bagirsak enfeksiyonu icin antibiyotik / Yararlı Bakterileri Korumak Mümkün mü? | Klimik

Bagirsak Enfeksiyonu Icin Antibiyotik

bagirsak enfeksiyonu icin antibiyotik

Bağırsak Enfesksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, halk deyimi ile ishal olarak da bilinmekte olan ve kişilerin yaşamı boyunca belirli zamanlarda karşı karşıya olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Her yaştan insanı etkilemek ile beraber yaşı küçük olan çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Bağırsak enfeksiyonu; ishal, kusma, karında ağrı gibi sorunlara yol açtığından dolayı gündelik hayatı zor hale getirmektedir ve uzun sürmesi durumunda da sıvı kaybetme gibi olumsuz etkilere yol açar. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonu taşıyan bireyler kesinlikle hastanelere başvurarak tavsiye edilen tedavi planına göre gerekli tedbirleri almalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri ya da virüs gibi mikrop ajanların, parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Gıda zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonunun meydana gelmesine neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu taşıyan kişilerde bağırsak florasının değişmesine bağlı olarak sindirim sistemleri kötü yönde etkilenerek ishal problemi meydana gelir. Sıvı dışkılamaya bağlı şekilde hasta kişiler devamlı olarak tuvalete çıkma gereksinimi hisseder.
Gastroenterit bunun ile birlikte sıvı kaybetmeye yol açar, bundan dolayı yorgun olma, bitkinlik gibi kötü sonuçlara yol açar. Hastalığı taşıyan kişilerin pek çoğu tarafından merak edilen konuların başında bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürer, ne zaman iyileşir şeklindeki soruların cevaplarıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı okullar, tuvaletler gibi temizliğin ev ortamına göre yeterli olmadığı alanlarda bulaşma ihtimali fazladır.
Enfeksiyona sahip olan kişiler, hastalığın iyileşme süresinin uzaması durumuna göre meydana gelebilecek önemli komplikasyonları engellemek adına hemen bir sağlık kuruluşuna gidip, gereken testleri yaptırmalıdır ve tedavilerine başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, pek çok sebebe bağlı meydana gelebilir. Rahatsızlığa neden olan etkilere göre tedavi planı da değişiklik göstereceği için ishal şikayeti ile hastanelere başvuran hasta kişilerde ilk olarak rahatsızlığın enfeksiyondan kaynaklı olup olmadığı tespit edilmeli, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa hangi mikroorganizmaya bağlı olarak meydana geldiği öğrenilmelidir. Gastroenterit, bağırsakta enfeksiyona yol açan etkenlere göre 3 türlü grup altında incelenmektedir;


Bakteriyel Gastroenterit: Genel olarak E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri çeşitlerine bağlı meydana gelen bağırsak enfeksiyon çeşididir. Gıda zehirlenmesine bağlı meydana gelen ishal bulguları da bakteri gastroenterit çeşidindedir.


Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin yol açtığı bağırsak enfeksiyon çeşididir. Çocuklarda görülmekte olan ishal bulgularının büyük bir kısmı viral gastroenterit olarak karşımıza çıkar.


Paraziter Gastroenterit: Tenya, bağırsak solucanları gibi parazitlerin bağırsaklara yer etmesinden kaynaklı olarak meydana gelen bağırsak enfeksiyonudur.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, yaygın biçimde görülmekte olan bir sağlık problemidir ve belirtileri bütün hasta kişilerde hemen hemen aynı olmaktadır. En yaygın görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki şekildedir;

  • Hızlı başlamakta olan sıvı ishal
  • Midenin bulanması ve kusma
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Ateşlenme
  • Baş ağrısı
  • Bitkinlik ve ani yorulma
  • Ağızda ve ciltte kuruluk
  • Fazla susama
  • Midenin ağrıması
  • Tansiyon düşmesi
  • Bacakların ağrıması

Bu belirtiler ishalin tipik belirtileridir ve bu durumların 1 haftadan uzun devam etmesi, enfeksiyonun önemini ya da değişik bir rahatsızlığın mevcudiyetini gösterebileceğinden dolayı hasta olan kişilerin hemen hastanelere başvurması gerekir. Sürekli bir şekilde bağırsak enfeksiyonuna yakalanan bireylerin kilo kontrolünde bozulmalar yaşanabilir. Obezite cerrahisine bağlı olan yutulabilir mide balonufunduszeue.info gibi yöntemleri inceleme ihtiyacı bulabilirler.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Gastroenterit, bir tür enfeksiyon hastalığıdır ve bu duruma yol açan ajanların bedene karışması ve bağışıklık sistemini yenmesi ile beraber gelişmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve bağırsakta enfeksiyona yol açan bakteriler ya da virüs ile enfekte olmuş bireylerden sağlıklı bireylere geçebilir. Sağlıklı olmayan şartlarda hazırlanan ya da uygun olmayan ortamlarda bekletilen yiyecek ve içecekler, temiz olmayan sular, tuvalet hijyeni ya da bebek bezi değişimi gibi hareketlerin ardından ellerin temizlenmemesi gibi sebepler rahatsızlığın gelişmesine neden olan etmenler arasındadır. Bu enfeksiyonların büyük bir bölümü viral enfeksiyonları olarak karşımıza çıkar. Antibiyotikler virüsleri etkilememektedir. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişiler bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınmalıdır. Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarında yaptıracakları tanı testleri ile rahatsızlığın sebebini tespit ederek buna yönelik tedavi almaya başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Gastroenterit belirtileri ile hastanelere müracaat eden hasta kişilerden ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü istenmelidir. Daha sonra 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve yoğunluğu, hasta kişinin kullandığı ilaçlar ve mevcuttaki kronik rahatsızlıklar kesinlikle bilinmelidir. Daha sonra uzman kişi tarafından yapılacak fiziki kontrol esnasında karın bölgesinden bazı kısımlara baskı yapıldığı zaman ağrı gözlemlenip gözlemlenmediği sorulur, karın sesleri dinlenebilir. Hasta kişinin dışkı numunesi alınıp incelenmek için ilgili laboratuvarlara gönderilir. Gaita testi şeklinde de isimlendirilen bu test ile dışkıda olan enfeksiyon etkileri araştırılıp, parazit ve parazit yumurtaları mevcutsa bunların tespiti yapılabilir, dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir. Uzman tarafından gerekli görülmesi halinde teşhisin desteklenmesi ve çeşitli rahatsızlık ihtimallerini önlemek için türlü kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Uygulanan bütün testlerin ardından bağırsak enfeksiyonuna yol açan etkiler tam anlamı ile belirlenerek ve buna yönelik tedavi  planı uygulanır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak enfeksiyonu, çok yaygın görülmektedir ve genel olarak dinlenme, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi ile en geç 1 hafta içinde kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Bundan dolayı hasta kişiler genel olarak bir uzmana danışma gereksinimi hissetmezler. Bu enfeksiyona yakalanan kişiler dehidratasyonun engellenebilmesi için gündelik ,5 litre su içilmeli, lif içeriği az olan ve sıvı besinler tüketilmelidir. Yemeklerin yağ oranları az olmalıdır, şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar probiyotik bakteriler içermektedir. Bundan dolayı enfeksiyonun yok olmasına ve ishalin engellenmesine katkı sağlar. Bunun ile birlikte haşlanmış patates ve pirinç tüketmek faydalı olabilir. Ateş mevcutsa uzman tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir.
Yoğun kusma durumunda ise sıvı kaybetmenin engellenmesi bakımından bulantı önleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunlar ile birlikte hasta kişi mümkün olduğu sürece dinlenmeli, etrafındaki kişilere geçmesinin engellenmesi için hasta olan kişinin kullanmış olduğu tuvalet hastalık süresi boyunca başka insanlar tarafından kullanılmamalıdır, daha sonra ise çok ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu İçin Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonunun giderilmesi için bol sıvı tüketilmelidir ve sağlıklı beslenilmelidir. Limonlu su, ballı çay, nane çayı gibi içecekler sindirimin rahatlamasına yardımcı olur. Çok şiddetli ağrılar ve çok fazla ishal durumu varsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Ne Yapar?

Çocuklarda daha yaygın görülmek ile beraber bütün yaş grubunu etkilemektedir. İshal, mide bulantısı, kusma gibi rahatsız edici ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen durumlara yol açar. Bunun ile birlikte bulaşıcı bir hastalıktır.

Bağırsakta İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolit (bağırsak iltihabı) bağırsakların bir kısmını ya da hepsinin iltihaplanma durumu ile meydana gelen ölümcül olan bir rahatsızlıktır. Kolit (bağırsak iltihabı), semptomları içinde ishal mide bulantısı, kusma, ateşlenme ve halsizlik, karında ağrı ve kramplar, iştah ve kilo kaybetme gibi durumlarda görülebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 29 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Sağlık Rehberi

KOLİT: Kalın Bağırsak İltihabı


"Kolit" kalın bağırsakta yangısal (iltihabi) bir durumun bulunduğunu gösteren tıbbi bir terimdir. Pek çok şekli vardır. Bazıları ülseratif kolit veya Crohn hastalığında olduğu gibi bağırsaklarda ciddi zedelenme ile birliktedir. Bazıları ise spastik kolitte (hassas bağırsak sendromu) olduğu gibi herhangi bir bağırsak yaralanması olmadan da gelişebilir.

KOLİT Nedenleri:
• Bulaşıcı (mikrobik sebepli) kolit
• Hemorajik kolit (ilaç alerjisi)
• Mikroskobik kolit (kollagenöz kolit vb..)
• İskemik kolit (bağırsak damar hastalığı kaynaklı)
• Radyasyon koliti (başka hastalıklar nedeniyle uygulanan radyoterapiye bağlı

SPASTİK KOLİT; Kalın bağırsağın iltihaplanması halini anlatan kolit tanımı içerisine giren hastaların en az yarısı, spastik kolit (irritabl kolit) de denilen gerçekte bir iltihabi durumun söz konusu olmadığı fonksiyonel bu hastalığı tanımlar. Polikliniklere müracaat eden her 10 hastadan birinde müracaat sebebi bu hastalık, yani "spastik kolit"tir. IBS de denilen bu hastalıkta bilinen bir organik sebep yoktur. Stres veya duygusal gerilimin yüksek düzeyde olduğu dönemlerde ortaya çıkar veya artar. Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır. Sık sık tekrarlayan şişkinlik ve gaz atakları, karın ağrıları hastanın konforunu bozar. Bu ataklar hele bir de ishal veya kabızlık gibi bağırsak değişiklikleri ile beraberse, keyfinizin kaçmaması mümkün değildir. Kolit hastalarının yaşadıkları sorunlar çoğu kez tekrarlayıcı ve uzun süreli olduğundan bıktırıcıdır.

Hasta şikayetlerinin özelikleri:
• Aşağıdaki üç özelikten ikisinin karın ağrısı ve rahatsızlık hissi ile birlikteliği durumunun son üç ayda her ayın en az 3 günü veya daha uzun süre görülmesi
• Ağrının dışkılama ile azalması veya kaybolması
• Ağrının ortaya çıkışının dışkılama sıklığı (azalma ya da artma) ile ilişkili olması
• Ağrının ortaya çıkışının dışkının şekli ve görünümü ile ilişkili olması

Hastalığın tanısı başka organik hastalığın olmadığı gösterildiğinde kesinleşir.

Hastalık barsak hastalığı olduğu halde şu tablolar hastalığa eşlik edebilir:
• Güçsüzlük, halsizlik
• Sırt ağrısı
• Baş ağrısı
• Gece idrara çıkma, acil idrar ihtiyacı ve idrarın tam boşalmama hissi
• Ağrılı cinsel ilişki

Şişkinlik önemli belirtilerdendir. Özelikleri:
• Hastaların çoğunda (%96) vardır.
• Kadınlarda en önde gelen belirtidir.
• Sabah rahattır, akşama doğru ve özellikle yemeklerle artar.
• Birçok hastada aslında oluşan toplam gaz normal miktarda ( ml) olduğu halde gazın oluşturduğu rahatsızlık vardır.
• Gazın olası nedenleri hava yutma, barsak flora bakterilerinin artmış faaliyeti ve bağırsakta gaz emiliminin azalmasıdır.

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIĞI: Bu grubun 2 hastalığı Ülseratif Kolit ve Crohn hastalığıdır.
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı ile ilişkili kolitlerin belirtileri çoğu kez birbirine benzer: İştah azalması, kilo kaybı, dışkıda kan, karında ağrı ve kramp, kronik ishal, bazen kilo kaybının da eşlik ettiği ateş en önemli yakınmalardır. Ülseratif kolitte kanama ve ishal ön planda iken, Crohn'da karın ağrısı belirgindir.

Stres: Stresin, atakları ortaya çıkarabileceği gibi belirtileri şiddetlendirebilir. Bazen kalıtımsal bir zemin de eşlik edebilmektedir. Bazı araştırmalarda, bakteri veya virüslerin bağışıklık sisteminde oluşan problemlerde etkili olabileceğini düşündüren kanıtlar elde edilmiştir. Her iki hastalığın da gelişmiş toplumlarda ve şehirlerde yaşayanlarda sık görülmesi, bazı çevresel faktörlerin özellikle beslenmenin etkili olabileceğini düşündürmektedir.

Eğer bağırsak alışkanlıklarınızda günden daha uzun süren değişimler varsa, karın ağrısı, kanama, ishal gibi işaretler basit önlemlerle ortadan kalkmıyorsa, özelikle ateş, kilo kaybı ve iştahsızlık da söz konusuysa, sorunun ülseratif kolit veya Crohn gibi ciddi bir yangısal ve uzun sürecek hastalıkla ilişkili olabileceği aklınızda olsun. Fazla bekleyemeyin, doktorunuza müracaat edin. 

Teşhis ve tedavi için size en doğru yanıtları bir gastroenteroloji uzmanı verecektir. Bu uzman kan tahlilleri, endoskopik incelemeler (kolonoskopi) ve radyolojik tetkikler yaparak hastalığınıza kesin teşhisi koyacak, tedavi ve beslenme planınızda uymanız gerekenleri size açıklayacaktır.

Kolonoskopi günümüzde bu konuda deneyimli belli merkezlerde uygulanan sedasyon (bilinçli uyutma) yöntemi ile son derece konforlu bir işlemdir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası