müheymin esması / El-Müheymin Ne Demek? El-Müheymin Fazileti Ve Anlamı

Müheymin Esması

müheymin esması

Müheymin ne demek yani El Müheymin isminin anlamı nedir? İşte El Müheymin arapça yazılışı, Allahın 99 ismi (esmaül hüsna) El Müheymin ne anlama geliyor hakkında bilgi.

المهيْمن Müheymin; kâinatın bütün işlerini gözetleyip yöneten; bütün yaratıklarını gözetip koruyan; korkulardan emin kılan demektir. Diğer bir ifade ile Müheymin ism-i şerifi; gözetleyen ve koruyan manasındaki şahit, emin ve hâkim anlamlarına gelir.

El Müheymin esması, kullarına asla zulmetmeyen; her söylediği ve yaptığına güvenilen; bütün kullarını hükmü altına alan; olup biten her şeyden haberdâr olan ve Peygamberi&#;ne indirdiği vahyin doğruluğuna tanıklık eden; kullarını dâimâ gözetim altında bulunduran; mü&#;minlere güven, sevgi ve huzur veren demektir.

Müheymin gözetleyendir!
Yüce Rabbimiz varlıkları yaratıp vücuda getirdikten sonra onları başıboş bırakmamıştır. Çünkü O Müheymin&#;dir. Yani yarattıklarını görür, gözetler, murakabe (kontrol) eder. Kullarının amellerini, hallerini görür. Gizliyi ve açığı bilir. Onların sözlerini, şükürlerini, şikâyetlerini, yalvarışlarını işitir; her anlarına şahitlik eder.
 
İbn-i Abbas, Müheymin ism-i şerifini şöyle tanımlar; “Kullarını amelleriyle birlikte görüp kendisine hiçbir şey gizli kalmayandır.” Bu anlamlara işaret eden ayet-i kerimelerde şöyle buyrulur:
 
“Allah her şeyin üzerinde şahit olandır.” (Buruc / 9)

“Her nefsin bütün kazandıkları üzerinde gözetici olana mı (baş kaldırılır).” ( Rad / 33)
 
Müheymin koruyandır!

Cenab-ı Hakk&#;ın yarattığı varlıkların her hallerine şahit oluşu; onları korumayı da beraberinde getirir. “… Rabbiniz rahmeti kendi üzerine yazdı…” (En&#;am / 34) Ayet-i kerimesinde de işaret edildiği gibi kulları için tespit ettiği hakları, adaletiyle ve ihsanıyla korur. Varlıklar için koyduğu kanunlarla bu korumayı bir hak olarak vermiştir. Ki O Yüce Yaratıcı hakları yerine getirendir.

Allahın 99 İsmi ve Anlamları Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!
 
Kâinatın, ins ve cinnin fiillerini tanzim eden kanunlara göre varlıkların bütün haklarını muhafaza eder. Her varlığı yetiştirip varacağı noktaya ulaştırırken zarar ve sıkıntılarını giderip acır, ihtiyaçlarını giderir. Koyduğu bu kanunlara göre belirlediği ömür olur, rızık olur veya iyi amellerinin neticesi olan sevaplar olur. O, bunları zayi etmez.
 
Rabbimizin zatından olup sonsuz olan kudreti; bu hakları vermekten aciz olmadığı gibi ilmi, hikmeti, adaleti, rahmeti de muhafazayı gerektirir. Bunları yaparken de ne kendisinden ne de mülkünden hiçbir şey eksilmez. Haşa ve kella ne cimrilik ne unutkanlık ne yanılma ne de başka bir sebeple bu sevapları çok görüp eksiltme, gizleme gibi haksızlıkları yapmaz, onları korur. Günahkârların da amellerinin karşılığı olan cezalarını arttırmaz.
 
İmam-ı Gazali bu manaları ihtiva eden Müheymin ism-i şerifi hakkında şu tespitlerde bulunur; “O, yaratmış olduğu mahlûkatının, amelleri, rızıkları, ecellerini “bilip”, “muhafaza eder”. Her muhafaza ile memur olana müheymin derler. Bir şeye göz-kulak olan kişi o şeyin koruyucusu ve müheyminidir demektir” der ve bu kelimenin manasındaki gözlemek ve muhafaza etmenin tam olarak Allah-u Teâlâ için söz konusu olduğunu söyler. Çünkü sonsuz ilme, hikmete ve kudrete sahip olan O&#;dur ve hükümdarlığı ile her şeyi hükmü altına alandır.
 
Rabbimiz kutsal kelamını da “Müheymin” sıfatıyla vasıflandırmış ve şöyle buyurmuştur; “Sana da (Ey Muhammed) geçmiş kitapları tasdik eden ve onları kollayıp koruyan (Müheymin) kitabı hak ile indirdik…” (Maide / 48)
 
Müfessirler bu ayet-i kerimede geçen “Müheyminen aleyh” ifadesini &#;önceden gelmiş semavi kitapların varlıkları ve doğrulukları hakkında şahitlik eden, tasdik eden, emin koruyucu, onların taşıdığı bütün güzelliklere ve onlarda bulunmayan yüce vasıflara da sahip ve hâkim olan&#; diye tefsir ederler.
 
Mesela Elmalılı, tefsirinde şu tespitlerde bulunur; “Diğer kitaplar üzerinde emin bir nezaretçi, şahit, kontrolcü ve hâkim olmak üzere hakkıyla indirdik. Ki bu kitap hem Müheymin (koruyucu) olan Cenab-ı Hakkın bizzat muhafazası altında olarak bozulma ve tahriften uzak kalacak hem diğer kitapların amel edilmesi gerekli olarak içermiş oldukları “doğru hükümleri” kaybolma ve bozulmadan koruyacak, şahitliğiyle hakikatleri düzeltecek ve zamanı geçmiş olanları iptal edecek. Bu kitap onlar üzerinde tasdik ve teyidine başvuruda bulunulacak emin bir merci, bir koruyucu ve murâkıp, bir hak şahit olacaktır.”

Konu hakkında Üstad Bediüzzaman; Kur&#;an-ı Hâkim&#;in, ittifakla ümmi ve emin bir zatın lisanıyla Hazreti Adem aleyhisselamın zamanından ta Asr-ı Saadet&#;e kadar, Enbiyaların mühim hallerini ve ehemmiyetli olaylarını zikrettiğini, Tevrat ve İncil gibi kitapların tasdiki altında gayet kuvvet ve ciddiyetle haber verdiğini, önceden gönderilmiş o kitapların ittifak ettikleri noktalarda onları onayladığını, ihtilaf ettikleri bahislerde de hakikati beyan ederek olay ve durumları doğru anlamlandırdığını söyler. Üstadın da işaret ettiği gibi Kur&#;an-ı Kerim bütün geçmiş kitapların güzelliklerini ve eski şeriatlarının temel prensiplerini, esaslarını cem ettiğinden, usulde bazı değişiklikler ile dini mükemmelleştirmiştir. Hikmet ve maslahat gereği zaman ve mekân değişiminin tesiriyle değişim ve dönüşüme maruz kalan şeriatın füruat (dallar) kısmında müessis (tesis edici) olmuştur.
 
Rabbini Müheymin olarak tanıyan takva ehli; onu gören, gözeten, her şeyine tanıklık eden, sevapları dâhil bütün haklarını muhafaza eden bir koruyucu ve şahidin olduğunu bilir. Bu bilgi onun haline ve ameline yansır. Kendini kontrol altında tutmaya, eksiklik ve yanlışlarını anlamaya, düzeltmeye ve istikameti muhafaza etmeye çalışır.

El-Müheymin Esmasının Zikri, Faziletleri ve Faydaları

El-Müheymin ism-i şerifini devamlı okuyarak zikretmeyi vird haline getirenler unutkanlık sorunlarından kurtulur. İnsanların düşüncelerini anlar ve korunurlar.

El-Müheymin esmasını zikretmeye devam edenler, gizli sırlara erişirler.

El-Müheymin ism-i şerifini yatsı namazı sonrasında zikir sayısı olan kez okuyup, hiç konuşmadan sağ tarafına yatılarak uyunursa, kişiye rüyasında olacaklar haber verilir.

Sakin ve huşu içinde bir yerde kere El-Müheymin ism-i şerifini okumak, kişinin kalbini nurlandırır.

Her gün, güneş doğmadan önce kere “Ya Müheymin celle celâlühû” zikrine devam eden kimsenin kalbine çeşitli ilhamlar doğar.

Her gün kere “Ya Müheymin celle celâlühû” zikrine devam eden kimse her türlü kötülüklerden korunur ve herkes tarafından sevilir.

El-Müheymin ism-i şerifi belirtilen miktarda zikredilirse, her şeyden evvel manevi duyguları ve melekeleri kuvvet kazanacağı için rakibine üstünlük sağlar. Herkes tarafından sevilen ve sayılan birisi olur.

El-Müheymin esmasını devamlı okuyan kimse karşısındaki kişiler için emniyet telkin eder ve sözlerine güvenilir. Ailesi ve yakınları tarafından sahip olduğu güven sayesinde  manevi bir hakimiyet ve üstünlük sağlar, aile fertleri sözünden çıkmaz, danışarak iş yaparlar.

Her türlü sıkıntı ve bunalımdan, zorluk ve darlıktan kurtulmak için El-Müheymin ism-i şerifinin zikrine devam etmekte büyük fayda vardır.

funduszeue.info(a.s)&#;ın, balığın karnında El-Müheymin ism-i şerifinin zikrine devam ettiği ve bu sayede zikir saati olan müşteri saatinde Yüce Allah&#;ın izniyle kurtulduğu söylenmektedir.

El-Müheymin ism-i şerifinin zikrine devam eden kimselere manevi sırlar açılır, bilmediği ilimlere ve sırlara kavuşur.

 

Her türlü koruma, işleri idare etme ve düzene koyma anlamlarını taşıyan “El-Müheymin” esmasının sırlarını anlamaya çalışacağız.

El-Müheymin, “bir şeyi gözetimi altına alıp korumak ve onu yönetmek” manasındaki "heymene" kökünden türeyen Müheymin, “kainatın bütün işlerini idare eden” demektir. Yani, “kendisine güvenilen, başkalarını korku ve endişeden koruyup güvenlerini sağlayan” manasına gelir. 

Müheymin, Haşr sûresinin on altı kadar ilâhî ismi içeren son ayetleri içinde yer almaktadır. 

"O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah’tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah’tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır." (Haşr, 23)

 

Bir ayette de Kur’an’ın kendisinden önceki kitabı onaylayıcı ve muhafaza edici olduğu beyan edilirken Kur’an’ı nitelemektedir.

"(Resulüm!) Sana da kendisinden önceki kitapları tasdik edici ve onları koruyucu olarak bu kitabı hak ile indirdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiği ile hükmet. Sana gelen bu gerçeği bırakıp da onların isteklerine uyma. Her birinize bir şeriat ve bir yol yöntem verdik. Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat size verdikleriyle sizi denemek istedi. Öyleyse hayırlı işlerde birbirinizle yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Allah size hakkında ayrılığa düştüğünüz şeyleri haber verecektir." (Maide, 48)

El-Müheymin esması hadislerde de geçmektedir. Özellikle dua ve  Esma’ül-Hüsna’nın sayıldığı hadis-i şerifte Melik, Kuddüs, Selam, Mü’min, Müheymin, Aziz, Cebbar ve Mütekebbir isimleri arasında yer alır. 

El-Müheymin esmasının anlam bütünlüğü için Gazzali, Müheymin’e, “yaratıkların amelleri, rızıkları ve ömürlerinin idaresini elinde bulunduran” manasını vermiş ve bunun Allah’ın her şeye vakıf olması, hakimiyeti altında bulundurması ve korumasıyla gerçekleştiğini belirtmiştir. Müheymin’in etkisini icra etmesi ilahi ilim, kudret ve fiilin kemal mertebesinde bulunması sayesindedir. Bu niteliklerin tamamı sadece Allah’ta bulunmaktadır. Bundan dolayı Müheymin’in kadim ilahi kitaplarda da Allah’ın isimlerinden biri olduğu ifade edilmiştir. Allah’ın fiili sıfatları grubu içinde yer alan Müheymin, mü’min (emniyet sahibi), rakib (gözetleyen), hafiz (koruyan), halik (yaratan)  ve şehid (şahid) isimleriyle anlam yakınlığı içinde bulunur.

Kur’an'ın “Müheymin” isminden nasibini alması, kendinden önceki kitapları koruyarak gelmesidir. Her kitap kendinden öncekini doğrular, kendinden sonrakinin müjdesini barındırır. Kur’an-ı Kerim ise tüm kitapları kendi içinde muhafaza eden evrensel bir kitap olması sebebiyle Müheymin isminden nasibini almıştır. İbn-i Kesir der ki: “Bu esmalar (mümin, şahid, müheymin) birbirine yakındır. Müheymin ismi de bunların hepsini anlatır. Allah (c.c), bu kitabı kitapların en şumullüsü, en büyüğü, en mükemmeli olduğu için en son kitap kıldı. Önceki kitapların güzelliklerini topladığı, diğerlerinde bulunmayan mükemmellikleri ihtiva ettiği için şahid, emin ve hakim kıldı.”

Bu ismin tezahürü kulda mevcut mudur?

Gazzali, Müheymin isminin kulda görülebilecek tecellilerini de şöyle anlatmaktadır: Kişi iç gözlem yoluyla gönül hayatının sırlarına vakıf olur, bunun yanında kendi gidişinin doğruluk üzerinde seyretmesini sağlayabilir ve buna süreklilik kazandırdığı takdirde kendi kalbine hakim olma durumuna ulaşır. Eğer kalbinin derinliklerine vakıf ve hakimiyetinin sınırları genişler de bu sayede Allah’ın bazı kullarını istikamet halinde tutmayı başarırsa Müheymin isminin tecellilerine daha çok mazhar olabilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu esmadan nasibi en çok olan insandır. Allah’a (c.c) rızık ve amel konusunda güvenirdi, insanların da bu hususlarda endişe etmemelerini isterdi, yapılan her türlü ameli yapan için saklandığını anlatırdı, insanları korur, gözetirdi, güvenilir bir kişi idi. Rabbim bizleri de Rasulullah’ın (s.a.v.) ahlakıyla ahlaklanmış ümmet olmayı nasip eylesin. 

 

*Esma’ül-Hüsna yazı serimiz Halime Hüsna Özüdoğru katkılarıyla hazırlanmaktadır.

EL-MÜHEYMİN ZİKRİNİN FAYDALARI()(korunmak,üstünlük sağlamak,her türlü zorluk)

MUHEYMİNEL-MÜHEYMİN:Bütün varlıkları ilmi ve kontrolü altında tutan,görüp gözeten,himaye eden demektir.

&#;EL-MÜHEYMİN&#; isminin Ebced değeri () zikir saati Müşteri,Günü perşembedir.

Özellikleri ve faydaları:

  • Bu isim belirtilen miktarda zikredilirse,her şeyden evvel manevi duyguları ve melekleri kuvvet kazanacağı için rakibine üstünlük sağfunduszeue.info tarafından sevilir,sayılır.
  • Karşı tarafa emniyet telkin eder ve sözlerine güfunduszeue.info ailesi ve gerek yakınları tarafından sahip olduğu güven sayesinde  manevi bir hakimiyet ve üstünlük sağlar,aile fertleri sözünden çıkmaz,danışarak iş yaparlar.
  • funduszeue.info(a.s)&#;ın,balğın karnında bu mübarek ismin zikrine devam ettiği ve bu sayede zikir saati olan müşteri saatinde yüce allah&#;ın izniyle kurtulduğu söylenmektedir.
  • Her türlü zorluk ve darlıktan,sıkıntı ve bunalımdan bu ismin zikrine devam etmekle kurtulmak mümkündür.
  • Bu ismin zikrine devam eden kimselere manevi sırlar açılır,bilmediği ilimlere ve sırlara kavuşur.

Kaynak:funduszeue.info Arslan(esmaül Hüsnanın keşfi)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası