sezeryandan sonra ev işleri / SEZERYANDAN SONRA EV TEMİZLİĞİ | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Sezeryandan Sonra Ev Işleri

sezeryandan sonra ev işleri

Sezaryen Doğum Sonrasında Bakım, Beslenme ve İyileşme

Sezaryen doğum normalde tercih edilmemesi gereken, sadece zorunlu yani gerekli durumlarda yapılması gereken bir doğum yöntemidir. Sezaryen doğum başlı başına bir ameliyat olduğu için, normal doğuma göre iyileşme süresi daha uzundur. Bu içeriğimizde sezaryen ameliyat sonrası neler yapılacağını, iyileşme süresini ve dikkat edilmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

İşte sezaryen doğum sonrası hakkında her şey...

Sezaryen Doğumda İyileşme Süresi

Sezaryen Doğum Sonrası

Sezaryen doğumdan sonraki ilk günleriniz biraz zor geçebilir. Ağrı kesici de kullansanız ameliyat bölgesinde ağrı hissetmeniz normaldir. Sezaryen doğumdan sonra anneleri en çok zorlayan şeylerden bazıları doğumdan sonra ayağa kalkma, ameliyat yarasının acıması, yürümekte zorluk, kabızlık ve gaz problemidir.

Ancak tüm bunlara rağmen yürümeye çalışılmalı, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalı, bol sıvı tüketilmelidir. Sezaryen doğumdan sonra iyileşme süresi normal doğuma göre biraz daha uzun sürebilir.

Sezaryen Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler

Sezaryen Doğum Sonrası

Sezaryen doğum bebeğin cerrahi işlemle doğurtulmasıdır. Cerrahi işlem gerektirdiği için de doğum bittikten sonra birtakım dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır. Uzmanlar bu unsurlara dikkat edildiği takdirde sorunsuz bir şekilde süreci atlatabileceğinizi ifade etmektedirler.

Sezaryenden sonra hemen emzirmeye başlamak, ilk gün duş almamak, bol bol istirahat etmek, düzenli olarak yürüyüş yapmak, vajinal kanama için ped kullanmak, sıvı gıdaları bol tüketmek, sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve size verilen ilaçları düzenli olarak almak büyük önem taşıyor.

Sezaryen Doğumdan Sonra Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen Doğum Sonrası

Doğum bitti ve hastaneden bebeğinizle birlikte taburcu oldunuz. Ancak bir ameliyat geçirdiğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar arasında doğumdan 6 saat sonra yemek yemeğe başlamak, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak, doğumdan bir buçuk ay sonra kontrole gitmek ve ağır ev işlerinden uzak durmak yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz şeylere dikkat ettiğiniz takdirde doğumdan sonra rahat bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu dönemde uzmanların önerilerine harfiyen uymak ve doktorunuzun önermediği şeyleri yapmamaktır.

Sezaryen Doğum Sonrası Gaz Sancısı

Sezaryen Doğum Sonrası

Sezaryen doğumdan sonra annenin yaşadığı sıkıntılardan birisi de gaz sancısıdır. Bunun için anne gaz sancısını arttıracak yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durmalıdır. Tuvaletini rahatça yapabilmesi için bol sıvı tüketmelidir. Anne hastaneden çıkıp eve gelince yaklaşık 3 litre sıvı tüketmelidir. Bunları uygularsa daha hızlı iyileşme gösterebilir.

Sezaryen Doğum Sonrası Korse Kullanımı

Sezaryen Doğum Sonrası

Her kadının en büyük dertlerinden birisi doğumdan sonra göbek sarkmasıdır. Doğumdan sonra korse takarak göbek sarkmasının önüne geçilebileceği gibi yanlış bir kanı vardır. Korsenin göbeğin sarkmasını engellemesi ve toparlaması söz konusu değildir. Doğumdan sonra annenin göbeğinin sarkmasını önlemek için yapacağı en doğru şey egzersiz yapmaktır.

Sezaryenden sonra nasıl çabuk iyileşir?

Sezaryen ameliyatından sonra normal hayatınıza geri dönmeniz 4 ile 6 hafta arasında bir süre alacaktır. Bu süreyi en az ağrıyla geçirmek istiyorsanız bol bol istirahat etmeli, karnınızı desteklemeli, bol su tüketmeli ve ihtiyaç duyduğunuz zaman doktor kontrolünde ilaç almalısınız.

Sezaryen doğumdan sonra ne zaman ayağa kalkılır?

Sezaryen doğumdan sonra ayağa kalkmada acele edilmemelidir. İlk 6 ile 8 saat arasında kişinin kesinlikle istirahat etmesi gerekiyor. Bundan sonra kişi ayağa kalkabilir ve hastane koridorlarında dolaşabilir. Bu dolaşmalar gaz sancısına iyi gelecektir.

Sezaryen doğum sonrası ağrılar ne kadar sürer?

Sezaryen doğum sonrasında ağrılar 4-6 hafta arasında geçmektedir. Bu süre zarfında yavaş yavaş azalan ağrılar çok fazla şiddetliyse uzman doktor kontrolünde ağrı kesicilere başvurulabilir. Dönem içerisinde yorgun ve halsiz hissetmeniz oldukça normaldir.

Sezaryen doğum sonrası nasıl yatılır?

Sezaryen doğumdan sonra anne sırt üstü yatırılmalıdır. Kişi 6 ile 8 saat arasında hiç hareket etmeden istirahat etmelidir. Bu süre içerisinde kişinin hareket etmemesi büyük önem taşıyor.

Sezaryen tam olarak ne zaman iyileşir?

Sezaryen ile doğum yapan kişilerin karnının alt bölgesine kesi atılmaktadır. Bu kesi 4 ile 6 hafta içerisinde tamamen iyileşmektedir.

Sezaryen doğumda kaçıncı gün banyo yapılır?

Sezaryen yöntemiyle doğum yapan kişilerin ilk gün banyo yapması önerilmemektedir. Ancak ikinci gün itibariyle kişi banyo yapabilir. Banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur. Tek yapması gereken banyo sonrasında ameliyat bölgesini tahriş etmeden kurulamaktır.

EBEVEYN BİLGİLENDİRME

Doktorunuzu ya da Hastanenizi Ne Zaman Aramalısınız?

  • Bir saat içinde birden fazla ped değiştirmenizi gerektiren, büyük pıhtılı kanamanız olduğunda,
  • Kötü kokulu kanama ya da akıntınız varsa,
  • Taburcu olduktan sonra 38°C ve üzerinde 4 saat süresince ateşinizin olması durumunda,
  • Bacağınızda ya da baldırınızda ısı artışı, duyarlılık, ağrı ve kızarıklık olduğunda,
  • Memelerde yumru ya da sertleşmiş alan varlığında,
  • Memelerde sıcaklık, duyarlılık, kızarıklık varsa,
  • Dikişlerde açılma, ısı artışı, akıntı, şişlik, kızarıklık varsa,
  • Anlık duygusal değişimler sizi ve çevrenizi rahatsız ediyorsa ya da sizin sorunlarla başa çıkmanızı etkileyen depresyon durumu varlığında.

Sezaryan Doğumdan Sonra Evinizde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

  • Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
  • Sezaryen ile doğum sonrası eski tuvalet alışkanlığına devam edilir.
  • Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj su geçirmez olup evinize gittiğiniz zaman 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz.
  • Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez.
  • Doğum dikişleri hekim tarafından alınmaz, doğum dikişleri estetik olduğu için 1-2 hafta içinde
  • kendiliğinden erir.
  • Bandaj çıkarıldıktan sonra banyo yapmak serbestir. Ameliyat bölgesine 1-1,5 ay kese yapılmaması uygun olur. Yumuşak bir lif veya sabun kullanılarak ameliyat bölgesi yıkanabilir.
  • Sezaryen ile doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez.
  • 1 hafta sonra ev işlerini yapmaya başlayabilirsiniz. 1,5 ay ağır eşyalar kaldırmayın ve ağır ev işleri yapmayın
  • Doğum sonrası ayak ve bacaklarda şişlik olabilir bu şikayetler kendiliğinden geçer.
  • Atibiyotik ve ağrı kesici hekim önerisi doğrultusunda kullanılır.
  • Doğum sonrası karın korsesi kullanılabilir.
  • 1,5 ay sonra kontrol muayene yapılır. Kontrol muanesinde doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bilgi hekim tarafından verilir.
  • 1 hafta sonra ev işlerini yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak ağır eşyalar kaldırmayın ve ağır ev işleri yapmayın.
  • Herhangi bir nedenle ilaç kullanmanız gerektiğinde, reçete yazan doktorunuza güvenli tedavi seçeneği için emzirdiğinizi belirtiniz.
  • Emzirme ile ilgili tüm sorunlarınız için hastanemize ulaşabilirsiniz.

Normal Doğumdan Sonra Evinizde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

  • Normal doğum sonrası rutin yemek yeme ve içme işlemi yapılır.
  • Normal doğum sonrası eski tuvalet alışkanlığına devam edilir.
  • Normal doğum sonrası birinci günden itibaren 1,5 ay ayakta duş şeklinde banyo yapılır..
  • Normal doğum sonrası 1,5 ay cinsel ilişkiye girilmez.
  • Doğum dikişlerinin üzerine bir hafta süre ile günde iki defa gazlı bez ile baticon ile pansuman yapılır.
  • Doğum dikişleri hekim tarafından alınmaz, doğum dikişleri estetik olduğu için 1-2 hafta içinde
  • kendiliğinden erir.
  • Doğum sonrası ayak ve bacaklarda şişlik olabilir bu şikayetler kendiliğinden geçer.
  • Atibiyotik ve ağrı kesici hekim önerisi doğrultusundakullanılır.
  • Doğum sonrası karın korsesi kullanılabilir.
  • 1,5 ay sonra kontrol muayene yapılır. Kontrol muanesinde doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bilgi hekim tarafından verilir.
  • 1 hafta sonra ev işlerini yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak ağır eşyalar kaldırmayın ve ağır ev işleri yapmayın.
  • Herhangi bir nedenle ilaç kullanmanız gerektiğinde, reçete yazan doktorunuza güvenli tedavi seçeneği için emzirdiğinizi belirtiniz.
  • Emzirme ile ilgili tüm sorunlarınız için hastanemize ulaşabilirsiniz.

Doğum sonrası lohusalıkta günlük bakım ve öneriler

Yaklaşık 40 hafta süren bir maratonu tamamlamış durumdasınız.

Çoğu yeni anne gibi önceleri bir şaşkınlık içinde, bebeğinize kavuşmuş olmanıza karşın ironik bir şekilde “bebeğinizden ayrılmış olma” duygusuna kapılmış olabilirsiniz, gerçekte bebeğiniz hemen yanıbaşınızda sizi bekliyor.

Doğum ile büyük bir işin üstesinden geldiniz.

Nitekim daha herşey yeni başlıyor.

Hamilelik döneminde olduğu gibi lohusalık döneminde de bazı konulara dikkat etmelisiniz.


Video: Artık doğurmak ve rahatlamak istiyorum! Uykusuzluk, ödem, ağrılar, kasılmalar çok rahatsız ediyor.

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Doğumdan hemen sonra

Doğumdan sonraki saatler sağlığınız için önemlidir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hastanede bulunduğunuz dönemde yakın takip altında tutulacaksınız. Bu takipte tansiyon, nabız, kanama miktarınız kontrol edilecektir.

Özellikle normal vajinal doğum yapan anneler doğum sonrası ilk idrarlarını yapmakta zorlanabilirler. Mesanede biriken idrarın rahim toparlanmasını olumsuz yönde etkileyebilmesi ve enfeksiyona yol açabilmesi nedeniyle çoğu doktor 6-8 saat sonunda hala idrar yapamamış annelere sonda takarak mesanenin boşaltılmasını önerir.

Çoğu anne doğum sonrasında karnında hemen göbek altında “taş gibi” bir kitle farkeder. Bu kitle bebek çıktıktan sonra kasılarak toparlanma sürecine giren rahimdir.



Eve dönüş

Tümüyle sorunsuz seyreden normal vajinal doğumda genellikle 12-24 saatlik takip sonrasında, sezaryen ile doğumda ise genellikle 48-72 saatlik takip sonrasında doktorunuz evinize dönmenize izin verir.


Video: SEZARYEN SONRASI YENİ ANNE NELER YAŞAR? (AĞRI KONTROLÜ, YEME-İÇME, SONDA, AYAKLANMA, TABURCU OLMA VS

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

İdrar yapma

Eve gidince kendinizi iyi hissetseniz de bol bol dinlenmelisiniz. İhtiyaç hissettiğinizde ertelemek yerine idrarınızı boşaltın. Bu, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada çok önemlidir.

Bağırsak hareketleri

Normal doğum sonrasında geçici olarak kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Lifli gıdalardan zengin beslenerek, bol sıvı alarak ve tuvalet ihtiyacınızı ertelemeden hemen karşılayarak bu şikayetten kurtulabilirsiniz. Bu önlemlere rağmen devam eden kabızlık, doktor önerisine göre kullanılan çeşitli ilaçlarla aşılabilir.

Banyo

Normal doğum yaptıysanız eve gittiğinizde duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Sezaryen ile doğum yaptıysanız doktorunuzun önerisine göre banyo yapmalısınız. Sezaryen sonrası dikiş yerlerinize uygulanan su geçirmez sprey veya bandaj sayesinde genellikle doğumdan sonraki ertesi gün, eğer bu uygulama yapılmadıysa 3. gün sonrasında duş alabilirsiniz.

Ev dışına çıkış

Normal doğum da sezaryen ile doğum da, kendinizi iyi hissetiğiniz sürece ve mevsime uygun kıyafetler giydiğiniz sürece ev dışına çıkmaya bir engel değildir.


Video: "Bebekler kırkı çıkmadan dışarı çıkarılmaz" ve "kırkı çıkmak" deyiminin tarihsel kökeni

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Beslenme ve ilaçlar

Doktorunuz aksini önermediği sürece dilediğiniz gıdayı alabilirsiniz. Sezaryen ile doğum yaptıysanız 1 hafta boyunca gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Doğum sonrası beslenmede de temel prensip, besleyiciliği olmayan  aşırı karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaktır.

Hamilelik döneminde kullandığınız demir (ve vitamin) içerikli ilaçlara lohusalık döneminde de devam etmeniz önemlidir.

Ev işleri

Kendinizi iyi hissettiğinizde ev işlerinizi tekrar yapmaya başlayabilirsiniz. Özellikle sezaryen ile doğum yapmış annelerin ağır nesneler kaldırmaları ve yorucu işler yapmaları sakıncalı olabilir.



Dikiş yerlerinin bakımı

Normal doğum sonrası ülkemizde annelere genellikle tuvalet öncesinde ve sonrasında kullanmaları için dezenfektan madde içerikli sıvılar reçete edilir. Bu sıvıları dikiş bölgenize tarif edildiği şekilde uygulamayı ihmal etmeyin. Temizliği her zaman önden arkaya yapmalısınız.

Ülkemizde doğum kesisinin tamirinde kendiliğinden  eriyen iplikler kullanıldığından bu dikişlerin alınmasına gerek yoktur.


Video: Lazer dikiş nasıl yapılır ve sezaryende daha mı az iz bırakır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen ile doğum yapan annelerin dikiş yerlerindeki sargı çıkarıldıktan sonra bu bölgenin temiz ve kuru tutulma dışında bir bakıma ihtiyacı yoktur. Bazı doktorlar iyileştirmeyi teşvik edici pomadlar reçete ederler. Bunları tarif edilen bir şekilde uygulamayı ihmal etmeyin.

Ülkemizde sezaryen sonrasında cilt tamiri için çok farklı dikiş iplikleri kullanılabilmektedir.  Doktorunuz bu konuda size bilgi verecektir.

Cilt tamirinde kendiliğinden eriyen iplikler kullanılmışsa bunların alınmasına gerek yoktur.

Cilt tamirinde kendiliğinden erimeyen iplikler kullanılmışsa belli bir süre sonunda (genellikle 4. veya 5. gün) bu ipliklerin alınması gerekir. Eğer dikişler tek tek uygulanmışsa bunlar teker teker çıkarılacak, devamlı tek bir dikiş konmuşsa bu dikiş de cilt kesisinin bir kenarından çekilerek çıkarılacaktır. Dikişlerin çıkarılması işlemi genellikle ağrı vermez.

Adet kanamalarının Yeniden Başlaması

Adetlerinizin yeniden başlaması ve düzenli hale gelmesi emzirme süresi ve sıklığına bağlıdır. Ilk adet kanaması hiç emzirmemiş olan annelerde 6-8. haftada ortaya çıkarken, emziren annelerde sıklıkla 4. aydan sonraki bir zamanda olur.

Adetlerin başlaması tekrar hamile kalabileceğinizin en önemli belirtilerinden biri olmakla beraber doğum sonrasında hiç adet görmeden de hamile kalınması mümkündür.


Video: Doğum sonrası cinsel yaşam ve gebelikten korunma nasıl olmalıdır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Doğum sonrası egzersizler

Doğum sonrasında özellikle karın kaslarında ve karın cildinde “gevşeme” olur. Bu gevşemeyi geri döndürmek için en kısa zamanda egzersizlere başlamalısınız.

Cinselliğe dönüş

Doğum sonrası cinsel istekte bir süre azalma olur ve  cinsel isteğin geri dönmesi 3. ayın sonuna kadar gecikebilir.

Doktorunuzun da onayını alarak doğumdan sonraki 5. haftadan itibaren cinsel yaşamınıza geri dönebilirsiniz.

Doğum sonrası doktor kontrolü

Normal vajinal doğum sonrasında genellikle bir hafta sonunda doğum kesisi iyileşmesinin kontrolü için, sezaryen ile doğumda ise genellikle 4.-5. gün dikişlerin kontrol edilmesi ve gerekirse alınması için doktorunuz sizi kontrole çağırır (bu süreler doktordan doktora değişebilir).

İkinci bir doktor kontrolü de lohusalık bitiminde özellikle doğum kontrol seçenekleriniz konusunda bilgi verilmesi ve yöntem belirlenmesi için gerekli olacaktır.

Bu iki kontrol dışında, aşağıda “lohusalıkta tehlike belirtileri” başlığı altında toplanan belirtilerden birini veya birkaçını farkettiğinizde doktorunuza başvurmalısınız.

Doğum sonrası ve lohusalık döneminde ağrı kesici ilaç ve yöntemler >>



İLGİLİ KONULAR:

Doğum Çantası (Valizi)

Normal Doğum

Sezaryen ile Doğum

Doğumda Anestezi

Lohusalık Dönemi

Emzirme Dönemi

Normal doğuma hazırlık egzersizleri

Normal doğumda nefes alma verme teknikleri

Yenidoğan, Bebek ve Çocuk Bakımı

Doğum ve Sonrası İle İlgili En Sık Sorulanlar

Doğumdan sonra ev halkı

Sardenya .!.:

selam

Benim annem yok, çok yaşlı bir anneannemle yine yaşlı bir teyzem var. Doğumdan sonra onlar da gelecekler evleri yakın ama asıl yardımcı olacak kişi kv. Onların da evi yakın. Eşim gözümü korkutuyor annem gelir üç beş ay kalır işte bizde diyor. Ama iyi niyetli biliyorum da yine de rahat edemezsem diye korkuyorum. Kv nin de o kdr kalacağını sanmıyorum, şeker hastası kp var o asla gelip kalmaz zaten eşim kendi de dedi. Doğumdan sonra ne kdr süre evde sizle kalan biri olmalı? Bir süre sonra bunalıyor musunuz yoksa gelip kalsınlar diye yollarını mı gözlüyorsunuz? Tecrübe etmiş anneler tavsiye verebilir mi? Bu arada ilk çocuğum, kv her şeye karışan bi tip değil ama çok cahil. Eşimden için ben bunu iki aylıktan televizyona bi alıştırdım rahat ettim diyor mesela.

Genişletmek için tıkla...

İlk 10-15 gün yeterli bence.. Tabi eğer zor bir doğum olur da daha çok ihtiyaç duyarsanız bir aya uzatırsınız.. Ama bir evde iki kadın bir süre sonra zor oluyor bence.. Siz bebekle ilgilenin, kv de ev işlerine bakıp yemek yapsa süper.. Akşam babasına da iş verin, sakın aman çalışıyor diye onu süreçten dışarda tutmayın.. Babalık duyguları bebekle ilgilendikçe gelişiyor, bizim gibi hormonal olmuyor.

Ama 4-5 ay fln çok gereksiz geldi bana.. Zaten annaneniz ve teyzeniz yakınmış, zorlandığınız günler çağırırsınız bir çorba karıştırıverirler..

Kv için de sakın alınır vs diye istemediğiniz şeyler yapmasına izin vermeyin.. Açıkça söyleyin ben bunu istemiyorum diye, alınacak gibi olursa da hemen sarılıverin, sizi yakın bulduğum için rahat rahat söyleyebiliyorum diyin :KK48:zaten yakın da bulmalıyız eşimizi büyüten insan sonuçta o da bir anne:KK52:

Yavrunuzu sağlıcakla kucağınıza almanız dileğiyle:KK66:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası