının C olması ideal bir ısıdır. Ayrıca gündüz uykularında bebeğinizin yattığı odanın olabildiğince karanlık olması uykunun kalitesini etkileyecektir. Ayrıca yine bebeğinizin odasının onu uyaracak olan süsleme ve oyuncaklardan arındırılarak olabildiğince sade olarak dekore edilmesi de yine uykulara yansıyacaktır. Burada bebeğinizin odasının sağlıklı bir uyku ortamına sahip olup olmadığını anlayabilmeniz için kendinize şu soruyu sormanızı öneriyorum: Bebeğinizin odasına girdiğinizde bu oda sizi rahatlatıyor mu? Siz olsanız bu odada huzurlu bir şekilde uyuyabilir miydiniz? Yoksa bu oda çok fazla dikkat çekici ve uyarıcı detay mı içeriyor? Bu sorular size bebeğinizin odasının sağlıklı bir uyku ortamına sahip olup olmadığı konusunda gerekli ipuçlarını sağlayacaktır.
  • Bağımsız Uyuma Becerisi: Eğer bu aylara kadar bebeğiniz uykuyu sadece memede/kucakta/sallanarak vb. gibi desteklerle yapmaya alıştıysa, uyku döngüleri sırasında hafif uykuya geçtiğinde de ne şekilde uykuya daldıysa aynı koşulu ( meme/kucak/sallama/el tutma vb) sizden bekleyecek ve bu şekilde uykuya geri dönmeye çalışacaktır. Eğer siz de böyle bir durum yaşıyorsanız, bu alışkanlığı bebeğinize unutturarak yerine yeni bir düzen oturtmak için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu konuda uygulayabileceğiniz bir çok farklı yöntem bulunur. Siz kendi aile dinamiklerinize ve bebeğinizin mizacına en uygun olan yöntemi kullanabilirsiniz. Bu konu oldukça detaylı bir konu olduğundan dolayı, bunun ayrıntılarına sadece özel danışmanlıklarda girebiliyoruz. Ama hem internetten hem de bir çok kitaptan dünyada uygulanan uyku eğitimi yöntemlerinin ayrıntılarına ulaşmanız mümkündür. Genellikle gece uykularında yeni bir düzen kurmak hafta sürerken, gündüz uykularının düzene girmesi bazen 6 haftayı bulabiliyor. Burada ebeveynlere düşen görev sabırla ve tutarlılıkla bebeklerine yaşlarına uygun bir program oluşturmak ve uykunun herhangi bir destek olmadan, gözlerini yataklarında kapatarak da olabileceğini bebeklerine göstermektir.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
Yaş Bebek Uyku Danışmanı

Bebeklerde gündüz uykusu günde kaç saat olmalı?

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli ihtiyaçlarından biri uykudur. Bebeğiniz ve uyku arasındaki ilişkiyi düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir, gündüz uykusu ne kadar sürmelidir? Bir bebeğin günlük uyuma süresi ay ve yaş aralığına göre değişir.

2 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKU SÜRESİ

Yenidoğan döneminde, eğer bebeğin fiziksel bir sorunu yoksa uykularının da düzenli olması beklenir.

İki aylık bebeklerin toplamda saat civarında uyku ihtiyaçları oluyor. Bunun ortalama saat kadarını ise gündüzleri uyuyorlar. Bebeğinizin bu gündüz uykusu blok halinde değil de aralıklarla olabilir. 

3 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKU SÜRESİ

3 aylık bebeğin uyku düzeni 2 aylık bebekten pek de farklı değil. 3 aylık bebekler de günde ortalama saat kadar gündüz uykusu uyuyorlar.

4 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKU SÜRESİ

4 aylık bebek uyku düzeninde gün içerisinde toplam saat kadarlık bir uyku beklenir. Bebeğiniz 4 aylıkken gün içerisinde toplamda 3 kez ortalama 4 saat kadar gündüz uykusu uyuyabilir. 

5 - 8 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKU SÜRESİ

ay aralığında bebekler genellikle 3 gündüz uykusu yapar ve toplamda saat uyurlar. Bebekler 8. aya kadar geceleri ortalama saat kadar, gündüzleri ise ila saat civarında 2 ya da 3 uyku şeklinde uyurlar. Bebeğinizin bu ay itibarıyla üçüncü uykusunun süresi kısalmaya başlayabilir. Bu da onun gündüz uykusuna olan ihtiyacının azalmaya başladığına işaret eder.

BEBEKLERDE GÜNDÜZ UYKUSU NE ZAMAN BİTER?

12 aylık bebeklerin günde toplam saat kadar uyuması beklenir. ay arasında gündüz uykusu teke düşer. ay arasında çocukların büyük bir kısmı günde 1 kez yarım saat ile 2 saat arasında öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar.

Çocukların gündüz uykusunu bıraktığı dönem 3 ila 5 yaş arasında değişiklik gösterebilir. Bu noktada doğru anı bulma konusunda ise ebeveyne büyük bir görev düşer. Bazı durumlarda çocuğunuz gündüz uykusuna dirense bile aslında uyumaya ihtiyacı olabilir. Bu da onun henüz gündüz uykusunu bırakmaya hazır olmadığı anlamına gelir.

UYKU EĞİTİMİNE AKŞAM BAŞLANMALI

İlk 4 ay boyunca bebekle bol temas halinde olmak çok değerli. Ancak 4. aydan sonra bebeği destekli uyutmak doğru değil. Bu durum, bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini ve kesintisiz uyumasını güçleştirir.

Bebekler dakikada bir uyanabiliyor. Destekle yani sallayarak, emzirerek, beraber yatarak, pışpışlayarak ve benzeri yöntemlerle uyutulmaya alışmış bir bebek her uyku döngüsünde aynı desteğe ihtiyaç duyacaktır. Tabii bir odada tek başına ağlamaya bırakılan ya da kendi kendine uyumaya zorlanan bebeklerde oluşan stres de uykuya geçmeyi güçleştirir. Bebek bir an bile annesinin onu terk ettiğini hissetmemeli.

Uyku eğitimini en erken aydan sonra anne vermelidir. İlk gün atlatıldıktan sonra ise baba ya da bebeğin bakımına yardım edecek diğer kişiler devam edebilir. Eğitime mutlaka akşam başlanmalı ve uygun bir yatış- kalkış saati belirlenmelidir. 

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-playapp-storeHuawei App Gallery

Bebekler kaç saat uyumalı

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli ihtiyaçlarından biri de uyku. İşte bebeğiniz ve uyku arasındaki ilişkiyi düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler…


1- Bebeklerde uyku düzeni

Bebeğinize tek başına uykuya dalmasını öğretmeniz gerekir. Gerek bebekler gerekse de erişkinler gecede birkaç defa uyanabilir. Bebeklerde uyku sırasında bu normal bir durumdur. Uyanıklıklar kısa süreli olup hatırlanmaz. Kendi kendine uyuyabilen bir bebek bu uyanıklıkların ardından tekrar uykuya kolayca dalabilir. Bebeğinizin uyku saatlerine dikkat etmeniz gerekir. Özellikle gece uykuya dalmada veya yatağa gitmede bebeklerde uyku sorunu yaşanıyorsa şekerleme uykusu daha erkene çekilebilir. Sallama gibi yöntemler ise diş çıkarma, hastalıklar gibi özel durumlar dışında kesinlikle önerilmez.

2- Bebeklerde uyku eğitiminde geleneklerin etkisi

Bu durum tamamen yaşam koşullarına, gelenek, örf ve adetlere dayanır. Bebeğin uyku yerinin seçiminde ebeveynlerin uyku gereksinimleri dahil rol oynar. Bebeğinizle beraber uyuyacaksanız ortamın bebeğiniz için çok sıcak olmadığından, çarşafların gergin olduğundan ve bebeğinizin boğulma tehlikesi olmadığından emin olmak gerekir.

3- Bebeğinizin uykusunun geldiğini anlayabilirsiniz

Bebekler uykuları geldiklerinde kulaklarıyla ve gözleriyle oynar, göz kapakları düşer, mahmurlaşıp, esnemeye başlarlar. Bu sırada bebeği yatağına koyup tek başına uykuya dalması sağlanmalıdır. Böylece uyandıklarında uykuya daldığı koşulların aynı olduğunu görüp tekrar uykuya tek başına geri dönerler.

4- Bebek ve çocuklar kaç saat uyumalı?

Bebeklerde uyku konusunun önemli unsurlarından biri uyuma süreleridir. Yenidoğanlar günde 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90’ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır. Üç yaşındaki çocukların yüzde 92'si, 4 yaşındakilerin yarısı, 5 yaşındakilerin ise sadece üçte biri şekerleme uykusu yapar. 3 - 6 yaş arası okul öncesi çocukların 13 saat, 6- 12 yaş arasındaki çocukların 11; ergenlerin ise saat uyku gereksinimi bulunur.

5- Bebeklerde uyku problemi: Bebekler sallanmalı mı?

Anneler, bazen bebeklerinin uyumasını sağlamak için onları sallayarak çözüm bulmaya çalışır. Ancak bebeklerde uyku sırasında sallamak kabul edilebilir sınırın üstüne çıktığı zaman beyinde sallanmaya bağlı bir çeşit sarsıntı meydana gelebilir. Bu bebek için tehlike oluşturabilir. Gün içinde uyuyan bebekler gece uykusuna direnebilir. Bu hem bebeklerin gelişimini hem de annelerin dinlenmesini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda da aileler bebeklerini sallayarak uyutma yöntemine başvurabilir.

6- Bebeklerde uyku alışkanlığını 6 haftalıktan itibaren kazandırabilirsiniz

Bebeklerde uyku alışkanlığı henüz 6 haftalıkken geliştirilebilir. Bebeklerde düzenli uyku alışkanlığı oluşturabilmek için bebeği her gün aynı saatte, henüz uyanıkken yatağa koymak, aynı saatte altını değiştirmek ve bir gece uykusu rutini geliştirmek gerekir. Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Bebeğinizin gece ve gündüzü ayırt etmesini sağlayıp gündüz çok uzun saatler uyumasını önleyerek, huzurlu gece beslemesi ve ılık bir banyo yaptırarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

7- Bebeklerde gündüz uykusu 3 yaşından sonra bırakılabilir

Bebeklerde uyku hakkında bilmeniz gereken bir diğer detay da bir yaşındaki bebeklerin yaklaşık yüzde 85’inin gece boyunca sakin ve düzenli uyuduğudur. Ancak yüzde 10’unda hemen her gece bebeklerde uyku sırasında uyanma sorunu olduğu gözlemlenir. İki yaşına gelindiğinde bebeklerde uyku saati 12 saate kadar iner ve gündüzleri kısa süreli uyuklamaları olabilir. Bebeğin yaşı arttıkça gündüz uykularının süresi kısalır. Genellikle 3 yaşından sonra çocuklar gündüz uyumayı bırakırlar.

8- Bebek ve çocuk için yatak seçerken bunlara dikkat!

ay arasında, bebek farklı odada uyuyabilir. Bebeklerde kaliteli uykunun bir unsuru da yataktır. Bebek hareketleri gelişimiyle orantılı olarak arttığından yatağın boyutunun büyültülmesi, karyola şeklinde olması ve korkuluk bulundurulması gerekir. Parmaklıklar cm'den geniş aralıklarla dizilmemelidir. Parmaklığı inip kaldıran mekanizmada mutlaka çocuk kilidi olmalıdır. Sivri kısımların da olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çarpmalar arttığı için buna göre bir malzemeden yapılmış olması önemlidir. Şiltenin karyolaya tam uyması gerekir. Karyola kenarı ile şilte arasına en fazla 2 parmak sokabilmelisiniz.

9- Bebeğinizin uykusunu programlayın

Yeni doğan bebek gündüzle gece ayrımını bilemez ama hafta içinde bu ayrıma yavaş yavaş alışmaya varması gerekir. Bebeğinizin geceyle gündüzün farkını algılayabilmesi için, gündüz uykularını günlük yaşamınızı sürdürdüğünüz odada veya odasında ama perdeler açıkken, yani oda aydınlıkken düzenleyin. Gece uykularını ise mutlaka kendi odasında, karanlık ve sessiz ortamda gerçekleştirmesini sağlayın. Bu ayrım ona gündüz ile gece farkını öğretir.

Bebeklerde güvenli uyku için öneriler

Beşiğe uygun ölçülerde yatağı tamamen saran bir çarşafla beraber, kalitesi ve güvenilirliği onaylanmış yatak kullanın. Eğer battaniye kullanıyorsanız, battaniyenin bebeğin omuz hizasından aşağıda olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin uyku alanını oyuncak ve diğer yumuşak ya da sert cisimlerden arındırın. Bebeğinizin uyku alanını kendinize yakın tutun. Uyku sırasında ateşinin yükselmemesine dikkat edin. Kaliteli bir uyku için ince uyku tulumları giydirin ve oda sıcaklığını yetişkin bir insanın normal karşılayacağı seviyede tutun. Bebeğiniz uyanıkken, yüz üstü yatırdığınız zamanlarda belli aralıklarla pozisyonunu değiştirin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası