tomografide neler belli olur / Bilgisayarlı Tomografi (BT) - Özel Varisson Radyoloji

Tomografide Neler Belli Olur

tomografide neler belli olur

Tıbbi görüntülemeler arasında bulunan ilaçlı tomografinin ne olduğu, çoğu kişi tarafından tam olarak bilinmemektedir. İlaçlı tomografinin en olduğu, neden ve nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi yazı içeriğimizde.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı tomografi uygulaması, X ışınları yardımıyla vücuttaki doku, kemik ve organların görüntülenmesine yarayan işlemdir. Birden fazla görüntüyü bir araya getirerek, incelenmek istenen kısma dair üç boyutlu görüntüler suna bilgisayarlı tomografi, teşhisin konabilmesi adına faydalı bir görüntüleme yöntemi.

İlaçlı Tomografi Nedir?

İlaçlı tomografi, vücudun enine kesit görüntüleri oluşturulurken, yoğun bölgelerde daha rahat görüntülenme sağlanması için kullanılan bir yöntemdir. Kontrast madde sayesinde tüm vücudun, özellikle damar yolları görüntülemesi normal röntgene göre çok daha belirgin olmaktadır. Tomografi her durumda istenmemekle birlikte, gerekli görüldüğü durumlarda doktor tarafından bu testin yaptırılması da istenebilir.

BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

İlaçlı Tomografi Ne İçin Kullanılır?

Tomografi, başvurduğunuz bölüm doktorunun gerekli gördüğü durumlarda, daha iyi teşhis için istenen, tanı sırasında yardımcı olan faydalı tetkiklerden biridir. Tomografi istendiği durumlar genellikle kemik gibi içinin görünmesi zor olan yoğun noktalarda istenebilir. Bunun yanı sıra vücuttaki kan kaçakları, damar rahatsızlıkları, iç yaralanma vb. durumlarda oldukça yardımcı olmaktadır. İlaçlı tomografi istenebilecek durumlar;

  • Kemik kırıklarının tespiti ve tam görüntülemesi
  • İç yaralanmalar ve kanamanın boyutunun tespiti
  • Ameliyat ve biyopsi öncesinde
  • Kan damarlarının tam görüntülemesi
  • Damar yapılarının iç görüntülemesi
  • Kanser hastalıklarının tedavi etkinliğini izlemek
  • Enfeksiyon veya kas bozukluklarının seviyesinin tespitinde

ilaçlı bilgisayarlı tomografi işleminden faydalanılabilir. İşlem kısa sürmekle birlikte hazırlık süresi de kısadır.

İlaçlı Tomografi Nasıl Yapılır?

Tomografi prosedürü, doktorunuzun uygun görmesi durumunda gerçekleştirilir. Tomografi öncesinde verilen kontrast madde bu işlem için üretilmiş özel bir boyadır. Daha net görüntüleme alabilmek için vücudunuza enjekte edilen madde, kontrol edilecek alana göre farklı yollarla verilebilir. İlaçlı tomografide ilacı üç yoldan alabilirsiniz?

  • Enjeksiyon: Kan damarları, mesane bölgesi, safra kesesi veya akciğer görüntülemelerinde enjeksiyonla verilmesi tercih edilir. Enjeksiyon işleminde, boya vücudunuza damar yolundan verilmektedir.
  • Ağızdan: Sindirim sistemi problemlerinde, görüntüleme öncesinde kontrast madde suya katılarak içilebilir.
  • Lavman: Bağırsaklarınızla ilgili tomografi öncesinde, kontrast madde rektumdan vücuda yerleştirilir.

Yapılan işlemlerin hepsi x-ışınlarının yarattığı soluk görüntüyü yok edip, daha canlı ve daha net bir görüntü ortaya çıkmasına olanak sağlar. Tomografi öncesinde bazı durumlarda saat öncesinde aç olmanız beklenebilir. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda bunu öncesinden size bildirilecektir.

İşlem günü geldiğinde üzerinizde hastane önlüğü ve bunun dışındaki tüm metal eşyaları (kolye, küpe, piercing, takma diş vb.) çıkarmanız istenecektir. Tüm metal eşyaları çıkardıktan sonra taramanın yapılacağı kayan bir masaya uzanmanız gerekecek. İşlem sırasında odada yanınızda kimse olmayacaktır ancak sesli iletişim sistemi (interkom) aracılığıyla siz onları, onlar da sizi duyabilirler. Uzandığınızda yavaşça hareket eden x-ray makinesi sizin sayısız görüntünüzü dakikalar içerisinde çekiyor olacaktır.

Tarama işlemi esnasında biraz gürültü ve tıkırtılar olabilir ancak korkulacak bir durum yok, her şey olması gibi ilerliyor olacak. Tüm bu işlemler yapılırken en dikkat edilmesi gereken konu hareketsiz kalmanın, hareket etmeden yatmanız olacaktır. Çünkü hareket edilmesi, bulanık görüntüler çıkmasına sebep olacaktır.

Bahsettiğimiz hazırlık ve tarama işlemleri 30 dakika ile 1 saat arasında sürebilir. İşlem sonucunuz çıktığında doktorunuza görünüp, sonuçların kontrolü hakkında bilgi alabilirsiniz.

İlaçlı Tomografi Riskleri Nelerdir?

İlaçlı tomografi riskleri oldukça azdır ancak her işlemde olduğu gibi bu işlemde de bazı risklerden bahsedebiliriz. Tahmin edilebilir en büyük risk, tarama esnasında yayılan radyasyon oranıdır. Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde yayılan radyasyon oldukça azdır ancak hamileler ve emziren anneler için önerilmemektedir.

  • Yıl içerisinde birden fazla röntgen çektirmenin alınan radyasyon oranıyla doğru orantılı olarak kansere yakalanma riskinizde artabilir. (Yakalanma oranı 1/)
  • İlaçlı tomografi sırasında verilen kontrast madde alerji yapabilir. Bu madde iyot içerdiği için iyota karşı alerjiniz varsa bu durum yan etkileriyle kendini belli edebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz tomografi riskleri göz önünde bulundurularak, hamilelik şüphesi veya alerjik durumlar hakkında bilgi verilmesi önerilir. İlaçlı tomografi yan etkileri hakkındaki endişelerinizi doktorla paylaşıp, detaylı bilgi alabilirsiniz.

İlaçlı Tomografi Yararları Nelerdir?

İlaçlı tomografi işleminin zararları olduğu gibi işlemin size sağlayacağı yararlarda bulunuyor. Bunlar arasında;

  • Kemik gibi yoğun bölgelerde tam görüntülenme sağlanması,
  • İç kanamaların, kan sızıntılarının yer ve kanama boyutunun öğrenilmesi,
  • Tümörlerin ve eklem sorunlarının hızla tespit edilmesi.

gibi birçok yararı da bulunuyor. Doktorunuz tarafından uygun görüldüğü takdirde, tomografi işleminde korkmayı gerektirecek farklı bir durum yoktur. Kapalı alan korkusu gibi bu durumu tetikleyecek herhangi bir fobiniz olması durumunda öncesinde doktorunuza bildirerek, sakinleştirici ilaç takviyesi alabilirsiniz. İşlem genellikle kısa sürede tamamlanıp, sonuçları doktora ulaştırılır.

İlaçlı Tomografi Sonucu

İlaçlı tomografi sonuçlarını radyoloji uzmanları tarafından inceleyecektir. Doktorunuz, sonuçlarda; kan pıhtısı, kan kaçağı, tümör, kırık veya başka bir anormallikle karşılaşmazsa sonuçlarınızı normal kabul edecektir. Çıkan sonuçlardaki anormallikler için farklı bir test istenebilir ve bölüm uzmanına aktarabilirsiniz. Tam teşhis sağlandıktan sonra tomografi sonucunun rehberliğinde tedavi işlemine karar verilecektir. Tomografi işlemi yaptırmak, sonuç göstermek veya muayene olmak isterseniz Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman doktorlarımıza randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Tomografi ve ilaçlı tomografi arasındaki fark nedir?

İki işlemde de x ışını kullanılarak çekim yapılmaktadır. Tomografide ek bir madde kullanılmazken, ilaçlı tomografi işleminde kontrast bir boya enjekte edilerek, sonrasında tomografi işlemine başlanır.

İlaçlı tomografide enjekte edilen madde nedir?

Kan damarlarının görüntülenmesinde enjekte edilen madde, genellikle iyot ve baryum sülfattan yapılmaktadır.

İlaçlı tomografi zararlı mıdır?

Bu işlemde de diğer görüntüleme tekniklerinde olduğu gibi radyasyon alımı mevcuttur. Aynı zamanda enjekte edilen boya içerisindeki iyot, alerjinizi tetikleyebilir. Alerjik durum sebebiyle kaşıntı ve döküntüler ancak iyot alerjiniz olmadığı takdirde bir sorunla karşılaşmazsınız.

Tomografi işlemi kaç dakika sürer?

Tomografi işleminin 30 dakika ile 1 saat aralığında sürmesi beklenir.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorlarımız

Bilgisayarlı Tomografi (BT) nedir?


Bilgisayarlı Tomografi (BT) ileri bir X ışını teknolojisidir. BT vücudun istenilen bölgesinden kesit kesit (dilim şeklinde) görüntü alınmasına olanak verir. Bu gelişmiş resimler dönen odaklanmış bir X ışını üreticisinin hastanın etrafında dönmesiyle oluşturulur. Vücudun farklı bölgeleri ve organları incelenir.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Eğer üst abdomen (üst karın bölgesi) veya pelvis (alt karın bölgesi) tomografisi çektirecekseniz, merkezimize randevunuzdan bir saat önce geliniz. Size içmeniz için ilaçlı su (kontrast madde) verilecektir. Buna ek olarak, randevunuzdan 4 saat öncesinden itibaren yemek yemeyin ve bir şey içmeyin. Çok fazla olmamakla birlikte su içebilirsiniz Eğer ilaç kullanıyorsanız alabilirsiniz.

Eğer başka bir tomografi çektiriyorsanız, randevunuzdan 30 dakika önce merkezimize gelmeniz önerilir. Lütfen randevunuzdan bir saat öncesinden itibaren yemek yemeyiniz ve su içmeyiniz.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına yatmanız istenecektir. Bu masa yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin; çünkü bu sesler X ışınları oluşurken ve sizin vücut bölgenizden kesit kesit görüntüler alınırken ortaya çıkan seslerdir. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. Film olarak veya CD ortamında hastaya verilir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız. Yapılan BT tetkikine göre, bazen nefesinizi tutmanız istenecektir. Teknikerin komutlarına hiçbir itiraz göstermeden uymanız sizin yararınıza olacaktır. BT tetkiklerinin çoğu dakika sürer.

Eğer size damardan bir kontrast madde verildiyse ağzınızda metalik bir tat veya bütün vücudunuzu saran sıcak bir his oluşabilir. Bu oluşan hisler tamamen zararsızdır ve kısa bir süre içinde geçer. Ağızdan verilen kontrast maddeler barsak hareketlerinizde bazı değişiklikler yaratabilir. Bu da en kısa sürede normale dönecektir.

Bazı hastaların verilen iyotlu kontrast maddeye karşı alerjisi olabilir. İyota karşı alerjisi olan hastalarda kaşıntı, hapşırma ve diğer alerjik reaksiyonlar olabilir. Eğer iyota alerjiniz varsa ancak BT tetkikinizden net sonuçlar elde edilmesi için kontrast madde enjeksiyonu zorunluysa doktorunuz size kontrast madde verilmeden önce steroid ve benzeri ilaçlar vermeyi uygun görebilir. Herhangi bir alerjik reaksiyon gösteren hastalar merkezimizde tedavi edildikten sonra evlerine gönderilecektir. Bazı nadir vakalarda, kontrast madde anafilaksiye yani nefes borusunun nefes almayı engelleyecek ve ölümcül sonuçlar doğuracak şekilde şişmesine yol açabilir. Bu durumlarda acil tedavi anında sağlanır. Lütfen bize iyot alerjiniz varsa haber vermeyi unutmayınız.

Şeker hastası (diyabet) ve böbrek hastası olanlara özel ilgi gerekmektedir; çünkü böbrekler iyotu kandan filtre etmede görev alır. Şeker hastaları ve böbrek hastaları doktorlarıyla en uygun BT tetkikini yapma konusunda daha dikkatli konuşmalıdırlar.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Paranazal Sinüs BT

Paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi nedir?



Kafa kemiklerinin ön kesimi ve yüz kemiklerinde hava boşlukları mevcut olup paranazal sinüs olarak adlandırılır. Bu hava boşluklarının hastalıklarını en iyi gösteren yöntem Bilgisayarlı Tomografidir. Hasta BT çekim masasına yüzükoyun yatırılarak çekim yapılır. Çekim yaklaşık 3 dakika sürer. Hastanın bu sırada hiç hareket etmemesi gerekir.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına yüzükoyun yatmanız istenecektir. Bu masa yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Orbita BT

Orbita bilgisayarlı tomografi nedir?



Göz, göz çukuru, göz çevresi inceleme alanındadır. Genellikle hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Çekim yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına genellikle sırtüstü yatmanız istenecektir. Nadiren yüzükoyun da çekim yapılabilir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

BT ile orbitadaki kitle lezyonu (tümörler), infeksiyon, inflamasyon, doğuştan hastalıklar teşhis edilmektedir. En önemli endikasyonlardan (çekim nedenleri) birisi de orbita travmaları ve yabancı cisimleridir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Boyun BT


Boyun bilgisayarlı tomografi nedir?



Boyun bölgesi BT ile incelenir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına genellikle sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

BT ile boyundaki kitle lezyonu (tümörler), lenf bezleri hastalıkları, infeksiyon, inflamasyon, teşhis edilmektedir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Nazofarenks BT

Nazofarenks bilgisayarlı tomografi nedir?



Nazofarenks geniz bölgesidir. BT ile ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına genellikle sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

BT ile nazofarenksteki kitle lezyonu (tümörler), infeksiyon, inflamasyon gibi hastalıklar teşhis edilmektedir. Geniz eti olarak adlandırılan hastalıklar da bu tetkik ile teşhis edilmektedir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Orofarenks BT

Orofarenks bilgisayarlı tomografi nedir?

Orofarenks ağız boşluğunun arka kesimidir. BT ile ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına genellikle sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

BT ile orofarenksteki kitle lezyonu (tümörler), infeksiyon, inflamasyon gibi hastalıklar teşhis edilmektedir.
Bademcik ve çevresindeki yapıların hastalıkları incelenir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Larenks BT

Larenks bilgisayarlı tomografi nedir?



Larenks gırtlak bölgesidir. BT ile ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.
BT ile larenksteki kitle lezyonu (tümörler), infeksiyon, inflamasyon gibi hastalıklar, doğuştan bazı hastalıklar teşhis edilmektedir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Toraks BT

Toraks bilgisayarlı tomografi nedir?



Akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan en ayrıntılı yöntemdir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Tetkik sırasında damardan kontrast madde kulanılmayacaksa herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.
Ancak damardan kontrast madde verilecekse (ilaçlı BT) en az 4 saat açlık gerekir.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

BT ile torakstaki (akciğer, mediastinum, kalp ve damarlar, göğüs duvarı) kitle lezyonu (tümörler), infeksiyon, inflamasyon gibi hastalıklar teşhis edilmektedir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.
Çekim sırasında nefes tutmanız istenecektir.

Akciğer kanseri gerçekleri & Erken teşhisin önemi

Kanser nedenli her üç ölümden biri akciğer kanseridir. Tüm etnik gruplarda akciğer kanserinin ölüm oranı diğer kanserlerin üzerindedir. Erkeklerde ve kadınlarda en çok teşhis edilen iki numaralı kanser tipidir. Akciğer kanserinin neredeyse yüzde 87’sinin nedeni sigara ve tütün mamulleri kullanmaktan kaynaklanır. Akciğer kanseri riskini arttıran birçok çevresel faktörler olmasına rağmen, radon gazına ve asbeste maruz kalmak, sigara içmek ve sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak akciğer kanserine neden olan en önemli faktörlerdir. Hatta pasif içicilerin akciğer kanseri olma risklerini yüzde 20 ila 30 oranında artırdığı hesaplanmıştır. Bu bilgiler Akciğer Kanseri Birliği’nden (LCA) alınmıştır.

Bu gerçekler ne kadar korkutucu görünse de akciğer kanserini erken dönemlerinde teşhis etmek hastaları ölümden kurtarabilmektedir. Ancak akciğer kanserlerinin sadece yüzde 16’sı erken teşhis edilebilir.

Amerikan Kanser Enstitüsü’nün (NCI) sigara içen ve önceden içmiş insan üzerinde yaptığı araştırmaya göre basit göğüs Röntgeni yerine Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer Kanseri taraması ile akciğer kanserinden ölüm oranının yüzde 20 oranında azaldığını bulmuştur. Bu nedenle biz de hastalarımıza BT ile Akciğer Kanseri taraması yaptırmalarını öneriyoruz.

Bilisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer kanseri taraması nedir?
BT ile akciğer kanseri taraması akciğerlerinizde kanserli doku yapılanması var mı yok mu diye yapılan kontrol amaçlı bir tarama testidir. Bu test akciğer kanserine yakalanma olasılığı yüksek insanlar için dizayn edilmiştir. Bu yüksek teknolojili BT taraması akciğerlerinizde olabilecek küçük nodülleri bulmak ve onları incelemek amaçlıdır. Bu tarama ile akciğer Röntgeninde görünemeyecek kadar küçük nodüller görülmektedir. Böylece akciğer kanserinin erken teşhisi için bir avantaj sağlanmış olur. Yeni araştırmalar çok küçük haldeyken fark edilen nodüllerin hastanın akciğer kanserinden kurtulma olasılığını yüksek oranda arttırdığını göstermektedir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Akciğer HRCT

Akciğer yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi nedir?



Akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan en ayrıntılı yöntemdir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Doktorunuzun tetkik istemiyle mesai saatlerimiz içinde gelebilirsiniz.

Ne beklemeliyim?
BT cihazının masasına sırtüstü yatmanız istenecektir. Çekim masası yuvarlak bir boşluğun içine doğru ilerleyecektir. Çekim başlayınca BT makinesinden bazı sesler duyacaksınız. Bu sesler sizi rahatsız etmesin. Her kesitte BT makinesi ayrı bir görüntü oluşturur. X ışınlarından alınan bilgiler son teknoloji bilgisayar sayesinde görüntü haline dönüştürülür. Görüntüler dijital ortamda tutulur, Workstation (İş istasyonu) sayesinde merkezimizdeki Radyologların bilgisayarlarına gönderilir. CD olarak veya özellikle istenirse film olarak hastaya verilir.

HRCT ile akciğer hastalıkları çok ince kesitlerle incelenecektir. İntrerstisyel akciğer hastalıkları (meslek hastalıkları vb), bronşiektazi vb teşhis edilmektedir.

Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız.

Çekim sırasında nefes tutmanız istenecektir. Dikkatlie nefes tutunuz.

Akciğer kanseri gerçekleri & Erken teşhisin önemi

Kanser nedenli her üç ölümden biri akciğer kanseridir. Tüm etnik gruplarda akciğer kanserinin ölüm oranı diğer kanserlerin üzerindedir. Erkeklerde ve kadınlarda en çok teşhis edilen iki numaralı kanser tipidir. Akciğer kanserinin neredeyse yüzde 87’sinin nedeni sigara ve tütün mamulleri kullanmaktan kaynaklanır. Akciğer kanseri riskini arttıran birçok çevresel faktörler olmasına rağmen, radon gazına ve asbeste maruz kalmak, sigara içmek ve sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak akciğer kanserine neden olan en önemli faktörlerdir. Hatta pasif içicilerin akciğer kanseri olma risklerini yüzde 20 ila 30 oranında artırdığı hesaplanmıştır. Bu bilgiler Akciğer Kanseri Birliği’nden (LCA) alınmıştır.

Bu gerçekler ne kadar korkutucu görünse de akciğer kanserini erken dönemlerinde teşhis etmek hastaları ölümden kurtarabilmektedir. Ancak akciğer kanserlerinin sadece yüzde 16’sı erken teşhis edilebilir.

Amerikan Kanser Enstitüsü’nün (NCI) sigara içen ve önceden içmiş insan üzerinde yaptığı araştırmaya göre basit göğüs Röntgeni yerine Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer Kanseri taraması ile akciğer kanserinden ölüm oranının yüzde 20 oranında azaldığını bulmuştur. Bu nedenle biz de hastalarımıza BT ile Akciğer Kanseri taraması yaptırmalarını öneriyoruz.

Bilisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer kanseri taraması nedir?
BT ile akciğer kanseri taraması akciğerlerinizde kanserli doku yapılanması var mı yok mu diye yapılan kontrol amaçlı bir tarama testidir. Bu test akciğer kanserine yakalanma olasılığı yüksek insanlar için dizayn edilmiştir. Bu yüksek teknolojili BT taraması akciğerlerinizde olabilecek küçük nodülleri bulmak ve onları incelemek amaçlıdır. Bu tarama ile akciğer Röntgeninde görünemeyecek kadar küçük nodüller görülmektedir. Böylece akciğer kanserinin erken teşhisi için bir avantaj sağlanmış olur. Yeni araştırmalar çok küçük haldeyken fark edilen nodüllerin hastanın akciğer kanserinden kurtulma olasılığını yüksek oranda arttırdığını göstermektedir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Temporal Kemik BT

Üst Abdomen BT

Alt Abdomen BT

Pelvik BT

Kalça BT

Diz BT

Ayakbilek BT

Ayak BT

Alt Ekstremite BT

Omuz BT

Dirsek BT

Elbilek BT

El BT

Üst Ekstremite BT

Servikal BT

Torakal BT

Lomber BT

Sakral BT

Koksiks BT

3D (3 boyutlu) BT

Kranial BT

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası