lisans çoçuk gelişimi bölümü atamaları / Çocuk Gelişimcisi Atamaları KPSS Taban Puanları (Son 5 Yıl)

Lisans Çoçuk Gelişimi Bölümü Atamaları

lisans çoçuk gelişimi bölümü atamaları

Çocuk Gelişimi Bölümü Okumak genellikle hastanelerde, kreşlerde ve bakımevlerinde bulunan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal yönden gelişmeleri, çocuklara ilişkin çeşitli sorunların çözümü için ana-babaların eğitimi, hastanede tedavi edilen çocukların eğitim sorunlarının çözümü için gerekli programların hazırlanıp uygulanması gibi konularda çalışacak elemanları yetiştirmeyi ve bu alanda araştırma yapmayı amaçlar.

Kişisel Özellikler
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında çalışmak isteyenlerin; akademik yeteneğe sahip, üretken, çocukları seven, onlarla beraber olmaktan bıkmayan, ana-babalarla ve diğer meslektaşları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, hoşgörülü, kısaca insan ilişkilerinde başarılı kişiler olmaları gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Sosyoloji, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Özel Eğitim, Aile İlişkileri, Eğitim Felsefesi ve Çocuk Ruh Sağlığı gibi dersler verilmektedir. Ayrıca uygulamalı derslerle ve yuva-anaokulu pratiği gibi staj programlarıyla öğrencilere deneyim kazandırılmaktadır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı mezunları “Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi” unvanı ile görev almaktadırlar.

Çalışma Sahaları
Mezunlar, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yuva ve kreşlerde çocuk gelişimi elemanı; hastanelerde yatan çocukların eğitim ve eğlence etkinliklerini sağlayacak yardımcı hastane elemanı; çocuk hastanesi ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde sağlıklı çocuğun fiziki ve ruhsal gelişiminin incelenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk programları yapımcısı, çocuk kitapları ve benzeri materyal hazırlamada kitle haberleşme danışmanı olarak çalışabilirler.

Çocuk gelişimcisi ne iş yapar?
İş bulma imkanı bakımından en gözde mesleklerdendir. Hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Özellikle 4 yıllık çocuk gelişimi mezunları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altındaki kurumlarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında, Rehberlik ve Araştırma Kurumlarında, Halk Eğitim Merkezinde, Sağlık Bakanlığının ihtiyacı olan birimlerde, devlet üniversitelerinde ve üniversite hastanelerinde, anaokulu, kreş ve çocuk yuvalarında aynı zamanda kadrolu olarak ilkokulların ana sınıflarında olmak üzere birçok kurumda çalışma imkanına sahiptirler. 4 yıllık lisans mezunu olanların Çocuk Gelişimcisi unvanıyla memur olabilmeleri için KPSS’den 77+ puan almaları gerekmektedir. 2015 verilerine göre Çocuk Gelişimcisi atamaları en düşük puan 77 olarak belirlenmiş olup en yüksek atama puanı 84’tür.

Çocuk gelişimcisi öğretmenlik yapabilir mi?
Çocuk gelişimcisi unvanına sahip olanların okul öncesi eğitmenliği ve öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir. Ayrıca Çocuk Gelişimi ve Eğitimi başlığıyla kamuda öğretmenlik yapmalarının kanunen önü açık olsa da atama sayıları malesef oldukça düşüktür. 2016 Şubat atamalarında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi branşından sadece 49 kişi öğretmen olarak atanabilmiştir. Taban puan ise 51.44 olarak belirlenmiştir. Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunların KPSS sınavına girip gerekli puanı almaları zorunludur. Rağbet gören bir meslek olmasından dolayı puanları eski yıllara nazaran yüksektir.

Çocuk gelişimcisi ne kadar maaş alır?
Çocuk gelişimi mezunlarının maaşları çalıştıkları kurumlara göre değişmektedir. 4 yıllık çocuk gelişimi okuyup öğretmen olanlar 2.700 lira öğretmen maaşı almaktadırlar. Devlet hastanelerinde çalışanlar 2.500 lira civarı maaş alırken, diğer kurumlarda çalışan çocuk gelişimcilerinin 2.200 ile 2.500 lira arasında değişen maaşları bulunmaktadır. Devlet sektöründe çalışan çocuk gelişimcileri diğer memur maaşları gibi özel sektöre göre daha iyidir. Özel kreşlerde ya da anaokullarında asgari ücrete çalışan çocuk gelişimcileri de günümüzde bulunmaktadır.

Çocuk Gelişimcinin temel hedefi, 0-18 yaş grubu normal, özel gereksinimi olan, hasta, korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocukların gelişimlerini desteklemektir. Çocuk gelişimci, çocukların gelişimini değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirir; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gereksinimleri doğrultusunda danışmanlık yapar; yayın ve araştırma hizmetleri sunar. Çağdaş yaklaşımlar kullanalarak çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili projeler geliştirir ve projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırır.

Çocuk Gelişimi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Girilmesi Gereken Sınavlar: YGS, LYS-1 ve LYS-3
Bölümün Tercih Puan Türü: TM-3, YGS-5
Bölüm Eğitim Süresi Kaç Yıllık: 4

Çocuk Gelişimi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Çocuk Gelişimci, Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmetler alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadır:

SAĞLIK ALANINDA

Hastanelerde ve aile sağlığı merkezleri’nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ve bunların uygulanması ve kurum içi ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur (bkz. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri Yönetmeliği, 1997).

EĞİTİM ALANINDA

Üniversitelerde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak görev alabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Eğitim Kurumlarında ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları (çocuk gelişimi alanında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar), bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve bireylerin özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludur. Bireyin gelişimi ve eğitimini izler, beklenen gelişimi gösteremeyen çocuklar için ilgili meslek elemanlarıyla iş birliği yapar. Alanı ile ilgili konularda ailelere ve öğretmenlere rehberlik eder. Alanı ile ilgili konularda aile eğitimi, rehberliği ve danışmanlığı programlarında ve personel için hizmet içi eğitim programları hazırlar ve uygulamada görev alır. Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olma koşuluyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilirler (bkz. MEB, Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği, 2008; Özel Eğitim Okulları Çerçeve Yönetmeliği, 2005; Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği, 2001).

SOSYAL HİZMET ALANINDA

Çocuk Ve Gençlik Merkezleri’nde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar (bkz. Çocuk ve Gençlik Merkezleri Yönetmeliği, 2001).

Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumuna Bağlı Toplum Merkezleri’nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Söz konusu kurumda çalışan bir çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur. Sorunlarının çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapar; mesleki teknik ve yöntemleri kullanarak merkezde bulunan okul öncesi ve engelli çocuklara yönelik programlar hazırlar, uygular ve gerekli materyalin hazırlanmasında görev alırlar. Çocuklara sunulacak hizmetlerin planlanmasında görev alırlar (bkz. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna Bağlı Toplum Merkezleri Yönetmeliği, 2000).
Koruma Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde görev alan Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, çocuğun merkeze uyumunun sağlanması amacıyla çocuğu takip eder ve mesleki çalışma sürecinde vaka sunumunu yaparlar. Sosyal serviste görevlendirilen ve çocuğun merkeze kabulü ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapan bir Çocuk Gelişimci, çocukların duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimi için gerekli gelişim programlarının uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur (bkz. Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği, 2009).

Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Çocuk Evleri’ nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, koordinasyon merkezi tarafından çocuk evine kabul edilen çocuğun uyumu için gereken bakım ve yetiştirme ile ilgili mesleki çalışmaları yürütmekten sorumludur. Her bir çocuğun yaşı, engeli, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda, fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimleri ile ilgili eğitim programları hazırlar ve uygularlar (bkz. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Çocuk Evleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 2008). Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, üniversitelerin, mesleki dernek ya da odaların ya da sivil toplum veya kamu kuruluşlarının düzenlediği ve belirlenen standartlara uygun olan aile danışmanlığı eğitim programını tamamlamak koşuluyla,

Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Aile Danışma Merkezleri’nde görev alabilirler (bkz. Sosy al Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği, 2007).

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliğinde de görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler. Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul, sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği içinde, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi, korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, uçucu, uyuşturucu ve madde bağımlısı olan, suça itilen ve mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar (bkz. Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği, 2001).

UNICEF, ILO ve GÖNÜLLÜ KURULUŞLARDA (STK)proje üreticisi, yürütücüsü ve danışman olarak görev alabilirler.

4 Yıllık Çocuk Gelişimi Bölümü Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi bölümü, iş olanakları açısından en şanslı bölümlerden biridir. Öyle ki bu bölümü başarı ile bitirenler sayılamayacak kadar kurum ve kuruluşta çalışma olanağına sahip olurlar. Bu kurum ve kuruluşlar kamu yani devlet kurumları olabileceği gibi özel kuruluşlar da olabilir. 4 yıllık çocuk gelişimi mezunları Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili birimlerinde, Milli Eğitim Bakanlığında, Çocuk Esirgeme kurumlarında, Halk Eğitim Merkezlerinde (HEM), Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM), Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı alanında, devlet üniversitelerinde, üniversite araştırma hastanelerinde, üniversitelerin ilgili anabilim dalında, özel anaokullarında, kreşlerde, çocuk yuvalarında ve daha bir çok alanda çalışma olanağı bulabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında (okulöncesi eğitim kurumları) veya İlkokul kurumları bünyesindeki anasınıflarında okulöncesi öğretmeni (anasınıfı öğretmeni) olmak isteyenler ya alanlarında tezsiz yüksek lisans yapmalı ya da pedagojik formasyon eğitimi almalıdır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Çocuk Gelişimi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Çocuk Gelişimi mezunu maaşı 2750 lira civarında iken özel sektör için Çocuk Gelişimi maaşları asgari ücret ile 2000 lira arasında değişmektedir.

Çocuk Gelişimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

70 ve üzeri puan alan mezunlar çeşitli kamu kurumlarına çocuk gelişimcisi veya öğretmen olarak atanabilmektedir.

Çocuk Gelişimi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölüm mezunları formasyon alarak Okul Öncesi öğretmenliği yapma imkanına sahiptir.

Çocuk Gelişimi Bölümü Yorumları – Çocuk Gelişimi Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Atama konusunda en şanslı bölümlerden bir tanesi 4 yıllık Çocuk Gelişimi bölümüdür. Bu bölümden mezun olanlar hem düşük puanla devlete atanma şansına sahiptir hem de okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA ŞEHİR HASTANESİ / ANKARA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11084,4087984,40879T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA ŞEHİR HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11083,6194883,61948T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR DR. BEHÇET UZ ÇOCUK HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EAH / İZMİR / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11083,1235883,12358T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,8011182,80111T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAYSERİ ŞEHİR HASTANESİ / KAYSERİ / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,5555282,55552T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ISPARTA ŞEHİR HASTANESİ / ISPARTA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,4861382,48613T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ / EDİRNE / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,4083382,40833T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AYDIN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / AYDIN / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,3295982,32959T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BUCA SEYFİ DEMİRSOY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İZMİR / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,3070882,30708T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KOCAELİ / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,1777382,17773T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZMİR TEPECİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İZMİR / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,1664782,16647T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MERSİN ŞEHİR HASTANESİ / MERSİN / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,0886782,08867T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÜMÜŞHANE DEVLET HASTANESİ / GÜMÜŞHANE / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,0774282,07742T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYARBAKIR ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / DİYARBAKIR / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11082,0286882,02868T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL PROF. DR. MAZHAR OSMAN RUH SAĞLIĞI VE SİNİR HASTALIKLARI EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,9752581,97525T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ADANA YÜREĞİR DEVLET HASTANESİ / ADANA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,9743081,97430T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,9696281,96962T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DÜZCE ATATÜRK DEVLET HASTANESİ / DÜZCE / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,9471281,94712T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA DR. SAMİ ULUS KADIN DOĞUM ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI EAH / ANKARA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,8983781,89837T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ŞANLIURFA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ22081,8768182,06993T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BURSA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7708881,77088T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ERZURUM / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7559081,75590T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / SAMSUN / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7549581,75495T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI AFYONKARAHİSAR DEVLET HASTANESİ / AFYONKARAHİSAR / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7390281,73902T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / KÜTAHYA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7390281,73902T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEKİRDAĞ DR. İSMAİL FEHMİ CUMALIOĞLU ŞEHİR HASTANESİ / TEKİRDAĞ / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7390281,73902T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TRABZON KANUNİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / TRABZON / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,7249581,72495T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,6818381,68183T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / MALATYA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,6433981,64339T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SANCAKTEPE ŞEHİT PROF. DR. İLHAN VARANK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,6030981,60309T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZİNCAN MENGÜCEK GAZİ EAH / ERZİNCAN / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,5468581,54685T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / NİĞDE / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,5299781,52997T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SEYHAN DEVLET HASTANESİ / ADANA / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,4268581,42685T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERENKÖY RUH VE SİNİR HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,4081081,40810T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BATMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / BATMAN / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,3809281,38092T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GAZİANTEP CENGİZ GÖKÇEK KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ / GAZİANTEP / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ33081,2862481,36966T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HATAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / HATAY / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,2862481,28624T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM EROL OLÇOK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ / ÇORUM / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,2721781,27217T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI EAH / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,1971981,19719T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ESENYURT NECMİ KADIOĞLU DEVLET HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ11081,1512681,15126T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ / İSTANBUL / SB-TAŞRAÇOCUK GELİŞİMCİSİ66081,1315681,46248

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır