omurilik düzleşmesi egzersizleri / Bel Düzleşmesi - Neva Fizyoterapi - Fizik Tedavi

Omurilik Düzleşmesi Egzersizleri

omurilik düzleşmesi egzersizleri

Bel düzleşmesi nedir?

İnsan omurgası üzerine düşen yükü absorbe etmek, yük dağılımını sağlamak, tam hareket açıklığı oluşturmak ve fonksiyonelliği sağlamak için doğal eğriliklere sahiptir. Bu eğrilikler sayesinde omurgaya ve çevre kaslara düşen yük minimuma iner. Yandan bakıldığında bel bölgesinde öne doğru lordoz adı verilen doğal bir eğrilik bulunur. Bel omurgasındaki bu eğriliğin azalıp düz bir görünüm almasına bel düzleşmesi denir.

Bel düzleşmesi nasıl oluşur?

Bel bölgesindeki fleksör ve ekstensör kasların kuvvet ve uzunluk dengesi bel bölgesindeki doğal lordozun korunmasını sağlar. Bu kaslar arasında zaman içerisinde yanlış kullanıma bağlı olarak oluşan dengesizlik bel düzleşmesine sebep olabilir. Özellikle masa başı çalışan kişilerde ve uzun süreli araç kullanan kişilerde belin uzun süre yanlış pozisyonda olmasından dolayı bel düzleşmesi meydana gelir. Spor yapan kişilerde kas gruplarının eşit ve dengeli çalışılmamasından dolayı bel düzleşmesi gelişebilir. Ayrıca bel bölgesi travmaları, bel fıtığı, kas spazmları gibi rahatsızlıklar da bel mekaniğini ve kas dengesini bozarak bel düzleşmesi oluşturabilir.

Bel düzleşmesinin etkileri nelerdir?

Bel bölgesindeki normal eğrilik omurga üzerindeki yükü ve kas kullanım enerjisini minimuma indirir. Ağırlık merkezinin vücudun tam orta hattında kalmasını sağlar. Eğriliğin düzleşmesi omurgaya, çevre dokulara ve kaslara binen yükü arttırır. Bu da omurganın dejenerasyonuna, fıtıklara, kas spazmlarına ve ağrıya sebep olur. Ağırlık merkezinin değişmesiyle birbirine bağlantılı olan tüm vücut mekaniği bozulur.

Bel düzleşmesinde tanı ve değerlendirme nasıldır? 

Fiziki muayenede bel postürünün değerlendirilmesiyle bel düzleşmesi anlaşılabilir. Kesin sonuç için röntgen ve MRI görüntüleme kullanılır. Düzleşmenin yanısıra çevre yapıların ve kasların muayenesi de yapılır. Kas kuvvet ve uzunluk dengesizlikleri, bel bölgesi fonksiyonelliği ve hareketliliği değerlendirilir. Ayrıca hastanın ağrısı, hareket kısıtlılığı ve günlük yaşam aktiviteleri de sorgulanır.

Bel düzleşmesi için yapılan fizik tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Manuel terapi: Beldeki normal eğriliği tekrar oluşturmak için özel manuel terapi teknikleri uygulanır. Ağrı ve spazma yönelik fizik tedavi uygulamaları yapılır.
  • Klinik Pilates
  • Kuru İğneleme
  • Kupa Terapi
  • Egzersiz: Bel kaslarındaki kuvvet ve uzunluk dengesini tekrar oluşturacak egzersizler uygulanır. Kısalmış kaslara germe ve gevşeme egzersizleri, kuvveti azalmış kaslara kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır. Ayrıca doğru postürü tekrar oluşturmak için postür egzersizleri yapılır.
  • Postür eğitimi: Kişinin günlük yaşamında ve aktivitelerinde postürünün nasıl olmasıyla ilgili eğitim verilir.
  • Aktivite modifikasyonu (düzenlenmesi): Bel düzleşmesine sebep olabilecek aktiviteler değiştirilir. Belin doğru pozisyonda kullanımı ile ilgili eğitim verilir.

BEL EGZERSİZLERİ RESİMLİ ANLATIM

 

 

 

Ellerinizi belinizin alt kısmına yerleştirin ve daha sonra karın kaslarınızı kasarak belinizi ellerinize doğru bastırıfunduszeue.infonizi tutmadan 5 saniye kadar baskıyı uygulamaya devam edin ve gevşeyin.

 

 

 

Bir bacağınız düz pozisyondayken diğerini her iki elinizle kendinize doğru çfunduszeue.info noktada nefesinizi tutmadan 5 e kadar sayın ve bacağınızı uzatıfunduszeue.info sonra aynı işlemi diğer bacağınız için tekrarlayın.

 

 

 

 

Bir bacağınız düz pozisyondayken diğeribacağınızı da yine düz bir şekilde yukarı kaldırıfunduszeue.infoı kaldırdığınız bacağınızın arka adalesinde gerginlik hissettikten sonra 5 e kadar sayın ve bacağınızı indirin. Daha sonra aynı işlemi diğer bacağınız için tekrarlayın.

 

 

 

Her iki bacağınızı da dizlerinizi bükerek elleriniz yardımıyla kendinize doğru çfunduszeue.info tutmadan 5 e kadar sayın ve bacaklarınızı indirin.Eğer bir boyun probleminiz yoksa bacaklarınızı çektiğinizde başınızı dizlerinize doğru kaldırarak egzersizin verimini arttırabilirsiniz.

 

 

 

 

Dizleriniz bükük ayak tabanlarınız yerde olacak şekilde sırtüstü uzanıfunduszeue.info iki eliniz dizlerinize doğru uzatarak gövdenizi(başınız düz olmalı yoksa boynunuz zorlanabilir) hafifçe yukarı kaldırın. Nefesinizi tutmadan 5 e kadar sayın ve yavaşça gevşeyin.

 

 

 

 

 

Emekleme pozisyonunda başınızı yukarı kaldırırken aynı anda belinizi çukurlaştırın ve bunu yaparken yavaşça nefes alıfunduszeue.info sonra tekrar başınızı aşağı doğru indirirken aynı anda sırtınızı kamburlaştırın ve bu esnada yavaşça nefesinizi funduszeue.info iki pozisyonda da dirseklerinizin bükülmemesine dikkat edin.

 

 

 

 

Yüzüstü arnınızın altında bir yastık olacak şekilde uzanıfunduszeue.info sonra iki elinizle birlikte gövdenizi   yavaşça yukarı kaldırıfunduszeue.infonizi tutmadan 5 e kadar sayın ve gevşfunduszeue.infoı kalkma esnasında  göğsünüzün yataktan kesilmesi yeterlidir, aşırı yukarı kalkma belinizi zorlayabilir.

Yukarıdaki egzersizlerin 10 ar tekrarlı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 set yapılması önerilir.

Bel Düzleşmesi ve Tedavisi

Bel çukuru düzleşmesi de denilen lomber lordoz azalması, genellikle sonradan oluşan yani kavisin ortadan kalkması bozukluğudur. Genel nedenleri arasında ilk sırada duruş bozuklukları gelmektedir. 

Ayakta dururken ve günlük yaşam içinde hareket ederken yer çekimine karşı vücudumuzu tuttuğumuz pozisyona duruş denir. İyi bir duruş için sağlıklı bir omurga gerekir. 

Omurgaya yandan bakıldığında dört bölgede eğrilik (açılanma) gözlenir. Boyun ve bel bölgesinde oluşan eğrilikler içe doğru bakarken, sırt bölgesi ve kuyruk sokumu bölgesinde oluşan eğrilikler ise dışa doğru bakar. Omurgamız ve omurgamızdaki bu eğrilikler sayesinde vücudumuz desteklenirken, yük taşıma ve hareket etme işlevleri de gerçekleşebilmektedir. 

Bel Düzleşmesi Nedir? 

Bel bölgesinde yapısal olarak bulunan eğriliğin azalması veya ortadan kalkmasına bel düzleşmesi denmektedir. Tıp dilinde lomber lordozis denen bu hastalıkta ağırlık merkezi yer değiştirmekte, bunun sonucu olarak da omurga ve bele binen yük dağılımında değişmeler gerçekleşmektedir.

 Bel Düzleşmesi Nasıl Oluşur? 

Bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması, kas gerginliğinde artışa yol açarak bir çeşit kas spazmının gelişmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da omurganın o bölgedesindeki eğriliğinde giderek bir silinme başlar (eğrilikte azalma). Zaman içinde kaslarda oluşan spazmın yansıması, omurlar arasında bulunan diske doğru olur. Tüm bunların birbirlerini tetiklemesiyle bel düzleşmesi meydana gelir. Uzun dönemde omurganın düzleşmesi o bölgedeki disklerin yapısında da bozulmalara yol açarak ileride bel fıtığı oluşumuna da katkıda bulunur. 

Bel Düzleşmesi Neden Olur? 

  • Birçok nedeni olsa da başlıca neden hareketsiz yaşam tarzıdır. Özellikle masa başı görevi olan veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak durumunda olan çalışanlar risk altındadır. (Hareketsizlik bel kaslarını zayıflatarak güçsüzleştirir), 
  • Masa başında veya farklı bir konumda uzun süre yanlış pozisyonda oturmak, 
  • Fazla kilolu olmak. (Aşırı kilo, iskelet sistemi üzerinde yük oluşturur),
  • Ağır yük taşımak veya meslek olarak bunu devam ettirmek zorunda olmak,
  • Düşme vb. gibi nedenlerle bel bölgesine darbe almak,
  • Ankilozan spondilit (AS) gibi omurganın tamamını tutan hastalıkların sonucu olarak,
  • Başta laminektomi olmak üzere omurga cerrahisi sonrası,
  • Uzun boylu ancak oldukça zayıf olan kişilerde. (Bel, boynun yükünü taşıyamaz),
  • Skolyoz gibi doğuştan gelen bazı omurga hastalıklar,. 
  • Kemik erimesi ve kemik zayıflığı gibi nedenler. 

Bel Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir? 

Bel bölgesindeki omurga yapısının bozulması sonucu kas, tendon ve bağlar eski gücünü kaybeder. Zaman zaman kas ve tendonlarda meydana gelen gerilmeler ile bel düzleşmesine ayak uydurulmaya çalışılır. Genel belirtiler; 

  • En önemli belirti bölgesel ağrıdır. Oturup kalkarken ve öne doğru yapılan hareketlerle artarak devam eden ağrı, zaman içinde sürekli bir hal alabilir. 
  • Vücudun dik durmasında zorlanmalar yaşanabilir.
  • Öne doğru eğik durma, eğilme ihtiyacı artabilir.
  • Kas ağrıları ve yorgunluğa neden olabilir.
  • Zaman içinde bacaklara vuran ağrılar ortaya çıkabilir. 

Bel Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir? 

Hastayı doktora getiren şikayet genellikle ağrıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına yapılan müracaat ile ayrıntılı öykü (anamnez) alınır. Yapılacak detaylı bir fizik muayene ile hastalık tanısı konur ya da şüphelenilir. Radyolojik olarak uygulanan düz film, MR gibi tetkikler sonucunda kesin tanı gerçekleşir.

Bel Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi? 

Tedavi edilebilir ancak tedavide konservatif olunmalıdır. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon ilk seçenek olarak tercih edilmelidir. Öncelikle bel egzersiz uygulamaları düşünülmeli, egzersizler ile kısalmış ve sertleşmiş kaslar rahatlatılmalıdır. Bunun için açma germe, güçlendirme ve esneme egzersizleri planlanmalıdır. Oluşabilecek ağrılar için kas gevşetici ve antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

 Zamanında uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Bunun için öncelikle lomber lordozis’e neden olabilecek diğer faktörlere (oturma, pozisyon bozukluğu vb. gibi ) odaklanılmalıdır. Bunlar ortadan kaldırıldıktan sonra yapılacak rehabilitasyon ve egzersiz tedavileri daha etkili sonuçlar verecektir. Önemsenmeyip hekime müracaat edilmeyen durumlarda daha ileri dönemlerde bel fıtığı gelişme riski yüksek olacaktır.

 Bel düzleşmesi tedavisinde kaslarda tembelliğe yol açacağı için bel korsesi önerilmemektedir.

Boyun Düzleşmesi Nedir? Egzersizleri Nelerdir?

Boyun Düzleşmesi Nedir? Egzersizleri Nelerdir?

Yarattığı aşırı rahatsızlık hissinden dolayı günlük yaşamı fazlasıyla olumsuz etkileyen boyun düzleşmesi (servikal lordoz), çeşitli egzersizler ile hafifletilebilmekle birlikte tamamen de iyileştirilebiliyor. Boyun düzleşmesi egzersizlerini düzenli olarak uygulamak ise bu konudaki en önemli noktayı oluşturuyor.

Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler, kuşkusuz günlük yaşam kalitesini en çok olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bu problemlerin kaynağını ise genellikle sedanter yaşam tarzı, masa başı çalışma düzeni ve elektronik cihazların uzun süreli kullanımı gibi sebepler oluşturuyor. Bunlara bağlı olarak görülen en yaygın kas ve iskelet sistemi problemlerinden biri ise boyun düzleşmesi (servikal lordoz) olarak öne çıkıyor.

Boynun normal kavisli formunu kaybetmesi ile oluşan boyun düzleşmesi, boyun bölgesinde yarattığı stres ve ağrılar sebebiyle mutlaka erken dönemde tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan biri. Düzenli egzersiz ise boyun düzleşmesi probleminin giderilmesinde hekimler tarafından en sık önerilen çözüm oluyor. Peki, boyun düzleşmesini engellemeye yardımcı olacak egzersizler neler olabilir? Gelin, birlikte inceleyelim!

Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Belirtileri Nelerdir?

Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi (servikal lordoz) her kişide farklı belirtiler ile ortaya çıkabiliyor. Fakat yine de en yaygın belirtiler, boyun bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar oluyor. Bilhassa da düzleşmenin temelinde yatan nedeni omurga rahatsızlıkları oluşturuyorsa, ağrının şiddeti daha da artabiliyor. Ağrının yoğunluğu ise boyun düzleşmesinin ortaya çıkma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.

Bunun yanı sıra boyun düzleşmesinin diğer belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Baş bölgesinde meydana gelen ağrı, öne doğru eğim, hareket kısıtlılığı
  • Sırt ve boyun bölgesinde oluşan kas spazmları, omurilik sıkışması, omurga deformitesi, sertlik
  • Koordinasyon sorunları, yutma güçlüğü ve nefes almada zorluk

Boyun düzleşmesinin tedavi edilmeyerek aşırı derecede şiddetlendiği ve son raddesine ulaştığı durumlarda felç, bağırsak ve mesane sorunları, kol ve bacaklarda zayıflık gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor.


Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Neden Oluşur?

Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Neden Oluşur?

Boyun düzleşmesinin oluşumunda hem kişisel hem de genetik birçok faktör bulunabiliyor. Masa başı çalışmak, sürekli olarak elektronik aletlere bakmak ve genetik bazı rahatsızlıklar, vücudun sahip olduğu ideal postürün bozulmasına neden olabiliyor. Bu faktörlerin yol açtığı duruş bozuklukları da boyun düzleşmesinin en yaygın oluşum nedeni olarak görülüyor.

Boyun düzleşmesi bazı kişilerde doğuştan da var olabiliyor. Çeşitli nedenlerle oluşumunu tamamlayamayan omurga, anormal şekilde büyümeye devam edebiliyor. Buna bağlı olarak da boyunda bir eğrilik meydana gelebiliyor. Bu durum tıp terminolojisinde “konjenital kifoz” olarak adlandırılıyor. Söz konusu problem, aynı zamanda boyun düzleşmesinin (servikal lordoz) de en önemli sebeplerinden biri olarak belirtiliyor.

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan “dejeneratif disk hastalığı” veya “servikal spondiloz” olarak belirtilen disk hastalıkları, boyun düzleşmesinin diğer oluşum sebepleri arasında. Boyunda düzleşmeye ayrıca, trafik kazası ve düşme gibi durumlarda meydana gelen travmalar ve omurga enfeksiyonları da neden olabiliyor.


Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Engellenebilir mi?

Boyun Düzleşmesi (Servikal Lordoz) Engellenebilir mi?

Düzenli olarak egzersiz yapmak, boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek, günlük aktivitelerde öne doğru uzun süreli eğilmemek ve doğru bir duruş sergilemeye gayret etmek boyun bölgesinde düzleşme ihtimalini azaltıyor. Fakat yine de boyun düzleşmesini tamamen engelleyebilecek herhangi bir yöntem bulunmuyor. Çünkü hastalık, henüz bilinmeyen farklı rahatsızlıkların etkisiyle de ortaya çıkabiliyor.

Boyunda çoktan meydana gelmiş olan düzleşme sorunları ameliyat, fizik tedavi, masaj ve egzersiz gibi uygulamalarla hafifletilebiliyor veya tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Fakat boyun düzleşmesi tedavisinde ameliyat hemen tercih edilmiyor.


Egzersiz ile fayda sağlanabilecek boyutta olan vakalarda düzleşmenin yarattığı ağrı, sancı ve baskı hissi düzenli uygulanan hareketler ile azalırken; boyun bölgesinin görünümü de eski haline dönebiliyor. Bu sebeple boyun düzleşmesi için egzersizin çok büyük öneme sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Peki, boyun düzleşmesi için hangi egzersizler yapılabilir?

Boyun Düzleşmesini (Servikal Lordoz) Engelleyecek Egzersizler Nelerdir?

Boyun Düzleşmesini (Servikal Lordoz) Engelleyecek Egzersizler Nelerdir?

Boyun düzleşmesine karşın yapılan egzersizler ağırlıklı olarak söz konusu bölgeye esneklik, hareketlilik ve güç kazandırmayı amaçlıyor. Bu hareketlerin uygulanmasıyla anlık rahatlamalar yaşanabileceği gibi düzenli tekrarlar ile egzersizden genel olarak olumlu bir dönüt almak da mümkün. Şimdi gelin, boyun düzleşmesi için yapılabilecek bazı egzersizlere birlikte bakalım:

  • Başınızı arkaya doğru yatırın ve 5 ila 10 saniye bekleyin. Ardından normal duruşa geçin ve bu hareketi set tekrarlayın.
  • Düz bir duvara yaslanıp çenenizi geriye doğru ittirin ve ardından normal duruşa geçin. Bu hareketi 10 tekrar halinde yapın.
  • Direnç bandını (veya rulo yapılmış havluyu) ensenize yerleştirin. Bir yandan bandın ya da havlunun iki ucunu kollarınızla yukarıya kaldırırken, diğer yandan ise başınızı geriye doğru yatırın. Bir müddet bekledikten sonra normal duruşa geçin. Bu hareketi set olarak uygulayın.
  • Düz bir zemin üzerine uzanıp rulo haline getirilmiş olan havluyu ya da direnç bandını boynunuzun altına koyun. Başınız yukarıya bakacak şekilde, kullandığınız materyalin üstüne yatarak 5 ila 10 dakika bekleyin.

Boyun düzleşmesi ihtimalini azaltmak için yapılabilecekler arasında dik duruş egzersizleri uygulamak da bulunuyor. Doğru bir duruşa sahip olmak için bu hareketleri düzenli olarak uygulayabilir, böylece kas ve iskelet sisteminizin ideal formunu koruyabilirsiniz


*Bu sayfada yer alan bilgiler tavsiye, uyarı veya teşvik niteliği taşımamakta olup sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir egzersize başlamadan önce, hekiminizden mutlaka bilgi almalı ve uzman antrenör tarafından size özel olarak belirlenmiş bir program uygulamaya özen göstermelisiniz.

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'da PaylaşYAZDIRYORUMLAR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası