arteriyoskleroz nedir / Damar Sertliği Nedir? Arteriyoskleroz / Ateroskleroz Belirtileri ve Nedenleri

Arteriyoskleroz Nedir

arteriyoskleroz nedir

Arteriyoskleroz: Damar Sertliği

Atardamar duvarının sertleşerek esnekliğini yitirmesiyle oluşan ve daha çok erkeklerde görülen bir hastalıktır.

Arteriyosklerozu birkaç sayfada anlatabilmek kolay değildir. Bu konuda yapılan sayısız araştırmaya karşın, hastalığın temel nedeni henüz bilinmemektedir. Hastalığın adını belirlerken bile birçok sorun yaşanmaktadır. Örneğin, bazı araştırmacıların değişik anlamlarda kullandığı arteriyoskleroz ya da ateroskleroz terimlerinin kapsamı tam olarak açıklanamamıştır. Bazıları bu iki terimi eşanlamlı olarak kullanırken, başkaları farklı görmektedirler. Arteriyosklerozun sözcük anlamı atardamar sertleşmesidir. Ateroskleroz ise atardamar duvarında belli bir alanın ezilerek esnekliğini yitirmesi ve sertleşmesidir.

Biz burada sadece, hekimler tarafından klinikte kullanılan arteriyoskleroz terimini kullanacak, bu bağlamda gelişen diğer hastalıkları da aynı terim altında inceleyeceğiz.

Arteriyoskleroz Nedir?

Arteriyoskleroz bütün kalp enfarktüsü, beyin trombozu ve beyin kanaması olgularının başlıca nedenidir. Ayrıca bacak kangrenlerinin büyük bir bölümü de arteriyoskleroz kaynaklıdır. Arteriyoskleroz, klinik tablo olarak ortaya çıktığı bu gibi durumlar dışında, genellikle özgün belirti vermeyen bir hastalıktır. Birçok varsayım ileri sürülmesine karşın hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle hastalığın orta ve büyük atardamarlarda yaptığı lezyonlarla tanımlanması eğilimi güç kazanmaktadır. Arteriyoskleroz en çok orta ve büyük atardamarlarda görülür.

Olağan durumunda esnek olan atardamar duvarları, damardan geçen kan miktarına göre genişler ya da daralır. Atardamarlar bu özellikleriyle dolaşımdaki kan miktarını düzenlerler. Arteriyosklerozda, atardamar duvarındaki esnek yapılar çok sert olan bağdokusu tarafından kaplanır ve esneklik yok olur. Damar duvarının sertleşmesini, duvardan damar içine doğru büyüyen oluşumlar ya da aterom plakları izler. Özellikle aterom plaklarının gelişimi sonucunda damar boşluğunun çapı daralır ve geçen kan miktarı azalır. Aterom plakları üzerinde kan pıhtılarının daha kolay oluşması, daralmayı artırarak damarın tıkanmasına neden olur.

Nasıl Oluşur?

Arteriyosklerozun oluşum süreci ile ilgili birçok varsayım ileri sürülmüştür. Klinik ve deneysel verilerle desteklenen ancak henüz geçerlilikleri kanıtlanmamış iki varsayım önemlidir. İlk varsayım, arteriyosklerozun oluşumundan yağlan sorumlu tutar. Atardamar duvarı içten dışa doğru iç, orta ve dış olmak üzere üç katmandan oluşur. İç katman bir kat hücre, yani endotel ile onun altında yer alan elastik bağdokusundan oluşur. Orta katmanda daha çok kasdokusu egemendir. Dış katman ise bağdokusu yapısındadır. Yapı olarak bazı açılardan trigliserit, fosfolipit ve lipoproteine benzeyen yağlar damardaki kanın basıncıyla atardamar duvarının iç katmanlarına doğru itilir. Bu yağlar olağan koşullarda atardamar duvarını aşarak lenf dolaşımına katılırlar. Ama kan dolaşımındaki yağların çok fazla, yağ moleküllerinin büyük olması ve atardamar duvarının esnekliğini yitirmesi durumunda yağlar atardamar duvarının iç ve orta katmanlarında sıkışıp kalırlar. Atardamar duvarındaki enzimler yağ moleküllerini parçalayarak arteriyoskleroz oluşumundan daha az önem taşıyan kolesterol, yağ asitleri ve başka maddelerin açığa çıkmasını sağlar. Serbest kalan bu maddeler atardamar duvarını tahriş eder. Damar duvarı bu uyarıya iltihabi bir tepki ile yanıt verir, iltihap sonucu gelişen sert bağdokusu damar duvarım sertleştirir. Bu süreç sırasında yıkıma uğrayan atardamar duvarında, kolayca parçalanabilen yeni kılcal damarlar belirir. Bu da, iltihaplanmanın daha da artmasına yol açar.

Yağların sürekli olarak birikmesi ve atardamar duvarının belirli noktalarda kalınlaşması, damar duvarının içeriye doğru katlanarak aterom plaklarının oluşmasına neden olur. Aterom plakları parçalanabilir, ülserleşebilir ya da içeriğinin bir kısmını damara bırakabilir (ateromun ezilerek pelteleşmesi). Özellikle ülserleşme durumunda, dolaşımdaki trombositlerin plak üzerinde birikmesiyle pıhtılaşma süreci başlar. Bu, daha ileride pıhtı oluşumuna ve damar tıkanmasına yol açacaktır. Pıhtıdan kopan parçalar kan dolaşımıyla taşınarak daha küçük çaptaki atardamarları tıkarlar ve ciddi sonuçlara neden olabilirler.

İkinci varsayıma göre, buraya kadar sözü edilen olayları başlatan süreç farklıdır. Arteriyoskleroz oluşumunda bozukluğu başlatan etmen, atardamar duvarının iç katmanındaki bir lezyona bağlı pıhtılaşmadır. Başka bir deyişle, iç katmandaki küçük bir lezyon burada trombositlerin birikmesine ve hastalık zincirini başlatan olağandışı pıhtılaşmaya neden olur. Bu durumda yağların damar duvarına girerek yerleşmesi nicel açıdan önemli görülse de, ikincil bir etkendir.

Belirtileri

Arteriyosklerozun özgün belirtileri olmadığı vurgulanmıştı. Belirtiler ancak damar lezyonları belirginleştikten sonra ortaya çıkar. Arteriyoskleroz lezyonları olan hastaların yalnız yüzde unda klinik belirtiler gözlenir. Hastalığa bu nedenle "aysberg hastalığı" da denir. Daha çok büyük damarları iki dala ayrıldığı noktalarda yerleşir.

Japonlar da, Yemenliler de ve Jamaikalılar da arteriyoskleroz kalbe oranla beyinde daha çok görülmektedir. Arteriyoskleroz belirti verdiğinde, belirtiler lezyonun yeri ile ilişkilidir. Bunun nedeni dokulara yeterli oksijen iletilememesi ve söz konusu bölgedeki kan dolaşımının engellenmesidir.

Yerleşimin beyinde olduğu durumlarda görme ve konuşma bozukluktan, ilerleyici bellek yitimi, anlık bilinç yitimleri, yer ve zaman kavramlarının bozulması, kol ya da bacaklarda kas gücünün ani ve geçici olarak zayıflaması ve son olarak da beyin trombozu gelişir.

Hastalık kalbi tutarsa kalp kasının kasılma gücü, gelen oksijenin yetersizliği nedeniyle zayıflar. Kalpte ekatımlar (ekstrasistol), kalp atışlarının nöbet halinde hızlanması (paroksismal taşikardi) ve kulakçığın hızlı kasılması (flater) gibi ritim bozuklukları görülür. Koroner damar lezyonlarına, spazma yol açan refleksler de eklenirse anjinaya benzer göğüs ağrıları belirir. Son aşamada ise miyokart enfarktüsü gelişir.

Arteriyoskleroz bacak damarlarını tutarsa yürüme sırasında kramp ağrıları, deride kalınlaşma ve rengin koyulaşması, bacaklarda ısı düşmesi ve zamanla kangren gelişir.

Son olarak, böbrek atardamarlarının tutulduğu olgularda kan basıncı yükselmesi ve böbrek işlevlerinde hafif bozukluklar görülür. Böbreğin küçük damarlarının da tutulması ile durum daha tehlikeli olabilir.

Nedenleri

Nedenlerinin tam olarak bilinmesiyle arteriyosklerozun bir sorun olmaktan çıkacağı açıktır. Ama günümüzde henüz ciddiyetini koruyan bir hastalıktır ve dünya ölçeğinde en başta gelen ölüm nedenlerinden biridir. Bu alanda yapılan sayısız araştırmaya karşın belirsizlikler giderilememiştir. Arteriyosklerozun, olguların çok küçük bir bölümünde (yüzde ) belirti vermesi tanıyı güçleştirerek hastalık nedenlerinin açığa çıkarılmasını engeller. Dikkat edilmesi gereken veriler kalp enfarktüsü, beyin kanaması (apopleksi), bacak kangreni gibi hastalıklar geçirmiş hastalarda elde edilen bulgulardır. Ayrıca kadavralarda hastalık bulgularının incelenmesi ile hayvan deneylerinden edinilen bilgiler hastalığın nedenlerine ışık tutabilir. Gene de, hayvan deneylerinden elde edilen sonuçların insanlara uygulanabilirliğinin her zaman tartışmalı olduğu unutulmamalıdır.

ABD de on binlerce kişi üzerinde yapılan epidemiyolojik araştırmalar, arteriyoskleroz kaynaklı hastalıkların (özellikle kalp krizi) kan kolesterol düzeyi ve kan basıncı yüksek, şişman, sigara kullanan ve bedensel etkinlikleri az erişkin erkeklerde daha çok görüldüğünü ortaya koymuştur.

Yaş Ve Cinsiyet

Arteriyoskleroz erişkin erkeklerde daha yaygındır. Orta yaş düzeyinde, erkeklerde kadınlardan daha sık görüldüğü uzun süredir bilinmektedir. Menopoz sonrasında iki cins arasındaki fark ortadan kalkar. Kadınlarda, östrojenin ve Öteki eşey hormonlarının arteriyoskleroza karşı koruyucu rolü olduğu düşünülmektedir.

Arteriyosklerozun orta yaşlı erişkinlerde daha yaygın olması gençlerde görülmeyeceği anlamına gelmez. Kore Savaşında ölen askerlerde yapılan otopsi incelemelerinin sonuçlarına göre, arteri y oskleroz lezyonları bu yaş grubunda da oldukça yaygındır.

Bazı kişilerde arteriyosklerozun doğumdan hemen sonra gelişmeye başladığı yolunda görüşler vardır. ABD’de 35 yaşında arteriyoskleroz kaynaklı hastalıklardan ölenlerde yapılan araştırmalarda, hiçbir belirti vermediği anlaşılan koroner lezyonlarına rastlanmıştır.

Arteriyoskleroz Ve Kolesterol

Kolesterolün arteriyoskleroz oluşumundaki etkisi önemli bir tartışma konusudur. Birkaç yıl önce neredeyse kolesterol ile arteriyoskleroz özdeşleştirilmişti. Daha sonra önemini belki de gereğinden çok yitiren kolesterol, günümüzde yelliden ele alınarak gerçek boyutlarda değerlendirilmeye çalışılıyor. Bu konuda birçok deneysel veri vardır. Deney hayvanlarına yağ bakımından zengin bir beslenme rejimi uygulanınca, kan kolesterol düzeyi yükselir. Bu da, arteriyoskleroz lezyonlarına yol açar. Gerçekten de, arteriyoskleroz görülmeyen toplumlarda yağsız beslenme alışkanlıkları yaygındır. Bol yağlı besinler tüketen toplumlarda ise bu hastalık oldukça sık görülür. Amerika ya yerleşmiş Yahudi ve Japonlar da arteriyoskleroz sıklığı Amerikalılarla eşdeğerdedir. Bundan da anlaşılacağı gibi, hastalıkta ırk etkeninden çok yaşam ve beslenme alışkanlıklarının önemi vardır.

Şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve ksantomatoz (nadir doğumsal bir hastalık) gibi kanda yağ düzeyinin yüksek olduğu hastalıklara yakalananlarda arteriyoskleroz yaygındır. Öte yandan miyelom gibi kanın yağ düzeyinin düşük olduğu hastalıklarda arteriyosklerozun görülme oranı düşer. Özetle, beslenme denetiminin arteriyosklerozdan korunmada en iyi yöntem olduğu söylenebilir.

Arteriyoskleroz Ve Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon (kan basıncı yüksekliği) kuşkusuz arteriyosklerozu ilerleten bir etkendir. Daha önce de belirtildiği gibi Japon ve Yemenlilerde arteriyoskleroz az görülür. Ama bu kişilerin yüksek tansiyonu varsa arteriyoskleroz görülme sıklığı önemli ölçüde artmaktadır.

Yüksek tansiyon atardamar duvarında daha çok kolesterol birikmesine neden olur. Daha önce değinildiği gibi kolesterolün zedeleyici etkisi ile ortaya çıkan iltihabi tepki olası bir arteriyoskleroz nedenidir. Süreç burada tamamlanmaz. Atardamar duvarında da kolesterol üretimi olması aşırı kolesterol birikimine yol açar. Böylece, yüksek tansiyonun yalnız arteriyosklerozu artırmadığı, aynı zamanda arteriyosklerozun gelişimine neden olduğu söylenebilir.

Araştırma sonuçlarına göre, atardamar duvarındaki kolesterol miktarı, besinlerle alınan ya da kanda bulunan kolesterol miktarından çok, yüksek tansiyonla ilgilidir. Gerçekten de yüksek tansiyonla arteriyosklerozun birlikte görülmesi, damar hastalıkları tehlikesini çok yükseltir. Ayrıca arteriyosklerozun büyük damarların esnekliğini azaltarak, kan basıncını yükselttiği de hatırlanmalıdır.

Şişmanlık ve şeker hastalığında yağlarla ilgili bozukluklar önem kazanır ve atardamarları etkiler. Atardamar duvarında yağlar daha kolay birikir ve arteriyoskleroza giden yol açılmış olur. Arteriyoskleroz oluşumunda önemli rol oynayan öteki etkenler sigara alışkanlığı ve hareketsiz yaşamdır.

Arteriyoloskleroz Ve Yaşlılık Arteriyosklerozu

Arteriyoloskleroz yerleşme yeri açısından arteriyosklerozdan ayrılır. İkincisi büyük ve orta boy atardamarları tutarken birincisi adından da anlaşılacağı gibi (arteriyol=küçük atardamar), daha küçük atardamarlarda görülür. Yaptıkları yıkımın sonuçları da değişiktir. Arteriyosklerozun en önemli sonucu kalbin yükünü büyük ölçüde artıran kan basıncı yükselmesidir. Yüksek tansiyon ilaçlarla denetlenemezse kalbin kasılma gücü giderek azalır.

Yaşlılık arteriyosklerozu en iyi gidişli arteriyoskleroz türüdür. Vücudun yaşlanmasıyla birlikte yavaş yavaş gelişir. Fizyolojik bir olaydır; başlıca nedeni atardamarların da yaşlanarak sertleşmesidir.

 

Damar Sertliği Nedir? Arteriyoskleroz / Ateroskleroz Belirtileri ve Nedenleri

Damar Sertliği Nedir?

Damar Sertliği (Arteriyoskleroz), oksijen ve besin taşıyan kan damarları kalın ve sert hale geldiğinde oluşur ve bazı durumlarda organ ve dokularınıza kan akışını kısıtlar. Sağlıklı arterler esnek ve elastiktir, ancak zamanla arterlerinizdeki duvarlar sertleşebilir ve esnekliğini yitirebilir.

Damar sertliği

Ateroskleroz spesifik bir arteriyoskleroz türüdür, ancak terimler bazen birbirinin yerine kullanılır.


Ateroskleroz, kan akışını kısıtlayabilen, arter duvarlarında yağların, kolesterolün ve diğer maddelerin yani plakların birikmesini ifade eder.

Plak patlayabilir ve kan pıhtısı oluşumunu tetikleyebilir. Ateroskleroz sıklıkla kalp sorunu olarak kabul edilmekle birlikte, vücudunuzun herhangi bir yerindeki arterleri etkileyebilir. Ateroskleroz önlenebilir ve tedavi edilebilir.


Arter ve Damar Sertliği (Arteriyoskleroz / Ateroskleroz) Belirtileri

Ateroskleroz yavaş yavaş gelişir. Hafif ateroskleroz genellikle herhangi bir belirti göstermez.

Kalp damar sertliği

Genellikle arterler organ ve dokularınıza yeterli kan akışını sağlayamayacak kadar daralıncaya veya tıkanıncaya kadar ateroskleroz semptomları görülmez.

Bazen bir kan pıhtısı kan akışını tamamen bloke eder, hatta parçalara ayrılır ve kalp krizi veya felci tetikleyebilir.

Orta ile şiddetli ateroskleroz belirtileri hangi arterlerin etkilendiğine bağlıdır. Örneğin:

  • Kalp damarlarınızda damar sertliği (ateroskleroz) varsa, göğüs ağrısı veya baskı (anjina) gibi semptomlarınız olabilir.
  • Beyninize giden arterlerde (damar sertliği) ateroskleroz varsa, kollarınızda veya bacaklarınızdaki ani uyuşukluk veya zayıflık, konuşma zorluğu veya konuşma bozukluğu, bir gözde geçici görme kaybı veya yüzünüzdeki kaslarda sarkma gibi belirti ve semptomlar olabilir. Bunlar, tedavi edilmediği takdirde felçle ilerleyebilecek geçici iskemik atak (TIA) sinyalini verir.
  • Kollarınızda ve bacaklarınızdaki atardamarlarda ateroskleroz varsa, yürürken bacak ağrıları gibi periferik atardamar semptomları yaşayabilirsiniz (topallama).
  • Eğer arterlerinizde böbrekle de soruna yol açan Damar Sertliği (ateroskleroz) varsa, yüksek tansiyon veya böbrek yetmezliği gelişebilir.

Damar Sertliği İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Damar Sertliği (Ateroskleroz) olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Ayrıca göğüs ağrısı (anjin), bacak ağrısı veya uyuşukluk gibi yetersiz kan akışının erken belirtilerine dikkat edin.

Erken tanı ve tedavi aterosklerozun kötüleşmesini durdurabilir ve kalp krizini, felci veya başka bir acil tıbbi durumu önleyebilir.


Arter ve Damar Sertliği (Arteriyoskleroz / Ateroskleroz) Nedenleri

Ateroskleroz, çocukluk yaşlarında başlayabilen ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Kesin neden bilinmemekle birlikte ateroskleroz, bir arterin iç tabakasında hasar veya yaralanma ile başlayabilir. Hasar şunlardan kaynaklanabilir:

Damar Sertliği Nedenleri

  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Yüksek trigliseritler, kanınızda bir tür yağ (lipit)
  • Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı
  • İnsülin direnci, obezite veya diyabet
  • Artrit, lupus veya enfeksiyon gibi hastalıklardan enflamasyon, iltihaplanma.
Atardamar sertliği

Bir atardamarın iç duvarı hasar gördüğünde, kan hücreleri ve diğer maddeler genellikle yaralanma bölgesinde toplanır ve atardamarın iç astarında birikir.

Zamanla, kolesterol ve diğer hücresel ürünlerden oluşan yağ birikintileri (plak) ayrıca yaralanma bölgesinde birikir ve atardamarları daraltarak sertleşir. Engellenen arterlere bağlı organlar ve dokulara yeterli kan akışı olmaz.

Yağ birikintilerinin parçaları kırılabilir ve kan dolaşımına girebilir.

Ek olarak, plakanın düzgün bir şekilde kaplanması, kolesterol ve diğer maddeleri kan dolaşımına aktarabilir. Bu durum, kalbinize tıkanmış kan akışının kalp krizine neden olması gibi, vücudunuzun belirli bir yerine kan akışını engelleyebilecek bir kan pıhtılaşmasına neden olabilir.

Kan pıhtısı vücudunuzun diğer bölgelerine de gidebilir ve başka bir organa giden akışı bloke eder.


Arter ve Damar Sertliği (Arteriyoskleroz / Ateroskleroz) Risk Faktörleri

Arterlerin sertleşmesi zamanla ortaya çıkar. Yaşlanmanın yanı sıra, Damar Sertliği (ateroskleroz) riskini artıran faktörler şunlardır:

Damar Sertliğini Artıran Faktörler

  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolestorol
  • Şeker hastalığı (Diyabet)
  • Aşırı kilo
  • Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı
  • Ailesel erken kalp hastalığı geçmişi
  • Egzersiz eksikliği
  • Sağlıksız beslenme

Arteriyoskleroz / Ateroskleroz) Komplikasyonları

Damar Sertliği (Ateroskleroz) komplikasyonları, hangi arterlerin bloke edildiğine bağlıdır. Örneğin:

Koroner Arter Hastalığı

Ateroskleroz kalbe yakın arterleri daralttığında, göğüs ağrısına (anjina), kalp krizine veya kalp yetmezliğine neden olabilecek koroner arter hastalığı gelişebilir.

Karotid Arter Hastalığı

Damar Sertliği (Ateroskleroz) , beyninize yakın atardamarları daralttığında, geçici iskemik atak (TIA) veya felce neden olabilen karotid arter hastalığı gelişebilir.

Periferik Arter Hastalığı

Periferik Arter Hastalığı

Ateroskleroz, kollarınızdaki veya bacaklarınızdaki atardamarları daralttığında, kollarınızda ve bacaklarınızda periferik arter hastalığı adı verilen bacaklarda dolaşım problemleri gelişebilir.

Bu sizi sıcağa ve soğuğa daha az duyarlı hale getirebilir, yanma veya donma riskini artırabilir. Nadir durumlarda, kollarınızda veya bacaklarınızdaki zayıf kan dolaşımı doku ölümüne (kangren) neden olabilir.

Anevrizma

Damar Sertliği (Ateroskleroz), vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelebilecek ciddi bir komplikasyon olan anevrizmalara da neden olabilir. Bir anevrizma, atardamarınızın duvarındaki bir çıkıntıdır.

Anevrizması olan çoğu kişi de semptom yoktur. Anevrizma alanında ağrı ve zonklama meydana gelebilir ve tıbbi bir acil durum gerektirebilir.

Anevrizma patlarsa, hayati tehlike arz eden iç kanama ile karşılaşabilirsiniz. Bu genellikle ani ve yıkıcı bir olay olmasına rağmen, bazı durumlarda yavaş bir sızıntı oluşması da mümkündür.

Bir anevrizma içindeki kan pıhtısı patlarsa, uzaktaki bir noktada bir arteri tıkayabilir.

Kronik Böbrek Hastalığı

Ateroskleroz , böbreklerinize giden arterlerin daralmasına neden olarak oksijenli kanın onlara ulaşmasını önleyebilir. Zamanla, bu israfın vücudunuzdan çıkmasını önleyerek böbrek fonksiyonunuzu etkileyebilir.


Arter ve Damar Sertliği ( Arteriyoskleroz / Ateroskleroz) Önleme

Damar Sertliği tedavisi için önerilen aynı sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri de önlemeye yardımcı olur. Bunlar şunları içerir:

Damar Sertliği Önleme

  • Sigarayı bırakmak
  • Sağlıklı besinler yemek
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı bir kiloyu korumak

Yaşam tarzı değişikliklerini yavaş yavaş yapmalısınız ve uzun vadede hangi yaşam tarzı değişikliklerinin sizin için yönetilebilir olduğunu keşfetmeli ve devam etmelisiniz.

Kaynak: Damar Sertliği Nedir? Arteriyoskleroz / Ateroskleroz Belirtileri ve Nedenleri

Arteriyoskleroz, kan damarlarının duvarlarını kalınlaştıran sert, sert plaklar oluşturan lipitlerin birikmesi nedeniyle kan damarlarının ve özellikle arterlerin sertleşmesi ve elastikiyet kaybıdır.

Damar sertliği kronik dejeneratif bir hastalıktır

Özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan, damar duvarının kıvamında artışa neden olan ve yaşlanmanın yanı sıra çeşitli hastalık süreçlerinden de kaynaklanabilecek bir durumdur.

Bu isim altında, ilişkili veya izole bulunabilen ve hepsinin nihai etkisi olarak arter duvarının esnekliğinde az veya çok bir azalmaya sahip olan çeşitli hastalıklı formlar yer alır.

Damar sertliği ve böbrekler

Arterioloskleroz sadece organ arteriyollerini etkiler ve iyi huylu nefroskleroz olarak bilinen bir duruma neden olduğu özellikle böbreklerde iyi belgelenmiştir.

Etkilenen arteriyollerde hiyalin madde birikimine bağlı homojen kalınlaşma (Hyalinosis) ve hücresel altyapı kaybı görülür.

Hiperplastik form, lümeni daraltan kas hücrelerinin çoğalmasından kaynaklanır; çok sık olarak renal arteriyolleri etkiler ve şiddetli böbrek yetmezliği (malign nefroskleroz) ile sürdürülen şiddetli hipertansiyon vakalarında bulunur.

Tunika ortamının aterosklerozu, tunika ortamının kaslı ve elastik dokularının, yerini fibro-sklerotik dokuya bırakan gerileyen fenomeni ile karakterize edilir; bu, damarın deformasyonundan çok elastikiyetinde belirgin bir kayıpla sonuçlanır.

Ateroskleroz Belirtileri

Bir yağ metabolizması bozukluğu ile bağlantının belirgin olduğu ateroskleroz, Aterosklerozun özel bir şeklidir.

Aterosklerozun en sık görülen semptomları zayıf serebral dolaşıma bağlı olanlardır:

  • işyerinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak kolay yorulma
  • hafıza kaybı
  • uykusuzluk
  • aşırı sinirlilik dönemleri ile değişen depresyon aşamaları ile karakter istikrarsızlığı.

Ayrıca, işitme (vızıltı) ve görme (geçici bulanıklık) bozuklukları da yaygındır.

Yüzeysel arterlere dokunmak genellikle zordur ve kıvrımlı ve hızlı bir şekilde nabzı atıyor gibi görünürler.

Ateroskleroz ve hipertansiyon

Ateroskleroza hipertansiyon eşlik ettiğinde, kalbin sol ventrikülünde az ya da çok hipertrofi, yani kalbin kan pompalarken karşılaştığı artan direnci daha kolay yenmek için yaptığı hacim artışı görülebilir. aort damarı.

Bu değişen dolaşım dinamikleri ile, arter lümeninde trombüs oluşumu ve oluştukları noktadan nihai olarak ayrılmaları ve ardından arteriyel gövdede daha dar bir noktada durmaları için koşullar yaratılır.

Tıkayıcı fenomenler böylece beynin, kalbin, bağırsakların veya ekstremitelerin daha büyük veya daha küçük arterlerinde meydana gelir.

Ancak aterosklerozun en belirgin ve en yaygın zararı kalp ve beyin bölgelerinde yapılır.

Birincisinde hastalık, kalbin beslenmesinden sorumlu koroner arterleri etkiler.

Ateroskleroz ve kalp, Koroner Skleroz

Koroner skleroz, kalp dokusunun sklerozuna yansır ve sonuç olarak nefes darlığı, çarpıntı, aritmi ve bacaklarda ödem ile kendini gösteren işlevinin bozulmasıdır; ancak anjina pektoris ve enfarktüs (özellikle ikincisi), hala koroner arter bozukluğunun en korkulan belirtileridir.

Serebral bölgede, aplopetikus inmesinin (aplopexy) çok ciddi tablosu ile ifade edilen ani tıkanma fenomeni de aynı şekilde meydana gelebilir.

Flir ×90 Kenara Logo

Arteriyosklerozun önlenmesi: ne yapmalı

Damar sertliği tedavisi esasen koruyucu olmakla birlikte hastalıkta genel olarak hijyenik beslenme tedavisi ve medikal tedavi uygulanmaktadır.

İlki için, daha az stresli çalışma ritimleri, hastanın duygusal katılımını, iklimsel dengesizlikleri ve sıcak veya soğuk aşırı sıcaklıkları vurgulayacak her şeyin ortadan kaldırılması sağlanacaktır.

Hastanın yaşam ritmini değiştirmesi gerekecek: yeterince uyuyun ve dışarıda egzersiz yapın.

Diyette, sert likör ve tütün tamamen sınırlandırılmalıdır.

Tüm hayvansal yağların bitkisel yağlarla değiştirilmesi gerekecektir; Kalorisi düşük diyet, çünkü aterosklerotik mekanizmanın anahtarlarından biri (tek değilse de) kolesterol, hayvansal yağ içermese bile kalorisi yüksek bir diyetle sentezlenebilir.

Tıbbi olarak kan lipidlerini düşürme eğilimi vardır.

Ayrıca Oku:

Acil Durum Daha Fazla Canlı…Canlı: IOS ve Android için Gazetenizin Yeni Ücretsiz Uygulamasını İndirin

Ateroskleroz: Nedir ve Nasıl Önlenir?

Hastanın EKG'si: Basit Bir Şekilde Elektrokardiyogram Nasıl Okunur

Ani Kalp Durmasının Belirtileri ve Belirtileri: Birinin CPR'ye İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kalp İltihapları: Miyokardit, Enfektif Endokardit ve Perikardit

İnmenin Nedenini Hızla Bulmak – Ve Tedavi Etmek – Daha Fazlasını Önleyebilir: Yeni Yönergeler

Atriyal Fibrilasyon: Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

İskemik Kalp Hastalığı Nedir, Nasıl Önlenir ve Nasıl Tedavi Edilir

Aile Hiperkolesterolemisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kolesterol Nedir ve Kandaki (Toplam) Kolesterol Düzeyini ölçmek için neden test edilir?

İskemik Kalp Hastalığı: Kronik, Tanımı, Belirtileri, Sonuçları

Ateroskleroz: Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Damar Sertliği Nedir ve Nasıl Önlenir?

Hipertansiyonun Organ Hasarına Göre Sınıflandırılması

Defibrilatör: Nedir, Nasıl Çalışır, Fiyat, Voltaj, Manuel ve Harici

Kaynak:

Sayfa Medice

Ateroskleroz (Damar Sertliği) Nedir? Ateroskleroz Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Arteriyoskleroz, arter duvarlarının kalınlaşması, sertleşmesi ve elastikiyet kaybı ile karakterizedir. Bir kardiyovasküler risk faktörü olan ateroskleroz, bir arteriyoskleroz şeklidir.

Ateroskleroz (Damar Sertliği) Nedir?

 Kan, oksijen ve besin maddelerini organlara taşımak için bir bahçe hortumundaki su gibi arterlerden akar. Ateroskleroz, atardamarlarda yağ birikintilerinin (ateromatöz plak) birikmesi ve daha sonra elastikiyetini kaybeden (sertleşen) ve daralması ile karakterizedir.

 Plak, büyüyen ve arterlerin iç yüzeyini kalın ve sert hale getiren viskoz bir yağ (yağ çizgileri) karışımıdır. Yavaş yavaş bunlar küçülür veya bloke olur, bu da kan dolaşımını engeller. Kalbi (koroner arterler), boynu (karotis arterleri) ve bacakları besleyen arterler en çok etkilenir.

 Plak ayrıca yırtılabilir. Bu durumda, plak yırtıldığı noktada bir kan pıhtısı veya trombüs oluşur (buna tromboz denir) ve kan akışını engeller. Pıhtı ayrıca kan damarlarından geçebilir ve organlara kan akışını engelleyebilir.

Ateroskleroz Belirtileri Nelerdir?

 Ateroskleroz genellikle yaşamın erken dönemlerinde başlar. Gerçekten de, birçok insan kırklı yaşlarında zaten plak birikimine sahip. Bununla birlikte, orta düzeyde birikmenin kan akışı üzerinde fazla etkisi yoktur. Bu nedenle, aterosklerozlu denekler, arter çapının en az yarısı bloke edilene kadar genellikle hiçbir semptom göstermez.

 Ateroskleroz, yavaş yavaş ve yavaş yavaş oluşan ve çocuklukta başlayabilen bir sağlık sorunudur.

 Sebepler karmaşıktır ve tam olarak anlaşılmamıştır. Yüksek tansiyon ve diyabet semptomdur. Bazı durumlarda, ateroskleroz büyük bir kan damarını tıkayacak kadar ilerleyene kadar herhangi bir semptoma neden olmaz. Kalbin herhangi bir arterinde tıkanma meydana gelirse, anjinaya neden olur. Ayrıca koroner arterlerde gelişerek ateroskleroz kalp krizine neden olabilir. Beynin arterlerinde tıkanma oluşursa felce neden olabilir. Bacaklarda meydana gelirse yürüme gibi fiziksel aktiviteler sırasında orada kramplara neden olabilir.

Ateroskleroz Nasıl Tedavi Edilir?​​​​​​​

 Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, ateroskleroz teşhisini tıbbi geçmiş kontrolü, tam bir fizik muayene ve kan testlerine dayandırır. Aterosklerozlu bir kişi, belirli yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirerek, ilaç alarak veya ameliyat veya başka prosedürler uygulayarak durumu tedavi edebilir.

 Kan basıncınızı, diyabetinizi ve kan kolesterol seviyenizi kontrol ederek kalp hastalığı geliştirme veya felç geçirme riskinizi azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak da önemlidir. Şiddetli aterosklerozunuz varsa, doktor durumunuzu yönetmek için ameliyat önerebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası